Category
stringclasses
14 values
Title
stringlengths
18
381
Content
stringlengths
60
37.5k
Summary
stringlengths
35
7.18k
href
stringlengths
36
240
Source
stringclasses
3 values
social
Licitaţie pentru locurile de parcare din faţa blocului. Argumentele primarului
Edilul de sector spune că nimic nu e mai sănătos pentru ocuparea unui loc de parcare de reşedinţă decât o licitaţie. Şi garantează că aşa nu se va mai putea vorbi de corupţie. Robert Negoiţă, primarul sectorului 3: "Încercăm să îl facem cu o variantă online în care cine dă mai mult acela îşi închiriază spaţiul de parcare.”Cei care au acum un loc de reşedinţă plătit nici nu vor să audă de licitaţie!-”Ne batem 7 pe un loc de parcare plătit. Iacă...”-”Nu este corect. Noi locuim de 40 de ani, deci nu se pune problema acum să începem să ne batem care dă mai mulţi bani.”-”M-am zbătut doi ani de zile până am luat locul acesta. Ştiţi cum e... Asta e un fel de bişniţă, cred eu.”Robert Negoiţă spune că a ajuns la această variantă pentru că în sectorul pe care îl păstoreşte sunt multe maşini venite din alte sectoare, dar si multe rable care ocupă abuziv parcările. Robert Negoiţă, primarul sectorului 3: "În evaluarea mea, între 15 şi 20% din autovehiculele parcate în sectorul trei nu au ce căuta. Sunt mașini care nu sunt folosite, cu numere de Germania, Bulgaria...”Ideea are şi susţinători. Puţini, e drept.-”Se întâmplă următorul lucru acum: sunt nişte beneficiari ai acestor locuri de parcare care continuă în ani, iar alţi doritori nu prea mai au niciun loc. Din punctul ăsta de vedere poate ar fi mai corectă o licitaţie.”Primarul promite că fiecare leu încasat din licitaţii va fi reinvestit în construcţia de parcări. Şi le arată celor nemulţumiţi de idee cum merg treburile în alte ţari europene. Robert Negoiţă, primarul sectorului 3: "Paris, Roma, Londra, Berlin... nu parchezi oriunde doar ca nu ai găsit loc de parcare. N-ai găsit loc de parcare? Ghinion!”Ideea primarului va intra în dezbatere publică de săptămâna viitoare. Ca să poată fi pusă în practică, ideea mai trebuie şi votată de consiliul local de sector.
Primarul sectorului 3 vrea să îngroape securea războiului pentru locurile de parcare, punându-i pe cetăţeni să se lupte între ei. Cei care râvnesc la cei 7-8 metri pătraţi vor participa la o licitaţie pe care o va câştiga "cine dă mai mult". Primarul spune că are două argumente puternice de partea sa: o cincime din maşinile parcate acolo vin din sectoarele vecine. În plus, vor fi eliminate şpăgile date funcţionarilor din primărie. Propunerea va fi pusă în dezbatere săptămâna viitoare, dar deja a stârnit reacţii negative.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/licitatie-pentru-locurile-de-parcare-din-fata-blocului-argumentele-primarului-786917
digi24
guvern
Replica Alianței 2020 USR PLUS, după ce Dragnea a afirmat că Guvernul PSD a absorbit mai multe fonduri UE decât Guvernul Cioloş
"Dragnea a minţit în seara asta de-a îngheţat Belina. Spune că guvernele PSD ALDE au absorbit de 4 ori mai multe fonduri europene decât Guvernul Cioloş. Credem că îi lipsesc noţiuni elementare de matematică. Pentru că în 2016 au intrat în România 7,4 miliarde de euro, în total. În ultimii doi ani, guvernele Dragnea - toate 3 - au reuşit să atragă câte 4,7 miliarde pe an. Oricum ar întoarce cifrele domnul Dragnea cu tot PSD-ul, realitatea e alta decât cea pe care o vinde ieftin", afirmă reprezentanţii Alianţei, potrvit News. ro. Ei susţin că, dacă scădem subvenţiile agricole, "adică fondurile europene negociate de Dacian Cioloş în calitate de comisar european şi primite acum de România pentru care guvernul PSD nu trebuie să facă nici un efort că să le primească", realitatea e că în 28 de luni coaliţia PSD-ALDE a atras cu 22% mai puţine fonduri europene de coeziune decât Guvernul Cioloş în 12 luni. "Adică doar 3,4 miliarde adunate în 2017, 2018 şi 2019 faţă de 4,4 miliarde în 2016", conchid reprezentanţii Alianţei. Liderul PSD Liviu Drganea a susţinut sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook, că guvernul PSD a adus de patru ori mai multe fonduri europene faţă de guvernul precedent. "Am adus deja de patru ori mai multe fonduri europene faţă de guvernul precedent, dar vrem să aducem mai mult decât atât, pentru că românii şi România merită mai mult!", afirmă liderul PSD.
Alianţa 2020 USR PLUS afirmă, ironic, după ce Liviu Dragnea a susţinut că Guvernul PSD a absorbit mai multe fonduri UE decât Guvernul Cioloş, că acesta minte de-a îngheţat Belina şi că, de fapt, coaliţia PSD-ALDE a atras cu 22% mai puţine fonduri europene de coeziune decât Guvernul Cioloş în 12 luni.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/replica-aliantei-2020-usr-plus-dupa-ce-dragnea-a-afirmat-ca-guvernul-psd-a-absorbit-mai-multe-fonduri-ue-decat-guvernul-ciolos-1113114
digi24
economic
Studiu Colliers: Piaţa hotelieră ar putea să înceapă să-şi revină din toamnă
Piața hotelieră ar putea să înceapă să-și revină din toamnă dacă repornește în sezonul vacanțelor, susține Colliers International. Turiștii vor migra dinspre hotelurile mici locale către hotelurile operate de branduri cu renume. Puternic afectați de criza generată de coronavirus, mulți hotelieri mizează pe redeschiderea în lunile de vacanță pentru a debloca activitatea și a începe să recupereze teren. Piața ar putea reveni la un grad de ocupare de 50-60% pentru hotelurile operate de branduri recunoscute spre finalul acestui an, în scenariul în care situația epidemiologică rămâne stabilă sau chiar începe să se îmbunătățească, apreciază consultanții Colliers International. În București, gradul de ocupare a fost de doar 15% în martie și aprilie, iar majoritatea hotelurilor și-au închis porțile pentru a face față economic scăderii semnificative a cifrelor de afaceri. Declinul a fost mai mare decât în alte colțuri ale lumii, ținând cont că în Europa numărul de turiști s-a redus, în martie, cu doar 19%, iar la nivel mondial scăderea a fost de 57%, potrivit World Tourism Organization. "Vestea bună este că, în România, peste 50% din industria ospitalității este asigurată de turismul intern, care are toate premisele să se relanseze mai repede decât turismul internațional. În ceea ce privește turismul din București, o pondere importantă, de peste 60% din cerere, este creată de turismul de afaceri. Deși este posibil ca turistul corporate să își schimbe comportamentul, alegând, în unele cazuri, întâlnirile online în detrimentul deplasărilor, totuși, ne așteptăm ca acest segment al pieței să fie primul care deblochează cererea venită din partea turiștilor străini, chiar în viitorul foarte apropiat”, explică Raluca Buciuc, Partner & Head of Valuation Services and Hospitality Advisory Services în cadrul Colliers International.
Turiștii vor migra dinspre hotelurile mici locale către hotelurile operate de branduri cu renume, arată studiul. Piața ar putea reveni la un grad de ocupare de 50-60% pentru hotelurile operate de branduri recunoscute spre finalul acestui an. Vestea bună este că, în România, peste 50% din industria ospitalității este asigurată de turismul intern, spune Raluca Buciuc, Partner & Head of Valuation Services and Hospitality Advisory Services în cadrul Colliers International.
https://alephnews.ro/economie/studiu-colliers-piata-hoteliera-ar-putea-sa-inceapa-sa-si-revina-din-toamna/
alephnews
guvern
Florin Cîțu, despre dublarea alocațiilor: „Dar de ce nu mă întreabă nimeni dacă o să dublez investițiile?”
"Au fost aprobate în Parlamentul României, au fost dublate, în acest context al atacurilor asupra Guvernului, fără să aibă sursă de finanțare. În momentul în care bugetul era deja distribuit. Ce să facem acum? Costurile cu alocațiile sunt 6,3 miliarde. Suntem în plină criză globală, nu numai în România, peste tot în lume sunt economii care sunt la pământ. Dacă aveam această discuție în momentul când se făcea bugetul, era altceva, puteai să aloci bani și discutam despre la timpul lui. Dar a venit în mijlocul anului, fără sursă de finanțae. Aici nu ai cum să discuți, trebuie să luăm bani de undeva. Putem să taxăm, să vă taxăm pe dumneavoastră sectorul privat, mai mult. Putem să tăiem bani de la investiții sau putem să ne împrumutăm și mai mult, dar asta înseamnă și alte costuri. Astea sunt variantele”, a spus Florin Cîțu, la Digi24."Legea, așa cum este ea, nu spune sursa de finanțare și asta înseamnă că e neconstituțională. Orice proiect de lege care crește cheltuielile la buget trebuie să aibă și o sursă de finanțare”, a adăugat ministrul Finanțelor, precizând că legea încă nu a fost atacată la CCR. Dacă legea nu va fi declarată neconstituțională de către CCR, Florin Cîțu a spus că asta nu înseamnă automat dublarea alocațiilor. "Nu este adevărat. Vom putea să ne uităm la resursele pe care le avem în acel moment. Vedem dacă putem sau putem să amânăm această dublare pentru viitor”, a afirmat ministrul. "Dumneavoastră duceți discuția către alocații. În ultima perioadă am fost întrebat de alocații și pensii. Dar de ce nu mă întreabă nimeni dacă o să dublez investițiile?”, a mai spus Florin Cîțu.
Guvernul spune că Parlamentul a dublat din nou alocațiile copiilor din pix, dar că bani pentru acoperirea acestei noi pomeni electorale nu sunt. Declarația a fost făcută de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, invitat în emisiunea În fața ta. Interviul integral îl puteți vedea duminică, de la ora 14:00.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/florin-citu-despre-dublarea-alocatiilor-fara-sursa-de-finantare-legea-este-neconstitutionala-1318790
digi24
sanatate
Dinți perfecți fără intervenții dureroase. Metodele care ne ajută să avem un zâmbet frumos fără extracții
Dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, are o experiență în domeniu de 16 ani și peste 4.000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul de până acum admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) și ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Mai multe informații, găsiți AICI.
Ortodonție fără extracții! Dantura poate fi îndreptată și fără să treceți prin trauma extracțiilor unor dinți sănătoși. De altfel din această cauză multe persoane amână purtarea aparatului dentar, fiindcă le e teamă de extracții. Cum putem avea dinți perfecți fără intervenții dureroase și invazive, ne spune Dr. Anca Oltean - medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială.
https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/dinti-perfecti-fara-interventii-dureroase-metodele-care-ne-ajuta-sa-avem-un-zambet-frumos-fara-extractii-1231236
digi24
sanatate
EMA ar putea aproba pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19 până la sfârșitul lunii
Anul trecut, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a ghidat state membre cum să folosească ambele pastile antivirale ca tratamente de urgență, în vreme ce desfășura analize pentru a ajuta țările să decidă în privința aprobării rapide înaintea celei formale la nivelul UE. Autoritatea de reglementare a UE a afirmat că experții care revizuiesc noile medicamente se întâlnesc de luni până joi în această săptămână, "cu obiectivul de a încheia evaluarea, dacă este posibil” a tratamentului dezvoltat de Pfizer, numit Paxlovid. "Vom comunica decizia spre sfârșitul săptămânii”, a adăugat EMA. Italia, Germania și Belgia sunt printre puținele țări UE care au cumpărat medicamentele. Analiza EMA a pastilei Merck, dezvoltată cu Ridgeback Biotherapeutics, durează mai mult decât cea pentru Pfizer pentru Merck a emis date dintr-un studiu în noiembrie, care arătau că medicamentul lor era în mod semnificativ mai puțin eficient decât se credea anterior. "Merck a aplicat mai devreme decât Pfizer, însă apoi ei au trimis ultimele date privind eficacitatea mai târziu, și astfel le-a luat mai mult autorităților europene să examineze ultimele informații”, arată sursa anonimă citată de Reuters. În timp ce vaccinurile sunt în centrul luptei contra pandemiei, reglementatorii analizează antiviralele, care pot fi administrate acasă, ca o nouă armă împotriva variantei mult mai răspândite a Omicron. Agențiile americane și britanice și-au dat aprobarea pentru ambele medicamente la tratarea anumitor pacienți adulți cu risc ridicat. EMA a declarat pe 10 ianuarie că ar putea emite "în câteva săptămâni” o decizie dacă să aprobe folosirea tratamentului Pfizer cu două medicamente Paxlovid. Într-un test clinic, acesta a fost aproape 90% eficient în prevenirea spitalizării și deceselor atunci când a fost administrat într-o fază timpurie pentru pacienți cu risc ridicat de boală severă.
Agenția de reglementare a medicamentelor din UE este pregătită să decidă dacă să aprobe pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19 la sfârșitul acestei luni. Aceasta ar avea loc înainte de analiza finală a medicamentului similar, dar mai puțin eficient, dezvoltat de Merck, în luna februarie, a declarat o sursă familiară cu situația prezentată, conform Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ema-ar-putea-aproba-pastila-pfizer-pentru-tratarea-covid-19-pana-la-sfarsitul-lunii-1814001
digi24
guvern
Cătălin Rădulescu și alți trei parlamentari au fost excluși din PSD pentru că au lipsit la moțiune. Carmen Dan a scăpat de sancțiune
ACTUALIZARE 17:40: Conducerea partidului a decis excluderea din PSD a celor patru parlamentari care au absentat luni din Parlament de la moțiunea de cenzură. Este vorba de deputații Cătălin Rădulescu, Adrian Todor, Dan Ciocan și de senatorul Roxana Pațurcă. Au votat doar doi lideri împotriva excluderii: Dumitru Buzatu și Ionel Arsene. Carmen Dan a scăpat de sancțiune, urmând ca situația sa să fie analizată, după ce aceasta a susținut că se află în izolare după ce mama sa a fost confirmată cu coronavirus.Știrea inițialăȘedința Comitetului Politic Național a fost convocată pentru ora 17:00, la sediul PSD din Kiseleff. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, după eșecul moțiunii de cenzură care nici măcar nu a mai fost supusă la vot, că va propune excluderea din partid a celor cinci parlamentari care au lipsit. Este vorba de Carmen Dan, Cătălin Rădulescu, Adrian Todor, Dan Ciocan și Roxana Pațurcă. Citește și Deputat amenințat cu excluderea din PSD: "E mai uşor să cadă nişte capete mărunte, decât să-şi asume responsabilitatea eşecului”Carmen Dan și Adrian Todor susțin că au fost în izolare, după ce au avut contact cu persoane infectate cu coronavirus, în timp ce deputatul Cătălin Rădulescu susține că a avut probleme de sănătate și nu a putut participa la ședința din Parlament. Citește și Marcel Ciolacu: Dl. Rădulescu mi-a scris că are splina și ficatul un pic mărite. Cătălin Rădulescu: Am vărsat sânge"Care colegi? Cei trei îmbolnăviți? Domnul Potor, domnul Rădulescu și doamna Carmen Dan. Dacă tot forțăm așa lucrurile am să propun Comitetului Politic Național excluderea celor trei. Nu e niciunul bolnav”, a declarat luni, Marcel Ciolacu. Deputatul Dan Ciocan a fost deja exclus de organizația municipală PSD Caracal. Deputatul ar fi în conflict cu secretarul general al partidului, Paul Stănescu, de care a fost apropiat în trecut când a prins loc pe listele PSD. Un alt subiect pe care îl vor discuta social democrații este legat de acțiunile viitoare ale partidului. PSD trebuie să stabilească dacă abandonează moțiunea care nu a mai fost supusă luni la vot sau dacă vor depune o nouă moțiune de cenzură în sesiunea parlamentară care a început marți. "Sunt discuţii, pentru că deja s-a terminat o sesiune extraordinară, intrăm în sesiune ordinară, avem dreptul constituţional de a depune o moţiune de cenzură sau de a vota această moţiune”, a declarat luni, Marcel Ciolacu. Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a dat însă de înțeles că moțiunea actuală va fi abandonată pentru a nu ridică probleme de constituționalitate, urmând să se decidă dacă va fi depusă o nouă moțiune. "Tocmai ce am depășit o zi în care nu s-a reușit dezbaterea moțiunii. Cred că despre a discuta de o nouă moțiune este mult prea devreme. Avem această moțiune depusă în sesiune extraordinară, sesiune care se încheie astăzi. Sesiunea ordinară va începe mâine, nu găsesc oportun ca această moțiune să fie dezbătută într-o altă sesiune”, a spus Simonis. O altă variantă luată în calcul de social democrați este să aștepte decizia CCR pe actuala moțiune, procedură contestată de Guvern la Curte.
Social democrații s-au reunit marți într-o ședință convocată de președintele Marcel Ciolacu, la o zi după eșecul în Parlament al moțiunii de cenzură.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/sedinta-de-urgenta-la-psd-dupa-esecul-motiunii-de-cenzura-se-pregateste-excluderea-din-partid-a-parlamentarilor-care-au-lipsit-1361481
digi24
tehnologie
Harley Davidson, schimbare de plan după 117 ani de fabricat motociclete. Compania va produce și biciclete electrice
Cum vânzările au scăzut cu 47%, compania americană trece la fabricarea altor tipuri de vehicule pe două roți. Harley păstrează surpriza. Nu a dezvăluit date tehnice despre bicicleta electrică, ci doar cum arată. Moda bicicletelor electrice ia amploare peste tot în lume. În Statele Unite numărul lor s-a triplat în ultimul an, și multe firme producătoare auto au intrat pe piață. Ducati a lansat deja un model, BMW pregătește altele, iarAudi a creat un mountain-bike electric. Harley-Davidson produce motociclete de 117 ani. Cel mai ieftin model de e-bike costă 1.000 de dolari. Bicicletele electrice sunt limitate la 45km/h. Ducati MIG-S costă 4.500 de dolari. Autonomia poate ajunge la 100km. Segmentul de e-bike a ajuns la 15 miliarde de dolari în 2019.
Harley-Davidson a decis să intre pe piața bicicletelor electrice. Compania a avut un an foarte dificil, fiind nevoită să concedieze 700 de persoane. BMW, Audi sau Ducati au intrat și ele pe piața bicicletelor electrice.
https://alephnews.ro/tehnologie/harley-davidson-schimbare-de-plan-dupa-117-ani-de-fabricat-motociclete-compania-va-produce-si-biciclete-electrice/
alephnews
guvern
Viorica Dăncilă: Sărbătorile pascale ne dau şansa unui nou început, sub orice formă ar fi acesta
"Sărbătorile Pascale ne aduc din nou binecuvântare, încredere și speranță, ne apropie mai mult de divinitatea care există în oameni și ne dau șansa unui nou început, sub orice formă ar fi acesta”, arată Viorica Dăncilă. "Românilor care sărbătoresc Învierea Domnului le doresc sănătate, să se bucure de armonia şi emoţia momentelor petrecute cu cei dragi, iar lumina sfântă să ne arate calea către ceea ce ne uneşte. Paşte fericit tuturor românilor, din ţară şi din toate colţurile lumii!”, mai spune premierul.
Premierul Viorica Dăncilă le urează românilor Paște fericit, prin intermediul unui comunicat de presă în care vorbește și despre „şansa unui nou început, sub orice formă ar fi acesta”.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/viorica-dancila-sarbatorile-pascale-ne-dau-sansa-unui-nou-inceput-sub-orice-forma-ar-fi-acesta-1122213
digi24
economic
România ar putea primi granturi de până la 250.000 de euro, de la Google, pentru alfabetizare digitală. Până când se pot depune aplicațiile
România nu stă deloc bine la capitolul digitalizare. Dar dacă autoritățile nu par a fi preocupate de acest lucru, ne sare în ajutor Google. A fost lansată competiția Impact Challenge, dedicată țărilor din Europa Centrală și de Est. Scopul acesteia este de a susţine alfabetizarea digitală şi incluziunea economică. Investiția se ridică la două milioane de euro. Vor fi oferite granturi de la 50.000 până la 250.000 de euro României și altor 10 țări din regiune.
Google ajută ţările central şi est europene prin intermediul Google. org. Sunt oferite granturi de până la 250.000 de euro. Proiectul se numeşte Impact Challenge. Eligibile sunt România şi alte 10 țări.
https://alephnews.ro/economie/romania-ar-putea-primi-granturi-de-pana-la-250-000-de-euro-de-la-google-pentru-alfabetizare-digitala-pana-cand-se-pot-depune-aplicatiile/
alephnews
entertainment
Ediție specială 2.0 cu Dana Gonț, Andreea Brașovean, Teodora Tompea și Mihaela Cozmolici despre animale celebre pe internet
“Am creat la rândul meu un cont pentru Yoyo. Cred că mai mult din curiozitate, ca să văd cum funcţionează această psihologie a unui cont cu o pisică, administrat, bineînţeles, de un stăpân. E foarte interesant, pentru că am primit propuneri de a cumpăra produse, de a îl fotografia pe motanul meu, în diverse ipostaze, şi de a face diverse reclame, care funcţionează destul de bine în mediul ăsta online. Nu am făcut asta, pentru că nu am timp, dar am zis: WOW! Chiar există o industrie a pisicilor pe internet”, povestește Teodora Tompe. Fiecare dintre cele patru jurnaliste Digi24 are câte un animal de companie, Dana Gonț fiind chiar stăpâna a două pisici. În interviul de duminică, Dana ne dezvăluie ce crede despre pisica milionară a lui Karl Lagerfeld, Mihaela Cozmolici ne duce în culisele poveștilor de celebritate ale patrupedelor, iar Andreea Brașovean punctează cu efectul benefic al filmulețelor și pozelor cu animale asupra sănătății. Animalele de companie contribuie semnificativ la creșterea traficului rețelelor de socializare. Multe dintre conturile asociate unor animale sunt urmărite de zeci sau sute de mii de utilizatori. Jiff Pom, Pisica Nala, Câinele Maru sau Câinele Marnie sunt doar câteva dintre animalele cu milioane de followers. Pe lângă paginile despre animale, printre cele mai urmărite conturi în rețelele de socializare virtuale sunt cele ale influencerilor. Unii gătesc, oferă sfaturi de parenting sau călătoresc, alții inspiră prin fotografii, ne țin la curent cu trendurile din modă sau tehnologie. Nu o fac doar de plăcere, ci pentru audiența pe care o aduc. Duminică, la 2.0, îi cunoaștem pe câțiva dintre cei care au dezvoltat astfel afaceri de milioane de euro. Emisiunea 2.0, difuzată la Digi24 în fiecare duminică de la ora 11:05 și joia, de la 10:30, urmărește cu atenție tot ce se petrece pe Instagram, Facebook, Youtube și Twitter. Cele mai noi telefoane, aparate foto și drone sunt testate și comparate împreună cu specialiștii din domeniul tehnologiei, iar rubrica de gaming e obligatorie. 2.0 este prima sursă pentru cele mai recente inovații IT și aduce pasionaților de gadgets tot ce e mai nou în tendințele din social media și tehnologie.
Ediția de duminică a emisiunii 2.0, difuzată la ora 11:05, aduce în studio-ul Digi24 cinci prezentatoare ale televiziunii de știri. În 21 aprilie 2019, Iulia Ionescu, gazda 2.0, le provoacă la o discuție despre “animale cu milioane de followeri” pe Dana Gonț (Bonton), Andreea Brașovean (Old school/New school), Teodora Tompea (România 24, Focus Europa) și Mihaela Cozmolici (Meteo).
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/divertisment/editie-speciala-2-0-cu-dana-gont-andreea-brasovean-teodora-tompea-si-mihaela-cozmolici-despre-animale-celebre-pe-internet-1116035
digi24
guvern
Comisia Europeană va propune măsuri pentru reducerea dependenţei energetice a UE de Rusia
Comisia Europeană va prezenta o serie de măsuri în sensul diversificării, treptate, a surselor de energie, pentru a reduce dependenţa energetică de Rusia, a anunţat, luni seară, vicepreşedintele executiv, Valdis Dombrovskis, potrivit cotidianului Le Monde. "Intenţionăm să prezentăm, mâine, un proiect în domeniul energiei, în care vom descrie măsurile pe care Uniunea Europeană le-ar putea adopta pentru a diversifica aprovizionarea şi a-şi consolida securitatea energetică”, a declarat Valdis Dombrovskis, luni seară, în cursul audierilor în Comisia pentru Afaceri Economice a Parlamentului European. Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, responsabil de Afaceri economice, a precizat că măsurile luate în considerare vizează achiziţionarea, în comun, de gaz natural, diversificarea surselor de aprovizionare şi constituirea unor stocuri strategice la nivelul Uniunii Europene. Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, în 2021, Uniunea Europeană, importa din Rusia, 45% din necesarul de gaze naturale. Comisarul UE pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, a pledat pentru evitarea divergenţelor politice la nivelul statelor europene în privinţa aprovizionării cu gaz. "Dacă o criză majoră riscă să genereze divergenţe între statele membre, trebuie să introducem pe ordinea de zi o discuţie pe tema unui nou mecanism de susţinere şi compensare”, a spus Gentiloni. Germania şi Ungaria au respins, luni după-amiază, sugestiile Statelor Unite şi Marii Britanii, de oprire a importurilor de energie din Rusia, reamintind că ţările Uniunii Europene sunt dependente de resursele energetice ruseşti. "Europa a exclus, în mod deliberat, resursele energetice ruse din setul de sancţiuni. Toate măsurile aplicate de noi sunt configurate, astfel încât să afecteze Rusia, dar să poată fi menţinute pe termen lung. Resursele energetice sunt esenţiale pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri”, a declarat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt. Anterior, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock şi ministrul Finanţelor, Christian Lindner, au semnalat că se opun sancţionării Rusiei prin oprirea importurilor de gaz, petrol şi cărbune, întrucât Germania este dependentă de aceste resurse. La rândul său, Guvernul Viktor Orban a semnalat, luni, că Ungaria nu va susţine nicio sancţiune a Uniunii Europene împotriva sectorului energetic rus. "Cei care cer extinderea sancţiunilor, vor ca poporul ungar să suporte preţul războiului”, a declarat Mihaly Varga, ministrul Finanţelor de la Budapesta. Premierul britanic, Boris Johnson, a sugerat, luni după-amiază, oprirea importurilor de hidrocarburi din Rusia, din cauza invaziei în Ucraina. "Trebuie să analizăm cum putem scăpa cât mai rapid de dependenţa de hidrocarburi ruse, de petrolul şi gazul din Rusia”, a afirmat Boris Johnson. La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut, duminică, ţărilor europene să analizeze posibilitatea opririi importurilor de petrol din Rusia.
Comisia Europeană va prezenta o serie de măsuri care își propun să reducă dependența energetică a UE de Rusia. Măsurile luate în considerare ar viza achiziţionarea, în comun, de gaz natural, diversificarea surselor de aprovizionare şi constituirea unor stocuri strategice la nivelul Uniunii Europene. .Germania şi Ungaria au respins, luni după-amiază, sugestiile Statelor Unite şi Marii Britanii, de oprire a importurilor de energie din Rusia, reamintind că ţările Uniunii Europene sunt dependente de resursele energetice ruseşti. .
https://alephnews.ro/guvern/rusia-ucraina/comisia-europeana-va-propune-masuri-pentru-reducerea-dependentei-energetice-a-ue-de-rusia/
alephnews
externe
China și Coreea de Sud sunt în conflict din cauza unui sistem anti-rachetă: „Este un pericol ascuns uriaș”
Conflictul dintre guvernele de la Beijing și Seul revine în atenție în condițiile în care noua administrație sud-coreeană spera că va putea să atenueze probleme mai vechi în relațiile chino-coreene. Conflictul a pornit din cauza sistemului Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) și vine după prima vizită a noului șef al diplomației sud-coreene la Beijing, într-o perioadă în care guvernul de la Seul încearcă să imbunătățească relațiile cu China. Chinezii susțin că radarul foarte puternic al THAAD poate să fie folosit pentru a spiona spațiul aerian al țării și a blocat mai multe importuri culturale și comerciale după ce guvernul de la Seul a anunțat amplasarea lui, în 2016.Administrația prezidențială sud-coreeană a transmis, joi, că sistemul amplasat pe teritoriul țării este menit să fie un sistem defensiv. Declarația vine după ce China a cerut imperativ Coreei de Sud să nu mai desfășoare alte baterii și să limiteze folosirea celor existente. Noul președinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, care vede sistemul drept esențial pentru a contracara rachetele nord-coreene, s-a angajat să nu mai onoreze promisiunile administrației precedente de a limita noi desfășurări ale THAAD, de a nu mai participa la scutul global al SUA și de a nu forma o alianță trilaterală cu Japonia și SUA. În campania electorală, Yoon anunța că va cumpăra o nouă baterie THAAD, însă de când a preluat funcția, guvernul său a susținut că se concentrează pe "normalizarea” operării sistemului existent. Ministrul de externe sud-coreean, Park Jin, și cel chinez, Wang Yi, s-au întâlnit, marți, pentru a găsi modalități de a redeschide negocierile de denuclearizare cu Coreea de Nord și pentru a relua exporturile culturale, precum muzica K-Pop sau filmele sud-coreene spre China, blocate din 2016.Wang a spus, miercuri că el și Park "s-au pus de acord ca fiecare să ia în considerare îngrijorările legitime ale celuilalt și să continue să gestioneze prudent și adecvat problema pentru ca ea să nu devină o piedică în fața dezvoltării relațiilor bilaterale”.Totuși, chinezii spun că THAAD "subminează interesele strategice de securitate ale Chinei”. Ulterior, presa de stat chineză a scris că THAAD este "un pericol ascuns uriaș care nu poate fi evitat în discuțiile dintre China și Coreea de Sud”.
