Category
stringclasses
14 values
Title
stringlengths
18
381
Content
stringlengths
60
37.5k
Summary
stringlengths
35
7.18k
href
stringlengths
36
240
Source
stringclasses
3 values
educatie
Bacalaureat 2017. Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare
Rata de promovare înregistrată de absolvenţii care au susţinut probele acestui examen este de 71,4% (cu 4,7% peste rata de promovare din aceeaşi sesiune a anului trecut - 66,7%). Aceasta înseamnă că au promovat 91.754 de absolvenţi dintr-un total de 128.503 de absolvenţi prezenţi. În funcţie de anul şcolar în care au absolvit studiile liceale, 86.813 candidaţi promovaţi provin din promoţia 2016-2017 (77,8%, rată de reuşită din cei prezenţi), iar 4.941 de candidaţi provin din promoţiile anterioare (29,1%, rată de reuşită). S-au înregistrat 97 de medii de 10 (în creştere comparativ cu prima sesiune din 2016 - 56)."Este un rezultat bun, însă este foarte important să avem în vedere şi candidaţii care se vor prezenta la sesiunea a doua, în luna august. Trebuie, de asemenea, să discutăm aplicat structura acestui examen în viitoarea lege a educaţiei”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop. Din totalul celor 135.513 candidaţi înscrişi, s-au prezentat 128.503 candidaţi (111.544 din promoţia 2016-2017 şi 16.959 din promoţiile anterioare). De asmenea, 7.010 candidaţi au absentat, în timp ce 36.570 de candidaţi au fost declaraţi respinşi (24.631 din promoţia curentă, respectiv 11.939 din promoţiile anterioare). Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 179 de elevi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. Procente de promovare peste 80% s-au înregistrat în judeţele Sibiu (83,73%). Bacău (83,54%), Iaşi (82,91%) şi Cluj (82,75%).Nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.
Judeţele în care rata de promovare la examenul de bacalaureat din acest an este sub 55% sunt Ilfov (42,24%), Giurgiu (50,7%) şi Teleorman (53,95%), informează News. ro.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/bacalaureat-2017-judetele-cu-cea-mai-scazuta-rata-de-promovare-755576
digi24
social
Un nou contract de muncă, aprobat de Guvern. Avantajele pentru angajat
"Introducem un nou contract de muncă - tele-munca. Este foarte apreciat, în special în ţările foarte dezvoltate şi cel mai mult în Japonia. În acest tip de contract se permite angajatului să lucreze dintr-o locaţie pe care şi-o alege singur sau chiar de acasă, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Contractul este avantajos pentru ambele părţi. Pentru angajator se reduc costurile administrative cu chiria, utilităţile, carburanţii şi parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu şi îşi îmbunătăţeşte echilibrul între viaţa personală şi profesională”, a declarat, la începutul şedinţei Executivului, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfăşurată de către salariat şi la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, informează Executivul. Desfăşurarea activităţii în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puţin o zi pe lună şi se poate extinde pe toată perioada de lucru. Salariatul îşi poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adiţional, după caz. "Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea şi adaptarea relaţiilor de muncă la realităţile socio-economice actuale, în raport cu evoluţia dinamică a pieţei muncii, şi va oferi avantaje atât salariatului, cât şi angajatorului. Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu închirierea spaţiilor, utilităţile, consumul de carburant şi parcul auto. În ceea ce-l priveşte pe salariat, acesta va elimina consumul de bani şi de timp cu deplasarea de la şi până la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de muncă şi valorificării timpului de lucru, optimizându-şi, astfel, raportul între viaţa profesională şi cea personală” precizează sursa citată. Nu în ultimul rând, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii şi îndeplinire a sarcinilor, vor creşte şansele persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii. Proiectul de act normativ urmează să fie trimis Parlamentului, spre a fi supus dezbaterii şi adoptării.
Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind munca la distanţă care permite angajatului să îşi desfăşoare activitatea acasă, prin intermediul internetului şi al telefonului, iar angajatorul economiseşte în acest fel bani care ar fi altfel cheltuiţi cu fonduri administrative.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/un-nou-contract-de-munca-aprobat-de-guvern-avantajele-pentru-angajat-774876
digi24
guvern
Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Marea Britanie rămâne în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat joi lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Marea Britanie a rămas în zona roșie. CNSU a aprobat clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, în vederea stabilirii persoanelor care sosesc în România din acestea și cu privire la care se instituie măsura carantinei. Conform deciziei CNSU, în lista roșie sunt incluse Seychelles, Mongolia, Namibia, Uruguay, Columbia, Argentina, Oman, Maldive, Kuweit, Brazilia, Suriname, Saint Kitts si Nevis, Costa Rica, Bahrain, Paraguay, Chile, Botswana, Tunisia, Africa de Sud, Panama, Marea Britanie, Nepal și India. Fiji, Emiratele Arabe Unite, Trinidad și Tobago, Georgia, Malaysia, Cuba, Bolivia, Sint Maarten, Zambia, Guyana, Cipru, Irak, Federația Rusă, Kârgâzstan, Portugalia, Insulele Virgine Britanice, Iran și Jersey sunt pe lista galbenă. CNSU precizează că încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare la 24 de ore de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care este aprobată lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic. De asemenea, încadrarea din zona roșie în zona verde sau galbenă, precum și încadrarea din zona galbenă din zona verde, intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care este aprobată lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic.
CNSU a actualizat joi lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Marea Britanie a rămas în zona roșie. Pe lista galbenă sunt ţări precum Rusia sau Portugalia.
https://alephnews.ro/guvern/lista-statelor-cu-risc-epidemiologic-a-fost-actualizata-marea-britanie-ramane-in-zona-rosie-2/
alephnews
externe
Eurodeputatul Eugen Tomac cere demisia preşedintelui CNCD, după declaraţiile lui Viktor Orban
"Partidul Mişcarea Populară a luat act cu mare surprindere de abordarea pe care a avut-o preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos. După derapajul cu iz nazist a premierului Ungariei, acesta a susţinut că nu se poate pronunţa pe marginea declaraţiilor făcute de Viktor Orban, la Băile Tuşnad, opinând că politica externă nu intră în atribuţiile sale”, potrivit unui comunicat de presă. "Acest domn s-a descalificat şi nu mai poate deţine, nici măcar o zi, o funcţie cu o responsabilitate uriaşă în statul român. PMP îi cere demisia astăzi. Este inadmisibil să fii apărătorul unor valori şi să te prevalezi de nişte lucruri inventate pentru a nu te pronunţa pe nişte chestiuni foarte clare. Asemenea abordare este inadmisibilă de la un om care este obligat, prin fişa postului, să apere valori precum democraţia, libertatea şi drepturile omului. Consider că are obligaţia morală ca, în cel mai scurt timp, să îşi prezinte demisia”, declară preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac. Pentru sancţionarea derapajului premierului Viktor Orban, liderul PMP solicită şi convocarea, în cursul acestei luni, a unei şedinte extraordinare a celor două camere ale Parlamentului României. "Aşa cum Parlamentul European a condamnat, săptămâna trecută, declaraţiile lui Viktor Orban, cer şi Parlamentului României să convoace o şedinţă extraordinară, în această lună, şi să condamne, în termenii cei mai duri, acest derapaj antidemocratic cu iz nazist. Este inacceptabil aşa ceva. Mă aşteptam la o abordare mult mai matură din partea coaliţiei şi cerem, în continuare, prim-ministrului Nicolae Ciucă şi preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să se delimiteze de UDMR, care nici la aceasta oră nu s-a disociat de discursul nazist a lui Viktor Orban”, încheie Tomac.
Europarlamentarul Eugen Tomac, lider al PMP, cere demisia preşedintelui CNCD, Asztalos Csaba, pentru abordarea pe care a avut-o cu privire la declaraţiile premierului ungar, Viktor Orban.
https://www.mediafax.ro/politic/eurodeputatul-eugen-tomac-cere-demisia-presedintelui-cncd-dupa-declaratiile-lui-viktor-orban-21050437
mediafax
guvern
Unii medici sunt reticenți la vaccin. De ce le e teamă și ce spun cei care s-au vaccinat
Medicii evită să se vaccineze, iar acest lucru stârnește îngrijorare în țări precum Germania, Statele Unite sau Franța. Nici la noi, situația nu e clară. În decembrie se vorbea de jumătate de milion de oameni în sistemul sanitar. La începutul săptămânii, colonelul Gheorghiță ne vorbea despre doar 250.000. Iar intenția de vaccinare nu o cunoaștem. Situația din EuropaFinancial Times scrie că, în Germania de exemplu, un sondaj arăta în luna decembrie că jumătate dintre asistente și un sfert din medici nu vor să se vaccineze. O lună mai târziu, în ianuarie, cifrele arătau că doar un cadru medical din trei vrea să se imunizeze. Un sondaj în rândul angajaților caselor de bătrâni din Franța arăta că 76 la sută dintre ei nu voiau să se vaccineze. Aproape la fel e și în Austria, unde jumătate dintre angajații caselor de bătrâni refuză vaccinul. De ce ezită tocmai medicii să se vaccinezeUn sondaj din Germania arată că, deși vorbim despre oameni informați, cei din domeniul medical își pun întrebări asupra efectelor pe termen lung ale tehnologiei ARN mesager.
În Germania, Statele Unite și Franța, mulți medici refuză să se vaccineze. În Germania, doar un cadru medical din trei vrea să se imunizeze. Medicii își pun semne de întrebare asupra efectelor tehnologiei mARN.
https://alephnews.ro/guvern/unii-medici-sunt-reticenti-la-vaccin-de-ce-le-e-teama-si-ce-spun-cei-care-s-au-vaccinat/
alephnews
externe
„Tu nu ești un refugiat” - Reportaj CNN despre cum sunt discriminați romii din Ucraina în România, Moldova și Cehia
De pildă, refugiații romi din Ucraina sunt acuzați adesea că nu sunt ucraineni. Ei sunt segregați în spații de cazare de slabă calitate. Luiza Baloh și-a părăsit casa din Dnipro în luna martie. Fugind de zgomotul constant al exploziilor, ea și cei cinci copii ai săi au venit în Republica Cehă în speranța de a găsi adăpost. În schimb, s-au trezit în spatele unui gard de sârmă ghimpată, într-un centru de detenție pentru imigranți recondiționat care, spune ea, era murdar și plin de străini, dintre care unii erau agresivi cu ea și cu copiii ei. "A fost ca o închisoare. A fost rău. Mi-a fost frică acolo, erau atât de mulți oameni, mulți oameni înfricoșători”, a declarat ea pentru CNN. Povestea ei este însă una des întâlnită, potrivit ONG-urilor și activiștilor. Luiza, care este de etnie romă, a fost trimisă în acest centru asemănător unei închisori alături de alte familii, majoritatea tot de etnie romă, în timp ce zeci de mii de alți refugiați ucraineni găsesc cazare în case private și în cămine decente din Republica Cehă. "Refugiații romi sunt plasați automat în locuințe neconforme cu standardele”, susține Patrik Priesol, șeful programului pentru Ucraina de la Romodrom, un ONG ceh care se concentrează pe drepturile și apărarea romilor. "Este foarte trist și nu mi-e teamă să spun că echivalează cu rasismul instituțional și segregarea”, spunea activistul. Republica Cehă a primit peste 400.000 de refugiați din Ucraina. Aceștia pot să solicite statutul de protecție temporară, să aibă acces la asistență medicală și să înceapă să lucreze în blocul comunitar. Într-o declarație trimisă prin e-mail către CNN, poliția cehă a declarat că etnia nu are niciun fel de rol în procesul de solicitare a acestui statut. "Nu luăm în considerare etnia solicitanților, ci doar cetățenia lor”, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al sediului poliției cehe. Totuși, potrivit mai multor ONG-uri, mulți dintre romi primesc informații înșelătoare cu privire la drepturile lor, iar probleme care sunt ușor de rezolvat atunci când e vorba de alte persoane care au fugit din Ucraina - cum ar fi lipsa anumitor ștampile de pe pașaport - sunt adesea invocate ca motiv pentru ca romii să fie respinși. Rapoartele grupurilor de apărare a drepturilor din Polonia, Slovacia și Ungaria sugerează că o astfel de discriminare este comună în toată Europa de Est. Nicu Dumitru, activist român pentru drepturile romilor, a declarat pentru CNN că această criză a refugiaților a scos la iveală ostilitatea cu care încă sunt tratați romii în Europa. "Să dicriminezi persoanele de culoare sau homosexualii este din ce în ce mai puțin acceptabil în Europa sau cel puțin oamenii se abțin să facă acest lucru în public. Dar nu este cazul romilor, care probabil sunt ultimul grup de oameni care încă mai poate fi discriminat în Europa”, a declarat Nicu Dumitru pentru CNN. Dumitru lucrează pentru Aresel, o inițiativă de educație civică a romilor, cu sediul în București, care și-a îndreptat atenția către refugiații din Ucraina, după ce i-au fost semnalate mai multe cazuri de discriminare. În aprilie, un grup mare de refugiați romi s-a plâns că li s-au refuzat mesele umanitare la un punct de ajutor din București. "Au fost dați afară pentru că erau 'prea mulți' și 'prea gălăgioși', iar oamenii le spuneau: 'Nu sunteți ucraineni, sunteți romi, plecați'”, a povestit Nicu Dumitru. ADRA, grupul care a organizat aceste mese umanitare, a declarat pentru CNN că incidentul, care a fost filmat, a fost "scos din context și a dus către ideea de discriminare și intoleranță împotriva romilor”. Organizația a precizat că grupul de romi a fost refuzat pentru că era format în majoritate din bărbați care se aflau într-o zonă rezervată mamelor și copiilor și a dat asigurări că are toleranță zero față de orice discriminare. Centrul Municipal de Coordonare a Situațiilor de Urgență din București a declarat pentru CNN că oferă ajutor umanitar "fără discriminare” și a adăugat că "nu a primit niciun raport de discriminare în ceea ce privește furnizarea ajutorului”.De cealaltă parte a graniței, în Republica Moldova, jurnalista de etnie romă Elena Sîrbu spune că și ea a fost îngrozită când a văzut ce se întâmplă într-unul dintre centrele de refugiați din Chișinău. Inițial, ea a fost rugată de autorități să ajute la gestionarea situației, dar a sfârșit prin a deveni un avocat al refugiaților romi după ce a fost martora directă a discriminării. "Când am văzut ignoranța și atitudinea... Acești oameni au fugit de război, au venit aici, era frig afară, unii dintre copii nu aveau încălțăminte de iarnă și au cerut o ceașcă de ceai sau scutece, iar autoritățile moldovenești le-au spus să plece, acuzându-i că nu sunt refugiați și spunând 'vrem oameni normali'. Și asta se întâmpla în fața mea. Cum credeți că ar trebui să acționez?”, a declarat ea pentru CNN. Centrul de Gestionare a Crizelor din cadrul guvernului moldovean (CUGC) susține că adăposturile sunt obligate "să respecte principiul nediscriminării în toate etapele de prestare a serviciilor și să promoveze și să respecte drepturile omului, indiferent de rasă, culoarea pielii, naționalitate, etnie”.Îngroziți de tratamentul de care a avut parte în centrul de detenție, Luiza Baloh și copiii ei, care au vârste cuprinse între nouă luni și 11 ani, au decis să plece. Familia s-a adăpostit în gara principală din Praga, alături de alte sute de persoane, majoritatea refugiați romi. Autoritățile i-au spus că nu mai este eligibilă pentru ajutor, pentru că a "respins” cazarea care i s-a oferit. Patrik Priesol spune că acesta este un scenariu obișnuit și că, de multe ori, comunicarea deficitară este de vină. "Unii dintre acești oameni sunt analfabeți funcțional, se află într-o situație posttraumatică și li se oferă un loc într-un centru de detenție care este transformat temporar în centru de cazare, iar lor li se spune: această închisoare de aici este casa ta acum. Iar ei nu înțeleg consecințele grave ale deciziei lor de a refuza oferta”, arată activistul. În cele din urmă, Luiza Baloh a ajuns într-una dintre cele două tabere de refugiați improvizate în suburbiile din Praga. Oficialii taberei spun că este un loc în care autoritățile trimit persoanele care nu sunt eligibile pentru asistență. Guvernul ceh spune că persoanele care nu primesc statutul de protecție temporară pot rămâne câteva zile și apoi trebuie să părăsească țara. Baloh a declarat pentru CNN că, la fel ca alte câteva zeci de persoane din tabăra de lângă Praga, ar dori să rămână în Republica Cehă pe termen lung, deoarece nu are o casă unde să se întoarcă. "Aș vrea ca copiii mei să meargă la școală. Mi-ar plăcea să lucrez. Am avut un loc de muncă în Ucraina, am fost femeie de serviciu într-un restaurant”, a povestit ea. Condițiile din tabăra pe care CNN a putut s-o viziteze erau elementare: corturi mari în stil militar înconjoară o piață care are din loc în loc foișoare. Există toalete portabile și dușuri mobile, iar mesele sunt servite de trei ori pe zi. Majoritatea rezidenților sunt romi și mulți provin din unele dintre cele mai sărace zone din Ucraina. Nikol Hladikova, asistentă socială care se ocupă de tabără, spune că la prima sa vizită aici a fost îngrozită. "Am venit cu un autobuz plin de refugiați și am întors autobuzul înapoi, pentru că situația de acolo era absolut îngrozitoare”, a declarat ea pentru CNN. "Era murdărie, excremente peste tot, nu exista niciun ceainic pentru a fierbe apă și aveam cu noi un bebeluș de o lună”, a povestit ea. Hladikova spune că acum condițiile s-au îmbunătățit, după ce ea și colegii ei și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu toate acestea. Lida Kalișinko a fugit împreună cu familia sa din regiunea Odesa. Ea, fiica și cele două nepoate ale sale au stat în ultimele trei luni într-o clădire universitară abandonată din Chișinău, transformată în adăpost pentru refugiați. Clădirea găzduiește peste 100 de refugiați, aproape toți romi. Cei câțiva care nu sunt romi sunt în mare parte cetățeni ai țărilor post-sovietice din Asia Centrală și de Vest, de pildă Tadjikistan și Azerbaidjan. Un singur robinet de apă potabilă deservește întreaga clădire, iar mobilierul aruncat la gunoi aglomerează coridoarele întunecate pe care se plimbă copii mici. La momentul vizitei CNN, la mijlocul lunii iulie, mai multe cazuri de Covid-19 fuseseră raportate în rândul rezidenților. Stând în fața clădirii mari și cenușii, Lida Kalișinko arată spre o unitate mobilă de dușuri furnizată de UNICEF. Instalația a fost de prea puțin folos pentru nepoata ei, care e în scaun cu rotile. "A făcut duș doar de patru ori de când a venit aici, pentru că este atât de dificil să meargă acolo, sunt atât de multe trepte și dușurile nu pot fi folosite de persoanele cu dizabilități”, explică Lida. Într-un răspuns scris la întrebările adresate de CNN, autoritățile neagă segregarea intenționată a refugiaților romi în acest adăpost, spunând că aceștia au fost plasați acolo pentru a evita despărțirea familiilor mari, care nu puteau fi separate în diferite centre de plasament într-o perioadă în care un număr mare de refugiați intrau în țară. Ala Valentinovna Saviena a plecat din orașul său natal, Odesa, la sfârșitul lunii februarie, în speranța că va ajunge la rudele din Germania. Însă fiul ei, în vârstă de 19 ani, nu are pașaport sau altă formă de identitate, ceea ce face extrem de dificilă o călătorie într-o țară din Uniunea Europeană. Moldova, care nu face parte din UE, și-a schimbat condițiile de intrare pentru persoanele fără documente care fug din Ucraina, dar cei care vor să plece mai departe în UE se confruntă cu mai multă birocrație. "Avem 5.000 de refugiați romi care stau în Republica Moldova și mulți dintre ei nu au documente, poate 30%”, a declarat un oficial de la Chișinău.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a stârnit un val uriaș de solidaritate în Europa, guvernele și oamenii obișnuiți grăbindu-se să ofere ajutor celor care fug de conflict. ONU a estimat că peste 6,3 milioane de ucraineni au fugit din țara lor, deși unii s-au întors între timp. Dar criza a scos la iveală și un adevăr urât: în multe locuri, romii pur și simplu nu sunt bineveniți. CNN a vizitat adăposturi și a vorbit cu o serie de refugiați, asistenți sociali și activiști din Cehia, România și Moldova. În toate cele trei țări, problemele cu care se confruntă refugiații romi sunt surprinzător de asemănătoare.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/tu-nu-esti-un-refugiat-reportaj-cnn-despre-cum-sunt-discriminati-romii-din-ucraina-in-romania-moldova-si-cehia-2039707
digi24
sanatate
Testare COVID-19 rapidă și sigură, cu rezultat în maximum 48 de ore
Testele pentru SARS-CoV-2 sunt solicitate pentru a accesa anumite servicii, inclusiv servicii medicale, pentru a călători către anumite destinații, dar și pentru a putea continua în siguranță activitatea zilnică, atunci când persoane apropiate au fost confirmate pozitive. La Sanador, punem la dispoziția pacienților teste pentru identificarea virusului SARS-CoV-2, precum și teste de identificare a anticorpilor produși de corpul uman la contactul cu acest virus. Testele de identificare a virusului sunt teste de biologie moleculară, de tip real time PCR, cele mai performante teste disponibile pe piață, capabile să identifice cu mare acuratețe virusul, chiar și atunci când este prezent în cantități foarte mici. Recoltarea este realizată rapid și în condiții de siguranță, din exsudatul nazofaringian. Pentru a răspunde cererii pacienților noștri, am mărit constant capacitatea de testare, astfel încât putem oferi, în continuare, rezultatele testelor în maximum 48 de ore. La cerere, rezultatul poate fi eliberat și în limba engleză. Testele serologice de determinare a anticorpilor (IgM și IgG) identifică răspunsul imun al corpului în urma contactului cu virusul (anticorpii). Anticorpii de tip IgM pot fi detectați după aproximativ 7 zile de la contactul cu virusul și pot să devină nedetectabili în aproximativ 4 săptămâni, iar anticorpii de tip IgG apar la circa 14 zile de la infecție și pot persista o perioadă îndelungată. Recoltarea pentru acest tip de teste se face din sânge, în orice moment al zilei. Testele serologice sunt recomandate persoanelor asimptomatice, care au trecut prin boală, pentru identificarea potențialilor donatori de plasmă – utilă ca tratament experimental în cazurile severe de COVID-19.Programarea pentru ambele tipuri de testări se face doar prin apel la 021 9699, Call Center disponibil nonstop, sau prin completarea formularului de aici.
În contextul pandemiei de SARS-CoV-2 și al creșterii continue a numărul zilnic de cazuri confirmate pozitiv cu acest virus, testarea rămâne cea mai sigură metodă pentru a afla dacă ai contractat infecția cu noul coronavirus.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/testare-covid-19-rapida-si-sigura-cu-rezultat-in-maximum-48-de-ore-1387428
digi24
externe
Joe Biden interzice importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia. Și Marea Britanie anunță că va renunța la resursele rusești
"Interzicem toate importurile de petrol şi gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o nouă lovitură puternică maşinii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin", le-a spus Biden jurnaliştilor, la Casa Albă. După acest anunţ, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a urcat cu 5,4%, până la 129,91 de dolari. Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a crescut duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008.În 2021, SUA au importat în medie peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid al Washingtonului. De asemenea, SUA importă cantităţi reduse de cărbune rusesc, conform Agerpres. Biden a spus că interdicția va avea un preț pentru SUA, însă că legiuitorii sunt uniți în a acționa. "Am spus că apărarea libertății va costa, ne va costa și pe noi în SUA”, a declarat, marţi, Joe Biden de la Casa Albă, citat de CNN. "Războiul lui Putin face rău familiilor americane la pompă. De când a început Putin comasarea militară de la granița ucraineană, prețul combustibilului în America a urca cu 75 de cenți. Cu această acțiune, va crește și mai mult”.El a adăugat că va face "tot ce pot” pentru a minimiza creșterea prețului în SUA. Biden s-a mai adresat și companiilor americane de petrol și gaze, spunând că războiul și impactul acestuia "nu sunt o scuză pentru a exercita creșteri excesive ale prețurilor” care exploatează consumatorul american, adăugând că nu va tolera acest lucru. Însă a recunoscut și că firmele "sunt un exemplu” prin retragerea din Rusia. Statele Unite au luat această decizie unilateral, fără aliații europeni, din cauza dezacordului dintre statele europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaz din Rusia. Țările UE sunt mult mai dependente de importurile rusești de petrol și gaze decât Statele Unite. Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Comisia Europeană a anunțat marți că va reduce dependenţa blocului comunitar de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta. Oficialii americani au decis că pentru SUA embargoul pe importurile de energie din Rusia nu va crea probleme majore. Potrivit celor mai recente date, SUA importă din Rusia aproximativ 8% din totalul importurilor americane de petrol, iar în privința gazului natural importurile americane sunt zero, scrie Reuters. Guvernul britanic plănuiește să renunțe treptat la importurile de petrol și gaze până la sfârșitul anului. Anunțul a fost făcut de secretarul britanic pentru afaceri. Perioada de tranziție până la sfârșitul lui 2022 va da "timp mai mult decât suficient” pieței, afacerilor și lanțurilor de aprovizionare pentru a înlocui importurile rusești, care reprezintă 8% din cererea britanicilor, potrivit secretarului Kwasi Kwarteng. "Guvernul va lucra cu companiile printr-un nou grup de lucru privind petrolul pentru a le sprijini în folosirea acestei perioada pentru găsirea de surse alternative. Marea Britanie este un producător semnificativ de petrol și produse petroliere, plus că deținem rezerve considerabile. Dincolo de Rusia, marea majoritate a importurilor noastre vin de la parteneri de încredere precum SUA, Olanda și statele din Golf. Vom lucra cu ei în acest an pentru a securiza mai multe surse. Piața a început deja să ostracizeze petrolul din Rusia, aproape 70% din această resursă nefiind cerută pe piață. În cele din urmă, deși Marea Britanie nu este dependentă de gazele naturale rusești – 4% din stocurile noastre – analizez opțiuni pentru a încheia achiziția pe deplin”, a declarat secretarul britanic pe Twitter. Citește și Rusia amenință în premieră că va opri livrarea de gaze spre Europa prin Nord Stream 1: "Avem dreptul deplin”Boris Johnson a declarat luni că lumea nu ar putea pur și simplu să nu mai folosească petrolul și gazul rusesc, însă va trebui să accelereze tranziția de la acestea. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, marți, că este "imperativ” ca țările europene să înceteze să se bazeze pe energia rusă. Acesta a spus, într-o conferință de presă comună la Tallinn cu prim-ministrul estonian Kaja Kallas, că există "o mare oportunitate pentru multe țări din Europa, de a renunța în sfârșit la dependența de energia din Rusia. Pentru că Rusia o folosește ca armă.”Prim-ministrul estonian Kallas a cerut SUA să excludă de tot Rusia și Belarus din rețeaua de plăți SWIFT și să îi restricționeze accesul la criptomonede. Țările trebuie să se concentreze pe "izolarea deplină” a Rusiei de lumea liberă, a spus aceasta. Deteriorarea situației de securitate "cere schimbări rapide”, a subliniat ea, adăugând că lumea trebuie să fie pregătită pentru ce e mai rău.."Deci, violența lui Putin trebuie să fie în corelație cu sancțiunile ulterioare și, de asemenea, cu deciziile de izolare”, a spus Kallas. Citește și UE permite redeschiderea minelor de cărbune pentru a scădea dependența de gazele rusești. "Istoria a luat o altă turnură”Ungaria este prima în clasamentul realizat de CNN pe baza datelor Eurostat. 25% din energia consumată în Ungaria se bazează pe gazele naturale importate din Rusia, în timp ce în Slovacia acest indicator este de 22%, Moldova – 17% , Austria – 15% și Germania – 14%. Potrivit acestui clasament, România se află pe locul 17 în topul țărilor care au anumit grad de dependență de gazele importate din Rusia.
Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA. Mișcare administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, pe care SUA îl importă din Rusia în procent de 8% din totalul importurilor. Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/cnn-biden-va-anunta-interzicerea-importurilor-de-gaze-petrol-si-carbune-din-rusia-1864489
digi24
social
Angajații afectați de limitarea activităţii din cauza pandemiei vor primi indemnizații de ajutor. Câți bani le va acorda guvernul
"Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului , ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021”, prevede proiectul de ordonanță publicat pe site-ul guvernului. Beneficiarii indemnizațiilor vor fi:Indemnizaţia se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022.Totodată, proiectul de ordonanță prevede suportarea din bugetul de stat a unei indemnizaţii de 75% din câştigul salarial mediu brut reglementat prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru:De asemenea, se va acorda o indemnizaţie de 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pentru persoanele prevăzute la articolul 671 alineat (1) litera a) - c) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din iniţiativa structurii sportive.
Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri ordonanţa de urgenţă privind formele de sprijin care se vor acorda persoanelor - angajaţi sau profesionişti - care vor intra sub incidenţa măsurilor de interzicere/ suspendare/ limitare a activităţilor economice din cauza restricțiilor impuse de coronavirus. Măsurile adoptate vor fi valabile până la 31 martie 2022.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/angajatii-afectati-de-limitarea-activitatii-din-cauza-pandemiei-vor-primi-indemnizatii-de-ajutor-cati-bani-le-va-acorda-guvernul-1807631
digi24
social
Spitalul Floreasca: Românii răniți în accidentul din Bulgaria sunt „stabili” dar în continuare în stare gravă
Dintre cei cinci pacienți, trei sunt internați în Secția de Terapie Intensivă de la Floreasca, iar ceilalți doi sunt internați în saloane postoperatorii (terapie intensivă intermediară)."Echipele multidisciplinare compuse din medici de terapie intensivă, chirurgie generală, ortopedie, neurochirurgie îi supraveghează permanent pe acești pacienți, adaptând tratamentul în funcție de evoluția lor, inclusiv intervenții chirurgicale în zilele care urmează”, se arată într-un comunicat al spitalului de urgență. Patru persoane, între care trei cetăţeni români, au murit şi alte nouă au fost rănite într-un accident rutier în care a fost implicat un autocar înmatriculat în România, lângă orașul Veliko Tîrnovo din Bulgaria, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Cei cinci cetățeni români răniți în accidentul de circulație din Bulgaria „se mențin în stare gravă” fiind, în acest moment, „stabili din punct de vedere al funcțiilor vitale”, informează Spitalul Clinic de Urgență București - Floreasca.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/spitalul-floreasca-romanii-raniti-in-accidentul-din-bulgaria-sunt-stabili-dar-in-continuare-in-stare-grava-2039251
digi24
externe
Patrușev, consilierul de securitate al lui Putin, a fost trimis la Kaliningrad, după ce a fost blocată intrarea mărfurilor în exclavă
Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de securitate al Rusiei, va prezida o întâlnire pe teme de securitate în exclava Kaliningrad, informează agenţia rusă de ştiri RIA, citată de Agerpres. "Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate”, a afirmat Nikolai Patruşev, la Kaliningrad. "Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei”, a adăugat el, citat de agenţia Interfax. RIA scrie că deplasarea, care a inclus o discuţie despre transport, a fost planificată înainte ca autorităţile de la Vilnius să interzică tranzitul de bunuri vizate de sancţiuni ale UE pe teritoriul lituanian spre şi dinspre exclavă. Kaliningrad, fostul port Koenigsberg care a fost capitala Prusiei Orientale, a fost cucerit de armata roşie de la Germania nazistă în aprilie 1945 şi a fost anexat de Uniunea Sovietică după Al Doilea Război Mondial. Exclava se află între Polonia şi Lituania, ambele membre ale UE şi NATO. Întreg teritoriul Prusiei Orientale a fost împărțit în două, partea de sud fiind alipită la Polonia reînființată după Război, iar partea de nord a fost anexată de Uniunea Sovietică, intrând în componența Republicii Socialiste Federative Sovietice Rusia. După prăbușirea Uniunii Sovietice, Kaliningrad a rămas rupt de restul teritoriului rus. Lituania susţine că interdicţia tranzitului bunurilor vizate de sancţiuni pe teritoriul său reprezintă doar implementarea măsurilor adoptate de UE, parte a pachetului de sancţiuni menite să-l pedepsească pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei. Ministerul rus de Externe urmează să-l convoace pe ambasadorul UE la Moscova pentru a discuta despre situaţia pe care Kremlinul a caracterizat-o luni drept foarte gravă.
