Category
stringclasses
14 values
Title
stringlengths
18
381
Content
stringlengths
60
37.5k
Summary
stringlengths
35
7.18k
href
stringlengths
36
240
Source
stringclasses
3 values
educatie
Sute de mii de elevi rămân fără bursa de merit după un ordin al Ministerului Educației
Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETm) cer revocarea din funcție a lui Sorin Cîmpeanu, din cauza acestui ordin. Ordinul Ministerului Educației pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Conform actului normativ, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9.50, în loc de 8.50, cum era anterior. "Este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectați sute de mii de elevi din țară. Astfel, 730 000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către Ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730 000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de eșecurile sistemului", susțin reprezentanții elevilor. Ei reclamă că ordinul a fost publicat "peste noapte, din pix, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului". "Vom ataca în instanță ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal", potrivit sursei citate.
Un ordin al Ministerului Educației a modificat media pentru acordarea burselor de merit, de la 8.50 la 9.50, ceea ce îi revoltă pe elevi. Mai multe asociații ale acestora spun că vor ataca în instanță acest act normativ care va afecta aproximativ 730.000 de elevi.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/sute-de-mii-de-elevi-raman-fara-bursa-de-merit-dupa-un-ordin-al-ministerului-educatiei-1791697
digi24
guvern
Joe Biden vrea ca americanii să se vaccineze în biserici și la festivaluri
Joe Biden îi sfătuiește pe americanii să se vaccineze, pentru că varianta Delta se răspândește din ce în ce mai mult. Președintele SUA consideră că lupta nu se termină până când majoritatea populației nu este imunizată. "Lupta noastră împotriva virusului nu este pe final. Chiara cum, în timp ce vorbesc cu voi, milioane de americani sunt nevaccinați și neprotejați. Și din cauza asta comunitățile lor sunt în pericol, prietenii lor sunt în pericol, persoane la care țin sunt în pericol”, a reacționat Joe Biden. Biden dorește ca vaccinurile să fie administrate și în locuri precum farmacii, biserici, la festivaluri și la locul de muncă. Până acum, 160 de milioane de persoane din SUA s-au imunizat împotriva Covid-19.
160 de milioane de americani sunt vaccinați. Joe Biden caută soluții pentru a vaccina mai mulți oameni din cauza tulpinii Delta. .Biden: „Lupta noastră împotriva virusului nu este pe final”.
https://alephnews.ro/guvern/joe-biden-vrea-ca-americanii-sa-se-vaccineze-in-biserici-si-la-festivaluri/
alephnews
guvern
Şcolile din Tokyo renunţă la o serie de reguli. Nu mai este impus codul vestimentar privind culoarea părului şi a lenjeriei de corp
Un total de cinci reguli vor fi abandonate de aproape 200 de şcoli publice din Tokyo, inclusiv reglementări privind culoarea părului şi a lenjeriei de corp, precum şi interzicerea coafurilor "two block", care sunt lungi în partea de sus şi scurte în spate şi în lateral, un stil la modă în prezent în multe ţări, potrivit CNN. Alte reguli care sunt eliminate includ practica de a pedepsi elevii cu o formă de arest la domiciliu şi un limbaj ambiguu în liniile directoare cu privire la ceea ce este considerat "tipic pentru elevii de liceu”. Mii de femei japoneze se alătură campaniei pentru interzicerea cerinţelor privind tocurile înalte la locul de muncă Modificările de politică intră în vigoare la începutul noului an universitar, la 1 aprilie. Măsura a fost luată după ce consiliul de educaţie din Tokyo a efectuat anul trecut un sondaj în care a întrebat şcolile, elevii şi părinţii despre opiniile lor cu privire la politici. Tokyo nu este singurul oraş japonez cu un cod vestimentar strict, reguli similare sunt în vigoare în întreaga ţară, multe şcoli cerând elevilor să poarte pantofi şi şosete de o anumită culoare. Şcolile din Fukuoka, pe insula Kyushu, au, de asemenea, reguli care restricţionează coafura elevilor şi dictează atât culoarea, cât şi modelul lenjeriei de corp, potrivit ziarului japonez Asahi Shimbun. La fel ca Tokyo, Fukuoka a realizat anul trecut un sondaj public, în care elevii s-au plâns că acest cod vestimentar le provoacă stres şi le limitează exprimarea de sine, a relatat Asahi. Problema a fost pusă în lumina reflectoarelor în 2017, când o elevă de liceu din prefectura Osaka şi-a dat în judecată şcoala, un caz care a atras atenţia la nivel naţional şi a provocat o amplă dezbatere publică privind codurile vestimentare restrictive. Ea a susţinut că a fost forţată să îşi vopsească părul şaten natural în negru atunci când s-a alăturat pentru prima dată şcolii şi că i s-a spus să îl vopsească din nou de fiecare dată când rădăcinile sale maro creşteau, potrivit Asahi. În cele din urmă a primit sancţiuni academice pentru că nu l-a vopsit suficient de des. În procesul ei s-a plâns că vopsirea frecventă i-a deteriorat părul şi scalpul şi i-a provocat tulburări psihice. Anul trecut, ea a câştigat aproximativ 2.790 de dolari ca despăgubiri. De atunci, şi alţi elevi şi familii din Tokyo s-au exprimat cu plângeri similare, în timp ce mai multe şcoli au anunţat modificări ale codurilor lor vestimentare. În această primăvară, o şcoală din Ube, prefectura Yamaguchi, va deveni prima din oraş care va introduce o uniformă "fără gen”, elevii de toate genurile având posibilitatea de a alege între pantaloni şi fuste.
Timp de zeci de ani, a fi elev în Tokyo însemna că trebuie să arăţi într-un anumit fel. Conform codului vestimentar al sistemului public de învăţământ, toţi elevii trebuiau să îşi vopsească părul în negru, anumite coafuri erau interzise şi chiar şi lenjeria intimă trebuia să aibă o culoare anume. Aceste reguli, care au fost recent supuse unui control şi criticate ca fiind depăşite, vor fi acum abolite, au anunţat autorităţile oraşului în această săptămână.
https://alephnews.ro/guvern/scolile-din-tokyo-renunta-la-o-serie-de-reguli-nu-mai-este-impus-codul-vestimentar-privind-culoarea-parului-si-a-lenjeriei-de-corp/
alephnews
economic
Bitcoin a depășit un nou prag de 40.000 de dolari. Expert în criptomonede: „Este un hype extraordinar”
În România, sunt peste 200.000 utilizatori Bitcoin. Este timpul să deschizi șampania. Capitalizarea totală a pieței monedelor virtuale a depășit, pentru prima dată în istorie, valoarea de o mie de miliarde de dolari. Asta pentru că Bitcoin a depășit un nou prag de rezistență de 40.000 de dolari. Specialiștii spun însă să fii atent. Bitcoin poate scădea puternic, la fel cum crește.
Valoarea pieței cripto a depășit pentru prima data valoarea de 1.000 mld. dolari. Bitcoin a depășit pragul 38.000 dolari la doar câteva ore după un nou record. În 2020 Bitcoin a crescut cu 160%.
https://alephnews.ro/economie/bitcoin-a-depasit-un-nou-prag-de-rezistenta-de-40-000-de-dolari-expert-in-criptomonede-este-un-hype-extraordinar/
alephnews
guvern
Victor Ponta: Alegerile parlamentare odată cu localele, la primăvară, sunt un proiect în care să cred
"Putem să știm din mai sau din iunie cine-i primar, cine-i președinte de consiliu, cine are majoritate în Parlament, cine-i prim-ministru, cine-i în opoziție și patru ani să mai facem și treabă, nu doar să stăm de campanii și de discuții”, a argumentat Victor Ponta. "Alegerile anticipate la primăvară fac parte dintr-un proiect în care să cred, dar deocamdată nu există proiectul ăsta, dar proiectul se construiește. Avem, pe de o parte, niște condiții de la USR, care spun: să facem alegeri anticipate, acum, imediat. Știm că ceea ce spune USR nu e posibil. Nu se poate dizolva parlamentul în actualul mandat al dlui Iohannis, în ianuarie este vacanță parlamentară. La 1 februarie poți să declanșezi procedura prevăzută de Constituție, care ține 60 de zile, adică până la sfârșitul lui martie, și de la 1 aprilie poți să intri în cele 90 de zile legale pentru campanie electorală”, a explicat Victor Ponta. Până atunci, categoric n-ar trebui să rămână în funcție un "guvern mort”, adică Guvernul Dăncilă. Asta, "dacă reușesc să se înțeleagă între ei”, a spus Ponta. "Astăzi a fost o întâlnire formală, la care ne-am salutat și am arătat că putem să stăm la masă, dar nu se putea întâmpla nimic. Dl. Orban încă nu are lămurite lucrurile cu cele cinci partide de dreapta pe care le va coordona la guvernare. Nu mi-a prezentat o listă a Cabinetului, cum va arăta, era și dl. Cîțu acolo, l-am întrebat de buget, mi-a zis că o să vadă, o să se gândească, deci era total prematur să discutăm ceva foarte serios”, a povestit Victor Ponta cum a decurs întâlnirea cu liberalii. "Suntem unde eram înainte de moțiune”, a mai declarat Victor Ponta. El a reafirmat că așteaptă ca partidele de dreapta să ajungă la un acord, pentru că Pro România reprezintă un electorat diferit. "Ne putem certa imediat”, a argumentat Victor Ponta. "Dl. Orban face eforturi să construiască ceea ce nu s-a construit înainte de moțiune. Dacă va avea succes sau nu depinde cum discută cu cei de la USR, ALDE, PMP și UDMR și depinde de "cât de tare este sabotat din interiorul PNL. Nu mai vorbesc de Traian Băsescu”, a adăugat fostul premier. "Eu am cerut două lucruri importante - dacă fac o listă de susținere să vedem dacă cele cinci partide de dreapta s-au înțeles și dacă au niște proiecte importante pentru perioada următoare până la alegeri. A rămas că o nouă discuție cu Pro România va avea loc miercurea viitoare”, a explicat Victor Ponta. Ar fi ajunul votului de învestitură, pentru că joi se împlinesc 10 zile de când Ludovic Orban a fost desemnat premier. Victor Ponta crede că s-a pornit greșit cu ideea de a forma un guvern monocolor. "Cred că dl Orban trebuie să facă ceea ce nu a făcut dl Iohannis: să coaguleze interesul celorlalte partide. Dacă încep cu discuția noi avem interesul să-l sprijinim în campanie pe Klaus Iohannis, e un început total greșit, a punctat Victor Ponta. Proiectul să facem un guvern doar pentru președintele Iohannis e un proiect doar al PNL”, a insistat liderul Pro România.
Victor Ponta a declarat joi seara la Digi24 că la întâlnirea avută cu premierul desemnat Ludovic Orban a propus ca alegerile parlamentare să aibă loc odată cu alegerile locale, în primăvară, dar a confirmat că deocamdată a fost o întâlnire exploratorie și că Pro România este reticentă în a susține în parlament noul guvern.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/victor-ponta-alegerile-parlamentare-odata-cu-localele-la-primavara-sunt-un-proiect-in-care-sa-cred-1202710
digi24
sanatate
SUA au depăşit pragul de 22 de milioane de cazuri de COVID-19
Boala cauzată de noul coronavirus continuă să se răspândească rapid, sâmbătă fiind înregistrate 269.623 noi cazuri şi 3.656 de decese, conform institutului Johns Hopkins. Bilanţul deceselor înregistrate din această cauză în SUA ajunge astfel la peste 372.500.Majoritatea cazurilor au fost consemnate în Comitatul Los Angeles, în California, unde peste 889.000 de persoane au fost infectate şi mai mult de 11.800 au murit.