China și Coreea de Sud au reluat un conflict legat de un sistem de scut antirachetă american amplasat pe teritoriu sud-coreean și despre care chinezii susțin că reprezintă o „amenințare” la adresa securității lor, relatează Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/china-si-coreea-de-sud-sunt-in-conflict-din-cauza-unui-sistem-anti-racheta-este-un-pericol-ascuns-urias-2044041
digi24
guvern
Un canibal a evadat dintr-un spital de psihiatrie din Toulouse
Un canibal a evadat dintr-un spital de psihiatrie din Toulouse. În 2013, un fost soldat a ucis un bărbat de 90 de ani înainte de a-i mânca limba și inima. Trei ani mai târziu, acesta a fost diagnosticat ca fiind iresponsabil din punct de vedere penal, suferind de stres post-traumatic și schizofrenie, și a fost internat într-un centru psihiatric. Jeremy Rimbaud, supranumit "canibalul din Pirinei”, condamnat pentru că a ucis și apoi a mâncat inima și limba unui bărbat în 2013, a evadat miercuri din spitalul de psihiatrie în care era internat, confirmând o informație a Dépêche du Midi. El a fost arestat câteva ore mai târziu după ce a agresat o femeie în vârstă. Potrivit informațiilor noastre, victima, în vârstă de 72 de ani, își plimba câinele în apropierea casei sale miercuri seara, cu puțin înainte de ora 22.00, când a fost atacată. Rimbaud a bătut-o cu un baston până când un vecin, alertat de țipete, a intervenit. "Canibalul din Pirinei” s-a refugiat apoi în scara unei case din apropiere. Înconjurat de mai mulți vecini, atacatorul a făcut remarci incoerente, evocând "iadul” pentru a-și justifica gestul. După ce a fost avertizat, poliția l-a arestat în cele din urmă și l-a plasat în arest. Poliția și-a dat seama rapid că era vorba de bărbatul care evadase din spitalul de psihiatrie mai devreme în cursul zilei. Victima a fost grav rănită, dar conștientă și a fost transportată de urgență la spital. Ea are răni la nivelul craniului și o fractură la antebraț. Jérémy Rimbaud, numit și canibal, a fost dus înapoi la un spital de psihiatrie, deoarece starea sa nu era compatibilă cu custodia poliției.
Jeremy Rimbaud este supranumit canibalul din Pirinei. El a ucis un bărbat de 90 ani înainte de a-i mânca limba și inima. Bărbatul a fost diagnosticat de stres post-traumatic și schizofrenie.
https://alephnews.ro/guvern/un-canibal-a-evadat-dintr-un-spital-de-psihiatrie-din-toulouse/
alephnews
guvern
USR-PLUS și PMP cer BEC prelungirea programului de vot pentru ca Diaspora să poată vota și după ora 21:00
"PMP a transmis o solicitare către BEC prin care cerem ca BEC, de urgență, să se convoace și să adopte următoarea decizie. Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alegeri și anume cozi de sute de metri în fața secțiilor de votare din străinătate, în mod special în fața secțiilor din UE și Republica Moldova. Am solicitat BEC să se întrunească de urgență și să ia decizia de a prelungi programul de vot pentru cetățenii români care votează peste hotare până la ultimul cetățean care își exercită dreptul de vot. În UE există state care au avut, timp de două zile, procesul electoral tocmai pentru a le permite cetățenilor să își exprime votul pentru Parlamentul European. E clar că prezența celor 3,5 milioane de cetățeni români și interesul lor față de aceste alegeri și referendumul cu obectiv în consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetățenii români din UE și Republica Moldova”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, la sediul PMP. De asemenea, liderul PMP solicită ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să ia toată măsurile necesare pentru ca cetățenii români din străinătate să poată vota fără probleme. "Precizez că pe lângă solicitarea BEC i-am cerut și ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să ia măsurile necesare penru că MAE gestionează alături de BEC procesul electoral peste hotare. Avem deja secții unde au votat mii de cetățeni. Cei mai mulți au votat într-o secție până la orele 13.00 în Republica Moldova, la Chișinău, la ambasada României au votat peste 1.100 de persoane. Sunt în total peste 5.000 de votanți în Municipiul Chișinău. Foarte mulți români au votat la Londra. Sunt cozi infernale la Roma, Hamburg, Praga, în foarte multe secții de vot din Olanda, sunt cozi de peste jumătate de kilometru de cetățeni care așteaptă să își exercite dreptul la vot”, a afirmat Tomac. "Se impune ca BEC să ia de urgență această decizie de a le permite tuturor cetățenilor cu drept de vot să își exercite votul și după ora 21.00, așa cum era prevăzut până în prezent. E esențial ca cetățenii de peste hotare să aibă această libertate să meargă la vot. Înțeleg că există această politică a PSD de descuraja cetățenii români liberi să-și exprime votul. Semnalul dat de societate ne obligă să reacționăm. MAE împreună cu BEC trebuie să ia de urgență această măsură, pentru că, în caz contrar, ar însemna că le îngrădim un drept fundamental oamenilor care așteaptă 4-5 ore pentru a își exercita dreptul de vot. Este o dovadă că statul român n-a fost pregătiti să le asigure condiții celor 3,5 milioane de cetățeni români de peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot. Facem acest apel astăzi când se pot corecta lucrurile prin prelungirea programului de vot. În caz contrar ne vom rezerva dreptul de a acționa în instanță pe cei care au organizat alegerile pentru că e inadmisibil acest lucru”, a conchis Tomac. "Cerem autorităților măsuri de urgență pentru asigurarea dreptului fundamental de vot Alianța 2020 constată că situația actuală de desfășurare a procesului electoral impune măsuri urgente! Având în vedere desfășurarea deosebit de îngreunată a votării în întreaga țară și, în mod special, în Diaspora, solicităm ferm autorităților responsabile luarea următoarelor măsuri pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental de vot: Dispunerea de către Guvern a extinderii duratei votării până la ora 23.00”, a transmis USR-PLUS într-un comunicat de presă. "Definirea de către Biroul Electoral Central a noțiunii de “sală unde se votează”, utilizată în cadrul Legii nr. 33/2007, astfel încât să includă întreaga incintă în care se află secția de votare. Astfel, la ora la care votarea va fi declarată închisă, toți cetățenii aflați în incinta secției de votare vor putea vota în continuare. Cerem Biroului Electoral Central să găsească o soluție de urgență pentru suplimentarea buletinelor de vot în toate secțiile unde acestea sunt pe cale de a se epuiza. Considerăm că asigurarea exercitării dreptului fundamental de vot este un motiv suficient pentru adoptarea unor dispoziții de urgență, iar Guvernul României are obligația să ia toate măsurile necesare în acest sens”, mai arată Alianța.
Președintele PMP Eugen Tomac a declarat că partidul pe care îl conduce a făcut o solicitare către Biroul Electoral Central pentru a se întruni în vederea adoptării unei decizii de prelungire a programului de vot pentru ca toți cetățenii din Diaspora să poată vota, transmite Mediafax. Un mesaj asemănător a venit și din partea Alianței USR-PLUS.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/pmp-cere-bec-prelungirea-programului-de-vot-pentru-ca-diaspora-sa-poata-vota-si-dupa-ora-2100-1137896
digi24
cultura
Cadoul de Crăciun al vulcanului La Palma: „Erupția s-a sfârșit”
"Erupția s-a sfârșit”. O frază mult așteptată de toți locuitorii din La Palma încă din 19 septembrie, care a fost pronunțată cu mare solemnitate de Julio Ruiz, consilier de securitate al Insulelor Canare și purtător de cuvânt al Planului de urgență vulcanică al insulelor (Pevolca). Cel mai frumos cadou de Crăciun. 85 de zile și opt ore de erupție. Un con care a ajuns la 1.121 de metri deasupra nivelului mării. Șase cratere. Reziduuri care au atins o grosime maximă de 70 de metri. 9.090 de cutremure. Toate acestea au fost suferite de locuitorii din Palencia. Oamenii de știință consideră că erupția vulcanică din La Palma s-a încheiat, după ce sâmbătă a luat sfârșit perioada de 10 zile de inactivitate stabilită la sfârșitul emisiilor de lavă și gaze. Președintele Insulelor Canare, Ángel Víctor Torres, a salutat sfârșitul erupției și a declarat că reconstrucția insulei va fi abordată cât mai repede posibil și cu toate garanțiile, relatează EFE. "Mi-aș fi dorit să fi fost mult mai devreme. Capacitatea sa de distrugere a fost cea mai mare din istoria Insulelor Canare. Astăzi marchează sfârșitul erupției vulcanice din La Palma”, a scris președintele regional.
85 de zile și opt ore de erupție a Cumbre Vieja. Un con care a ajuns la 1.121 de metri deasupra nivelului mării.Șase cratere și reziduuri care au atins o grosime de 70 de metri.9.090 de cutremure. Toate acestea au fost suferite de locuitorii din La Palma.
https://alephnews.ro/cultura/cadoul-de-craciun-al-vulcanului-la-palma-eruptia-s-a-sfarsit/
alephnews
social
Asociația care construiește primul spital de oncologie pentru copii: ONG-urile minorităților și ale BOR nu sunt supuse legii
"O să vă spun de fapt ce spune legea aceasta, în forma în care a fost votată. Spune că noi trebuie să facem niște raportări privind beneficiarii reali. În spiritul acestei legi, beneficiarii reali sunt cei care ne dau bani, nu cei cărora noi le dăm bani. Pentru că beneficiarul real al banilor pe care îi strângem e statul român, care nu își face treaba și noi ne străduim să îi facem treaba. De ce îl interesează pe statul român cine sunt oamenii care ne dau bani? Tranzacțiile se fac prin bancă în cea mai mare parte a lor și sunt companii. Și nu se mulțumesc să afle doar numele companiilor, ci vor să afle cine e în spatele acestor companii, asociații, acționari, oameni cu interese”, a spus Oana Gheorghiu, la Digi24.Ea a adăugat că luna trecută asociația a fost supusă unui control, pe legea veche. "Legea de dinainte prevedea că daca nouă ni se pare ceva suspect la un donator, atunci avem obligația să sesizăm Oficiul pentru spălarea banilor. Acum legea vine și spune nu! Trebuie să vă raportați toți donatorii. Nu înțeleg de ce statul român e interesat de numele donatorilor noștri și ai asociaților și acționarilor, firmelor care ne dau bani când interesul lor ar trebui să fie către cei cărora le dăm noi bani”, a completat ea. Oana Gheorghiu a mai spus că în acest moment nu știe cum să procedeze cu campania de strângere a donațiilor prin SMS. "Nu știm! Să ne spună parlamentarii care au votat legea cum să facem. Avem peste 200.000 de donatori, peste 1.500 de companii și sper că statul ne va aloca niște fonduri să angajam oameni care să facă aceste raportări, pentru că noi cu resursele de oameni și de bani pe care le avem nu ne-am permite să facem acest lucru. Și, în primul rând, e o chestie absurdă. Eu strâng bani de la oameni să construiesc un spital. Alții strâng bani să dea de mâncare copiilor cărora statul nu le dă de mancare”, a mai spus Gheorghiu, acuzând o discriminare, pentru că "ONG-urile minorităților naționale nu au obligația să facă această raportare”."Dacă sunt un ONG românesc, iată că sunt discriminat în raport cu ONG-urile minorităților și mă aștept ca acestea să ia poziție, pentru că ele sunt primele care ar trebui să se opună unei astfel de discriminari. Biserica Ortodoxă Română sper să ia poziție și să vină alături de noi, pentru că primește bani de la stat și din donații și nu are obligația să facă aceste raportări”, a subliniat fondatoarea Asociației "Dăruiește Viață". "Aceste raportări nu au scopul de a verifica spălarea banilor, pentru că banii nu pot fi verificați în acest sens. Eu trebuie să mă uit ce face ONG-ul cu banii, nu de unde îi primește, ca să identific o așa zisă spălare a banilor. Această lege are ca scop intimidarea donatorilor noștri și a noastră. Până la urmă cred că vrea să ne oprească să facem acest spital pentru că este o palmă pe care o dăm statului român, care de 30 de ani nu a construit un spital, și noi, o mână de oameni, reușim să convingem că e nevoie de un spital și să convingem oamenii să doneze. Să ne explice statul român dacă vrea să ne oprim, pentru că asta înțelegem prin această lege. Ne pune în imposibilitatea să facem aceste raportări și practic, conform legii, într-o lună de zile ne pot desființa”, a mai spus Oana Gheorghiu. Ea a criticat încă o dată faptul că trebuie să raporteze, potrivit noii legi, pe toți cei care fac donații: "Nu poți să afli nimic dacă te uiți cine mi-a dat banii”."Dacă firma Constantin SRL îmi dă mie 100 de lei și eu raportez, ce vede statul român? De unde știe el că acolo e o spălare de bani? Nu ar trebui să se uite ce fac eu mai departe cu banii ca să vadă? Este o modalitate de a ne controla și de a-i speria pe cei care ne dau bani. Noi depunem bilanțuri ca orice entitate din țara asta, ne audităm. Transparența este pentru noi o provocare și o obligație vizavi de sponsorii noștri”, a mai spus Gheorghiu. "E în interesul nostru să fim transparenți și Asociația "Dăruiește Viață" chiar asigură transparența. Fiecare donator poate să verifice în orice moment unde sunt banii lui și în ce proiecte au ajuns. E interesul nostru să fim transparenți astfel încât sponsorii să fie alături de noi în continuare”, a concluzionat ea. Citiți șiDragnea, după ce legea spălării banilor și ONG-urilor a fost votată până a ieșit cum a vrut: Era firescKelemen Hunor: ONG-urile nu trebuiau amestecate cu legea privind spălarea banilor
Oana Gheorghiu, fondatoare alături de Carmen Uscatu a Asociației "Dăruiește Viață", a criticat, la Digi24, adoptarea legii pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care organizațiile non-guvernamentale sunt obligate prin lege să raporteze toți beneficiarii. Ea a spus că, de fapt, legea prevede că beneficiari sunt cei care donează, nu cei care primesc ajutor și statul ar trebui să se uite, mai degrabă, cum se cheltuiesc banii. Ea a mai acuzat totodată discriminarea: ONG-urile minorităților și ale Bisericii Ortodoxe Române nu sunt supuse acestei legi.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/asociatia-care-construieste-primul-spital-de-oncologie-pentru-copii-ong-urile-minoritatilor-si-ale-bor-nu-sunt-supuse-legii-1020114
digi24
social
Sute de persoane, reţinute în trei zile de ucraineni sub suspiciunea de trădare: „ar fi colaborat cu forţele ruse"
Câteva sute de persoane au fost reţinute în regiunea Nikolaiev din sudul Ucrainei între 5 şi 8 august deoarece "ar fi colaborat cu forţele ruse". Informaţie a fost comunicată de Dmytro Marchenko, general-maior al forţelor armate ucrainene. Acesta a adăugat că au fost găsite dovezi justificative "care demonstrează că fiecare reţinut a transmis informaţii valoroase" trupelor ruseşti. Arestările au fost efectuate începând de pe 5 august, la ora 23.00, până pe 8 august, la ora 5.00, au precizat ucrainenii.
Aproximativ 400 de persoane, bănuite că au colaborat cu ruşii, au fost reţinute în doar trei zile de forţele ucrainene, potrivit Sky News.
https://www.mediafax.ro/externe/sute-de-persoane-retinute-in-trei-zile-de-ucraineni-sub-suspiciunea-de-tradare-ar-fi-colaborat-cu-fortele-ruse-21071197
mediafax
sanatate
Pielea ta ascunde probleme de sănătate. Semnele care îți arată ce boli ascunde corpul tău
Pielea este cel mai mare organ dintre toate care alcătuiesc corpul uman, acoperind întregul exterior al corpului. Cu o grosime de 2 milimetri și cântărind aproximativ 6 kilograme, pielea umană acționează ca o barieră de protecție împotriva tuturor lucrurilor din afara corpului, inclusiv a luminii, căldurii, bolilor și rănilor. În plus, pielea servește ca un termostat, adunând date din mediu pentru a regla temperatura corpului. De asemenea, oferă un mijloc prin care organismul poate primi hidratare și nutrienți. Pielea este unul dintre cele mai vitale organe ale corpului. Ea este necesară pentru a ne menține în viață. Aspectul pielii tale oferă fiecărei persoane o gamă largă de indicii cu privire la vârsta, sănătatea și bunăstarea generală. Dar pentru un profesionist medical, o privire atentă asupra pielii poate fi un prim pas în diagnosticarea unei serii de afecțiuni și boli. Iată câteva dintre lucrurile surprinzătoare pe care pielea ta le poate dezvălui despre sănătatea ta. Apariția unor semne catifelate, maro deschis sau negre pe gât, și, uneori, pe zona inghinală, poate fi un semn al diabetului de tip 2. În cazul diabetului zaharat de tip 2, organismul nu este capabil să proceseze corect hormonul, insulina, care este necesar pentru metabolizarea glucozei pentru utilizare în celule și țesuturi. Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este o afecțiune destul de comună în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă. Este cauzată de un dezechilibru hormonal care duce la niveluri crescute de androgeni în organism. Dezechilibrul poate duce la dezvoltarea de multiple chisturi benigne pe ovare, menstruații neregulate și infertilitate. Nivelurile crescute de androgeni inerente PCOS pot provoca modificări și în aspectul unei femei. Aceste modificări pot include creșterea în greutate, rărirea părului, dezvoltarea părului facial cu model masculin, precum și acneea bărbiei și a maxilarului. Dacă ai menstruații neregulate și observi acnee pe bărbie și maxilar sau creșterea părului facial, e cazul să consulți medicul. PCOS poate fi gestionat cu hormoni și dietă, iar multe femei pot inversa simptomele. Dermatita herpetiformă, denumită uneori boala DH sau boala Duhring, este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin umflături și mâncărime, adesea pe coate, genunchi, scalp și fese. Marea majoritate a cazurilor de DH apar în combinație cu o sensibilitate la gluten, potrivit dermatologilor. Această sensibilitate poate fi sau nu diagnosticabilă ca boală celiacă, o boală autoimună în care ingestia de gluten dăunează intestinului subțire. În plus, DH este uneori confundată cu eczemă. Un diagnostic de DH poate fi pus doar de către un medic, iar simptomele se rezolvă în mod normal cu o dietă strictă, fără gluten. În timp ce un diagnostic al unei afecțiuni tiroidiene nu poate fi pus doar privind pielea, anumite modificări ale pielii pot sugera că merită să îți verifici nivelul tiroidian de către un medic. Un altul este pierderea sau subțierea sprâncenelor care nu poate fi pusă pe seama pensatului excesiv. Ca și pielea uscată, pierderea/subțierea sprâncenelor, care este cunoscută clinic sub numele de madaroză, poate fi un semn al unei tiroide insuficiente. Atunci când este cazul, madaroza poate fi însoțită de intoleranță la frig, pierderea sau subțierea părului scalpului, creșterea în greutate, oboseală și depresie.
O privire atentă asupra pielii poate fi un prim pas în diagnosticarea unei serii de afecțiuni și boli. Semnele de pe piele îți arată ce boli ascunde corpul tău. Pielea este cel mai mare organ dintre toate care alcătuiesc corpul uman, acoperind întregul exterior al corpului. .
https://alephnews.ro/sanatate/pielea-ta-ascunde-probleme-de-sanatate-semnele-care-iti-arata-ce-boli-ascunde-corpul-tau/
alephnews
media
Putin are „pile” la Google. Cum traduce Google din engleză în rusă: „Thank you, Mr. President!”
Limba noastră-i o comoară? Să vezi rusa cum e. Lecția de Google Translate de azi. Dacă vrei să scrii în rusă "Salutare sau La mulți ani, domnule președinte!”, Google te obligă automat să te referi la Putin. Deci, "Hello, Mr President” devine "Hello, Vladimir Vladimirovici”! Ca să îți iasă jocul, te anunț că "Mr President” trebuie să îl scrii cu "M” și "P” mare. Fără punct după "Mister”, exact așa cum vezi pe imaginile noastre. Mă tem de ce s-ar fi ales de celebra cântare a lui Marylin Monroe către Kennedy – "Happy Birthday, Mr President”. Dar ce se întâmplă dacă vrei să îl înjuri pe Putin? Poate nu întâmplător Google a fost conceput de un rus, Serghei Brin. Când înjuri, Putin iese din schemă. Înjurătura se adreseaza către "gospodin prezident”. Despre Putin, numai de bine.
Google te obligă automat să te referi la Putin. Dar ce se întâmplă dacă vrei să îl înjuri pe Putin?.
https://alephnews.ro/media/cum-traduce-google-din-engleza-in-rusa-thank-you-mr-president/
alephnews
social
Ce spune Nicușor Dan despre scenariul intrării Capitalei în carantină
Întrebat, la Realitatea Plus, ce măsuri va lua dacă la preluarea mandatului de primar incidenţa cazurilor de COVID-19 va fi 3 sau mai mult, el a răspuns: "Sunt nişte măsuri obligatorii pe care această hotărâre de guvern de acum câteva zile prin care se prelungeşte starea de urgenţă ne obligă să le luăm. În situaţia de 3 la mie devine obligatorie purtarea măştii în spaţii deschise. Urmează să vedem, acum e în lucru la Ministerul Sănătăţii şi probabil că în câteva zile o să avem un sistem informatic să vedem dacă aceşti 3 la mie sunt distribuiţi cât de cât uniform în interiorul Bucureştiului sau există anumite zone care au o incidenţă mai mare, care eventual să fie carantinate. Nu se pune problema în momentul ăsta de carantinarea Bucureştiului, această ipoteză este exclusă în acest moment", transmite Agerpres. Acesta a spus că este gata să colaboreze cu Ministerul Sănătăţii şi cu Direcţia de Sănătate Publică, pentru că există mijloace pe care, dacă le pun împreună, pot împiedica răspândirea COVID-19."Din păcate, nu a existat o colaborare foarte bună până în momentul acesta între Primăria Capitalei, Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică. Eu sunt un om al dialogului ; am fost zilele acestea, am avut vizite pentru a înţelege fenomenele, am fost la Direcţia de Sănătate Publică, am fost la Ministerul Sănătăţii, am fost la DSU, în afară de alte vizite pe care le-am făcut la alte instituţii pe alte domenii şi sunt gata în momentul în care preiau mandatul să colaborăm cu ministerul şi cu Direcţia de Sănătate Publică, pentru că există nişte mijloace pe care, dacă le putem împreună, putem să stăvilim această boală", a afirmat Nicuşor Dan. În opinia sa, este nevoie de un suport pentru DSP în ceea ce priveşte call center-ul, astfel încât să se cunoască foarte repede lista de contacţi ai persoanelor depistate cu COVID-19, pentru ca aceştia să fie testaţi cât mai repede. El a declarat că este nevoie de o colaborare privind testarea şi de o supraveghere mai mare a ceea se întâmplă în spaţiul public acolo unde normele de protecţie sanitară nu sunt aplicate. Edilul ales al Capitalei a subliniat importanţa colaborării cu DSP, a stabilirii listei contacţilor persoanelor care au fost deja infectate şi a extinderii testării pe următoarele categorii: personal din spitale şi din centrele de asistenţă socială, funcţionari care sunt în contact direct cu publicul, şoferi şi vatmani. "Toate aceste categorii de persoane trebuie să fie testate periodic şi Primăria Capitalei are această capacitate", a afirmat Dan. Acesta a menţionat că probabil într-o săptămână va fi învestit în funcţia de primar.
Primarul ales al Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat, vineri seară, că exclude ipoteza carantinării Capitalei acum, dar că va analiza cu ajutorul unui sistem informatic privind incidența de cazuri noi de COVID-19 dacă se impune izolarea anumitor zone.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ce-spune-nicusor-dan-despre-scenariul-intrarii-capitalei-in-carantina-1385951
digi24
guvern
Ivan Fedorov, primarul răpit de ruși, face mărturii despre perioada petrecută în captivitate
Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a făcut mărturisiri despre perioada în care a fost ţinut în captivitate. El a fost răpit de militarii ruși şi apoi eliberat pe 16 martie în schimbul a nouă soldați din armata lui Putin. Anunțul răpirii lui Federov a venit pe 11 martie după ce forțele rusești au cucerit Melitopol, care se află la vest de orașul asediat Mariupol. "Au fost șase zile periculoase, pentru că am înțeles că pentru ruși viața mea și a civililor valora zero” povestește Ivan Fedorov pentru Reuters. "Au venit la mine noaptea vreo 5-6 militari și au vorbit timp de aproximativ patru sau cinci ore, un dialog dur”. Edilul afirmă că a fost păzit de soldaţi înarmaţi, într-o cameră mică, dar nu a fost rănit din punct de vedere fizic. Fedorov a descris orele de interogatorii dure atunci când a fost reținut de forțele rusești luna trecută și a povestit cum a apelat la ajutorul Papei pentru a opri războiul care a distrus jumătate din orașul său din sudul Ucrainei. Rusia lui Putin nu a făcut niciun comentariu cu privire la detenția primarului sau la schimbul de prizonieri raportat de Ucraina.
Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a făcut mărturisiri despre perioada în care a fost ţinut în captivitate. El a fost răpit de militarii ruși şi apoi eliberat pe 16 martie în schimbul a nouă soldați din armata lui Putin. Anunțul răpirii lui Federov a venit pe 11 martie după ce forțele rusești au cucerit Melitopol, care se află la vest de orașul asediat Mariupol. Rusia lui Putin nu a făcut niciun comentariu cu privire la detenția primarului sau la schimbul de prizonieri raportat de Ucraina. .
https://alephnews.ro/guvern/rusia-ucraina/ivan-fedorov-primarul-rapit-de-rusi-face-marturii-despre-perioada-petrecuta-in-captivitate/
alephnews
cultura
PASTILA DE LIMBĂ. Cuvinte vechi și rare (II)
Întâi şi întâi, vă supun atenţiei două cuvinte care seamănă binişor între ele şi înseamnă acelaşi lucru. Este vorba de două adverbe predicative cu un vag miros livresc, poate chiar arhaizant: "pesemne” şi "pasămite”. Ambele adverbe vin din lumea basmelor, a tărâmurilor scornite, a meleagurilor populate de zmei, feţi frumoşi, zâne, maştere, balauri, prinţese şi ursitoare. Dintre cele două, trebuie spus că "pesemne” se mai aude din când în când pe la o lansare de carte sau la o întâlnire cu cititorii. Există scriitori şi gânditori care preţuiesc acest cuvânt şi se încăpăţânează să-l ţină în viaţă. "Pasămite”, în schimb, pare îngropat definitiv. Mai dăm peste el doar în traducerile de demult ale unor poveşti şi mai de demult. În ceea ce priveşte semnificaţia celor două cuvinte, ea este, după cum spuneam, aceeaşi în ambele cazuri. "Pesemne” şi "pasămite” înseamnă de fapt "se pare că”, "se vede treaba că” sau "probabil că”. Iată câteva exemple lămuritoare. Într-un cântec auzit în Piaţa Universităţii în 1990 şi compus pe versurile unei poezii care se cheamă chiar "Pesemne”, după cum îşi aminteşte britanicul Mark Percival într-un reportaj difuzat de Digi24 anul trecut, se disting versurile "Pe noi pesemne ne păzeşte cineva / Căci ar fi trebuit de mult să nu mai fim.” Acelaşi cuvânt apare şi într-o schiţă a lui Caragiale, "Pesemne că dumneata ai luat biletul ăsta de mult şi ai plecat din Bucureşti”, precum şi într-o povestire a lui Creangă: "Pesemne inima le spunea că spânul nu le este văr”. Dacă veţi înlocui cuvântul "pesemne” cu echivalentele "se pare că”, "se vedea treaba că” sau "probabil că” în exemplele de mai devreme, veţi constata că sensul enunţului este acelaşi. Despre "pasămite” am spus că este un cuvânt cu o bună circulaţie în lumea basmelor, aşa cum arată următoarele exemple din Ispirescu ("A treia zi, cum se sculă, plecă iarăşi la marginea eleşteului. Pasămite îl trăgea aţa la ursita lui.”), din Delavrancea ("Pasămite se uluise că iar a dat peste oameni ca şi dânsul” - "ca şi” era permis pe vremea aceea) sau din Vlahuţă ("Pasămite i se făcuse milă de el babei.”) Şi în aceste cazuri înlocuirea lui "pasămite” cu echivalentele "se pare că”, "se vede treaba că”, "probabil că” sau "pesemne” nu produce schimbări de sens în enunţuri. Un alt cuvânt de pe care merită să ştergem praful este adverbul "nemite”, un cuvânt rar şi care este asociat de unii lingvişti cu un cuvânt ceva mai cunoscut şi mai folosit: "darămite”. Respectivii lingvişti susţin că "nemite” şi "darămite” înseamnă acelaşi lucru, respectiv "cu atât mai puţin”, pe când dicţionarele în vigoare precizează că "nemite” înseamnă "cu atât mai puţin”, pe când "darămite” are sensul de "cu atât mai mult”. Altfel spus, cele două adverbe nu numai că sunt sinonime, dar sunt antonime. Vorba dramaturgului irlandez Samuel Beckett când a fost întrebat dacă e englez: "Dimpotrivă”.Trecând la exemple, să apelăm din nou la Caragiale: "Sunt două copile care trebuiau numaidecât măritate şi el n-avea para frântă (adică era sărac lipit), nemite cu ce să le-nzestreze”. Dacă îl înlocuim pe "nemite” cu locuţiunea echivalentă "cu atât mai puţin”, observăm că sensul enunţului se păstrează. În ceea ce priveşte folosirea lui "darămite” cu sensul de "cu atât mai mult”, e momentul să recurgem la înţelepciunea populară şi să amintim vechea vorbă românească "Se întâlneşte el munte cu munte, darămite om cu om”. Dacă îl înlocuim pe "darămite” cu locuţiunea echivalentă "cu atât mai mult”, observăm că şi de data asta sensul enunţului se păstrează. Din acelaşi grup al cuvintelor folosite astăzi mai rar decât în trecut fac parte şi adverbele "altminteri” şi "cogeamite” sau "coşcogeamite”. Primul înseamnă "în caz contrar” sau "dacă nu”, pe când al doilea înseamnă "foarte mare” şi îl are ca sinonim pe "ditamai”. Apropo de "cogeamite”, să observăm şi asemănarea dintre acest adverb şi cel mai înalt boxer din lume (cam 2,30 m.), Gogu Ştefănescu, alias Gogea Mitu.