Nikolai Patrușev, consilierul de securitate al lui Putin și unul dintre principalii colaboratori ai dictatorului rus, a ajuns la Kaliningrad, marți, pentru a prezida o întâlnire pe teme de securitate, la câteva zile după ce Lituania a blocat tranzitul de mărfuri înspre această exclavă rusească, și după ce Kremlinul a pornit o retorică belicoasă pe această temă, relatează Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/patrusev-consilierul-de-securitate-al-lui-putin-a-fost-trimis-la-kaliningrad-dupa-ce-a-fost-blocata-intrarea-marfurilor-in-exclava-1983645
digi24
entertainment
Gafa comisă de Donald Trump în ziua alegerilor. Toată lumea s-a întrebat de ce vrea să-i închidă pe polonezi
Chiar în ziua alegerilor, Joe Biden s-a întrecut pe sine în materie de gafe – în loc să o prezinte pe nepoata care era lângă el, a spus că e fiul său, Beau Biden, care a murit în urmă cu 5 ani. Și-a dat seama de greșeală, dar și că a greșit nepoata. Joe Biden: "Vreau să vi-l prezint pe fiul meu, Beau Biden, pe care mulți dintre voi l-ați ajutat să ajungă senator în Delaware. Iar ea e nepoata mea, Natalie. Oh, nu, stați, le-am confundat” Trump a gafat la rândul lui pe Twitter, locul lui de joacă preferat. Într-un mesaj despre cum e în avantaj, dar "ei” încearcă să fraudeze alegerile, președintele american a scris greșit "POLLS” – urnele de vot. Prin urmare, a rezultat că "polonezii sunt închiși”, în loc de urnele sunt închise. Mai puțin amuzant e că Twitter a marcat mesajul ca fiind "posibil înșelător” în legătură cu alegerile. Nu e prima dată când o literă în plus sau în minus schimbă ce vrea să transmită Trump. Pentru că a scris greșit Wales – Țara Galilor – rezultatul a fost o întâlnire cu Prințul Balenelor.
Candidații SUA nu se duelează numai pentru Casa Albă, ci și în materie de gafe.Și Trump, și Biden și-au lăsat amprenta cu gafe noi .Joe Biden s-a întrecut pe sine, prezentându-și nepoata ca fiind Beau Biden, fiul decedat.
https://alephnews.ro/entertainment/gafa-comisa-de-donald-trump-in-ziua-alegerilor-toata-lumea-s-a-intrebat-de-ce-vrea-sa-i-inchida-pe-polonezi/
alephnews
guvern
Consultări cu partidele pentru desemnarea viitorului premier la Cotroceni. PSD l-a propus premier pe Rafila și AUR a întârziat la negocieri
UPDATE: 16:00 Președintele are ultima rundă de discuții cu reprezentanții minorităților naționale. La consultări participă Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler și Ovidiu Ganţ.Președintele discută cu liderii UDMRUPDATE 15:30 Discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și liderii UDMR s-au încheiat. UPDATE 14.30 Barna, după discuții: Nu e fezabil ca puterea să fie la un partid, iar ceilalți să fie parteneri de antrenamentIdeea că toată puterea în stat este în mâna unui partid, iar celelalte partide din coaliție sunt parteneri de antrenament nu e fezabilă, spune liderul USR, Dan Barna, care nu consideră o soluție de echilibru solicitarea PNL de a avea premier și președinte al Camerei Deputaților. "Ideea că toată puterea în stat este în mâna unui partid, iar celelalte partide din coaliție sunt parteneri de antrenament nu e fezabilă pentru credibilitatea că acest guvern nu e pentru șase luni, cu pentru a guverna timp de patru ani”, spune Dan Barna, după consultările de la Parlament. El afirmă că USR PLUS dorește o coaliție care să guverneze următorii patru ani. La rândul său, Dacian Cioloș a spus că formațiunile de centru-dreapta trebuie să găsească "o soluție echilibrată”."Soluția nu e echilibrată când totul se duce într-o parte, iar noi luăm doar restul. E vorba de echilibrul pe care îl căutăm și îl dorim. (…) Vrem să evităm situații pe care România le-a mai avut când a avut coaliții. Noi ne dorim un program de guvernare, o echipă care să respecte un echilibru decizional ca să ne asigurăm că niciunul dintre parteneri nu caută alte alternative. România are nevoie de stabilitate în următorii ani”, precizează Dacian Cioloș. UPDATE 14.15 Partidul AUR a intrat la negocieri cu șeful statului Membrii Partidului AUR au întârziat la consultări aproximativ un sfert de oră. Conform unor surse, Diana Șoșoacă a refuzat să poarte mască la negocieri, fapt pe care l-a anunțat și în live-ul transmis pe facebook, înainte de întâlnirea de la Cotroceni. În cele din urmă, ea acceptat să pună masca, dar a purtat-o sub nas, doar pe gură. Delegația AUR este formată din George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă și Diana Șoșoacă. Aceasta din urmă nu poartă masca. Propunerea pentru conducerea Guvernului din partea AUR este Călin Georgescu, fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. UPDATE 13.30 Orban, după consultări: Pot să vă confirm confirm că se poate ajunge la o competiție pentru Camera Deputaților"Pot să vă confirm confirm că se poate ajunge la o competiție pentru Camera Deputaților”, declară președintele PNL, Ludovic Orban, întrebat despre impasul negocierilor din cauza funcției de la Cameră. Orban a afirmat că negocierile nu se desfășoară atât de rapid pe cât și-ar fi dorit. "Sigur că sunt puncte în care avem diferențe, dar din punctul nostru de vedere deschiderea de a continua aceste negocieri este aceeași și noi vom continua aceste discuții”, a afirmat Orban. Întrebat despre informațiile potrivit cărora pentru șefia Camerei Deputaților ar putea exista o competiție, Orban a răspuns: "Pot să vă confirm că dacă există o discuție se poate ajunge la o competiție. Dacă câștigă unul dintre competitori, cealaltă formațiune va fi sprijinită pentru a ocupa Senatul, dar nu s-a ajuns la un acord pe această temă”.Presa a vehiculat, după consultările din weekend, informația potrivit căreia Ludovic Orban a avansat varianta unei competiții deschise în Parlament pentru conducerea Camerei Deputaților. UPDATE 13.20 Discuțiile cu USR-PLUS s-au încheiatUPDATE 13.00: Iohannis, către USR: Tema e clară – o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociereTema e clară – o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere, le-a spus Klaus Iohannis liderilor USR PLUS, la începutul consultărilor pentru desemnarea unui premier. "Bine ați venit la consultări. Tema e clară – o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere”, le-a spus Klaus Iohannis liderilor USR PLUS. Dacian Cioloș este susținut de USR PLUS pentru a fi desemnat prim-ministru. UPDATE 12.30: Discuțiile dintre președinte și PNL s-au terminat după jumătate de orăPropunerea înaintată de PNL pentru funcția de premier în persoana lui Florin Cîțu a fost analizată de șeful statului și de liberali pe parcursul a 30 de minute. Sursa: presidency. roUPDATE 12.10 Ciolacu, după negocierile cu Iohannis: Am vorbit numai de varianta unui guvern de uniune naționalăPSD i-a prezentat președintelui Klaus Iohannis promourea de premier – Alexadru Rafila -, subliniind că cea mai bună soluție pentru România este un guvern de uniune națională. "Nu ne permitem o majoritate fragilă în Parlament”, a spus Marcel Ciolacu. "Am menționat faptul că acele negocieri ridicole de la Vila Lac nu au ce căuta în democrația reală. Vom aștepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a trage o concluzie. Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată atât în ceea ce privește criza sanitară, cât și criza economică și nu ne permitem o majoritate în Parlament fragilă”, a declarat liderul social-democraților după consultări. PSD consideră că un guvern de uniune națională este cea mai bună soluție în acest moment pentru România: "Normal în această construcție politică partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze primul-ministru în persoana domnului Alexandru Rafila”.Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis i-a întrebat pe cei din PSD cu cine ar putea forma majoritatea parlamentară pentru un guvern condus de Alexandru Rafila, Ciolacu a răspuns că toate forțele politice ar fi reprezentate.
Klaus Iohannis a început consultările cu partidele parlamentare. În delegaţia AUR la Cotroceni s-a aflat şi Diana Şoşoacă. Ea a refuzat, inițial, să poarte masca. În final, a aceptat să o țină în dreptul gurii. PNL l-a propus pe Florin Cîțu, USR-PLUS pe Dacian Cioloș, iar PSD pe Alexandru Rafila. Delegație PNL. Delegația USR PLUS:.Delegația AUR:.Delegația PSD:.Delegația UDRM: .
https://alephnews.ro/guvern/consultarile-cu-partidele-pentru-desemnarea-viitorului-premier/
alephnews
guvern
Universitatea Tsinghua din China îi pedepsește pe studenți pentru steagurile LGBTQ
Doi studenți de la una dintre cele mai prestigioase universități din China au primit foarte multe mustrări pentru că au distribuit steaguri LGBTQ în campusul universitar, scrie Bloomberg. Studenții au vrut să sublinieze modul în care intoleranța tot mai mare a națiunii față de diversitatea sexuală se extinde și mai mult în campusuri. Cei doi riscă să fie exmatriculați pentru că au răspândit 10 steaguri "curcubeu” în campusul universitar la mijlocul lunii mai. Reprezentanții Universității Tsinghua le-au spus celor doi că acest lucru contravine regulilor școlare. Aproximativ o lună mai târziu, unul dintre studenți a fost chemat să discute cu personalul școlii despre incident. În ultimele zile, studenții au primit avertismente oficiale, care le interzic să primească burse sau premii timp de șase luni. Dacă vor încalcă o altă regulă a școlii în această perioadă, școala i-ar putea exclude pentru slujbe în administrația publică și în întreprinderi de stat. Discuțiile despre acest incident au apărut și în social media, mai exact pe platforma chineză "WeChat", deși articolele aferente au fost șterse rapid din aplicație. Universitatea nu a răspuns la o solicitare. "Mișcările împotriva steagului LGBTQ nu sunt fără precedent, dar, în comparație cu ceea ce au reușit să facă studenții în trecut, acest lucru pare exagerat”, a declarat Darius Longarino, membru senior la Centrul Paul Tsai China de la Facultatea de Drept din Yale. "Acest incident este cel mai recent exemplu al faptului că autoritățile universitare constrâng din ce în ce mai mult spațiul pentru susținerea și exprimarea LGBT – chiar și atunci când este blând și discret”. Comunitatea LGBTQ din China este supusă unei presiuni tot mai mari pe măsură ce președintele promovează valori mai conservatoare și mai conformiste în ceea ce privește genul și identitatea sexuală.
Apărarea persoanelor LGBTQ este din ce în ce mai dificilă în China lui Xi. Reprimarea diversității sexuale s-a adâncit în universitățile de top. Doi riscă să fie exmatriculați pentru că au răspândit 10 steaguri ,,curcubeu” în campusul universitar la mijlocul lunii mai.
https://alephnews.ro/guvern/universitatea-tsinghua-din-china-ii-pedepseste-pe-studenti-pentru-steagurile-lgbtq/
alephnews
guvern
Florin Cîțu vrea explicații de la premier pentru buget: Nu se respectă programul de guvernare. PNL trebuie să facă compromisuri
Florin Cîțu, președintele PNL: Alcătuirea bugetului este un compromis. Vom vedea dacă PNL va accepta să meargă și cu acest compromis mai departe, în această coaliție. Este o parte de principiu de la care am pornit, când am făcut această coaliție. Când se negocia, fiecare partid a venit cu câteva lucruri pe masă, lucruri la care ținem, care reprezintă electoratul nostru, al fiecăruia. Pentru noi este important să investești. Am demonstrat în ultimii doi ani de zile că deși am scos taxe, am eliminat taxe, accize, supraimpozitări, am reușit să avem venituri mai mari la buget, pentru că am investit. De aceea am ținut la acest procent de investiție, de 7%, era legat de pachetul social pe care l-au propus cei de la PSD. Am spus că dacă vreți să susținem o creștere de pensii peste ceea ce propusesem noi, e nevoie să producem mai mult, ca să putem să plătim. Ca să produci mai mult, trebuie să investești. E simplu. Formula ce pe care a avut-o PSD în 2017-2019 nu a funcționat. Să dai ce nu ai, duce la dezastru. Le-am arătat că trebuie să faci invers. Întâi să investești, să produci, apoi poți să dai. În coaliție am spus foarte clar: Nu vreau să intervin peste premier și peste miniștri în negocierile pe ministere. Chiar dacă eu la Senat am avut o creștere de 1,8%, iar la Camera Deputaților o creștere de 15%.Nu am intervenit, am zis că astea sunt, dar am cerut în coaliție să se respecte programul de guvernare. Nu mă interesează altceva. Nu se respectă în multe privințe. Sunt acolo și alte decizii care nu au fost în programul de guvernare. Deja vedem că se schimbă paradigma. Trecem de la un buget care se baza pe investiții, la un buget care alocă mai puține resurse investițiilor, și mai multe pachetelor sociale. Nu știu de ce premierul nu a respectat programul de guvernare. Asta e dezamăgirea mea. Vorbim ceva și se pare că de fiecare dată ceea ce vorbim și ceea ce ține de PNL cumva nu mai ajunge în program. PNL va trebui să facă un compromis, pentru că va trebui să votăm bugetul în parlament. Va trebui premierul să vină în PNL să prezinte bugetul. Trebuia să vină astăzi, a plecat la Bruxelles, dar când se întoarce trebuie să vină să prezinte bugetul colegilor din PNL, pentru că este premierul liberal. Am avut încredere că se va respecta partea din program a PNL, nu doar a PSD. Nu am o explicație în acest moment, și nu trebuie să am eu o explicație, pentru că din punctul meu de vedere noi am semnat în coaliție un program de guvernare care spune foarte clar ce trebuie să se întâmple. Poate că toate se vor rezolva când guvernul va veni cu reformele din PNRR. Mă refer la reforma pensiilor, care trebuie să fie un sistem de pensii sustenabil până în 2070, la reforma salarizării, pe criterii de performanță, nu de lobby-ul făcut de un sindicat pe lângă un ministru. Toate acestea trebuie corectate în perioada următoare. În PNL trebuie să avem o decizie pe votul pentru acest buget, pentru că este diferit de ceea ce noi am agreat, și atunci eu nu pot să-mi asum singur, să le spun colegilor "este OK, mergeți și votați!”.
Florin Cîțu a vorbit luni seara despre alcătuirea bugetului pentru anul 2022. Președintele PNL spune că în forma actuală a acestuia, programul de guvernare nu este respectat, iar liberalii trebuie să facă un compromis pentru a îl vota. „Nu știu de ce premierul nu a respectat programul de guvernare, va trebui să vină în PNL să prezinte bugetul”.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/florin-citu-vrea-explicatii-de-la-premier-pentru-buget-nu-se-respecta-programul-de-guvernare-pnl-trebuie-sa-faca-compromisuri-1776625
digi24
economic
Kim Kardashian dă lovitura din nou. A lansat recent o nouă linie de haine pentru copii, inspirată de fiicele ei
Vedeta a lansat recent o nouă colecţie de haine pentru copii. Modelele noului brand au fost chiar fiicele ei North şi Chicago. View this post on InstagramA post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) West’s Cozy Kids SKIMS se intitulează campania, şi conţine haine lejere precum hanorace, bluze, pantaloni, halate de baie şi pantaloni scurţi. Hainele vor fi disponibile în cinci culori – roz pudrat, crem, cafeniu deschis, gri şi negru. Kim Kardashian nu s-a gândit doar la copii. Colecţia pentru copii este completată şi de haine asortate pentru adulţi. În cadrul unei emisiuni online, "73 Questions”, Kim a fost întrebată, printre altele, care este cel mai de preț lucru la a fi părinte, iar aceasta a răspuns: "Atunci când copiii îţi spun că te iubesc”.
A trecut un an de la lansarea brandului de lenjerie modelatoare SKIMS. Kim Kardashian a lansat o nouă colecţie de haine pentru copii, inspirată de fiicele sale. Norh şi Chicago, cele două fiice ale ei sunt imaginea noii sale colecţii.
https://alephnews.ro/economie/kim-kardashian-da-lovitura-din-nou-a-lansat-recent-o-noua-linie-de-haine-pentru-copii-inspirata-de-fiicele-ei/
alephnews
guvern
Serviciul de securitate al Ucrainei spune că l-a arestat pe politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk
Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat, marți, că l-a arestat pe politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk, potrivit BBC News. Viktor Medvedciuk se afla în arest la domiciliu pentru suspiciune de trădare, dar a fugit la câteva zile după invazia rusă. "Mulțumesc tuturor ofițerilor SBU, în special anchetatorilor și ofițerilor de contrainformații ai serviciilor speciale ucrainene, care, urmând instrucțiunile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-au dovedit profesionalismul și au condus această operațiune specială pe mai multe niveluri fulgerătoare și periculoasă de reținere a parlamentarului Medvedchuk. Niciun trădător nu va scăpa de pedeapsă și va fi tras la răspundere conform Legii Ucrainei. Pentru toată gravitatea, pentru toate crimele de astăzi, care au dus la acțiunile sale personale, inclusiv”, a spus președintele SBU Ivan Bakanov. Medvedciuk, care spune că Putin este nașul fiicei sale, a negat acuzațiile. O fotografie distribuită pe rețelele de socializare pare să-l arate cu un aspect dezordonat, în cătușe și purtând uniformă militară. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că a văzut imaginea, dar că nu poate spune dacă este autentică.
Serviciul de securitate ucrainean a anunțat marți că l-a arestat pe politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk. Viktor Medvedciuk se afla în arest la domiciliu pentru suspiciune de trădare, dar a fugit la câteva zile după invazia rusă. Medvedciuk, care spune că Putin este nașul fiicei sale, a negat acuzațiile.
https://alephnews.ro/guvern/rusia-ucraina/serviciul-de-securitate-al-ucrainei-spune-ca-l-a-arestat-pe-politicianul-pro-rus-viktor-medvedciuk/
alephnews
guvern
Unele țări europene au câștigat de pe urma Brexitului. Franța s-a ales cu 2.500 de noi locuri de muncă în domeniul financiar
Știi deja că Londra rămâne cel mai important centru financiar al continentului chiar și după Brexit. Însă acordul cu Uniunea Europeană nu permite accesul pe piețele din zona euro, cum și-ar fi dorit Boris Johnson, în ceea ce privește serviciile financiare. Unele țări europene au de câștigat, scrie The Guardian. Principalele orașe care au de câștigat sunt Amsterdam, Dublin, Frankfurt și Paris, care au reușit să atragă companii să rămână active în zona euro. Brexitul i-a adus Franței 2.500 de noi locuri de muncă în domeniul financiar și active de 170 de miliarde de euro.
Brexitul i-a adus Franței 2.500 de noi locuri de muncă în domeniul financiar. Aproximativ 30.000 de companii franceze exportă în Marea Britanie.
https://alephnews.ro/guvern/unele-tari-europene-au-castigat-de-pe-urma-brexitului-franta-s-a-ales-cu-2-500-de-noi-locuri-de-munca-in-domeniul-financiar/
alephnews
sanatate
Sorina Pintea, la Digi24: Avem nevoie de donare, Biserica Ortodoxă Română sprijină acest lucru
"Acordul cu Ungaria va avea în spate nişte condiţii tehnice specifice, avem un grup de lucru format din dr. Radu Zamfir, dr. Narcis Copcă, dr. Andrei Leşan de la Cluj, stabilesc condiţiile tehnice în care se vor realiza aceste schimburi. Noi dorim ca la sfârşitul lunii iunie să putem semna acest acord tehnic, astfel încât să putem da drumul la colaborarea propriu-zisă. Este un acord pentru zece pacienţi pe an. Am semnat acordul cu Ungaria, discutăm acum condiţiile tehnice, la sfârşitul lunii iunie vom termina de pregătit aceste condiţii tehnice şi vom putea da drumul efectiv la colaborare”, a declarat Sorina Pintea la Digi24.Ea a menţionat că luna viitoare va merge la Roma pentru a discuta un acord și cu Agenţia Naţională de Transplant din Italia, tot pentru transplantul pulmonar. "Este nevoie de aceste acorduri pentru a putea avea o soluţie de backup pentru pacienţii noştri aflaţi pe lista de aşteptare şi care nu vor avea la timp organele”, a precizat Sorina Pintea. Ministrul a mai spus că în urmă cu o lună a cerut într-o scrisoare adresată Eurotransplant ca România să fie primită în etapa a doua a candidaturii. "România, ca să poată trimite pacienţii spre a beneficia de un transplant pulmonar, de asta vorbim în mod special, într-una din ţările UE, trebuia să dea nişte plămâni la schimb, iar noi anul trecut aveam o restanţă de 24 de organe. Am avut o întâlnire oficială cu board-ul Eurotransplant în urmă cu o lună, am cerut într-o scrisoare adresată Eurotransplant să fim primiţi în step-ul II, pentru că sunt nişte paşi pe care trebuie să îi faci pentru a deveni membru, adică să ne găsim o ţară, o clinică care să preia pacienţii noştri, ai căror medici să vină să opereze aici şi noi am propus Hanovra . Pasul acesta ne ajută în transplant - în momentul în care noi avem un pacient şi ei au un organ care ar fi disponibil la acea clinică cu care noi vom avea legături, atunci pacienţii noştri pot fi transplantaţi acolo, dar în acelaşi timp şi noi trebuie să avem aceste organe. Merg acolo şi donatorul, şi primitorul”, a explicat Sorina Pintea. La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), dr. Radu Zamfir, invitat la "Jurnalul de seară” de la Digi24, a afirmat că numărul donatorilor în România a ajuns la 29 în ultimele trei luni. "În ultimele trei luni avem 29 de donatori. Dacă mergem în ritmul acesta, s-ar putea să ajungem poate chiar să şi depăşim rata de donare din anii în care acest lucru a fost apreciat de întreaga Europă ca fiind cea mai rapidă creştere a numărului de donatori, anii 2013-2014, când au fost undeva pe la 160 de donatori pe an. Sigur, apreciem că ţara noastră ar putea ajunge ca număr efectiv undeva pe la 400 de donatori”, a declarat dr. Zamfir la Digi24.El a spus că prin această creştere a numărului de donatori s-ar reduce mortalitatea pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare. "Această mortalitate, practic, este motivaţia noastră de zi cu zi. De la începutul anului până la momentul preluării acestei funcţii au fost patru donatori, în circa două luni”, a adăugat dr. Radu Zamfir. "Avem nevoie de donare, Biserica Ortodoxă Română sprijină acest lucru, dar din păcate mai sunt preoţi care îi sfătuiesc pe aparţinători să refuze donarea, fiind una dintre cele mai mari probleme. Celelalte probleme sunt lipsa încrederii şi poate durerea momentului - unii nu vor să accepte că, atunci când cineva este în moarte cerebrală, pleacă”, a punctat ministrul sănătății Sorina Pintea. Urmăriți în materialul video de mai sus dezbaterea de la Digi24 pe tema transplantului de organe.(text: Agerpres)
Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat joi seară, la Digi24, că în acest moment pe lista transplantului pulmonar din România sunt 31 de pacienţi și a anunțat că a semnat un acord cu Ungaria în domeniul transplantului pulmonar, care ar permite în viitor o colaborare în privința a zece pacienți pe an.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/sorina-pintea-la-digi24-avem-nevoie-de-donare-biserica-ortodoxa-romana-sprijina-acest-lucru-1143570
digi24
entertainment
Ce spune Irina Margareta Nistor despre porecla "Margarina"
Considerată drept Vocea unei generații, Margareta Nistor spune că niciodată nu a fost deranjată de porecla "Margarina", pe care o găsește amuzantă, ea însăși păstrând în sufragerie "numele" primit de la Cârcotași. Irina Margareta Nistor a povestit la emisiunea "În fața ta” și despre marea iubire a vieții sale: "A fost mai frumoasă ca în Casablanca, mai intensă și nu am avut drama lui Ingrid Bergman. Nu am avut de ales între doi bărbați. A durat șapte ani. S-a terminat pentru că el nu mai este de 26 de ani. Tot număr zilele în plus pe care le trăiesc față de vârsta lui și este ciudat...”.Despre filmele nominalizate la Oscar, traducătoarea a spus că publicul "ar trebui să vadă, în primul rând, Roma, ceea ce cred că s-a întâmplat. Întâi a fost chiar pe marile ecrane, în cadrul filmelor de la Cannes. Bohemian Rhapsody, care este încă pe ecrane; o să vină Vice, exact cu două zile înainte să dați voi (n. r. Film Now și Digi24) Oscar-urile; și tot în săptămâna aceea, cred că o să vină și Green Book”.Film Now și Digi24 vor transmite în data de 25 februarie 2019, de la ora 02:00, regalul cinematografiei mondiale, Gala Premiilor Academiei Americane de Film. Este al cincilea an în care Film Now și Digi24 aduc în România decernarea celor mai râvnite trofee ale cinematografiei. Urmăriți în materialul video de mai sus interviul integral din emisiunea "În fața ta” cu Irina Margareta Nistor. În fiecare sâmbătă și duminică, Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru aduc "În fața ta” la Digi24 oameni de cultură, artiști, politicieni sau lideri din business într-un cadru în care bunul simț dictează tonul dialogului despre temele momentului.
Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru au avut-o drept invitată, sâmbătă, la emisiunea "În fața ta", pe Irina Margareta Nistor, care a dezvăluit care sunt filmele favorite ale sale la premiile Academiei Americane de Film, dar a vorbit și despre marea sa dragoste, care a durat doar 7 ani. Emisiunea a început pe un ton relaxat, criticul de film mărturisind că nu este deranjată când oamenii i se adresează cu porecla "Margarina", pe care o consideră chiar amuzantă.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/film/ce-spune-irina-margareta-nistor-despre-porecla-margarina-1075823
digi24
economic
Ford Spania dă un PS5 gratis la un Explorer Plug-In Hybrid cumpărat
PlayStation 5 este unul dintre cele mai dorite gadgeturi ale anului, dar este foarte greu, dacă nu chiar imposibil de obținut. Însă cine stă în Spania poate obține unul gratis. Trebuie doar să cumpere un Ford Explorer, SUV-ul de familie al companiei americane recent adus în Europa. Consola PS5 va fi inclusă în pachet. Însă acest PlayStation gratis vine doar cu Explorer Plug-In Hybrid, care costă aproape 80.000 de euro.
Ford Spania dă un PS5 gratis la un Explorer Plug-In Hybrid cumpărat. Mașina care vine cu o consolă în portbagaj costă aproape 80.000 euro. PS5 este unul dintre cele mai dorite gadgeturi ale anului, dar este și foarte rar.
https://alephnews.ro/economie/ford-spania-da-un-ps5-gratis-la-un-explorer-plug-in-hybrid-cumparat/
alephnews
guvern
Ungaria a vaccinat 3,5 milioane de persoane. Guvernul de la Budapesta a decis relaxarea restricțiilor
Ungaria a vaccinat 3,5 milioane de persoane și începe să relaxeze restricțiile. Începând din această dimineață, terasele vor fi redeschise și vor avea program până la ora 21.30. Restricțiile de noapte vor fi valabile de la ora 23.00, a anunțat premierul maghiar Viktor Orban, în cadrul emisiunii "Bună dimineata, Ungaria!” a postului național Radio Kossuth, conform MTI. Viktor Orban a precizat că la mijlocul săptămânii viitoare, miercuri sau joi, ar putea fi atins și pragul de 4 milioane de persoane vaccinate. Astfel, o gamă largă de servicii va fi accesibilă celor care pot dovedi cu un certificat faptul că sunt imunizați.
Ungaria a atins pragul de 3,5 milioane de persoane vaccinate. Ungaria începe să relaxeze restricțiile. Începând din această dimineață, terasele vor fi redeschise și vor avea program până la ora 21.30.
https://alephnews.ro/guvern/ungaria-a-vaccinat-35-milioane-de-persoane-guvernul-de-la-budapesta-a-decis-relaxarea-restrictiilor/
alephnews
externe
Traficant de animale sălbatice din Kenya, prins după o recompensă de un milion de dolari
Poliţia kenyană a arestat un bărbat suspectat de legături cu o organizaţie internaţională care face trafic cu animale sălbatice şi de droguri. Bărbatul a fost pus sub acuzare de un tribunal din SUA. Abdi Hussein Ahmed Abdi Hussein Ahmed, alias Abu Khadi, a fost reţinut în comitatul central Meru, în urma unui pont din partea publicului, potrivit poliţiei. SUA au oferit o recompensă de un milion de dolari pentru informaţii care să ducă la arestarea sa. În 2019, Ahmed a fost acuzat de o instanţă din New York de conspiraţie pentru trafic de corn de rinocer şi fildeş. De asemenea, el a fost acuzat de conspiraţie pentru trafic de cocaină. Împreună cu alte persoane, el ar fi făcut contrabandă în valoare de 7 milioane de dolari din Kenya, Uganda, Republica Democrată Congo, Guineea, Mozambic, Senegal şi Tanzania. Cererea de corn de rinocer a alimentat braconajul în Africa şi a ameninţat supravieţuirea speciei. În medicina tradiţională chineză, cornul este considerat afrodisiac.
Un traficant de animale sălbatice a fost prins după ce autorităţile americane au oferit o recompensă de un milion de dolari, anunţă BBC.
https://www.mediafax.ro/social/traficant-de-animale-salbatice-din-kenya-prins-dupa-o-recompensa-de-un-milion-de-dolari-21057226
mediafax
guvern
Reacția lui Navalnîi după ce Putin l-a acuzat că s-a otrăvit singur: „L-am gătit în bucătărie”
Marți, Le Monde a comunicat conținutul unei convorbiri telefonice în care Vladimir Putin i-a sugerat omologului său francez Emmanuel Macron că Navalnîi s-ar fi otrăvit singur. Imediat după asta, într-o postare pe Instagram, Navalnîi l-a luat peste picior pe președintele rus. "O versiune bună. Cred că merită cel mai atent studiu. Am gătit "Novichok” în bucătărie. Am luat o înghițitură mică în avion pentru a muri într-un spital din Omsk și pentru a ajunge la o morgă de acolo. Iar Putin mi-a dat planurile peste cap”, scrie el.