Statele Unite au depăşit 22 de milioane de cazuri de COVID-19 înregistrate de la începutul epidemiei, relatează duminică DPA, citată de Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/sua-au-depasit-pragul-de-22-de-milioane-de-cazuri-de-covid-19-1431573
digi24
sanatate
Ce știm despre CAL.20C, o nouă mutație de coronavirus, care circulă în sudul Californiei
Cotidianul Haaretz prezintă un rezumat al unora dintre cele mai recente studii științifice cu privire la coronavirus și la eforturile de a găsi tratamente și vaccinuri pentru COVID-19. Recentul val de cazuri din sudul Californiei pare să fie cauzat de o nouă variantă a coronavirusului, spun cercetătorii. În decembrie varianta numită CAL.20C a reprezentat 36% din cazuri în districtul Los Angeles, pe când în luna iulie reprezenta mai puțin de unul din 1.000 de cazuri de COVID-19, au afirmat miercuri cercetătorii de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles. Varianta CAL.20C este diferită de cele descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. Poartă cinci mutații: trei în proteina spike, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celule, și două în alte părți ale virusului. CAL.20C a mai fost detectată și în nordul Californiei, în New York și în Washington, DC. Încă nu se cunoaște dacă această variantă este mai ușor transmisibilă sau mai rezistentă la anticorpi decât versiunile anterioare ale virusului. Experții recomandă ca cei care s-au vindecat de Covid-19, dar care nu și-au recăpătat simțul mirosului, să participe la un antrenament olfactiv, o formă de "recuperare a mirosului”. Insuficiența olfactivă apare în urma multor tipuri de infecții. Pacienții cu COVID-19 care prezintă disfuncții olfactive trebuie îndrumați spre "reabilitare olfactivă”, iar dacă aceasta nu ajută, trebuie îndrumați către specialiști pentru alte tratamente, recomandă un grup de experți într-o lucrare publicată în Journal of Allergy and Clinical Immunology. Antrenamentul olfactiv implică exersarea simțirii a patru mirosuri specifice (de exemplu, lămâie, trandafir, cuișoare, și eucalipt) timp de cinci minute, de două ori pe zi, timp de cel puțin trei luni. Medicii din Marea Britanie, unde problemele olfactive afectează peste 60% din persoanele infectate cu coronavirus, au creat un program online gratuit de antrenare a mirosului, numit NoseWell, pe care oamenii îl pot folosi pentru a-și recăpăta simțul mirosului. Pacienții care au o formă de cancer, precum și cei aflați în remisie, se confruntă cu un risc semnificativ mai mare dacă dezvoltă o formă gravă de COVID-19, afirmă un studiu recent. Cercetătorii au analizat dosarele medicale a 4.816 pacienți care au fost testați pentru virus, între care se aflau și 323 cu cancer. Posibilitatea de a fi spitalizați pentru COVID-19 a fost două ori mare în cazul pacienților cu cancer, iar riscul de a muri din cauza bolii a fost în cazul acestora de cinci ori mai ridicat comparativ cu persoanele fără antecedente de cancer, au raportat cercetătorii joi în JNCI Cancer Spectrum. Riscurile mai mari au fost mai pronunțate pentru persoanele al căror cancer nu era în remisie. Specialiștii din SUA au declarat vineri că toate persoanele care primesc tratament pentru cancer ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, iar membrii familiilor acestora și îngrijitorii lor ar trebui să se vaccineze cât mai curând posibil. Soluțiile dezinfectante, pe bază de alcool, folosite pretutindeni în timpul pandemiei, au dus la o creștere bruscă a leziunilor oculare în rândul copiilor, dintre aceștia mulți trebuind să fie operați, potrivit unui raport publicat joi în jurnalul JAMA Oftalmology. Cercetătorii atrag atenția părinților să fie conștienți de posibilele riscuri, în special în locuri publice, unde dozatoarele de dezinfectant pentru mâini sunt instalate la nivelul taliei unui adult, dar la nivelul ochilor sau chiar mai sus, pentru copii. Specialiștii recomandă ca acasă să nu se folosească dezinfectanți pe bază de alcool, ci dezinfectarea să se facă prin spălarea mâinilor cu apă și săpun, copiii să fie învățați să utilizeze corect dezinfectanții pentru mâini, iar în magazine și în mall-uri să existe dozatoare separate pentru copii, de preferință sub nivelul feței.
Înmulțirea numărului de infectări în SUA, în sudul Californiei, este cauzată de o nouă variantă a virusului, CAL.20C. Pentru pacienții care s-au vindecat de Covid-19, dar nu și-au recăpătat simțul mirosului, experții recomandă un „antrenament olfactiv”.Toate persoanele care primesc tratament pentru cancer ar trebui să aibă prioritate la vaccinare fiindcă se confruntă cu riscuri mai mari. În rândul copiilor au fost foarte multe cazuri de leziuni oculare provocate de dezinfectanții de mână.
https://alephnews.ro/sanatate/ce-stim-despre-cal-20c-o-noua-mutatie-de-coronavirus-care-circula-in-sudul-californiei/
alephnews
guvern
SUA e gata să impună noi sancțiuni Coreei de Nord
Prietenia dintre Statele Unite și Corea de Nord pare că nu va ține. Joe Biden e gata să revină la situația de acum patru ani. Adică sancțiuni, tensiuni, amenințări prin presă și lansări de rachete. Problema e aceeași dintotdeauna: programul nuclear al Phenianului. "Aceasta este o problemă serioasă, care s-a înrăutățit de-a lungul timpului. Primul lucru pe care îl vom face este să revizuim politica generală, să analizăm ce instrumente avem, inclusiv sancțiuni suplimentare, inclusiv în special coordonarea și cooperarea cu aliații și partenerii”, a spus Anthony Blinken, secretarul de Stat al SUA.
Secretarul de Stat al SUA e gata să impună noi sancțiuni Coreei de Nord. SUA vor să îl forțeze pe Kim Jong-un să renunțe la programul nuclear. Donald Trump a lăudat „prietenia specială” pe care o avea cu Kim Jong-un.
https://alephnews.ro/guvern/sua-e-gata-sa-impuna-noi-sanctiuni-coreei-de-nord/
alephnews
sanatate
Document. Un grup de lucru pentru decesele COVID fusese înființat la nivelul cabinetului fostului secretar de stat Andreea Moldovan
Din grupul de lucru făceau parte, în afară de Andreea Moldovean, cinci persoane, între care doi consilieri personali, care au plecat din minister odată cu demiterea ei. "Grupul de lucru a fost constituit de secretarul de stat Moldovan. Sigur, mai multe persoane au fost concediate prin decizia prim-ministrului, vor trebui inlocuite. Dar grupul de lucru exista, la fel ca deciziile luate de secretarul de stat în timpul mandatului”, a declarat pentru Digi24 fostul ministru Vlad Voiculescu. Documentul arată că a fost vorba despre o decizie la nivel de cabinet a fostului secretar de stat Andreea Moldovan prin care se înființează un "grup tehnic de lucru în vedere verificării modalității de raportare a datelor referitoare la infecția cu SARS-CoV-2”. Acest grup ar fi trebuit să verifice mai multe aspecte, de exemplu dacă există erori de raportare în platforme și ce s-a făcut pentru corectarea lor, dacă s-a acordat suportul tehnic necesar managerilor pentru corectitudinea datelor, verificare la DSP-uri pentru a vedea dacă raportările deceselor COVID sunt corecte și la INSP pentru a verifica dacă introducerea datelor în platforma STS de către DSP-uri s-a făcut în mod corect. În urma acestei analize, ar fi trebuit făcute propuneri și recomandări. Grupul de lucru respectiv nu mai există însă la ora actuală, pentru că odată cu demiterea Andreei Moldovan, au plecat și consilierii săi care făceau parte din grup. Grupul de lucru putea exista și astăzi, dacă era un grup de lucru format la nivelul Ministerului Sănătății, nu la nivelul cabinetului secretarului de stat. Urmăriți în materialul video toate explicațiile în legătură cu acest nou caz de controversă între fosta conducere a Ministerului Sănătății și premierul Florin Cîțu:Pe de altă parte, din informațiile Digi24, premierul a solicitat secretarilor de stat informații despre acest grup de lucru și trei secretari de stat, inclusiv Ioana Mihăilă, aflată în cărți pentru preluarea portofoliului, plus secretarul general de la nivelul ministerului i-au răspuns că nu știu de constituirea oficială a acestui grup. Secretarul de stat Andrei Baciu, căruia Florin Cîțu i-a delegat atribuțiile de ministru interimar la Sănătate, a venit, duminică seara, cu precizări pe această temă:"Ieri, din dispoziția premierului Florin Cîțu, am comunicat tuturor celor din conducerea Ministerului Sănătății să transmită două aspecte: actul normativ prin care a fost constituit un astfel de grup de lucru și un raport de activitate al acestui grup de lucru. Toți secretarii de stat ne-au răspuns în scris, așa cum am rugat, inclusiv secretarul general al Ministerului Sănătății, cu o singură excepție, au spus că nu au cunoștință de acest grup de lucru, dacă există, dacă este vreun document în acest sens. A fost o singură excepție din partea unei colege care a menționat că știe despre o intenție de a constitui un astfel de grup de lucru, o discuție care a avut loc pe data de 12 și pentru care a fost planificată o primă și eventuală ședință pe data de 14, care nu a avut loc. Alte informații n-a putut să-mi comunice. Pentru ca un act normativ să producă efecte în interiorul unei instituții, trebuie să fie instituțional, să aibă avize... Aceste lucruri nu există în Ministerul Sănătății. O singură mențiune decisivă. Ministerul Sănătății poate să emită două chestiuni: ordine de ministru sau instrucțiuni. Nu poate să emită decizii. Mâine dimineață, înființăm un grup de lucru așa cum se face. Cu toată legislația, cu toată forța instituțională, cu toată puterea administrativă, vom face acest lucru prin Ordin de ministru, cu toate instituțiile implicate, cu experți. Vom lucra transparent și vom face publice toate aceste date.”, a declarat, duminică seara, la Antena 3, Andrei Baciu. În spațiul public, documentul respectiv a apărut și cu o a doua pagină pe care scrie de mână "Domnului Florin Cîțu, confidențial, urgent, număr de înregistrare 297, am primit” și apare o semnătură. "A cui semnătură este nu știu, că e acoperită, dar acest document a ajuns către cabinetul dlui Florin Cîțu”, a declarat la Digi24 deputatul USR PLUS Cristian Seidler. Parlamentarul PNL Alina Gorghiu, susține însă că acest document nu ar fi ajuns pe masa premierului și că semnatura și numărul de înregistrare nu sunt specifice cabinetului prim-ministrului. Numărul de înregistrare ar fi real, doar că e din Ministerul Sănătății, respectiv de la cabinetul unui secretar de stat, Ioana Mihăilă. "Numerele de înregistrare de la cabinetul premierului sunt 4 cifre cu 5 în față. Sunt lucruri simple, verificabile”, a declarat Alina Gorghiu, duminică seara, la Digi24, specificând că aceste precizări le-a primit chiar în timpul emisiunii de la premierul Florin Cîțu. Ea a mai spus că cel târziu luni dimineață, Ministerul Sănătății va da un comunicat de clarificare a tuturor acestor aspecte. Iată declarațiile lui Cristian Seidler și Alinei Gorghiu făcute duminică seara la Digi24: Premierul Florin Cîțu a declarat că nu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să verifice modul în care sunt raportate oficial decesele de Covid-19. Acest grup de lucru abia acum va fi înfiinţat, a precizat, duminică, șeful executivului. "I-am cerut ieri secretarului de stat Andrei Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Deci, nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toată procedura - grup de lucru care să vină cu niște concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în Guvern și după aceea putem să le prezentăm și public”, a declarat Florin Cîțu, răspunzând unei întrebări din partea presei. Premierul a mai spus că încă nu a primit de la vicepremierul Dan Barna vreun material în privinţa modului de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi. "Am verificat stenograma şedinţei de Guvern şi nu este nicio informare în şedinţa de Guvern. Am verificat dacă de la Ministerul Sănătăţii a plecat vreun material către Cabinetul premierului, nu a plecat niciun material. Am verificat la Registratura Guvernului dacă există vreun material primit de la Ministerul Sănătăţii sau de la vicepremier. Nu există niciun material, este posibil să fie pe drum”, a spus Cîţu. Fostul ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat vineri că "există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID . Întrebat de ce nu a semnalat această situaţie până acum, el a susţinut că a descoperit în urmă cu mai puţin de 10 zile şi că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare. Vicepremierul Dan Barna a declarat ulterior că, în cursul zilei de joi, a fost informat de echipa de la Ministerul Sănătăţii că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi şi a transmis o notă la Cabinetul premierului.
Un document intrat în posesia Digi24 arată că un grup de lucru pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID fusese înființat, la 12 aprilie, la nivelul cabinetului fostului secretar de stat Andreea Moldovan. Tabăra liberală susține însă că, fie și cu acest document semnat de Andreea Moldovan, grupul tot nu există pentru că înființarea sa nu a fost avizată de departamentul juridic al ministerului.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/document-un-grup-de-lucru-pentru-decesele-covid-fusese-infiintat-la-nivelul-cabinetului-fostului-secretar-de-stat-andreea-moldovan-1499947
digi24
externe
Emmanuel Macron a ieșit pe mare într-o canoe, la bustul gol. Detaliul care le-a atras atenția francezilor
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social mediaLa fel cum au făcut și alți foști președinți ai Franței, Emmanuel Macron își petrece concediul la fortul din Brégançon alături de soția sa Brigitte Macron, dar nici măcar șeful statului nu este imun la valul de căldură cu care se confruntă regiunea. Miercuri după-amiază, Macron a decis să se răcorească și să simtă direct briza mării într-o canoe vopsită în culorile drapelului Franței, alb-albastru-roșu, un amănunt care nu le-a scăpat francezilor, așa cum nu a trecut neobservată nici condiția fizică de invidiat a președintelui în vârstă de 44 de ani, fost fotbalist amator când era în facultate. Soții Macron sosiseră la fortăreața din largul Rivierei franceze sâmbăta trecută, dar până miercuri, când președintele francez s-a decis să facă mica excursie pe mare, cuplul prezidențial a stat departe de ochii publicului. Miercuri însă, după escapada pe mare, Emmanuel Macron a mers apoi la restaurant împreună cu soția sa. Turiștii aflați în apropierea localului de pe plaja Cavalière din Le Lavandou au fost surprinși să îl vadă pe președintele Republicii debarcând într-o ținută casual: tricou polo, pantaloni de in, adidași. Potrivit presei franceze, doar proprietarii localului erau la curent cu sosirea cuplului. Soții Macron au mâncat pizza și pește le grătar și au admirat priveliștea magnifică oferită de apele Mediteranei, având grijă totodată să-i salute și pe turiști.Șeful statului francez este adesea "vânat” de paparazzi în timpul vacanțelor sale. În vara anului 2018, Emmanuel și Brigitte Macron au fost surprinși în largul mării pe un jet-ski, iar prima-doamnă a mărturisit că îi place să facă snorkelling, fascinată de bogăția faunei subacvatice din jurul fortului, sau să petreacă timp pe plajă cu copiii și nepoții ei.