Conform promisiunii din emisiunea trecută, vorbim şi astăzi despre câteva cuvinte româneşti folosite mai rar, dacă nu cumva uitate de-a binelea. Sătui de „mentenanţă”, de „endorsement”-uri, de „trend”-uri şi de „cele mai noi branduri de fashion din wish list-ul tău” (formularea chiar există într-o reclamă, n-am inventat-o eu), continuăm scotocirea prin cufărul cu vechituri. Iar dacă în episodul trecut am amintit de „barem”, „încaltea” şi „anţărţ”, e momentul să vedem ce urmează, spune Radu Paraschivescu.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/pastila-de-limba-cuvinte-vechi-si-rare-ii-874353
digi24
social
Dezamăgire pentru absolvenții Academiei de Poliție. Se gândesc să se reprofileze
"Tocmai am venit acum, în august, din promoția nouă, a fost visul meu să vin aici, îmi plăcea la Poliția Rutieră. Zic îmi plăcea, pentru că în momentul de față sunt foarte dezamăgit că nu avem echipamentul corespunzător, nu ni s-au dat gecile reflectorizante și este foarte periculos să lucrezi noaptea, nu ai o vizibilitate bună”, spune unul dintre acești tineri absolvenți. El este doar unul din cei 400 de absolvenţi ai Academiei de Poliţie. A fost detaşat să lucreze în Capitală şi acum se plânge de condiţiile nesigure. "Să nu ai echipamentul ăsta pe timp de noapte? Înseamnă să nu fii văzut de participanții la trafic și nu ești protejat nici de vreme”, spune Bogdan Toader, reprezentant al poliţiştilor. Însă problema echipamentului nu e singura pentru proaspeţii poliţişti. Cei veniţi din provincie în Bucureşti şi-au dat seama că le este foarte greu să locuiască în capitală. "Sunt probleme și cu banii de chirie. Durează foarte mult până se aprobă raportul și noi, studenții, avem o decontare foarte mică”, spune unul dintre tinerii de la Academia de Poliție. "Până acum, deşi au fost obligaţi să vină în Bucureşti să lucreze, ei nu beneficiază de compensaţia de chirie, care este oricum într-un cuantum de 350 de lei şi sunt nevoiţi să se împumute de la prieteni sau primesc bani de acasă”, spune Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol. "Îşi pun în pericol siguranţa, pentru că neavând aceste elemente reflectorizante şi caschetele de culoare albă, ei se expun când ies pe carosabil şi nu mai sunt vizibili, dar vorbim şi de un bun-simţ, pentru că să trimiţi la 12 grade un agent în cămaşă cu mânecă scurtă în stradă este destul de dificil”, adaugă Andreica. "Era obligativitatea lor să fim echipați, ca prima echipare să fie conform fișei de echipare și sunt lipsuri, n-am primit nici caschetele. Majoritatea sunt dezamăgiți pentru lipsa de interes din partea conducerii”, mărturisește un tânăr polițist. Problemele nu-i surprind însă pe cei care au lucrat în sistem.- Discuția este simplă. Ei nu au fost prinși în plan. Au ieșit unii la pensie și au angajat alții. Ăștia nu au fost alocați de drept și, ca atare, în fila de plan care s-a făcut, financiară, ăștia nu au fost cuprinși, explică reprezentantul unui magazin de uniforme militare. - Nu puteau fi prevăzători?- Nu! Pentru că nu anticipau că vor pleca așa mulți.- Nu au avut bani să îi îmbrace pe toți!-Știi cât costă un echipament? 3 mii de lei, la care mai adaugi 2 mii! 50 de milioane de om. Oficialii Poliţiei Capitalei spun că știu despre această problemă și că vor căuta fonduri pentru ca în curând să îi echipeze corespunzător pe toți polițiștii. Mai mult, plata pentru chirii va fi făcută retroactiv după ce documentele vor fi aprobate.
Situaţie dificilă pentru absolvenții Academiei de Poliție. Ajunși în stradă ca polițiști, foștii studenți și-au dat seama că statul nu le oferă mare lucru. Nici măcar uniforme ca să își facă treaba în condiții de siguranță. Așa că unii dintre ei spun că poate ar fi mai bine se întoarcă acasă și se reprofilează. Mai-marii poliţiei recunosc problemele, dar spun că toate vor fi rezolvate cât de curând.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/dezamagire-pentru-absolventii-academiei-de-politie-se-gandesc-sa-se-reprofileze-999888
digi24
guvern
Mesajul preșdintelui Klaus Iohannis cu ocazia Comemorării Holocaustului Romilor: Este de datoria noastră astăzi să le evocăm memoria
Mesajul integral al președintelui Klaus Iohannis transmis de Administrația Prezidențială: "În fiecare an, la data de 2 august, aducem un omagiu memoriei a jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi care au fost uciși în Europa în perioada Holocaustului. Aceștia au fost victimele unui regim brutal, dezumanizant, care a promovat rasismul, antisemitismul, ura și intoleranța ca politici de stat. Rememorarea este o dimensiune fundamentală a vieții. În România, aproximativ 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, aproximativ 11.000 pierzându-și viața. Este de datoria noastră astăzi să le evocăm memoria și să ne asigurăm că astfel de atrocități nu se vor mai repeta. În acest moment, nevoia de aducere-aminte este mai importantă ca niciodată. În contextul recent creat de pandemia de COVID-19, observăm din nou o creștere alarmantă a rasismului, a antisemitismului și a discursurilor motivate de ură care vizează romii, în special în mediul online. Datoria noastră, ca lideri politici, este de a combate aceste evoluții, de a condamna public fără ezitare orice afirmație care incită la ură. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile pentru a dezvolta instrumente adecvate, care să ne permită să ne protejăm societățile împotriva acestor amenințări. România a făcut pași importanți în ceea ce privește asumarea Holocaustului și combaterea rasismului și antisemitismului și poate fi acum considerată un model regional: în mai 2021, am adoptat Strategia națională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Această strategie ne permite să formăm mai bine funcționarii publici care se ocupă de acest fenomen și, de asemenea, să avem o mai bună colectare a datelor. La nivel internațional, România a fost una dintre țările care a susținut cu tărie, în 2020, adoptarea de către Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) a unei definiții de lucru, neobligatorie din punct de vedere juridic, a antițigănismului / discriminării împotriva romilor. A fost un proiect major al Președinției germane a IHRA, căruia i-am acordat sprijinul constant. Trebuie făcute eforturi suplimentare în ceea ce privește educația cu privire la genocidul romilor. Trebuie să ne asigurăm că educăm generațiile tinere cu privire la acest episod tragic al istoriei europene. Fiecare societate are această datorie fundamentală de a se asigura că noile generații cunosc și păstrează viu adevărul. Susținem eforturile consolidate de a include genocidul romilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în programele educaționale, precum și eforturile destinate protejării ultimilor supraviețuitori. Europa se bazează pe respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. Promovarea diversității culturale, religioase și etnice este cel mai bun mod de a preveni conflictele și de a construi societăți democratice pașnice. Ca Președinte al României, reafirm angajamentul ferm al țării mele în ceea ce privește prezervarea memoriei Holocaustului, promovarea valorilor democratice și condamnarea hotărâtă a oricărui act rasist, combaterea discriminării, antisemitismului, extremismului, precum și a violenței rasiale sau etnice", a transmis Klaus Iohannis.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, eveniment organizat anual de Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau. "În România, aproximativ 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, aproximativ 11.000 pierzându-și viața. Este de datoria noastră astăzi să le evocăm memoria și să ne asigurăm că astfel de atrocități nu se vor mai repeta", spune șeful statului.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/mesajul-presdintelui-klaus-iohannis-cu-ocazia-comemorarii-holocaustului-romilor-este-de-datoria-noastra-astazi-sa-le-evocam-memoria-1619543
digi24
guvern
Un agent de pază a murit într-o stație de metrou din Sectorul 3
Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București a fost sesizată prin apel la 112 că un agent de pază, ce executa serviciul la o stație de metrou din sectorul 3, a acuzat o stare de rău și a căzut. La fața locului s-au deplasat, de urgență, polițiști din cadrul Brigăzii Poliției Transport Public, precum și echipaj medical de prim ajutor. În ciuda eforturilor medicale, a fost declarat decesul bărbatului. Cercetările sunt efectuate de Biroul Morți Supecte și Ucideri din Culpă din cadrul Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul bărbatului. "Conform procedurilor, organele de cercetare vor demara o anchetă pentru a stabili cauzele decesului. Metrorex prezintă condolențe familiei și colegilor agentului de pază”, transmite Mariana Miclăuș, directorul general al Metrorex. Potrivit Metrorex, incidentul a avut loc în jurul orei 07:30, când unuia dintre angajații firmei de pază cu care Metrorex colaborează i s-a făcut rău în stația de metrou Republica.
Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București a fost sesizată prin apel la 112 că un agent de pază, ce executa serviciul la o stație de metrou din sectorul 3, a acuzat o stare de rău și a căzut. În ciuda eforturilor medicale, a fost declarat decesul bărbatului. Potrivit Metrorex, incidentul a avut loc în jurul orei 07:30, când unuia dintre angajații firmei de pază cu care Metrorex colaborează i s-a făcut rău în stația de metrou Republica.
https://alephnews.ro/guvern/un-agent-de-paza-a-murit-intr-o-statie-de-metrou-din-sectorul-3/
alephnews
guvern
Vladimir Putin va transmite un mesaj „apocaliptic” Occidentului la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei
Preşedintele Vladimir Putin va trimite un avertisment "apocaliptic” Occidentului atunci când va conduce luni festivităţile de marcare a 77 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, arătând vasta putere de foc a Rusiei în timp ce forţele sale luptă în Ucraina. Un survol deasupra Catedralei Sfântul Vasile va include avioane de luptă supersonice, bombardiere strategice Tu-160 şi, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă "apocaliptic” Il-80, care ar transporta conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear, a declarat Ministerul Apărării. În acest scenariu, Il-80 este conceput pentru a deveni centrul de comandă itinerant al preşedintelui rus. Acesta este plin de tehnologie, dar detaliile specifice sunt secrete de stat ruseşti, scrie Reuters. Liderul de la Kremlin, în vârstă de 69 de ani, a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când naziştii lui Adolf Hitler au invadat-o în 1941. "Încercarea de a linişti agresorul în ajunul Marelui Război Patriotic s-a dovedit a fi o greşeală care a costat scump poporul nostru”, a declarat Putin pe 24 februarie, când a anunţat ceea ce a numit o operaţiune militară specială în Ucraina. "Nu vom face o astfel de greşeală a doua oară, nu avem dreptul”. Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie pentru a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă de acolo de persecuţiile naziştilor şi pentru a se apăra de ceea ce el numeşte ameninţarea americană la adresa Rusiei reprezentată de extinderea NATO. Ucraina şi Occidentul resping afirmaţia de fascism ca fiind un nonsens şi spun că Putin duce un război de agresiune neprovocat. Alături de înfrângerea din 1812 a împăratului francez Napoleon Bonaparte, înfrângerea Germaniei naziste este cel mai venerat triumf militar al ruşilor, deşi ambele invazii catastrofale dinspre vest au lăsat Rusia profund sensibilă în privinţa graniţelor sale. Invazia Rusiei a ucis mii de oameni şi a strămutat aproape 10 milioane de persoane. De asemenea, a lăsat Rusia în ghearele unor sancţiuni occidentale dure şi a stârnit temeri legate de o confruntare mai amplă între Rusia şi Statele Unite – de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii. În urmă cu mai puţin de două decenii, preşedintele american George W. Bush s-a alăturat lui Putin la festivităţile de 9 mai de la Moscova. Anul acesta nu a fost invitat niciun lider occidental, a precizat Kremlinul. Statele Unite şi aliaţii săi au intensificat livrările de arme către Ucraina, iar Putin s-a confruntat cu apeluri din partea unora dintre militarii ruşi de a dezlănţui o mai mare putere de foc asupra Ucrainei, au declarat pentru Reuters două surse apropiate forţelor armate. Moscova a declarat Occidentului că livrările sale de arme sunt ţinte legitime. Înaintea datei de 9 mai, la Moscova şi în capitalele occidentale au circulat speculaţii potrivit cărora Putin pregătea un fel de anunţ special privind Ucraina, poate o declaraţie de război directă sau chiar o mobilizare naţională. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins miercuri aceste sugestii, calificându-le drept "prostii”. Kremlinul nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la ceea ce ar putea spune Putin în discursul său, care va fi rostit de la tribuna din Piaţa Roşie, în faţa Mausoleului lui Vladimir Lenin. Anul trecut, Putin a atacat excepţionalismul occidental şi ceea ce a spus el că este creşterea neonazismului şi a rusofobiei – tendinţe la care a revenit din nou şi din nou atunci când a abordat problema Ucrainei.
Preşedintele Vladimir Putin va trimite un avertisment „apocaliptic” Occidentului atunci când va conduce luni festivităţile de marcare a 77 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, arătând vasta putere de foc a Rusiei în timp ce forţele sale luptă în Ucraina. Sfidător în faţa izolării profunde de Occident de când a ordonat invazia asupra Ucrainei, Putin va vorbi în Piaţa Roşie în faţa unei parade de trupe, tancuri, rachete şi rachete balistice intercontinentale. Un survol deasupra Catedralei Sfântul Vasile va include avioane de luptă supersonice, bombardiere strategice Tu-160 şi, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă „apocaliptic” Il-80, care ar transporta conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear, a declarat Ministerul Apărării.
https://alephnews.ro/guvern/rusia-ucraina/vladimir-putin-va-transmite-un-mesaj-apocaliptic-occidentului-la-parada-organizata-pe-9-mai-de-ziua-victoriei/
alephnews
economic
Începe producţia de gaze naturale din Marea Neagră. Ciucă: România face un pas decisiv pentru garantarea securității energetice
"Participăm la un eveniment istoric, este un moment istoric pentru industria energetică din România: începerea producţiei de gaze în cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia. Este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre în ultimii 30 de ani, iar luna aceasta primele cantităţi de gaze au fost deja introduse în piaţa autohtonă. România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securităţii energetice, într-un moment de cotitură şi în contextul în care Europa şi pieţele mondiale iau măsuri rapide pentru a-şi aproviziona cetăţenii şi economiile cu energie. Faptul că acest proiect va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an înseamnă că vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României", a spus premierul. "Mă simt mândru și onorat să fiu azi aici la cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani în domeniul extracției din Marea Neagră. Sper să avem cât mai multe investiții în perioada următoare. Admir răbdarea și tenacitatea companiei Black Sea Oil& Gas că a așteptat 8 ani o lege offshore”, a declarat și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Nicolae Ciucă participă, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat marţi că începerea producţiei de gaze în cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia reprezintă un moment istoric, în contextul în care acesta va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale anual.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/incepe-productia-de-gaze-naturale-din-marea-neagra-ciuca-romania-face-un-pas-decisiv-pentru-garantarea-securitatii-energetice-1991833
digi24
educatie
Scandal la trei licee din Brașov. Elevii cu medii sub 8, obligați să se mute la alte școli
Colegiul Național "Andrei Șaguna”, Colegiul Național "Dr. Ioan Meșota” și Colegiul Național de Informatică "Grigore Moisil" au stabilit în acest an, prin regulamentele de ordine interioară continuarea studiilor acestora de rezultate bune la învățătură. La Colegiul Național Andrei Șaguna, de exemplu, regulamentul spune că "elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a, care la sfârşitul anului şcolar nu obţin media generală de minimum 8.50, mediile generale la limba română şi la matematică de minimum 8.00, sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declaraţi necorespunzători cu standardele şcolare asumate prin contractul educaţional semnat de părinte în momentul înscrierii la Colegiul Naţional "Andrei Șaguna" şi, în consecinţă, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte şcoli. Asociațiile de elevi din România condamnă ferm neglijența Inspectoratului Școlar Județean Brașov și a directorilor unităților de învățământ, fiind solidare cu elevii din județul Brașov. Asociațiile de elevi solicită public Ministerului Educației Naționale să trimită corpul de control pentru cercetarea ISJ Brașov și a celor trei licee implicate. Totodată, solicită Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov să dispună începerea cercetărilor inspectorului școlar general pentru infracțiunea de abuz în serviciu. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea
Scandal la trei licee din Braşov. Elevii care la sfârşit de an nu obţin minimum media 8 vor fi obligaţi să se mute la alte şcoli. Prevederile apar în regulamentele şcolare şi au fost contestate de elevi şi părinţi.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/scandal-la-trei-licee-din-brasov-elevii-cu-medii-sub-8-obligati-sa-se-mute-la-alte-scoli-1076027
digi24
guvern
Un senator USR spune că primarii, viceprimarii și președinții de CJ vor avea pensii speciale din 2020 din cauza CCR
"Campania electorală trece, președintele se alege, iar primarii rămân cu pensiile speciale! L-am întrebat pe Ministrul desemnat pentru Administrație Publică ce va face cu pensiile speciale pentru primari. A răspuns că așteaptă decizia Curții Constituționale. Dar, uite că CCR nu a dat un termen pentru a se pronunța în acest dosar”, a scris Florina Presadă, vineri, pe Facebook, atașând o imagine cu dosarul de pe site-ul CCR în care nu e stabilit un termen pentru dezbatere pe această sesizare. Aceasta a adăugat că pe site-ul Ministerului Dezvoltării a fost publicată hotărârea de Guvern prin care primarii pot solicita aceste pensii. "Practic, în lipsa unei decizii în timp util, de la 1 ianuarie 2020, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor beneficia de aceste pensii. Pe site-ul Ministerului Dezvoltării a fost deja publicată hotărârea de guvern prin care primarii pot solicita aceste pensii. Campanie electorală, fie. Dar să nu uităm esențialul: România”, a conchis Presadă. Pe 28 august 2019, Avocatul Poporului Renate Weber a sesizat CCR în legătură cu Ordonanța de urgență a Guvernului privind Codul administrativ, precizează Mediafax. Weber argumentează că prevederea din actul normativ conform căreia că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie este neconstituțională. Până la acest moment, Curtea Constituțională încă nu a fixat un termen pentru dezbaterea sesizării.
Senatorul USR Florina Presadă a afirmat că primarii, viceprimarii și președinții consiliilor județene vor benefia de pensii speciale, începând de anul viitor, având în vedere că CCR nu a a dezbătut și nici nu a fixat termen de pronunțare pe OUG privind Codul administrativ.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/senator-usr-primarii-viceprimarii-si-presedintii-de-cj-vor-avea-pensii-speciale-din-2020-din-cauza-ccr-1210031
digi24
economic
Daniela Lulache, șef pentru politici nucleare la OECD
Aceasta a declarat vineri pentru News. ro că abia a preluat acest post, în urma unui proces de recrutare, fără a da şi alte detalii. Daniela Lulache s-a născut la 25 august 1967 şi este economist, absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Lulache a condus timp de patru ani, până în vara anului trecut, compania de stat Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară din Cernavodă. De asemenea, între mai 2012 şi mai 2013 a fost consilier al viceguvernatorului BNR, iar în perioada martie 2006 - decembrie 2009 a fost director general al Fondului Proprietatea. Anterior, între ianuarie 2005 şi martie 2006 a fost director al Direcţiei de restructurare şi recuperare credite al Raiffeisen Bank. Lulache a intrat în atenția opiniei publice în perioada în care era director general al Fondului Proprietatea pentru sumele mari încasate cu titlul de salariu și bonusuri. Sumele mari încasate la acel moment au trezit nemulțumirea acționarilor Fondului. În 2009 Daniela Lulache a încasat un salariu plus bonusuri şi compensaţii de 1,87 de milioane de lei sau aproape o jumătate de milion de euro.
Dată jos din conducerea producătorului de energie Nuclearelectrica, Daniela Lulache a fost numită Head of policy and coordination la Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA) a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/daniela-lulache-sefa-de-politici-nucleare-la-oecd-887865
digi24
guvern
Președinte amendat pentru un selfie fără mască. Unde s-a întâmplat
Președintele chilian, Sebastian Pinera, a fost amendat cu suma de 3.500 de dolari după ce și-a făcut un selfie pe plajă cu o localnică, fără să poarte o mască, așa cum este necesar în timpul pandemiei de coronavirus, au transmis autoritățile sanitare, potrivit Reuters. Chile are reguli stricte privind purtarea măștii în toate locurile publice, iar încălcările se pedepsesc cu sancțiuni care includ amenzi și chiar pedepse cu închisoarea. Pinera și-a cerut scuze, la scurt timp după ce selfie-ul a apărut pe rețelele de socializare, la începutul lunii decembrie. Președintele a explicat că mergea singur de-a lungul plajei din apropierea casei sale, în elegantul oraș chilian Cachagua, pe malul mării, când o femeie l-a recunoscut și i-a cerut să facă o fotografie împreună.
Președintele Chile a primit o amendă de 3.500 de dolari pentru un selfie fără mască. El se afla pe plajă și s-a pozat alături de o trecătoare, care era în zonă. Chile are reguli stricte privind purtarea măștii în toate locurile publice.
https://alephnews.ro/guvern/presedinte-amendat-pentru-un-selfie-fara-masca-unde-s-a-intamplat/
alephnews
economic
SUA interzic petrolul rusesc, iar economia globală este afectată
Războiul pornit de către Rusia împotriva Ucrainei a făcut un număr considerabil de țări să ia măsuri împotriva acesteia și, printre cele care au luat cele mai dure măsuri, se numără și SUA. Statele au impus interdicții în ceea ce privește importurile de petrol, gaze naturale și cărbune. Prin urmare, prețul petrolului Brent a ajuns la 130 de dolari pe baril. Cu toate acestea, analiștii JPMorgan preconizează că prețul petrolului va ajunge la 185 de dolari până la finele anului curent, în cazul în care războiul dintre Rusia și Ucraina nu se va încheia prea curând. Țările care au fost cele mai vocale în ceea ce privește folosirea petrolului rusesc sunt Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, ambele folosind aproximativ 1% din totalul necesar pentru aprovizionarea statelor, conform MSN. Și aliații europeni analizează posibilitatea de a interzice importurile de petrol rusesc, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, iar Casa Albă s-a coordonat cu principalele comisii ale Congresului care avansează cu propria interdicție. Europa se bazează pe Rusia pentru țiței și pentru gaze naturale, dar a devenit mai deschisă la ideea de a interzice produsele rusești, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu discuțiile. Între timp, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a declarat, de asemenea, într-o scrisoare, că această cameră "explorează” o legislație pentru a interzice importul de petrol rusesc și că, mai mult decât atât, Congresul intenționează să promulge un ajutor de 10 miliarde de dolari pentru Ucraina, ca răspuns la invazia militară a Moscovei în țara vecină.
Din cauza războiului care continuă în Ucraina, în ciuda sancțiunilor impuse Rusiei, Marea Britanie și UK au luat o decizie radicală. Prețul petrolului a crescut considerabil și se estimează o creștere și mai mare până la finele acestui an. SUA și Marea Britanie erau dependente de petrolul rusesc în foarte mică măsură.
https://alephnews.ro/business/sua-interzice-petrolul-rusesc-iar-economia-globala-este-afectata/
alephnews
sanatate
Focar de infecţie la o policlinică din Drobeta Turnu-Severin
Din tavanul policlinicii din Drobeta Turnu-Severin curge apă cu rugină, pereţii sunt scorojiţi, toalelte sunt murdare, iar geamurile sparte nu au fost înlocuite. În aceste condiţii, sute de pacienţi vin zilnic să se trateze. Pacient: "Parcă nu ai intra într-un spital, parcă ai intra într-o casă părăsită.”Pacient: "Policlinica groazei! Suntem de pomină. Unde sunt banii noștri? Pentru că plătim asigurări de sănătate.”Cladirea veche de peste 40 de ani nu a fost reabilitată complet niciodată. Tocăria și zidurile sunt distruse, în calorifere nu este agent termic şi, în plus, tavanele au fost măcinate de infiltrațiile de apă. Clădirea a fost până acum câţiva ani administrată integral de Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu-Severin. Apoi, proprietarul, Consiliului Judeţean Mehedinţi a scos la vânzare cabinetele medicale. Aşa se face că acum funcţionează aici cabinete ale medicilor de familie, cabinete stomatologe, dar şi instituţii publice. Liviu Mazilu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi: "Toate spațiile care sunt acolo sunt proprietate privată. Consiliul Județean nu poate interveni în această chestiune.”Roxana Urse, medic de familie: "Se lasă treaba de pe unii pe alții.”Nici Direcţia de Sănătatea Publică Mehedinţi nu a luat măsuri. Codruţa Vochescu, purtător de cuvânt DSP Mehedinţi: "Toate cabinetele au autorizație de funcționare și sunt conforme din punct de vedere igenico sanitar.”Până cei implicaţi se vor înţelege, pacienţii sunt nevoiţi să suporte condiţiile.
Clădirea construită în anii '70 nu a fost reabilită niciodată şi arată ca o casă părăsită: tocurile uşilor sunt distruse, toaletele sunt mizerabile, iar pereţii au cedat în faţa mucegaiului şi a infiltraţiilor de apă. Când vine vorba de responsabilitate, Consiliul Judeţean Mehedinţi, proprietar pe mai puţin de un sfert din clădire, şi medicii care au cumpărat încăperi în imobilul respectiv, aruncă vina unul pe altul.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/video-focar-de-infectie-la-o-policlinica-din-drobeta-turnu-severin-587493
digi24
guvern
Documentele CIA despre OZN-uri au devenit publice. Ce informaţii au fost declasificate
Mii de documente de la CIA au fost publicate în această săptămână, în care ar fi incluse toate înregistrările despre OZN-uri, relatează The Guardian. Documentele sunt disponibile pe Black Vault, o arhivă online de documente guvernamentale declasificate. Aproximativ 2.700 de pagini sunt publicate, ceea ce ar reprezenta toate datele pe care le are CIA despre ozn-uri. În documente există relatări despre o explozie misterioasă într-un oraş din Rusia sau observarea unui obiect zburător lângă Baku, capitala Azerbaidjanului, însă formatul "învechit” în care sunt prezentate, face dificilă o analiză a documentelor sau folosirea lor pentru cercetare.
O întreagă arhivă a fost publicată, însă unele documente sunt greu de citit. În luna aprilie au fost publicate trei videoclipuri cu obiecte neidentificate.
https://alephnews.ro/guvern/documentele-cia-despre-ozn-uri-au-devenit-publice-ce-informatii-au-fost-declasificate/
alephnews
guvern
Brexit: Românii din Marea Britanie au la dispoziție 28 de zile pentru a solicita rezidența
Funcționarii care pun în aplicare legile imigrației vor începe să trimită notificări cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie, cu un termen de 28 de zile pentru a solicita să rămână, a anunțat guvernul britanic, citat de BBC. Totuși, ministerul de interne va acorda europenilor un timp nelimitat pentru a completa o cerere pentru statutul stabilit dacă au o scuză rezonabilă pentru întârziere. Conform sursei citate, mai este o săptămână până la data limită până la care pot fi depuse cererile. Până acum, aproximativ 5,6 milioane de cetățeni ai Spațiului Economic European (SEE) și persoanele aflate în întreținerea lor au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie. Sunt în jur de 400.000 de solicitări în curs de soluționare, iar guvernul primește mii de astfel de cereri zilnic. După referendumul Brexit din 2016, care a avut loc cu exact cinci ani în urmă, statutul stabilit (pentru cei cu minimum cinci ani de ședere în UK) și prestabilit (pentru cei cu mai puțin de cinci ani) a fost introdus pentru cetățenii UE și ai SEE care locuiesc în Marea Britanie. Acest statut le permite să păstreze aceleași drepturi de ședere, călătorie, angajare și acces la asistență medicală și alte beneficii. Țările ai căror cetățeni au făcut cel mai mare număr de cereri sunt Polonia (975.000) și România (918.000).
Țările ai căror cetățeni au făcut cele mai multe cereri sunt Polonia (975.000) și România (918.000).Sunt în jur de 400.000 de solicitări în curs de soluționare, iar guvernul primește mii de astfel de cereri zilnic. Guvernul va acorda europenilor un timp nelimitat pentru a completa o cerere pentru statutul stabilit dacă au o scuză rezonabilă pentru întârziere.
https://alephnews.ro/guvern/romani-o-saptamana-trimita-cerere-rezidenta-uk/
alephnews
justitie
Vaslui: Un bărbat a furat televizorul de la hotel şi l-a dus la amanet
Un bărbat în vârstă de 25 de ani a fost reţinut de poliţiştii Biroului pentru Investigaţii Criminale din cadrului poliţiei Municipiului Vaslui, relatează Ziua de Vaslui. Poliţiştii vasluieni au stabilit, în urma cercetărilor, că bărbatul ar fi furat un televizor de la unitatea hotelieră în care era cazat, iar ulterior l-a dus la amanet. Prejudiciul se ridică la valoarea de 1.200 de lei, iar banii vor fi restituiţi persoanei vătămate. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui pentru dispunerea unei măsuri prevenitve.
Prejudiciul se ridică la valoarea de 1.200 de lei. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore.
https://alephnews.ro/justitie/vaslui-un-barbat-a-furat-televizorul-de-la-hotel-si-l-a-dus-la-amanet/
alephnews
guvern
Te vaccinezi anti-COVID și câștigi o vacă. Țara în care se acordă stimulentul inedit
O localitate din Thailanda a organizat tombolă inedită pentru a-i stimula pe cei care încă nu s-au imunizat. Mai exact, persoanele care se vor vaccina împotriva coronavirusului vor putea câștiga o vacă. Oricare sătean vaccinat din districtul Mae Chaem, din provicinia Chiang Mai, poate să fie fericitul câștigător al unei vaci tinere în valoare de aproximativ 320 de dolari, transmite CNN.
Locuitorii unei localități sunt înscriși la o tombolă dacă se vaccinează anti-COVID. Oamenii imunizați ar putea câștiga o vacă tânără. .Autorități: „Numărul de vaccinați a crescut de la sute la mii în doar câteva zile”.
https://alephnews.ro/guvern/te-vaccinezi-anti-covid-si-castigi-o-vaca-tara-in-care-se-acorda-stimulentul-inedit/
alephnews
tehnologie
Prima Dacie 100% electrică. Teaser video cu SUV-ul cu autonomie de 200 kilometri
Vreau să-ți arăt primele imagini cu prima mașină electrică de la Dacia! Este doar un teaser pe care Renault l-a făcut public. Se poate vedea doar forma farurilor, în rest mașina este în întuneric. Dar îți spun că nu trebuie să mai aștepți mulți ca să vezi restul – dezvăluirea primei Dacia electrice va avea loc mâine! Nu că misterul este prea adânc. Mașina va fi varianta de serie a conceptului Dacia Spring, arătat în primăvară. Iar Spring este doar o variantă cosmetizată a Renault K-ZE, care se produce și se vinde în China de anul trecut. Viitoarea electrică românească ar urma să fie cea mai ieftină de pe piață. Aceasta este doar începutul electrificării Dacia. Noile Logan, Sandero și Sandero Stepway vor avea și versiuni hibride. Marca românească nici nu are de ales, deoarece trebuie să reducă emisiile ca să respecte normele europene.