Navalnîi l-a luat peste picior pe Putin după ce acesta i-a sugerat lui Macron că opozantul rus s-ar fi otrăvit singur.„O versiune bună. Cred că merită cel mai atent studiu. Am gătit „Novichok” în bucătărie”, scrie Navalnîi pe Instagram. Procurorii ruși au anunțat că nu se impune o anchetă penală privind îmbolnăvirea subită a lui Aleksei Navalnîi.
https://alephnews.ro/guvern/reactia-lui-navalnii-dupa-ce-putin-l-a-acuzat-ca-s-a-otravit-singur/
alephnews
guvern
Pence sau Trump? Cine a acționat în calitate de comandant suprem într-una dintre cele mai întunecate zile ale Americii
Miercuri, când actele de violență de la clădirea Capitoliului din Washington au început să se intensifice, decizia de mobilizare a membrilor Gărzii Naționale i-a aparținut vicepreședintelui Mike Pence, nu președintelui Donald Trump, informează CNN. Trump se pare că s-a opus inițial mobilizării Gărzii Naționale, când o mulțime de susținători agresivi ai săi au pătruns în clădirea Capitoliului, potrivit unei surse. Pence a jucat un rol cheie în dialogul cu Pentagonul în ceea ce privește implicarea forțelor armate și le-a îndemnat să se miște mai repede. La începutul acestei săptămâni administrația Trump a declarat că forțele de ordine civile vor fi însărcinate cu protejarea clădirilor federale, dar Departamentul Apărării a primit abia miercuri solicitări de sprijin suplimentar din partea Gărzii Naționale, pe măsură ce situația a devenit din ce în ce mai periculoasă, a declarat un înalt funcționar al Apărării. Pe măsură ce haosul lua proporții, au existat îndoieli că Trump va ordona Gărzii Naționale să intervină, dată fiind lentoarea reacției sale. Din declarațiile publice ale secretarului interimar al Apărării, Christopher Miller, și ale altor oficiali de rang înalt reiese că Pence a fost cel care a aprobat în cele din urmă această decizie. Declarația de miercuri a lui Miller pare să indice că acesta nici măcar nu a discutat cu Trump, ci că a discutat despre acest aspect cu adjunctul său, președintele fiind reticent în a denunța chiar și violențele care au avut loc în numele său. Liderul republicanilor din Senat, Kevin McCarthy, a evitat miercuri seară să răspundă când a fost întrebat dacă Pence a ordonat implicarea Gărzii Naționale, dar a sugerat că vicepreședintele a aprobat în final decizia. "Știu că vicepreședintele a fost în contact permanent cu noi și, împreună cu forțele de securitate din interiorul Capitoliului, am comunicat cu vice-președintele de timpuriu. În ceea ce privește aducerea Gărzii Naționale acolo. A spus că va suna imediat”, a spus McCarthy. Spusele lui McCarthy par să contrasteze cu declarația secretarului de presă de la Casa Albă, Kayleigh McEnany, care într-o postare pe Tweeter, cu câteva ore înainte, spunea că Trump a "îndrumat” Garda Națională să răspundă situației. Pence a vorbit cu secretarul Apărării și cu generalii armateiMiller a confirmat și faptul că el și președintele Statului Major, generalul Mark Milley, au discutat miercuri după-amiază cu Pence, nu cu Trump. "Președintele Milley și cu mine tocmai am vorbit separat cu vicepreședintele și cu președintele Pelosi, cu liderul McConnell, cu senatorul Schumer și cu senatorul Hoyer despre situația de la Capitoliul SUA. Am activat pe deplin Garda Națională din Washington D. C. pentru a ajuta forțele de ordine federale și locale, care încearcă să facă față situației în mod pașnic”, a afirmat el într-un comunicat.
Rămâne un motiv de mirare apărarea fragilă a Capitoliului. Abia după ce protestatarii au pătruns în sediul Congresului au venit și întăririle. Donald Trump a ezitat să trimită Garda Națională la Capitoliu când mai mulți protestatari au pătruns în clădire. Ordinul de a mobiliza Garda Națională a fost dat de vicepreședintele Mike Pence, deși el nu avea această atribuție.
https://alephnews.ro/guvern/cine-a-actionat-in-calitate-de-comandant-suprem-intr-una-dintre-cele-mai-intunecate-zile-ale-americii/
alephnews
sanatate
BILANȚ ZILEI: Aproape 1.400 de cazuri noi şi 88 de decese în ultimele 24 de ore
Până duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.776.949 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.679.942 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 1.377 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi,184 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 56.275 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 27.11.2021 (10:00) – 28.11.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 106 decese (63 bărbaţi şi 43 femei), din care 18 anterioare intervalului de referinţă, ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Giurgiu, Gorj, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi Municipiul Bucureşti. Dintre cele 106 decese, 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 16 la categoria de vârstă 50-59 ani, 29 la categoria de vârstă 60-69 ani, 39 la categoria de vârstă 70-79 ani şi 17 la categoria de vârstă peste 80 ani. 102 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, 1 pacient decedat nu a înregistrat comorbidităţi, iar pentru 3 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent. Au fost raportate 18 decese anterioare intervalului de referinţă, survenite în judeţele Bacău, Bihor, Giurgiu, Neamţ, în lunile octombrie 2021 şi noiembrie 2021. În intervalul de referinţă au fost raportate 88 de decese. Din totalul de 106 pacienţi decedaţi, 96 erau nevaccinaţi şi 10 vaccinaţi. Cei 10 pacienţi decedaţi vaccinaţi aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 ani şi peste 80 de ani. 9 dintre pacienţii vaccinaţi care au decedat prezentau comorbidităţi, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidităţi. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.646. Dintre acestea, 1.212 sunt internate la ATI. Dintre cei 1.212 pacienţi internaţi la ATI, 120 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienţilor internaţi, 124 sunt minori, 114 fiind internaţi în secţii şi 10 la ATI. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 10.706.937 de teste RT-PCR şi 5.268.212 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 8.728 de teste RT-PCR (3.584 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 5.144 la cerere) şi 12.410 teste rapide antigenice. Pe teritoriul României, 36.168 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.512 persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 49.539 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 50 de persoane. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.579 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112. Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ziua de 27 noiembrie, 2.578 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 594.490 lei. De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliţiei, au fost întocmite, ieri, 3 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal. Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 28 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.377 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 106 decese dintre care 19 anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate aproape 1.400 de cazuri noi de infectare cu coronavirus.88 de pacienţi au murit.1.212 de persoane sunt internate la ATI.
https://alephnews.ro/sanatate/bilant-provizoriu-1-377-de-cazuri-noi-in-ultimele-24-de-ore/
alephnews
entertainment
Sigourney Weaver, despre „Alien”: Am crezut că este un film mic
"Cred că în scenariul original, toate personajele erau bărbaţi. Atunci când au scris noul scenariul, au vorbit despre cine ar fi trebuit să fie supravieţuitorul. Şi eu cred că motivul pentru care au ales în cele din urmă ca Ripley să fie o femeie a fost faptul că în acea epocă nimeni nu s-ar fi gândit că o actriţă necunoscută urma să joace rolul unicului supravieţuitor", a dezvăluit Sigourney Weaver. Cel mai faimos moment din acest film în rândul fanilor este scena "chestburster", în care un mic extraterestru erupe din cutia toracică a unui membru al echipajului, Gilbert Kane, interpretat de regretatul actor John Hurt. Sigourney Weaver a spus că oroarea filmată în acele momente pe chipurile actorilor a fost reală. "Nu ne venea să credem ceea ce vedeam. Părea atât de incredibil de organic. Aşadar, un mare bravo pentru echipa de efecte speciale!", a mai spus vedeta americană. Filmul "Alien", care a beneficiat de o lansare limitată pe 25 mai 1979, a câştigat premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale. În 2002, a fost desemnat "important din punct de vedere cultural, istoric şi estetic" şi a fost inclus în Registrul Naţional al Filmului (National Film Registry) din Statele Unite, unde va fi păstrat pentru generaţiile viitoare. Producţia iniţială a stat la baza lansării mai multor continuări - de tip sequel şi de tip prequel -, inclusiv a filmului "Aliens", intrat în cinematografe în 1986, care i-a adus actriţei Sigourney Weaver prima ei nominalizare la Oscar. Pentru a marca a cea de-a 40-a aniversare a filmului "Alien", studioul 20th Century Fox a lansat o versiune remasterizată în 4K a acestei producţii cinematografice, în format Blu-ray.
Sigourney Weaver era o actriţă de teatru necunoscută, în vârstă de 28 de ani, atunci când a primit rolul lui Ellen Ripley în filmul SF cu elemente horror "Alien", regizat de Ridley Scott, devenit de atunci o producţie clasică a acestui gen cinematografic, informează Reuters. Ellen Ripley, unica supravieţuitoare a atacurilor comise de reprezentanţii unei rase extraterestre care s-au infiltrat la bordul unei nave spaţiale cu echipaj uman, s-a dovedit a fi însă unul dintre cele mai puternice şi mai iubite personaje feminine din universul producţiilor SF, fiind celebrată de fanii acestora şi considerată o eroină dură şi cu o personalitate complexă. Însă iniţial, acest personaj a fost creat de scenarişti sub forma unui bărbat, potrivit Agerpres. "Am crezut că este un film mic", a declarat actriţa Sigourney Weaver pentru Reuters înainte de cea de-a 40-a aniversare a lansării filmului. "Avea o distribuţie minusculă şi un strălucit regizor tânăr. Mi-a plăcut rolul ... nu m-am gândit că urma să îl joc pe Henry al V-lea, însă mi-am spus că pot să o joc pe Ripley", a adăugat ea. Filmul prezintă povestea membrilor echipajului de pe nava spaţială Nostromo care ajung să lupte pentru vieţile lor după ce un extraterestru preia controlul asupra navei.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/film/sigourney-weaver-despre-alien-am-crezut-ca-este-un-film-mic-1136644
digi24
externe
China amenință SUA, Australia şi Marea Britanie după ce aceste state au anunțat că vor să dezvolte rachete hipersonice
Guvernul Boris Johnson a comunicat marţi seară, potrivit BBC News, că Marea Britanie, Statele Unite şi Australia vor lansa proiecte comune pentru dezvoltarea de rachete hipersonice. Proiectele se vor derula în cadrul parteneriatului de securitate AUKUS (Australia, Marea Britanie, SUA), lansat anul trecut şi contestat vehement de China. Planul anunţat de Marea Britanie, SUA şi Australia este o reacţie la rachetele hipersonice dezvoltate de Rusia şi China. Statele Unite şi Australia au deja un program comun pentru dezvoltarea de rachete hipersonice, iar Marea Britanie se va alătura proiectului. Guvernul de la Londra susţine că programul are caracter strict defensiv. Administraţia de la Beijing a reacţionat imediat la anunţul Guvernului de la Londra. "Oricine vrea să nu observe o reeditare a crizei din Ucraina ar trebui să se abţină de la a face lucruri care ar putea atrage alte părţi ale lumii într-o astfel de criză”, a avertizat ambasadorul Chinei la Naţiunile Unite, Zhang Jun, citat de agenţia Reuters. China a criticat dur în ultimele luni parteneriatul de securitate semnat de Australia, Marea Britanie şi Statele Unite (AUKUS). Beijingul a atras atenţia asupra riscurilor generate de achiziţionarea unor submarine nucleare de către Australia. În noiembrie 2021, preşedintele Xi Jinping a avertizat asupra riscurilor apariţiei unei mentalităţi specifice Războiului Rece în zona Asia-Pacific, pe fondul tensiunilor generate de parteneriatul de securitate AUKUS. "Regiunea Asia-Pacific nu poate şi nu trebuie să alunece spre confruntările şi diviziunile din era Războiului Rece", a declarat Xi Jinping, potrivit agenţiei Associated Press, în discursul rostit pe 11 noiembrie 2021 la o reuniune a Forumului de Cooperare Economică în zona Asia-Pacific. Preşedintele Chinei a avertizat că tentativele de reconfigurare a graniţelor regionale în funcţie de interese ideologice şi politice vor eşua, pledând pentru menţinerea în funcţiune a reţelelor de aprovizionare şi pentru continuarea eforturilor de liberalizare a comerţului şi investiţiilor. Statele Unite au intensificat activităţile militare în zona Asia-Pacific, în contextul tensiunilor cu Administraţia de la Beijing. Washingtonul vrea intensificarea parteneriatelor comerciale şi de securitate cu ţări asiatice, pentru limitarea influenţei exercitate de Beijing. În contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse de Occident, Statele Unite au cerut Chinei să evite oferirea de asistenţă militară şi financiară Rusiei. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat preocupare, marţi, în legătură cu refuzul Beijingului de a condamna direct invazia militară rusă în Ucraina şi a pledat pentru intensificarea cooperării NATO cu parteneri din zona Asia-Pacific, în contextul ascensiunii Chinei.
Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au anunţat, marţi, că vor să dezvolte rachete hipersonice în cadrul parteneriatului de securitate AUKUS, însă Administraţia Chinei a avertizat că există riscul repetării unor conflicte precum cel dintre Rusia şi Ucraina.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/china-ameninta-sua-australia-si-marea-britanie-dupa-ce-aceste-state-au-anuntat-ca-vor-sa-dezvolte-rachete-hipersonice-1895801
digi24
economic
G4Media: Statul român rupe controversatul acord cu compania chineză care urma să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă
Ruperea acordului, care fusese inițiat de precedentele guverne PSD și criticat de partenerii strategici ai României, este o solicitare oficială primită din partea actionarului majoritar, Ministerul Economiei, și va fi pusă pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare si Extraordinare a Actionarilor SNN din data de 12.06.2020.În toamna anului 2019, ministrul Justiției de la acel moment, Ana Birchall, a informat-o oficial pe premierul Viorica Dăncilă că China General Nuclear Power (CGN) se afla sub investigație în SUA pentru furt de tehnologie militară, potrivit surselor G4Media. ro. În acel moment, Dăncilă voia ca Nuclearelectrica să semneze contractul final cu China General Nuclear Power. În luna mai 2019, companiile Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro ce ar fi urmat să fie finanțată printr-un împrumut din China. Investiția propriu-zisă nu a fost demarată însă, fiind în toi negocierile cu compania chineză pentru detaliile financiare ale înțelegerii. Președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat pe 20 august 2019 la Washington o Declarație comună care stabilea practic agenda relațiilor bilaterale pe viitor și a dat câteva indicii despre preocupările majore ale celor două state. Declarația comună proiectează în mod evident interesele strategice ale SUA în relația cu China și Rusia în domeniul cibernetic, respectiv energetic. Unul dintre puncte se referea direct la producția de energie nucleară: ”Încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”, se arată în declarație. Interesul SUA în dezvoltarea sectorului energetic nuclear din România este relativ recent și, potrivit surselor G4Media. ro, are legătură cu retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, precum și cu o eventuală implicare în construcția a două noi reactoare. Virgil Popescu a declarat pe 4 mai că că susţine foarte mult realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar vrea să fie făcute cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO. Citește articolul complet pe G4Media. ro.
Nuclearelectrica va începe discuțiile pentru încetarea acordului semnat cu compania China General Nuclear Power (CGN) pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Centrala nucleară Cernavodă, potrivit unui anunț al companiei trimis acționarilor, citat de G4Media. ro.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/g4media-statul-roman-rupe-controversatul-acord-cu-compania-chineza-care-urma-sa-construiasca-reactoarele-3-si-4-de-la-cernavoda-1313474
digi24
stiinta
NASA trimite un șarpe robot pe Lună. Misiunea este să caute gheață, substanțe lichide și urme de extratereștri
NASA trimite un ROBOT pe Lună pentru a căuta gheață, substanțe lichide și posibile urme de extratereștri. Misiunea ar trebui să aibă loc până la sfârșitul anului 2025 sau chiar anul viitor, transmite Fox News. Americanii răspund interesului tot mai mare pe care chinezii l-au manifestat în ultimii ani pentru satelitul pământului. NASA a anunțat că misiunea de a studia gheața lunii din jurul Polului Sud va fi de 100 de zile și este cea mai ambițioasă de acest gen de până acum. Cu asta, agenția spațială a revenit practic în joc după ani în care a întrerupt explorarea directă a Lunii. Misiunea este, de asemenea, un răspuns la interesul tot mai mare care l-a manifestat China și Israel și este posibil ca în viitor să existe o cooperare cu Agenția Spațială Europeană și alte țări care explorează spațiul. Mulți observatori cred că, dacă această misiune va avea succes, atunci agenția spațială ar putea reveni la zboruri cu echipaj pe Lună. VIPERA (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) va căuta gheață și alte resurse pe și sub suprafață, care ar putea fi utilizate în viitor. Acesta va fi dotat cu proiectoare, pentru că va funcționa în întuneric deplin. Robotul explorator este numit astfel și pentru felul în care face viraje și se târăște pe suprafața lunară. Proiectul a fost atribuit companiei private Astrobotic. Trebuie să dezvolte o versiune îmbunătățită a conceptului anterior Resource Prospector, abandonat de NASA în 2018. Robotul va avea patru instrumente, inclusiv o sondă și trei spectrometre. Misiunea va fi prima care va cartografia resursele utile ale altui corp spațial. La sfârșitul acestui an, versiunile a două dintre dispozitive vor fi testate cu Polar Resources Ice Mining Experiment (PRIME-1 – Polar Resources Experiment), care vizează verificarea tehnologică. Datele colectate de robot vor fi folosite pentru a identifica locurile în care există gheață pe Lună și vor ajuta la evaluarea mediului și a potențialelor resurse de la Polul Sud în pregătirea pentru astronauții din misiunea Artemis, a declarat Lori Glade de la NASA. Bugetul pentru dezvoltarea robotului și misiunea acestuia este de 433,5 milioane USD.
NASA trimite un șarpe robot pe Lună. pentru a colecta date!.Misiunea dispozitivului este să caute gheață, substanțe lichide și urme de extratereștri. .Robotul merge la polul sud al satelitului Pământului.(LUNA).
https://alephnews.ro/stiinta/nasa-trimite-un-sarpe-robot-pe-luna-misiunea-este-sa-caute-gheata-substante-lichide-si-urme-de-extraterestri/
alephnews
guvern
Liviu Pop (PSD): Dacă nu-i iese cu Parlamentul European, dna Kovesi sigur va fi candidat la Președinție
Invitații "Jurnalului de Seară” de la Digi24, între care și senatorul PSD Liviu Pop, au fost rugați să comenteze declarațiile făcute joi de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, la ieșirea de la secția specială pentru investigarea magistraților, unde a petrecut cinci ore. Laura Codruța Kovesi acuză faptul că nu a fost citată în mod legal şi că nu a avut acces la niciun document dintr-un nou dosar în care este suspectată și despre care a fost înștiințată abia joi. "Cred că intenționat am fost chemată în această zi. Cred că intenționat astăzi am fost împiedicată să dau declarații și să lămuresc lucrurile. Cred că, de asemenea, intenționat am fost chemată într-un dosar și m-am trezit acolo - fără a fi citată în mod procedural și corect - că sunt audiată într-un al doilea dosar. Imaginați-vă că am stat într-un birou și se plimbau polițiști, veneau și mi-aduceau documente: Luați la cunoștință că v-am respins plângerea în celelalt dosar! în timp ce mie mi se citea o altă acuzație într-un alt dosar”, a declarat Laura Codruța Kovesi. "Ceea ce a declarat joi fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, este total opus, cu 180 de grade, dacă luăm discursurile domniei sale din perioada în care era procuror-șef la DNA. Dintr-odată a devenit om politic. Am constatat că are discurs de om politic. Ba mai mult, reprezentanții PNL-ului spun că nu trebuie implicare politică în actul de justiție, în schimb în Parlamentul European facem consens politic, adică procurorul-șef european, care urmează să fie numit, este un om politic pus, pentru că e o decizie politică. În România am scos decizia politică din numirea procurorilor. Și atunci sau noi ca țară avem o problemă sau noi ca discurs, noi - oamenii politici, avem o mare, mare problemă. Doamna Kovesi merge pe două capete, din punctul meu de vedere: nu-i iese cu Parlamentul European, sigur va fi candidat la Președinția României”, a comentat politicianul PSD Liviu Pop la "Jurnalul de Seară”.Întrebat ce i s-a părut politic în declarațiile de joi seară ale Laurei Codruța Kovesi, senatorul Liviu Pop a spus că absolut tot. "Când un audiat face declarații vizavi la procurori (sic! - n. r.) și la comandă, cine i-a dat comanda?” a întrebat retoric fostul ministru al educației. "Culmea e că doamna n-a fost audiată...”, a remarcat jurnalistul Cosmin Prelipceanu. Liviu Pop: Mă rog, la întâlnirea care a avut acolo, să-i spun așa, mai frumos. Iese de la întâlnire și spune că e comandat. Cine comandă? Să ne spună: Europa, cineva din interiorul sistemului? Politicul? Cine a făcut această comandă?Cosmin Prelipceanu: N-a zis nimic de comandat...- Dar ce-a spus?- A zis că nu-i o coincidență. Că totul are legătură.- Păi dacă nu e o coincidență, nu înseamnă că-i o comandă? Eu v-am spus că nici eu nu cred în coincidențe, când vă spuneam acum un an de zile că nu cred într-o coincidență când un om politic era chemat la instanță. Cum am spus-o și în 9 noiembrie 2012: să nu-mi spuneți că nu a fost o coincidență pentru mine și ceilalți trei colegi din Guvern când Agenția Națională de Integritate, exact în prima zi de campanie electorală, a sesizat Parchetul pe mine, pe domnul Hellvig, pe domnul Silaghi și pe domnul Mihalache. Exact în prima zi de campanie electorală! Atunci n-a fost o coincidență? Cine ar face această coincidență? Dânsa trebuie să ne spună, că e parte a sistemului! N-am spus că nu cred în coincidențe. 90 la sută din discursul dnei Kovesi mie îmi convine acum pe plan politic, pentru că acum un an de zile era diametral opus”, a încheiat Liviu Pop. Urmăriți în materialul video de mai jos declarațiile complete pe această temă ale invitaților emisiunii "Jurnalul de Seară”:
Senatorul PSD Liviu Pop crede că fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, are un discurs politic, pentru că varianta pe care o are, în cazul în care nu va fi desemnată procuror-șef al Parchetului European, este că candideze pentru funcția de președinte al țării.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/liviu-pop-psd-daca-nu-i-iese-cu-parlamentul-european-dna-kovesi-sigur-va-fi-candidat-la-presedintie-1094203
digi24
externe
China zguduie piața lemnului din Europa: „În câțiva ani nu va mai exista concurență, fabricile de cherestea din zonă vor da faliment”
Stejarul este o resursă naturală foarte căutată - mai ales dacă are o sută sau două sute de ani. Thierry Pirson are o fabrică de cherestea în Belgia. O afacere de familie de patru generații, pentru al cărei viitor își face griji după anul 2021. Stejarul e din ce în ce mai scump și greu de găsit. "Mai am niște copaci de anul trecut și unii de acum doi ani. Așa că mai avem lemn de prelucrat, dar numai pentru următoarele șapte luni sau cam așa ceva. Și apoi, gata”, spune proprietarul fabricii de cherestea. Planul era ca fiul lui să preia gaterul, dar acum nu mai e așa sigur de viitor. Situația economică din Valonia e dificilă în general. Șomajul este ridicat aici, iar după declinul industriei grele, lemnul a fost singura resursă naturală rămasă. Acum, și aici sunt probleme. Ne întâlnim și cu tâmplarul Alin Goblet. El spune că, deși are mulți clienți, afacerea lui se confruntă cu blocaje. Încearcă să-și facă stocuri de lemn. "Cresc costurile. Terminăm comenzi și vindem mai ieftin decât cumpărăm. Prețul lemnului crește mai repede decât putem noi lucra”, spune Alin Goblet. Afacerile mergeau bine înainte. În aceste vremuri marcate de schimbări climatice, lemnul de calitate superioară, precum stejarul, a devenit și mai prețios. Și chiar și buștenii de calitate inferioară se vând foarte bine. Lemnul din pădurile locale este vândut o dată pe an la o licitație organizată de primării și care a generat întotdeauna sume considerabile. Dar anul acesta, modesta licitație din Sivry-Rance a avut parte de o surpriză: doi comercianți au cumpărat 95 la sută din tot lemnul oferit, în schimbul unei sume-record, pentru a fi exportat în China. "Am câștigat de două ori mai mult decât estimam la începutul anului, ceea ce este enorm. Problema este că, dacă această situație se va repeta, în câțiva ani nu va mai exista concurență. Dacă sume-record de bani sunt pompate în piață, oamenii și fabricile de cherestea din zonă vor da faliment. Nu au cum să concureze cu cumpărătorii străini, în special cu cei din China”, recunoaște Jean-Francois Gatelier, primarul din Sivry-Rance. China trimite buștenii înapoi acasă pentru a fi prelucrați, eliminând din proces gaterele europene. Lemnul este o marfă căutată în China, dar guvernul dorește și să-și protejeze natura: președintele Xi Jinping a interzis tăierea pădurilor în China pentru următorii 99 de ani. "Statul chinez are fonduri și subvenționează companiile pentru a cumpăra lemn din străinătate, ca să nu taie stejarul chinezesc. Dar acest lucru creează concurență neloială și ar putea distruge rapid industria europeană a lemnului - belgiană, franceză și germană”, spune Jean-Francois Gatelier, primarul din Sivry-Rance. Cererea globală preia astfel piețele locale de lemn din Belgia. Dar China cumpără lemn din toată Europa pentru a-și proteja propriile păduri. Deci, ce măsuri ar trebui luate? Ar trebui să existe o cotă fixă pentru piața europeană? Sau o interdicție de export a lemnului neprelucrat? Și ar trebui aceste măsuri să vizeze doar China? La urma urmei, cererea de lemn a crescut în întreaga lume. Emanuel Defays este expert silvic. El avertizează în privința oricăror acțiuni precipitate. "Nu ar trebui să condamnăm China, la modul general. Trebuie să recunoaștem că ani la rând, China ne-a cumpărat lemnul de calitate inferioară și a fost un partener de valoare. Acum, acest partener a devenit și o amenințare. Nu ar trebui să jignim China. De fapt, ar trebui să menținem legături economice bune pentru a stimula și mai mult comerțul. E o chestiune delicată să interzicem Chinei accesul la lemn, o resursă pe care și-o dorește atât de mult”, este de părere Emmanuel Defays, expert silvic. E adevărat că nu cererea Chinei a făcut să dispară pădurile europene. Alain Lalmant ne arată ce arbori vor fi exportați. Adesea, arborii bolnavi sunt selectați și este un demers sustenabil. Dar ocazional, un copac sănătos este tăiat pentru a fi vândut, iar acest lucru doare. "Acest stejar este înfloritor. Nu va merge nicăieri. Nu vreau ca cineva să-l taie”, spune Alain Lalmant, expert de mediu. Ce copaci sunt doborâți și care sunt cruțați? Oamenii din Sivry-Rance încă decid acest lucru.
Există o competiție tot mai acerbă pentru resurse-cheie, iar una dintre ele este lemnul. Un loc în care putem vedea cum funcționează această piață este Sivry-Rance, în regiunea Valonia de Sud a Belgiei. De acolo, chinezii cumpără lemn în cadrul unei licitații anuale, pe care apoi îl vând înapoi europenilor, cu un preț mai mare. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/china-zguduie-piata-lemnului-din-europa-in-cativa-ani-nu-va-mai-exista-concurenta-fabricile-de-cherestea-din-zona-vor-da-faliment-1804283
digi24
externe
Descoperire „extraordinară” sub pardoseala catedralei Notre Dame. Comoara găsită în timpul lucrărilor de reconstrucție
Descoperirile includ mai multe morminte antice din Evul Mediu și un sarcofag de plumb, îngropat în inima monumentului devastat de incendiul din 2019. Experții francezi spun că descoperirea este "extraordinară și emoționantă”."Am descoperit toate aceste bogății la doar 10-15 de centimetri sub plăcile de pardoseală. A fost total neașteptat. Sunt piese excepționale care documentează istoria monumentului”, a spus Christophe Besnier, care a condus echipa științifică pentru săpături. "A fost un moment emoționant. Dintr-o dată am găsit câteva sute de piese, de la fragmente mici la blocuri mari, inclusiv mâini, picioare și fețe sculptate, decorațiuni arhitecturale și plante. Unele dintre piese erau încă colorate”, a adăugat el. Descoperirea a fost făcută publică de institutul național de arheologie din Franța, Inrap. O echipă de la institut a fost chemată să efectueze "săpături preventive” sub o secțiune a podelei catedralei, înainte ca o schelă de 100 de metri înălțime de 600 de tone să fie ridicată pentru a reconstrui turla monumentului, distrusă de incendiu. Până acum, mai existau doar câteva bucăți din paravanul original de la Notre Dame, o despărțire ornamentală între cor și naos care separa clerul și corul de congregație. Unele dintre acestea sunt în depozitele catedralei, în timp ce altele sunt expuse la Luvru. În bisericile catolice, majoritatea paravanelor au fost înlăturate în timpul Contrareformei din secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Restul paravanului de la Notre Dame pare să fi fost îngropat cu grijă sub podeaua catedralei în timpul restaurării clădirii de către Eugène Viollet-le-Duc - cel care a adăugat celebra turlă - la mijlocul secolului al XIX-lea. Una dintre cele mai neobișnuite piese este o sculptură intactă a unui cap uman, despre care se crede că este o reprezentare a lui Isus, sculptată în piatră. Experții cred că sarcofagul de plumb conține trupul unui înalt prelat al bisericii, care ar putea data din secolul al XIV-lea. O cameră introdusă în sicriu a scos la iveală rămășițe de plante sub capul defunctului, alături de păr și fragmente de pânză, dar nu există o placă pe baza căreia să se poată face o identificare. Dominique Garcia, președintele Inrap, a spus că vor fi făcute examinări suplimentare, inclusiv teste ADN. "Un sarcofag care conține un corp uman nu este un obiect arheologic. Acestea sunt rămășițe umane și, atunci examinăm sarcofagul și analizăm corpul și alte obiecte din interior, trebuie să facem acest lucru cu respect”, a adăugat el. El a spus că nu a fost luată nicio decizie cu privire la locul unde va fi reîngropat cadavrul după finalizarea testelor. "Este posibil să fie reîngropat undeva în catedrală”, a explicat el.
Săpăturile arheologice făcute sub catedrala Notre Dame din Paris au scos la iveală o comoară extraordinară - statui, sculpturi, morminte și piese dintr-un paravan original datând din secolul al XIII-lea, relatează The Guardian.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/descoperire-extraordinara-sub-pardoseala-catedralei-notre-dame-comoara-gasita-in-timpul-lucrarilor-de-reconstructie-1906969
digi24
sanatate
Nou record la vaccinare în România: 88.884 de persoane au fost imunizate în ultimele 24 de ore
Dintre cele 88.884 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore, 61.642 au primit prima doză de vaccin, iar 27.242 cea de-a doua doză.68.966 de persoane au primit vaccin de la Pfizer, 9.880 de la Moderna și 10.038 de la AstraZeneca. De la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizate 2.737.514, dintre care 1.658.351 au primit ambele doze ale vaccinului împotriva Covid-19.În ultimele 24 de ore au fost raportate 141 de reacții adverse. De la începutul campaniei de vaccinare, au fost înregistrate 13.128 de reacții adverse, 6.114 după Pfizer, 1.202 după Moderna și 5.812 după AstraZeneca. CNCAV precizează că 133 reacții adverse sunt în curs de investigare.
Un nou record la vaccinare pentru România: 88.884 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore, conform ultimelor date oferite de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/nou-record-la-vaccinare-in-romania-88-884-de-persoane-au-fost-imunizate-in-ultimele-24-de-ore-1502551
digi24
entertainment
Sharon Osbourne vorbește deschis despre viața sexuală cu Ozzy. A dezvăluit cât de des face sex cu soțul ei
Sharon Osbourne vorbește deschis într-o emisiune TV despre viața sexuală din mariajul cu Ozzy. Sharon a fost întrebată de moderatoarea emisiunii de câte ori intră soțul ei peste ea în bucătărie? Cu alte cuvinte, de câte ori se iubesc într-o săptămână. La fel de diplomată și glumeață ca întotdeauna Sharon răspunde cât se poate de sincer. "Nouă ne place sexul, asta nu e un secret. El a avut destul pentru toată lumea. Îi place să share-uiască, nu e nicio problemă. Dar e tot mai puțin. Obișnuia să fie de 3 ori pe zi, iar acum e mult mai puțin, să zicem de câteva ori pe săptămână“, spune Sharon Osbourne. Sharon pare mulțumită de performanța soțului ei în vârstă de 71 de ani. Nici ea la cei 62 de ani, nu se lasă mai prejos. Managera și starul rock sunt căsătoriți de 38 de ani și formează un cuplu din 1979.