Aflat în vacanță la Fort de Brégançon, președintele Emmanuel Macron a ieșit pe mare într-o canoe, la bustul gol, doar în slip. Însoțit de o gardă de corp aflată într-o altă canoe, liderul de la Elysee a navigat circa 20 de minute, iar imaginile au devenit imediat virale pe rețele sociale. Francezilor le-a atras atenția un detaliu, semn că șeful statului francez nu lasă nimic la întâmplare.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/emmanuel-macron-a-iesit-pe-mare-intr-o-canoe-la-bustul-gol-detaliul-care-le-a-atras-atentia-francezilor-2038291
digi24
sanatate
Azi ar putea fi declarată epidemie de gripă în România. Numărul deceselor a ajuns la 48
Actualizare 11:45. Încă o persoană a decedat din cauza gripei, iar numărul deceselor a urcat la 48. Este vorba despre o femeie de 39 de ani, idendtificată cu virus gripal tip A, din județul Cluj. Femeia avea și alte afecțiuni, dar nu era vaccinată. Încă patru persoane care au murit din cauza gripei, cu vârste de 47, 48, 64 de ani, dar și un bebeluș de doar 11 luni. Toate aceste persoane aveau și alte boli și nu erau vaccinate antigripal. Aceasta este principala problemă a acestui sezon rece, foarte puțini români și-au făcut vaccinul antigripal. Putem spune că este și vina autorităților pentru că nu au informat suficient populaţia despre beneficiile acestui vaccin, iar românii nu au avut încredere să îl facă, așa cum s-a întâmplat și anii trecuți. Puțin peste 1 milion de oameni s-au vaccinat până în acest moment. De când se vorbește în spațiul public despre o epidemie de gripă, românii s-au speriat și merg la medic să își facă acest vaccin, însă cu greu îl găsesc. Sorina Pintea a anunţat că Ministerul Sănătăţii mai cumpără încă 25.000 de doze de vaccin. Epidemia de gripă ar putea fi declarată oficial în România astăzi sau cel târziu mâine, după ce Ministerul Sănătății va consulta datele puse la dispoziție de specialiștii Institutului de Sănătate Publică - adică bilanțul ultimei săptămâni. Până în acest moment știm că au fost două săptămâni epidemice la rând, cu 117.000 de infecții respiratorii și peste 4.600 de cazuri de gripă. Specialiștii au declarat săptămâna 14-20 ianuarie ca fiind a două săptămână cu caracter epidemic. Conform raportărilor INSP, acest interval a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia (7-13 ianuarie).Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă şi cea de a treia săptămână (20-26 ianuarie) consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.
România este la un singur pas de epidemia de gripă. Ar putea fi declarată chiar azi, tot ce mai aşteaptă autorităţile sunt noile date de la Institutul de Sănătate Publică, despre numărul îmbolnăvilor. Şi sunt tot mai multe cazuri de gripă, asta ştim deja, iar numărul celor care şi-au pierdut viaţa a ajuns la 48.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/azi-ar-putea-fi-declarata-epidemie-de-gripa-in-romania-1072881
digi24
externe
Israelul pare să confirme atacurile cu rachete asupra unor poziţii din Siria, soldate cu opt morţi
" Statul Israel, armata israeliană au efectuat operaţiuni în Siria în cursul nopţii. Continuăm să ne apărăm interesele", a afirmat vineri după-amiază Nachman Shai, ministrul israelian pentru Afacerile Diasporei, citat de postul de televiziune Channel 2 şi de cotidianul Maariv. Potrivit unor surse militare israeliene, în atacurile cu rachete au fost vizate poziţii militare de la periferia Damascului, inclusiv o bază aeriană, şi centre de spionaj ale Iranului. Cel puţin opt persoane au fost ucise în urma unor atacuri cu rachete atribuite Israelului care au vizat poziţii militare iraniene situate la periferia capitalei Siriei, Damasc, informează presa siriană, citată de site-ul Ynetnews. com şi de cotidianul The Jerusalem Post. Conform organizaţiei Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), atacurile cu rachete au fost lansate în cursul nopţii de joi spre vineri din zone israeliene ale Podişului Golan. Artileria antiaeriană siriană a fost activată şi a reuşit să doboare unele rachete. Cel puţin opt persoane au fost ucise în atacuri. "Surse locale au raportat că numărul persoanelor ucise în atacurile israeliene asupra poziţiilor militare de la periferia Damascului se ridică la opt. Victimele sunt trei persoane care au naţionalităţi străine, doi combatanţi ai mişcării libaneze Hezbollah ucişi într-un atelier de fabricare a dronelor iraniene din zona Sayeda Zeinab şi trei militari sirieni care gestionau baterii antiaeriene în zona bazei Al-Mazzah", anunţă Organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), într-un comunicat postat pe site-ul propriu. Alte şapte persoane au fost rănite în bombardamente. Bilanţul furnizat iniţial de OSDO era de şase morţi. Surse citate de cotidianul The Jerusalem Post afirmă că au fost vizate poziţii ale Gardienilor Revoluţiei din Iran, inclusiv un depozit de armament. Victimele sunt combatanţi proiranieni şi militari sirieni. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente. Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Israelul efectuează frecvent bombardamente în Siria, vizând în principal poziţii militare iraniene sau transporturi de armament destinate organizaţiei fundamentaliste şiite Hezbollah. Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah au trimis combatanţi în Siria pentru a ajuta Administraţia Bashar Al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste. Ministerul sirian al Afacerilor Externe a anunţat vineri după-amiază că trimis două sesizări Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în legătură cu atacurile israeliene, conform agenţiei de ştiri SANA.
Guvernul Yair Lapid a părut să confirme, vineri, informaţiile din presa siriană privind atacuri cu rachete efectuate asupra unor poziţii militare, inclusiv iraniene, de la periferia capitalei Siriei, Damasc.
https://www.mediafax.ro/externe/israelul-pare-sa-confirme-atacurile-cu-rachete-asupra-unor-pozitii-din-siria-soldate-cu-opt-morti-21024794
mediafax
externe
Ministrul Apărării din Ucraina: noile rachete americane au încetinit semnificativ asaltul ruşilor
Noile sisteme de rachete de artilerie HIMARS, furnizate de SUA Ucrainei, au "încetinit semnificativ" avansul Rusiei în ţară, potrivit unui ministru al guvernului ucrainean. "Aceste sisteme ne-au permis să distrugem aproximativ 30 de staţii de comandă şi depozite de muniţii, folosim doar opt sisteme HIMARS. Acest lucru a încetinit în mod semnificativ avansul Rusiei şi a scăzut dramatic intensitatea bombardamentelor lor de artilerie", a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov. Cu toate acestea, forţele ucrainene au nevoie de mai multe sisteme de artilerie de precizie cu rază lungă de acţiune şi de rachete pentru a ţine în loc Rusia şi a lansa o contraofensivă, a adăugat Reznikov. "Suntem recunoscători partenerilor noştri pentru HIMARS şi... M270", a spus el, referindu-se la sistemele de rachete cu lansare multiplă M270 pe care Marea Britanie s-a angajat să le furnizeze Ucrainei. "Pentru a reţine eficient inamicul, avem nevoie de cel puţin 50 de astfel de sisteme, având în vedere că linia noastră de front este de aproape 2.500 de kilometri. Pentru o contraofensivă eficientă am avea nevoie de cel puţin 100, cred. În acest caz, ar putea deveni un schimbător de joc pe câmpul de luptă", a adăugat demnitarul ucrainean. În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit HIMARS şi alte arme de fabricaţie occidentală pentru a ţinti depozitele de muniţie din teritoriul controlat de Moscova. De asemenea, rachete lansate de HIMARS au avariat miercuri un pod cheie care traversează râul Nipru în regiunea Kherson, a raportat TASS.
Noile rachete americane din Ucraina au „încetinit semnificativ" asaltul rusesc, susţine ministrul Apărării, potrivit CNN.
https://www.mediafax.ro/externe/ministrul-apararii-din-ucraina-noile-rachete-americane-au-incetinit-semnificativ-asaltul-rusilor-21017801
mediafax
guvern
PSD mai pierde două voturi înaintea moțiunii. Carmen Dan este în autoizolare, Cătălin Rădulescu are bronșită și este în spital
"După o săptămână extrem de agitată, cu griji și gânduri de toate felurile legate de starea de sănătate a mamei mele, care în cursul săptămânii trecute a fost testată și ulterior confirmată cu virusul SARS-COV-2, astăzi se conturează a fi o zi de tristă amintire, atât din punct de vedere personal, cât, mai ales, politic. Confirm astfel zvonurile conform cărora eu astăzi nu voi fi prezentă în Parlamentul României pentru a vota alături de colegii mei pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban. În oricare alte condiții, nu cred că e nevoie să asigur pe nimeni că aș fi fost acolo. O fractură de mână sau de picior, o răceală mai mult sau mai puțin banală sau orice altă problemă de acest gen nu m-ar fi oprit să ajung în Parlament. Altfel spus, în aceeași zi în care mama a fost confirmată eu am fost testată, iar rezultatul este negativ. Nu am simptome de niciun fel, doar că legea îmi impune să stau în autoizolare, lucru pe care îl voi respecta!”, a scris Carmen Dan, pe Facebook. Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, a confirmat pentru Digi24.ro că este internat în spital și că va lipsi de la vot. Surse din PSD susțin însă că Rădulescu ar fi fost contactat de liberali, care i-au promis un loc pe liste, dacă lipsește la vot. Un alt parlamentar PSD care va lipsi luni la vot este deputatul PSD de Arad, Adrian Todor care a fost trimis în carantină 14 zile, fiind contact al unei persoane confirmate cu coronavirus. În acest moment, conform ultimelor calcule, cu absența celor doi parlamentari, PSD și celelalte partide care susțin moțiunea nu au suficiente voturi pentru a demite Guvernul. De asemenea, sunt semne de întrebare în legătură cu asigurarea cvorumului de ședință. Citește și Programul votului la moțiunea de cenzură. Când află Ludovic Orban dacă rămâne premier
PSD mai pierde două voturi înaintea moțiunii de cenzură. Senatorul PSD, Carmen Dan a anunțat într-un mesaj pe Facebook că nu va participa la vot pentru că se află în izolare după ce mama sa s-a infectat cu coronavirus. De asemenea, deputatul PSD, Cătălin Rădulescu are bronșită și se află internat în spital.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/psd-mai-pierde-doua-voturi-inaintea-motiunii-carmen-dan-este-in-autoizolare-catalin-radulescu-are-bronsita-si-este-in-spital-1360881
digi24
externe
Mesaj emoționant al prințul Charles, la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta. „Devotamentul ei inspiră tot mai multă admirație”
Prințul Charles a salutat dorința mamei sale ca soția sa Camilla, ducesa de Cornwall, să fie numită regină consoartă atunci când el va deveni rege. Prințul a spus că el și soția sa sunt "foarte conștienți de această onoare”.Regina este primul monarh britanic care sărbătorește un Jubileu de Platină, dar nu participă la niciun eveniment public cu această ocazie. "Devotamentul Reginei pentru bunăstarea întregului popor inspiră tot mai multă admirație cu fiecare an care trece”, a scris prințul Charles într-o declarație publică. "Anul acestui Jubileu de Platină ne aduce tuturor ocazia de a ne uni pentru a celebra activitatea Reginei, prin al cărei exemplu vom continua să fim conduși în anii următori”, a mai spus prințul de Wales. Regina Elisabeta a II-a este primul monarh din istoria Marii Britanii care ajunge la Jubileul de Platină, adică la 70 de ani de domnie. Regina a declarat că urcarea ei pe tron este o zi pe care chiar și după 70 de ani și-o amintește la fel de bine, marcând atât moartea tatălui său, regele George al VI-lea, cât și începutul domniei sale. Ea a ajuns pe tron când avea doar 25 de ani. Într-un mesaj care marchează cea de-a 70-a aniversare a domniei sale, Regina Elisabeta a II-a a anunțat că dorește ca ducesa de Cornwall, Camilla, să aibă numele de "regină” atunci când moștenitorul Coroanei, prințul Charles, va deveni rege. Până acum, existau speculații că soția prințului Charles va fi numită "Prințesă consoartă”, dar în mesajul Reginei Elisabeta a II-a cu ocazia Jubileului de Platină se spune că, "atunci când va veni acel moment”, Camilla trebuie să devină "regina consoartă”.