Renault a publicat un teaser al primei Dacia 100% electrice. Prima Dacia electrică va fi prezentată complet mâine. Dacia electrică va fi bazată pe conceptul Spring, prezentat în martie 2020.
https://alephnews.ro/tehnologie/prima-dacie-100-electrica-teaser-video-cu-suv-ul-cu-autonomie-de-200-kilometri/
alephnews
educatie
A început înscrierea la Bac. Când se încheie cursurile și progamul probelor
Cursurile claselor a XII-a se vor finaliza pe 26 mai, iar Bacalaureatul va începe pe 6-7 iunie cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română. În zilele de 8 și 9 iunie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 9, 12 și 13 iunie - evaluarea competențelor digitale, iar pe 14 - 16 iunie evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Prima probă scrisă la Limba și literatura română va fi susținută pe 26 iunie, a doua zi proba la limba și literatura maternă - probă scrisă. Pe 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, pe 30 iunie proba la alegere a profilului și specializării. Pe 5 iulie vor fi afișate rezultatele până la ora 16:00 și depuse contestațiile între orele 16:00 - 20:00. Între 6 și 9 iulie vor fi rezolvate contestațiilor, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie. Înscrierea candidaților pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va face între 11 și 14 iulie urmând ca pe 27 iulie, a celor care au promovat examenele de corigențe. Pe 21 august va fi susținută proba scrisă la Limba și literatura română, pe 22 august - la limba și literatura maternă, iar pe 23 august - proba obligatorie a profilului. Ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, va avea loc pe 4 august. Între 25 și 28 august vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în Limba română, pe 28 august competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar pe 29-30 august competențele digitale. În zilele de 30 și 31 august se va face evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Rezultatele vor fi afișate pe 1 septembrie, până la ora 16:00, și depunerea contestațiilor se va face în aceea zi, între orele 16:00 – 20:00.Contestațiile vor fi rezolvate între 2 - 5 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 6 septembrie.
Înscrierile pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat au începu luni și se vor încheia pe 26 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/a-inceput-inscrierea-la-bac-cand-se-incheie-cursurile-si-progamul-probelor-728731
digi24
guvern
Islamul celebrează finalul Ramadanului. Lumea musulmană s-a adunat la Marea Moschee „Ayasofya”
Sute de musulmani s-au adunat aseară la rugăciune, în fosta Catedrală Sfânta Sofia din Istanbul. Au marcat astfel, prima ceremonie, de când clădirea a fost reconvertită într-o moschee. Deși inițial a fost o Catedrală, aceasta a fost redenumită Marea Moschee Ayasofya, după cucerirea Istanbulului de către Imperiul Otoman.
Lumea musulmană sărbătorește finalul lunii sfinte a Ramadanului. Oamenii s-au adunat pentru rugăciune la Marea Moschee „Ayasofya” din Istanbul. A fost prima ceremonie de acolo din ultimii 86 de ani.
https://alephnews.ro/guvern/islamul-celebreaza-finalul-ramadanului-lumea-musulmana-s-a-adunat-la-marea-moschee-ayasofya/
alephnews
guvern
Dacian Cioloș: E o glumă varianta Florin Cîțu premier
"PNL are ce întâlniri vrea, nu asta e problema noastră. Noi vrem să știm cât mai repede ce decide. Discuții tot au, se tot plimbă dintr-o parte în altă, e important că PNL să își asume o decizie foarte clară, ei știu care sunt așteptările noastre. PNL trebuie să aleagă, USR a fost foarte clar în așteptări - reforme, buget clar și realist și un mod de funcționare a coaliției foarte clar definit. Vom intră la negocieri doar după ce PNL va fi foarte clar că vrea refacerea coaliției. Câtă vreme ezită și tot mai discută și cu PSD, și cu noi, o să-i lăsăm să discute cu PSD cât vor. Când vor să vină la noi, să vină", a declarat Cioloș.Întrebat dacă, în cazul în care se va decide refacerea coaliției, USR ar acceptă propunerea că Florin Cîțu să fie premier, Dacian Cioloș a răspuns: "Asta e o glumă, să terminăm cu lucrurile astea. Tot aud discuțiile astea, să încheiem acest subiect care din punctul nostru de vedere e încheiat. Să discutăm de lucruri serioase, program de guvernare, cum va funcționa coaliția. Asta e un subiect închis, reîncălzit. Ieri am fost clari că suntem de acord că premierul să vină de la PNL. În rest, poziția USR e arhicunoscută în ceea ce privește un nou premier în cazul în care se reface coaliția". Cu o zi în urmă, liderii PNL și USR au discutat despre refacerea Coaliției. "Sunt șanse mari”, a declarat Florin Cîțu la finalul discuțiilor. Florin Cîțu ar fi dat de înțeles că își dorește să fie din nou premier, la negocierile cu USR. Acesta le-a transmis în debutul discuției că președintele PNL trebuie să fie și premier. "Am zis să nu intrăm în asta pentru că ne blocăm”, spun surse din USR. Negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare s-ar putea întinde până săptămâna viitoare. După primele discuții cu USR și PSD delegația PNL trebuie să transmită partidului concluziile discuțiilor pentru a lua o decizie în legătură cu viitoarea coaliție de guvernare.
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat joi, la Digi24, că PNL trebuie să aleagă și că USR va intra la negocieri doar după ce liberalii vor spune foarte clar că vor refacerea coaliției. Întrebat dacă ar accepta o variantă cu Florin Cîțu premier, Cioloș a răspuns: "Asta e o glumă. Să încheiem acest subiect".
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/dacian-ciolos-e-o-gluma-varianta-florin-citu-premier-1724335
digi24
externe
Germania a exportat arme la un nivel record în 2021. Cele mai multe au mers în Egipt
Precedentul record cu privire la exporturile de armament ale Germaniei a fost stabilit în 2019, când prima economie europeană a exportat armament în valoare de 8,015 miliarde de euro. Din suma totală, exporturi de armament în valoare de 9,04 miliarde de euro au fost aprobate de fostul Guvern condus de Angela Merkel, potrivit cifrelor oficiale publicate marţi de Ministerul german al Economiei. Noua coaliţie guvernamentală, compusă din social-democraţi, verzi şi liberali, a aprobat şi ea exporturi de armament în valoare de 309 milioane de euro, în primele trei săptămâni de la instaurarea sa în data de 8 decembrie 2021.În luna decembrie a anului trecut în media au apărut informaţii conform cărora Guvernul care se afla atunci pe finalul mandatului a aprobat exporturi de armament în valoare de 4,91 miliarde de dolari în ultimele nouă zile în care a fost în funcţie, adică mai mult de jumătate din totalul pentru întregul an 2021. Aceste informaţii au creat vâlvă pentru că acel Guvern era doar unul interimar şi în aceste condiţii nu trebuia să adopte decizii politice majore. Un alt element notabil este faptul că în 2021 principalul destinatar al exporturilor de armament ale Germaniei a fost Egiptul, ţară criticată pentru încălcarea drepturilor omului şi implicarea în conflictele din Yemen şi Libia. Anul trecut, Egiptul a primit armament din Germania în valoare de 4,34 miliarde de euro.
Germania a emis anul trecut licenţe pentru exporturi de armament în valoare de 9,35 miliarde de euro, mai mult decât în orice alt an şi în creştere de 61% comparativ cu 2020, transmite DPA, potrivit Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/germania-a-exportat-arme-la-un-nivel-record-in-2021-cele-mai-multe-au-mers-in-egipt-1806789
digi24
sanatate
Raed Arafat: Oamenii au fost păcăliți. Punct. Trebuie să recunoaștem. Au reușit unii să păcălească populația în halul acesta
"Sunt oameni care răspândesc știri false în timpul unor dezbateri de la unele televiziuni, care invită astfel de persoane, iar aceste persoane vin cu teorii împotriva vaccinării, se pronunță împotriva oricărei măsuri luate de autorități pentru a limita răspândirea bolii, ba unii chiar au ajuns să nege existența pandemiei, deși este recunoscută de o lume întreagă”, a spus Raed Arafat. Explicând afirmația făcută zilele trecute, când a spus că ar trebui să li se taie microfonul unor astfel de persoane, șeful DSU a arătat că în acest caz deja nu mai este vorba despre dreptul la liberă exprimare, ci s-a ajuns la libertatea de a dezinforma și de a manipula. "Libera exprimare este garantată, este un lucru pe care îl respectăm cu toții, dar când îți ies oameni care n-au nicio bază științifică și comentează lucruri la care nu se pricep și vin cu informații false, cu informații denaturate, într-o țară în care s-a ajuns la 300 de decese pe zi, este un moment în care trebuie să decizi - da, continuăm să-i lăsăm să-și bată joc de orice decizie care se ia sau, măcar acolo unde transmiterea se face prin canale ale mass-mediei, acolo să se gândească - n-am zis că noi o s-o facem, ci să se gândească - respectivele canale dacă vor să fie responsabile în continuare pentru ceea ce vedem în țară. Pentru că, în final, acest microfon le este oferit de cineva care le spune "vă rugăm, spuneți” și această situație deja a avut un impact major în România și acest impact este ce vedem acum”, a explicat Raed Arafat. "Au libertate, scriu toți pe Facebook-uri, scriu pe social media, ies în stradă și spun ce vor, nimeni nu i-a oprit, dar măcar să nu continuăm răspândirea forțată prin unele canale, la care se uită foarte multă lume, care este puțin informată și care stă și ia aceste informații de bune, pentru că au încredere într-o persoană sau au încredere într-un post sau au încredere într-un prezentator și ne trezim că ajungem să avem un număr de pacienți mult peste capacitatea noastră și avem număr de decese de 300 pe zi, ceea ce este imens”, a continuat Raed Arafat. Citiți și: Președintele Colegiului Medicilor: O delegație a OMS vine în România să înțeleagă ce se întâmplă, de ce avem o vaccinare așa de redusăOamenii "au fost păcăliți. Punct. Trebuie să recunoaștem. Au reușit unii să păcălească populația în halul în care numai 30 și ceva la sută să se vaccineze. Să zicem că mai erau 20 și ceva la sută pe care n-aveai cum să-i convingi, pentru că întotdeauna erau împotriva oricărui vaccin. Diferența a fost păcălită de cei care au mințit și care au venit cu informații false și au reușit să le răspândească mult mai bine decât informațiile corecte sau informațiile bazate pe știință, așa că la acest moment cred că trebuie să stăm toți și să ne gândim în liniște, fără să mai ascultăm pe unul, pe altul, să stăm să ne gândim pentru noi”, a îndemnat Raed Arafat. "Deja majoritatea familiilor au oameni decedați, au oameni care au sechele de la COVID, au oameni care sunt în spitale acum. Marea majoritate sunt persoane nevaccinate. Să se gândească: oare au fost păcăliți? Este momentul să se gândească că nimeni nu le vrea răul când îi sfătuim să se vaccineze ca să se protejeze. Și dacă este așa, să o facă. Dacă nu, își asumă riscul mai departe, iar noi facem tot posibilul să creăm locuri și să absorbim șocul care este cu un număr așa mare de pacienți. Nu este singura boală din România, mai avem și alți pacienți și mai avem și alte urgențe și încercăm să echilibrăm sistemul pentru a face față tuturor și să tratăm cât de mulți putem. Dar soluția optimă este să nu ajungi la spital și să te protejezi”, a încheiat Raed Arafat. Citiți și: Raed Arafat, despre medicii antivacciniști: Ești liber să spui ce vrei, dar răspunzi de acest lucru dacă dezinformezi populația
În România sunt persoane care vin și spun în dezbateri televizate inclusiv că pandemia nu există, dar asta se întâmplă pentru că li se pun la dispoziție platforme ce îi ajută să răspândească astfel de informații false, pe care unii oameni, mai simpli, le cred, a declarat, duminică seara, la Digi24, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/raed-arafat-oamenii-au-fost-pacaliti-punct-trebuie-sa-recunoastem-au-reusit-unii-sa-pacaleasca-populatia-in-halul-acesta-1704079
digi24
guvern
Plaja lărgită din Mamaia nu poate fi folosită până la 1 iulie, din cauza birocrației
Avem mai multă plajă în Mamaia și pare că suntem pregatiți pentru marele val de turiști din vară, asta în teorie. În practică, birocrația românească ne bate din nou cu 3-0.Sectorul de plajă mult largită, aflată între cazinou și zona cluburilor din Nord, nu poate fi utilizată decât în a doua parte a sezonului, asta deși lucrările sunt gata. Explicația – nu s-a făcut recepția, iar procesul nu e deloc simplu.
Plaja lărgită din Mamaia va putea fi folosită abia după 1 iulie. Lucrările la sectorul de plajă nu au fost recepționate. Proprietarii sunt revoltați și spun că birocrația înseamnă pierderi pentru ei.
https://alephnews.ro/guvern/plaja-largita-din-mamaia-nu-poate-fi-folosita-pana-la-1-iulie-din-cauza-birocratiei/
alephnews
sanatate
Un fals medic oftalmolog din Cluj Napoca ar fi operat, timp de 10 ani, fără să aibă acest drept
Sesizarea deputului USR Emanuel Ungureanu a ajuns la ministerul Sănătății, care a constatat că abia în 2018 medicul a dat examenul de specialitate și în 2014, a terminat rezidențiatul, deși în ultimii 10 ani falsul medic efectua operații. Emanuel Ungureanu a aflat de această situație după ce a mers în vizită la spitalul CFR din Cluj Napoca, pentru a vedea nevoia de finanțare de aici, iar la sesizarea unui pacient, a început să facă verificări. Pacienta spunea că a fost operată de medicul respectiv și a fost lovită peste cap. Emanuel Ungureanu a declarat pentru Digi24 că femeia numită Crina Melania Nistor nu a practicat nici specialitatea de medicină de familie. Ea consulta ca medic oftalmolog la trei cabinete private. Vizavi de spitalul CFR, femeia si-a construit un cabinet privat, unde pacienții era direcționați, deși aveau bilet de trimitere și puteau să beneficieze de servicii gratuite. Ministerul Sănătății a trimis adrese către Casa Națională de Sănătate și către Direcția de Sănătate Publica din Cluj pentru a face verificări în acest caz.
Un nou scandal zguduie sistemul sanitar din România. Deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză faptul că un medic oftalmolog din Cluj Napoca ar fi operat vreme de 10 ani fără să fi avut acest drept. Medicul şi-a obţinut diploma de specialitate, cea care-i permitea să opereze, abia anul trecut.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/un-fals-medic-oftalmolog-ar-fi-operat-10-ani-fara-sa-aiba-acest-drept-1105088
digi24
sanatate
Simptomele alergiilor sezoniere sunt asemănătoare cu cele ale COVID-19. Cum pot fi deosebite
Alergie sau simptome COVID-19? Multe persoane alergice pot avea simptome care se suprapun cu cele ale coronavirusului, fără să fie infectați. Pe de altă parte, unele simptomele pot fi luate în calcul ca reacții alergice, iar infecția să existe. Prin urmare, diferența dintre ele este foarte importantă, atât pentru tine, cât și pentru cei din jur. Madeleine Scharbeg, director rinologie şi chirurgie endoscopică a sinusurilor: "Simptomele alergiilor sezoniere sunt mâncărime la nivelul ochilor, congestie nazală, ochi roz. Unii oameni mai pot avea dureri de cap sau oboseală. Simptomele pentru COVID-19 sunt febră, dificultăți de respirație și tuse. Peste 90% din pacienții cu COVID-19 vor avea febră.” Deși simptomele COVID-19 nu sunt de obicei asociate cu cele ale alergiilor, există cazuri în care se pot dezvolta simptome suplimentare. De exemplu urticarie, tuse, strănut, nas curgător. În cel mai rău caz, dificultatea respiratorie ar putea fi legată de alergie, dar și de COVID-19. Ea nu se poate rezolva cu un inhalator și, ca atare, trebuie tratată ca o urgență. Madeleine Scharbeg, director rinologie şi chirurgie endoscopică a sinusurilor: "Diferența cheie dintre COVID-19 și alergii, numărul unu este febra. Nu veți vedea niciodată febră și alergii. Numărul doi, febră musculară, nu poți avea dureri musculare și alergie. Poți avea o oarecare oboseală, o oboseală ușoară la alergii. Oboseala pe care o vedem la Covid-19 este mult mai extremă.” O altă diferență principală între simptomele de virus și alergie este timpul. Simptomele pentru COVID-19 durează maximum 14 zile în timp ce reacțiile alergice pot dura mai mult, spre exemplu un sezonul întreg de primăvară.
Simptomele alergiilor sezoniere sunt asemănătoare cu simptomele COVID-19.Dificultatea respiratorie ar putea fi legată de alergie, dar şi din cauza COVID-19 .Principalele diferenţe între alergii şi virus sunt febra, durerile musculare şi durata simptomelor.
https://alephnews.ro/sanatate/simptomele-alergiilor-sezoniere-sunt-asemanatoare-cu-cele-ale-covid-19-cum-pot-fi-deosebite/
alephnews
guvern
CTP, după moțiune: „Am avut de toate în acest spectacol. Ar fi trebuit să vândă bilete Parlamentul”
Cristian Tudor Popescu a spus că Valeriu Turcan, sotul vicepremierului demis Raluca Turcan, a sunat pentru a preciza că aceasta este răcită: "s-a jurat că are 40 de grade”. "Să-i urăm sănătate”, a spus gazetarul. "Oare doamna Turcan avea lacrimi în ochi? Dacă e așa - nu pot să-mi dau seama, expresia este aia de Popa-prostu', i se duc trăsăturile în jos (Privește imaginile). Chiar lăcrimează. Avem meniul complet în felul ăsta, avem și o plânsoare, avem lacrimi. Pentru că în rest am avut de toate în acest spectacol. Ar fi trebuit să taie bilete și să lase publicul să intre la Parlament și să vadă ce s-a întâmplat acolo. Avem melodrama totală. Avem comedia, melodrama, dramedia. Tot ce am văzut azi în Parlament, un spectacol pentru care ar fi trebuit să vândă bilete Parlamentul, mai face un ban, că sunt mai sărăcuți, și oamenii ar fi câștigat și ei ceva, văzând în direct un astfel de spectacol, pentru că în rest nu au văzut nimic”, a spus Cristian Tudor Popescu. Gazetarul a comparat dezbaterea de astăzi cu un meci de wrestling. "Există un sport pârât numit wrestling, în care Gorila vie din Colorado se bate cu Monstrul aproape negru din Dakota. Și vin ăștia cu pachete uriașe de mușchi la purtători, vopsiți, figuri înspăimântătoare, și-și dau tot felul de lovituri care sunt fake, nu sunt adevărate, asta e tehnica acestui sport pârât, să pară că-i spargi capul, că-l dai de pământ, că-l joci în picioare și, de fapt, să nu-i faci nimic. Cam asta am văzut și în Parlament, secvențe de tipul: "ia-l de pe mine, că-l omor””, a spus Cristian Tudor Popescu. "Asta am văzut aici, am văzut jucători care nu sunt preocupați să câștige meciul pe teren, ci care să tragă, să împingă, să reducă terenul după nevoi, ca să câștige deformând terenul, folosind niște trucuri. Ce o să vedem în continuare o să fie și mai și”, a adăugat gazetarul.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comparat dezbaterea de azi din Parlament, pe moțiunea de cenzură, soldată cu demiterea guvernului Orban, cu un meci de wrestling, unde loviturile sunt „fake”, de tipul „ia-l de pe mine că-l omor”.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ctp-dupa-motiune-oare-d-na-turcan-avea-lacrimi-in-ochi-pentru-ca-in-rest-am-avut-de-toate-in-acest-spectacol-1255696
digi24
guvern
Trei persoane au fost ucise și două au fost rănite într-un magazin de arme din SUA
Trei persoane au fost ucise și două au fost rănite într-un magazin de arme din Louisiana, SUA. Incidentul s-a produs sâmbătă, într-un magazin de arme din statul Louisiana, la doar câțiva kilometri nord-vest de New Orleans, conform CNN. O persoană a împușcat doi oameni în magazinul de arme, potrivit șerifului din Jefferson Parish Louisiana, Joseph Lopinto. Ambele victime au fost declarate moarte la fața locului. Shooting at gun store in Louisiana involves 'multiple deaths,' sheriff says https://t. co/0q9nCBaadF
Schimbul de focuri a avut loc într-un magazin de arme din statul Louisiana. O persoană a împușcat doi oameni în magazinul de arme. A treia persoană ucisă este tocmai atacatorul.
https://alephnews.ro/guvern/trei-persoane-au-fost-ucise-si-doua-au-fost-ranite-intr-un-magazin-de-arme-din-sua/
alephnews
guvern
Viorica Dăncilă se teme de proteste. Le-a reproşat liderilor PSD că nu comunică pe subiectul crimelor de la Caracal
"A fost un pic stranie şedinţa. A început certându-ne pe toţi că nu apărem în presă să facem declaraţii. Ne tot spunea premierul că vedeţi că se pregăteşte un nou 10 august, că se continuă presiunea şi se doreşte un nou Colectiv, în sensul consecinţelor de la Colectiv. A mai spus despre USR că vedeţi declaraţiile lui Dan Barna şi le-a cerut să comenteze ce a zis Barna fiindcă a spus prostii. Era ca un reproş sistematic”, au afirmat sursele social-democrate, pentru MEDIAFAX. De asemenea, Dăncilă a fost nemulţumită de comunicarea preşedintelui Comisie de Apărare din Camera Deputaţilor, Dorel Căprar, care i-a audiat marţi pe reprezentanţii STS. Principala nemulţumire a fost din nou legată de comunicarea mai bună a celor din opoziţie. Lui Căprar, colegii i-au reproşat că a convocat Comisia de Apărare şi că "a ieşit bine STS” după audieri. În cadrul Comitetului Executiv au fost câteva intervenţii. Respectiv Dan Nica a luat cuvântul şi a avut o intervenţie "echilibrată”."Nica a spus «domnule, ca să ştim ce să facem trebuie să ne spuneţi ce s-a întâmplat». Premierul nu a vrut să spună. Zicea doar că în comunicate trebuie să spunem cine este vinovat şi trebuie să spunem mai direct, că oamenii cred că e PSD şi a insinuat să spună că e Iohannis sau măcar procurorul, că ar fi vinovat”, au adăugat sursele citate de MEDIAFAX. La rândul său, liderul PSD Neamţ Ionel Arsene a luat şi el cuvântul şi ar fi spus "am fi vrut să intervenit dat aţi spus să nu politizăm cazul”.În replică, premierul a părut deranjată de afirmaţie, însă "la finalul intervenţiilor a spus «eu am zis acolo, dar nu era pentru voi era pentru Barna şi pentru opoziţie. Nu am ştiut că sunteţi aşa disciplinaţi»”, au precizat sursele PSD. Un alt social-democrat ar fi zis, la şedinţă, că totul era orchestrat de servicii de informaţii pentru a distruge PSD, însă Dăncilă l-ar fi contrazis. Sursele din PSD au explicat că Viorica Dăncilă i-ar fi anunţat pe colegi că va face declaraţii, însă premierul a fugit pe uşa din spate. "Şi nouă ne-a spus că o să declare ceva foarte tare. Nu am înţeles ce. Că are pregătit ceva tare”, au explicat sursele menţionate. Viorica Dăncilă nu a făcut declaraţii nici la sosire, când a fost întâmpinată de câţiva protestatari. Sursa: Mediafax, Digi24.ro
În şedinţa CEx, de luni, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, le-a reproşat liderilor că nu „au apărat Guvernul” şi că au lăsat-o să comunice singură pe subiectul crimelor de la Caracal. Premierul le-a spus colegilor din CEx că se teme de un nou 10 august şi că s-ar dori un protest ca cel de după tragedia de la Colectiv, conform unor surse participante la discuţii.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/viorica-dancila-se-teme-de-proteste-le-a-reprosat-liderilor-psd-ca-nu-comunica-pe-subiectul-crimelor-de-la-caracal-1166717
digi24
guvern
Lucian Micu, managerul spitalului din Piatra Neamț: „Nu demisionez, nu mi s-a cerut acest lucru”
Update: Duminică a avut loc ședința Consiliului de Administrație a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț la care a luat parte și Lucian Micu, managerul unității medicale. Acesta a afirmat, potrivit mesageruldeneamt. ro, că nu va renunța la funcție și că nici nu i s-a cerut acest lucru. Secţia ATI, care a ars la Spitalul din Piatra Neamţ, a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP, a declarat, duminică, prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr. Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a declarat, duminică, faptul că era obligatoriu ca Spitalul să notifice DSP-ul despre modificările structurii, ceea ce nu s-a întâmplat. Lucian Micu, managerul spitalului Piatra Neamț, îl contrazice pe prefect: Nu e vorba de mutarea în secția nouă, e o mutare între cele două secții ATI, cu aviz încă din luna aprilie. Are circuitele aprobate, etajele 2 și 3 sunt ATI. Pacienții nu au fost mutați pe structura nouă ci în spații deja amenajate – ATI-ul vechi al spitalului. "Frecvent mutăm pacienții dintr-o zonă în alta pentru a pregăti alte saloane în cazul că vor apărea alte cazuri – e o decizie pentru a optimiza. Decizia a fost luată la nivelul secției ATI, în cursul zilei de sâmbătă. Dar, atenție, erau deja pacienți la etajul 2. Zona nouă, unde a crescut capacitatea și numărul de paturi – nu era funcțională, nu s-a dus niciun fel de aparatură sau vreun pacient”, a mai declarat Lucian Micu.
Secţia ATI, care a ars la Spitalul din Piatra Neamţ, a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP, a declarat, duminică, prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr. Managerul spitalului în contrazice pe prefect: Nu e vorba de mutarea în secția nouă, e o mutare între cele două secții ATI, cu aviz încă din luna aprilie. Lucian Micu: Pacienții nu au fost mutați pe structura nouă ci în spații deja amenajate – ATI-ul vechi al spitalului. Lucian Micu a afirmat că nu i s-a cerut să demisioneze.
https://alephnews.ro/guvern/lucian-micu-managerul-spitalului-din-piatra-neamt-nu-demisionez-nu-mi-s-a-cerut-acest-lucru/
alephnews
sanatate
O nouă metodă de depistare precoce a cancerului la Iaşi
Cu ajutorul aparatelor ultramoderne din Laboratorul de Medicină Nucleară din Iaşi, corpul uman este scanat în totalitate. Mai apoi, cu ajutorul computerului se obţin imagini tridimensionale, în care pot fi observate celulele canceroase. Acest lucru este posibil după ce pacientului i s-a administrat în venă o substanţă radioactivă diluată. Avantajul acestei metode de diagnosticare, faţă de Tomografie sau RMN, este că se poate analiza orice secţiune a unui organ sau ţesut. "Practic noi putem stabili dacă un nodul se găseşte într-o anumită poziţie şi are sau nu are activitate metabolică, ceea ce pentru noi este foarte important pentru că un metabolism accentuat, o fixare accentuată de substanță înseamnă în principal o tumoră malignă,” explică Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO.50 de pacienţi au fost evaluaţi până acum cu aparatele performante. "Pot asigura un diagnostic și precis și precoce. Poți să iei măsurile corespunzătoare,” spune un pacient. "Eu de exemplu am suferit tare mult dintr-o prostie, să spun așa, că nu am fost diagnosticată la timp, am fost operată de tiroidă, tiroida mi-a transmis la sân, acum sânul transmite ginecologic. Cel mai important lucru e să fie pus diagnosticul corect,” spune Dumitra Stănica, pacient. În viitorul apropiat, la Iaşi va fi posibilă şi terapia cu substanţe radioactive. Practic, acestea vor fi administrate pentru a distruge doar celulele afectate de tumori, nu şi pe cele sănătoase, aşa cum se întâmplă în cazul tratamentului cu citostatice.
Diagnosticare cu tehnică 3D în laboratorul de Medicină Nucleară, de la Institutul de Oncologie Iaşi. După ce pacienţilor li se injectează substanţe radioactive, medicii pot vedea orice secţiune a corpului uman şi pot localiza cu precizie tumorile. Noua metodă identifică modificările metabolice provocate de cancer mult mai devreme decât în cazul tehnicilor clasice.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/o-noua-metoda-de-depistare-precoce-a-cancerului-la-iasi-687123
digi24
guvern
Tensiuni între China și Taiwan după ce mai multe avioane ale Beijingului au trecut granița dintre cele 2 țări
Taiwan-ul acuză Beijingulde tensionarea intenționată relațiilor din Asia de Est după ce avioanele chineze au trecut de linia mediană care separă China de Taiwan de aproape 40 de ori, relatează CNN. "Ceea ce vedem acum nu este doar o situație în Strâmtoarea Taiwan, ci o situație regională. Activitățile militare recente ale Chinei, în special în ultimele zile, sunt clar o amenințare de forță, parte din atacurile lor verbale și amenințările militare asupra Taiwan-ului” a declarat președintele Tsai Ing-wen. Această "amenințare” vine pe fondul venirii lui Keith Krach, subsecretar de stat al SUA pentru afaceri economice, energetice și de mediu, în Taipei, cu ocazia înmormântării unui fost președinte al Taiwan-ului, Lee Teng-hui. China a reacționat cu furie din ce în ce mai mare la încălzirea relației dintre Taipei și Washington și a intensificat exercițiile militare în apele din jurul insulei. Beijing-ul continuă să vadă insula ca o parte inseparabilă a teritoriului propriu, în ciuda faptului că cele două tabere au fost guvernate separat de peste 70 de ani.