Sharon recunoaște că Ozzy mai are pofte de iubit. Cunoscuta doamnă Osbourne spune că se iubește cu soțul ei de câteva ori pe săptămână. Sharon și Ozzy sunt căsătoriți de 38 de ani.
https://alephnews.ro/entertainment/sharon-osbourne-vorbeste-deschis-despre-viata-sexuala-cu-ozzy-a-dezvaluit-cat-de-des-face-sex-cu-sotul-ei/
alephnews
guvern
Informații despre vaccinul Pfizer, furate în urma unui atac cibernetic la Agenţia Europeană a Medicamentelor
Compania medicală germană BioNTech a anunţat, miercuri seară, că documentaţia de aprobare a vaccinului anticoronavirus dezvoltat împreună cu firma americană Pfizer a fost "accesată ilegal” în atacul cibernetic care a vizat Agenţia Europeană a Medicamentelor. "Am fost informaţi astăzi de Agenţia Europeană a Medicamentelor că instituţia a fost vizată de un atac cibernetic şi că unele documente referitoare la solicitarea de reglementare a vaccinului candidat anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech au fost accesate ilegal”, anunţă compania BioNTech, conform agenţiei Reuters. "Nu au fost afectate sisteme ale BioNTech sau Pfizer în acest incident şi nu ştim dacă au fost accesate date personale ale participanţilor la studiu”, precizează compania farmaceutică, subliniind că aşteaptă date suplimentare despre incident de la Agenţia Europeană a Medicamentelor.
Atacul cibernetic a vizat Agenţia Europeană a Medicamentelor. BioNTech a anunțat că documentaţia de aprobare a vaccinului anticoronavirus dezvoltat împreună cu firma americană Pfizer a fost „accesată ilegal”.Potrivit companiilor BioNTech şi Pfizer, Agenţia Europeană a Medicamentelor le-a dat asigurări că „atacul cibernetic nu va avea niciun impact asupra calendarului evaluării vaccinului” anticoronavirus.
https://alephnews.ro/guvern/agentia-europeana-a-medicamentelor-victima-unui-atac-cibernetic-documentatia-de-aprobare-a-vaccinului-pfizer-a-fost-accesata-ilegal/
alephnews
guvern
31 de palestinieni au fost uciși în timpul operațiunii Israelului în Fâșia Gaza. Șase dintre aceștia sunt copii
Guvernul israelian a confirmat că au loc negocieri mediate de Egipt pentru oprirea bombardamentelor asupra poziţiilor grupului militant Jihadul Islamic. Conform organizaţiei fundamentaliste Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, liderii Jihadului Islamic au respins un plan pentru un armistiţiu umanitar temporar, informează site-ul Ynetnews. com. Totuşi, negocierile intermediate de Egipt vizează oprirea totală a confruntărilor militare între Israel şi Jihadul Islamic. Duminică dimineaţă, Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat că bilanţul bombardamentelor israeliene a ajuns la 31 de morţi, inclusiv şase copii, şi 265 de răniţi. Însă armata israeliană susţine că printre victime se numără mulţi terorişti şi că nouă civili au fost ucişi de rachete palestiniene care au căzut în Fâşia Gaza. În operaţiuni au fost asasinaţi doi lideri ai filialei locale a organizaţiei Jihadul Islamic, Tayseer Jabari şi Khaled Mansour, conform cotidianului The Times of Israel. Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat că numărul persoanelor ucise în atacul israelian asupra Fâșiei Gaza a crescut la 29. Bilanțul include șase copii și patru femei, a precizat ministerul. De asemenea, alte 265 de persoane au fost rănite de la începutul asaltului israelian asupra Gaza, vineri. Apărarea civilă din Gaza a anunțat starea de urgență în Fâșie, în urma asaltului israelian asupra enclavei palestiniene începând de vineri. "Am făcut față situației cu curaj, desfășurând 21 de misiuni [de la începutul asaltului asupra Gaza”, a declarat un purtător de cuvânt al apărării civile în timpul unei conferințe de presă. "Ieri, ocupația a distrus clădiri rezidențiale fără să se preocupe de femei, copii sau bătrâni”. "Au comis un masacru în Rafah, ucigând șapte persoane, inclusiv două femei și un copil. Atacul din Rafah a avariat, de asemenea, opt clădiri rezidențiale. echipele noastre au lucrat neobosit pentru a căuta victimele printre dărâmături”. "Dar nu avem suficiente resurse pentru a răspunde la aceste atacuri. Avem un deficit de echipamente din cauza asediului asupra Fâșiei din ultimii 15 ani. Facem apel la comunitatea internațională să permită intrarea imediată a ajutorului medical și a echipamentelor de urgență”, a adăugat el. Jurnalistul israelian Gideon Levy a declarat că în spatele ultimelor lovituri aeriene ale Israelului în Gaza se află probabil motive politice. "Timp de câteva zile ni s-a spus că așezările din sudul graniței cu Gaza trebuie să fie sub stare de asediu pentru că există un pericol – nimeni nu știa exact care este pericolul”, a declarat Levy. Israelul a susținut apoi că situația era "insuportabilă”. "Gaza poate fi 16 ani sub asediu și acest lucru este suportabil, dar unele orașe din sudul Israelului nu pot suporta patru zile de izolare”, a adăugat el. "Sunt foarte suspicios că are legătură cu alegerile”.
Jurnalistul israelian Gideon Levy a declarat că în spatele ultimelor lovituri aeriene ale Israelului în Gaza se află probabil motive politice. Bilanțul atacului israelian din Gaza a crescut la 31 de morți, dintre care șase copii; peste 260 de persoane au fost rănite. Ministerul Afacerilor Externe din Qatar a avertizat că atacurile Israelului asupra Gaza din ultimele zile vor duce la o escaladare periculoasă și la valuri de violență.
https://alephnews.ro/guvern/31-de-palestinieni-au-fost-ucisi-in-timpul-operatiunii-israelului-in-fasia-gaza-sase-dintre-acestia-sunt-copii/
alephnews
externe
Cine sunt „superfanii” lui Putin care încearcă să promoveze imaginea liderului rus pe Facebook (investigație BBC)
Milioane de oameni au vizualizat postările de pe Facebook care îl înfățișează pe Putin zâmbind cu o atitudine pozitivă și pașnică. Aceștia sunt "superfanii” lui Putin pe care jurnaliștii de la BBC și cercetătorii de la Institutul pentru Dialog Strategic i-au investigat. Experții de la IDS au identificat 10 grupuri publice pro-Putin cu denumiri precum "Vladimir Putin – Liderul lumii libere”. Grupurile au peste 650.000 de membri în total și postează imagini și mesaje laudative la adresa liderului rus, scrise în mai multe limbi, printre care engleză, rusă, persană, arabă și khmeră, limba oficială a Cambodgiei. Aceste grupuri sunt populare, dar și foarte active. În ultima lună, cercetătorii au găsit 16.500 de postări care au generat în total peste 3,6 milioane de interacțiuni, precum mesaje, emoticoane și like-uri. Grupurile au strâns peste 100.000 de membri noi de la începutul invaziei în 24 februarie. Când investigatorii au verificat detaliile persoanelor care administrau mare parte din conținutul postat pe aceste grupuri au realizat că mulți dintre ei au mai multe conturi sub același nume. Cercetătorii au găsit cel puțin 100 de astfel de conturi înregistrate în rețea. Conturile clonate interacționează între ele și își postează mesaje înduioșătoare sau își trimit emoticoane de apreciere. Administratorii acestor grupuri se ocupă și de altele care pretind că reprezintă statul rus ori serviciile de securitate ale Rusiei. Ele sunt, în mod evident, conturi false. Campania fanilor lui Putin este menită să creeze impresia că liderul de la Kremlin se bucură de suportul multor utilizatori de Facebook chiar și după invazia Ucrainei, dar "se bazează pe conturi neautentice pentru a-și îndeplini obiectivul”, potrivit unui raport IDS. O cercetare mai detaliată a unor administratori de grup a expus niște date mai puțin obișnuite. O persoană, care spune că o cheamă Marine și a cărei locație înregistrată este Siria, folosește trei conturi diferite pentru a obține sprijin pentru președintele Rusiei. Cele trei conturi ale sale, toate în limba arabă, postează în fiecare zi la aceeași oră. O altă moderatoare de grup, Victoria, din Cambodgia, a postat mesaje pro-Putin în khmeră, limba oficială a țării. Începând cu 4 februarie, postările ei au generat peste 34.000 de reacții și au fost redistribuite de 4.000 de ori. Marine și Victoria administrează împreună o pagină de Facebook în limba khmeră, iar acesta este doar unul dintre multele cazuri de coordonare între conturile pro-Putin. Un alt cont în limba bulgară a postat aceeași imagine cu Putin de 12 ori în câteva minute. Jurnaliștii de la BBC au încercat să contacteze persoanele din spatele acestor conturi, dar fără prea mult succes. Au fost și câteva excepții. Un bărbat din Kenya pe care îl cheamă Raj și care administrează mai multe grupuri pro-Putin a răspuns la telefon. Într-o conversație scurtă cu jurnaliștii BBC, l-a numit un "mare lider” pe Putin, dar nu a dorit să vorbească despre război și nu a mai răspuns la e-mailuri. Hasmik, din Armenia, spune că este jurnalist și că acum ajută la administrarea a șase grupuri pro-Putin. Ea a spus că cei care aveau în grijă aceste grupuri înainte sa au contactat-o în vederea preluării atribuțiilor de administrator și că nu este plătită pentru eforturile ei. Este dificil de înțeles motivația persoanelor din spatele conturilor și nu există nicio legătură directă între acestea și guvernul rus. Spre deosebire de alte bine-cunoscute campanii rusești de dezinformare, rețeaua de grupuri pro-Putin nu este deloc subtilă, iar oamenii din spatele lor nu își ascund intențiile. Cu toate că investigația jurnaliștilor de la BBC nu a putut nici să confirme, nici să infirme posibile legături între autoritățile din Rusia și aceste grupuri de Facebook, trebuie menționat faptul că există destui oameni care sunt atrași de poziția anti-occidentală a lui Putin și de imaginea pe care și-a creat-o în toți acești ani în care a fost la conducerea țării. Contactați de jurnaliști, cei de la Facebook au spus că au suspendat deja mai multe conturi pro-Putin pentru că "răspândeau informații false în legătură cu criza din Ucraina”.Un fenomen destul de des întâlnit printre utilizatorii grupurilor pro-Putin este cel al conturilor care îl impersonează pe Vladimir Putin. Președintele rus este unul dintre puținii lideri ai lumii care nu folosesc rețelele sociale și, ca atare, nu există niciun cont oficial cu numele său. Se spune chiar că Putin nici nu ar folosi un smartphone. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Putin "nu are nevoie” de rețelele sociale pentru că "nu îi oferă nimic ce nu are deja.”Înainte să fie suspendat, după invadarea Ucrainei, contul avea peste 3 milioane de urmăritori, iar 700.000 dintre ei se asociaseră cu acest cont în timpul pandemiei când pagina de Facebook posta mesaje despre vaccinurile anti-Covid rusești. În ultimul timp, însă, pagina posta mesaje care amplificau viziunea despre război a Kremlinului și mulți dintre urmăritori trăiau cu impresia că postările acestui cont aparțineau chiar adevăratului Vladimir Putin, potrivit BBC. Cu puțin timp înainte de invazie, într-o postare se scria că obiectivul "operațiunii” era "menținerea păcii prin care se dorea doar demilitarizarea țării vecine”. Acest mesaj a fost distribuit și apreciat de peste 200.000 de ori. Cercetătorii nu i-au putut identifica pe cei care sunt responsabili pentru pagina cu Vladimir Putin, dar cei care o administrau erau din Rusia și Letonia, potrivit secțiunii de transparență a paginii. Dacă aceste pagini nu sunt suspendate ar putea fi utilizate pentru a câștiga sprijinul publicului străin pentru "operațiunea militară din Ucraina”, a explicat și un cercetător al institutului Atlantic Council. O altă pagină de Facebook pro-Putin foarte populară și care posta mesaje în limba arabă era administrată de un mare fan al liderului sirian Bashar al-Assad. Contul a strâns aproape 1 milion de urmăritori înainte de a dispărea. Citește și: Ruşii vor avea "Rossgram”, după ce accesul la Instagram le-a fost blocat
Cu toate că invadarea Ucrainei a fost condamnată de o mare parte din lume și în ciuda atrocităților șocante comise de soldații ruși, o rețea de grupuri de Facebook continuă să promoveze imaginea lui Putin drept un erou care stă în calea Occidentului și care se bucură de sprijinul publicului larg, relatează BBC.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/cine-sunt-superfanii-lui-putin-care-incearca-sa-promoveze-imaginea-liderului-rus-pe-facebook-investigatie-bbc-1901891
digi24
guvern
USR anunță oficial că votează Guvernul Cîțu la vedere
Până la această oră și PMP, ALDE și Pro România au anunțat că vor vota guvernul Cîțu. "Uniunea Salvați România face apel la toți deputații și senatorii să fie prezenți azi în plenul Parlamentului și să voteze pentru instalarea unui guvern cu puteri depline. Suntem la începutul unei crize de sănătate publică și este esențial ca ea să nu fie dublată și de o criză politică inutilă și păguboasă”, se mai arată în comunicatul USR. Partidul condus de Dan Barna nu mai susține varianta alegerilor anticipate pentru că "riscă să submineze încrederea cetățenilor. "Absența unui guvern, și chiar a unui Parlament cu puteri depline, dacă scenariul provocării anticipatelor rămâne activ, riscă să submineze această încredere, iar efectele nu pot fi calculate în acest moment. Astăzi, în plenul Parlamentului, clasa politică poate face diferența dintre responsabilitate și iresponsabilitate. Vrem să credem că deputații și senatorii României știu ce e important pentru oamenii care i-au trimis acolo”, se precizează în comunicat. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a anunțat miercuri seara, că parlamentarii social democrați nu vor vota guvernul Cîțu.
Uniunea Salvați România a decis că votează, joi, învestirea cabinetului Cîțu, se arată într-un comunicat de presă. „Votul va fi la vedere și are ca justificare nevoia de a pune la dispoziția guvernului toate atribuțiile necesare pentru gestionarea crizei provocată de noul coronavirus”.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/usr-anunta-oficial-ca-voteaza-guvernul-citu-la-vedere-1274122
digi24
tehnologie
Uite cum poți avea o bicicletă electrică ieftină și la fel de eficientă
Nu mai trebuie să cheltuieşti mii de euro dacă vrei să ai o bicicletă electrică. Un device numit Swytch face transformarea în câteva minute. Jurnalistul Spencer Kelly, de la BBC, a testat device-ul şi îţi arată cât de uşor se poate instala. Odată montată bateria de 250W, bicicleta devine una electrică. Prinde o viteză de 30 de kilometri şi costă în jur de 500 de euro. "Sperăm să mai scadă şi preţurile. Sunt destul de ok pentru oraş, pentru mers la munte, sunt super ok”, spune un pasionat de biciclete.
Un device numit Swytch îţi transformă bicicletă normal în una electrică. Device-ul costă aproximativ 500 de euro, mult mai puţin decât o bicicletă electrică nouă. Bicicleta va putea prinde o viteză de 30km/h şi are o autonomie de 50km.
https://alephnews.ro/tehnologie/cum-poti-avea-bicicleta-electrica-ieftina-la-fel-de-eficienta/
alephnews
tehnologie
„Untact”, o comedie filmată integral cu telefonul mobil. Va fi lansată în cinematografe
Samsung vrea să mergi la cinema și să vezi filme la rezoluție 8k!Telefoanele Galaxy S20 și Note 20 vor fi folosite pentru un scurtmetraj. Actorii sunt coreeni și au vorbit despre film la o emisiune TV. Va fi o comedie romantică, despre o relație la distanță, pe perioada pandemiei. Filmul Untact va fi lansat mai întâi la cinema, pentru ca apoi să devină disponibil pe YouTube. Samsung le calcă astfel pe urme rivalilor. Apple a lansat la începutul acestui an un scurtmetraj filmat integral cu iPhone 11 Pro.
Samsung a anunțat că va produce un film înregistrat integral cu Galaxy S20 și Note 20.Se va numi „Untact” și e o comedie regizată de Kim Jee-woon. Samsung dorește să promoveze tehnologia 8K în cinematografe.
https://alephnews.ro/tehnologie/untact-o-comedie-filmata-integral-cu-telefonul-mobil-lansare-cinematografe/
alephnews
guvern
Zelenski, citând opinia comună a unor americani și europeni: „Rusia este acum un inamic mai mare pentru popor decât Coreea de Nord”
Preșesintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut, sâmbătă seară, noi declarații despre situația curentă din Ucraina. Mesajul video a fost postat de către Zelenski pe conturile sale de social media. Liderul de stat al Ucrainei a afirmat că ocupanții ruși nu pot cuceri țara pe care o conduce, întrucât aceștia se bazează numai pe violență și teroare. În continuare, el s-a referit la pericolul la care s-ar expune unii activiști dacă ar accepta propunerile venite din partea trupelor ruse. "Vreau să spun unor figuri și activiști cărora le-a lipsit smerenia de a nu discuta cu ocupanții: dacă unul dintre voi este brusc tentat de propunerile acestor ocupanți, semnați o sentință pentru dumneavoastră – să urmăriți peste 12.000 de invadatori care nu au putut înțelege la timp de ce nu ar trebui atacată Ucraina (n. red. – vorbim despre cei care au murit în Ucraina)” Zelenski a subliniat că Ucraina are nevoie de timp și putere ca să "spargă mașina de război care a venit pe pământurile” ucrainene. "Nu voi subestima amenințarea și nu voi exagera realizările. Suntem oameni cinstiți, nu Ministerul Apărării al Federației Ruse, care minte pe toată lumea, chiar și pe președintele Rusiei. Prin urmare, voi spune sincer: mai trebuie să te ții și să lupți, în fiecare zi și noapte, pentru a căuta o modalitate de a provoca un rău maxim inamicului”, a transmis Zelenski. Președintele ucrainean a declarat că toate coridoarele umanitare, care au fost convenite, au funcționat. Numai sâmbătă, 12.729 de oameni au fost evacuați din Ucraina. Zelenski a mai spus că, potrivit opiniei americanilor și a oamenilor de rând din țările europene, Rusia este acum un inamic mai mare pentru popor decât Coreea de Nord. În același mesaj postat sâmbătă seară, Volodimir Zelenski s-a adresat, din nou, ucrainenilor, cât și întregii lumi. "Rusia își pierde mintea. Pierde talent. Pierde bani. Dar dacă acest lucru se întâmplă Rusiei, atunci ce așteaptă așa-numitele «DNR» și «LNR»? Omologul lor? Numai degradare completă. Ocupanții din regiunea Herson încearcă să repete experiența tristă a formării pseudo-republicilor. Șantajarea liderilor locali, presiunea deputaților”, a spus Zelenski. El a precizat despre ședința de urgență a consiliului regional Herson și a declarat că 44 de deputați au decis că regiunea Herson este Ucraina. "Așa că spun sincer: mai trebuie să rezistăm. Mai avem de luptat”, a declarat președintele. În final, Zelenski a menționat că a semnat două decrete importante privind "acordarea premiilor de stat ale Ucrainei” celor "106 militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei, care s-au dovedit curajoși în luptele pentru independența statului nostru. 17 dintre ei – postum.”
Președintele ucrainean a declarat că toate coridoarele umanitare, care au fost convenite, au funcționat. Numai sâmbătă, 12.729 de oameni au fost evacuați din Ucraina. Zelenski a subliniat că Ucraina are nevoie de timp și putere ca să „spargă mașina de război care a venit pe pământurile” ucrainene. Volodimir Zelenski: „Rusia își pierde mintea. Pierde talent. Pierde bani. Dar dacă acest lucru se întâmplă Rusiei, atunci ce așteaptă așa-numitele «DNR» și «LNR»? Omologul lor? Numai degradare completă.”.
https://alephnews.ro/guvern/rusia-ucraina/zelenski-citand-opinia-comuna-a-unor-americani-si-europeni-rusia-este-acum-un-inamic-mai-mare-pentru-popor-decat-coreea-de-nord/
alephnews
externe
Ce impact ar putea avea aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE (analiză AFP)
Cele 27 de state membre au ajuns la "un consens total" asupra acestor candidaturi la o reuniune a lor ministerială dinaintea summitului aşteptat să le aprobe, joi, în unanimitate; un acord de neimaginat până recent, dar care s-a impus în rândul statelor UE odată cu războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei de aproape patru luni. "Va fi o decizie foarte importantă din punct de vedere simbolic, dar aceasta nu înseamnă că Ucraina va intra în UE într-un an, sper că ucrainenii nu-şi fac iluzii", subliniază un diplomat european. Ucraina şi Republica Moldova vor trebui să realizeze reforme în materie de combatere a corupţiei şi de independenţă a justiţiei, înaintea primei evaluări a candidaturilor lor ce va fi efectuată către sfârşitul anului, mai scrie AFP, citată de Agerpres. Potrivit politologului Hendrik Vos, de la universitatea belgiană Gand, "este foarte dificil de imaginat o extindere (a UE) atât timp cât Ucraina este în război. Înainte de a deschide negocieri de aderare, va trebui să existe o formă de soluţionare a conflictului". Unii analişti se tem de repercusiunile chiar asupra securităţii blocului comunitar, în condiţiile în care conflictul de la uşa sa ar putea "să dureze ani", conform atenţionărilor NATO, şi circa 20% din teritoriul Ucrainei se află în prezent sub control rusesc. "Dacă Ucraina s-ar alătura UE fără a fi şi membră a NATO, atunci riscul unui război viitor între Rusia şi UE ar creşte considerabil", avertizează la rândul său istoricul olandez, Luuk van Middelaar. Statele care au fost membre ale Pactului de la Varşovia au aderat mai întâi la NATO şi ulterior la UE, iar Finlanda şi Suedia doresc să devină acum membre ale NATO tocmai pentru a beneficia de clauza apărării colective a acestei organizaţii. Potrivit surselor citate, pe de altă parte, acceptarea candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova ar putea oferi un nou elan, dorit mai ales de Germania, aderării ţărilor Balcanilor Occidentali, blocate de ani în anticamera UE sau care nici măcar nu au primit statutul de candidat. De asemenea, o lărgire, chiar şi într-un orizont de timp mai îndepărtat a Uniunii Europene cu două, patru sau şase state "va avea consecinţe grele asupra funcţionării UE, cu un risc de paralizie în lipsa unei schimbări instituţionale", în special una care să elimine regula unanimităţii în adoptarea deciziilor de politică externă a unei Uniuni Europene ce şi-ar dori să-şi afirme rolul geopolitic pe scena mondială, crede Luuk van Middelaar. "Este dezolant să constatăm că prea adesea Uniunea rămâne tăcută, pentru că nu a reuşit să găsească o poziţie care să întrunească unanimitatea", şi-a justificat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cererea ca la nivel european să poată fi luate decizii de politică externă obligatorii pentru toate statele membre doar cu majoritate calificată, adică 15 din cele 27 de state membre şi care să însumeze cel puţin 65% din populaţia UE. O nouă extindere a UE către Est ar putea conduce şi la "un alt echilibru al puterilor" în cadrul UE, şi anume ar deveni mai dificil pentru ţări precum Franţa, Germania sau Italia să-şi impună în interiorul blocului comunitar abordările în chestiuni precum mediul sau statul de drept. Aşa cum arată exemplele Poloniei şi Ungariei, astfel de preocupări pot fi văzute foarte diferit în estul şi în vestul Europei, remarcă Hendrik Vos.
Summitul european de joi şi vineri va da, în lipsa vreunei surprize, undă verde candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru aderarea la UE, dar impactul acestei perspective de extindere a blocului comunitar asupra funcţionării, echilibrelor şi ambiţiilor geopolitice ale UE ridică numeroase întrebări, scrie, miercuri, France Presse.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ce-impact-ar-putea-avea-aderarea-ucrainei-si-republicii-moldova-la-ue-analiza-afp-1985559
digi24
economic
Boris Johnson a început penalizarea Rusiei. Finala Champions League ar putea fi ținută în altă țară
Boris Johnson a sancționat cinci bănci rusești: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Banca Mării Negre. De asemenea, pentru acțiunile lui Putin au de suferit și trei oligarhi: Gennady Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg. În fața Camerei Comunelor, premierul britanic Boris Johnson a declarat că este abia începutul măsurilor ce urmează să fie impuse Rusiei. "Toți trei se află pe lista de sancțiuni a SUA de mai mulți ani, fiind asociați ai lui Putin. Toate activele pe care le dețin în Marea Britanie vor fi înghețate. Persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici și vom interzice tuturor persoanelor și entităților din Marea Britanie să aibă relații cu ei”, a spus acesta în Parlament. Premierul britanic Boris Johnson se opune organizării finalei Ligii Campionilor din Rusia și critică acțiunile actuale ale Rusiei, spunând că Putin va avea o Rusie mai săracă, din cauza sancțiunilor pe care le vor pune în aplicare țările. "Este absolut vital în acest moment critic ca președintele Putin să înțeleagă că ceea ce face va fi un dezastru pentru Rusia”, a declarat marți prim-ministrul britanic, după ce a anunțat sancțiuni împotriva Rusiei în Parlament. "Este clar [că Vladimir Putin] va ajunge cu o Rusie mai săracă din cauza sancțiunilor pe care le va pune în aplicare lumea”, a adăugat Boris Johnson, care a pledat pentru "o Rusie mai izolată, o Rusie cu statut de paria” și a cerut ca să nu existe "o șansă de a organiza turnee de fotbal într-o Rusia care invadează țări suverane”.
Boris a sancționat cinci bănci rusești și trei oligarhi, din cauza deciziilor pe care Putin le-a luat recent. Premierul britanic Boris Johnson se opune organizării finalei Ligii Campionilor din Rusia și critică acțiunile actuale ale Rusiei. Johnson spune că este esențial ca Putin să înțeleagă acum că acțiunile sale vor avea efecte negative asupra Rusiei.
https://alephnews.ro/guvern/boris-johnson-se-opune-organizarii-finalei-ligii-campionilor-din-rusia-premierul-britanic-critica-aspru-actiunile-lui-putin/
alephnews
sanatate
România testează tot mai puțin pentru COVID-19. Ludovic Orban: „Fie nu sunt cereri, fie este limitată recoltarea”
În pandemie, și testarea anti-COVID le da bătăi de cap guvernantilor. La aproape 10 luni de la debutul epidemiei pe teritoriul României, testăm încă prea puțin – depășim cu puțin Irak-ul la numărul de teste totale și suntem la peste 15 milioane în spatele Italiei și Franței. "Ducem, domnule, capacitatea de testare la peste 50 de mii pe zi!”. Asta spuneau și Orban, și Nelu Tătaru pe 28 octombrie. 36 de mii era numărul de teste zilnice la acel moment. Ludovic Orban: "Am discutat în primul rând creșterea capacității de testare!” Nelu Tătaru: "Avem 141 puncte de testare, mai apar mâine (n. r 29 octombrie) încă 18. O capacitate de 50 de mii de teste” La data de 28 octombrie, în România se efectuaseră 36.169 de teste. O săptămână mai târziu ministrul Tătaru ieșea să ne spună că România a rezolvat problema și că de a doua zi va testa câte 50 de mii de români. 38 de mii de teste aveam pe 5 noiembrie. Nelu Tătaru: "Capacitatea de testare în acest moment este de 169 de puncte la nivel național, cu 50.000 teste!” La încă două săptămâni distanță, premierul Orban a ieșit cu o declarație – poate omisă de mulți – care sună fix așa: "Avem capacitate de 53-54 de mii de teste, dar nu se fac PENTRU CĂ NU SUNT CERERI! Cu toate acestea, pe 17 noiembrie, în plin val doi al pandemiei de coronavirus în România, autoritățile au făcut 37 de mii de teste. Adică în scădere față de începutul lunii. Încă o zi cu peste o mie de cazuriși cu un total de peste 10 mii de infectări pe întreg teritoriul României. Însă cu aceleași 37 de mii de teste! În continuare mult mai puține decât cele promise! Și cu mult mai puține decât țările civilizate ale Europei. În medie despre 241 de mii în Franța și 214 mii în Italia. Și Polonia, o țară mai apropiată, a ajuns la 50 de mii. Cât testează alte țări pe zi În cifre absolute, suntem sub Peru, Chile și sub vecinii ucrainieni la numărul de teste. Asta în timp ce Spania a testat aproape jumătate din populație, 20 de milioane.
România are o capacitate de testare de peste 50.000 teste pe zi. .Cu toate acestea, numărul testelor nu trece de 37 de mii pe zi. Orban: „Putem face 53-54 mii teste, dar nu avem cerere.”.Orban: „Fie nu sunt cereri, fie este limitată recoltarea.”.Orban: „Mulți nu se încadrează în definiția de caz.”.Polonia a ajuns la o medie de 50 mii teste pe zi. Franța are o medie de aproximativ 240 mii teste pe zi. În SUA sunt testați aproximativ 1 milion de oameni pe zi. .
https://alephnews.ro/sanatate/romania-testeaza-tot-mai-putin-pentru-covid-19-ludovic-orban-fie-nu-sunt-cereri-fie-este-limitata-recoltarea/
alephnews
sanatate
Pacienta vaccinată, care a pus pe hold studiile clinice, a prezentat simptome neurologice grave
Experţii care lucrează la acest vaccin trebuie să stabilească dacă acest efect advers poate fi pus pe seama vaccinului sau dacă boala ar fi apărut oricum în cazul pacientei aflate în studiu. Apar date esenţiale legate de suspendarea temporară a testelor clinice de fază 3 la care a ajuns vaccinul anti COVID dezvoltat de compania AstraZeneca! Pacientul din cauza căruia compania a oprit această fază avansată de testare este o femeie din Regatul Unit, care a avut simptome neurologice specifice unei afecţiuni inflamatorii spinale rare, dar grave, numită mielită transversă. Pe româneşte, este o reacţie inflamatorie a măduvei spinării, care poate fi pusă pe seama anumitor infecţii anterioare sau pe seama vaccinării recente. În cazuri grave, afecţiunea poate duce chiar la anumite forme de paralizie. Directorul executiv al companiei, Pascal Soriot, este cel care a dezvăluit această situaţie, în cadrul unei conferinţe private cu mai mulţi investitori, în această dimineaţă, citează, într-un material exclusiv, statnews. com. Mai mult, Consiliul însărcinat cu supravegherea datelor şi componentelor de siguranţă ale studiilor clinice din cadrul companiei a confirmat că femeia a fost injectată cu vaccinul anti COVID produs de companie, şi nu cu un placebo. Soriot a confirmat şi că studiul clinic al vaccinului anti COVID a mai fost oprit încă o data în iulie, după ce unul dintre participanţii la studiu a fost diagnosticat cu scleroză multiplă, considerată atunci a nu avea legătură cu vaccinul anti COVID. Cert este că diagnosticul femeii din Regatul Unit nu este confirmat oficial încă. Aceasta se simte mai bine şi ar putea fi externată în curând. Din ceea ce se ştie până acum, faza 3 a testelor clinice pentru vaccinul anti COVID produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford este prima care se opreşte în acest punct. Nu se ştie cât anume va dura până când compania va relua testele. Cert este că experţii care lucrează acum la acest vaccin au acum o misiune extrem de importantă: să stabilească foarte clar dacă acest efect advers poate fi pus pe seama vaccinului sau dacă această afecţiune ar fi apărut oricum în cazul pacientei aflate în studiu.