Prințul Charles i-a adus un omagiu Reginei Elisabeta a doua, cu ocazia Jubileului de Platină pentru „realizarea remarcabilă” a celor 70 de ani petrecuțu pe tronul Marii Britanii, relatează BBC.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/mesaj-emotionant-al-printul-charles-la-jubileul-de-platina-al-reginei-elisabeta-devotamentul-ei-inspira-tot-mai-multa-admiratie-1828859
digi24
sanatate
Situaţia dezastruoasă a vaccinurilor obligatorii pentru copii. Stocuri suficiente doar pentru unul
În cazul celorlalte vaccinuri, acestea ori lipsesc ori sunt prea puţine. Totodată, vaccinul diftero-tetano-pertussis este neachiziţionat, potrivit sursei citate. "Această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a echipei de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Național de Sănătate Publică și direcției de specialitate din cadrul MS să îmi prezinte un plan de remediere a situației, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”, spune ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, citat în comunicat. Situația vaccinurilor din Calendarul obligatoriu de vaccinare la data de 31 decembrie 2016:1.Vaccinul BCG este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii nou născuților de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită și encefalită în cazul în care aceștia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch.– Stoc de 350.000 doze la nivel național / stoc suficient.– MS va demara procedurile de achiziție pentru anul 2017 după alocarea bugetului.2.Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B.– Stoc de 22.300 doze la nivel national.– În prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România.– Ministerul Sănătății a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE.– Precizăm că în luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecției copiilor născuți din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta de 6 săptămâni a copilului.3. Vaccinul HEXAVALENT diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B ( DTPa – VPI – HiB – HB) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 și 11 luni.– MS a finalizat în luna decembrie licitația de achiziție a acestui vaccin ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului.4.Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani și 7 ani astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare.– Stoc de 200.000 doze la nivel național.– În județele unde produsul este în curs de consumare se vor realiza redistribuiri.5.Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa – VPI) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielita pentru copiii cu vârsta de 6 ani.– Stocurile sunt epuizate din cauza faptului că în 2016 nu a fost achiziționat. În prezent MS este în curs de derulare a procedurii de achiziție. Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate.
Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, doar pentru unul cel împotriva tuberculozei, adică vaccinul BCG - există doze suficiente, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/situatia-dezastruoasa-a-vaccinurilor-obligatorii-pentru-copii-stocuri-suficiente-doar-pentru-unul-657250
digi24
guvern
Ce sărbătorim de Rusalii? Istoric, semnificaţie şi tradiţii
Biserica prăznuieşte astăzi pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli, care a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Acest detaliu temporal explică şi denumirea de "Cincizecime”. Această zi este cunoscută şi sub numele de Duminica mare sau Rusalii. Pogorârea Duhului Sfânt constituie momentul fundamental al Bisericii, prin care se formează prima comunitate de credincioşi, iar Sfinţii Apostoli devin martori şi vestitori ai Învierii şi ai învăţăturii lui Hristos. Biserica prăznuieşte astăzi pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli, care a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Acest detaliu temporal explică şi denumirea de "Cincizecime”. Această zi este cunoscută şi sub numele de Duminica mare sau Rusalii. Pogorârea Duhului Sfânt constituie momentul fundamental al Bisericii, prin care se formează prima comunitate de credincioşi, iar Sfinţii Apostoli devin martori şi vestitori ai Învierii şi ai învăţăturii lui Hristos. Sărbătoarea Rusaliilor constituie cea mai veche sărbătoare creştină alături de cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli. Despre ea amintesc Sfântul Apostol Pavel (1 Cor. 16, S) şi Sfântul Luca (Fapte 20, 16). Εste menţionată şi în Constituţiile Apostolice şi de mai mulţi părinţi ai primelor secole, Sfântul Irineu, Tertulian, Origen, Sfântul Epifanie, precum şi de canonul 43 al Sinodului din Elvira (c. 300) şi de canonul 20 al Sinodului I Ecumenic (325, care opreşte îngenuncherea în ziua Rusaliilor). Până către sfărşitul secolului al IV-lea şi începutul celui de-al V-lea, Cincizecimea marca o dublă sărbătoare, atât Înălţarea Domnului, cât şi Pogorârea Sfântului Duh, după cum mărturiseşte, în prima jumătate a secolului al IV-lea, istoricul Eusebiu de Cezareea. Din jurul anului 400 înainte, sărbătoarea a fost fixată însă în ziua a 40-a după Paşti, aşa cum este sărbătorită până astăzi, Cincizecimea marcând numai Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Pogorârea Sfântului Duh este istorisită de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca în Faptele Apostolilor (Fapte 2). La cincizeci de zile după Paşti, ucenicii lui Hristos erau adunaţi "toţi în acelaşi loc”. Pogorârea Duhului Sfânt a fost precedată de un vuiet venit din cer, care s-a făcut auzit ca o "suflare de vânt ce vine repede” (Fapte 2, 2). Experienţa auditivă a prezenţei Duhului Sfânt de către Apostoli a fost însoţită si de una vizuală: fiecare a văzut pe capetele celorlalţi nişte limbi ca de foc (Faptele Apostolilor 2, 3). "Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”. Vuietul prin care Duhul Sfânt şi-a făcut simţită prezenţa, a apărut "din cer şi fără de veste”. Dumnezeu este libertate desăvârşită. Apostolii aşteptau, dar nu ei au decis. Sfântul Duh se manifestat cu totul surprinzător: "s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede” – deci "ceva neobişnuit, care te zguduie, te cutremură, te trezeşte”, după cum spunea Părintele Constantin Galeriu. Îndată ce s-au umplut de Duhul Sfânt, ucenicii lui Hristos au început să vorbească "despre faptele minunate ale lui Dumnezeu” în limbi străine, necunoscute lor până atunci, putând fi astfel înţeleşi de evreii şi de prozeliţii care se aflau atunci în Ierusalim, fiecare în limba "în care s-au născut”. În acea zi, în Ierusalim se aflau oameni care reprezentau toate seminţiile pământului: parţi, mezi, oameni din Mesopotamia, din Iudeea, din Egipt, din Libia, din Capadocia, din Pamfilia etc. Duhul Sfânt nu se coboară peste Apostoli "sub forma unei pături de foc, ca o învelitoare deasupra lor, care i-ar fi uniformizat, ci sub forma de limbi ca de foc deasupra capului fiecăruia”, spune Preafericitul Patriarh Daniel. Acest fapt ne arată că Duhul Sfânt "nu colectivizează, nu îi uniformizează pe oameni, ci cultivă identitatea fiecărei persoane umane, distincte de celelalte persoane, o luminează, o îmbogăţeşte şi o face sa comunice cu celelalte persoane în iubirea Preasfintei Treimi. Duhul Sfânt nu este nivelator de identităţi personale sau etnice, ci el face să crească duhovniceşte fiecare persoană, fiecare popor”. Sărbătoarea Cincizecimii este sărbătoarea Sfintei Treimi, deoarece prin pogorârea Duhului Sfânt, ne încredinţăm de faptul că Dumnezeu este Treimic. Sensul fundamental al sărbătorii este în primul rând, acela că în ziua Cincizecimii, Apostolii au înţeles că Duhul Sfânt este o persoană a Sfintei Treimi. Iar în al doilea rând, Duhul Sfânt i-a făcut pe ucenici mădulare ale Trupului lui Hristos şi le-a dat puterea de a lua parte la biruinţa lui Hristos asupra morţii. În tradiţia Bisericii Ortodoxe, în ziua imediat următoare marilor sărbători se comemorează persoanele care stau în legătură nemijlocită cu persoana sau evenimentul aflat în centrul respectivei sărbători. Întrucât persoanele Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi. În fapt, sărbătoarea Rusaliilor are consacrate două zile. Cincizecimea creştină şi cea iudaicăDuhul Sfânt S-a pogorât asupra Apostolilor în ziua în care iudeii sărbătoreau Cincizecimea. Pentru iudei, aceasta era a doua sărbătoare ca importanţă după Paşte. Potrivit tradiţiei, prin ea se rememora primirea Legii lui Dumnezeu de către Moise pe muntele Sinai. La patruzeci de zile de la prima sărbătorire a Paştelui, Moise a urcat pe Muntele Sinai, unde a primit Legea de la Dumnezeu. Totodată însă, Cincizecimea iudaică era şi expresia recunoştinţei iudeilor pentru roadele pământului. Deoarece coincidea cu perioada strângerii recoltei, ea era numită şi sărbătoarea secerişului, iar iudeii aduceau la templu prinosul lor de roade. Hristos face însă din Cincizecime sărbătoarea dăruirii Duhului Sfânt lumii. Cincizecimea iudaică a fost preînchipuirea Cincizecimii din Noul Testament. Dacă în ziua Cincizecimii iudaice, Moise a primit Legea Vechiului Testament, în ziua Cincizecimii creştine, ucenicii au luat Duh Sfânt, prin Care au trăit Legea Noului Testament, adică Legea sfântului har. Prima Lege a fost scrisă pe table de piatră, însă acum legea este scrisă în inimile Apostolilor. Creştinii sărbătoresc astăzi, în ziua Cincizecimii, "darul Legii celei Noi, al unei inimi noi, o inimă transfigurată de darul Duhului Sfânt”, după cum se exprimă Arhim. Placide Deseille ("Cununa binecuvântată a anului creştin. Predici la duminicile şi sărbătorile anului liturgic, Editura Doxologia). Înainte de patima Sa cea de bunăvoie, ştiind tot ce aveau să se întâmple cu El şi nedorind să-i lase pe Apostoli în deznădejde, Iisus le-a făgăduit că le va trimite pe Duhul Sfânt, Duhul Adevărului, care-i va călăuzi. El se va numi Mângâietorul, fiindcă Acesta îi va mângâia pe tot cei care ce se lasă călăuziţi de El. "De folos este ca Eu să Mă duc; că, de nu Mă voi duce Eu, Mângâietorul nu va veni” (Ioan 16, 7). Şi: "Voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor vă va trimite vouă: Duhul adevărului, Care de la Tatăl purcede” (Ioan 15, 26). Iar după patimă, înainte de înălţarea la cer, le- zis ucenicilor: "Iar voi să rămâneţi în Ierusalim, până când vă veţi îmbrăca cu putere de sus” (Luca 24, 49). Imediat după revărsarea Duhului Sfânt asupra lor, Apostolii s-au umplut de bucurie multă. Pentru ei, aceasta era o experienţă nouă. După Pogorârea Duhului Sfânt, ei nu au mai fost simpli închinători la Hristos, ci au ajuns să fie în strânsă unire cu El. Cei care îi vedeau pe Apostoli, se mirau, iar unii spuneau cu ironie că sunt plini de must, adică s-au îmbătat cu vin nou. (Fapte 2, 13). Venirea Duhului Sfânt în inima omului este numită de Sfinţii Părinţi "beţie trează” (Sfântul Dionisie Areopagitul), o stare de adâncă desfătare şi o bucurie fără margini, în care omul nu îşi pierde nici simţurile, şi nici raţiunea. Sfinţii Părinţi învaţă că, deşi Duhul Sfânt lucrează asupra tuturor oamenilor şi în întreaga zidire, dar oamenii sunt părtaşi ai energiilor dumnezeieşti în funcţie de receptibilitatea fiecăruia în parte. Roadele Duhului Sfânt în viaţa omului sunt amintite atât în Noul Testament, cât şi în Vechiul Testament. Sfântul Apostol Pavel spune: "roada Duhului este iubirea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea, curăţia” (Galateni 5, 22-23). Cea mai frumoasă şi succintă formă de prezentare a Duhului Sfânt se găseşte într-o scurtă şi profundă rugăciune, care îi este direct adresată, rugăciunea "Împărate ceresc”, cu care începe aproape orice slujbă a Bisericii, rostindu-se aproape tot timpul anului bisericesc, de la Rusalii şi până la următorul Paşte. "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor si Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea, şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre! Amin”. Evenimentul trimiterii Sfântul Duh, care se pogoară asupra apostolilor în chipul unor limbi de foc, este o împlinire şi totodată un nou început fiindcă din momentul primirii Sfântului Duh, viaţa Apostolilor se schimbă radical. Transformaţi de Duhul Sfânt, ei capătă o îndrăzneală uimitoare. În timp ce înainte erau temători, acum mărturisesc public, cu curaj, că Hristos, Iisus cel răstignit, a înviat şi a urcat la ceruri, aşezându-Se de-a dreapta Tatălui. Şi graţie propovăduirii Evangheliei de către apostoli, începe o viaţă nouă pentru toţi cei care, prin Duhul Sfânt, iau parte la viaţa Bisericii. Cincizecimea este sărbătoarea întemeierii Bisericii, fiindcă în acea zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism "ca la trei mii de suflete”, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim (Fapte 2,41), care reprezintă nucleul Bisericii de mai târziu. Prin Pogorârea Duhului Sfânt a început o epocă nouă în istoria mântuirii neamului omenesc. A luat fiinţă în chip văzut Biserica, adică Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ, prin lucrarea Duhului Sfânt în lume. Deşi fiecare Apostol a primit pe Duhul Sfânt şi cu toţii au pornit în lume vestind tainele Împărăţiei cerurilor în graiul tuturor popoarelor, atunci s-a creat o unitate nouă, spirituală, în care toate se adună ca mădularele într-un trup, formând Biserica, Trupul tainic al lui Hristos. Astfel, Rusaliile sunt ziua întemeierii Bisericii creştine, ca instituţie divino-umană. Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt a fost numită în româneşte "Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor. Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una din zilele de pomenire generală a morţilor. În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite pentru vii. Obiceiul, moştenit de la evrei, de a împodobi casele şi bisericile cu ramuri verzi şi flori se continuă şi astăzi. La finalul Sfintei Liturghii din ziua praznicului Pogorârii Sfântului Duh sunt binecuvântate frunzele de nuc sau de tei – simbol al limbilor ca de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli. Nucul şi teiul au un simbolism apropiat de cel al Duhului Sfânt. Se ştie că nucul, datorită iodului, are efecte terapeutice. Şi Duhul Sfânt are efecte terapeutice asupra sufletului. Iar teiul, are flori medicinale şi înmiresmate, asemenea Duhului Sfânt, care ne înmiresmează viaţa cu darurile sale.