Taiwan-ul acuză Beijing-ul de tensionarea intenționată relațiilor din Asia de Est. Președintele taiwanez numește trecerea avioanelor chineze în țara sa „o amenințare de forță”.China a cerut SUA să “oprească imediat”relațiile diplomatice cu Taipei-ul.
https://alephnews.ro/guvern/tensiuni-intre-china-si-taiwan-dupa-ce-mai-multe-avioane-ale-beijingului-au-trecut-granita-dintre-cele-2-tari/
alephnews
economic
Acuze: Guvernul avantajează Gazprom pe piața gazelor
"Suprataxarea a fost introdusă în 2013 ca o măsură temporară pentru perioada crizei economice. Acum, în 2017, taxa a fost majorată (de la 60% — n. r.) la 80% și este pentru o perioadă nedeterminată. Este o măsură care penalizează producătorii interni în fața Gazprom. În plus, Gazprom nu va fi obligat să vândă 100% din importuri pe bursă. Este o discriminare extraordinară a producătorilor din România față de producătorii din extern", a declarat Kraft, în cadrul unei conferințe pe tema importanței gazelor naturale, potrivit Agerpres. În ceea ce privește intenția autorităților de a elimina obligativitatea ca furnizorii de gaze să realizeze stocuri pentru iarnă, oficialul ROPEPCA a arătat că depozitarea de gaze a devenit în România o operațiune care generează pierderi. "În țările vestice, înmagazinarea este voluntară, pentru că este profitabilă sau cel puțin nu va rezulta într-o pierdere pentru cei care au înmagazinat gazele. În România este invers. De exemplu, anul trecut, dacă ați înmagazinat, ați pierdut mulți bani. Toți vor siguranță în alimentare, siguranță energetică, dar nimeni nu vrea să plătească pentru asta", a spus el, răspunzând unei întrebări privind opinia sa despre obligativitatea înmagazinării. Tot joi, anterior acestei declarații, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat că furnizorii de gaze ar putea să nu mai fie obligați să constituie depozite pentru viitorul sezon rece, în condițiile în care prețul gazelor de import va fi la iarnă mai mic decât al gazelor înmagazinate. "Dacă o vom face, dacă vom obliga furnizorii, o vom face pentru securitate, nu pentru a avea prețul cel mai mic. Însă trebuie să ne gândim și cine plătește siguranța. Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta ca fiind ajutor de stat pe care îl dăm unei firme care înmagazinează", a spus el, într-o discuție cu presa. Potrivit lui Havrileț, cel mai corect ar fi să existe un stoc strategic și unul liber. "Este o inițiativă legislativă să se facă din acest an un stoc strategic. Legea va stabili cine îl va face, ar putea fi chiar Rezervele Statului", a adăugat președintele ANRE. El a mai spus că iarna viitoare va fi prima când importurile vor fi mai ieftine decât gazele de producție internă depozitate. "Anul trecut era reglementat prețul pentru populație la 60 de lei pe MWh și, cu 20 de lei tariful de înmagazinare, gazele din depozite au costat 80 de lei. În același timp, prețul gazelor de import era tot acolo, 79-80-81 de lei. Dar acum este o diferență de 12 lei, iar consumatorul are dreptul să-și schimbe furnizorul cu unul care, de exemplu, cumpără gaze doar din import, iar, pe termen lung, obține un preț și mai bun de 80 de lei și nimeni nu poate opri consumatorul să se ducă la alt furnizor. Atunci furnizorul care a înmagazinat vine și spune: "Mie cine îmi plătește, că eu am fost obligat să înmagazinez?". Până în prezent, furnizorii au fost obligați să depoziteze o anumită cantitate de gaze în perioada aprilie-octombrie, gaze care erau utilizate în timpul iernii, pentru securitatea aprovizionării în vârf de consum.
Suprataxarea aplicată producătorilor români de gaze pentru profitul obținut în urma liberalizării pieței înseamnă o uriașă discriminare în fața rușilor de la Gazprom, care nu sunt obligați să plătească aceste taxe și nici să vândă pe bursă întreaga cantitate de gaze, a declarat, marți, Harald Kraft, președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/acuze-guvernul-avantajeaza-gazprom-pe-piata-gazelor-747930
digi24
educatie
Cele mai de succes modele europene de învățământ
Vă amintiţi orele de matematică de care se temeau mulţi dintre noi? Sau cele de istorie, pe care mulţi le considerau plictisitoare pentru că păreau un şir nesfârşit de ani şi domnitori pe care nu îi cunoşte nimeni? Finlandezii au eliminat aceste temeri. În centrul şcolii lor nu este materia, ci elevul. El trebuie să se simtă bine şi să vrea să stea la şcoală, nu să aştepte cu disperare clopoţelul. Pentru finlandezi, cel mai important câştig al şcolii este când elevii termină cursurile şi ştiu ce vor să facă în viaţă: să fie sportivi, profesori, medici sau avocaţi. Reuşesc asta fără să fie obligaţi să reţină informaţii după informaţii. Mai mult, spre deosebire de sistemele de educaţie din foarte multe ţări, pentru copiii finlandezi nici temele pentru acasă nu mai sunt ce erau odată. Iar când primesc teme pentru acasă, totuşi, elevii finlandezi se bucură să descopere că sunt atât de simple încât le mănâncă foarte puţin timp. La fel ca mulţi americani şi europeni, Michael Moore, un autor de documentare, voia să îşi dea seama cum reuşesc finlandezii să aibă cel mai bun sistem de educaţie din lume, fără să canalizeze toate energiile copiilor spre reţinerea de informaţii. A aflat, şi noi odată cu el, că şcoala finlandeză este în primul rând practică. Îi ajută pe copii cum să se descurce în tot soiul de situaţii, să ia decizii de mici. Pentru ca fiecare elev să primească din partea profesorilor cât mai multă atenţie, într-o clasă sunt cel mult 20 de copii. Foarte important, diferenţele dintre şcolile de la oraşe şi cele de la sate nu există. Rezultatele se văd. Potrivit statisticilor, 90% dintre elevi termină liceul, iar 66% dintre ei urmează o facultate. "Ne mutăm acum în Franţa, unde douăsprezece milioane de elevi au început şi ei anul şcolar sub semnul schimbărilor. Dar nu ca la noi. La ciclul primar”, afirmă Mihai Maci, conferenţiar universitar. "Vor sa aiba clase alcătuite din 12, maximum 14 elevi. Nu mai vor să aibă clase alcătuite din 20-25-30 de copii. La noi înteleg că se merge chiar și până la 40”, adaugă Mihai Maci, conferenţiar universitar. Conferenţiarul conferenţiar universitar Mihai Maci predă la Oradea, a participat la multe schimburi de experienţă cu colegi din Hexagon şi ştie bine sistemul de învăţământ din Franţa. Crede că dacă tot vor miniştrii să facă reformă în Educaţie, ar trebui să preia ceva de la francezi.42% din elevii români pot să scrie şi să citească, dar nu înţeleg textele studiate. Probleme asemănătoare sunt şi în Franţa, iar autorităţile nu se jenează să acţioneze nici când tinerii au depăşit liceul. "Foarte multe universități au luat această inițiativă de a introduce cursuri de recuperare lingvistică. Cursuri în care elevii învață să citească și să scrie, așa cum înveți în școala primară. Nu trebuie să ne fie rușine de lucrul acesta”, precizează Mihai Maci, conferenţiar universitar.
Colaborare şi socializare în loc de competiţie acerbă. Fericire în loc de stres şi teamă. Sunt principiile de bază ale sistemului de educaţie din Finlanda, lăudat de mai toată lumea. Pentru elevii finlandezi, şcoala nu mai este locul unde merg pentru că trebuie. Abia aşteaptă să îi reîntâlnească pe colegii de clasă şi pe profesori. În loc de lecţii aride, copiii au parte de discuţii captivante şi experimente care îi ţin departe de plictiseală şi rutină.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/cele-mai-de-succes-modele-europene-de-invatamant-792882
digi24
externe
Izvorul fluviului Tamisa a secat pentru prima dată în istorie. Noua sursă este la 8 kilometri în aval
Deşi porţiuni ale albiei fluviale din Gloucestershire seacă în mod regulat pe timpul verii, experţii în climă şi hidrologie consideră că o deplasare pe o distanţă atât de mare în aval a izvorului Tamisei reprezintă un semnal îngrijorător al impactului generat de schimbările climatice. Izvorul fluviului Tamisa, situat în Anglia, s-a deplasat pentru prima dată în istoria cunoscută cu opt kilometri în aval. Foto-Profimedia Deschide galeria foto Fenomenul s-a produs după mai multe săptămâni de secetă severă, când temperaturile au depăşit pragul de 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din Regatul Unit în luna iulie. Christine Colvin, directoarea departamentului de promovare şi implicare socială din cadrul organizaţiei de mediu Rivers Trust, a declarat: "Ceea ce vedem că se întâmplă acum la izvoarele legendarului fluviu Tamisa este, din păcate, emblematic pentru situaţia cu care ne confruntăm în întreaga ţară, acum şi în viitor”."Deşi nu este neobişnuit ca izvorul să sece în timpul verii, să vedem fluviul izvorând la o distanţă de cinci mile (8 km) în aval reprezintă ceva fără precedent”, a adăugat ea, conform Agerpres. "Criza climatică duce - şi va continua să ducă - la o vreme tot mai extremă, inclusiv la secete şi valuri de căldură. Acest fenomen este o ameninţare gravă pentru râuri şi, ca urmare, pentru peisajul general”, a mai spus Christine Colvin. Organizaţia Rivers Trust a lansat un apel pentru accelerarea măsurătorilor hidrologice, o reducere rapidă a pierderilor de apă, sprijin pentru ca gospodăriile să îşi scadă consumul de apă - precum instalarea unor toalete cu debit redus şi a unor recipiente pentru captarea apei pluviale - şi pentru implementarea unor sisteme sustenabile de drenaj, inclusiv pentru grădini, zone umede şi pavaje permeabile, pentru a contribui la formarea unor depozite locale de apă subterană. Izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat la est de Kemble, o localitate situată la sud de Cirencester, şi a reapărut dincolo de Somerford Keynes. John Whitwell, preşedintele consiliului parohial local, a declarat că albia joasă din Somerford Keynes are tendinţa de a seca în majoritatea verilor. Fluviul Tamisa are în mod tradiţional o lungime de 215 mile (346 de kilometri) şi străbate regiunea Cotswolds, traversează oraşul Londra, apoi se varsă în Marea Nordului. Tamisa este al doilea fluviu ca lungime din Regatul Unit după Severn şi găzduieşte în fiecare an o cursă tradiţională de canotaj la care participă echipele universităţilor Oxford şi Cambridge.
Izvorul fluviului Tamisa, situat în Anglia, s-a deplasat pentru prima dată în istoria cunoscută cu opt kilometri în aval, informează DPA.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/izvorul-fluviului-tamisa-a-secat-pentru-prima-data-in-istorie-noua-sursa-este-la-8-kilometri-in-aval-2038239
digi24
externe
Ţările Baltice nu se pun rău doar cu Rusia. Estonia şi Letonia se retrag din grupul de cooperare cu China în care şi România face parte
Această decizie intervine în contextul în care Occidentul critică China pentru intensificarea presiunii militare asupra Taiwanului, o insulă guvernată democratic pe care China o revendică ca teritoriu propriu. "Participarea în trecut la formatul 16+1 nu a dat rezultatele economice dorite", a declarat pentru Reuters Ministerul de Externe leton. "Participarea continuă a Letoniei la cadrul de cooperare condus de China cu ţările din Europa Centrală şi de Est nu mai este în concordanţă cu obiectivele noastre strategice în actualul mediu internaţional", a adăugat acesta. În declaraţiile publicate joi, ambele ţări au afirmat că vor continua să lucreze în vederea unor "relaţii constructive şi pragmatice cu China", respectând în acelaşi timp ordinea internaţională bazată pe reguli şi drepturile omului. Uniunea Europeană consideră China drept un rival strategic în anumite domenii, dar încearcă să încurajeze Beijingul să reformeze normele comerciale în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Aceasta în ciuda faptului că Beijingul a sancţionat unii membri ai Parlamentului European şi a pedepsit economic Lituania. Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria rămân în formatul de cooperare.
Letonia şi Estonia s-au retras joi dintr-un cadru de cooperare între China şi ţările din Europa Centrală şi de Est, călcând pe urmele Lituaniei, care s-a retras în mai anul trecut.
https://www.mediafax.ro/externe/tarile-baltice-nu-se-pun-rau-doar-cu-rusia-estonia-si-letonia-se-retrag-din-grupul-de-cooperare-cu-china-in-care-si-romania-face-parte-21079181
mediafax
externe
Haos pe aeroportul Heathrow din Londra. Mormane de bagaje au fost abandonate în fața unuia dintre terminale
Oamenii au fost avertizați că e posibil să-și recupereze lucrurile abia după două zile. Totul vine în contextul în care industria aviatică nu pare să facă față reîntoarcerii pasagerilor, după doi ani de pandemie. Oamenii și-au reluat călătoriile, dar companiile aeriene şi aeroporturile nu au suficient personal pentru a face faţă cererii, ceea ce a dus la anularea a sute de zboruri în ultima lună doar în Marea Britanie. Citiți și: CNN: Călătoriile în această vară vor fi un coșmar. Motivele haosului din transporturi
A fost haos pe aeroportul Heathrow din Londra, unul dintre cele mai mari din Europa. Mormane de bagaje au rămas în fața unuia dintre terminale, pentru că nu erau suficienți angajați care să le manevreze.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/haos-pe-aeroportul-heathrow-din-londra-mormane-de-bagaje-au-fost-abandonate-in-fata-unuia-dintre-terminale-1979913
digi24
social
Fenomenul Florești, „dormitorul” Clujului. Populația comunei a crescut de 7 ori în ultimii 20 de ani
La nivelul județului Cluj, din anul 2000 încoace, populația a înregistrat o creștere de 2,5 %, similar cu orașul Cluj-Napoca unde avem o creștere de 2,8%."Ar fi mai mulți factori: o dată - dezvoltarea economică, numărul de întreprinderi active se menține și crește an de an în județ și în municipiu. Clujul este un centru universitar, cu universități de top, atrage foarte mulți tineri, probabil și stimulați de faptul că după absolvire vor avea un loc de muncă. De asemenea, sectorul IT, care s-a dezvoltat foarte mult”, explică Mariana Negrilă, directorul INS Cluj. Însă, surpriza cea mai mare este, de departe, comuna Florești. Comuna Florești a înregistrat în ultimii 20 de ani o creștere uriașă a populației, de aproape 7 ori. Dacă în anul 2000 trăiau aici 6.400 de persoane, acum sunt peste 45.000. Mulți dintre noii locuitori lucrează, de fapt, în Cluj, dar au venit în Florești pentru că aici locuințele erau mai ieftine. Din acest motiv, localitatea este numită și "dormitorul” Clujului. "Erau case și câmp și pomi, uitați ce s-a făcut!”, spune o localnică arătând către un cartier de blocuri noi apărut în Florești. E foarte aglomerat câteodată, spune ea. Într-adevăr, cei care au fugit de aglomerația din Cluj-Napoca au dat aici de alta.- E aglomerație din cauza drumurilor, sunt cam înguste, trebuia mai largi, spune un locuitor din Florești.- Cât faceți din Cluj până aici?- Poate faci un ceas, poate nu, depinde cum ies oamenii cu mașinile.- Câți kilometri sunt?- 6-7.Câștigul salarial în județul Cluj este al doilea ca mărime din țară, după București. În luna octombrie, brutul a fost de aproape 6.400 de lei, iar la nivelul României, puțin peste 5.000 de lei. Un alt oraș care a cunoscut o creștere semnificativă a populației în ultimii ani este Oradea. "La ultimul recensământ, din 2011, populația orașului era recenzată undeva în jurul a 196.000 de locuitori, iar în acest moment, conform statisticilor Direcției de Evidență Publică, populația orașului după domiciliu este de 221.000 de locuitori”, spune Florin Birta, primarul municipiului Oradea. La polul opus, există orașe a căror populație a scăzut puternic în ultima perioadă. În județul Suceava, de exemplu, sunt orașe unde s-a înregistrat o depopulare masivă. În Solca, populația aproape s-a înjumătățit într-un deceniu, iar în Milișăuț s-a redus cu 36 la sută. Foarte mulți tineri au plecat la muncă peste hotare și nu s-au mai întors. În ultimele două decenii, top 5 al celor mai populate orașe ale țării nu s-a schimbat, regăsim aceleași municipii, însă există între ele o schimbare de ierarhie. Constant rămâne Bucureștiul, capitala fiind pe primul loc, cu peste 2,15 milioane de locuitori. În 2000, pe locul al doilea în clasamentul celor mai populate orașe din țară era Constanța (peste 339.000 de locuitori), dar în 2020 a căzut pe locul al 5-lea, având ceva mai mult de 311.000 de locuitori. În 2020, locul al doilea este ocupat de Iași, cu peste 387.000 de locuitori, în timp ce în 2000 cel mai mare oraș al Moldovei se afla pe locul 4 (peste 331.000 de locutori).Clujul, care acum este al treilea cel mai populat oraș al țării, cu peste 327.000 de locuitori, în urmă cu 20 de ani era pe locul al 5-lea, cu aproximativ 319.000 locuitori. Celălalt municipiu din top 5 este Timișoara. În 2000 era al treilea din țară, cu peste 335.000 de locuitori, dar după două decenii a pierdut un loc, fiind al patrulea, cu ceva mai mult de 325.000 de rezidenți. Citiți și: Cum a migrat populația României în ultimii 10 ani: Orașul unde populația a crescut cu 240 la sută. Paradoxul Vaslui, aflat în top 5
Populația totală a țării este în scădere dramatică, pe fondul migratiei si sporului natural negativ, dar există câteva orașe în care populația a crescut semnificativ, după cum arată datele transmise de Institutul Național de Statistică. Între acestea se află Oradea și Cluj-Napoca. Aici putem spune că există mai degrabă o dezvoltare serioasă a suburbiei. Pe de alta parte, sunt orașe în care numărul de locuitori s-a redus la aproape jumătate în ultimii 20 de ani.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/fenomenul-floresti-dormitorul-clujului-orase-unde-populatia-suburbiilor-a-crescut-exploziv-in-ultimii-ani-1432573
digi24
economic
Hotelierii s-au adaptat pentru a-și salva afacerile: Au schimbat meniul și au transformat camerele în spații de lucru
Criza asta a dat multe peste cap în viața ta. Ți-a luat până și plăcerea ieșirii la restaurant. Din punctul ăsta de vedere, hotelierii au pierdut de două ori. Dar unii s-au adaptat și au salvat cât au putut din afacere. Cristina Dona, manager vânzări Crown Plaza: "Am ales să semnăm contracte cu terţe părţi, sunt companiile cu care, care acum fac delivery în București dar și în alte orașe. Bineînțeles a trebuit să adaptăm meniul, am ales din preparatele noastre cele care se cereau cel mai mult. Pe de o parte burgeri. Însă și mâncăruri mediteraneene cu un accent internațional.”Să adapteze meniul la noua piață de desfacere nu a fost de ajuns. Chef Ernesto Dosman a adăugat și ceva în plus.
Hotelierii s-au adaptat pandemiei pentru a-și salva afacerile. Au schimbat meniul și s-au axat pe zona de delivery. Hotelierii au pregătit și camere în care poți munci dacă te-ai plictisti de sufrageria ta.
https://alephnews.ro/economie/hotelierii-s-au-adaptat-pentru-a-si-salva-afacerile-au-schimbat-meniul-si-au-transformat-camerele-in-spatii-de-lucru/
alephnews
guvern
George Simion: „Parlamentarii AUR au fost sunați să nu semneze moțiunea de cenzură”
George Simion, liderul AUR, a afirmat, vineri, că parlamentarii partidului au fost contactați de liberali și de "un mogul de presă” să nu semneze moțiunea de cenzură. Totodată, Simion a mai transmis că AUR nu vrea să intre la guvernare, ci solicită alegeri anticipate. "Au fost contactați parlamentari AUR din partea liberalilor și din partea unui mogul de presă să nu semneze moțiune de cenzură. (…) Noi ne bazăm pe toți parlamentarii și vor vota. Toți parlamentarii AUR au votat, cu o excepție a unui parlamentar care este în izolare, bolnav de COVID-19. Nu facem nicio alianță cu USR. Parlamentarii noștri au fost sunați inclusiv de un mogul de presă. Avem încrederea că toată lumea se va ține de cuvânt și suntem bucuroși că am demarat acest proces. Noi nu ne dorim să intrăm la guvernare, dorim alegeri anticipate pentru că există o altă configurație politică acum. Sau dorim un guvern de specialiști pentru care AUR are propuneri pentru Ministerul Educației, Transporturi, în afara membrilor AUR”, a declarat George Simion, la Parlament.
Președintele AUR, George Simion, a anunțat de ieri că depune moțiune de cenzură. Simion: Au fost contactați parlamentari AUR din partea liberalilor și din partea unui mogul de presă să nu semneze moțiune de cenzură. Simion: Noi nu ne dorim să intrăm la guvernare, dorim alegeri anticipate pentru că există o altă configurație politică acum.
https://alephnews.ro/guvern/george-simion-parlamentarii-aur-au-fost-sunati-sa-nu-semneze-motiunea-de-cenzura/
alephnews
guvern
Josep Borrell la Consiliul de Securitate al ONU: „În fața unei agresiuni, nimeni nu poate fi neutru”
La data de 16 iunie, în fața Consiliului de Securitate al ONU, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a îndemnat toți membrii ONU "să contribuie la încetarea războiului, să restabilească suveranitatea Ucrainei și să se asigure că repercusiunile la nivel mondial sunt controlate, în special criza alimentară în creștere”. "Războiul are loc în Europa, dar acesta nu este un război european. Acesta este un atac asupra fundamentelor ONU și ale acestui Consiliu de Securitate, din partea unui membru permanent al Consiliului”, a declarat Borrell, adăugând că în fața unei agresiuni, nimeni nu poate fi neutru: "A fi neutru în acest caz înseamnă a fi de partea agresorului. Nimeni nu poate trăi în siguranță într-o lume în care utilizarea ilegală a forței este normalizată sau tolerată” Borrell a împărtășit, de asemenea, date de la Programul alimentar mondial, care estimează că numărul persoanelor aflate în nesiguranță alimentară s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane la începutul anului 2022. "Din cauza războiului, PAM estimează acum că acest număr va crește la 323 de milioane”, a spus Borrell. Înaltul reprezentant al UE a amintit, de asemenea, că Rusia blochează cel puțin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene care nu pot ajunge pe piețele globale. "Aceasta este echivalentul a 300 de nave masive care ar trebui să acosteze în porturile din întreaga lume. În schimb, Rusia bombardează porturile, infrastructura și terenurile agricole ale Ucrainei”, a spus Borrell. "Imediat după ce președintele Putin a vorbit cu președintele Uniunii Africane, forțele rusești au bombardat al doilea cel mai mare siloz de cereale al Ucrainei din Mykolaiv. Aceste acțiuni vorbesc de la sine”. El a adăugat că cel mai simplu mod de a relua livrările de cereale este "ca Rusia să înceteze agresiunea, să își retragă trupele din toată Ucraina și, în sfârșit, să colaboreze cu ONU și cu alții pentru a redeschide Marea Neagră”.
UE și-a sporit deja sprijinul pentru unele dintre cele mai afectate regiuni ale Ucrainei. .Sancțiunile UE nu interzic importul și transportul de produse agricole rusești, nici pentru îngrășăminte, nici pentru plata acestor exporturi rusești. Borell a spus că a discutat cu secretarul general al ONU, Guterres, cu subsecretarul general Griffiths și cu secretarul general al UNCTAD, Grynspan, despre cu eforturile lor de a debloca exporturile de cereale ucrainene în Marea Neagră.
https://alephnews.ro/guvern/josep-borrell-la-consiliul-de-securitate-al-onu-in-fata-unei-agresiuni-nimeni-nu-poate-fi-neutru/
alephnews
guvern
Niculae Bădălău: Staff-ul de campanie a greșit
"Noi am avut două teme mari și late, o femeie se bate cu șapte bărbați și dezbaterea. Nu au funcționat”, a spus Bădălău, care a arătat că trebuie să se facă și o analiză pe rezultatele din teritoriu, să se vadă cine a scos procente bune și cine nu. Întrebat ce se va întâmpla dacă Viorica Dăncilă nu își dă demisia, liderul PSD a răspuns: "Nimic. O treime din filiale pot să ceară convocarea unui Congres”. Ședința CEX al PSD a fost convocată marți seara pentru a gestiona eșecul de la alegerile prezidențiale. O parte din liderii PSD cer demisia Vioricăi Dăncilă.
Președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a declarat marți seara înainte de ședința CEx, că cei care sunt de vină pentru pierderea alegerilor sunt membrii staff-ului de campanie, printre care Olguța Vasilescu și Mihai Fifor. Bădălău a spus că cele două teme de campanie ale Vioricăi Dăncilă nu au funcționat.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/niculae-badalau-staff-ul-de-campanie-a-gresit-1222822
digi24
guvern
Companiile aeriene se alătură luptei împotriva virusului. Avioanele vor transporta doze de vaccin anti-Covid
Companiile aeriene se alătură luptei împotriva Covid-19. Așteptarea vaccinului s-a încheiat, dar o altă mare provocare, abia acum începe. Distribuirea vaccinului în întreaga lume. Și repede. În SUA, atât vaccinul Pfizer-BioNTech, cât și cel de la Moderna trebuie să ajungă la aproximativ 330 de milioane de oameni din țară. Va fi nevoie de aproximativ 15.000 de zboruri pentru acest lucru. Așa că American Airlines, Delta și United, care transportă pasageri în mod normal, s-au alăturat celor de la UPS, FedEx și DHL. United a fost prima companie aeriană de transport pasageri care va transporta vaccin către SUA, folosind aeronava Boeing 777. Fiecare avion are o capacitate de transport de 1 milion de doze de vaccin.
Companiile aeriene de transport pasageri din SUA, vor transporta vaccinuri. Vor fi transportate aproximativ 330 de milioane de doze de vaccin pentru SUA. American Airlines, Delta și United vor transporta vaccinul anti-Covid.
https://alephnews.ro/guvern/companiile-aeriene-se-alatura-luptei-impotriva-virusului-avioanele-vor-transporta-doze-de-vaccin-anti-covid/
alephnews
guvern
Ciolacu: România trebuie să fie pregătită pentru a asigura transportul mărfurilor din Ucraina către UE
"Încercăm să găsim soluţii atât legislative cât şi executive ca România să fie pregătită pentru orice provocare de acum încolo, plus că trebuie să ajutăm Ucraina în acest moment dificil prin care trece. România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană şi zona non-UE. Este lăudabil ce se întâmplă aici, e lăudabil pentru autorităţile locale atitudinea şi implicarea din ultimele luni de zile şi faptul că văd şi oportunităţile de dezvoltare pentru aceste două judeţe importante ale României, Galaţiul şi Brăila", a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor. Platforma Multimodală este un proiect complex de modernizare a infrastructurii portuare din Galaţi, investiţie estimată la circa 140 milioane de euro şi care are ca principal beneficiar Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi. Portul Galaţi este singurul port românesc de-a lungul coridorului Rhin-Dunăre care beneficiază de infrastructură feroviară cu dublu ecartament (de 1,435 m şi de 1,520 m ), având posibilitatea descărcării mărfurilor atât din trenurile din spaţiul european cât şi din cele din fostul spaţiu sovietic. Contractul semnat vineri, la Galaţi, este etapa a doua din cele patru ale proiectului de construcţie a Platformei Multimodale şi constă în realizarea mai multor lucrări de amenajare, printre care şi a unui racord rutier şi feroviar (cu ecartament normal şi larg) de 2,182 km, pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară a Galaţiului, respectiv Port Bazinul Nou. Ca surse de finanţare, bugetul proiectului este compus din fonduri europene nerambursabile (83%), cofinanţarea Guvernului României (15%), prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi restul cofinanţarea APDM Galaţi. Prima etapă a proiectului de construcţie a Platformei Multimodale, cea care se referă la construcţia unui cheu vertical în Portul Galaţi, se află încă în perioada de licitaţie.