Directorul executiv al companiei AstraZeneca a dezvăluit ce efecte adverse a avut o pacientă vaccinată în faza 3 a studiilor clinice. Participanta la studiu este o femeie din Regatul Unit care a avut simptome neurologice grave. Reprezentanţii companiei spun că femeia a fost vaccinată cu vaccinul anti COVID aflat în teste, şi nu cu un placebo.
https://alephnews.ro/sanatate/pacienta-vaccinata-studii-clinice-simptome-neurologice-grave/
alephnews
externe
FMI: Rusia ar putea intra în incapacitate de plată. Sancțiunile occidentale au deja un impact sever asupra economiei sale
La emisiunea "Face the Nation” de la Postul american de televiziune CBS, Georgieva a declarat că sancţiunile impuse de SUA şi alte state au deja un impact "sever” asupra economiei ruse şi vor duce anul acesta la o recesiune profundă. Războiul şi sancţiunile au de asemenea efecte negative semnificative asupra statelor vecine care depind de livrările de energie din Rusia şi deja au avut ca rezultat un val de refugiaţi comparabil cu cel din Al Doilea Război Mondial, a afirmat şeful FMI, potrivit Reuters, citată de Agerpres. Rusia numeşte acţiunile sale din Ucraina o "operaţiune specială”.Sancţiunile limitează de asemenea capacitatea Rusiei de a avea acces la resursele sale şi de a-şi achita datoriile, ceea ce înseamnă că o intrare în incapacitate de plată nu mai este văzută ca "improbabilă”, a explicat oficialul FMI. Întrebată dacă intrarea în incapacitate de plată ar putea declanşa o criză financiară globală, Georgieva a răspuns: "Deocamdată, nu”.Expunerea totală a băncilor la Rusia se ridică la aproximativ 120 miliarde de dolari, o sumă care, deşi nu este insignifiantă, "nu este relevantă din punct de vedere sistemic”, a susţinut şeful Fondului. Întrebată dacă Rusia ar putea avea acces la finanţarea de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari aprobată de FMI săptămâna trecută pentru Ucraina în cazul în care Moscova câştigă războiul şi instalează un nou Guvern, Georgieva a spus că fondurile sunt într-un cont special la care are acces doar Executivul ucrainean. Oficialul FMI a subliniat că se referă la "un Guvern ucrainean recunoscut internaţional”.Săptămâna trecută, Georgieva a declarat că FMI va înrăutăţi precedenta sa estimare privind un avans al economiei mondiale de 4,4% în 2022 din cauza războiului, dar a dat asigurări că traiectoria generală rămâne pozitivă. Creşterea rămâne robustă în ţări ca SUA, unde se înregistrează o redresare rapidă în urma pandemiei COVID-19. Cel mai semnificativ impact va fi resimţit în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la materiile prime şi majorarea inflaţiei, care în mod potenţial ar putea duce la foamete şi insecuritate alimentară în zone din Africa, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat că este posibil ca Rusia să nu-şi poată îndeplini angajamentele externe din cauza sancţiunilor care i s-au impus pentru invadarea Ucrainei, însă această situaţie nu va provoca o criză financiară globală, transmite Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/fmi-rusia-ar-putea-intra-in-incapacitate-de-plata-sanctiunile-occidentale-au-deja-un-impact-sever-asupra-economiei-sale-1870715
digi24
educatie
Cât te costă microschooling-ul sau o educatoare la domiciliu?
Este foarte posibil ca mulți părinți să refuze semnarea declarației, în special cei ai căror copii au probleme respiratorii. Există soluții mai sigure și mai bune decât școala la clase sau online? ANGELA CARP, Contributor ȘTIU: Micro-schooling ul ar putea fi o soluție. Termenul descrie o școală de o cameră, care primește în jur de 10-15 elevi, de vârste diferite. De obicei, activitatea se ține într-o casă privată și o putem numi o combinație între home schooling și școală privată. Copiii merg la școală 2 sau 3 zile pe săptămână, totul este mult mai concentrat iar abordarea este una personală. În condițiile actualei pandemii, devine un trend pentru multe țări. La noi, micro-schooling ul s ar realiza excelent în cartiere rezidențiale sau în mediul rural. Iar în mediul rural, avem aproape 2 milioane de elevi, dintre care, foarte mulți ce nu pot urma nici măcar școala online, din motive precum lipsa internetului sau a device-urilor. Uite, există deja părinți care experimentează metoda asta: ANA VECERDEA, părinte şi director de centru educaţional: "Se învaţă în grup restrâns şi prin experimentare. S-a renuţat la predarea aceea frontală, eu îţi spun, tu înveţi, repeţi, fără să mai fii implicat ca şi copil. Dacă ne referim la o grupă de 6 copii, noi am estimat costuri la 1.000 – 1.500 de lei pe lună pentru tot ce înseamnă proiecte, excursii.” Hai să vedem și partea cealaltă: ar fi părinții români deschiși către asta? Ar avea intenția de a se uni în grupuri pt a le asigura copiilor educația necesară sau ar găsi motive pt care sa nu faca asta?
La microschooling copilul tău învață prin practică domeniile care îl interesează. Microschooling-ul te costă 1.500 de lei, iar o educatoare la domiciliu, 3.500 de lei net pe lună. Familiile prietene își grupează copiii și angajează educatoare pentru homeschooling.
https://alephnews.ro/educatie/cat-te-costa-microschooling-ul-sau-o-educatoare-la-domiciliu/
alephnews
guvern
CAB: AEP trebuie să ramburseze PSD suma de 3,3 milioane de lei, cheltuieli din campania pentru europarlamentare
De asemenea, magistraţii au decis ca AEP şi şeful instituţiei, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, să plătească dobânda aferentă sumei de 3,38 milioane lei, de la data de 26 august 2019 până la momentul introducerii acţiunii în instanţă, respectiv 4 octombrie 2019."Anulează decizia de nerambursare a cheltuielilor electorale nr. 12DC/26.08.2019 şi adresa nr. 17577/24.09.2019 emise de pârâta Autoritatea Electorală Permanentă. Obligă pârâta Autoritatea Electorală Permanentă să emită decizia de rambursare a cheltuielilor electorale în valoare de 3.380.634,03 lei. Obligă pârâţii, în solidar, la plata dobânzii legale aferente sumei de 3.380.634,03 de la data de 26.08.2019 până la data introducerii acţiunii - 04.10.2019”, se arată în hotărârea instanţei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În august 2019, AEP a decis ca PSD să nu primească niciun leu rambursare pentru campania la europarlamentare, motivul invocat fiind faptul că cererea de rambursare era semnată de Mircea Drăghici, cel care demisionase din funcţia de trezorier al PSD, iar AEP considera că el nu mai este reprezentantul legal al partidului. PSD a contestat decizia în instanţă şi a solicitat să-i fie restituită suma de 3,3 milioane lei, reprezentând contribuţii ale candidaţilor partidului în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va rambursa PSD suma de 3,3 milioane lei, reprezentând cheltuielile electorale din timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii, Constantin-Florin Mituleţu-Buică. Mituleţu-Buică a spus că nu este o surpriză decizia CAB, deoarece PSD şi-a rezolvat neregularităţile pe care le constatase AEP. "Nu este o surpriză pentru că, după momentul emiterii deciziei de către AEP, aşa cum am spus şi la momentul respectiv, PSD şi-a complinit acele neregularităţi pe care le constatase AEP. La momentul plângerii prealabile, am constatat şi noi aceste modificări şi compliniri, dar, potrivit regulilor şi legislaţiei, nu puteam face noi nimic să ne anulăm actul nostru, ci o instanţă. Şi iată că instanţa a decis ca AEP să emită o nouă decizie. AEP, ca urmare a deciziei, va plăti sumele respective de 3,3 milioane şi ceva de lei şi va pune în drepturi PSD. Nu e nicio surpriză”, a precizat preşedintele AEP.
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dispus ca Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) să plătească Partidului Social Democrat suma de 3,38 milioane lei, reprezentând rambursarea cheltuielilor electorale din timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, potrivit Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cab-aep-trebuie-sa-ramburseze-psd-suma-de-33-milioane-de-lei-cheltuieli-din-campania-pentru-europarlamentare-1282301
digi24
externe
Suedia: Decizia privind aderarea la NATO nu va fi luată cu lejeritate
"Am fost nealiniaţi timp de 200 de ani şi acest lucru ne-a fost util , o decizie nu trebuie luată cu lejeritate”, a spus şefa guvernului suedez la o conferinţă de presă. "Trebuie să reflectăm la ce este mai bine pentru Suedia. Să schimbăm calea sau să nu facem nimic, în ambele cazuri este o alegere şi niciuna dintre aceste două alegeri nu este simplă sau lipsită de riscuri”, a subliniat Magdalena Andersson. Depunerea unei candidaturi la NATO este "o chestiune foarte, foarte dificilă care necesită o analiză aprofundată”, a insistat ea. Partidul său, în mod tradiţional opus aderării la NATO, a anunţat, cu o săptămână în urmă, că va lua o decizie asupra acestui subiect până pe 24 mai. Agresiunea și atrocitățile Rusiei în Ucraina au provocat o creștere rapidă a opiniei favorabile față de aderarea la NATO în populația Suediei. Sondajele recente au arătat că majoritatea suedezilor își doresc, acum, aderarea la Alianța Nord-Atlantică. O decizie privind aderarea la NATO este aşteptată în săptămânile următoare şi în Finlanda vecină, unde parlamentul de la Helsinki a început deja să dezbată subiectul.
Prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson, spune că aderarea la NATO a țării nu va fi una luată „cu lejeritate”. În ultimele săptămâni, și Suedia și Finlanda, două țări tradițional neutre, au devenit tot mai receptive la ideea aderării la NATO, o consecință a războiului pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/suedia-decizia-privind-aderarea-la-nato-nu-va-fi-luata-cu-lejeritate-1924481
digi24
sanatate
Voiculescu, despre medicamente: Este mai rău decât mă aşteptam
"Fapul că medicamentele dispar, ştiam înainte să ajung aici, dar ceea ce am găsit este mai rău decât mă aşteptam. Pe de o parte, avem o metodologie de preţuri care pleacă de la nişte principii care par foarte în regulă. Avem taxa claw back care ne asigură că nu cheltuim peste o anumită sumă. Avem cel mai mic preţ din Europa dintr-un grup de 12 ţări. Avem alte criterii, printre care o limită superioară pentru preţul medicamentelor generice, comparativ cu cel al medicamentelor inovative”, explică ministrul Sănătăţii, spunând că, deşi "sună bine”, văzute în detaliu lucrurile trebuie reglementate. El explică şi de ce dispar medicamentele ieftine de pe piaţă - cifra mică de afaceri pentru distribuitori. "Pur şi simplu, pentru unii distribuitori, în cazul unor medicamente, nu mai are sens să distribuie acele medicamente în România. Vă dau un exemplu simplu - calculasem la un moment dat consumul de Vinblastine (un citostatic ieftin). Eu, când locuiam la Viena, mergeam peste graniţă, în Ungaria, pentru că acolo era de cinci ori mai ieftin. Cumpăram cu opt euro şi îl trimiteam în România. Presupun că întregul consum de Vinblastine, dacă o fiolă de 5 ml era atunci opt euro, nu depăşeşte 100.000 de euro. Erau calculele pe care le făceam atunci, fără să am datele din sistem. Dar dacă întreaga cifră de afaceri cu un medicament este atât de mică şi dacă noi impunem preţul şi nu avem niciun fel de flexibilitate pentru aceste medicamente foarte ieftine, atunci riscul este ca aceste medicamente să părăsescă ţara”, a explicat Voiculescu. Ministrul Sănătăţii spune că, în situaţia în care un medicament dispare de pe piaţă, tot ce poate face România este să importe pe nevoi speciale, procedura fiind foarte anevoioasă, iar medicamentele mult mai scumpe. "Practic, impunem un preţ prin care excludem un jucător mic din piaţa farma sau retragem un produs, după care cumpărăm acelaşi produs semnificativ mai scump. Şi atunci, focusul meu este chiar pe aceste medicamente ieftine care există pe piaţă de zeci de ani şi pe care OMS le cuprinde în lista medicamentelor esenţiale. Principala mea temă este ca aceste medicamente din lista OMS de medicamente esenţiale să fie prezente pe piaţa românescă în cantităţile necesare şi la preţurile cât mai bune. Şi, dacă se poate, să evităm aceste importuri pe nevoie speciale. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este o raportare corectă şi o monitorizare a lipsei medicamentelor. La asta lucrăm şi vom veni cu o soluţie cu care eu unul mă voi simţi confortabil”, a mai spus Voiculescu. Potrivit acestuia, aceleaşi probleme apar şi la vaccinuri - dispar de pe piaţă şi sunt importate pe nevoi speciale, un exemplu fiind vaccinul hexavalent, cu care trebuie imunizaţi bebeluşii. Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că reziliază acordul cu firma Polisano pentru vaccinul hexavalent, vrând să cumpere în regim de urgenţă 120.000 de doze. Acordul cu Polisano a fost denunţat după ce firma a anunţat că nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a întârziat de mai multe ori distribuirea, în condiţiile în care datoriile Polisano către producător sunt de câteva milioane de euro. Preşedintele grupului Polisano, Remus Borza, a anunţat recent restructurarea afacerii de distribuţie, care ar putea intra în curând în insolvenţă.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, declară, într-un interviu acordat News. ro, că ştia că sunt medicamente care dispar de pe piaţă, dar ceea ce a găsit este mai rău decât se aştepta. El spune că medicamentele inovative ajung foarte târziu în România, iar cele ieftine dispar, în locul lor fiind cumpărate, pe nevoi speciale, aceleaşi produse, dar la preţuri de câteva ori mai mari.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/vlad-voiculescu-despre-lipsa-medicamentelor-ce-am-gasit-este-mai-rau-decat-ma-asteptam-554253
digi24
guvern
Guvernul Regatului Unit a dezvăluit o strategie pentru o „economie bazată pe hidrogen”
Guvernul Regatului Unit și-a declarat ambiția de a dezvolta în această țară o industrie a hidrogenului cu emisii reduse de carbon, scrie Motorfinanceonline. com. Kwasi Kwarteng, ministrul britanic pentru afaceri și energie, a dezvăluit astăzi prima strategie a țării privind hidrogenul, care prezintă modul în care administrația va colabora cu mediul de afaceri pentru a atinge obiectivele climatice ale țării pentru 2030. "Ziua de astăzi marchează începutul revoluției hidrogenului în Marea Britanie. Această sursă de energie curată, produsă în țara noastră, are potențialul de a transforma modul în care ne alimentăm viețile și va fi esențială pentru a combate schimbările climatice și pentru a ajunge la Net Zero”, a declarat ministrul britanic pentru afaceri și energie. "Având potențialul de a furniza o treime din energia Regatului Unit în viitor, strategia noastră poziționează Regatul Unit pe primul loc în cursa globală pentru dezvoltarea tehnologiei hidrogenului și pentru a profita de miile de locuri de muncă și de investițiile private care vin odată cu aceasta.” Potrivit Comitetului independent pentru schimbări climatice din Regatul Unit, trecerea la hidrogen pentru o mai mare parte din consumul de energie va fi vitală pentru atingerea obiectivului britanic de a avea emisii nete zero până în 2050. Conform administrației, o economie bazată pe hidrogen ar putea valora 900 de milioane de lire sterline până în 2030 și ar produce peste 9.000 de locuri de muncă, cu intenția de a se îmbunătăți și mai mult înainte de 2050. Hidrogenul are potențialul de a juca un rol semnificativ în industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi industria chimică, rafinăriile și generarea de energie, precum și în sprijinirea sectoarelor de transport maritim și de transport în tranziția lor de la combustibilii fosili. La începutul acestui an, guvernul a anunțat un sprijin de 30 de milioane de lire sterline pentru tehnologia hidrogenului și a vehiculelor electrice. Planul este unul cu "două căi” pentru a facilita tehnologiile avansate, precum și un studiu privind infrastructura de hidrogen. Participarea industriei pentru a stabili standarde privind utilizarea hidrogenului și publicarea unei strategii de punere în aplicare a dezvoltării sectorului hidrogenului la începutul anului 2022. Planul va sublinia modul în care guvernul va ajuta întreprinderile să își asigure posibilitățile, expertiza și profesiile din rețeaua de distribuție a hidrogenului. Guvernul a planificat să introducă teste de încălzire cu hidrogen, care vor contribui la fundamentarea politicii statului privind rolul hidrogenului în decarbonizarea energiei termice în 2026. Dacă studiile vor fi eficiente, hidrogenul ar putea fi utilizat pentru a contribui la decarbonizarea încălzirii în Marea Britanie. Strategia privind hidrogenul este unul dintre mai multe documente publicate de guvern înainte de Summitul ONU privind clima COP26, care va avea loc la Glasgow în luna noiembrie a acestui an. Strategia de decarbonizare industrială, strategia de decarbonizare a transporturilor și acordul de tranziție pentru Marea Nordului au fost publicate, iar strategiile privind energia termică și clădirile și Net Zero vor fi prezentate în acest an.
Ministrul britanic pentru afaceri și energie a dezvăluit astăzi prima strategie a țării privind hidrogenul. De astăzi începe revoluția hidrogenului în Marea Britanie. Trecerea la hidrogen pentru o mai mare parte din consumul de energie va fi vitală pentru atingerea obiectivului britanic de a avea emisii nete zero până în 2050.
https://alephnews.ro/guvern/guvernul-regatului-unit-a-dezvaluit-o-strategie-pentru-o-economie-bazata-pe-hidrogen/
alephnews
sanatate
Oamenii de ştiinţă au aflat când a fost primul deces de Covid-19 în Europa
Un studiu realizat de mai mulţi cercetători din Belgrad a constatat că primul deces cauzat de Covid-19 în Europa a fost cu 10 zile înainte de prima raportare oficială, făcută de Franţa, relatează Reuters. Un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Belgrad, care lucra în construcţii şi care nu călătorise în străinătate, a fost internat pe 5 februarie 2020 în spital cu febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie. A murit în doar câteva ore, iar cauza decesului a fost stabilită ca fiind pneumonia. Multe luni mai târziu, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Medicină Legală de la Facultatea de Medicină din Belgrad au găsit dovezi că bărbatul a murit de Covid-19. "Covid-19 a fost, probabil, cauza multor decese provocate de pneumonie, în ianuarie şi februarie 2020”, au scris oamenii de ştiinţă care au făcut cercetarea. Franţa a raportat primul caz de infecţie cu coronavirus din Europa pe 24 ianuarie 2020, iar primul deces pe 15 februarie. Primul caz oficial din Serbia a fost înregistrat pe 6 martie. Virusul a ucis, până acum, 4.351 de persoane. Serbia are o populaţie de aproximativ şapte milioane de oameni.
Un studiu a constatat că primul deces cauzat de Covid-19 în Europa a fost cu 10 zile înainte de prima raportare oficială.„Covid-19 a fost, probabil, cauza multor decese provocate de pneumonie, în ianuarie şi februarie 2020”.Franţa a raportat primul caz de infecţie cu coronavirus din Europa pe 24 ianuarie 2020, iar primul deces pe 15 februarie.
https://alephnews.ro/sanatate/oamenii-de-stiinta-au-aflat-cand-a-fost-primul-deces-de-covid-19-in-europa/
alephnews
guvern
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, sosește vineri la Bucureşti
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, face vineri o vizită în România. Ea va fi primită, la Palatul Cotroceni, de Klaus Iohannis, care va reafirma sprijinul ferm al României pentru susţinerea parcursului european al Chişinăului. Preşedintele României, Klaus Iohannis, o va primi vineri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în România, la invitaţia şefului statului român, anunţă Administraţia Prezidenţială. "Această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23-24 iunie 2022 prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. În contextul întrevederii, preşedintele României va reafirma sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022. Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe”, conform comunicatului de presă, citat de Mediafax. Totodată, potrivit sursei citate, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene. "În cadrul convorbirilor celor doi preşedinţi, vor fi abordate, de asemenea, teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova şi cooperarea sectorială în domenii cheie. Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanţiale a dialogului şi a cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât şi în plan guvernamental şi parlamentar, în spiritul comunităţii de limbă, cultură şi istorie împărtăşite de România şi Republica Moldova, precum şi al Parteneriatului Strategic Bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, se menţionează în finalul comunicatului.
Ea va fi primită, la Palatul Cotroceni, de Klaus Iohannis, care va reafirma sprijinul ferm al României pentru susţinerea parcursului european al Chişinăului.„Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.”.Va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene.
https://alephnews.ro/guvern/presedintele-republicii-moldova-maia-sandu-vine-vineri-la-bucuresti/
alephnews
social
Biserică din Constanţa, scoasă la vânzare. Reacția Arhiepiscopiei Tomisului
Un executor judecătoresc, în baza unei decizii definitive a instanţei care constată o datorie de 350.000 de lei, a început executarea silită împotriva Parohiei Bugeac din comuna Ostrov la cererea unei societăţi de construcţii. Pe data de 3 aprilie a fost stabilită o licitaţie pentru vânzarea bisericii respective, preţul la care a fost evaluat acest imobil fiind de 423.000 de lei. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a declarat pentru News. ro, că decizia de scoatere la licitaţie a unei biserici reprezintă o ilegalitate.“Este o ilegalitate. În România, conform legii, este imposibil să scoţi la licitaţie publică o biserică pentru că, atât în legea cultelor, cât şi statutul Bisericii Ortodoxe Române, mai ales în Statut, se prevede foarte clar că bunurile sacre ale bisericii - prin asta însemnând lăcaşe de cult, capele - sunt imprescriptibile, insesizabile şi inalienabile şi nu pot face obiectul unor tranzacţionări, scoateri la licitaţie”, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. El a precizat că a început o mediere între constructor şi parohie pentru găsirea unor soluţii de stingere a datoriei.“Astăzi am iniţiat nişte discuţii de mediere din partea Arhiepiscopiei între constructor şi parohie. Dorim să găsim nişte soluţii de stingere a datoriei. Căutăm să mediem stingerea conflictului şi să îi facem să înţeleagă că biserica nu poate face obiectul unei scoateri la licitaţie, ar fi ilegal”, a precizat preotul Eugen Tănăsescu. El a explicat că fostul paroh al bisericii s-a ocupat de reabilitarea lăcaşului de cult, iar în momentul când a predat gestiunea a spus că nu există probleme. Eugen Tănăsescu a menţionat că nici Arhiepiscopia, nici actualul paroh nu ştiau de această datorie. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a mai spus că biserica din Bugeac a fost construită în anul 1863, iar în anul 2009 au fost începute lucrările de refacere care au durat până în 2017.
O biserică din judeţul Constanţa a fost scoasă la licitaţie din cauza unei datorii de peste 350.000 de lei pe care ar avea-o la firma care a efectuat lucrările de reabilitate. Arhiepiscopia Tomisului spune că este o ilegalitate deoarece, potrivit legii, o biserică nu poate fi vândută. În plus, Arhiepiscopia afirmă că a început o mediere între parohie şi constructori pentru stingerea acestui litigiu, scrie News. ro.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/biserica-din-constanta-scoasa-la-vanzare-reactia-arhiepiscopiei-tomisului-1092264
digi24
justitie
Tomac: „Statele UE au votat un acord privind sancţionarea Rusiei, în cazul detenției lui Navalnîi”
Europarlamentarul Eugen Tomac transmite că statele Uniunii Europene au dat dovada unităţii, votând, luni, în unanimitate, un acord privind sancţionarea Rusiei, în cazul procesului şi detenţiei lui Aleksei Navalnîi. Decizia de sancţionare a Rusiei vine ca urmare a procesului inechitabil şi detenţiei lui Aleksei Navalnîi, a încălcărilor grave ale drepturilor omului (precum dreptul legitim la protest paşnic) şi a călătoriei Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, la Moscova. "Astăzi (luni – n. r.), Uniunea a transmis un semnal de solidaritate pentru societatea civilă democratică din Rusia şi de condamnare pentru regimul lui Putin. Dictatura nu are şanse să reziste într-o lume democratică construită în jurul valorilor europene. Este total greşit faptul că rămân profund divergente opiniile privind gazoductul Nord Stream 2. Trebuie să reţinem că atât timp cât interesele europene nu converg, vom continua să îi acordăm lui Putin şansa de a interveni <după bunul plac> în casa noastră”, spune Eugen Tomac.
Decizia de sancționare a Rusiei a venit ca urmare a procesului inechitabil și detenției lui Aleksei Navalnîi. Sancțiunile ar urma să intre în vigoare săptămâna viitoare și includ blocarea activelor și restricții de călătorie.
https://alephnews.ro/justitie/tomac-statele-ue-au-votat-un-acord-privind-sanctionarea-rusiei-in-cazul-detentiei-lui-navalnii/
alephnews
externe
În Coreea de Nord, ghinioniștii ajung să trăiască în penthouse-uri. "Un prieten locuia la etajul 28, nu folosise niciodată liftul"
Kim Jong-un construiește multe clădiri înalte cu apartamente în capitala Phenian, cea mai nouă construcție prezentată fiind un zgârie-nori de 80 de etaje. Cu toate acestea, evadații din Coreea de Nord spun că foarte puțini oameni vor să locuiască la etajele superioare ale acestor clădiri, pentru că alimentarea cu energie electrică are întreruperi, lifturile nu sunt de încredere, alimentarea cu apa este problematică, iar mulți pun la îndoiala calitatea execuției construcției. "În Coreea de Nord, mai degrabă cei săraci trăiesc în penthouse-uri decât cei bogați, pentru că lifturile au multe defecțiuni și apa nu poate fi pompată până la ultimele etaje din cauza presiunii scăzute", spune Jung Si-woo, un tânăr de 31 de ani care a fugit în Coreea de Sud în 2017.În Nord, el trăia la etajul trei al unei clădiri de 13 etaje construite fără lift. Un prieten al său locuia la etajul 28 al unei clădiri de 40 de etaje și nu folosise niciodată liftul pentru că nu funcționase, povestește Jung. Kim Jong-un inspectează un complex de apartamente de lux situat pe malul râului Janggang, în capitala Phenian. Sursa foto: Profimedia Images Deschide galeria foto Întrebat despre clădirea zgârie-nori inaugurată săptămâna această, Jung crede că liderul nord-coreea vrea doar să se laude. "E ca să arate cât de mult s-au îmbunătățit cunoștințele lor în domeniul construcțiilor, în loc să ia în calcul preferințele locuitorilor", spune el. În Coreea de Nord, autoritățile repartizează locuințe, iar vânzarea sau cumpărarea de case sau apartamente este, teoretic, ilegală. Kim Jong-un a promis să îmbunătățească calitatea construcțiilor și să livreze zeci de mii de noi apartamente. Totuși, economia statului asiatic a fost afectată grav în ultima perioadă de închiderea granițelor în timpul pandemiei COVID-19, dezastre naturale și sancțiuni impuse de Occident din cauza programului nuclear și de rachete balistice. Miercuri, presa de stat a scris că primele 10.000 de apartamente din cele 50.000 promise au fost construite în Phenian. Constructorii "au garantat calitatea construcției" și au spus că noile clădiri vor ajuta Phenianul să fie un oraș care "pune oamenii pe primul loc", scrie agenția de presă de stat KNCA. Joi, presa de stat l-a prezentat pe Kim Jong-un inaugurând un bloc de locuințe destinat elitei nord-coreene, printre care se afla și o faimoasă prezentatoare TV. Acestea erau clădiri joase, cu doar câteva etaje. Rețeaua electrică în Coreea de Nord s-a îmbunătățit sub conducerea lui Kim, însă țara asiatică încă se luptă cu penele de curent și o infrastructură fragilă. Unii cetățeni au apelat la panouri solare pentru a contracara problema întreruperilor, însă acestea nu pot alimenta facilități precum lifturile sau pompele de apă. Lee Sang-yong, redactorul-șef al Daily NK, un site din Seul care acoperă Coreea de Nord, a declarat că sursele lui i-au spus că noile apartamente pentru cetățeni obișnuiți nu erau gata pentru a fi locuite. Geamurile avea doar rame, iar la robinete nu curgea apa. Spre comparație, noile locuințe de lux terminate erau oferite complet mobilate și utilate. Pentru a asigura succesul locuințele din clădirile înainte, Coreea de Nord va trebui să rezolve problema alimentării cu curent electric și funizarea apei, dar și să risipească grijile cu privire la calitatea construcției, spune Lee Sang-yong. Jung spune că atunci când locuia în Phenian, majoritatea lifturile funcționau de două ori pe zi, în timpul orelor de vârf: de la 6 la 8 dimineața și în același interval orar seara. Presiunea scăzută a apei îi obliga de multe ori pe cei de la etajele superioare să care apă pe scări de la parter sau să-și instaleze instalații de pompare. În timpul ultimei vizite internaționale organizate de statul asiatic, în 2018, lifturile funcționau la hotelul Yanggadko International, înalt de 47 de etaje, însă zeci de etaje unde locuia personalul nord-coreean nu erau alimentate cu electricitate. Atunci, doi oficiali au recunoscut pentru Reuters că locuințele de la ultimele etaje ale unui clădiri din Phenian, recent inaugurată, nu aveau căutare, pentru că oamenii își făceau griji din cauza lifturilor. "Nimeni nu vrea să riște să aibă de urcat o oră", a spus unul dintre oficiali.
Mulți oameni visează să locuiască într-un penthouse, însă situația este exact invers în Coreea de Nord, scrie Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/in-coreea-de-nord-ghinionistii-ajung-sa-traiasca-in-penthouse-uri-un-prieten-locuia-la-etajul-28-nu-folosise-niciodata-liftul-1906885
digi24
guvern
HORA se pregătește de protest. Guvernul vrea să elimine impozitul specific pentru industria ospitalității
Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) protestează față de eliminarea impozitului specific din industria ospitalităţii. Business-urile nu au apucat să-i revină după pandemie și orice schimbare majoră le poate destabiliza. Pentru jumătate dintre aceste afaceri, asta ar putea însemna falimentul.
Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România protestează față de eliminarea impozitului specific din industria ospitalităţii. Business-urile nu au apucat să-i revină după pandemie și orice schimbare majoră le poate destabiliza. .Pentru jumătate dintre aceste afaceri, asta ar putea însemna falimentul.
https://alephnews.ro/guvern/hora-se-pregateste-de-protest-guvernul-vrea-sa-elimine-impozitul-specific-pentru-industria-ospitalitatii/
alephnews
guvern
”În numele lui Allah nu ați văzut încă nimic!” Mesajul publicat pe Twitter cu 4 ore înainte de atacul din Austria
A fost cea mai grea tură de noapte a polițiștilor din Viena din ultimii 11 ani. În 2009 a mai fost atacat cartierul indian din capitala Austriei. Forțele speciale "Cobra” au fost alertate. Toate unitățile disponibile din Viena, dar și din Graz și Linz au fost trimise la fața locului. După ce cancelarul Kurtz a calificat atacul drept atentat terorist, armata austriacă a preluat comanda. Prima țintă a atacatorilor a fost Marea Sinagogă din centrul orașului. La fel ca restul lăcașelor de cult din Austria, era deja sub supravegherea poliției la ora atacului. Așa se explică cât de rapid a fost anihilat primul atacator. El a deschis focul și a creat panică amenințând că se detonează în fața lăcașului de cult. Centura cu explozibil era una falsă. Dar, nici Armata, nici poliția austriacă nu au putut bloca avalanșa de mesaje din Social Media. După ce rețelele de socializare s-au umplut cu imagini și informații din centrul Vienei, autoritățile au făcut apel, tot pe Social Media, ca vienezii să nu mai posteze. Și să urce pe o platformă specială toate imaginile și datele pe care le au de la fața locului, pentru că situația este încă extrem de confuză
Prima țintă a atacatorilor a fost Marea Sinagogă din centrul orașului Viena. Autoritățile au făcut apel ca vienezii să urce pe o platformă specială toate imaginile și datele pe care le au de la fața locului. Un utilizator cu nume arab a comentat sec la anunțul polițiștilor: „Încă nu ați văzut nimic!”.
https://alephnews.ro/guvern/in-numele-lui-allah-inca-nu-ati-vazut-nimic-mesajul-publicat-pe-twitter-cu-4-ore-inainte-de-atacul-din-austria/
alephnews
guvern
Alina Gorghiu (PNL) îi cere președintelui PSD, Marcel Ciolacu, „să tragă o liniuță peste Teodorovici”
"Ce noroc că domnul Ciolacu, președintele interimar al PSD, e mai preocupat de PNL decât de mojicia greu de suportat a colegilor de partid. Domnule Ciolacu, vă adresăm umil o întrebare, care sper să nu rămână fără răspuns. Sunteți mândru de cât de grobian este Orlando Teodorovici?”, a declarat Gorghiu, într-o postare publicată pe Facebook.