Pogorârea Sfântului Duh este una dintre cele mai vechi sărbători creştine. Sărbătoarea aminteşte şi actualizează evenimentul pogorârii Sfântului Duh peste Sfintii Apostoli, care au devenit de atunci vestitori ai Evangheliei. Cincizecimea sau Rusaliile celebrează şi ziua de naştere a Bisericii.
https://alephnews.ro/guvern/ce-sarbatorim-de-rusalii-istoric-semnificatie-si-traditii/
alephnews
guvern
Referendum pentru impunerea de măsuri anti-Covid. Un primar din România vrea ca populația să decidă
Primarul oraşului Bacău, Lucian Viziteu, vrea să convoace un referendum local pentru impunerea unor măsuri anti-Covid, dar şi pentru stabilirea unor strategii de dezvoltare a comunităţii. Populaţia va fi consultată în timpul alegerilor parlamentare dacă membrii Consiliului Local vor aproba demersul. Primarul Lucian Stanciu Viziteu a anunţat că vrea să audă părerea locuitorilor oraşului Bacău despre impunerea unor măsuri suplimentare anti-Covid. "Este vorba despre idei inteligente şi nu despre măsuri coercitive”, a precizat edilul şef. "Referendumul local nu este un moft, ci este despre o comunitate care vrea să lupte eficient împotriva pandemiei şi să se dezvolte. Oricât de bune ar fi măsurile luate la nivel central, există un specific local. Bacăul are, din păcate, mai multe infectări cu noul coronavirus decât alte municipii din România. De aceea, trebuie să găsim soluţii pe plan local care să vină în completarea celor de la Bucureşti. Nu mă refer la coerciţie, ci la idei inteligente care să vină din consultarea specialiştilor şi a mediului socio-economic”, a anunţat primarul Lucian Stanciu Viziteu. Primarul Lucian Stanciu Viziteu a vorbit în cadrul emisiunii ȘTIU și a spus că și el este locuitor al orașului Bacău și este nemulțumiti de situația în care s-a ajuns. "Am doi copii și de două luni nu merg la școală, sunt în urmă cu lecțiile. Măsurile luate la nivel național nu au fost suficiente. Cred că la nivel local putem să luăm o serie de măsuri suplimentare specifice fiecărui oraș,” a adăugat primarul. De asemenea el a spus că în Bacău există probleme cu privire la respectarea măsurilor de siguranță în mijloacele de transport în comun. Alături de Comitetul Local pentru Situații de Urgență a găsit o sluție: să insidponibilizeze jumătate din scaunele din autobuz, iar autobuzul nu va pleca din stație dacă cineva stă în picioare. Primarul a organizat și un sondaj prin care a aflat că 5% din respondenți nu folosesc măsuri de protecție sau folosesc rareori. Peste 15% consideră că această pandemie nu este importantă.
Primarul orașului Bacău vrea ca populația să decidă dacă se vor lua alte măsuri pe plan local.„Este vorba despre idei inteligente și despre măsuri coercitive”.Propunerea va fi analizată în ședința Consiliului Local vineri.
https://alephnews.ro/guvern/referendum-pentru-impunerea-de-masuri-anti-covid-un-primar-din-romania-vrea-ca-populatia-sa-decida/
alephnews
externe
În țara cunoscută cândva ca "Elveția Orientului Mijlociu", oamenii stau ore în șir la cozi nesfârșite pentru o pâine
Pentru libanezi, a cumpăra pâine înseamnă a sta ore în șir la cozi lungi în afara brutăriilor sau a supermarketurilor și uneori, când le vine rândul, să nu mai aibă ce cumpăra. În special pentru persoanele în vârstă, cozile pentru o lipie au devenit o povară majoră. Imaginile cu cozile lungi din fața brutăriilor din Beirut sau cu oameni care strâng disperați la piept o pâine au făcut înconjurul lumii. Situația a devenit critică în Libanul care cu greu face față crizei economice. Prețul pâinii subvenționate a explodat, iar brutăriile au început să raționeze alimentele de bază. Imaginile cu cozile lungi din fața brutăriilor din Beirut sau cu oameni care strâng disperați la piept o pâine au făcut înconjurul lumii. FOTO: Profmedia Images Deschide galeria foto O pungă de pâine asemănătoarei lipiei se vinde acum oficial cu 13.000 de lire libaneze (43 de cenți americani), dar pe piața neagră, prețul ajunge la 30.000. "Săptămâna trecută am rămas fără pâine trei zile pentru că nu îmi permit să plătesc 30.000", spune un bărbat, citat de msn. com. În 2020. Liban a intrat în incapacitate de plată a datoriilor, iar moneda locală s-a depreciat cu 90%. Banca Mondială a descris criza financiară în care este țara ca fiind una dintre cele mai grave din secolul al XIX-lea. ONU consideră că patru din cinci libanezi trăiesc acum sub pragul de sărăcie. Libanul importă 80% din grâul său din Ucraina, potrivit unui reprezentant al importatorilor de grâu din Liban. Din cauza războiului, Ucraina nu-și mai poate exporta cerealele, ceea ce este o lovitură puternică pentru oamenii din țările sărace, care ajung în pericol de sărăcie și de foamete.
În Liban, țara care se lăuda cândva cu renumele "Elveția Orientului Mijlociu", oamenii au ajuns să stea ore în șir la coadă pentru a cumpăra o pâine. Pe măsură ce furia crește, în brutării oamenii au început să se ia la bătaie și chiar să se amenințe cu arma.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/in-tara-cunoscuta-candva-ca-elvetia-orientului-mijlociu-oamenii-stau-ore-in-sir-la-cozi-nesfarsite-pentru-o-paine-2031793
digi24
externe
Ucrainenii spun că au atacat o bază aeriană rusă din Crimeea, unde au avut loc explozii puternice. Rușii spun că le-a explodat muniția
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social mediaACTUALIZARE 22:15 Au apărut primele imagini din interiorul bazei militare aeriene din Rusia, unde au fost auzite marți cel puțin 12 explozii puternice, conform portalului Ukraine Weapons Tracker. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social mediaÎntr-o înregistrare video extrem de scurtă, se observă un avion de atac la sol rusesc Su-24M complet distrus, aflat pe o pistă. ACTUALIZARE 20:00 Armata ucraineană susține că a atacat o importantă bază aeriană și navală a armatei ruse din peninsula Crimeea, unde s-au produs marți cel puțin 12 explozii. Rușii au negat existența unui astfel de atac și au spus că exploziile au fost provocate de detonarea mai multor muniții, informează The Guardian. "Aceasta a fost o bază aeriană de la care decolau în mod regulat avioane pentru atacuri împotriva forțelor noastre din teatrul de operațiuni din sud”, a declarat pentru New York Times un oficial ucrainean, sub protecția anonimatului. Oficialul nu a vrut să dezvăluie tipul de armament folosit în atac și s-a rezumat doar la a spue că "a fost folosit un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”.O persoană a fost ucisă de exploziile produse la baza aeronavală Saki din Crimeea, a anunțat guvernatorul rus al regiunii, Serghei Aksionov. Cel puțin 12 explozii au fost auzite marți în jurul orei 15.20, ora locală, dinspre baza Saki, aflată pe coasta vestică a peninsulei CimeeaACTUALIZARE 17:45 Ministerul rus al Apărării a transmis că explozia survenită la aerodromul militar Saki a fost provocată de detonarea muniţiei de aviaţie şi că nu sunt victime, relatează presa rusă. Nu a fost niciun atac şi echipamentele militare nu au fost afectate de explozie, mai susţine ministerul rus. Partea ucraineană nu a comentat deocamdată pe marginea acestei explozii. ACTUALIZARE 17:10 Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte 23 au fost rănite în urma bombardamentelor rusești în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, scrie ABC News. Rușii au lansat peste 120 de rachete în orașul din sudul Nikopol, a declarat guvernatorul din regiunea Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko. Mai multe blocuri de apartamente și unități industriale au fost avariate. ACTUALIZARE 17:20 Trei martori locali au declarat pentru Reuters că au auzit marți mai multe explozii puternice și au văzut fum negru ridicându-se din direcția unei baze aeriene militare rusești de la Novofedorivka, în vestul Crimeei, scrie Reuters. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social mediaCel puțin 12 explozii de intensitate variabilă au fost auzite în decurs de un minut, au declarat doi martori pentru Reuters. Trei au fost deosebit de puternice. Videoclipuri partajate pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, o coloană de fum în zonă. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social mediaTimp de decenii, Rusia a închiriat de la Kiev portul naval Sevastopol, unde se află Flota sa din Marea Neagră, dar a anexat întreaga peninsulă de la Ucraina în 2014.Peninsula Crimeea, care rămâne sub control rusesc, a fost scutită de bombardamentele intense și de luptele de artilerie care au avut loc în alte zone din estul și sudul Ucrainei de la 24 februarie, când președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor armate rusești să intre în Ucraina. Potrivit agenției ruse de presă TASS, baza militară este folosită de Ministerul rus al Apărării. Aici există un complex de pregătire pentru teste la sol pentru a exersa decolarea și aterizarea aeronavelor. ACTUALIZARE 15:43 Din 24 februarie și până acum, peste 10,5 milioane de oameni au trecut granița din Ucraina, a declarat marți agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), scrie Reuters. ACTUALIZARE 15:38 Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, în condiţiile în care din cauza sancţiunilor occidentale grupul rus Transneft nu a putut efectua o tranzacţie bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Într-un comunicat de presă publicat marţi, Transneft, compania rusească responsabilă de transportul de hidrocarburi, a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnaţi în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacţia, a explicat că banii au fost returnaţi din cauza restricţiilor impuse de Uniunea Europeană. În consecinţă, compania ucraineană UkrTransNafta "a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august”, a precizat Transneft. Este vorba despre livrările de petrol via o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina şi deserveşte trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia şi Cehia. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.
Suntem în ziua cu numărul 167 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Oficialii de la Kiev au anunțat că armata ucraineană a atacat o importantă bază aeriană și navală rusă din peninsula Crimeea, unde s-au produs marți cel puțin 12 explozii. Rușii au negat existența unui astfel de atac. Concomitent, Kremlinul a amenințat Turcia și a spus că va „demilitariza” viitoarea uzină din Ucraina pentru fabricarea de drone Bayraktar, în timp ce Ucraina spune că trupele sale înaintează spre Izium.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/pentagon-aproape-80-000-de-soldati-rusi-au-fost-ucisi-sau-raniti-de-la-inceputul-invaziei-rusia-a-avansat-10-km-in-donbas-2041507
digi24
externe
SUA lansează un program pentru descoperirea şi dovedirea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina
Departamentul de Stat a precizat că aşa-numitul Observator al conflictelor va presupune documentarea, verificarea şi diseminarea dovezilor din surse deschise ale acţiunilor Rusiei în Ucraina. Rapoartele şi analizele vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul site-ului Observatorului. Instituţia a mai precizat că noul program, înfiinţat cu o investiţie iniţială de 6 milioane de dolari, va analiza şi păstra informaţiile, inclusiv imagini din satelit şi postări pe social media, astfel încât acestea să poată fi folosite în viitoare mecanisme de tragere la răspundere. "Noul program Observatorul conflictelor este parte a eforturilor guvernului SUA atât la nivel naţional, cât şi internaţional, menite să asigure tragerea la răspundere pentru acţiunile oribile ale Rusiei”, mai menţionează comunicatul citat de Reuters, potrivit Agerpres. Un tribunal ucrainean a organizat vineri o audiere preliminară în primul proces pentru crime de război de după invadarea Ucrainei de către Rusia, după ce a pus sub acuzare un soldat rus capturat de uciderea unui civil de 62 de ani. Rusia a redus mai multe oraşe la dărâmături şi sute de cadavre de civili au fost găsiţi în localităţile din care forţele sale s-au retras, notează Reuters.
Departamentul de Stat al SUA a anunţat marţi lansarea unui nou program pentru descoperirea şi analizarea dovezilor de crime de război şi alte atrocităţi comise de Rusia în Ucraina, în contextul în care Washingtonul încearcă să se asigure că Moscova este trasă la răspundere pentru acţiunile sale.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua-lanseaza-un-program-pentru-descoperirea-si-dovedirea-crimelor-de-razboi-comise-de-rusia-in-ucraina-1943310
digi24
externe
Criză politică în Italia. Guvernul de la Roma anunţă că Mario Draghi se va deplasa joi la Palatul prezidenţial
Mario Draghi va avea o perioadă de reflecţie şi se va deplasa joi la Palatul prezidenţial, după votul de încredere din Camera Deputaţilor, au comunicat oficiali guvernamentali citaţi de agenţia ANSA. Anterior, surse citate de agenţia ANSA şi de publicaţiile Corriere della Sera şi La Repubblica afirmau că Mario Draghi se află la Palatul Quirinale, pentru discuţii cu preşedintele Sergio Mattarella. Premierul tehnocrat Mario Draghi tocmai a obţinut votul de încredere al Senatului, dar fără susţinerea Mişcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă), a formaţiunii de extremă-dreapta Liga, condusă de Matteo Salvini, şi a partidului Forza Italia (centru-dreapta), condus de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi. "Astăzi, partidele Liga, Forza Italia şi Mişcarea Cinci Stele şi-au asumat o responsabilitate gravă, o opţiune care va genera un preţ enorm pentru ţară", a comentat deputatul Matteo Orfini, din cadrul Partidului Democrat (centru-stânga).