România trebuie să fie pregătită pentru a asigura transportul mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană şi zona non-UE, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu, prezent la Galați cu prilejul semnării contractului de execuţie a lucrărilor de modernizare a infrastructurii rutiere din zona Platformei Multimodale Portuare.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciolacu-romania-trebuie-sa-fie-pregatita-pentru-a-asigura-transportul-marfurilor-din-ucraina-catre-ue-1946763
digi24
externe
Analiză Politico: Vladimir Putin a devenit noul vasal al Chinei
Când președintele Mao Zedong l-a vizitat pe Iosif Stalin în iarna lui 1949, acesta a fost tratat ca un lider inferior dictatorului sovietic. Stalin l-a făcut pe liderul chinez de la acea vreme să aştepte săptămâni întregi în reședința nr.2 a liderului sovietic, care se afla la 27 de kilometri în afara Moscovei. Acolo, Mao Zedong a fost umilit şi a avut și probleme digestive, plângându-se atât de calitatea peştelui pe care l-a mâncat, cât și de salteaua incomodă pe care a trebuit să doarmă. Când cei doi lideri comuniști s-au apucat în final să discute afaceri, Stalin a negociat un acord foarte favorabil Moscovei, care prevedea ca Mao să cumpere arme rusești și mașini grele sub formă de împrumut, la care Beijingul a trebuit să plătească dobândă.Șapte decenii mai târziu, dinamica puterii s-a resetat radical. Cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing pentru a proclama prietenia "fără limite” cu președintele chinez Xi Jinping. Jurnaliștii Politico spun că nu există nicio îndoială legată de cine este adevărata superputere în cele două țări. Economia Chinei, în valoare de 18 trilioane de dolari, este acum de 10 ori mai puternică decât cea a Rusiei. Asta face ca Beijingul să aibă puterea de a stabili condițiile oricăror linii de salvare financiare pe care le-ar putea cere Moscova. În timp ce Rusia se confruntă cu o economie sub sancțiuni și care a suferit o contracție bruscă, dar și un embargo pe importurile de petrol din partea Europei, China este potențialul pol de putere pentru rezolvarea problemelor spre care Putin se îndreaptă. Xi Jinping împărtășește ostilitatea lui Putin față de Occident și NATO, dar asta nu înseamnă că va acționa în mod caritabil, remarcă jurnaliștii Politico. Preocuparea strategică primordială a liderului chinez este prosperitatea și securitatea Chinei, nu salvarea Rusiei. Cel mai probabil Beijingul va cumpăra petrolul care era destinat Europei, dar numai după ce i se va aplica o reducere semnificativă față de valorile de referință globale. China va ajuta Rusia doar în măsura în care nu atrage sancțiuni occidentale și asupra Beijingului și nu-și pune în pericol propria capacitate de a vinde bunuri țărilor bogate din America de Nord și Uniunea Europeană. Public, China face o mare demonstrație de solidaritate politică cu Moscova. A crescut comerțul general cu Rusia, a abandonat în esență relația cu Ucraina, a extins tranzacțiile financiare fără a folosi dolari sau euro și a dublat cooperarea viitoare pentru dezvoltarea tehnologiei militare în timp ce a desfășurat și exerciții comune cu Moscova în regiunea Pacificului. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a recunoscut că viitorul țării sale se află alături de China. "Acum, că Occidentul a luat o poziţie a dictatorului, legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid", a spus Lavrov. "Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o şansă de a dezvolta estul îndepărtat şi estul Siberiei", a adăugat șeful diplomației ruse în luna mai. "China are tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor care nu sunt în niciun fel inferioare Occidentului. Un acord bun în acest domeniu va asigura beneficii reciproce", a mai spus Lavrov. Xi însuși pare să fie, de asemenea, un puternic admirator al lui Putin la nivel personal. Yun Sun, directorul Programului pentru China la Centrul american Stimson (care își propune să consolideze pacea și securitatea internațională printr-o combinație de analiză și informare) numește acest lucru "complexul Rusiei”. De când a izbucnit războiul, Xi a vorbit doar cu Putin (prin telefon), nu și cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, remarcă profesorul Sun. Există totuși limite foarte serioase ale acestor relații "fără limită”. Deocamdată, cel puțin, China subliniază națiunilor occidentale că nu vinde Rusiei arme sau piese de avioane. China nu vrea să cadă victima sancțiunilor vestului, așa că stabilește limite relației. Mai îngrijorător pentru Putin este faptul că regimul de la Beijing intenționează, de asemenea, să stabilească un preț ridicat pentru sprijinul pe care îl oferă. Beijingul, de exemplu, dorește să restricționeze vânzările extrem de profitabile de arme ale Rusiei către India, principalul dușman al Chinei din Himalaya. "În sens invers față de modelul Războiului Rece, Rusia va fi partenerul junior al unei Chine mai puternice. Asta îl va irita pe Putin”, a declarat Matthew Kroenig, director adjunct al Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate la Atlantic Council. Acest rol de "vioara a doua” nu este un scenariu pe care Putin l-ar fi imaginat atunci când președintele rus a decis să invadeze Ucraina în februarie, dorință alimentată de ideea de a reconstrui gloria de altădată pentru națiunea sa. Dar una peste alta, Vladimir Putin ar fi trebuit să fie conștient de această situație, mai notează Politico. China este o țară obsedată de corectarea umilințelor istorice și de păstrarea poziției sale de lider global. Timpul în care Uniunea Sovietică era superioară din punct de vedere ideologic și economic față de China comunistă a trecut de mult. Huawei Technologies construiește rețelele 5G ale Rusiei, în timp ce Rusia are nevoie să coopereze cu China în orice, de la piese de avioane la schimburi valutare. Important este că nu doar SUA și Europa impun sancțiuni Moscovei, ci și alte trei mari economii asiatice: Japonia, Coreea de Sud și Singapore. Andrey Kortunov, directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, organizație susținută de Kremlin, se îndoiește că elitele Rusiei au mult apetit să servească drept partener junior în relația cu China. Dar acesta vede puține alternative pentru Moscova. "De când a început conflictul, Rusia a început să aibă nevoie de China mai mult decât înainte, deoarece China rămâne în multe privințe singurul partener de joc din oraș, având în vedere când de mult au fost reduse legăturile economice dintre Rusia și Occident ca urmare a sancțiunilor”, a mai subliniat Kortunov. Poate că cel mai mare calcul pentru China este cât de departe va merge pentru a-l ajuta pe Putin să învingă embargoul UE asupra petrolului rusesc. Această interdicție europeană lasă o gaură semnificativă în bugetul Rusiei, dacă nu intervin alți cumpărători mari precum Beijingul. Pentru a decide cât de mult va cumpăra de la ruși, Beijingul va exercita o influență masivă asupra Moscovei. Rusia și Arabia Saudită sunt deja cei doi principali furnizori de petrol pentru China. În luna Mai, importurile maritime de petrol rusesc în China au atins nivel maxim din ultimii doi ani, ajungând până la 1,14 milioane de barili pe zi, în creștere de la 800.000 de barili pe zi în 2021, potrivit datelor de la Vortexa Analytics împărtășite cu Politico Europe. O mare parte din explicația pentru acest lucru este ține pur și simplu de raționamentul economic dur al chinezilor, mai mult decât de o dovadă de solidaritate politică. Sancțiunile internaționale au făcut ca comercianții să se ferească în a mai achiziționa petrol rusesc, creându-se astfel un mic exces care a dus la tranzacționarea petrolului rușilor cu 20 până la 30 de dolari mai ieftin decât prețurile de referință internaționale. Având în vedere că China importă mai mult de 10 milioane de barili pe zi, cu siguranță există loc pentru a cumpăra mai mult, mai ales când economia repornește și măsurile de izolare sunt eliminate treptat în orașe cheie precum Shanghai. Spre comparație, vânzările rusești de petrol către UE au fost de aproximativ 2,4 milioane de barili pe zi în primele cinci luni ale anului. Având în vedere preocupările de securitate ale Chinei cu privire la dependența excesivă de furnizorii individuali, ar fi foarte puțin probabil ca China să înceapă brusc să cumpere tot petrolul pe care îl are Rusia acum în exces. În mod similar, China deține puterea de negociere când vine vorba de gaz. Chiar înainte de a invada Ucraina, Putin a semnat un acord cu Xi, prin care a fost de acord să crească exporturile de gaze naturale la 48 de miliarde de metri cubi pe an în viitor, de la un modest volum de 4,1 miliarde de metri cubi livrați în 2020. Rusia plănuiește, de asemenea, să construiască o nouă conductă, Power of Siberia 2, ceea ce ar putea face ca exporturile rusești de gaze pentru Europa să fie livrate mai ușor către China. "Problema, totuși, este că China deține toate cărțile în negocieri”, a scris Nikos Tsafos, consilier principal pentru energie al prim-ministrului grec, într-un raport al think tank-ului Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din mai. "Ceea ce este de necunoscut în acest moment este dacă China este pregătită să încheie o înțelegere. Este posibil ca Rusia să ofere condiții foarte atractive, dacă nu altceva, din cauza disperării sale. Dar le va accepta China? Vor fi tentați chinezii de preț sau se vor gândi de două ori înainte să-și extindă dependența de Rusia?”, se mai întreba Nikos Tsafos. Nevoia Rusiei de un aliat coincide cu creșterea asertivității Chinei. Cu cât Moscova devine mai izolată, cu atât va trebui să ajute China să-și dezvolte ambiția geopolitică. De ani de zile, oficialii chinezi au făcut lobby în liniște pe lângă omologii lor ruși pentru a reduce vânzările de arme către India, care a avut dispute uneori sângeroase la frontieră cu Beijingul.
La șapte decenii după ce Stalin și Mao Zedong începeau relațiile dintre cele două țări, Republica Populară Chineză și Uniunea Sovietică, s-a schimbat total dinamica puterii. În prezent, Xi Jinping deține puterea în relația dintre Moscova și Beijing, iar Vladimir Putin s-a transformat în vasalul liderului chinez, potrivit unei analize Politico Europe.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/analiza-politico-vladimir-putin-a-devenit-noul-vasal-al-chinei-1965529
digi24
social
Contribuția la Pilonul II de pensii va crește la 5 la sută din 2021
"Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare. Anul acesta, am reuşit să salvăm Pilonul II de pensii prin eliminarea din Ordonanţa 114 a cerinţei privind creşterea capitalului. Bineînţeles că a trebuit să revenim prin Ordonanţa de ieri, pentru că PSD a atacat la Curte un proiect de lege care elimina şi taxa bancară şi această cerinţă de capital pentru Pilonul II de pensii, ca să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă. Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea. Nu este de ajuns, însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani”, a explicat Florin Cîţu. "Este momentul să venim şi cu viziune pe termen lung”, a spus ministrul. "Pe termen scurt, cârpeli, s-au tot făcut de 30 de ani de zile, dar s-a terminat cu cârpelile. Nu mai merg. Reformele reale trebuie să înceapă din 2021”, a punctat ministrul Florin Cîțu.
Contribuţia la Pilonul II de pensii va creşte la 5% din 2021 şi va ajunge la 6%, aşa cum cere legea, a declarat, marţi seară, la Realitatea Plus, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, citat de Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/contributia-la-pilonul-ii-de-pensii-va-creste-la-5-la-suta-din-2021-1242147
digi24
economic
Amazon va rambursa banii angajaţilor din SUA care călătoresc pentru avorturi şi alte tratamente
Decizia Amazon face din retailerul online cea mai recentă companie care a reacţionat la legile de stat susţinute de republicani care limitează accesul la avorturi, compania ajutându-şi angajaţii să le ocolească, notează, maţi, NBC News. Amazon, al doilea cel mai mare angajator privat din SUA, şi-a anunţat luni angajaţii că va plăti anual până la 4.000 de dolari pentru cheltuieli de călătorie pentru tratamente medicale care nu pun în pericol viaţa, inclusiv avorturi, potrivit unui mesaj citat de Reuters. Decizia face ca Amazon ă fie cea mai recentă companie, după Citigroup, Yelp şi altele, care a reacţionat la legile de stat susţinute de republicani care limitează accesul la avorturi, ajutându-şi angajaţii să le ocolească. Aceasta arată cum companiile sunt dornice să îşi păstreze şi să îşi atragă angajaţii. Curtea Supremă a SUA urmează să se pronunţe până la sfârşitul lunii iunie într-un caz care oferă majorităţii conservatoare a acesteia şansa de a reduce drepturile la avort sau chiar de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat procedura la nivel naţional. 21 de state, inclusiv Oklahoma şi Alabama, au legi care ar putea limita accesul la avort în cazul în care hotărârea Roe ar fi anulată. Noul beneficiu al Amazon, în vigoare de la 1 ianuarie retroactiv, se aplică dacă o operaţie nu este disponibilă pe o rază de 160 de kilometri de la domiciliul unei angajate şi dacă nu este posibilă îngrijirea virtuală, se arată în mesajul companiei. Acesta este deschisă angajaţilor din SUA sau celor înscrişi în planurile de sănătate Premera sau Aetna, indiferent dacă aceştia lucrează într-un birou corporativ sau într-un depozit. Rambursările pe care Amazon le-a anunţat luni nu sunt specifice avortului. Ele prevăd şi alte tratamente care nu pun în pericol viaţa, cum ar fi cardiologia, terapiile genetice celulare şi serviciile pentru tulburări legate de abuzul de substanţe. Separat, Amazon oferă până la 10.000 de dolari în rambursări anuale de călătorie pentru probleme care pun viaţa în pericol. Vestea a venit în ziua în care Amazon a încetat să mai ofere concediu plătit pentru angajaţii americani diagnosticaţi cu COVID-19, lăsându-le în schimb cinci zile de concediu neplătit cu scuze.
Amazon a reacţionat la legile susţinute de republicanii din SUA, care limitează accesul la avorturi, ajutându-şi angajaţii să le ocolească. Astfel, al doilea cel mai mare angajator privat din SUA, şi-a anunţat luni angajaţii că va plăti anual până la 4.000 de dolari pentru unele tratamente. Amazon plătește dacă operația nu este disponibilă pe o rază de 160 de kilometri.
https://alephnews.ro/business/amazon-va-rambursa-banii-angajatilor-din-sua-care-calatoresc-pentru-avorturi-si-alte-tratamente/
alephnews
cultura
Irina Rimes, ambasador onorific al Zilei Brâncuși: Sunt mai mainstream, o să vorbesc cu oamenii de pe conturile mele despre eveniment
"Probabil că o să postez despre asta. O să vorbesc cu oamenii de pe conturile mele despre eveniment. Eu sunt mai mainstream, aşa, de mică am ştiut de Coloana infinitului şi nu înţelegeam de ce se numeşte aşa. Când am văzut-o pentru prima dată am avut impresia că a făcut mereu parte din lumea mea”, a spus artista în conferinţa de presă organizată la Muzeul de Artă. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a explicat ă a ales colaborarea cu artista din Republica Moldova pentru a se adresa unui anumit public. "Simpla prezenţă a ei înseamnă enorm pentru că ne adresăm unui public la care nu ar fi ajuns altfel acest eveniment”, a motivat ministrul Culturii alegerea. "Nu ştiu dacă sunt neapărat cea mai bună alegere, dar ştiu un lucru sigur şi anume că noi, românii, avem o cultură cu care putem să ne mândrim, pentru că ceea ce avem noi este ceva ce se cam pierde în vest, dacă nu s-a pierdut de tot. Ţara noastră a fost pusă pe harta culturală a Europei de către nişte personalităţi, genii, despre care se vorbeşte de secole, printre care şi Constantin Brâncuşi. Toate aceste mari personalităţi au crescut cu nişte valori cu care creştem şi noi. Îmi place să vorbesc despre aceste valori, pentru că sunt ale noastre şi nu prea întâlnesc lucruri când mă duc pe-afară”, a spus artista Irina Rimes. Ministrul Culturii a anunțat că sunt programate mai multe evenimete miercuri, printre care inaugurarea Muzeului Naţional "Constantin Brâncuşi” la Târgu Jiu, iar la Bucureşti este pregătită proiecţia unei holograme 3D, de la ora 19.00, în curtea Muzeului Naţional de Artă. Potrivit ministrului Culturii, holograma 3D, de şapte metri înălţime, prezentată la MNAR de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi 2020, a costat aproximativ 40.000 de euro, banii provenind din sponsorizări.
Artista Irina Rimes a fost desemnată ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi 2020. Aceast s-a declarat „foarte bucuroasă” să se alăture acestui proiect și a precizat că intenționează să folosească instrumentele de social media pentru a promova manifestările organizate cu această ocazie. Ziua Constantin Brâncuși este sărbătorită miercuri, 19 februarie.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/irina-rimes-ambasador-onorific-al-zilei-brancusi-sunt-mai-mainstream-o-sa-vorbesc-cu-oamenii-de-pe-conturile-mele-despre-eveniment-1260102
digi24
justitie
Condițiile inumane din Insein, cea mai mare închisoare din Myanmar
Mai multe schițe cu un puternic impact emoțional scot la iveală condițiile dezastruoase cărora trebuie sa le facă față deținuții din Insein, cea mai mare închisoare din Myanmar. Mii de persoane au fost arestate în urma împotrivirii în ceea ce privește o lovitură de stat militară. Din cauza acestui lucru, are loc supraaglomerarea celulelor din închisoarea din Insein. O schiță ce a fost realizată cu cerneală albastră arată cum deținuții se îngrămădesc în jurul unui jgheab deschis, în timp ce se luptă pentru a primi apa necesară pentru a se spăla. De asemenea, o altă schiță arată cum zeci de bărbați sunt înghesuiți într-o colibă de bambus, unii peste alții. În urma schițelor care au fost oferite publicației Reuters, s-a ajuns la concluzia că lovitura de stat de anul trecut și opoziția oamenilor au dus la supraaglomerarea închisorii din Myanmar, conform The Telegraph. "Nu mai suntem oameni în spatele gratiilor”, a declarat dl Nyi Nyi Htwe, în vârstă de 24 de ani. Acesta a reușit să scoată schițele din închisoarea Insein, în mod ilegal, după ce a fost eliberat în luna octombrie. "Șobolanii alergau prin cameră. Toaletele erau murdare. Mâncarea era amestecată cu muște. Cei care nu puteau plăti mită trebuiau să doarmă lângă găleata de toaletă”, a spus Sandar Win, un asistent social în vârstă de 42 de ani, care a fost încarcerat pe o perioadă mai lungă de timp. Bărbatul a fost acuzat de defăimare, după ce s-a declarat împotriva juntei. Conform informațiilor puse la dispoziție de Asociația de asistență pentru deținuții politici (AAPP), organizație non-profit, junta a ucis 1.733 de persoane. Mai mult decât atât, este responsabilă și pentru încarcerarea a 13.132 de opozanți din momentul în care a răsturnat guvernul ales în mod democratic în urmă cu aproximativ un an.
Mii de persoane au fost arestate în urma împotrivirii în ceea ce privește o lovitură de stat militară, lucru ce a dus la supraaglomerarea celulelor. O schiță ce a fost realizată cu cerneală albastră arată cum deținuții se îngrămădesc în jurul unui jgheab deschis, în timp ce se luptă pentru a primi apa necesară pentru a se spăla. .„Șobolanii alergau prin cameră. Toaletele erau murdare”, a spus un asistent social.
https://alephnews.ro/justitie/conditii-inumane-din-insein-cea-mai-mare-inchisoare-din-myanmar/
alephnews
externe
Cine este Stefania, muza piesei câștigătoare de la Eurovision?
Orchestra Kalush a câștigat Eurovisionul cu melodia "Stefania”, despre dorul de casă, pe un val de solidaritate cu ucrainenii care se confruntă cu ororile războiului. Solistul Oleg Psiuk a fost inspirat chiar de mama sa, căreia a povestit că îi spunea foarte rar în copilărie că o iubește. Prin Eurovision, trupa a devenit celebră. La fel și Ștefania. "Am tot citit comentarii la unele dintre clipurile video și unul dintre le era: Unde o pot găsi pe Stefania? Nu am făcut legătura cu mine, nu m-aș fi gândit că piesa este scrisă pentru mine. Am crezut că se referea la prietena lui Sașa, Oleksandra, și că a inversat numele. Sașa mi-a spus apoi că a scris acest cântec pentru mine”, a afirmat mama solistului Oleg Psiuk.Ștefania este vânzătoare și visa pentru fiul ei la o carieră în IT, însă acum spune că este mândră că a devenit artist. A fost felicitată și de prima doamnă a Ucrainei pentru reușita fiului ei. Cu modestie, povestește că acum este recunoscută când merge la piață, așa că trebuie să poarte o pălărie neagră pentru a nu fi recunoscută pe stradă. "M-am dus la piaţă ca să mă uit la ceva, și o femeie îmi spune: Doamna Stefania, mama vedetei. Putem să ne fotografiem cu dumneavoastră? Eu spun: Fotografiați-vă, dar nu ştiu dacă vă trebuie. Altceva ar fi fost dacă v-aţi fi fotografiat cu fiul meu”, a povestit Stefania.
„Stefania” a fost piesa câștigătoare la Eurovision 2022, iar solistul trupei Kalush Orchestra, Oleg Psiuk, a dezvăluit că a compus melodia fiind inspirat chiar de mama sa, căreia îi spunea foarte rar în copilărie că o iubește.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/cine-este-stefania-muza-piesei-castigatoare-de-la-eurovision-1943644
digi24
educatie
Structură an școlar 2019 - 2020. Școala va începe mai devreme, o vacanță a fost eliminată
Andrei Mihai Tănase a declarat, pentru News. ro, că propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa a fost luată în seamă de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, astfel că următorul an şcolar va începe la 9 septembrie 2019 şi se va încheia la 12 iunie 2020."Iniţial, ministerul propusese o structură de următorul tip: pe 16 septembrie să înceapă şcoala şi pe 19 iunie să se încheie. Noi, Asociaţia Elevilor din Constanţa, am propus ca structura să se modifice în sensul în care anul şcolar să înceapă pe 9 septembrie şi să se finalizeze pe 12 iunie. Propunerea a fost acceptată de secretarii de stat ai ministerului, de către părinţi, sindicate”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. El a explicat şi motivul pentru care AEC a dorit ca anul şcolar să înceapă mai repede. "Examenele de bacalaureat şi evaluare naţională se ţin după ce se încheia anul şcolar, iar dacă anul şcolar s-ar fi terminat pe 19 iunie automat s-ar fi ajuns în iulie cu examenele de bacalaureat şi evaluare naţională. Iar în iulie temperaturile pot să ajungă şi la 35 de grade, în condiţiile în care şcolile nu dispun de aparate de aer condiţionat, ar fi condiţii nepropice pentru susţinerea examenului”, a precizat Andrei Mihai Tănase. El a mai spus că a fost eliminată şi vacanţa intersemestrială din februarie, din anul şcolar următor, iar primul semestru se va încheia înainte de vacanţa de iarnă. Tănase a afirmat că primul semestru va avea 15 săptămâni, iar cel de-al doilea, 20 de săptămâni. Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa a menţionat că în cadrul întâlnirii avute cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei s-a mai decis introducerea simulării la clasa a VII-a, din acest an, urmând să aibă loc atunci când elevii de la clasa a VIII-a susţin simularea evaluării naţionale. De asemenea, simulările de la clasele a VII-a şi a XI-a vor conţine 30 la sută itemi obiectivi, urmând ca ministerul să vadă ce rezultat are acest tip de structură a subiectelor, a mai spus Andrei Mihai Tănase.
Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), Andrei Mihai Tănase, a afirmat că propunera asociaţiei a fost acceptată de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, astfel că anul şcolar 2019-2020 va începe în 9 septembrie şi se va încheia în 12 iunie. Primul semestru va avea 15 săptămâni, iar cel de-al doilea, 20 de săptămâni.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/structura-an-scolar-2019-2020-scoala-va-incepe-mai-devreme-o-vacanta-a-fost-eliminata-1082565
digi24
educatie
Jurnal pentru copii. România, „acasă” pentru doi profesori britanici
Acasă. Așa descrie Victoria Foster, într-un singur cuvânt, România. Prima dată a ajuns în ţara noastră în urmă cu 7 ani şi a știut din prima clipă că vrea să rămână. Acum este profesoară la Avenor college. Victoria Foster, profesoară la școala primară Avenor: Am fost în toată țara, am vizitat foarte multe locuri diferite și nicăieri nu m-am simțit mai "acasă" decât aici. Fascinația României l-a cuprins și pe Joshua, tot profesor de engleză în București, la Avenor College. Contrastele din țara noastră l-au intrigat, l-au făcut să fie curios și să-și dea seama că România are foarte multe de oferit străinilor care au răbdare să o descopere. Joshua Norris, profesor de engleză la Avenor College: Nu poți nega istoria României, combinația absolut fantastică între zona industrială a Bucureștiului și frumusețile fantastice din zonele Bran și Brașov. Pentru Victoria și Joshua sărbătorile și tradițiile românești au un farmec aparte. La fel și costumul popular, de care sunt mândri și pe care îl poartă cu drag de câte ori au ocazia. Victoria Foster, profesoară la școala primară Avenor: Le ador! Iubesc dansurile și cântecele, totul este atât de frumos! Pentru că e plin de emoție, totul e din inimă, din suflet, iar dansurile sunt non stop, durează la nesfârșit. Nu-ți mai trebuie yoga și nici fitness, doar încearcă niște dansuri românești și gata!
S-au născut în Marea Britanie, au predat în Regat, dar s-au îndrăgostit iremediabil de România. Victoria și Joshua sunt doi profesori pentru care „acasă" are acum miros de cozonac și sunet de colinde românești. Iar elevii lor le demonstrează în fiecare zi cât de frumoasă este țara noastră. Cum arată România prin ochii dascălilor străini, aflați duminică, la Jurnal pentru copii.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/jurnal-pentru-copii-romania-acasa-pentru-doi-profesori-britanici-1053162
digi24
sanatate
Situație nemaivăzută la Spitalul Județean din Timișoara. O bucată din computerul tomograf a rănit o pacientă. “E de o calitate josnică”
"Am avut astăzi parte în jurul orei 1 de un eveniment halucinant în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, despre care eu nu am mai auzit în viaţa mea să se poată întâmpla şi nici nu am mai văzut: cupola de protecţie a computerului tomograf, care constă într-un cerc cu un diametru de aproximativ un metru de plastic cu margini ascuţite de aluminiu, s-a desprins în timp ce un pacient era scanat. Acea cupolă se roteşte cu o viteză de 400 de rotaţii pe secundă şi acţionează mai rău ca un cuţit. Din fericire pacienta care era scanată în acel moment a fost doar rănită uşor necesitând două fire de sutură pe braţ, însă putea să se întâmple un dezastru. La acea viteză cupola, capacul de protecţie acţionează mai rău decât un cuţit. Putea să îi secţioneze gâtul, putea să îi secţioneze corpul şi să ne confruntăm cu o tragedie. Am descoperit că acest CT, care a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii PSD în anul 2018, în program cu Banca Mondială, de o calitate foarte foarte slabă, a fost recepţionat de către spital, dar nu avea autorizaţie de funcţionare din partea CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare – n. red.). El a funcţionat un an şi jumătate fără autorizaţie de funcţionare. Noi l-am oprit imediat, am chemat Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. Raportul Corpului de Control arată că ministerul a fost indus în eroare de către reprezentanţii spitalului când aceştia au semnat pentru recepţia acestuia. Noi l-am oprit în februarie 2020, când l-am descoperit, iar autorizaţia am primit-o abia pe 4 iunie de la CNCAN”, a declarat Raul Pătrășcu. Managerul Spitalului a afirmat că mai sunt 40 de astfel de aparate în unităţile medicale din țară.“La sfârșitul lunii iunie am avut încă o vizită de la aceiași firmă de service care a câștigat și aparatele prin acest program de Banca Mondială, care a dat astfel de aparate, în jur de 40 în toate spitalele din România. Ne putem aștepta la astfel de tragedii și în alte spitale, având în vedere calitatea josnică a acestui aparat chinezesc. În acel raport de service se arată că aparatul este complet funcţional, fără nicio problemă şi nu pune în niciun pericol pacienţii. Noi nu nu am mai vrut să folosim acest aparat având în vedere calitatea slabă nu doar a componentelor, ci şi a imaginii pe care o oferă, însă am fost nevoiţi", a mai spus managerul. Acesta a spus că la începutul perioadei de pandemie, spitalul a adus, cu ajutorul Consiliului Județean, un aparat de înaltă performanță.“Calitatea imaginii este de 8 ori mai bună decât a acestuia. Însă, am întâmpinat aceleași dificultăți, în cadrul CNCAN, din partea doamnei directoare a Direcției de Avize, care își trece mândră în CV că este organizator de mese PSD. Primim tot felul de adrese nelegale, deși noi am depus toate documentele conform legislației în vigoare pentru a putea autoriza și folosi acest CT, care ne-a ajutat și la triajul pacienților și la a evita astfel de situații catastrofale. E vorba de o neglijență și o lipsă de conștiință fără margini pe care n-am mai întâlnit-o în viața mea”, a afirmat Pătrașcu.
Situație revoltătoare la Spitalul Județean din Timișoara. Un pacient care suferise un accident vascular cerebral a fost rănit în timp ce i se făcea o tomografie computerizată. O bucată din dispozitivul medical s-a desprins și i-a căzut peste unul din brațe. Managerul spitalului, Raul Pătraşcu, spune că nu a mai văzut un astfel de incident până acum și descrie calitatea aparatului chinezesc achiziționat de Ministerul Sănătății în 2018 ca fiind de o “calitatea josnică”.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/situatie-nemaivazuta-la-spitalul-judetean-din-timisoara-o-bucata-din-computerul-tomograf-a-ranit-o-pacienta-e-de-o-calitate-josnica-1360280
digi24
guvern
Nouă state din Europa Centrală și de Est vor cere UE asistență suplimentară pentru găzduirea de refugiați ucraineni
Nouă state din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, intenţionează să solicite Uniunii Europene asistenţă financiară suplimentară pentru găzduirea de refugiaţi ucraineni, anunţă vicepremierul Cehiei, Ivan Bartos. "Actuala criză este excepţională şi nu putem anticipa impactul final asupra economiilor noastre. Suntem ferm convinşi că nu va fi suficient să cerem flexibilitate în politica de coeziune. Trebuie să cerem şi finanţare suplimentară pentru statele membre care primesc un număr mare de refugiaţi”, a declarat joi vicepremierul Cehiei, Ivan Bartos. Cehia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Letonia şi Estonia "au convenit asupra a 14 măsuri pe care le vor prezenta împreună în scopul iniţierii dialogului cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru modificarea regulilor în vigoare”, a subliniat Ivan Bartos, potrivit site-ului 20Minutes. fr şi cotidianului Le Figaro. În total, 5.085.360 de persoane din Ucraina s-au refugiat în ţările vecine de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie. În Polonia au ajuns peste 2,8 milioane de refugiaţi din Ucraina, iar în România 763.769 de refugiaţi, potrivit datelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). În Ungaria sunt 476.213 refugiaţi, iar în Slovacia 346.175 de refugiaţi. De asemenea, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, în Rusia sunt înregistraţi 563.266 de refugiaţi din Ucraina.
Nouă state din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, intenţionează să solicite Uniunii Europene asistenţă financiară suplimentară pentru găzduirea de refugiaţi ucraineni. Cehia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Letonia şi Estonia „au convenit asupra a 14 măsuri pe care le vor prezenta împreună. De asemenea, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, în Rusia sunt înregistraţi 563.266 de refugiaţi din Ucraina.
https://alephnews.ro/guvern/rusia-ucraina/noua-state-din-europa-centrala-si-de-est-vor-cere-ue-asistenta-suplimentara-pentru-gazduirea-de-refugiati-ucraineni/
alephnews
guvern
A patra noapte de manifestații împotriva restricțiilor: „Am ieșit pentru că mi-a ajuns cuțitul la os“. Numărul participanților, tot mai mic
Port mască, mă protejez cât pot, dar ies în stradă pentru că vreau să schimb ceva. Am ieșit din casă pentru dreptate, pentru că mi-au fost încălcate drepturile. Asta spun o parte dintre cei care au ieșit în stradă a patra noapte la rând în capitală. Mai puțini ca în nopțile precedente. Stela vine la protest să ceară demisiile celor care o conduc și te conduc: "Să plece și să lase loc unor oameni cărora chiar să le pese de noi. Nu am ieșit de plăcere, nu am ieșit pentru că vreau să fac o plimbare pe bulevard. Am ieșit pentru că mi-a ajuns cuțitul la os“.Mihai, un tânăr de 24 de ani din București, spune că se teme pentru viitorul lui în toată incertitudinea asta. Crede că nu e normal ca cineva care a terminat Facultatea de construcții să o ducă mai greu decăt cineva care face livrări, domeniu care a explodat în pandemie. "Noi am terminat o facultate, facultatea de construcții și vrem să transmitem un mesaj – că se câștigă mai bine din Glovo decât din construcții. Cu intratul în casă de la ora 10 și după să ieșim cu adeverință, nu mi se pare normal. Mi se pare nu ca la pușcărie, că e mult spus, dar mi se pare că suntem ținuți din scurt“, spune Mihai. Oamenii au cerut, pentru a patra noapte la rând, demisia Guvernului și a lui Arafat. Cei mai mulți care au ieșit în stradă spun că s-au săturat de toate restricțiile și s-au săturat ca cineva să se joace cu libertatea lor.Și în Constanța numărul celor care au ieșit în stradă a fost mult mai mic față de serile trecute. A fost si un incident. Un bărbat care nu purta mască a refuzat să se legitimeze și a fost ridicat de jandarmi.