Senatorul PNL, Alina Gorghiu i-a cerut președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, „să tragă o liniuță peste numele lui Teodorovici”, ca replică la ultima ieșire controversată a lui Orlando Teodorovici la adresa ministrului Finanțelor, Florin Câțu.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alina-gorghiu-pnl-ii-cere-presedintelui-psd-marcel-ciolacu-sa-traga-o-liniuta-peste-teodorovici-1229555
digi24
entertainment
Arnold Schwarzenegger a dat în judecată o companie din Rusia care a creat un robot cu înfăţişarea sa
Actorul Arnold Schwarzenegger a dat în judecată compania rusă Promobot, care a creat un robot cu înfăţişarea sa, informează TMZ, citat de Sky News. .@Schwarzenegger’s creepy robot figure wants to be your friend! Arnold you down to be friends with it? pic. twitter. com/8ULXeFPbGq— Digital Trends (@DigitalTrends) March 3, 2020 Schwarzenegger este nemulţumit de faptul că producătorul rus nu i-a cerut acordul pentru a-i folosi înfăţişarea şi vocea. Actorul susţine că nu este de acord ca faţa sa să fie folosită în aceste scopuri deoarece astfel de activităţi îi lezează imaginea. Compania rusă susţine că a utilizat înfăţişarea lui Schwarzenegger pentru a demonstra că poate să creeze roboţi personalizaţi. Totodată, actorul austriac vrea ca Promobot să nu mai poată utiliza robotul. Schwarzenegger susţine că, deşi producătorii i-au promis recent că nu vor mai expune robotul, aceştia s-au prezentat cu el în luna ianuarie la CES Las Vegas.
Arnold Schwarzenegger a dat în judecată o companie din Rusia care a creat un robot cu înfăţişarea sa. Actorul cere companiei daune de zece milioane de dolari. Schwarzenegger vrea ca firma din Rusia să nu mai poată utiliza robotul respectiv .
https://alephnews.ro/entertainment/arnold-schwarzenegger-a-dat-in-judecata-o-companie-din-rusia-care-a-creat-un-robot-cu-infatisarea-sa/
alephnews
sanatate
SUA analizează reducerea vârstei pentru doza booster cu vaccinul Pfizer
Un oficial al Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente a declarat că agenţia ia în considerare reducerea vârstei recomandate pentru persoanele care ar trebui să primească doza booster cu vaccin Pfizer/BioNTech până la vârsta de 40 de ani, pe baza datelor din Israel care sugerează că eficacitatea vaccinului este în scădere, scrie Reuters. Oamenii de ştiinţă israelieni au prezentat "date care par convingătoare de la vârsta de 40 de ani în sus”, a declarat Dr. Peter Marks, directorul Direcţiei pentru evaluarea şi cercetarea produselor biologice din cadrul FDA. Datele publicate în urmă cu două luni de către Ministerul Sănătăţii din Israel au arătat că, printre persoanele cu vârste de peste 60 de ani, protecţia împotriva infectării cu coronavirus, după 10 zile de la administrarea celei de-a treia doze de vaccin, a fost de patru ori mai mare decât după vaccinarea cu cele două doze iniţiale. Israelul a început în iulie administrarea celei de-a treia doze vârstnicilor, iar apoi a decis scăderea vârstei de eligibilitate pentru doza booster la 40 de ani.
Vârsta de eligibilitate pentru doza booster cu vaccinul Pfizer ar putea fi scăzută până la 40 de ani. Datele din Israel arată că eficacitatea serului este în scădere. Israelul a început administrarea celei de-a treia doză vârstnicilor.
https://alephnews.ro/sanatate/sua-analizeaza-reducerea-varstei-pentru-doza-booster-cu-vaccinul-pfizer/
alephnews
travel
Românii care pleacă în vacanță în Cipru trebuie să facă un test PCR pentru coronavirus cu 72 de ore înainte de călătorie
Începând cu 20 iunie, persoanele care sosesc din ţările din categoria A nu au restricţii atunci când călătoresc în Cipru. Persoanele care călătoresc din ţările din categoria B trebuie să facă un test PCR în ţara de origine, cu 72 de ore înainte de călătorie. Certificatul de testare PCR va fi solicitat înainte de îmbarcarea în aeronavă şi va trebui prezentat şi la controlul de frontieră la destinaţie. Pentru călătorii din categoria B a căror ţară nu este în măsură să pună la dispoziţia publicului teste PCR pe scară largă, testarea obligatorie va fi necesară la sosirea pe aeroporturile din Cipru. Citește și Cum au fost întâmpinați primii turiști în Cipru, după ce frontierele sale au fost închise aproape 3 luniŢările din categoria A sunt Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Elveţia.Ţările din categoria B sunt Israel, Polonia şi România. Astfel, turiștii români care vor să plece în vacanță în Cipru vor fi nevoiți să facă un test PCR cu 72 de ore înainte de călătorie.
Autorităţile cipriote au împărţit în două categorii ţările din care turiştii pot vizita Cipru, pe baza datelor epidemiologice disponibile la nivel internaţional, după ce ţara şi-a redeschis aeroporturile închise din cauza pandemiei de COVID-19, informează agenţia cipriotă de presă CNA, potrivit Agerpres.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/vacante/romanii-care-pleaca-in-vacanta-in-cipru-trebuie-sa-faca-un-test-pcr-pentru-coronavirus-cu-72-de-ore-inainte-de-calatorie-1321843
digi24
guvern
PNL anunță că luni demarează procedura de revocare a Renatei Weber. "Este apărătorul pensiilor speciale nesimţite"
"Luni vom demara procedurile de revocare din funcţie a doamnei Renate Weber, care s-a transformat în apărătorul pensiilor nesimţite!Avocatul Poporului şi-a depăşit atribuţiile constituţionale iniţiind un demers împotriva... poporului român, care doreşte tăierea pensiilor speciale şi respectarea principiului contributivităţii. A invoca neconstituţionalitatea legii pe motiv de discriminare înseamnă cinism, în condiţiile în care 5 milioane de români primesc pensie după contribuţie. Renate Weber este apărătorul pensiilor speciale nesimţite, cum este cazul fostului comandant al Penitenciarului Colibaşi, care încasează o pensie specială de 75.000 lei. Probabil omul mănâncă cu 10 guri...", a scris Roman pe Facebook. Anterior, președintele PNL, Ludovic Orban, anunțase că va solicita parlamentarilor PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber, după ce aceasta a sesizat la CCR legea de impozitare a pensiilor speciale.
Parlamentarii PNL vor demara luni procedurile de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, a anunțat liderul deputaților liberali, Florin Roman. Avocatul Poporului a sesizat CCR privind neconstituționalitatea legii de impozitare cu până la 85% a pensiilor speciale. Deputatul spune că "a invoca neconstituţionalitatea legii pe motiv de discriminare înseamnă cinism".
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/pnl-anunta-ca-luni-demareaza-procedura-de-revocare-a-renatei-weber-este-aparatorul-pensiilor-speciale-nesimtite-1326135
digi24
cultura
Statuia lui Columb, dată jos înainte de ziua în care se fac 528 de ani de la descoperirea Americii
Aflat în serviciul Spaniei, Cristofor Columb descoperea acum 528 de ani Lumea Nouă, America de azi. Acum, autorităţile din Mexico City au decis să dea jos statuia navigatorului genovez, cu scopul declarat de a restaura monumentul. În realitate, mai mulţi activişti anunţaseră un protest pentru ziua de azi, în care statuia urma să fie demolată. Expediţiile lui Columb sunt asociate de mulţi cu abuzuri comise de europeni asupra popoarelor indigene. Cristofor Columb a întreprins, până în 1504, patru călătorii, în cursul cărora a descoperit majoritatea insulelor din America Centrală şi a atins coastele Americii Centrale şi ale Americii de Sud "Nu sunt de acord cu a avea acest tip de monument pe străzi, deoarece cred că reprezintă opresiunea sau un fel de represiune care a fost prezentă în acea perioadă”, a spus Viridiana Chacon, localnică.
Autorităţile din Mexico City au îndepărtat statuia lui Cristofor Columb din centrul capitalei mexicane. .Acţiunea, menită să protejeze monumentele, a iscat reacţii pro şi contra în rândul cetăţenilor. .În 1492, navigatorul genovez a descoperit insula San Salvador din arhipeleagul Bahamas, aceasta fiind considerată data descoperirii Americii. .
https://alephnews.ro/cultura/statuia-lui-columb-data-jos-inainte-de-ziua-in-care-se-fac-528-de-ani-de-la-descoperirea-americii/
alephnews
educatie
Stresul, anxietatea, depresia și pierderea controlului, resimțite de copii în pandemie
Copilăria în vremea pandemiei a fost plină de schimbări. Cea mai mare provocare a fost, așa cum știi deja, școala online. Costin este elev în clasa a VIII-a, la anul are Evaluarea Națională, dar spune că orele pe internet au fost mai mult degeaba. "Pentru mine, școala în pademie a însemnat să stau cu ochii în calculator toată ziua, să fii față în față cu cineva, ai înțelege mult mai ușor, iar calculatorul nu îți poate oferi asta. Mereu am avut un sentiment de nesiguranță dacă am înțeles ce mi s-a explicat”, a explicat Costin Toda, elev. Alexandra este și ea elevă în an terminal, la Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Doar că are un examen și mai greu de dat, Bacalaureatul. Spune că i-a fost extrem de greu să se adapteze și că îi lipsește atmosfera din clasă. "Să mă obișnuiesc să stau în fața calculatorului și să pot să îl urmăresc pe profesor fără să fie în fața mea, fără să pot să interactionez cu el. Să dau teste online, asta a fost foarte ciudat, să nu mă mai văd cu colegii, asta mi-a lipsit cel mai tare”, spus Alexandra Crăiveanu, elevă. Și nu doar școala online a fost o problemă. De la vacanțe și vizite până la serbări și petreceri, toate au lipsit din viața celor mici. Psihologul Bianca Pescaru îți spune cât de important e sprijinul primit din partea părinților în aceste condiții. "Sunt diverse categorii de copii: copiii care au avut părinți care au știut să se organizeze și să fie ei echilibrați și să îi poată ajuta mai ușor în această perioadă și copii care nu au avut norocul să aibă adulți în jurul lor și atunci au fost nevoiți singuri să se descurce din punct de vedere al stresului, al anxietății”, a declarat psihologul Bianca Pescaru.
Anul 2020 a adus foarte multe schimbări pentru elevi. Principala provocare pentru copii a fost școala online. Costin, elev: Mereu aveam sentimente de nesiguranță. Stresul, anxietatea, depresia și pierderea controlului au fost resimțite de copii.
https://alephnews.ro/educatie/stresul-anxietatea-depresia-si-pierderea-controlului-resimtite-de-copii-in-pandemie/
alephnews
guvern
Cabinetul Orban a depus jurământul. Klaus Iohannis a participat 2 minute la o primă ședință informală
Actualizare 20:15. Președintele Klaus Iohannis a participat pentru două minute, luni seară, la prima ședință informală a noului Guvern. Șeful statului a fost așteptat de Ludovic Orban pe treptele de la Palatul Victoria. "Domnule președinte mulțumim că ne-ați însoțit la această primă reuniune informală a Guvernului. Vă invit să ne adresați câteva cuvinte și oricând considerați că există temeiuri serioase să participați la ședințele de Guvern vă așteptăm cu drag. De altfel, oricum o să vă invităm și la următoarea ședință de Guvern”, a declarat Ludovic Orban. La rândul său, Klaus Iohannis a transmis noului premier și miniștrilor că deși vor avea un mandat scurt, acesta va fi "unul puternic și de succes”."Mulțumesc domnule prim-ministru. În primul rând, mulțumesc pentru invitația de a vă însoți la prima întrunire informală. Profit de ocazie să vă felicit domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, să vă urez mult succes, chiar dacă mandatul este previzibil unul scurt, eu sunt convins că va fi unul puternic și de succes. În acest sens vă doresc numai bine tuturor”, a afirmat Klaus Iohannis. Este pentru a treia oară când președintele participă la o ședință de guvern, fie ea și informală, însă astăzi are loc într-un alt context. Șeful statului a participat pentru prima oară la ședința Guvernului Grindeanu, în 18 ianuarie 2017, când exista temerea privind emiterea unei ordonanțe pentru amnistie și grațiere. Următoarea ședință a avut loc în 20 decembrie 2018, la o ședință a Guvernului Dăncilă, iar temerile erau aceleași: adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea. Imediat după ce a depus votul de învestitură la Palatul Cotroceni la Palatul Victoria a avut loc o ședință informală, la care participă și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a fost așteptat pe scări de premierul Orban și mai mulți membri ai Cabinetului. Actualizare 19:00. Membrii Guvernului condus de Ludovic Orban au depus, luni, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţii, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. Citește și Klaus Iohannis: Mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere Foto: presidency. ro Deschide galeria foto Președintele Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă:"Imediat după depunerea jurământului vom avea o ședință informală la Palatul Victoria”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, după votul de învestitură din Parlament. Liberalii se organizaseră încă de dimineață pentru a se muta la Palatul Victoria în această seară. Planul este să înceapă imediat să lucreze la proiectul de restructurare a Guvernului - comasarea ministerelor, să stabilească câți din structurile pesediste vor pleca, cine rămâne - pentru că mâine, la prima ședință oficială de Guvern va fi adoptată OUG pentru noua structură a Executivului. A doua OUG pe care o va adopta guvernul PNL va fi cea privind rectificarea bugetară de toamnă.
Guvernul Orban a depus jurământul la Palatul Cotroceni, la ora 19:00, în fața Președintelui Klaus Iohannis, după care miniștrii liberali au mers la Palatul Victoria, unde a avut loc o primă ședință. Viorica Dăncilă a plecat deja din Palatul Victoria și a susținut o declarație de presă din sediul central al PSD.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/prima-sedinta-a-guvernului-orban-in-aceasta-seara-la-palatul-victoria-viorica-dancila-a-plecat-deja-1211498
digi24
tehnologie
Sony a lansat un nou model de căști care anulează zgomotul de fundal
Dacă te gândești să-ți cumperi o nouă pereche de căști, află că Sony a lansat cele mai mici și mai ușoarecăști cu reducere a zgomotului. Noul model îți permite să interacționezi cu lumea din jur, fără distrageri. LinkBuds S sunt disponibile în trei culori diferite: negru, alb sau bej, la prețul de 200 de dolari. David Carnoy, expert în tehnologie spune că noile căști de la Sony sunt și mai ușoare, și mai mici decât modelul precedent. Pe langă asta, căștile suportă un codec audio, Ivdeck pentru bluetooth streaming. "Ce este interesant de reținut că versiunea pe negru are un finisaj, în timp ce căștile albe au un finisaj complet neted. Nu știu dacă asta înseamnă că versiunea pe negru are mai mult plastic reciclat, dar cele două carcase au exact aceeași dimensiune și sunt drăguțe și compacte” , a specfificat expertul. LinkBuds S pot începe să redea muzica imediat ce sunt puse în urechi, fie prin reluarea listei de melodii ascultate ultima oară în cadrul unui serviciu de streaming, fie prin redarea unor sunete relaxante din natură. La fel ca alte căști Sony, LinkBuds S au ceea ce producătorul japonez numește "adaptive sound control” – o funcție care îi permite utilizatorului să regleze manual raportul dintre sunetul ambiental și nivelul de estompare a zgomotului. Noile căști, care au certificare IPX4 pentru rezistență la apă, vor oferi o autonomie de 6 ore cu estomparea zgomotului activată și 20 de oră fără. Căștile LinkBuds S vor fi disponibile din 20 mai și vor costa 200 de dolari.
LinkBuds S pot începe să redea muzica imediat ce sunt puse în urechi. Noul model îți permite să interacționezi cu lumea din jur, fără distrageri. Noile căști, care au certificare IPX4 pentru rezistență la apă, vor oferi o autonomie de 6 ore cu estomparea zgomotului activată și 20 de oră fără.
https://alephnews.ro/tehnologie/sony-a-lansat-un-nou-model-de-casti-care-anuleaza-zgomotul-de-fundal/
alephnews
guvern
Florin Cîțu: România susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al comunității europene și euro-atlantice
"Am spus, în cadrul Summitul Platforma Crimeea din august 2021, că România este un susținător ferm al intergrității teritoriale a Ucrainei și susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al comunității europene și euro-atlantice. România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE și Ucraina”, a scris Cîțu, care a publicat și discursul său susținut în anul trecut, la Kiev.
Președintele PNL, Florin Cîțu, transmite, într-un mesaj pe Facebook, că România susține Ucraina pentru a deveni membru al Uniunii Europene și al NATO.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/florin-citu-romania-sustine-aspiratiile-ucrainei-de-a-deveni-membru-al-comunitatii-europene-si-euro-atlantice-1855683
digi24
economic
Ministrul agriculturii din Ucraina: România, prin portul Constanța, este un partener strategic pentru exporturile noastre
Roman Leșcenko, ministrul agriculturii din Ucraina: Este o mare tragedie pentru Ucraina. Agricultura ucraineană constituie 50 la sută din venitul țării, 20 la sută din venitul pe cap de locuitor. Milioane de ucraineni din micile sate nu mai au locuri de muncă, nici bani și se tem pentru viața lor. Mulți fermieri au fost uciși, mulți fermieri au activitatea înghețată, utilajele și infractructura sunt distruse, porturile din sud, toate porturile, sunt blocate, nu mai există posibilitatea de a exporta nimic. În fermele de pui și vită activitatea este stopată. Este vorba de a asigura supraviețuirea ucrainenilor. Avem stocuri de grâu pentru un an și jumătate, pentru porumb și ulei avem stocuri pentru doi ani. Nu ne dăm seama cum stăm cu campania de primăvară în agricultură din cauza războiului și când vom avea posibilitatea să dăm drumul la lucrări. Andreea Stroe, realizator "Agro Jurnal”: Dar aveți fermieri care se pregătesc pentru însămânțări de primăvară?Roman Leșcenko: Da, în primul rând, în partea centrală a Ucrainei fermierii vor începe campania agricolă, pentru că este teritoriul care până acum nu a fost atins de rachetele și bombele rusești, așa că avem ocazia să începem lucrările. În partea de sud, în zonele care nu au fost ocupate, femrierii au demarat deja campania și să știți că în zonele care nu sunt bombardate, eu, ca ministru, împreună cu echipa mea, punem la punct lucrurile ca să dăm drumul campaniei agricole, pentru că suntem convinși că în scurt timp vom proclama suveranitatea pe teritoriul nostru. Sperăm că în câteva săptămâni acest război se va opri. Andreea Stroe: Pe cât din suprafață credeți că veți face agricultură anul acesta?Roman Leșcenko: Acum avem 70 la sută. Andreea Stroe: Poate fermierii vor avea nevoie de bani pentru a-și acoperi cheltuielile și va fi nevoie să exportați cerealele, la un moment dat. V-ați gândit cum s-ar putea face asta? Prin portul Constanța sau pe calea ferată?Roman Leșcenko: Deja operăm cu rute diferite folosindu-le pe cele din Moldova, România, Polonia, Slovacia pe calea ferată. De asemenea, punem la punct un terminal, iar România în această privință este un partener strategic prin folosirea celui mai mare port, Constanța, prin folosirea infrastructurii lor, iar prin Cernavodă vom exporta produsele noastre în viitorul apropiat. Toate, bineînțeles, cu partenerul nostru, România. Andreea Stroe: Fabricile care produc îngrășăminte, pentru că aveți în Ucraina câteva, sunt funcționale?Roman Leșcenko: Da, sunt funcționale. Produc și pentru export. Alimentăm și fermele cu fertilizanți la un preț preferențial. Avem peste 80 la sută din necesar, deci în această privință este o situație bună. Andreea Stroe: Aveți material genetic agricol în pericol (n. ed.- banca de gene) acum?Roman Leșcenko: Parte din acesta este în pericol, dar încercăm să îl scoatem din Kiev și să-l transportăm în alte părți ale Ucrainei în condiții confidențiale, pentru că este o situație foarte periculoasă. Vom avea în câteva luni o uriașă criză a alimentelor, care va determina o criză globală economică. 30 la sută din grâu și porumb, 80 la sută din uleiul de floarea soarelui, 25 la sută din îngrășăminte la scară globală provin din Rusia, Ucraina și Belarus. E o nebunie. Fără fertilizanți, nu avem productivitate ca să hrănim lumea. Dacă dispare 30 la sută din cantitatea de grâu trebuie să înțelegem că în multe țări vor porni revoluții, războaie, pentru că oamenii din Orientul Mijlociu, Africa rămân fără pâine. E o problemă uriașă. Nu vorbim despre 3 la sută, vorbim despre o treime din cantitatea la scară globală!
Ucraina, Rusia și Belarus asigură o treime din producția de grâu și porumb la nivel global. Dacă dispare 30 la sută din cantitatea de grâu, în multe țări vor porni revoluții, războaie, pentru că oamenii din Orientul Mijlociu, Africa rămân fără pâine. E o problemă uriașă. Ucraina este, de asemenea, cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui din lume, astfel că impactul războiului asupra Ucrainei are urmări asupra securității alimentare la nivel global, avertizează ministrul ucrainean al agriculturii, Roman Leșcenko, într-un interviu în exclusivitate - acordat din catacombe - pentru emisiunea „Agro Jurnal” de la Digi24. În acest context, ministrul a vorbit și despre importanța portului Constanța pentru mărfurile ucrainene.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/ministrul-agriculturii-din-ucraina-romania-prin-portul-constanta-este-un-partener-strategic-pentru-exporturile-noastre-1878219
digi24
natura
România, amenințată cu justiția UE. Modul în care tratează deșeurile, natura, apa și calitatea aerului îi poate aduce sancțiuni
Astfel, Comisia Europeană solicită României să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 15 depozite ilegale de deșeuri care au beneficiat de o perioadă de tranziție în conformitate cu Tratatul de aderare a României. Calendarul pentru închiderea și reabilitarea celor 15 depozite de deșeuri rămase este incert, lucrările de închidere a majorității acestor depozite de deșeuri nefiind încă demarate. Prin urmare, Comisia a trimis vineri României o scrisoare de punere în întârziere. Este o primă etapă a procedurii de infringement. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoare. În caz contrar, Comisia poate decide să emită un aviz motivat, care este a doua etapă a procedurii. În temeiul Directivei-cadru privind deșeurile (2000/60/CE), statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor. Deșeurile trebuie tratate fără a crea riscuri pentru apă, aer, sol, plante sau animale, fără a cauza neplăceri din cauza zgomotului sau a mirosurilor și fără a afecta în mod negativ peisajul sau zonele de interes special, arată Comisia Europeană. În România, 101 depozite de deșeuri neconforme, care au beneficiat de o perioadă de tranziție, ar fi trebuit să fie închise până în iulie 2019. Conform informațiilor primite din partea României, doar 86 de depozite de deșeuri sunt în prezent închise și reabilitate. Comisia solicită României să transpună integral în legislația națională Directiva 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică. Această directivă contribuie la protejarea biodiversității în Uniunea Europeană. Transpunerea incorectă a dispozițiilor directivei poate compromite obiectivele acesteia de conservare, subliniază Comisia Europeană. Printre alte probleme, legislația României nu menționează în mod explicit că măsurile de conservare incluse în planurile de gestionare trebuie să țină seama de necesitățile ecologice ale tipurilor de habitate naturale și ale speciilor prezente pe teritoriul respectivelor situri. Acest lucru are un impact direct asupra calității planurilor de gestionare, având în vedere că s-ar putea ca acestea să nu conțină măsurile necesare protejării respectivelor tipuri de habitate și specii, arată executivul european. De asemenea, legislația națională limitează domeniul de aplicare al principalelor dispoziții ale directivei la activitățile desfășurate în cadrul siturilor Natura 2000. Astfel sunt excluse toate celelalte cauze posibile de deteriorare sau de perturbare provenite din afara siturilor.Ținând cont de faptul că guvernanța în materie de mediu joacă un rol esențial în facilitarea funcționării corespunzătoare a diferitelor norme sectoriale, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere. România are la dispoziție două luni pentru a remedia situația; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat. Comisia a decis vineri să trimită României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pentru nerespectarea normelor UE privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE a Consiliului) în zone urbane mari. În temeiul directivei, orașele au obligația să instituie infrastructura necesară în scopul de a-și colecta și trata apele urbane reziduale. Apele reziduale netratate pot pune în pericol sănătatea umană și poluează lacurile, râurile, solul, apele subterane și costiere. Conform celor mai recente date furnizate de autoritățile române, în timp ce anumite aglomerări mari nu au asigurat colectarea adecvată a apelor urbane reziduale, altele au fost considerate neconforme. Un număr de 188 de aglomerări mari încă nu respectă obligațiile de colectare a apelor urbane reziduale prevăzute în legislația UE, în timp ce 192 de aglomerări mari nu respectă obligațiile de tratare secundară, iar 193 de aglomerări mari nu respectă obligațiile de tratament mai riguros. Prin urmare, Comisia adresează astăzi României o scrisoare de punere în întârziere. Acest caz face parte dintr-o acțiune orizontală care implică 12 state membre care au beneficiat de derogări temporare în conformitate cu tratatele lor de aderare. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoare; în caz contrar, Comisia poate decide să emită un aviz motivat. Comisia Europeană îndeamnă insistent Grecia și România să adopte programele naționale de control al poluării atmosferice, în conformitate cu Directiva (UE) 2016/2284.Directiva prevede obligația statelor membre de a elabora, a adopta și a pune în aplicare programe naționale de control al poluării atmosferice, în vederea atingerii unor niveluri de calitate a aerului care să nu genereze efecte negative semnificative sau riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu. Directiva stabilește angajamente de reducere a emisiilor pentru emisiile atmosferice antropice ale statelor membre în ceea ce privește diferite substanțe - dioxid de sulf, oxizi de azot, compuși organici volatili nemetanici, amoniac și particule fine (PM2,5). Emisiile generate de acești poluanți, precum și impactul acestora trebuie monitorizate și raportate. De aceea, Comisia Europeană a trimis vineri în această cauză un aviz motivat. Grecia și România au acum la dispoziție două luni pentru a lua măsurile corespunzătoare. Este penultima etapă înainte ca executivul de la Bruxelles să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz. Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.
Deșeurile, natura, apa și calitatea aerului sunt domenii în care România are o legislație neconformă cu directivele Uniunii Europene, iar Comisia Europeană este nemulțumită de lipsa de acțiune, așa că a inițiat, vineri, mai multe proceduri de infringement (încălcare a Tratatului UE) a căror ultimă etapă este sesizarea Curții de Justiție a UE și impunerea unor sancțiuni.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/romania-amenintata-cu-justitia-ue-modul-in-care-trateaza-deseurile-natura-apa-si-calitatea-aerului-ii-poate-aduce-sanctiuni-1393797
digi24
guvern
Ion Cristoiu: Băltirea cu tropăituri
1. Vineri, 25 martie 2022, s-au împlinit trei luni de la instalarea Guvernului Nicolae Ciucă, susţinut în Parlament de cea mai puternică majoritate din Istoria noastră postdecembristă. Numărului zdrobitor de parlamentari trebuie să-i adăugăm sprijinul făţiş al lui Klaus Iohannis şi prin el al Sistemului, participarea principalelor trusturi de presă pentru a reafirma că actuala Coaliţie avea toate datele ca să avanseze serios, în cele trei luni, în Procesul necesar de resetare a României. Coaliţia nu numai că n-a avansat, dar nici n-a început Procesul de resetare a României. Deşi sesiunea parlamentară se desfăşoară de două luni, pînă acum n-a fost adoptată nici o lege cît de cît importantă pentru ţară. Mai mult, Coaliţia de guvernare n-a rezolvat nici măcar probleme curente dificile, cum ar fi contracararea creşterii preţului la energie. În spaţiul mediatic, Coaliţia a făcut mult zgomot, iscat cu precădere de o agitaţie sterilă: Propuneri lansate ca nişte petarde, certuri între cele două partide, bombănelile lui Florin Cîţu. În realitate a fost şi este vorba de o băltire. O băltire cu tropăituri. Războiul din Ucraina nu constituie o scuză pentru băltirea a Coaliţiei de Guvernare. Mai întîi, pentru că Războiul a izbucnit în 24 februarie 2022. Apoi, pentru că, excepţie făcînd refugiaţii, Războiul n-a pus Guvernului nici o problemă în materie de administrare a ţării. 2. 24 martie 2022. Conferinţa de presă susţinută de Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD. La un moment dat are loc următorul dialog: "Există discuţii, în momentul de faţă, să vedem şi în Parlamentul României un discurs al preşedintelui Ucrainei, cum s-a întîmplat în celelalte parlamente? Ciolacu: S-au început anumite demersuri şi sunt ferm convins. Ucraina trebuie ajutată şi trebuie ajutată mult mai mult decît au făcut-o ţările europene în acest moment. Şi Uniunea Europeană trebuie, în acest moment, cel puţin pentru Polonia, România şi mai ales pentru Republica Moldova, să găsescă un mecanism de implicare în acest exod de refugiaţi – pînă acum de aproape 3 milioane şi jumătate”. Faţă de acest moment de Istorie recentă, ca Istoric al clipei îmi permit să observ: a) Întrebarea, venită de la o coţofană angajată să deschidă ciocul la o televiziune de ştiri a puterii, stă sub semnul iubirii neţărmuite faţă de Preşedintele Federaţiei Globul Pămîntesc, Volodîmîr Zelenski. b) În toate celelalte cazuri de mesaje adresate Parlamentelor, Volodîmîr Zelenski e cel care a făcut demersuri pentru a ţine un discurs. În cazul de faţă, al Puterii întruchipate de Marcel Ciolacu, Parlamentul României face demersuri pentru ca Volodîmîr Zelenski să binevoiască a se adresa parlamentarilor români. Altfel spus, conducerea Parlamentului miaună pe la uşile lui Volodîmir Zelenski pentru a-l îndupleca pe acesta să ţină un discurs parlamentarilor români. Mai mult ca sigur, televiziunile Puterii vor proclama evenimentul ca fiind istoric. Se iveşte însă o problemă: Cine va conduce şedinţa istorică în care Duhul Sfînt numit Zelenski se va adresa din cerurile Ucrainei muritorilor din Parlamentul României: Marcel Ciolacu sau Florin Cîţu? 3. Alianţa pentru Unirea Românilor are, în fine, un preşedinte – George Simion – ales la Congresul de duminică, 27 martie 2022. Are în fine un preşedinte. Are însă şi un Program? Nu pot răspunde Da deocamdată. Moţiunea cu care s-a prezentat George Simion în alegeri e mai mult un eseu decît un Program de luptă. Admiţînd că AUR a fost ocupată cu bătălia pentru alegerea liderului, în perioada următoare trebuie să-şi găsească timp pentru a-şi stabili Programul. Nu de alta, dar Pandemia s-a încheiat, şi o dată cu asta, a dispărut şi tema care a dus pînă acum succes electoral formaţiunii. NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog. ro
Ion Cristoiu: Vineri, 25 martie 2022, s-au împlinit trei luni de la instalarea Guvernului Nicolae Ciucă, susţinut în Parlament de cea mai puternică majoritate din Istoria noastră postdecembristă. Coaliţia nu numai că n-a avansat, dar nici n-a început Procesul de resetare a României. Deşi sesiunea parlamentară se desfăşoară de două luni, pînă acum n-a fost adoptată nici o lege cît de cît importantă pentru ţară. Ion Cristoiu: În realitate a fost şi este vorba de o băltire. O băltire cu tropăituri. Războiul din Ucraina nu constituie o scuză pentru băltirea a Coaliţiei de Guvernare. Mai întîi, pentru că Războiul a izbucnit în 24 februarie 2022. Apoi, pentru că, excepţie făcînd refugiaţii, Războiul n-a pus Guvernului nici problemă în materie de administrare a ţării. Ion Cristoiu: Parlamentul României face demersuri pentru ca Volodîmîr Zelenski să binevoiască a se adresa parlamentarilor români. Altfel spus, conducerea Parlamentului miaună pe la uşile lui Volodîmir Zelenski pentru a-l îndupleca pe acesta să ţină un discurs parlamentarilor români.
https://alephnews.ro/guvern/ion-cristoiu-baltirea-cu-tropaituri/
alephnews
externe
Guvernul japonez aprobă funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe
Shinzo Abe, prim-ministru timp de peste opt ani în două mandate şi extrem de influent în Partidul Liberal Democrat, aflat la putere, a fost împuşcat în urmă cu două săptămâni la un miting de campanie, un incident care a şocat profund Japonia. Înmormântarea sa a avut loc la scurt timp după atac, dar guvernul a decis că funeralii de stat vor avea loc pe 27 septembrie la Nippon Budokan din centrul Tokyo. Funeraliile vor fi plătite în întregime din fonduri de stat. Decizia nu a fost primită bine de toţi japonezii. Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în apropierea biroului premierului din Tokyo pentru a protesta faţă de această decizie, potrivit agenţiei de ştiri Kyodo, iar pe reţelele de socializare obiecţiile au variat de la utilizarea fondurilor contribuabililor până la plângeri că guvernul ar putea încerca să facă capital politic din moartea lui Abe.