Premierul Mario Draghi va avea o perioadă de analiză şi se va deplasa joi la Palatul prezidenţial pentru a avea consultări cu preşedintele Sergio Mattarella, anunţă Guvernul de la Roma, deşi unele surse declarau că premierul, care tocmai a obţinut încrederea Senatului, se află acum la consultări.
https://www.mediafax.ro/externe/criza-politica-in-italia-guvernul-de-la-roma-anunta-ca-mario-draghi-se-va-deplasa-joi-la-palatul-prezidential-21019201
mediafax
stiinta
NASA: Calea Lactee are cel puțin 300 de milioane de planete pe care se poate locui
Telescopul spațial Kepler al agenției spațiale americane a petrecut nouă ani într-o misiune de vânătoare de planete și a identificat mii de exoplanete din galaxia noastră înainte de a rămâne fără combustibil. Cu toate acestea, întrebarea principală a misiunii inițiale a rămas: câte dintre aceste planete sunt locuibile?Oamenii de știință din întreaga lume au analizat datele lui Kepler și susțin că au găsit răspunsul. Potrivit cercetărilor publicate în The Astronomical Journal, există aproximativ 300 de milioane de lumi potențial locuibile în galaxia noastră, adică planete telurice (formate din roci și metale) capabile să susțină apă lichidă la suprafața lor. NASA a declarat că acest număr este o aproximare conservatoare și "ar putea fi mult mai multe”.Unele dintre aceste planete descoperite ar putea fi suficient de aproape de sistemul nostru solar pentru a fi considerate "vecini interstelari”, cea mai apropiată fiind la aproximativ 20 de ani lumină distanță. "Kepler ne-a arătat deja că există miliarde de planete, dar acum știm că o bucată bună din acele planete ar putea fi telurice și locuibile”, a declarat Steve Bryson, cercetător NASA și autorul principal al studiului. "Deși acest rezultat este departe de a fi o valoare finală, iar apa de pe suprafața planetei este doar unul dintre numeroșii factori care susțin viața, este extrem de interesant faptul că am calculat că aceste lumi sunt atât de comune cu o încredere și o precizie atât de ridicată”, a adăugat Bryson. Studiul a fost o colaborare globală între oamenii de știință ai NASA care au lucrat la misiunea Kepler și cercetătorii de la agenții spațiale internaționale, din Brazilia până în Danemarca. În Calea Lactee există între 100-400 de miliarde de stele, conform estimărilor NASA. Fiecare dintre acestea găzduiește probabil cel puțin o planetă- ceea ce înseamnă că există miliarde de planete și doar câteva mii au fost descoperite până acum. O mulțime de factori influențează dacă o planetă poate susține viața, inclusiv atmosfera și compoziția sa chimică. Dar, pentru a restrânge zecile de miliarde de opțiuni, cercetătorii din acest studiu s-au concentrat pe câteva cerințe de bază. Au căutat stele similare Soarelui ca vârstă și temperatură pentru a nu fi prea calde sau active. De asemenea, au căutat exoplanete cu o circumferință similară Pământului și le-au selectat pe cele care ar putea fi formate din roci. Totodată, au luat în considerare și distanța fiecărei planete de steaua ei- să nu fie nici prea aproape, pentru că altfel apa s-ar putea vaporiza, dar nici prea departe pentru că apa ar putea îngheța. O planetă locuibilă trebuie să se afle în zona "tocmai potrivită”, sau așa-numita zonă Goldilocks, pentru a susține apa lichidă la suprafața sa. Estimările anterioare ale numărului de planete locuibile nu reflectau modul în care temperatura și energia unei stele ar putea fi absorbite de planetele sale, a declarat comunicatul NASA. De această dată, oamenii de știință au reușit să includă și acești factori în analiza lor, mulțumită datelor suplimentare adunate de misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene care realizează o hartă 3D a galaxie noastre. "Am știut întotdeauna că definirea capacității de a susține viața doar prin prisma distanței fizice a unei planete față de steaua sa, astfel încât să nu fie prea cald sau prea rece, ne lăsă cu o mulțime de supoziții”, a declarat Ravi Kopparapu, cercetător NASA și co-autor al studiului. După calcularea acestor factori, cercetătorii au folosit o estimare conservatoare că 7% din stelele asemănătoare Soarelui ar putea găzdui lumi locuibile. Dar rata ar putea fi de până la 75%, spun oamenii de știință. NASA a declarat că va colabora cu alte agenții spațiale pentru a perfecționa estimarea în cercetările viitoare, ceea ce va ajuta la modelarea planurilor pentru următoarele etape ale descoperirilor de exoplanete și construirea noilor telescoape. În prezent, misiunea TESS a NASA este cel mai recent "vânător de planete” care caută exoplanete.
Galaxia noastră este plină de planete potențial locuibile - cel puțin 300 de milioane, potrivit NASA, scrie CNN.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/nasa-calea-lactee-are-cel-putin-300-de-milioane-de-planete-pe-care-se-poate-locui-1397528
digi24
guvern
Piața țițeiului, afectată de pandemie. Cât a ajuns să coste un baril de petrol
Agenția Internațională a Energiei spune că abia în 2023 se preconizează că se va reveni la cererea de petrol anterioară pandemiei. Preţul petrolului a ajuns la aproape 70 de dolari pe baril la bursa de la Londra. Expertul în energie Ionut Purică spune că dacă va crește prețul produselor petroliere tendința de cumpărare va scădea. Astfel rezultatul va avea inversul efectului dorit. "E clar că o tendință de creștere a vehiculelor, a numărului de vehicule electrice, va comuta consumul de combustibili fosili către centralele electrice. Distribuitorii de produse petroliere să încerce să își recupereze pierderile din anul 2020, lucru care evident va conduce la o scădere a consumului de produse petroliere.”, a explicat Ionuț Purică, expert în energie.
În 2023 se va ajunge la cererea anterioară pandemiei pentru petrol. Prețul pe un baril de țiței a ajuns la 70 de dolari la bursa de la Londra. Dacă distribuitorii petrolieri vor crește prețul pentru recuperare, cererea va scădea.
https://alephnews.ro/guvern/piata-titeiului-afectata-de-pandemie-cat-a-ajuns-sa-coste-un-baril-de-petrol/
alephnews
travel
Sezonul turistic reîncepe în Grecia pe 15 iunie. Când vor fi primiți turiștii străini
Premierul grec, conservatorul Kyriakos Mitsotakis, a făcut acest anunţ în timpul unui discurs în care a prezentat planul executivului său pentru relansarea turismului, potrivit Agerpres. Locurile de campare vor fi deschise începând de la 1 iunie, iar hotelurile vor putea primi începând cu 15 iunie turişti greci. Turiştii străini care vor sosi în Grecia nu vor fi plasaţi în carantină, însă ar putea fi supuşi unor teste aleatorii pentru coronavirus şi în mod cert vor trebui să respecte în mod strict măsurile de igienă în timpul sejurului lor. Premierul grec a anunţat de asemenea o serie de măsuri pentru sprijinirea sectorului turistic şi hotelier, cum ar fi reducerea TVA de la 24% la 13% în următoarele aproximativ cinci luni pentru biletele de transport public, cafenele, băuturi non-alcolice şi pentru intrările de cinema în aer liber. Ministrul Turismului, Harry Theoharis, a comunicat că lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea ajunge în Grecia va fi anunţată la sfârşitul lunii mai. Lista va fi realizată pe baza "criteriilor epidemiologice”, a subliniat ministrul Turismului. Pe lista iniţială vor fi ţările din Balcani, ţările baltice, Germania şi state din vecinătatea Greciei, precum Republica Cipru şi Israel. Turismul constituie baza economiei Greciei, asigurând între 25% şi 30% din Produsul Intern Brut. Citește și De ce nu deschide România granițele pentru turism cu Grecia și Bulgaria. Ministru: "Cred că românii vor prefera turismul românesc”
Grecia va începe să primească turişti străini începând cu 1 iulie, când vor fi reluate gradual zborurile directe spre destinaţiile turistice greceşti, a anunţat miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/vacante/sezonul-turistic-reincepe-in-grecia-pe-15-iunie-cand-vor-fi-primiti-turistii-straini-1310370
digi24
social
Un bărbat din Sibiu ar fi întreținut relații sexuale cu 7 minori
Procurorii de la crimă organizată au găsit, în locuința bărbatului din centrul Sibiului, situată vizavi de sediul Direcției pentru Protecția Copilului, mai multe videoclipuri sexuale în care apăreau copii. Este vorba despre șapte băieți și fete cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Cel puţin unul dintre copiii care apar în imagini, în vârstă de 13 ani, era internat într-un centru de plasament, iar ceilalţi proveneau din familii cu probleme. Casa unde au intrat anchetatorii era folosită de altfel de bărbat pentru a filma scenele, copiii fiind ademeniţi aici cu alcool și substanţe etnobotanice. Bărbatul, acuzat de pedofilie şi pornografie infantilă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Caz șocant în centrul Sibiului. Un bărbat de 43 de ani a fost arestat, după ce procurorii au descoperit că ademenea copii în apartamentul său, forțându-i apoi să întrețină relații sexuale. Sibianul le oferea copiilor alcool și etnobotanice pentru a-i filma în ipostaze indecente.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/un-barbat-din-sibiu-a-ademenit-7-minori-cu-care-ar-fi-intretinut-relatii-sexuale-830054
digi24
travel
La Mamaia s-a comandat o șampanie de 100.000 de euro
35.000 de turişti sunt în Mamaia. 17.000 dintre ei sunt străini. Se pregătesc pentru o nouă noapte de petreceri. 4.000 de lei, spune, la Digi24, un tânăr din Ploiești că a pregătit să cheltuiască în această noapte. Are de gând să stea la mare până vinerea viitoare. Adevărul scrie că, uneori, cei care vor să se numere printre clienţii cluburilor de fiţe, dar nu au banii necesari, folosesc o serie de trucuri pentru a da impresia că sunt mai bogați decât în realitate. În ceea ce privește șampania de 100.000 de lei, comanda a fost înregistrată la clubul Loft din nordul staţiunii Mamaia. Este vorba de marca Armand de Brignac, estimată de cunoscători la preţul de 100.000 euro. Clienţii VIP care vin la Loft stau la hotelul Nyota din apropiere, unde cel mai scump apartament, situat la ultimul etaj - tip penthouse - costă 1.500 euro/noapte. Acesta a fost închiriat pentru minivacanţa de 1 Mai de un grup de francezi, care cel mai probabil au dorit să bea şampania scumpă. Marfa a fost păzită de echipele de la Zip Escort, ca să ajungă în siguranţă la clienţii VIP, scrie Adevărul.
Mamaia poate primi oficial titlul de capitala distracţiei de 1 mai. Faima petrecerilor date la malul mării a depăşit demult graniţele ţării. Dacă o ţinem tot aşa, în curând vom concura Ibiza. Luxul este cuvânt de ordine: sâmbătă s-a băut o şampanie de 100 de mii de euro. Iar trei sticle de vin ajung să coste, în club, şi 25 de mii de lei.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/vacante/la-mamaia-s-a-comandat-aseara-o-sampanie-de-100-000-de-euro-921064
digi24
social
Ludovic Orban: Se poartă discuții despre flexibilizarea restricțiilor
"A fost adoptată Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Ce este cuprins acolo va fi valabil o lună de zile. Sigur că s-au purtat discuţii şi se poartă discuţii, nu trebuie să neg, privind îmbunătăţirea, să spunem, a măsurilor, flexibilizarea măsurilor. Subiectul pe care l-am discutat, într-adevăr, a fost o nemulţumire exprimată de un coleg privind reintroducerea cazurilor din focare în calculul incidenţei ratei de infectare, care a mărit această rată de infectare, adăugând şi cazurile care erau în focare, adică în centrele de vârstnici, în centrele de persoane cu dizabilităţi, în zone în care nu este vorba de o transmitere comunitară. Asta este! S-a adoptat Hotărârea de Guvern. Hotărârea de Guvern este în vigoare", a spus Orban, la Parlament, după şedinţa BEx al PNL, întrebat dacă în privinţa restricţiilor în contextul pandemiei se schimbă ceva până la Paşte. Întrebat despre ce îmbunătăţiri a măsurilor este vorba, el a răspuns că "există întotdeauna discuţii pe tema aceasta".