Oamenii au ieșit în stradă pentru a patra noapte la rând, dar numărul participanților a scăzut.Și în Constanța numărul celor care au participat la proteste a fost mult mai mic față de serile trecute. La Arad, în schimb, aproximativ 500 de persoane au cerut renunțarea la restricții.
https://alephnews.ro/guvern/a-patra-noapte-de-manifestatii-impotriva-restrictiilor-am-iesit-pentru-ca-mi-a-ajuns-cutitul-la-os-numarul-participantilor-tot-mai-mic/
alephnews
economic
Ce salariu va avea Joe Biden. Este de trei ori mai mare decât cel încasat de Klaus Iohannis
Joe Biden, care a devenit ieri al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, va încasa un salariu anual de 400.000 de dolari, la care se adaugă 50.000 de dolari pentru cheltuieli, 100.000 pentru călătorii şi 19.000 de dolari dedicaţi activităţilor recreative, scrie Ziarul Financiar. După aplicarea taxelor, preşedintele SUA va încasa un salariu net de 250.000 de dolari. Prin comparaţie, salariul lunar al preşedintelui Klaus Iohannis a ajuns anul trecut la circa 6.700 de dolari, adică a câştigat într-un an aproximativ 80.000 de dolari. În prezent, România are un PIB per capita de 13.000 de dolari, în timp ce în Statele Unite numărul este de aproape 65.000 de dolari. Casa Albă găzduieşte peste 100 de rezidenţi, printre care se găsesc menajere, bucătari, instalatori şi florari, iar întreţinerea ajunge anual la circa 4 milioane de dolari. Pentru a se simţi ca acasă, preşedinţii şi familiile lor primesc 100.000 de dolari care merg direct către redecorarea Casei Albe.
Klaus Iohannis câștigă lunar 6.700 de dolari, adică un salariu anual de aproximativ 80.000 de dolari. În prezent, România are un PIB per capita de 13.000 de dolari, în timp ce în Statele Unite numărul este de aproape 65.000 de dolari. Casa Albă găzduieşte peste 100 de rezidenţi, printre care se găsesc. menajere, bucătari, instalatori şi florari, iar întreţinerea ajunge anual la circa 4 milioane de dolari.
https://alephnews.ro/economie/ce-salariu-va-incasa-joe-biden/
alephnews
travel
Primii turiști după pandemie sunt primiți ca niște vedete în Mallorca: „E prima noastră întâlnire cu libertatea!”
Mallorca a așteptat trei luni acest avion. Aduce primii turiști de la instituirea izolării din cauza coronavirusului și e parte a unui proiect pilot pe timp de pandemie. În noul terminal Sosiri al aeroportului sunt chestionare de sănătate și camere cu infraroșu care îți măsoară temperatura. Vacanța de vară a devenit brusc subiect de știri. Nici măcar sosirea primilor est-germani în Mallorca după căderea Zidului Berlinului acum 30 de ani a fost atât de intens mediatizată. Lluis Mestres, jurnalist: Cred că se datorează faptului că am stat în izolare totală trei luni și, în acel timp, tot ce era normal a încetat să mai fie normal. Și ceea ce nu trebuia să fie o știre - că milioane de germani vin în Mallorca - acum este brusc una. Sunt primiți ca niște staruri. Thomas și Antonia Tobor au sosit de la Bonn dimineață. Răspund răbdători la fiecare întrebare.-Cum a fost zborul?-Zborul a fost în regulă, cu excepția faptului că eram înconjurați de jurnaliști. Acela a fost singurul lucru ciudat. Peste patru milioane de turiști germani vin pe insulă anual. Stațiunile de pe litoral sunt dedicate în special turismului de masă. Dar asta nu a afectat popularitatea insulei Mallorca. Antonia și Thomas Tobor au avut timp la hotel să-și revină după întâlnirea cu presa. Este prima lor vacanță împreună după ceva timp. În mod normal, acum era sezonul de vârf, dar iată că au faleza doar pentru ei. Este lux la prețuri de pachet turistic. Nu-i deranjează foarte tare că popularele cluburi din Mallorca sunt încă închise. Thomas Tobor: De fapt, tot ce ne doream era să stăm la plajă. Și ne-am gândit unde am putea merge? Ce granițe sunt deschise și care nu? Ce poate fi mai relaxant decât Mallorca fără turiști?Antonia Tobor: Și merităm această vacanță. Eu sunt asistentă medicală, de exemplu, iar secția noastră s-a ocupat de cazuri suspecte de Covid. Așadar, perioada aceasta nu a fost deloc ușoară pentru noi. Suntem recunoscători că putem fi aici. Thomas Tobor: Începem să depășim obstacolele, e prima noastră întâlnire cu libertatea! Hotelurile de pe insulă s-au pregătit săptămâni la rând pentru a face acest lucru posibil. Managerul Annemette Sloth a trebuit să pună în practică cele 21 de prevederi de igienă impuse de guvern. Cea mai mare provocare au fost metodele de lucru în restaurantele hotelului și instalarea de separatoare pentru a proteja atât personalul, cât și oaspeții. Annemette Sloth, manager: Oaspeții nu vor mai putea să se servească direct de aici. Ar fi ceea ce se numește contaminare încrucișată. Dar există o mulțime de spații acolo. Acolo personalul nostru poate găti preparatele și servi mâncarea direct pe farfurii. Cele trei luni de izolare și-au lăsat amprenta peste tot pe insulă. Carantina fost impusă la începutul primăverii, chiar la începutul sezonului de vacanță. Multe afaceri din stațiunile de coastă nu s-au mai deschis din toamna trecută. Unele probabil nici nu se vor mai deschide.Și pe plajă totul este diferit. Pentru distanțarea socială, numărul șezlongurilor a fost redus cu trei sferturi. Agentul de închiriere le dezinfectează după fiecare client. Reprezentant Gaspar Company: Într-o zi obișnuită de duminică, plaja ar fi fost arhiplină. Aceasta este o secțiune foarte populară, în special pentru familii și cupluri. De asemenea, apa nu este foarte adâncă și totul este frumos și plăcut aici. În mod normal, am fi foarte ocupați. Majoritatea hotelurilor sunt încă închise. Acest mic magazin de fast-food de la parterul hotelurilor pustii s-a redeschis acum două săptămâni. Proprietarul său, Manuel Salguero, a fost nevoit să se adapteze rapid. Acum, primește comenzile online. Încă așteaptă apariția clienților săi obișnuiți. Manuel Salguero: Mallorca este o a doua casă pentru mulți germani. Dacă le iei Mallorca, atunci avem o problemă. Dacă îi ții departe pe germani de noi, iar avem o problemă. Dar nu toți localnicii sunt atât de primitori. Spania a fost printre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus. Peste 28.000 de oameni au murit. Unii locuitori se tem că sosirea a mii de turiști ar putea aduce noi infecții. Mallorca nu-i un laborator de experimente, spun unii.-Vă spun sincer, mi-e puțin teamă. Turiștii cauzează o mulțime de probleme. Dar acum, va trebui să ne obișnuim cu asta.-Cumva, lucrurile trebuie să revină la normal. Dar trebuie să fim mai precauți. Nu putem schimba situația și nici nu ar trebui să revenim la vremurile când era atât de aglomerat aici. Avem nevoie de un turism mai atent și mai puțin agresiv. Aproximativ 75% din economia insulei este generată de turism. Așadar, este esențial ca hotelurile să recupereze încrederea turiștilor. Antonia și Thomas încă trebuie să se adapteze numeroaselor reguli noi de igienă. Thomas Tobor: Mai întâi te dezinfectezi, apoi pui mănușile, apoi te dezinfectezi din nou, apoi pui masca. Antonia Tobor: Te simți de parcă urmează să intri în secția unde se tratează bolnavi de coronavirus - fac exact ce făceam și la serviciu. Mai târziu, la barul de pe faleză, starea de spirit este mai relaxată. În ciuda regulilor de distanțare socială, cuplul poate discuta cu alți turiști, dar cei mai mulți rămân precauți. Sondajele arată că majoritatea europenilor preferă să nu călătorească deocamdată în străinătate. Thomas Tobor: Am mai trecut prin asta de câteva ori - după atacuri teroriste, de exemplu. Oamenii stau departe patru sau cinci ani. În cele din urmă, se obișnuiesc cu orice, cred. Și atunci se întorc la vechile obiceiuri. Dar cred că va fi nevoie de un pic de muncă de convingere cu o mulțime de oameni, care acum sunt nehotărâți. În momentul în care familia Tobor intră în apele calde ale Mediteranei simte cum revine treptat vechea senzație de vacanță. Dar aici, în Mallorca, nimeni nu știe dacă lucrurile vor mai fi la fel vreodată.
Pe insula spaniolă Mallorca, mulți localnici trăiesc din turism. Mai ales cel practicat de germani. Dar pandemia a ținut luni în șir plajele pustii, iar turismul s-a prăbușit. Speranța e ca sezonul de vară să compenseze pierderile. O echipă Deutsche Welle a fost pe aeroportul insulei la sosirea primului avion cu turiști. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/vacante/video-primii-turisti-dupa-pandemie-sunt-primiti-ca-niste-vedete-in-mallorca-e-prima-noastra-intalnire-cu-libertatea-1329581
digi24
economic
Pandemia a schimbat pretenţiile angajaţilor. Ce îşi doresc românii de la locul de muncă
Pretențiile tale față de compania angajatoare s-au schimbat, îți spune un studiu Ernst and Young România. Așa că cine se angajează acum vrea un program flexibil sau beneficii extra medicale. Abia pe locul trei sunt avantajele financiare suplimentare. Georgiana lucrează de 6 ani în IT: "Nu mai avem partea aceea, de stat la cafea, de stat la povești. Să fie posibilitate de alegere. Jumătate acasă, jumătate de la birou mi s-ar părea ok”.Cât despre beneficii, domeniul ei a fost stabil în pandemia și s-a bucurat de ele.
Angajaţii români doresc un program de lucru mai flexibil, conform unui studiu EY România.54% dintre respondenţi sunt temători şi nu vor să îşi schimbe job-ul. Beneficiile dorite la locul de muncă: program flexibil şi servicii medicale.
https://alephnews.ro/economie/pandemia-a-schimbat-pretentiile-angajatilor-ce-isi-doresc-romanii-de-la-locul-de-munca/
alephnews
guvern
Un cetățean român, implicat în atacurile cibernetice rusești asupra unor site-uri din România, arestat de poliția britanică
Un cetățean român, implicat în atacurile cibernetice rusești din ultimele zile asupra unor site-uri din România, a fost arestat de poliția britanică, la cererea autorităților române. Vestea vine de la Ministrul de Interne, Lucian Bode. Alexandru Panait, expert în securitate cibernetică a vorbit pentru Aleph despre acest subiect. Este o adevărată surpriză faptul că cetățenii români iau parte la asemenea lucruri, care sunt o oroare nemărginită, spun experții în domeniu. "Deocamndată, să spun așa pe prezumția de nevinovăție, pe de altă parte dacă ne uităm pe site-urile românești și in social media din Romanânia vedem foarte multă activitate de tip <trolling> adică cetățeni români care <servesc>să spunem așa cauza Federației Ruse sau cauza războiului,haideți să spunem așa, spune Yugo Neumorni. Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat că la nivelul Centrului Național CYBERINT din cadrul instituției au fost obținute date referitoare la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing. Acestea ar viza infectarea sistemelor informatice cu aplicații malware de tip ransomware. "Atacatorii intenționează să utilizeze adrese de mail aparținând unor instituții din România pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime”, a transmis SRI, potrivit unui comunicat emis sâmbătă seară. De asemenea, SRI a recomandat ca link-urile sau fișierele atașate mesajelor de tip mail, care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute, să nu fie deschise.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că un cetățean român este implicat în atacurile cibernetice rusești din ultimele zile. ,,Dacă ne uităm pe site-urile românești și in social media din Romanânia vedem foarte multă activitate de tip <trolling>„, spune Yugo Neumorni expert în domeniu. .Este o adevărată surpriză faptul că cetățenii români iau parte la asemenea lucruri, care sunt o oroare nemărginită, spun experții în domeniu.
https://alephnews.ro/guvern/un-cetatean-roman-implicat-in-atacurile-cibernetice-rusesti-asupra-unor-site-uri-din-romania-arestat-de-politia-britanica/
alephnews
natura
Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă „cu viteză” spre o insulă britanică de aceeași mărime
Gigantul din gheață desprins în Antarctica are o dimensiune similară cu insula și există riscul să "atingă” țărmul Georgiei de Sud - un paradis al faunei sălbatice. Dacă acest lucru se va întâmpla, pinguinii și focile de pe insulă vor fi în pericol, potrivit BBC News. Traseele de hrănire a animalelor ar putea fi blocate, iar puii vor fi cei mai amenințați, pentru că nu vor fi hrăniți corespunzător, avertizează specialiștii. În plus, toate creaturile care trăiesc pe fundul mării ar fi zdrobite acolo unde A68a ar pătrunde. "Ecosistemele își vor reveni, bineînțeles, dar există pericolul ca în cazul în care acest aisberg se blochează, să rămână acolo timp de 10 ani”, a spus prof. Geraint Tarling de la British Antarctic Survey (BAS). "Și asta ar face o diferență foarte mare pentru ecosistemul Georgiei de Sud", a mai declarat Geraint Tarling pentru BBC News. Acest teritoriu britanic este un fel de cimitir pentru aisbergurile din Antarctica, unde ajung fiind purtați de curenții foarte puternici. Periodic blocuri de gheață din Antarctica ajuns pe țărmul insulei și se topesc aici în săptămâno sau luni, în funcție de dimensiuni. A68a - care are aspectul unei mâini cu un deget arătător - urmează acest traseu de când s-a desprins din Antarctica, la mijlocul anului 2017. Acum se află la doar câteva sute de kilometri sud-vest de teritoriul britanic. Cu o suprafață de aproximativ 4.200 kilometri pătrați, aisbergul cântărește sute de miliarde de tone. Este, însă, scufundat la o adâncime relativ redusă, 200 de metri sau chiar mai puțin, iar asta înseamnă că se poate deplasa facil până spre coasta Georgiei de Sud. "Apropierea aisbergului are implicații masive. Animalele nu se vor putea hrăni, pentru că traseele lor normale de hrănire vor fi blocate, vor trebui să parcurgă distanțe mai lungi, iar adulții nu vor mai putea reveni la "cuib” la timp pentru a-și hrăni puii”, a explicat profesorul Tarling. Când colosul A38 s-a îndreptat spre Georgia de Sud, în 2004, mii de pui de pinguini și pui de focă au fost găsiți morți pe plajele locale. Cercetătorul BAS încearcă să organizeze resursele pentru a studia A68a. El mai spune că impactul potențial are și aspecte pozitive. De exemplu, aisbergurile aduc cu ele cantități enorme de praf care vor fertiliza planctonul oceanic din jurul lor. Deși imaginile din satelit sugerează că A68a se află în drum spre Georgia de Sud, traseul său, însă, ar putea fi deviat de curenți, spun specialiștii.
Cel mai mare aisberg din lume, cunoscut sub numele de A68a, coboară spre insula Georgia de Sud, teritoriu britanic aflat în Atlanticul de Sud.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/cel-mai-mare-aisberg-din-lume-se-indreapta-cu-viteza-spre-o-insula-britanica-de-aceeasi-marime-1396199
digi24
guvern
Joe Biden și Vladimir Putin au încheiat discuția telefonică despre situația din Ucraina
Președinții Joe Biden și Vladimir Putin au avut o discuție telefonică, pe fondul îngrijorărilor tot mai crescute ale Occidentului că războiul ar putea izbucni în orice moment în Ucraina, scrie Reuters. Convorbirea telefonică a început la ora 18:04, ora României. Anterior discuției dintre cei doi șefi de stat, șefii diplomațiilor, Antony Blinken și Serghei Lavrov, au purtat, la rândul lor, o discuție telefonică. Vladimir Putin a cerut ca dialogul telefonic să aibă loc luni, a dezvăluit un oficial de la Casa Albă, dar Joe Biden a insistat să discute cât mai curând posibil, în contextul în care Washingtonul a enumerat dovezi tot mai puternice privind un posibil atac în Ucraina. Tot astăzi, înainte de a vorbi cu Joe Biden, Vladimir Putin a vorbit la telefon, o oră și 40 de minute, cu Emmanuel Macron, președintele Franței. Kremlinul a descris convorbirea telefonică de sâmbătă cu președintele francez, Emmanuel Macron, ca fiind un "schimb de opinii aprofundat” pe teme legate de securitatea Rusiei și "depășirea impasului în rezolvarea conflictului intra-ucrainean”, conform CNN. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, "Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra lipsei unui răspuns substanțial din partea Statelor Unite și a NATO la inițiativele bine-cunoscute ale Rusiei. De asemenea, a fost subliniată "lipsa de voință a principalelor țări occidentale de a împinge autoritățile de la Kiev să pună în aplicare acordurile de la Minsk”. După luni de lupte între forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk, Kievul și Moscova au semnat un acord de pace la Minsk în 2015. Acordul, mediat de Franța și Germania, nu a fost niciodată pus în aplicare pe deplin. "Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat, de asemenea, despre situația legată de speculațiile provocatoare privind o presupusă invazie rusă planificată a Ucrainei, însoțită de o aprovizonare, pe scară largă, a acestei țări cu arme moderne, iar premisele sunt create pentru posibile acțiuni agresive ale forțelor de securitate ucrainene în Donbas”, se arată în comunicat. Cele două părți au convenit să mențină dialogul cu privire la aceste probleme "la cel mai înalt nivel”, a adăugat comunicatul Kremlinului. Putin l-a primit pe Macron, la Kremlin, la începutul acestei săptămâni, în cadrul primului summit pe care Putin l-a avut cu un lider occidental de când Kremlinul a început să maseze trupe în apropierea Ucrainei anul trecut. Emmanuel Macron poartă discuții cu Biden, Scholz și Zelensky, sâmbătă, relatează Agence France-Presse, citând Palatul Elysee. Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin au încheiat convorbirea telefonică în ceea ce privește consolidarea trupelor în jurul Ucrainei, a declarat un oficial de la Casa Albă. Convorbirea securizată a început la ora 16:04 și s-a încheiat la ora 19:06, a informat Casa Albă. Cei doi președinți au discutat o oră și două minute. Discuția dintre cei doi lideri a avut loc la câteva ore după ce, sâmbătă, SUA și-au mutat o parte din forțele sale din Ucraina și au ordonat evacuarea majorității personalului ambasadei sale, în contextul în care există temeri că o invazie rusă a țării ar putea avea loc în următoarele zile. Cei doi președinți au discutat despre escaladarea formării militare a Rusiei la granițele Ucrainei. Președintele Biden a afirmat, în mod clar, că, dacă Rusia întreprinde o nouă invazie a Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliații, vor răspunde decisiv și vor impune Rusiei costuri rapide și severe, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Președintele Biden a reiterat că o nouă invazie rusă a Ucrainei ar produce suferințe umane pe scară largă și va diminua poziția Rusiei. Președintele Biden a mai adăugat că, deși SUA rămâne pregătită să se angajeze în diplomație, în deplină coordonare cu aliații și partenerii săi, este la fel de pregătită pentru alte scenarii.
Joe Biden și Vladimir Putin au avut o discuție telefonică, pe fondul îngrijorărilor tot mai crescute referitoare la situația din Ucraina. Discuția dintre cei doi a început la ora 18:04, potrivit NBC, citând Casa Albă. Înainte de a vorbi cu Joe Biden, Vladimir Putin a vorbit, la telefon, aproape două ore, cu Emmanuel Macron, președintele Franței, pe care îl primise săptămâna aceasta la Kremlin. .
https://alephnews.ro/guvern/joe-biden-si-vladimir-putin-au-incheiat-discutia-telefonica-despre-situatia-din-ucraina/
alephnews
guvern
Decizie PNL: Nicolae Ciucă, propunerea de premier, guvern minoritar PNL-UDMR
Varianta cu Nicolae Ciucă prim-ministru a fost propusă după o discuție în format restrâns între președintele Klaus Iohannis și conducerea PNL. Noul guvern ar urma să fie unul minoritar, alături de UDMR. Nicolae Ciucă a mai fost prim-ministru interimar în trecut, după demisia lui Ludovic Orban în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020. Atunci, numele lui Ciucă a apărut ca posibil candidat de prim-ministru al PNL, însă, într-un final, soluția agreată în coaliție a fost cu Florin Cîțu la conducerea guvernului. Nicolae Ciucă, s-a înscris în PNL în octombrie și a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 pentru un loc în Senat. Fost șef al Statului Major, generalul Nicolae Ciucă a cerut trecerea în rezervă anul trecut, când a fost propus să ocupe funcția de ministru al apărării, întrucât standardele NATO impun ca această funcție să fie ocupată de un civil. În perioada pandemiei, Ministerul Apărării s-a implicat în gestionarea crizei sanitare, furnizând inclusiv manageri militari pentru spitalele aflate în dificultate. Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967, în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. Este un militar de carieră. A absolvit Liceul Militar "Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988.În 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş. A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995. În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea "Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”, UNAP, Bucureşti, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida - SUA. În anul 2005 a urmat Cursul de limba engleză - terminologie NATO, York Sr. John University, iar în anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele, absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut masterul în Studii Strategice. A participat la mai multe misiuni în teatre de operații din străinătate începând din 1996: a fost în Angola, Bosnia şi Herţegovina, Afganistan și Irak, iar pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii, inclusiv din partea SUA.
Partidul Național Liberal l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Decizia PNL după desemnarea lui Nicolae Ciucă va fi formarea unui guvern minoritar, format din PNL și UDMR, excluzându-i practic pe cei de la USR de la guvernare.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/surse-pnl-il-va-propune-pe-nicolae-ciuca-la-consultarile-de-la-cotroceni-1707915
digi24
guvern
Africa de Sud se pregăteşte să anuleze evenimentele sportive din cauza noii variante de coronavirus
Patru echipe de rugby urmau să joace împotriva unor adversari sud-africani, în United Rugby Championship (URC), dar cluburile galeze Cardiff şi Scarlets au declarat că încearcă să plece, în timp ce Marea Britanie se pregăteşte să impună restricţii de călătorie începând de vineri, de la ora 12.00 GMT. "Având în vedere că situaţia din Africa de Sud s-a schimbat atât de repede, căutăm acum să ne repatriem personalul cât mai repede posibil”, au declarat cei de la Cardiff, pe Twitter. "Pentru familiile şi prietenii îngrijoraţi, vă rugăm să fiţi siguri că ne concentrăm pe asigurarea siguranţei şi bunăstării oamenilor noştri şi vă vom ţine la curent cu orice evoluţie”. Scarlets au declarat că şi ei încearcă să plece cât mai repede posibil. Vineri, oficialii au declarat pentru Reuters că meciurile URC vor fi anulate, un anunţ fiind aşteptat mai târziu. Cardiff urma să joace duminică cu Lions, la Johannesburg, în timp ce Scarlets se află la Durban, pentru a se confrunta cu Sharks, sâmbătă. Nu s-a spus nimic despre planurile clubului irlandez Munster, care trebuia să întâlnească sâmbătă pe Bulls, la Pretoria, sau ale italienilor de la Zebre, aflaţi la Cape Town, pentru a-i înfrunta pe Stormers, în condiţiile în care şi Italia a anunţat posibile restricţii de călătorie. Acestea sunt primele cluburi care au sosit în Africa de Sud de la debutul pandemiei, iar amânarea meciurilor va fi o lovitură majoră pentru turneul recent lansat, la care participă echipe din Africa de Sud, Irlanda, Itay, Scoţia şi Ţara Galilor. Prima rundă a turneului de golf Joburg Open s-a reluat vineri dimineaţă, după ce o furtună a pus capăt joi desfăşurării competiţiei. A doua rundă a început la ora 7 dimineaţa, dar până atunci 15 jucători de golf britanici şi irlandezi se retrăseseră deja. Evenimentul este primul din programul DP World Tour, fostul European Tour. Vineri, Africa de Sud va găzdui Olanda, în primul din seria de trei meciuri din cadrul turneului de cricket One Day International. "În acest stadiu al planificării şi pregătirii noastre, nu am aflat de nicio evoluţie care să se refere la impactul noii variante asupra meciurilor internaţionale”, a declarat vineri Cricket South Africa pentru Reuters. "În cazul în care vor exista schimbări în acest sens, CSA va emite o declaraţie şi va da sfaturi cu privire la orice ajustări planificate”. De asemenea, Africa de Sud va găzdui luna viitoare India pentru un turneu de cricket care se aşteaptă să fie o sursă majoră de bani pentru visteria Cricket South Africa. India urmează să joace trei teste în decembrie şi ianuarie. România are la rândul ei o echipă de rugby depasată în Africa de Sud, zimbrii de la CSM Ştiinţa Baia Mare urmând să joace vineri după amiază o partidă la Toyota Challenge Cup, contra celor de la Toyota Cheetahs. Băimărenii se vor întoarce în ţară sâmbătă dimineaţă.
Sportul sud-african se confruntă începând de vineri cu anularea unor competiţii din cauza depistării unei noi variante de coronavirus. .Echipele de rugby britanice şi jucătorii de golf, încearcă să părăsească ţara înainte de a fi impuse restricţii de călătorie, informează Reuters.
https://alephnews.ro/guvern/africa-de-sud-se-pregateste-sa-anuleze-evenimentele-sportive-din-cauza-noii-variante-de-coronavirus/
alephnews
tehnologie
Cum să te ferești de virușii de mobil, care pot spiona aplicațiile mobile de la bănci. Recomandările unei expert cybersecurity
De parcă nu erau suficienți viruși pe lumea asta, acum trebuie să te ferești și de virușii de mobil. Ultimul apărut este Ghimob și se poate instala în telefonul tău cu Android dacă nu ești atent. De acolo poate extrage date personale, inclusiv date bancare și poate spiona 135 de aplicații mobile de la bănci, companii financiare, de cryptomonede sau schimb valutar. O particularitate a acestui tip de virus este că nu-ți dai seama când ți-a invadat telefonul. Alex Bălan, expert în cybersecurity la Bitdefender, îți explică de ce: "Telefonul va merge la fel de bine, sau prost, ca și înainte. Și foarte important de menționat este că în cazul acestor RAT, acestor viruși de tip troian, atacatorii nu îți afectează bunul mers al telefonului, pentru că în acel moment când îți fură datele nu este afectată decât conexiunea la internet, iar mărimea benzii care este necesară pentru extragerea datelor este foarte mică.“Și pentru că este bine să te ferești de virusul troian, Alex are și două recomandări pentru tine. Alex Bălan, expert cybersecurity: "O recomandare pe care aș dori s-o fac cu tărie este să nu țineți activă opțiunea de a instala aplicații din surse necunoscute. O găsiți în setări. Pentru Android există soluții de securitate care pot fi instalate pe telefon, vă recomand cu căldură să vă duceți pe Play Store și să descărcați o soluție de securitate pentru telefon.“
Trebuie să te ferești și de virușii de mobil. Ultimul apărut este Ghimob și se poate instala în telefonul tău cu Android dacă nu ești atent. O particularitate a acestui tip de virus este că nu-ți dai seama când ți-a invadat telefonul.
https://alephnews.ro/tehnologie/cum-sa-te-feresti-de-virusii-de-mobil-care-pot-spiona-aplicatiile-mobile-de-la-banci-recomandarile-unei-expert-cybersecurity/
alephnews
guvern
Aproape 700 de persoane au sărit rândul la vaccinare în Republica Moldova. Maia Sandu: „Acest lucru este rușinos și descurajează efortul nostru de a obține alte donații”
Președintele Republici Moldova, Maia Sandu, expune o întreagă schemă de vaccinare cu serul Pfizer a aproape 700 de persoane care se aflau în afara categoriei eligibile pentru imunizare, realtează agenția de presă IPN. Maia Sandu spune că au fost administrate zeci de doze vaccin unor șefi de instituții sau rudelor medicilor. Corupția care s-a înrădăcinat și în procesul vaccinării anti-COVID-19 descurajează donatorii să mai ofere țării vaccinuri. Schema națională de vaccinare a Republicii Moldova include în prima etapă a imunizării angajații sistemului de sănătate, beneficiarii și angajații serviciilor sociale. Cu toate acestea, șeful statului susține că există multe persoane cărora le-a fost administrat vaccinul Pfizer, deși nu fac parte din această categorie. "Sunt mâhnită de lucrurile care s-au întâmplat în aceste zile și anume de modul cum a fost distribuit vaccinul Pfizer. Pentru că am primit o tranșă mai mică de Pfizer, am solicitat ca ele să ajungă la casele de bătrâni și la oamenii mai în vârstă. 688 de oameni care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria "neamuri”. 139 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului”, a spus Maia Sandu.
Aproape 700 de persoane care se aflau în afara categoriei eligibile pentru imunizare s-au vaccinat în Republic Moldova. Maia Sandu: 688 de oameni care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria „neamuri”.Maia Sandu: Acest lucru este rușinos și descurajează efortul nostru de a obține alte donații și de a-i convinge pe producători că noi merităm să primim vaccin.
https://alephnews.ro/guvern/aproape-700-de-persoane-au-sarit-randul-la-vaccinare-in-republica-moldova-maia-sandu-acest-lucru-este-rusinos-si-descurajeaza-efortul-nostru-de-a-obtine-alte-donatii/
alephnews
externe
Joe Biden: Nu avem de ce să ne temem de amenințările nucleare venite din partea lui Vladimir Putin
Întrebat dacă cetățenii americani ar trebui să fie îngrijorați de izbucnirea unui război nuclear, Biden a răspuns: "Nu”, potrivit Reuters. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a spus anterior că Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-și schimba nivelurile de alertă nucleară în acest moment. "Credem că o retorică provocatoare ca aceasta, cu privire la armele nucleare, este periculoasă, crește riscul unor greșeli și ar trebui evitată. Rusia și Statele Unite au convenit de mult timp că folosirea armelor nucleare ar avea consecințe devastatoare și au declarat de multe ori, inclusiv la începutul acestui an, că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată. Nu avem motive să ne schimbăm nivelurile de alertă”, a spus Psaki. "Președintele a spus foarte clar că nu intenționează să trimită trupe americane să poarte un război împotriva Rusiei. O zonă de excludere aeriană ar necesita desfășurarea armatei americane pentru a fi pusă în aplicare, ceea ce ar fi duce la un potențial conflict direct și potențial război cu Rusia. Este ceva ce nu intenționăm să facem”, a adăugat ea.