Guvernul japonez a anunţat vineri că va organiza funeralii de stat pentru fostul prim-ministru Shinzo Abe pe 27 septembrie, relatează Reuters.
https://www.mediafax.ro/externe/guvernul-japonez-aproba-funeralii-de-stat-pentru-fostul-premier-shinzo-abe-21023094
mediafax
guvern
SUA, răpusă de pandemie. Ambulanțele, sfătuite să nu mai transporte pacienți cu șanse slabe de supraviețuire
Situația din spitalele din Los Angeles este atât de critică încât echipajele ambulanțelor au fost sfătuite să reducă consumul de oxigen și să nu aducă în spitale pacienți care nu au nicio șansă de supraviețuire, scrie LATimes. Oficialii spun că trebuie să se concentreze asupra pacienților cu șanse mai mari de supraviețuire. Măsurile au fost luate, deoarece se așteaptă ca situația să se înrăutățească și mai mult, după perioada Crăciunului, când se estimează un număr mai mare de îmbolnăviri.
În Centrul Medical Harbour UCLA, din Torrance, medicii și asistentele au tratat pacienți cu COVID-19 într-o aripă de Terapie Intensivă improvizată. În Los Angeles, echipajele ambulanțelor au fost sfătuite să să reducă consumul de oxigen și să nu nu mai transporte pacienți cu șanse slabe de supraviețuire. .
https://alephnews.ro/guvern/sua-rapusa-de-pandemie-ambulanele-sfatuite-sa-nu-mai-transporte-pacieni-cu-anse-slabe-de-supravieuire/
alephnews
guvern
Biden avertizează că „mai mulți oameni pot muri” dacă Trump amână tranziția preluării puterii
Preşedintele-ales al SUA, Joseph Biden, a avertizat, luni seară, că amânarea tranziţiei puterii riscă să afecteze grav viitoarele acţiuni de contracarare a epidemiei de coronavirus. "Ar putea muri mai mulţi oameni dacă nu ne coordonăm”, a declarat Joseph Biden, potrivit agenţiei Associated Press şi publicaţiei The Wall Street Journal, într-o conferinţă de presă organizată în orăşelul Wilmington, situat în statul Delaware. Distribuirea vaccinurilor "va fi un efort foarte, foarte amplu”. Dacă va trebui să aşteptăm până la preluarea puterii pentru a afla planul de distribuire a vaccinurilor, "vom fi în urmă cu o lună, o lună şi jumătate”. "Deci, este important să avem coordonare acum, cât mai rapid”, a insistat Joseph Biden. Preşedintele-ales al SUA a subliniat că planurile sale de atenuare a inegalităţilor şi de stimulare a relansării economice depind de gestionarea pandemiei şi de măsurile imediate de asistenţă. "Imediat ce oprim virusul şi furnizăm asistenţă economică angajaţilor şi companiilor, vom putea începe să reconstruim mai bine decât anterior”, a subliniat Biden. Anterior, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţi ai sindicatelor şi mediilor de afaceri, Joseph Biden s-a declarat optimist în legătură cu perspectivele relansării economice post-pandemie. "Pentru a remarca ceea ce este evident, se pare că acum ne îndreptăm spre ieşirea dintr-un colţ întunecat. Nu vreau să exprim un optimism fals, dar cred că putem face acest lucru”, a declarat preşedintele-ales al SUA.
Joe Biden avertizează că amânarea tranziției preluării puterii ar putea avea consecințe grave. Președintele-ales spune că e nevoie de măsuri imediate pentru stoparea pandemiei. Biden: „Ar putea muri mai mulţi oameni dacă nu ne coordonăm”.
https://alephnews.ro/guvern/biden-avertizeaza-ca-mai-multi-oameni-pot-muri-daca-trump-amana-tranzitia-preluarii-puterii/
alephnews
externe
Bijuterii în valoare de zeci milioane de dolari au fost furate dintr-un camion blindat, în California
Jaful a avut loc la primele ore ale zilei de 11 iulie în orașul Lancaster, în timp ce vehiculul, operat de compania de securitate The Brink's Co, se îndrepta către o unitate de depozitare, a spus Brandy Swanson, directorul expoziției International Gem & Jewelry Show. În timpul jafului au fost furate 25-30 de seifuri cu bijuterii și pietre prețioase aparținând a 18 expozanți. Bijuteriile urmau să fie depozitate într-un loc sigur, înaintea unei expoziții programate la Pasadena. Potrivit companiei de securitate, articolele furate valorează aproape 10 milioane de dolari, în timp ce Swanson le-a evaluat mai aproape de 100 de milioane de dolari. Compania de securitate nu a putut fi contactată pentru comentarii. Swanson a explicat această discrepanță spunând că expozanții mai mici tind să-și subevalueze piesele din cauza costurilor mari de asigurare. Nu este clar cum a fost jefuit camionul, dacă seifurile aveau dispozitive de urmărire sau dacă existau camere de supraveghere în mașina blindată sau în zonă, a spus ea. "Aceste victime sunt operatorii mici, dar ceea ce era în acele seifuri valorează mai mult decât înțeleg oamenii. Aceasta este viața lor. Toate economiile lor au dispărut”, a adăugat Swanson.
Bijuterii și pietre prețioase în valoare de zeci milioane de dolari, aparținând participanților la o expoziție din California, au fost furate dintr-o mașină blindată în apropiere de Los Angeles, potrivit polițiștilor citați de Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/bijuterii-in-valoare-de-zeci-milioane-de-dolari-au-fost-furate-dintr-un-camion-blindat-in-california-2017307
digi24
stiinta
NASA vrea să exploreze Venus cu un rover inspirat de Jules Verne
Inginerii de la NASA studiază posibilitatea construcției unui rover "steampunk” pentru explorarea suprafeței lui Venus, înlocuind peste tot unde este posibil echipamentele electronice cu sisteme de pârghii și roți dințate, potrivit SPACE. com. "Venus este un loc prea inospitalier pentru a putea folosi sistemele electronice complexe de control cu care sunt dotate roverele de la suprafața lui Marte”, a explicat Jonathan Sauder, inginer la NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California. "Cu un rover complet mecanic însă, am putea desfășura o misiune de cel mult un an” la suprafața lui Venus, a adăugat el. În cazul planetei Venus, "inospitalier” este însă un cuvânt prea blând. Condițiile de pe planeta Venus fac ca Infernul lui Dante să pară un mic colț de Paradis. Presiunea atmosferică la suprafața lui Venus este suficient de puternică pentru a distruge coca unui submarin nuclear. Efectul de seră manifestat în atmosfera acestei planete, care practic nu se poate răci, face ca temperatura medie la suprafață să fie de 462 de grade Celsius — suficient de mare pentru a topi plumbul — temperatură la care sistemele electronice sofisticate nu pot rezista. Nicio sondă nu a putut îndura aceste condiții mai mult de 127 de minute, și niciuna dintre "puterile spațiale” ale planetei nu a încercat să mai trimită o misiune spre Venus de mai bine de trei decenii. Ultimele sonde care au asolizat pe Venus sunt modulele sovietice Vega 1 și Vega 2, care și-au desfășurat misiunea în 1984.NASA și-a asumat însă provocarea de a concepe un rover capabil să reziste presiunii atmosferice, temperaturilor și ploilor de acid sulfuric de pe Venus, căutând inspirație în celebra mașină diferențială concepută de Charles Babbage în secolul al XIX-lea (un calculator automatic, mecanic, proiectat pentru tabelarea funcțiilor polinomiale) sau în misteriosul mecanism Antikythera, ce era folosit de vechii eleni pentru a prezice producerea eclipselor și pentru alte calcule astronomice. Pornind de la astfel de surse de inspirație, inginerii NASA lucrează la un vehicul concept pentru explorarea unor medii extreme denumit Automaton Rover for Extreme Environments (AREE)."Într-o primă fază am comparat tehnologiile pur mecanice de automatizare pentru rovere cu cele electronice capabile să reziste la temperaturi ridicate și cu cele hibride. Un rover cu totul mecanic, deși fezabil, nu ar fi practic, iar un rover construit doar pe baza celor mai rezistente echipamente electronice de care dispunem nu ar face față condițiilor de pe Venus. Varianta unui rover hibrid, care să folosească atât sisteme mecanice cât și anumite echipamente electronice rezistente la temperaturi ridicate este însă foarte promițătoare”, a subliniat Sauder. Un astfel de rover hibrid s-ar deplasa la suprafața lui Venus pe șenile, la fel ca un tanc, iar cea mai mare parte a energiei de care are nevoie va fi generată de o turbină eoliană. De asemenea, NASA are în vedere și instalarea unor panouri solare pentru suplimentarea energiei roverului. Roverul AREE va fi dotat și cu o antenă radar rotativă, putând retransmite selectiv semnalele radar primite de la o sondă rămasă pe orbita lui Venus. Roverul AREE ar putea transmite datele adunate de la suprafața lui Venus prin codul Morse.
Venus, a doua planetă de la Soare, un corp cosmic similar în multe privințe Pământului, a rămas foarte puțin explorată din cauza condițiilor foarte dure de la suprafață, care fac imposibilă folosirea aparaturii electronice de tipul celei din dotarea roverelor care explorează suprafața planetei Marte. NASA dorește însă să demonstreze că o astfel de problemă aparent insurmontabilă este de fapt doar o provocare și vizează explorarea lui Venus cu un rover autonom mecanic, care să comunice prin Morse, așa cum și l-ar fi imaginat probabil Jules Verne, relatează Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/nasa-vrea-sa-exploreze-venus-cu-un-rover-inspirat-de-jules-verne-791463
digi24
guvern
Tulpina Mu, noua mutație a coronavirusului, slăbește sistemul imunitar și are o rezistență mare la vaccinuri
Există și o parte bună la Coronavirus: învățăm alfabetul grec. Am avut Alpha, Beta, Delta… iar ultima aparitie pe listă e Mu. Așa se numește cea mai noua variantă a SARS-CoV-2 . Nu se cunosc foarte multe detalii despre tulpina Mu. Organizația Mondiala a Sănătății spune că slăbește sistemul imunitar și are o rezistență mare la vaccinuri. A fost descoperită în Columbia, la începutul anului, iar acum a ajuns și în Europa. În Marea Britanie au fost găsite 32 de cazuri. Până în prezent, există 13 variante ale virusului. Cele mai periculoase sunt Alpha, Beta, Gamma și Delta, ultima dintre ele cea mai temută. Mu încă nu a ajuns la noi, dar avem destule probleme cu celelalte variante. Astăzi, 1520 de cazuri au fost adăugate. Din nefericire, 33 de oameni au murit, iar 345 sunt la ATI. Până acum, în total peste un milion de romani au contactat virusul și peste 34 de mii au murit.
Tulpina Mu a fost descoperită în 39 de țări, până în prezent. Cele mai multe cazuri au fost găsite în America de Sud. În Columbia și Ecuador, 39% din bolnavii de COVID, au tulpina Mu.
https://alephnews.ro/guvern/tulpina-mu-noua-mutatie-coronavirusului-slabeste-sistemul-imunitar-rezistenta-mare-vaccinuri/
alephnews
cultura
San Sebastián 2017 | Bogdan Dumitrache, „cel mai bun actor” pentru rolul din filmul „Pororoca”
Bogdan Dumitrache a declarat pentru Digi24 că filmul este unul "puternic, un film pe care ar trebui să-l vadă toţi părinţii". Actriţa Dolores Fonzi i-a înmânat premiul, iar Bogdan Dumitrache a mulţumit regizorului şi scenaristului Constantin Popescu şi a dedicat trofeul fiicelor lui. "Pentru mine, a fost o experiență extraordinară. Pentru un actor, este o oportunitate foarte rară să întâlnești un așa scenariu, un personaj care are parte de o transformare atât de mare, de la o viață normală la abis, cu un cumul atât de variat de emoții și trăiri”, a declarat Bogdan Dumitrache la conferința de presă de la San Sebastian. "Sper ca acest premiu să însemne expunere din punct de vedere profesional, mai multe roluri. E un film puternic, un film pe care cred că ar trebui să-l vadă toți părinții”, a declarat Bogdan Dumitrache la Digi24. (vezi video de mai sus)
Bogdan Dumitrache a primit, sâmbătă seară, premiul la categoria „cel mai bun actor” a Festivalului de Film de la San Sebastián pentru rolul din pelicula „Pororoca”, de Constantin Popescu.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/san-sebastian-2017-bogdan-dumitrache-desemnat-cel-mai-bun-actor-pentru-rolul-din-filmul-pororoca-802380
digi24
guvern
Fără paradă de 1 Decembrie și petreceri private de Revelion. Ludovic Orban anunță că starea de alertă va fi prelungită
Ludovic Orban, premierul României, a ținut să transmită un mesaj clar cu privire la planurile turiștilor pentru petrecerile private de Revelion. Aceste evenimente sunt catalogate drept un risc "uriaș” de transmitere a viruslui SARS-CoV-2. Mai mult, Orban a mai precizat că românii care vin în ţară de Crăciun vor intra în carantină dacă se întorc din ţări cu un indice de infectare mai mare decât cel înregistrat de România. "Din punctul meu de vedere, petrecerea de Revelion este considerată o petrecere privată, cum sunt nunţile, botezurile şi alte tipuri de petreceri private. Pot să se ducă la hotel, dar nu se vor putea organiza petreceri private. Să nu mai participe, putem să mai amânăm un pic dorinţa de a ne distra sau putem să ne distrăm într-un mod care să nu ne pună în pericol sănătatea. Rugămintea mea pentru cei care participă la astfel de petreceri este să amâne astfel de petreceri, pentru că nu se întâmplă nimic”, a declarat primul ministru duminică. "Avem reglementări foarte clare: unde indicele de răspândire a virusului este mai mare decât în România, pentru oricine din ţara respectivă se impune carantina de 14 zile, într-un spaţiu instituţionalizat sau într-un alt spaţiu deţinut de persoana care vine”, a completat Orban.
Ludovic Orban a transmis că un mesaj clar turiștilor care doresc să meargă în stațiuni de Revelion. Premierul României: „Pot să se ducă la hotel, dar nu se vor putea organiza petreceri private”.Orban mai spune că nici parada de 1 Decembrie nu se va mai ține în acest an.
https://alephnews.ro/guvern/fara-parada-de-1-decembrie-si-petreceri-private-de-revelion-ludovic-orban-anunta-ca-starea-de-alerta-va-fi-prelungita/
alephnews
guvern
Ciolacu: "Guvernul Cîțu e picat. Nu vom putea creiona o noua majoritate decât după anticipate" Ce spune despre suspendarea lui Iohannis
"În primul rând, Guvernul Cîțu este picat. Indiferent de ce se întâmplă în aceste zile, că se așteaptă decizia CCR, că va fi înainte sau după congres, pe mine nu mă interesează, Guvernul Cîțu e căzut. Cea mai mare problema e că având două crize, sanitară și economică, s-a declanșat o criză politică fără fond. E o criză ipocrită care ține cont de niște lupte interne în PNL și în USR și, pe de altă parte, e un șantaj al USR asupra unui prim-ministru. De aici, nefiind o moțiune politică - pentru că acest Guvern de șapte luni nu a demonstrat nimic și a dus la un haos în economie, cu scumpiri aberante, scăpate de sub control, cu niște deficite bugetare aberante, cu un deficit comercial care pune presiune pe moneda națională, cu o inflație care a depășit orice imaginație -, în loc să se vină cu soluții, cum am făcut în Parlament cu legea consumatorului vulnerabil, cu taxa verde pentru capitalul românesc, cu agenda românilor, au venit politicieni cu agenda proprie. Am propus un text de moțiune pe care eram dispuși să îl discutăm și am spus că doresc 234 de semnături că să fiu sigur că nu e folosită că un instrument de șantaj sau de lupta internă. Decizia USR și AUR a fost să depună o moțiune. Ăsta e istoricul", a declarat Marcel Ciolacu într-un interviu pentru Realitatea Plus. Liderul PSD afirmă că soluția pentru depășirea crizei sunt alegerile anticipate, pentru că structura acuală a Parlamentului nu mai reprezintă voința poporului. "Să așezăm lucrurile în făgașul lor. Nu PSD a creat criza. PSD dorește să dărâme Guvernul Cîțu din cauza incompetenței și corupției din Guvern. Eu știu că încă avem un președinte al României, absent sau care nu are capacitatea să recunoască când face greșeli sau când creează guverne ineficiente care lucrează împotriva românilor. PSD, prin specialiștii lui, are un plan politic și economic și de guvernare aproape finalizat, cu coerentă executivă și legislativă. Nu vom putea creiona o nouă majoritate decât după anticipate. Aici a împins lucrurile normalitatea promisă de Iohannis. Anticipatele sunt un instrument democratic care a fost în toate țările, mai puțin România. Ce va reieși din anticipate? Poporul are întotdeauna dreptate. În acest moment structura Parlamentului nu mai reprezintă voința poporului, cum spunea Iohannis anul trecut. Presupun că nu e ipocrit că Orban să își schimbe discursul", a mai spus Marcel Ciolacu. Pe de altă parte, el exclude posibilitatea inițierii procedurii de suspendare a președintelui. "Nu ne sunt suficiente trei crize? Chiar ne-am pus în cap să distrugem România? Președintele să recunoască greșeala făcută, ar fi trebuit să înceapă anumite consultări cu liderii politici până acum", a cerut Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, îi acuză pe liberali de declanșarea unei crize politice care se suprapune peste criza sanitară și criza economică. El spune că Guvernul Cîțu va pica și că va fi nevoie de alegeri anticipate pentru a constitui o nouă majoritate politică în Parlament. Liderul social-democrat exclude o suspendare a președintelui Klaus Iohannis: "Nu ne sunt suficiente trei crize?".
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciolacu-guvernul-citu-e-picat-nu-vom-putea-creiona-o-noua-majoritate-decat-dupa-anticipate-ce-spune-despre-suspendarea-lui-iohannis-1664777
digi24
guvern
Afacerile din pandemie, pline de dosare de corupție. România a umflat până și factura ajutorului umanitar dat fraților de peste Prut
Avem o pandemie și avem dosare de corupție pe afacerile din pandemie. Mai ții minte că DNA ți-a spus că dosarele pe tunurile date în pandemie au crescut anul acesta ca Făt Frumos? Ba erau 33, ba erau 48, iar în octombrie ajunseseră chiar la 64. Iată ce am aflat, în exclusivitate, de la DNA. Oamenii de la Curtea de Conturi ți-au spus acum câteva luni că în mod sigur în Afacerea Pandemia au fost probleme mari. Au fost nereguli la Unifarm, au fost probleme în București, au fost probleme în spitale și în administrația publică locală cu achizițiile pe pandemie.
Unifarm a cumpărat ventilatoare la prețuri și de 8 ori mai mari. Unifarm a vândut măști către spitale cu adaos și de 71%.România a umflat factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat Republicii Moldova. La Spitalul Clinic Județean Mureș, prețurile măștilor cumpărate au crescut și de 60 de ori. La Spitalul Clinic Județean Mureș, prețurile halatelor au crescut de 10 ori. În perioada martie-aprilie 2020, DNA a avut 6 contracte de achiziție directă cu Unifarm de aproape 9.000 de euro, pentru materiale și produse împotriva COVID-19.
https://alephnews.ro/guvern/afacerile-din-pandemie-pline-de-dosare-de-coruptie-romania-a-umflat-pana-si-factura-ajutorului-umanitar-dat-fratilor-de-peste-prut/
alephnews
social
În acest weekend aveţi șansa să câştigați o casă
În gona după clienţi, dezvoltatorii au început să ridice mini-oraşe pentru cei care îşi caută locuinţe, cu numeroase facilităţi. Spre exemplu, un dezvoltator a construit un parc, grădiniţe, magazine. În plus, pentru a diminua costul întreţinerii, pe acoperişurile celor 15 blocuri din ansamblu au fost montate panouri fotovoltaice. Adrian Rus, reprezentant dezvoltator imobiliar: "Fiecare dintre ele are amplasate pe terasa 120 de panouri solare. În total sunt 1.800, ele captează energia solară. O transformă în energie electrică pentru alimentarea tuturor spațiilor comune. Și aici vorbim de iluminatul parcului, apoi a funcționării liftului și a sopatiilor comune aferente acestor blocuri.”Preţul unei garsoniere de 36 de metri pătraţi este 34.000 de euro. În timp ce locuinţele cu trei camere costă 86.000 de euro. De altfel, calitatea vieţii este un aspect de care tot mai mulţi dezvoltatori încep să ţină cont atunci când decid să ridice un complex de blocuri. Daniel Tudor, reprezentant dezvoltator imobiliar: "Avem o zonă pietonală foarte mare, cu spații verzi, bănci, cu loc pentru socializare, zone comerciale. Avem locuri de parcare inclus în prețul apartamentului.”Blocuri se construiesc şi în apropierea sediilor de multinaţionale, din zona de Nord a Bucureştiului. Dar pe suprafeţe mai restrânse. Nicuşor Milita, dezvoltator imobiliar: "Conceptul de blocuri mici, cu puțini locuitori, primul bloc are 16 apartamente. Blocurile de tip B din faza a doua vor avea câte 37 apartamente de două, trei, patru camere și duplexuri. Am mers pe suprafețe medii care să fie împărțite foarte bine, utilitar, să aibă spații de depozitare bune, să avem finizaje de cea mai bună calitate.”În acest caz, preţul unui apartament cu 2 camere începe de la 152.000 de euro. Toţi vizitatorii prezenţi la târgul imobiliar din Capitală vor primi o cheie ce poate fi încercată pe o uşă expusă aici. Posesorul cheii care va deschide această uşă va primi un apartament cu două camere, în valoare de 45.000 de euro. Târgul va fi deschis şi duminică, până la ora 18.00.
Ansambluri rezidenţiale verzi, blocuri cu vedere la parc sau cu magazine şi restaurante la parter. Sunt cele mai noi oferte ale dezvoltatorilor la târgul imobiliar din Capitală. Vizitatorii pot câştiga, la tombolă, o locuinţă.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/in-acest-weekend-aveti-sansa-sa-castigati-o-casa-831227
digi24
guvern
Klaus Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni pe președintele Israelului. Când are loc întâlnirea celor doi șefi de stat
Marți, 8 iunie 2021, Klaus Iohannis se întâlnește la Palatul Cotroceni cu Președintele Israelului. Acesta va fi însoțit de o delegație de 60 de oameni de afaceri israelieni și lideri din domeniul economic. Președintele Israelului va susține un discurs în Plenul reunit al Parlamentului României, la invitația președinților celor două camere, Anca Dragu și Ludovic Orban.
Klaus Iohannis, președintele României, și Reuven Rivlin, președintele Israelului, se întâlnesc marți, 8 iunie, la Palatul Cotroceni. Președintele Rivlin va fi însoțit de o delegație de 60 de oameni de afaceri și lideri din domeniul economic,.Președintele Israelului va susține un discurs în Plenul reunit al Parlamentului României. Joi, 10 iunie 2011, Reuven Rivlin, Șeful Forțelor Aeriene Israeliene și Șeful Forțelor Aeriene Române vor participa la ceremonia de comemorare a soldaților care și-au pierdut viața în accidentul de elicopter din 2010, în Munții Bucegi.
https://alephnews.ro/guvern/klaus-iohannis-il-va-primi-la-palatul-cotroceni-presedintele-israelului-cand-are-loc-intalnirea-celor-doi-sefi-de-stat/
alephnews
social
Salariați cu răbdarea ajunsă la limită. Cum ne apărăm de abuzurile angajatorilor
Luxul de a rămâne însărcinatăMaria Duduman: "Eu am anunțat că sunt însărcinată în momentul în care am rămas însărcinată. Fiindcă pentru mine sarcina a reprezentat un episod foarte important în viață. Nu a fost un copil pe care să îl obțin foarte ușor. Mi-am dorit foarte mult, am luptat foarte mult pentru ca acest copil să existe și aveam totală încredere în colegii mei. Pentru că erau colegi cu care lucrasem 11 ani de zile. Colegi cu care practic am crescut. Și datorită acestei încrederi nu am avut absolut nici o problemă să le spun, când am rămas însărcinată, că sunt însărcinată. Deși hârtia oficială de la HR cu mine pe noua poziție nu venise încă. Nu mi-am pus niciodată problema că aș putea suferi din cauza faptului că rămân însărcinată în acea instituție”.Maria Duduman are 35 de ani și a lucrat 13 ani într-o bancă, de la junior la manager, având 13 subordonați. "La trei săptămâni după ce am născut, am fost invitată la o cafea de unul dintre șefii mei, prin care am fost anunțată că jobul meu se restructurează de tot și că am de ales între a mă întoarce pe o poziție inferioară în același departament sau a mă întoarce în bancă la o poziție, dacă se va găsi ceva pentru mine la momentul în care mă voi întoarce din concediul de maternitate, sau să plec din bancă. Doar că am fost anunțată la trei săptămâni după ce am născut și răspunsul meu era așteptat într-o săptămână de la acel moment. Adică practic, eu trebuia să anunț la o lună după ce am născut ce urmează să fac eu peste un an de zile. În condițiile în care eram la primul copil și toate condițile atașate acestei stări. Eu am avut o perioadă destul de dificilă atunci. În două săptămâni nu prea am fost în stare să le dau un răspuns. A fost o anestezie totală, șoc total”, povestește Maria.- În timp ce tu încă erai în concediu de creștere?- Eram la o lună și o săptămână după ce am născut. A fost foarte greu. În sensul că efectele acestui comportament asupra mea au fost că după ce am dat acest răspuns, m-am confruntat cu o depresie foarte agresivă din cauza căreia eu am întrerupt alăptarea băiatului meu și am avut mare noroc că soacra mea a putut să vină să stea cu Teodor, pentru că eu am avut zile în care eram aproape incapabilă să îl țin în brațe, mărturisește Maria. "Din experiența mea în ceea ce privește consultanța, femeile însărcinate care se întorc la serviciu și nu mai găsesc un loc de muncă ocupă, cred, locul 2 după concedieri. Adică sunt foarte multe femei însărcinate sau femei cu copii care vin la consultanță ca să își afle drepturile și interesele în această perioadă. Cred că e un fenomen. Pe de o parte, obiectiv, pe de altă parte, subiectiv. Însă cele mai multe femei vin spunând că după ce s-au întors la muncă angajatorii le-au dat afară. Sau nu le-au mai păstrat locul de muncă”, spune Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii. După concediul de creştere a copilului, legea obligă angajatorul să păstreze salariata timp de șase luni de la "întoarcerea definitivă la locul de muncă”."Păi, conform normei în vigoare, angajatorul este obligat să păstreze salariata timp de șase luni de la întoarcerea definitivă la locul de muncă. Acum, ce înseamnă întoarcerea definitivă la locul de muncă este o noțiune extrem de complexă. Și sunt mai multe interpretări. Cea mai lungă interpretare înseamnă, de fapt, sfârșitul perioadei de doi ani pentru copil, la care se mai adaugă încă șase luni. Dacă se întoarce în primul an, asta înseamnă că va trebui să fie păstrată încă 12 luni, până copilul face 2 ani, plus perioada de 6 luni de protecție. Deci asta ar însemna undeva la 18 luni de protecție. Și asta nu o spun eu. Asta o spune o adresă a Inspectoratului Teritorial de Muncă ce a lămurit această situație a noțiunii de întoarcere definitivă spunând că întoarcerea definitivă este acel moment în care mama nu mai poate să își întrerupă concediul. Iar nu mai poate să își întrerupă concediul este la finalul perioadei de concediu. Ceea ce înseamnă că de acolo curge perioada de 6 luni de protecție. E o neconcordanță. Nu neapărat o neconcordanță, dar textul de lege este puțin ambiguu cu privire la perioada de protecție. Însă ce este clar este că acel timp, cele 6 luni sunt în afara oricărei discuții”, explică avocatul Costel Gîlcă. Chiar dacă se desfiinţează locul de muncă al părintelui întors din concediu, tot trebuie plătite salariile timp 6 luni. "Cu siguranță este o problemă de informare. Deci asta ar fi una din cauze. E și o problemă de mentalitate în același timp, pentru că nu e ușor. Cazul pe care l-am documentat în campanie. Îți trebuie o anumită structură psihologică și o anumită înverșunare ca să faci acest lucru. Îți trebuie avocat. Îți trebuie... E un timp pe care îl aloci. În momentul în care ai născut ai copil, este greu să împaci și capra, și varza. Deci este vorba și de un efort pe care din păcate nu toată lumea este dispusă să și-l asume, chiar dacă și-ar ști drepturile. Dar ca să poți să te indignezi, e nevoie să știi ce ți s-a luat și unde ai fost nedreptățit. Or, majoritatea nu știu exact: simt că e o nedreptate, o simți epidermic, visceral, dar nu au noțiunile care să le ajute să articuleze acestă nemulțumire și să poată să își facă dreptate mai departe. Or, ca să avem asemenea cetățeni, care știu să își apere drepturile care li se cuvin, este nevoie de foarte foarte multă educație. Și foarte multă informare. Repet. Cum facem religie din clasa I până în clasa a XII-a, am putea să ne gândim la o formă de educație civică mult mai intensă. Cetățean, din punctul meu de vedere, înseamnă nu numai cineva care știe drepturile în raport cu autoritățile, cu primarul sau cu consiliul local, ci și cineva care își știe drepturile la locul de muncă”, spune Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundația Friedrich Ebert.- Ce e diferit la noi și ce ar trebui să se schimbe în bine?- Din punct de vedere legislativ, nu stăm atât de rău. Chiar cred că stăm destul de bine la nivelul de protecție al drepturilor. Față de SUA, unde nu există. Te-am angajat, te-am concediat. Nu mai am treabă cu tine. Unde stăm noi rău? La atitudinea noastră. La curajul nostru de a ne poziționa în fața angajatorului. Și de a ne poziționa în grup. Or, în momentul în care îl vedem pe un coleg de al nostru că este luat în vizor, în acel moment noi ne dăm la o parte și lăsăm loc liber, spune avocatul Costel Gîlcă. Spre exemplu, continuă el, astăzi am avut un dosar în care martorul a refuzat - angajat al societăţii - a refuzat să vină să dea declaraţie în favoarea altui salariat, ca să nu se pună rău cu angajatorul. Da? Şi a trebuit să-l cităm cu mandat de aducere. În condiţiile în care el ştie foarte clar ce s-a întâmplat acolo, că era martor. Teoretic, concedierea nu se poate face decât pentru câteva motive foarte clare. Și strict delimitat de lege. Nu mai mult. Pe motiv de reorganizare, pe motiv de indisciplină, necorespundere fizică sau necorespundere profesională. Pentru patru motive mari și late poate fi concediat. Şi atunci de ce să mă tem dacă știu că sunt un tip disciplinat, dacă știu că sunt un tip care își face bine treaba și dacă știu că sunt sănătos? De ce m-aș teme?- Pentru că am nişte rate la bancă...- Aia e problema. Că în momentul de față, exact, ratele de la bancă, familia, toate astea apasă pe noi. Pentru că din păcate, așa este. Dacă eu îl apăr pe celălalt, celălalt mă apără pe mine și dreptul este al nostru. În acel moment cu toții avem de câștigat, spune avocatul specializat în dreptul muncii. "Sărăcia e toxică”. Asta au vrut să le transmită patronilor, din stradă de această dată, 300 de angajaţi din Târgoviște, care de o săptămână nu se mai duc la serviciu, pentru că sunt în grevă. Şi nu vor sa intre din nou în fabrică până nu primesc mai mulţi bani.- Cât câştigaţi? - 14 milioane. 1400 de RON. Da' suntem nemultumiţi de drepturile.. .sporul de vechime, de toxicitate, mai multe drepturi care ni se cuvin nouă. Lucrez de 14 ani, dar niciodată nu ni s-au acordat aceste drepturi..."La ora actuală, ar trebui, un salariat, ca să poată să aibă viaţa la limita de subzistenţă, să fie de 1700 de lei net”.Cel care le vorbeşte muncitorilor de la microfon e Bogdan Hossu. Unul dintre primii sindicalişti din România, care a fondat, în 1990, confederația Cartel Alfa. Şi pe care l-am întrebat ce şanse de reuşită au angajaţii în faţa patronilor, dacă sunt solidari, dar dacă, iată, nu reuşesc să facă decât un protest mic. Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa: "Dacă ne uităm în istoria scurtă a sindicalismului liber românesc de după 1990, vreau să vă spun că din ce în ce mai mult acțiunile mici, pe unități mici, pentru că România și-a schimbat structura, au mai mult succes în ultimul timp. E o chestiune de cultură, în sensul în care oamenii trebuie să învețe că nu numai să declari ca la partid: solidar, unitar, ci trebuie să practici dând exemplu personal. Este forma prin care se pot câștiga drepturile. Drepturile nu vin că un partid dă. Drepturile vin că se fac presiuni ori asupra politicului, ori asupra angajatorilor. Pentru că de fapt, scopurile sunt diferite. Angajatorii au ca scop majorarea profitului, iar ca salariații au ca scop partajarea profitului și cu ei. Acest lucru încă nu se întâmplă. De la Declarația Philadelphia, ceea ce nu s-a înțeles la noi, încă, este că munca nu este o marfă. Ci munca este o coparticipare la actul de dezvoltare economică. Coparticiaprea înseamnă că trebuie partajat inclusiv rezultatul muncii, al dezvoltării economice între capital, respectiv prin angajatorii economici care sunt la nivelul firmelor și prin salariați, care sunt coactivi. Regretabil este că nici politicienii noștri nu înțeleg asta. Cel mai tipic exemplu este vestitul transfer de taxe sociale. "Bonificaţile sunt virgule după salarii. Ne interesează salariile, nu vrem bonificaţii...” - spun angajații ieșiți la protest. Cei care filmează sunt de la Fundaţia Friedrich Ebert, dupa numele primului preşedinte german ales pe cale democratică. ONG-ul, cel mai vechi din Germania, care promovează valorile social-democraţiei, s-a extins, din 1925 şi până acum în peste 90 de ţări şi activează şi în România. Acolo unde apare un conflict de muncă, vin şi ei. Cei de la fundaţie iau interviuri pentru o campanie de informare despre condiţiile de muncă din România. Timp de un an vor să publice mărturii despre concedii de maternitate urmate de pierderea jobului, ore suplimentare neplătite, sarcini în afara fișei postului, ture de noapte apărute din senin, muncă de sărbători, pauze de masă inexistente. Şi orice alte abuzuri şi discriminări, la serviciu. "E o lipsă de transparență și de democrație despre care trebuie să se vorbească pentru a putea să schimbăm ceva”, spune Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundația Friedrich Ebert. Oamenii acceptă foarte greu să vorbească despre abuzurile şefilor. Cei care o fac, de obicei, nu mai au nimic de pierdut. Şi cred, speră că vocea lor poate să le dea curaj altora să nu mai tacă nici ei. Actriţa Ada Galeş, premiată în 2016 pentru debut de Uniunea Teatrală din România, a vrut să spună publicului larg că a fost dată afară de la Teatrul din Braşov pentru că, spune ea, a protestat.