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că se poartă discuţii pentru flexibilizarea măsurilor de restricţie impuse în contextul pandemiei, potrivit Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ludovic-orban-se-poarta-discutii-despre-flexibilizarea-restrictiilor-1468482
digi24
economic
Cel mai scump petrol din acest an
Prețurile au crescut după ce Statele Unite au anunțat sancțiuni la adresa Venezuelei - din luna aprilie. Vizate sunt exporturile de petrol ale companiei de stat, responsabile, de altfel, de 90% din veniturile guvernamentale. Washingtonul insistă că aceste sancțiuni vor fi ridicate doar dacă va avea loc o schimbare de regim și dacă autoproclamatul președinte Juan Guaido va ajunge la cârma țării. Sancțiunile decise de americani sunt similare cu cele impuse anul trecut Iranului. Numai că în cazul Venezuelei nu sunt oferite concesii, nu mai există nicio perioadă de păsuire, așa cum s-a întâmplat în cazul Teheranului. Dar prețul petrolului a urcat și ca urmare a limitării producției, decise de Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, cu sprijinul Rusiei. Acele reduceri au intrat în vigoare la 1 ianuarie și începe să se cam simtă în piață. Pe de altă parte, sunt analiști care se uită și la discuțiile dintre Statele Unite și China pe tema disputelor comerciale. Dacă va exista o înțelegere - și mulți înclină să creadă că va exista - atunci se mai elimină din riscurile unei încetiniri abrupte a economiei mondiale în acest an. Asta înseamnă că va exista cerere și nu există riscul să se creeze un surplus de țiței în piață.
E posibil să apară scumpiri la pompă în perioada următoare. Prețul petrolului a început să o ia din nou în sus - cotația Brent de la Londra se dusese după-amiază peste 63 de dolari, un nivel pe care nu l-a mai atins cam de pe la începutul lui decembrie anul trecut.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/cel-mai-scump-petrol-din-acest-an-1076571
digi24
entertainment
Au început filmările la Moromeţii II. Imagini de pe platoul de filmare
Pe uliţa din Talpa s-a strigat din nou "motor !" După mai bine de 30 de ani, aici au fost turnate primele scene din Moromeţii II. Pe platoul de filmare a fost prezent şi Victor Rebengiuc, actorul care i-a dat pentru prima dată viaţă lui Ilie Moromete. Victor Rebengiuc, actor: "Încerc aşa, un fel de emoţie, de... aducere aminte. Momente din viaţă pe care le-am petrecut aici, momente importante pentru mine...”Acum Ilie Moromete este interpretat de Horaţiu Mălăele, iar Catrina de actriţa Anca Dogaru. Rolul lui Niculaie, fiul cel mic al lui Moromete şi personajul cheie al filmului, este jucat de Iosif Paştina, un tânăr absolvent de liceu. Stere Gulea, regizor: "E prezenţa lui Niculaie care schimbă relaţia. El e personajul care, practic, duce filmul.”Printre puţinii actori care s-au întors în Moromeţii după 32 de ani este şi Angel Rababoc. Filmările au stârnit agitaţie şi printre săteni. Tanti Maria deja a simţit sacrificiile pe care le cere arta. În gospodăria ei vor fi turnate câteva scene. Maria Leafu,localnică: "Stăteam pe prispă, spusei, şi ei s-au suit şi mi-au dărâmat alea acolo.”Localnică: "Era frumos. Era domnul Tudor Bălosu... domnul Vişan, Dorel Vişan... m-a luat aicea şi mi-a pus busuioc la ureche când a jucat Căluşu.”Încă din toamna trecută, casa lui Moromete, uliţa, dar şi alte locuri din sat au fost reamenajate. Cristian Niculescu, scenograf: "Casa lui Moromete am găsit-o într-o stare foarte specială. Era foarte afectată structura, respectiv fundaţia ei. A trebuit readusă la poziţia verticală, făcute nişte intervenţii de consolidare ca să putem filma în ea.”Autorităţile speră ca localitatea să rămână în istorie după Moromeţii II. Benone Rababoc, primarul comunei Talpa: "Am reuşit să-i conving să lase decorurile după finalizarea filmărilor şi, de ce nu, să le introducem într-un circuit turistic.”Filmările în Talpa se vor încheia peste 3 săptămâni.
După 32 de ani, Moromete prinde din nou viaţă într-o altă ecranizare în regia lui Stere Gulea. Moromeţii II continuă povestea primului film realizat după romanul lui Marin Preda, în acelaşi loc, dar cu o altă distribuţie în rolurile principale. Marele absent este Victor Rebengiuc. Horaţiu Mălăele îl joacă pe Moromete.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/film/au-inceput-filmarile-la-morometii-ii-imagini-din-talpa-795965
digi24
natura
Primăria București, amendată de Garda de Mediu cu 100.000 lei din cauza spațiilor verzi
În urma unui control efectuat de Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu la Primăria Capitalei, s-a constatat că PMB nu deţine un Registru al Spaţiilor Verzi întocmit conform normelor, a anunţat sâmbătă într-un comunicat Ministerul Mediului. Mai mult, administraţia locală nu deţine nicio informaţie despre suprafaţa tipurilor de terenuri din intravilanul localităţii, ce ar fi trebuit să compună acest Registru. Din datele prezentate rezultă o suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor de 8,89 mp, mult sub limita impusă de Ordonanţa de Urgenţă 195/2005 privind protecţia mediului - 26 mp/locuitor. Pentru aceste neconformităţi comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au sancţionat Primăria Municipiului Bucureşti cu amendă în valoare de 100.000 lei şi au trasat măsuri de conformare care vor fi verificate periodic. Registrul local al spaţiilor verzi este un sistem informaţional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate. Acest Registru trebuie făcut public, pentru a putea fi consultat la sediile autorităţilor administraţiei publice locale. Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori şi arbuşti, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare. Legea 24/2007 reglementează administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, în vederea asigurării calităţii factorilor de mediu şi a stării de sănătate a populaţiei. Conform art 6 alin (1) din lege, "Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări. Registrele locale ale spaţiilor verzi se constituie pe baza normelor tehnice". Redactare Georgiana Marina
Primăria București a fost amendată de de Garda de Mediu cu 100.000 lei pentru lipsa Registrului Spațiilor Verzi.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/primaria-bucuresti-amendata-de-garda-de-mediu-cu-100-000-lei-din-cauza-spatiilor-verzi-1333086
digi24
entertainment
Mihaela Rădulescu, impresionată de cascadoria lui David Blaine: ”Îmi pare rău că n-a făcut Felix traba asta”
Zborul lui David Blaine a făcut furori și printre vedetele noastre. Una dintre ele este Mihaela Rădulescu. Ea a fost impresionată de iluzionist, care a zburat cu ajutorul a 52 de baloane cu heliu. Iubita lui Felix Baumgartner cunoaşte toată echipa care a contribuit la senzaţionalul zbor al magicianului David, însă are şi un regret. Mihaela Rădulescu: ”A fost o muncă de echipă dar, desigur, noi la final îl vedem doar pe el înălţat cu nişte baloane de heliu. Mi-a plăcut mult mult ideea şi proiectul şi îmi pare rău că n-a făcut Felix traba asta.” Vedeta este adepta adrenalinei, îi plac sporturile extreme şi spune că îşi doreşte mai mult timp liber pentru a face tot ce şi-a propus. Mihaela Rădulescu: ”Mi-ar fi plăcut şi mie să zbor cu baloanele, mi-ar fi plăcut şi mie să fac ceva ce n-a mai făcut altcineva, în general cred că noi aştia visătorii tot timpul avem în suflet o dorinţă de asta arzătoare.”
Mihaela a zburat cu paraşuta şi balonul. Vedeta îşi doreşte să termine şcoala de pilotaj. Mihaela spune că are nevoie de mai mult timp pentru a face sporturi extreme.
https://alephnews.ro/entertainment/mihaela-radulescu-impresionata-de-cascadoria-lui-david-blaine-imi-pare-rau-ca-n-a-facut-felix-traba-asta/
alephnews
tehnologie
Cât de mult îşi riscă viaţa Richard Branson. Istoria arată cât de periculoase sunt lansările în spaţiu
A început numărătoarea inversă până la lansarea lui Richard Branson. Însă cât de sigur este zborul cu nava Unity către Spațiu? Miliardarul din Marea Britanie pariază cu propria viață pe succesul misiunii. "Faptul că sunt dispus să zbor alături de acești oameni spune totul”. Așa a răspuns Branson pentru CNN când a fost întrebat de siguranță. Nici nu și-a suplimentat asigurarea de viață înainte de zbor. "Este la fel ca un zbor cu elicopterul”, a spus fostul președinte Virgin Galactic. Însă și zborul cu elicopterul are riscurile sale: Kobe Bryant, fostul patron de la Leicester, Petr Kellner, fostul șef de la Pro TV. Sunt ultimele exemple ale unor persoane bogate care și-au pierdut viața în timpul unui zbor cu elicopterul. Branson va zbura până în Spațiu. Iar istoria arată cât de periculos e acest lucru. În 2014, în timpul unui zbor de test nava VSS Enterprise s-a dezintegrat iar copilotul și-a pierdut viața. Un moment de cumpănă pentru Virgin Galactic. În ciuda siguranței lui Branson, zborul în Spațiu rămâne o provocare. 15 astronauți și 4 cosmonauți și-au pierdut viața în 5 incidente diferite de-a lungul timpului în zboruri spațiale. Alți 11 astronauți sau piloți au murit în timpul testelor. Tragedia din 2014 este ultimul caz. Speranța tuturor este să rămână ultimul.
Virgin Galactic va avea primul zbor comercial după 16 ani de cercetări și teste. Un zbor de test din 2014 s-a încheiat cu prăbușirea navei și moartea pilotului.„La fel de sigur ca zborul cu elicopterul”, spune fostul președinte al companiei.
https://alephnews.ro/tehnologie/cat-de-mult-isi-risca-viata-richard-branson-istoria-arata-cat-de-periculoase-sunt-lansarile-in-spatiu/
alephnews
externe
Ţările baltice nu mai importă gaze naturale din Rusia
"Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul", a explicat la postul leton de radio Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid. "Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!", a afirmat el. Ţările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia, conform Agerpres. Pe Twitter, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a îndemnat restul Uniunii Europene să urmeze exemplul ţărilor baltice: "Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania", a declarat el. Statele Unite au interzis importul de petrol şi gaze ruseşti după invazia Ucrainei, dar nu şi UE care se aproviziona cu aproximativ 40% din Rusia în 2021.Anunţul făcut joi de Moscova de a obliga cumpărătorii din ţări "neprietenoase" să plătească pentru gazul rusesc în ruble din conturile din Rusia, totuşi, ar putea schimba jocul. Germania, dependentă în special de gazul rusesc, a declarat vineri că doreşte să analizeze consecinţele concrete ale acestui decret al Kremlinului, menit mai ales să susţină rubla. Berlinul, ca şi alte ţări din UE, refuză orice plată în ruble către Moscova.
Ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care „nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie", a indicat sâmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid, notează AFP.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/tarile-baltice-nu-mai-importa-gaze-naturale-din-rusia-1892659
digi24
guvern
Posibilă tentativă de suicid la metrou. Traficul este îngreunat
Tânăra este inconștientă. A suferit un politraumatism și a fost transportată la cel mai apropiat spital de urgență, spune Alice Grasu, manager S. A. B. I. F. "În urma apelului la 112, la 8.42, a fost trimis un echipaj de prim ajutor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, împreună cu echipe de salvatori, iar de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a fost trimis un echipaj cu un medic de nivelul cel mai înalt. Au ajuns în aproximativ 5 minute“, a declarat, pentru Aleph News, Alice Grasu, manager S. A. B. I. F. "La locul respectiv au găsit tânăra de 20 de ani, inconștientă, între vagonul trei și patru. A primit asistență medicală de urgență și a fost transportată în condiții de siguranță la cel mai apropiat spital de urgență“, a mai spus Alice Grasu. "La momentul extragerii, aceasta era inconștientă, însă respira. Pentru gestionarea situației de urgență s-a acționat cu un echipaj al Grupului Special de Salvatori, un echipaj de prim ajutor SMURD, o autospecială de descarcerare si cu o autospecială cu apă și spumă“, spun reprezentanții ISU București-Ilfov. UPDATE 9.30 – Nu se știe dacă tânăra a căzut sau s-a aruncatDin primele informații, este vorba despre o femeie de 20 de ani. Aceasta a fost scoasă de sub tren și se află acum la spital cu semne vitale, însă este în stare critică. Nu se știe dacă tânăra a căzut sau s-a aruncat. Conductorul trenului a fost cel care a sunat la 112.
Circulația trenurilor se desfășoară cu dificultate pe Magistrala 3 din cauza unei posibile tentative de suicid la stația de metrou Lujerului, anunță Metrorex. Pentru evitarea aglomerației la nivel peron, accesul călătorilor în stație a fost restricționat până la remedierea situației. Femeia prinsă sub tren la Stația de Metrou Lujerului, scoasă în stare gravă. Tânăra a fost transportată la Spitalul Universitar.
https://alephnews.ro/guvern/trafic-ingreunat-la-metrou-o-tanara-s-a-aruncat-intre-vagoane/
alephnews
guvern
Bernie Sanders, cel mai autoritar lider democrat. Acesta a lăudat deseori sistemele comuniste totalitare: „Lăcomia corporatistă trebuie să înceteze!”