Nu avem de ce să ne temem de amenințările nucleare venite din partea lui Vladimir Putin, spune președintele american Joe Biden. Este reacția venită după ce Kremlinul a ordonat creșterea gradului de alertă pentru forțele nucleare. Potrivit evaluării din acest moment, administrația de la Washington nu vede niciun motiv pentru a-și schimba propriile niveluri de alertă.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/joe-biden-nu-avem-de-ce-sa-ne-temem-de-amenintarile-nucleare-venite-din-partea-lui-vladimir-putin-1855535
digi24
natura
Nici focarul de infecţie nu opreşte hoţii din Suceava. Tăieri ilegale de arbori, în valoare de 90.000 de lei
Potrivit ministrului Mediului, Costel Alexe, verificările au fost făcute în localitatea Sucevița, județul Suceava. "Garda Forestieră Suceava a continuat verificările privind stabilirea provenienţei celor 61,7 mc de lemn rotund de răşinoase confiscaţi pe 13.03.2020. Verificările au avut loc în zona de încărcare a materialului lemnos confiscat în martie, respectiv localitatea Suceviţa (Pârâul Rotari) unde, în platforma primară din zona menţionată, a fost constatată şi inventariată cantitatea de aproape 130 mc de lemn rotund”, a anunţat Costel Alexe pe pagina lui de Facebook. Ministrul susţine că în cadrul acţiunii "au fost constatate mai multe cioate care nu prezentau urma unui dispozitiv circular, provenite din tăierea ilegală de arbori, cu un volum de 134,88 mc, apreciate a fi provenienţa materialului lemnos indisponibilizat de Garda Forestieră Suceava în martie”.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat, sâmbătă, că Garda Forestieră Suceava a descoperit tăieri ilegale de arbori în valoare de 90.000 de lei în timpul cercetărilor ce vizau un transport ilegal de lemne.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/nici-focarul-de-infectie-nu-opreste-hotii-din-suceava-taieri-ilegale-de-arbori-in-valoare-de-90-000-de-lei-1297651
digi24
economic
Ordonanța militară 8: Companiile din România nu mai pot exporta biscuiți, ulei, zahăr, cereale. Alte produse interzise la export
Astfel, pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul pentru produsele agroalimentare: grâu, orz, ovăz, orez, soia, dar și făină de grâu, turte, produse de panificație și patiserie, biscuiți, ulei de semințe, zahăr. Procedurile de export a produselor agroalimentare resepctive, care sunt în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe militare, se suspendă pe perioada stării de urgență. De asemenea, pe perioada stării de urgență se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare de mai sus. Măsurile se aplică începând cu data publicării ordonanței militare în Monitorul Oficial al României, Partea I. Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare enumerate se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului. Pieţele agro-alimentare vor rămâne deschise pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol. De asemenea, în zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități. Ordonanța militară 8 poate fi consultată AICI.
Ordonanța militară 8, anunțată de autorități joi seara, prevede - așa cum se anunțase și în ședința de guvern - suspendarea exporturilor pentru o serie de produse agroalimentare, între care cerealele, dar și biscuiții. Măsura este valabilă pe toată perioada stării de urgență.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/ordonanta-militara-8-companiile-din-romania-nu-mai-pot-exporta-biscuiti-ce-alte-produse-care-au-fost-interzise-la-export-1289615
digi24
guvern
Scenariul anticipatelor. Cum vrea Ludovic Orban să obțină demiterea propriului Guvern
Pentru a forța o moțiune de cenzură care să fie adoptată de Parlament, Ludovic Orban vrea să împingă cât mai multe partide parlamentare în acest joc, prin asumarea unor proiecte care să justifice voturile pentru demiterea Guvernului. "Ne bazăm pe faptul că ceea ce pregătim îi va băga în corzi pe PSD-iști. Nu vor putea face altceva decât să depună moțiune de cenzură” susțin surse liberale, pentru Digi24.ro. Astfel, Guvernul ar urma să își asume răspunderea pe un pachet de legi care să includă alegerea primarilor în două tururi, desființarea Secției Speciale și eliminarea pensiilor speciale. Această angajare pe un pachet mai amplu va atrage o moțiune de cenzură depusă de PSD, susținută și de alte partide precum UDMR și ALDE. Ludovic Orban nu se va baza însă pe voturile Pro România, care, conform unor surse, nu va vota o moțiune de cenzură, însă este posibil ca moțiunea să fie votată de o parte dintre liberali pentru a asigura succesul adoptării acesteia și îndreptarea către anticipate. Liberalii ar putea sacrifica alegerea primarilor în două tururi pentru declanșarea anticipatelor. Totuși, în această privință părerile sunt împărțite în PNL. O eventuală asumare a răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, urmată de adoptarea unei moțiuni de cenzură, ar duce la respingerea legii. Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că pachetul pe care Guvernul își va asuma răspunderea ar putea să nu includă și alegerea primarilor în două tururi. Calculele nu sunt deloc simple pentru că doar asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi ar forța atât PSD cât și UDMR să inițieze și să voteze o moțiune de cenzură, astfel încât să se facă primul pas spre anticipate. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu va fi prins în jocul anticipatelor prin includerea în pachetul de legi pe care guvernul își va angaja răspunderea a desființării Secției Speciale. De altfel, Tăriceanu a anunțat luni că ALDE va susține o moțiune de cenzură dacă Guvernul va desființa Secția Specială. "Nu ştiu de ce trebuie să susţinem o moţiune a PSD, că în această privinţă văd că PSD vorbeşte foarte puţin, mai vocali am fost noi, deci aş putea să spun că noi am putea să dăm tonul în această chestiune”, a declarat Tăriceanu, în legătură cu intenția Guvernului de a desființa Secția Specială. Eliminarea pensiilor speciale prin asumarea răspunderii are scopul de a asigura PNL un avantaj electoral. Este o temă importantă de campanie, pe care liberalii au folosit-o încă de anul trecut și pe care o vor folosi pentru a ataca PSD, care va iniția moțiunea de cenzură. Deja în repetate rânduri liderii PNL le-au reproșat social democraților că nu au convocat sesiunea extraordinară pentru că nu vor eliminarea pensiilor speciale. În partid planul pare pregătit, inclusiv cu cele două propuneri de premier care vor fi respinse de Parlament. Astfel, Klaus Iohannis l-ar putea propune tot pe Ludovic Orban pentru a fi respins de două ori. Pentru declanșarea anticipatelor este nevoie ca în termen de 60 de zile Parlamentul să respingă două propuneri consecutive de premier.
În Partidul Național Liberal sunt discutate mai multe variante prin care s-ar putea pune în practică planul anticipatelor. Premierul nu vrea ca anticipatele să fie declanșate de o demisie a sa, motiv pentru care va face tot ce este necesar pentru a trece o moțiune de cenzură împotriva propriului Cabinet, au declarat surse din partid, pentru Digi24.ro.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/scenariul-anticipatelor-cum-vrea-ludovic-orban-sa-obtina-demiterea-propriului-guvern-1244721
digi24
guvern
Iohannis: A mai rămas de rezolvat treaba cu Secția specială. O rezolvăm și pe asta
"Pesediștii noștri au condus pe contrasens. PSD a intrat din prima zi de guvernare pe contrasens cu românii. Și ce am făcut eu în acest timp? Eu am făcut tot ce a putut să facă președintele României. Nu îmi place să mă laud, sunt omul cuvintelor mari, dar dacă tot ne-am uitat la video, dar pe cei doi elefanți de la început i-am alungat. Nici amnistie și grațiere nu au reușit, nici Codurile penale nu au reușit să le strice, așa cum și-au imaginat. Și să nu credeți că nu au reușit fiindcă că le-a venit mintea la cap. M-am suit eu în capul lor. Și legile justiției, mai știți de câte ori le-am trimis înapoi la Parlament și la CCR? A mai rămas treaba cu Secția specială de rezolvat. Și o rezolvăm și pe asta”, a spus Klaus Iohannis la Adunarea Regională a organizațiilor PNL București – Ilfov din Capitală. Întrebat, la plecare, cum comentează faptul că Viorica Dăncilă a vorbit despre Secția specială și dosare într-o ședință a PSD, Iohannis a răspuns: "E fundamental greșit, evident”."Cum am putut noi românii să ajungem în această situație extrem de neplăcută și, ca să fim sinceri, și neașteptată? Cum am putut noi să ajungem să fim conduși de acest PSD deraiat, debusolat, și să avem un guvern care face atâta rău României? PSD-ul a condus marea majoritate a anilor din ultimii 30 de ani, dar ce și-au permis în ultimii trei ani e nemaivăzut și nemaiauzit. PSD, în realitate, e principala piedică în dezvoltarea României. PSD-ul a ajuns la putere după alegeri, fiindcă lumea nu s-a dus. Și dacă vrem să fim foarte sinceri, poate și noi puteam să lucrăm mai mult, să fim mai activi, mai convingători și să îi ducem pe români la vot în decembrie 2016”, a spus Klaus Iohannis. "Poate de data aceasta reușim mai mult, fiindcă ne-am săturat toți de acest PSD, pentru că au promis marea cu sarea românilor și când au ajuns la putere au umplut cu funcții persoane incompetente. S-au apucat să acapareze marile instituții ale României și au realizat ceva inimaginabil, o involuție a României, într-o perioadă în care am fi putut avea atâtea șanse de dezvoltare. Am fi putut, dacă nu ne-am fi împiedicat de acest PSD, să fim în rând cu națiile mari ale Europei. Europa ne respectă, ne dorește. Vă reamintesc de Summitul care a avut loc în inima României. I-ați văzut cu câtă apropiere și drag au tratat România. Ne așteaptă cu brațele deschise”, a mai spus Iohannis. Președintele a mai spus că PSD a vrut să se răzbune fizic pe români, pe 10 august 2018."Pesediștii chiar au încercat să se răzbune pe români. Fizic, nu la figurat, la propriu. Vă amintiți într-o zi de august, în 10 august, români pașnici, cu familii, cu copii, s-au dus în Piața Victoriei să își strige nemulțumirea. Și au fost întâmpinați de jandarmi echipați pentru război urban și au fost tratați cu bâte și cu gaze lacrimogene. Și pesediștii au spus că nu ei, că ei au fost plecați în provincie. Așa au încercat pesediștii să înăbușe nemulțumirile românilor. N-au reușit. Românii le-au arătat-o: în 26 mai, românii nu au mai stat acasă, s-au dus la vot și a câștigat PNL”, a spus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis spune că PSD nu a reușit să modifice legile justiției și Codurile penale. El le-a spus liberalilor că s-a opus acestor proiecte, precum și amnistiei și grațierii și că „a mai rămas de rezolvat” Secția specială pentru anchetarea magistraților.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/iohannis-a-mai-ramas-de-rezolvat-treaba-cu-sectia-speciala-si-o-rezolvam-si-pe-asta-1198517
digi24
guvern
Țara vecină care reduce impozitele pentru restaurante şi serviciile de catering
Reducerea se va aplica până în 2021, ca o măsură temporară menită să ajute sectorul să se redreseze. Reducerea nu va fi aplicată pentru băuturile alcoolice cumpărate în restaurante şi cele furnizate de catering, la care de TVA rămâne 20%.Planul a fost susţinut de premierul Boyko Borissov luna trecută, în ciuda opoziţiei ministrului finanţelor. De asemenea, a fost criticaţi de către economişti care spun că multe alte industrii vor solicita reduceri de impozite.
Parlamentul Bulgariei a aprobat, miercuri, planul Guvernului de a reduce taxa pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare furnizate de restaurante și serviciile de catering. Reducerea va fi de la 9% la 20%, din iulie, pentru a ajuta industria lovită puternic de criza coronavirusului, anunță Reuters. Măsura va fi aplicată până în 2021.
https://alephnews.ro/guvern/tara-vecina-care-reduce-impozitele-pentru-restaurante-si-serviciile-de-catering/
alephnews
educatie
Sute de mii de elevi români nu au putut face cursuri online din cauza sărăciei. Lista lor a ajuns la minister sub forma unui catalog
Acțiunea Declic și CNE a avut ca scop să atragă atenția asupra faptului că sunt 900.000 de elevi care nu au laptopuri, în condițiile în care în doar două luni reîncepe școala, iar Ministerul Educației nu a demarat procedura de achiziție. "Dorim să îi amintim doamnei ministru al Educației, Monica Anisie, că dacă nu începe achiziția de laptopuri pentru școală online, le încalcă elevilor dreptul la educație. Absențele din catalogul pe care l-am dus astăzi guvernanților sunt realitatea celor 900.000 de elevi fără laptop”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic. Elevii au dus la Ministerul Educației un catalog supradimensionat, cu absenții și corigenții din acest an: copiii fără laptop și tabletă. "În România Educată a anului 2020, orice elev sărac este absent nemotivat. Îi cerem Guvernului Orban să respecte legea și să asigure laptopuri și tablete pentru toți elevii și profesorii din România. Accesul la educație nu se negociază”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor. Peste 24.200 de membri ai comunității Declic, alături de Consiliul Național al Elevilor, cer Ministerului Educației să grăbească procedura de achiziție pentru echipamentele necesare școlii online. De asemenea, le solicită guvernanților să distribuie echipamentele tuturor celor 900.000 de elevi care au nevoie.
Un catalog supradimensionat, în care au fost trecuți 900.000 de elevi absenți pentru că nu au laptopuri sau tablete, a fost dus, joi, la Ministerul Educației, de Declic și Consiliul Național al Elevilor (CNE). „În România Educată a anului 2020, orice elev sărac este absent nemotivat”, spun ei, potrivit Mediafax.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/sute-de-mii-de-elevi-romani-nu-au-putut-face-cursuri-online-din-cauza-saraciei-lista-lor-a-ajuns-la-minister-sub-forma-unui-catalog-1335735
digi24
guvern
Mesajul lui Jens Stoltenberg pentru România, la 15 ani de la aderarea la NATO: Toți pentru unul și unul pentru toți
"Anul acesta marcăm aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO, cea mai puternică Alianță din istorie. Extinderea NATO a fost un mare succes, un catalizator pentru stabilitate și prosperitate. A îmbogățit Alianța noastră cu noi voci, noi experiențe și noi capabilități. România, la fel ca toți Aliații NATO, beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejăm și ne apărăm reciproc de orice amenințare, provenind din orice direcție. Toți pentru unul și unul pentru toți!România este un aliat puternic și angajat. Contribuiți la securitatea noastră comună și la apărarea noastră colectivă, la misiunile și operațiile Alianței. În Afganistan am cunoscut unii dintre militarii români profesioniști care ajută la stabilizarea țării și prevenirea creării de refugii pentru teroriștii internaționali. În Kosovo, ajutați la menținerea stabilității în regiunea Balcanilor de Vest. În Polonia, ați contribuit la descurajarea agresiunii, ca membru al Grupului de Luptă multinațional. De asemenea, găzduiți o facilitate pentru sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice și aveți o contribuție esențială la securitatea din regiunea Mării Negre, în domeniile terestru, aerian și maritim. Această regiune are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică și merită atenția și prezența noastră continuă. Salut planurile României de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în acest an și de a moderniza forțele armate pe parcursul următorilor 10 ani. România înțelege că într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, trebuie să investim mai mult în apărarea noastră și trebuie să rămânem solidari pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri. Securitatea reprezintă fundamentul libertății și prosperității noastre. Vă mulțumesc tuturor pentru contribuția deosebită la Alianța noastră. Vă felicit cu ocazia acestei aniversări”, a transmis Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din 2002. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis președintelui Klaus Iohannis, un mesaj cu ocazia aniversării a 15 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică. „România, la fel ca toți Aliații NATO, beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejăm și ne apărăm reciproc de orice amenințare, provenind din orice direcție. Toți pentru unul și unul pentru toți”, a transmis Jens Stoltenberg.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/mesajul-lui-jens-stoltenberg-pentru-romania-la-15-ani-de-la-aderare-ne-protejam-si-ne-aparam-reciproc-toti-pentru-unul-si-unul-pentru-toti-1107364
digi24
sanatate
Un tânăr de 23 de ani a suferit șoc anafilactic, după vaccinarea cu Pfizer. În ce stare se află
Un tânăr de 23 de ani din Brașov a suferit un şoc anafilactic după vaccinarea cu Pfizer-Biontech, aceasta fiind una dintre reacţiile severe post-vaccinare. Tânărul a fost sub supraveghere medicală. "Cazul de reacții adverse post-vaccinare nou apărut este unul sever. Astfel, în data de 20.04.2021, o persoană în vârstă de 23 de ani, de sex masculin, a prezentat o reacție adversă de tip șoc anafilactic, manifestată prin hipotensiune, puls rapid și slab, pierdere temporară a cunoștinței, pentru câteva secunde. Reacția a apărut la câteva minute după administrarea dozei de vaccin Pfizer-Biontech. Vaccinarea s-a efectuat în Centrul de vaccinare al Spitalului Militar de Urgență Regina Maria Brașov. În istoricul medical declarat al pacientului nu au existat antecedente personale patologice și nici istoric alergic“, transmite Prefectura Brașov. Personalul medical din centrul de vaccinare a intervenit prompt și a acordat primul ajutor, solicitând și echipa de resuscitare din serviciul UPU. Tânărul a fost stabilizat, ulterior supravegheat în UPU și internat pe secția medicală a unității sanitare. Miercuri, acesta a cerut externarea și pleacă spre domiciliu. Prefectura Brașov informează că până miercuri au fost distribuite centrelor de vaccinare din județ 111.653 doze vaccin Pfizer, 12.440 doze vaccin Moderna și 24.780 doze vaccin AstraZeneca. Numărul de doze de vaccin administrate până marți inclusiv este de 136.491, din care 46.878 reprezintă doze rapel. Numărul cazurilor totale de reacții adverse post-vaccinale raportate este de 116.
Un tânăr de 23 de ani din Brașov a suferit un şoc anafilactic după vaccinarea cu Pfizer-Biontech. Aceasta este una dintre reacţiile severe post-vaccinare. Tânărul a fost sub supraveghere medicală.
https://alephnews.ro/sanatate/un-tanar-de-23-de-ani-a-suferit-soc-anafilactic-dupa-vaccinarea-cu-pfizer-in-ce-stare-se-afla/
alephnews
economic
Prețurile locuințelor din SUA vor scădea odată cu creșterea dobânzilor la ipoteci. Ce spun analiștii despre sectorul imobiliar din România
Prețurile pentru o locuință din SUA vor scădea probabil pe măsură ce dobânda la creditele ipotecare care depășește 6% va reduce capacitatea de plată a cumpărătorului mediu, potrivit Capital Economics. Prețurile imobilelor s-ar putea contracta cu 5% pe an până la jumătatea anului viitor, a declarat Matthew Pointon, economist senior în domeniul imobiliar, într-o notă de cercetare. Anterior, el preconizase că nu va exista nicio schimbare a valorilor până la acea dată. O gospodărie care dorește să cumpere o locuință la prețul mediu va trebui acum să aloce mai mult de un sfert din venitul său anual pentru plata ipotecii, potrivit raportului. Aceasta depășește media de 24% înregistrată la mijlocul anilor 2000. "Această deteriorare a accesibilității va închide mulți potențiali cumpărători din piață”, a scris Pointon, și "acest lucru va reduce concurența pentru locuințe, iar vânzătorii vor vedea în cele din urmă necesitatea de a accepta un preț mai mic pentru proprietatea lor”. Acțiunile luate de Rezerva Federală pentru a ține inflația sub control au redus activitatea de pe piața imobiliară americană, deși prețurile au rămas ferme până acum. Capital Economics se așteaptă ca piața proprietăților să revină la un câștig anual de 3% până la sfârșitul anului 2024. Piaţa vânzărilor rezidenţiale va trece printr-o perioadă de stagnare şi de corecţie, pe fondul aspririi condiţiilor de creditare, creșterii inflației şi costurile ridicate de construcție, sunt de părere analiştii JLL. În opinia lor, se observă deja o tendinţă de creştere mult mai rapidă pe zona de închirieri, comparativ cu vânzările de apartamente. "Fiecare ciclu economic are caracteristicile sale, iar achiziţia de proprietăţi imobiliare va fi întotdeauna o formă de investiţii. Piaţa imobiliară actuală traversează o serie de provocări pe planuri diferite, însă considerăm că pentru acest sector întregul mix de factori reprezintă o perioadă de reaşezare şi de corecţie. Apariţia conflictului din Ucraina a influenţat categoric activitatea pe segmentul de vânzare, care se afla pe un trend ascendent înainte de acest eveniment. Pe de altă parte, observăm performanţe însemnate pe zona de închirieri, care au potenţialul de a evolua într-un ritm mult mai rapid decât până acum. Printre oportunităţile pe care deja le constatăm se numără dezvoltarea cu viteză a segmentului built-to-rent – ansambluri rezidenţiale destinate exclusiv închirierii”, spune Andreea Hamza, Director al Departamentului de Living, JLL România. În ceea ce priveşte inflaţia, cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 a fost de 13,8%. De la începutul anului, creşterea este de aproape 8%. Tendinţa în creştere se observă şi la nivelul statelor membre ale UE, rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) fiind de 11,7%. Prețurile majorate în consecință nu afectează numai dezvoltatorii imobiliari, ci și descurajează cumpărătorii de locuințe. Un calcul realizat de experţii companiei arată că pentru o locuință, de exemplu un apartament de 100.000 de euro + TVA 19% în T1 2021, rata lunară era de 2.255 lei, la un avans de 15% şi o rată de politică monetară de 1,25%. În primul trimestru din 2022, pentru acelaşi preţ al apartamentului, respectiv 100.000 euro + TVA 5%, rata lunară se ridică la 2.471 lei, ceea ce înseamnă un plus de 8% faţă de T1 2021, fără a lua în considerare creşterea preţurilor de pe piaţă, iar rata de politică monetară a ajuns la 3%. Incluzând şi creşterea preţurilor de pe piaţă, rata lunară ajunge la 2.718 lei, +17% faţă de anul trecut.
Măsurile federale din SUA pentru scăderea inflației afectează sectorul imobiliar. Prețurile locuințelor din SUA vor scădea probabil odată cu creșterea dobânzilor la ipoteci. Piața achiziționării de locuințe este în scădere în Statele Unite. În .România cererea de locuințe în regim de închiriere este în creștere.
https://alephnews.ro/business/preturile-locuintelor-din-sua-vor-scadea-odata-cu-cresterea-dobanzilor-la-ipoteci-ce-spun-analistii-despre-sectorul-imobiliar-din-romania/
alephnews
guvern
Trafic blocat pe DN7 din cauza căderilor de pietre. Cel puțin o mașină a fost avariată
Traficul este blocat joi seara pe DN7, la kilometrul 199, în județul Vâlcea, din cauza unor căderi de pietre de pe versanți. O mașină a fost avariată. Potrivit IPJ Râmnicu Vâlcea, traficul este blocat total joi seara la kilometrul 199+400 m, în apropierea localității Căciulata, din cauza unor căderi de pietre.
Traficul este blocat pe DN7 la kilometrul 199 din cauza căderilor de pietre de pe versanți. Până acum, o singură mașină a fost avariată. Potrivit polițiștilor, la fața locului sunt așteptați reprezentanții Drumurilor Naționale.
https://alephnews.ro/guvern/trafic-blocat-pe-dn7-din-cauza-caderilor-de-pietre-cel-putin-o-masina-a-fost-avariata/
alephnews
sanatate
Medicul Adrian Marinescu, despre strategia de vaccinare: „Numărul celor care nu vor să se vaccineze va scădea”
Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la spitalul "Matei Balş”, a vorbit despre strategia de vaccinare pusă la punct în România. El este de părere că, deşi a fost o situaţie dificilă, procesul se va desfăşura rapid, iar tranşele de vaccinuri vor veni lunar de la Uniunea Europeană. "Avem şi este obligatoriu ca lucrurile să meargă bine. Aceste probleme au existat peste tot în lume, a fost o provocare. E prima dată când o campanie de asemenea amploare există. Clar că vor fi nişte probleme, dar cred că lucrurile se vor desfăşura aşa cum trebuie. Din fericire, aceste tranşe vor veni lunar. Eu cred că şi următoarele etape se vor desfăşura rapid. Este o strategie clară, nu ţine doar de România. Este în concordanţă cu ce se întâmplă în Europa, cu mici diferenţe. Se începe cu personalul medical, pentru că avem nevoie de personalul medical, să nu transmită mai departe. O imunizare ar trebui să fie de minium 70%-80% pentru a închide pandemia cât mai repede”. Totodată, medicul crede că procentul celor care nu vor să se vaccineze va scădea. "Lucrurile trebuie să fie transparente. De la o zi la altă, numărul celor care nu vor să se vaccineze va scădea. Probabil şi ceilalţi dacă vor vedea datele îşi vor schimba părerea. Sunt 20% dintre cei care nu văd realităţile infecţiei virale. În spitale, din cei care lucrează în circuit, procentul medicilor care vor să se vaccineze este de aproape 100%”.
Medicul Adrian Marinescu a vorbit, la Aleph News, despre strategia de vaccinare din România.„Numărul celor care nu vor să se vaccineze va scădea”.„Procentul medicilor care vor să se vaccineze este de aproape 100%”.
https://alephnews.ro/sanatate/medicul-adrian-marinescu-despre-strategia-de-vaccinare-numarul-celor-care-nu-vor-sa-se-vaccineze-va-scadea/
alephnews
guvern
Trump este numit „slab” de membrii grupării de extremă dreapta Proud Boys, foștii săi fani
După alegerile prezidențiale de anul trecut, gruparea de extremă dreapta Proud Boys își declara loialitatea eternă față de președintele Trump, scrie The New York Times. Iar într-o postare din 8 noiembrie, pe un canal privat al aplicației Telegram, grupul și-a îndemnat adepții să participe la protestele împotriva unor alegeri pe care le considerau furate de la fostul președinte, pe care îl numeau "Împăratul Trump”.Dar de atunci până acum atitudinea grupului față de persoana lui Trump s-a schimbat deja. "Trump va cădea ca un eșec total”, au spus luni "Proud Boys” pe același canal, Telegram. Miercuri, când Trump pleca de la Casa Albă, Proud Boys au început să se dezică de el. În zeci de conversații de pe site-uri de socializare precum Gab și Telegram, membrii grupării au început să îl numească pe Trump "momeală” și "teribil de slab”. De asemenea, au cerut susținătorilor mișcării să nu mai asiste la mitinguri și proteste organizate pentru Trump sau Partidul Republican. Comentariile acestea reprezintă o schimbare uimitoare pentru Proud Boys, care de ani de zile îl susțineau pe Trump și promovau violența politică. Conduși de Enrique Tarrio, mulți dintre miile de membri ai mișcării erau fani atât de fermi ai lui Trump, încât s-au oferit să servească drept miliția sa privată.
Membrii grupării de extremă dreapta Proud Boys, care s-au numărat printre cei mai fervenți fani ai lui Donald Trump, îl numesc acum pe fostul președinte „slab”.Membrii grupării spun că dezaprobarea actelor violente de la Capitoliu este un act de trădare din partea lui Donald Trump. Furia membrilor Proud Boys s-a accentuat după ce mai mulți dintre ei se confruntă cu acțiuni în justiție pentru asaltul asupra Capitoliului.
https://alephnews.ro/guvern/trump-este-numit-slab-de-membrii-gruparii-de-extrema-dreapta-proud-boys-fostii-sai-fani/
alephnews
sanatate
Viața după infarct. Sfaturi pentru a-l evita pe cel de-al doilea
"Pacienții care au avut norocul să supraviețuiască trebuie să înțeleagă că recuperarea post-infarct este esențială și să știe că riscul de a dezvolta un al doilea infarct este mult mai mare. Și la fel de important este ca pacientul să înțeleagă că viața lui nu mai poate fi la fel. Trebuie să ducă un stil de viață sănătos, să facă mișcare, să meargă regulat la controale medicale și să țină cont de tratamentul și indicațiile recomandate de medic", a spus Gabriela Sârcă, citată de Agerpres. Potrivit medicului cardiolog, numai așa poate fi prevenit un al doilea infarct care, în cele mai multe cazuri, se dovedește a fi fatal. "Mesajul principal pe care dorim să-l transmitem în cadrul acestei campanii este că inima trebuie îngrijită, mai ales de cei care au suferit un accident cardiovascular", a precizat Gabriela Sârcă. Ea a subliniat că oamenii trebuie să fie atenți la factorii de risc — fumatul, sedentarismul, diabetul zaharat. "Am văzut mulți părinți care vor să-și scutească copiii să facă sport, lucru care nu este în regulă. Trebuie să facem multă mișcare. Să mergi pe jos nu costă nimic. De asemenea, fumatul dăunează foarte mult. La fel diabetul zaharat, pentru că oamenii și-au schimbat stilul de a mânca Pacientul trebuie să aibă un stil de viață total schimbat, să aibă grijă la alimentație, să meargă periodic la medicul de familie", a arătat Gabriela Sârcă. Campania "Câte vieți are inima ta?" a fost lansată de către Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), în colaborare cu Fundația "Pop de Popa' pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC), și are obiectivul de a atrage atenția asupra impactului bolilor cardiovasculare și mai ales asupra riscului cardiovascular mărit la care sunt expuși pacienții care au suferit un prim infarct.
Persoanele care au supraviețuit unui infarct trebuie să înțeleagă că recuperarea este esențială și să știe că riscul de a dezvolta al doilea infarct este mare, a declarat Gabriela Sârcă, medic cardiolog în cadrul Fundației "Pop de Popa".
https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/viata-dupa-infarct-sfaturi-pentru-a-l-evita-pe-cel-de-al-doilea-763510
digi24