Astăzi vorbim despre abuzurile la locul de muncă. 40 la sută dintre plângerile care ajung la Consiliul pentru Combaterea Discriminării se referă la ceea ce se întâmplă în timpul serviciului. Dar mai ales, ne vom uita cu atenţie la un fenomen despre care nu prea se vorbeşte. Este vorba despre femeile însărcinate care aveau un job înainte de a rămâne gravide şi care, după ce se întorc din concediul de creştere a copilului, constată că nu mai au un loc de muncă sau cel puţin, nu mai e liberă poziţia de pe care au plecat.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/salariati-cu-rabdarea-ajunsa-la-limita-cum-ne-aparam-de-abuzurile-angajatorilor-924708
digi24
entertainment
Veste bună pentru fanii Marvel. Matt Damon, cel mai nou actor din universul cinematic Marvel. În ce film va apărea
Următorii doi ani vin cu surprize plăcute pentru fanii Universului Marvel. Lui Chris Hemsworth și Christian Bale, li se alătură acum și Matt Damon, în următorul film din seria "Thor”. Nu e chiar un străin, pentru că a mai avut o apariție scurtă în precedentul film. Momentan, echipa de filmare e carantinată în Sydney. Dar filmările vor începe în aproximativ două săptămâni. Printre actorii care vor apărea în următorul "Thor” se numără și Chris Pratt, Dave Bautista, Tessa Thompson și Natalie Portman. "Love and Thunder” face parte dintr-o nouă serie a universului Marvel, iar data de lansare a fost deja anunțată pentru 6 mai 2022. Până atunci, anul acesta îi vom putea urmări pe eroii Marvel în alte producții: "Black Widow” și a treia parte din "Spiderman”. În acesta din urmă îi vom vedea alături de Tom Holland, și pe Tobey Maguire și Andrew Garfield, care au purtat masca lui Spiderman în trecut.
Matt Damon va juca în următorul film din seria „Thor: Love and Thunder”.Din distribuție mai fac parte și Chris Hemsworth, Christian Bale și Natalie Portman.„Thor: Love and Thunder” se va filma în Australia și va fi lansat pe 6 mai 2022.
https://alephnews.ro/entertainment/veste-buna-pentru-fanii-marvel-matt-damon-cel-mai-nou-actor-din-universul-cinematic-marvel-in-ce-film-va-aparea/
alephnews
sanatate
Iohannis spune că bolnavii în stare gravă ar putea fi transferați în străinătate
Întrebat, vineri, într-o conferință de presă, dacă România are în vedere și transferul unor pacienți în stare gravă în străinătate în cazul supraaglomerării spitalelor, președintele Klaus Iohannis a spus că au fost inițiate deja "câteva contacte”."Am discutat această variantă cu ministrul Sănătății și chiar dacă în momentul acesta în România există spațiu și la terapie intensivă, și locuri pentru bolnavi care nu au încă forme foarte grave, am inițiat deja câteva contacte cu alte state cu care avem relații speciale și sper să nu ajungem acolo, dar, in extremis, da, avem contacte și le vom valorifica”, a răspuns Iohannis. România a doboarât și vineri recordul de noi infectări cu coronavirus. Sunt 10.260 cazuri noi în ultima zi și 123 decese, iar la terapie intensivă pacienții au ajuns la 1.001.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Baia Mare, că au fost inițiate contacte cu alte state pentru un eventual transfer de pacienți în cazul în care spitalele din România nu vor mai face față pandemiei de COVID-19informează Mediafax.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/iohannis-apune-ca-bolnavii-in-stare-grava-ar-putea-fi-transferati-in-strainatate-1397579
digi24
guvern
Dan Barna, după discuțiile cu Ludovic Orban: Am ajuns la un acord. Alegerile anticipate, cât mai repede după prezidențiale
"Am ajuns la un acord. Am solicitat să fie foarte clar că obiectivul de alegeri anticipate trebuie să rămână pe masă după alegerile prezidențiale. Premierul desemnat Orban a fost de acord”, a declarat Dan Barna. Liderul USR a prezentat condițiile pe care USR și PNL le-au agreat în urma negocierilor de marți. "Prioritățile pe care le-am menționat: abrogarea recursului compensatoriu, renunțarea la Secția Specială, inițiativa Fără penali, plus inițiativa comună PNL-USR rezultată în urma referntdumului. Cele două partide vor repara ce s-a întâmplat rău pe Justiție. În ceea ce privește legislația electorală: vot în două tururi, reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturii, corecta reprezentare a Diasporei în Parlament și scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate. În ceea ce privește componenta economică: reparearea efectelor OUG 114, mai puțin componenta din construcții, componenta pensiilor speciale, faptul că nu vor fi crescute taxele și impozitele precum și prioritizarea investițiilor în proiecte mari. Subiectul Roșia Montană și demararea procedurilor ca Roșia Montană să devină un sit UNESCO, dar și finalizarea și dezvoltarea aplicației Radarul Pădurilor. Subiectul comisarului european, premierul desemnat a fost de acord să existe o consultare la nivelul Parlamentul în vederea desemnării persoanei care ar urma să ocupe această poziție”, sunt condițiile mențonate de Dan Barna, asupra cărora s-a înțeles cu Ludovic Orban. Cât despre modul în care vor fi transpuse condițiile puse de USR, nu s-a stabilit dacă parte din măsurile propuse vor fi implementate la nivelul Guvernului sau în Parlament. "Vom vedea la fiecare capitol care este abordarea, dacă vorbim de OUG, asumarea răspunderii sau proiect de lege. Unele partide au condiționat de dezbaterea în Parlament, noi nu am condiționat în niciun fel”, a mai spus Barna. De asemenea, președintele USR a precizat că până la finalul săptămânii, premierul desemnat va prezenta USR-ului și lista cu miniștri. "Condițiile privind componența Gvuernului: fără dosare penale, fără legături cu securitatea și miniștri care nu au plagiat, dar și profesionalizarea administrației. Este clar menționat în acest acord obiectivul de a ajunge la alegeri anticipate după alegerile prezidențiale. A avut loc o strângere de mână. Ne-am rezervat dreptul de a avea puncte de vedere, privind componența cabinetului. Nu este un cec în alb.”Cele două partide" se angajează să implementeze recomandările MCV și să pună în acord legile Justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiție. Următoarele obiective sunt prioritare și vor fi susținute cu toate forțele și pe toate căile avute la dispoziție:Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislației electorale care contribuie la întărirea democrației:Următoarele măsuri și principii economice sunt prioritare și vor fi susținute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea și gestionarea deșeurilor sunt probleme critice ale României. Următoarele măsuri de mediu și patrimoniu vor fi susținute cu prioritate:Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Cele două partide se angajează să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației, precum eliminarea provizoratului și numirilor politice în funcții publice de conducere, inclusiv în Educație, concursuri organizate transparent, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat. Guvernul va fi format din persoane integre, care nu sunt trimise în judecată sau nu au fost condamnate definitiv pentru pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, nu au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual și care nu au colaborat cu fosta Securitate. USR și PNL susțin că soluția cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate și vor relua după alegerile prezidențiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la organizarea de alegeri anticipate. Pe baza prezentului acord, USR se angajează să acorde votul de învestitură guvernului format de dl. Ludovic Orban.
Președintele USR, Dan Barna, a declarat la finalul discuțiilor cu Ludovic Orban că cele două partide au ajuns la un acord, după ce USR a pus mai multe condiții pentru susținerea executivului. De asemenea, PNL și USR au convenit ca după alegerile prezidențiale și după adoptarea bugetului pentru anul viitor, să fie demarate procedurile pentru alegeri anticipate.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/dan-barna-dupa-discutiile-cu-ludovic-orban-am-ajuns-la-un-acord-alegerile-anticipate-cat-mai-repede-dupa-prezidentiale-1204906
digi24
media
FOTO. Cele mai bune glume după finala Italia – Anglia de la Euro 2020
Imediat după ce Donnarumma a apărat penalty-ul decisiv, s-a dat drumul la glume pe internet, iar englezii au fost principala ţintă a acestora. Cele mai multe glume s-au făcut pe seama unei poze în care veteranul Chiellini este surprins în timp ce îl ţine de tricou pe englezul Saka, care a ratat ultimul penalty pentru Anglia. Sursă foto: Meme literareSursă foto: Ana are meme Ironizat a fost şi sloganul englezilor – "Football it’s coming home”. De glume nu au scăpat nici Marcus Rashford şi Jadon Sancho, cei doi jucători introduşi în teren de selecţionerul Angliei, Gareth Southgate, special pentru a executa loviturile de departajare. Rashford a trims în bară, iar penalty-ul lui Sancho a fost apărat de Donnarumma.
Italia a câştigat Euro 2020, după ce a învins-o pe Anglia la loviturile de departajare, chiar pe Wembley.
https://alephnews.ro/media/foto-cele-mai-bune-glume-dupa-finala-italia-anglia-de-la-euro-2020/
alephnews
guvern
Ciolacu va merge la Kiev. Vizita va avea loc pe data de 27 aprilie
Marcel Ciolacu va merge pe data de 27 aprilie la Kiev. Acesta va merge în mai multe zone prin care armata rusă a trecut. De asemenea, se precizează în comunicat faptul că, în acest moment, se discută şi despre un posibil discurs al preşedintelui Ciolacu în Rada Supremă ucraineană. "Pe data de 27 aprilie, va avea loc la Kiev vizita preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Va fi o vizită desfăşurată preponderent în teren, care va cuprinde mai multe zone afectate de război, inclusiv zone în care armata rusă a comis atrocităţi. Scopul acestei vizite este legat de rolul pe care ţara noastră îl va avea în viitorul plan de reconstrucţie a Ucrainei după război”, transmite Camera Deputaţilor. "Vizita lui Marcel Ciolacu are loc ca urmare a invitaţiei adresate de preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk”, se menţionează în comunicat. Anunţul vine după apariţia informaţiei conform căreia preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a fost invitat la Kiev. Florin Cîțu, Preşedintele Senatului, a confirmat faptul că va face o vizită în Kiev. Acesta a fost invitat de către Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stafanciuk. În urma confirmării, Florin Cîțu va fi primul oficial român care se va deplasa în capitala Ucrainei. Pe data de 4 aprilie, președintele Ucrainei, Zelenski, a ținut un discurs în Parlamentul României. Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţa comună în care preşedintele Ucrainei a susţinut discursul prin sistem videoconferinţă. Conform programului aprobat de Birourile permanente reunite, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, precum şi premierul Nicolae Ciucă au avut, la început, scurte intervenţii.
Acesta va merge în mai multe zone prin care armata rusă a trecut și a distrus totul. Ciolacu ar putea ține un discurs în Rada Supremă ucraineană. .Florin Cîţu va face și el o vizită în Kiev. .
https://alephnews.ro/guvern/ciolacu-va-merge-la-kiev-vizita-va-avea-loc-pe-data-de-27-aprilie/
alephnews
guvern
V. Dăncilă: O să vă trimit o fotografie în care să vedeţi care e relaţia adevărată cu F. Timmermans
Premierul României susţine în schimb că atât ea, cât şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au fost primiţi cu multă căldură la evenimentul de la Madrid. În plus, Viorica Dăncilă promite că va prezenta o fotografie care va arăta care e "adevărata relaţie" pe care o are cu Frans Timmermans. Viorica Dăncilă: "O relaţie foarte bună. Nu m-a evitat deloc. O să vă trimit fotografii. Ne cunoaştem de mult timp, am fost primită cu foarte multă căldură, acolo am întâlnit colegi cu care am lucrat nouă ani, am o bună relaţie cu Timmermans. O să vă trimit o fotografie în care să vedeţi care este relaţia adevărată cu Frans Timmermans şi dacă într-adevăr e una de prietenie sau una în care să existe divergenţe între premierul României şi prim-vicepreşedintele Comisiei. Am fost primită foarte bine. Am fost primită foarte bine şi de românii din diaspora, care ne-au aşteptat şi pe mine şi pe Dragnea. Am fost primită bine şi cu mare deschidere de omologii mei. Întâlnirea de la Madrid a fost un succes pentru guvern şi PSD”.
Jurnaliştii au întrebat-o pe Viorica Dăncilă despre momentul stânjenitor de la Congresul Socialiştilor. E vorba despre faptul că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a "uitat" să o salute.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/v-dancila-o-sa-va-trimit-o-fotografie-in-care-sa-vedeti-care-e-relatia-adevarata-cu-f-timmermans-1088736
digi24
social
Statistică îngrijorătoare | În 2 ani, 3 % din români au emigrat. Care a fost țara preferată
Din 2015 până în 2017 inclusiv, au plecat peste 620.000 de români în străinătate. Acest număr este echivalent fie cu locuitorii din judeţul Mureş, Argeş sau Bihor. Dacă am face o altă comparaţie, putem spune că au plecat din ţară toţi locuitorii din Constanţa şi Cluj-Napoca la un loc. Analizăm categoriile de vârstă ale celor care au plecat şi vedem că cei mai mulţi sunt tineri cu vârste între 20 şi 34 de ani, peste 300.000 de persoane. Şi cei peste 34 de ani pleacă în număr mare, numărul lor depăşeşte 200.000.Anul trecut, Marea Britanie a primit cei mai mulţi români. Peste un sfert din persoanele care au emigrat şi-au stabilit reşedinţa acolo, în timp ce 2 din 10 români au plecat în Italia. Următoarea ţară preferată este Spania. O treime dintre români aveau un nivel scăzut de şcolarizare, 60 % erau absolvenţi de liceu sau şcoală postliceală , iar studii superioare aveau doar 6,6 %.Tot datele Institutului Naţional de Statistică arată că, la capitolul emigrări, ne aflăm într-un trend ascendent. De la an la an, numărul românilor care pleacă creşte cu peste 10.000.
Peste 620.000 de români au plecat în străinătate doar în perioada 2015 - 2017, ceea ce înseamnă aproximativ 3 % din totalul populaţiei. Aproape jumătate dintre cei care au plecat sunt tineri cu vârste între 20 şi 34 de ani.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/statistica-ingrijoratoare-in-2-ani-3-din-romani-au-plecat-in-strainatate-tara-preferata-1026970
digi24
economic
Platforma unde poți compara, gratuit, costul mediu al facturii tale la energie electrică
Nu a vrut să lase doar statul să se ocupe de liberalizarea pieţei energetice şi a ales să se implice. Alexandru Ionuţ, un IT-ist din Cluj, a lucrat timp de un an la platforma calculatorenergie. ro, unde poţi estima şi compara, gratuit, costul mediu al facturii tale la energie electrică. E adevărat, o astfel de platformă are şi ANRE-ul, dar Ionuţ s-a gândit să creeze un site mult mai prietenos şi mai uşor de accesat. În plus, oferă şi consultanţă consumatorilor, în legătură cu ofertele alese.“În primul rând intri pe site pe calculatorenergie. ro, apeşi butonul economiseşte. Avem mai multe oferte. Avem cel mai bun preţ care zice că e fără angajament. Adică tu poţi să îl schimbi oricând.”
Pe platforma calculatorenergie. ro poţi estima şi compara, gratuit, costul mediu al facturii tale la energie electrică. Oferă şi consultanţă consumatorilor, în legătură cu ofertele alese.
https://alephnews.ro/tehnologie/platforma-unde-poti-compara-gratuit-costul-mediu-al-facturii-tale-la-energie-electrica/
alephnews
externe
Declaraţia de la Ierusalim. Preşedintele SUA şi premierul israelian se angajează să nu permită Iranului să se doteze cu arme nucleare
"Declaraţia de la Ierusalim”, prezentată media înaintea ceremoniei oficiale de semnare, reafirmă sprijinul SUA pentru "avantajul militar” al Israelului în regiune şi capacitatea statului evreu "de a se apăra singur”."Statele Unite subliniază că promisiunea de a nu permite niciodată Iranului să obţină o armă nucleară face parte integrantă din acest angajament şi că sunt pregătite să folosească toate elementele puterii lor naţionale de a asigura acest lucru”, se adaugă în declaraţia citată de Reuters, potrivit Agerpres. Joe Biden a afirmat într-un interviu acordat unui post TV israelian - înregistrat înainte de plecarea sa în Israel, dar difuzat miercuri, după sosirea sa în statul evreu - că este deschis faţă de folosirea forţei împotriva Iranului ca "ultimă opţiune”, într-o aparentă încercare de a se plia apelurilor israeliene către marile puteri mondiale de a prezenta o "ameninţare militară directă”, aminteşte Reuters. SUA şi Israelul au mai făcut separat, de-a lungul anilor, declaraţii voalate privind un posibil "război preventiv” cu Iranul, deşi capacitatea sau disponibilitatea lor de a pune aceste declaraţii în practică sunt discutabile. Teheranul nu a comentat deocamdată noua declaraţie, mai notează agenţia de presă britanică.
Preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid s-au angajat joi să nu permită Iranului să se doteze cu arme nucleare, într-o declaraţie adoptată în prima vizită a lui Biden în Israel în calitate de şef de stat.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/declaratia-de-la-ierusalim-presedintele-sua-si-premierul-israelian-se-angajeaza-sa-nu-permita-iranului-sa-se-doteze-cu-arme-nucleare-2012215
digi24
guvern
Vlad Voiculescu, de negăsit după evenimentul de la „Victor Babeș”. „Poate l-au răpit extratereștrii”
În urma incidentului de la Spitalul "Victor Babeș” din Capitală, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu este de negăsit. Singura reacție, dată din spatele unui ecran, a fost pe Facebook. "Condoleanțe familiilor îndurerate!”, este mesajul lui Voiculescu. Mesajul transmis de ministru pe Facebook a generat mii de comentarii. Românii așteaptă declarații. Alianța îl susține, însă, pe ministrul Vlad Voiculescu, ba chiar fac glume pe grupuri, unde spun că "poate a fost răpit de extratereștrii”.
Trei persoane au decedat în urma incidentului de la unitatea mobilă de ATI de la Spitalul „Victor Babeș”.Ministrul Sănătății a transmis pe Facebook condoleanțe familiilor îndurerate. Până la această oră, Vlad Voiculescu nu a făcut declarații .
https://alephnews.ro/guvern/vlad-voiculescu-de-negasit-dupa-evenimentul-de-la-victor-babes-poate-l-au-rapit-extraterestrii/
alephnews
guvern
OMS avertizează: „Vaccinurile nu înseamnă COVID zero”
Marea Britanie a aprobat miercuri vaccinul COVID-19 al Pfizer, aducând speranța că va pune capăt în curând virusului care a ucis aproape 1,5 milioane de oameni la nivel global, a lovit economia mondială și a dat peste cap viața normală. "Progresul în ceea ce privește vaccinurile ne oferă tuturor un impuls și acum putem începe să vedem lumina de la capătul tunelului. Cu toate acestea, OMS este îngrijorat de faptul că există o percepție din ce în ce mai mare că pandemia COVID-19 s-a încheiat”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferință de presă de la Geneva, după cum arată Reuters. "Adevărul este că, în prezent, multe state sunt martorele unei transmisii foarte mari a virusului COVID-19, care pune o presiune enormă asupra spitalelor, a unităților de terapie intensivă și a lucrătorilor din domeniul sănătății”.Virusul a apărut în Wuhan, China, în urmă cu un an, iar de atunci au fost raportate peste 65 de milioane de persoane infectate de noul coronavirus la nivel global, iar 1,5 milioane au murit. Două vaccinuri promițătoare ar putea primi în curând autorizații de utilizare de urgență din partea Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente și aproximativ 20 de milioane de americani ar putea fi vaccinați în acest an, contribuind la stoparea valului virusului în țara cea mai afectată din lume.
Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat vineri guvernele și cetățenii să nu lase garda jos în ceea ce privește pandemia de COVID, acum că vaccinarea este aproape. Sistemele de sănătate ar putea încă să intre în colaps, sub presiune. Oficialul OMS a spus că pandemia are încă un drum lung de parcurs și că deciziile luate de cetățeni și guverne vor determina evoluția acesteia.
https://alephnews.ro/sanatate/oms-avertizeaza-vaccinurile-nu-inseamna-covid-zero/
alephnews
guvern
Licitația pentru documentația drumului expres București-Târgoviște, lansată de CNAIR. Drulă: Este un drum nou, care nu va trece prin localități, apropiat de profilul unei autostrăzi
CNAIR a lansat licitația pentru documentația tehnică a drumului expres București-Târgoviște, un drum nou, care nu va trece prin localități, cu două benzi pe sens și separare pe mijloc, cu noduri denivelate, apropiat de profilul unei autostrăzi, anunță ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. "Legătura cu Bucureștiul va fi făcută, cel mai probabil, cu un nod din viitoarea autostradă de centură A0 Nord (în prezent, aproape de finalizarea licitației).Proiectul este lansat pe noul caiet de sarcini pentru documentații tehnice elaborat de CNAIR. Un caiet de sarcini cu condiții contractuale mult mai clare și echilibrate, pentru a nu mai avea problemele de pe contractele din trecut.
Drumul va fi construit de la zero și nu va trece prin localități. Drumul expres va avea două benzi pe sens și separare pe mijloc. Noua construcție va semăna cu profilul unei autostrăzi.
https://alephnews.ro/guvern/licitatia-documentatia-drumului-expres-bucuresti-targoviste-lansata/
alephnews
externe
20 de țări au anunțat că vor trimite armament și muniție Ucrainei
Danemarca va furniza Ucrainei un lansator Harpoon și rachete pentru a "ajuta Ucraina să-și apere coasta”. De asemenea, Cehia a fost de acord să trimită "sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv "elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a spus Austin într-o conferință de presă. În total, 20 de țări "au anunțat noi pachete de asistență în materie de securitate”, a spus Austin. El a precizat că este vorba despre "donarea de muniție de artilerie, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate”."Alții au venit cu noi angajamente pentru antrenarea forțelor armate ale Ucrainei și susținerea sistemelor sale militare”, a adăugat Austin.47 de țări au participat la cea de-a doua întâlnire a Gupului de Contact, a spus șeful statului major al SUA, generalul Mark Milley. Austin va găzdui cea de-a treia întâlnire a Grupului de Contact pentru Ucraina la Bruxelles pe 15 iunie, când se va desfășura și reuniunea miniștrior Apărării din statele NATO. "Nu va fi un eveniment al NATO, dar vrem să menținem ritmul acestor întâlniri și am vrut să mă folosesc de vizita în Europa pentru a ne asigura că facem acest lucru”, a spus Austin.
20 de țări au anunțat că vor trimite un nou „ajutor de securitate” Ucrainei, sub formă de armament și muniție, a spus secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de Contact pentru Ucraina, potrivit CNN.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/20-de-tari-au-anuntat-ca-vor-trimite-armament-si-munitie-ucrainei-1949841
digi24
natura
Cel mai bătrân platan din București a fost tăiat
Autorităţile spun că exista pericolul ca şi alte cregi să cadă. Circulaţia pe Splaiul Independenţei a fost blocată timp de mai bine de cinci ore pentru a fi eliminat orice risc. Copacul protejat, cu o vechime de peste 300 de ani, avea o circumferinţă de aproximativ 6 metri şi a supravieţuit cimentării malurilor Dâmboviţei din perioada comunistă. Citiți și: FOTO. A fost desemnat "Arborele european al anului”. Locul ocupat de "reprezentantul” României
Arborele secular de lângă Podul Cotroceni, unul dintre cei mai bătrâni copaci din Capitală, a fost tăiat aseară, după ce vântul puternic a rupt o creangă.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/cel-mai-batran-platan-din-bucuresti-a-fost-taiat-924261
digi24
guvern
Furtuna geopolitică globală și bâlciul electoral de la București
Să amintim câteva dintre acestea:(i) Alianța militară NATO, în anul în care marchează 70 de ani de la înființare, este pusă la încercare chiar din interiorul său. Tensiunile dintre SUA și anumiți lideri europeni sunt publice, iar identificarea unei alternative, de tipul "Armata Europeană", nu face decât să mențină această stare de incertitudine și nu să o reducă.(îi) Pericolul nuclear, un subiect al anilor Războiului Rece, este reactivat prin anunțul făcut de SUA potrivit căruia urmează să declanșeze procedurile de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), ca urmare a violării de către Rusia a acestui acord. Nu se știe dacă INF va rezista sau dacă există o alternativă la înțelegerea parafată în 1987 de către Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan.(iii) Conflictele, deschise sau înghețate, clamarea, din ce în ce mai des, a unor pretenții teritoriale, discursurile secesioniste, preluările ostile de teritorii, deși diferite prin dinamică istorică, situație juridică și/sau diplomatică, contribuie la tensionarea climatului regional/internațional.(iv) Fenomenul BREXIT, dar și alte manifestări antieuropene, activate chiar din interiorul blocului european, la care se adaugă unele interese extracomunitare de slăbire a coeziunii europene, afectează fundația UE.(v) Promovarea discursului urii, al segregării și "reinterpretarea" conceptelor fundamentale ale democrației încurajează activarea unei părți din electorat în favoarea partidelor extremiste de tot felul, care astfel ajung să acceadă la putere.(vi) Incapacitatea țărilor/organizațiilor internaționale de a da răspunsuri la cele mai complicate trei probleme la nivel mondial - încălzirea globală, migrația și terorismul - lasă loc liber unui val de "politici" ad-hoc, nonstiintifice, de tip "antisistem", care nu numai că nu vor ameliora aceste probleme, dar chiar le vor accelera. Toate acestea sunt indiciile unei furtuni geopolitice globale în care ne aflăm deja și în fața căreia este greu să te menții în echilibru, ca țară, fără să activezi toate instrumentele și resursele de siguranță națională, care înseamnă în primul rând responsabilitate și profesionalism. Citește continuare pe Ziare. com.
De câțiva ani, reputați analiști, diplomați, politicieni, înalți funcționari internaționali, profesori de științe politice, relații internaționale, economie etc., din țară și străinătate, avertizează asupra schimbărilor dramatice de pe scena politică mondială. Ceea ce, în urmă cu 10-15 ani, consideram certitudini astăzi intră pe lungă lista a provocărilor sau, chiar mai dur, a amenințărilor.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/furtuna-geopolitica-globala-si-balciul-electoral-de-la-bucuresti-1069326
digi24