Trump a primit 73 de milioane de voturi la alegeri. Cu excepția lui Biden, niciun candidat american nu a fost atât de votat în istorie. Sunt zecile de milioane de americani care cred că venirea democraților înseamnă un atac la capitalism, iar socialismul extrem, comunismul chiar, China, vor înghiți America. Mulți spun că Biden va fi președinte, dar țara va fi condusă de vicepreședintele Harris după politicile lui Bernie Sanders, liderul ideologic al democraților. Veșnic favorit al studenților, Sanders pierde sau se retrage mereu din cursa pentru nominalizarea democrată. Bernie, 79 de ani, a apreciat, nu o dată, socialismul. În luna de miere a fost în URSS, iar la întoarcere i-a lăudat pe sovietici. A vizitat Cuba lui Castro și l-a apreciat pe Fidel știind că acesta își zdrobea opozanții. Bernie a fost și în Nicaragua și a fost numai miere la adresa liderului susținut de Moscova, Daniel Ortega, după ce acesta trimisese la pușcărie 4.000 prizonieri politici.
Bernie Sanders este cel mai autoritar lider democrat. Sanders, 79 ani, a lăudat, nu o dată, sisteme comuniste totalitare. Sanders: „Lăcomia corporatistă trebuie să înceteze!”.
https://alephnews.ro/guvern/bernie-sanders-cel-mai-autoritar-lider-democrat-acesta-a-laudat-deseori-sistemele-comuniste-totalitare-lacomia-corporatista-trebuie-sa-inceteze/
alephnews
sanatate
Asistent din Iași, surprins cu urmele măștii pe față. Fotografia a devenit virală
Masca purtată ore în șir i-a lăsat urme pe față. Vlad Ghețu: "Fotografia este făcută după o intervenție la un pacient suspect de coronavirus, după câteva ore în care am stat în aceeași cameră cu pacientul și l-am îngrijit. Este loc de frică, și noi suntem oameni, dar de cele mai multe ori încercăm să ne facem datoria în cel mai profesional mod posibil. Trebuie să fim alături de pacienții noștri, mai ales în contextul actual. Avem echipament special pe care îl folosim în cazul pacienților cu coronavirus. Este destul de gros, dar ne oferă protecție. După ce lucrăm cu ajutorul echipamentului, după câteva ore intervin semne de oboseală". Redactare G. M.
Cadrele medicale aflate în prima linie sunt alături de pacienți. Acesta este mesajul lui Vlad Ghețu, asistent medical la UPU SMURD Iași. O fotografie în care apare tânărul a devenit virală în mediul online.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/asistent-din-iasi-surprins-cu-urmele-mastii-pe-fata-fotografia-a-devenit-virala-1286791
digi24
social
Noul tip de înșelătorie telefonică: Mii de români primesc apeluri din țări exotice. Ce nu trebuie să facă
"Am primit un telefon, un beep, nu un telefon. Am sunat înapoi, mi-a apărut Tanzania sau ceva de genul. M-am trezit la sfârşitul lunii cu factura încărcată. 60 şi ceva de euro în plus”, spune Ionuț Tudorache. Ionuţ lucrează într-un domeniu internaţional, iar asta presupune să ia legătura zilnic cu clienţi din toată lumea. Aşa se face că a sunat insistent la numărul din Africa ce îl apelase mai devreme. "Mi-am dat seama că este un robot telefonic, în niciun caz nu vorbea în engleză şi am închis. Am încercat încă o dată să sun, era ocupat”, adaugă Ionuț Tudorache. Nu este singurul păcălit. Sute de români primesc zilnic astfel de apeluri din Africa de Sud, Nigeria, Tunisia, Tanzania şi aşa mai departe. "Apelul poate veni din Africa de Sud şi atacatorul poate să fie undeva din SUA şi apelul să fie redirecţionat din Statele Unite către Africa de Sud şi apoi către România”, spune Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică. Cei păcăliţi sunt buni de plată. Compania de telefonie nu are cum să îi despăgubească şi nici măcar poliţia nu îi poate ajuta. E aproape imposibil să dea de urma escrocilor. "Sunt nişte infractori online care subcontractează astfel de servicii care le oferă posibiltiatea de a închiria numere de telefon din diverse locaţii din lume. Ei pot ataşa servicii cu suprataxa acelor numere de telefon”, afirmă Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică. Dacă veţi primi un un beep, cum am primit şi eu de pe un număr de Tunisia. Nu vă grăbiţi să sunaţi înapoi. Dacă cineva răspunde, veţi putea fi taxat chiar şi cu 60 de euro pe minut. Iar la întrebarea cum ajung cei care sună la numărul dumneavoastră, răspunsul e simplu: pe piaţa neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte. "Foarte multă lume îşi pune număr de telefon pe reţele de socializare”, spune Liviu Arsene - specialist securitate cibernetică. O altă soluţie: instalaţi aplicaţii care identifică numerele de telefon. Ele vă vor avertiza dacă primiţi un apel-problemă.
Mii de români sunt terorizați în ultimul timp de apeluri telefonice venite din ţări exotice. Apeluri scurte, la care destinatarul nu apucă să răspundă. Curioşi să afle cine îi caută din insulele Maldive sau din Tanzania ei sună înapoi. Fără să ştie că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus. La capătul celălalt nu se află decât nişte escroci care utilizează numere cu suprataxă.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/noul-tip-de-inselatorie-telefonica-mii-de-romani-primesc-apeluri-din-tari-exotice-ce-nu-trebuie-sa-faca-830718
digi24
guvern
Cine e Andrei Pivovarov, opozantul Kremlinului dat jos din avion și arestat pe aeroportul din Sankt Petersburg
Autoritățile din Rusia au arestat încă un critic al Kremlinului. Este vorba despre Andrei Pivovarov, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski, care a fost reținut de Poliție și dat jos din avionul care era pe punct de decolare spre Varșovia, pe aeroportul din Sankt Petersburg. Pivovarov a fost condus direct la Comitetul de Anchetă, potrivit anunțului făcut pe Twitter de colaboratorii săi. Autoritățile ruse l-au arestat pe Andrei Pivovarov pe motiv că ar fi încălcat în repetate rânduri legislația referitoare la "organizațiile indezirabile”, și, astfel, opozantul riscă să stea 6 ani după gratii. Andrei Pivovravov a fost director al organizaţiei pro-democrație Open Russia (Rusia Deschisă), ONG-ul pe care l-a fondat fostul critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski. Acesta din urmă se află în exil, după ce a executat o pedeapsă de 8 ani de închisoare în Rusia. Andei Pivovarov ar figura pe o listă cu persoane căutateAcest ONG a fost declarat indezirabil de autoritățile ruse, în 2017. Open Russia își are sediul la Londra, iar în Rusia i-a fost interzis acestui ONG să-și desfășoare activitățile. Membrii organizației ruse şi-au continuat însă activismul sub acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, încercând astfel să se protejeze de urmăriri penale.
Opozantul rus Andrei Pivovarov a fost dat jos din avion și arestat pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg. El a fost dus direct la Comitetul de Anchetă. Andrei Pivovarov este un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski.
https://alephnews.ro/justitie/un-critic-al-kremlinului-a-fost-dat-jos-din-avion-si-arestat-pe-aeroportul-din-sankt-petersburg/
alephnews
externe
12 rachete balistice au fost lansate din afara Irakului spre Erbil și au lovit ținte din apropierea Consulatului SUA
Cel puțin 6 rachete au căzut, la Erbil, capitala regiunii Kurdistan. Atacul a fost realizat cu "12 rachete balistice trase asupra unui district din Erbil şi au vizat consulatul american", potrivit unui comunicat al unităţii de combatere a terorismului din Kurdistan. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media"Rachetele au fost lansate din afara graniţelor Irakului şi Kurdistanului, mai precis dinspre estul" ţării. "Nu există pierderi umane, ci doar pagube materiale", adaugă comunicatul, fără a menţiona posibile pagube aduse consulatului american. În trecut, au mai fost astfel de atacuri puse la cale de miliții locale susținute de Iran. Atacuri cu rachete sau drone-capcană, niciodată revendicate, vizează în mod regulat interesele americane şi trupele coaliţiei internaţionale antijihadiste din Irak, unde grupările armate pro-iraniene cer plecarea soldaţilor americani. Departamentul de stat american a anunțat că nu au fost înregistrate victime. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social mediaClădirea postului de televiziune Kurdistan 24, care se află în apropierea Consulatului SUA a fost avariată, iar traficul aerian a fost suspendat, după atacul cu rachete. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social mediaMinistrul Sănătății din Kurdistan a declarat că nu s-au raportat răniți sau morți în urma acestui incident. Irakul împarte cu Iranul lunga sa graniţa de est, iar Teheranul joacă în Irak un rol esenţial atât din punct de vedere politic, cât şi economic. Washingtonul acuză, în general, facţiunile pro-iraniene din Irak de comiterea acestor atacuri. În ianuarie 2020, Iranul a lansat un atac cu rachete care a vizat baze ce găzduiesc soldaţi americani în Irak ca răzbunare pentru asasinarea, cu câteva zile mai devreme, a generalului Qassem Soleimani de către Washington. Într-o jumătate de oră, 22 de rachete sol-sol iraniene au fost trase asupra bazelor din Ain al-Assad şi Erbil.
Atac cu rachete azi-noapte în nordul Irakului. 12 rachete au lovit ținte din apropierea Consulatului Statelor Unite. Atacul nu a fost revendicat, dar oficiali kurzi spun că rachetele au fost lansate din afara Irakului, din est.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/12-rachete-balistice-au-fost-lansate-din-afara-irakului-spre-erbil-si-au-lovit-tinte-din-apropierea-consulatului-sua-1869863
digi24
economic
România nu a ratat prima cerere de plată din PNRR. Când va fi achitată tranşa
"România nu a ratat prima cerere de plată pentru 2,56 mld de euro din PNRR”, a transmis joi seara MIPE. Ministerul precizează că, în 25 iulie, a avut loc discuţia reprezentanţilor MIPE cu Comisia Europeană privind situaţia cererii de plată numărul 1, transmise în data de 31 mai 2022. Reprezentanţii MIPE susţin că toate documentele privind îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor aferente au fost în întregime comunicate şi verificate de serviciile CE. Astfel procesul de validare pentru cele 21 de jaloane şi ţinte s-a încheiat. "La solicitarea CE termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar s-a prelungit pentru completarea sistemului informatic al PNRR cu informaţii necesare identificării beneficiarilor finali ai plăţilor. România şi-a luat angajamentul ca platforma informatică să fie ajustată cu funcţia suplimentară solicitată până la data de 31 iulie 2022. Pe data de 1 august 2022 va avea loc testarea funcţiei suplimentare solicitate de CE, iar cererea intră în procedură de de plată, potrivit Regulamentului CE”, transmite MIPE. Conform instituţiei, procedura de plată presupune parcurgerea următoarelor etape: avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar, transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale Consiliului ECOFIN şi aprobarea plăţii în Consiliul Uniunii Europene – ECOFIN. "Facem precizarea că în luna august activitatea serviciilor Comisiei Europene este cu mult redusă datorită numărului mare al concediilor, motiv pentru care plata tranşei de 2,6 miliarde de euro poate avea loc la sfârşitul lunii septembrie 2022, fără ca acest lucru să afecteze bugetul de stat şi fără să producă întârzieri în implementarea reformelor şi investiţiilor asumate”, se arată într-un comunicat al ministerului.
România nu se află în situaţia de a pierde echivalentul primei cereri de plată din PNRR, de aproape 2,6 miliarde de euro, anunţă joi seara Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Conform instituţiei, plata tranşei poate avea loc la finele lunii septembrie.
https://www.mediafax.ro/economic/romania-nu-a-ratat-prima-cerere-de-plata-din-pnrr-cand-va-fi-achitata-transa-21041765
mediafax
social
Ilie Năstase, după ce a aruncat cafea pe un cort electoral PMP: S-a nimerit să fie Băsescu
”Mă bucur că am oameni care m-au jignit în presă şi pe Facebook pentru cortul Băsescu, precum şi oameni care au fost ceva mai indulgenţi (ca să nu spun că au apreciat). Povestea corturilor electorale e simplă – hai să fim cu toţii sinceri – mă refer la politicieni: câte semnături aţi strâns în corturi? De ce erau majoritatea închise? Mascau cumva publicitatea electorală în cele mai bune zone pentru panotajul publicitar? Dacă erau pentru strâns semnături, de ce nu s-au demontat după ce aţi depus listele la BEC? De ce stau pe trotuare, că oamenii să fie obligaţi să iasă în carosabil, că nu mai e loc pentru trafic pietonal? S-a nimerit să fie Băsescu; putea să fie Cioloş, sau Ponta, sau Dragnea, sau Tăriceanu, sau oricine…”, a scris Ilie Năstase, marţi seară, pe Facebook. Acesta a afirmat că de la fiecare dintre cei care i-au comentat gestul a învăţat câte ceva, potrivit News. ro. Ilie Năstase, candidat UNPR la europarlamentare, a fost filmat aruncând cafea dintr-un pahar pe un afiş electoral al fostului preşedinte Traian Băsescu, şi el candidat pentru Parlamentul European. Traian Băsescu a comentat, marţi seară, la B 1 TV gestul fostului sportiv afirmând: ”E contradicţia asta: ce a fost şi ce a ajuns, săracul”.
Fostul tenisman Ilie Năstase, candidat UNPR la europarlamentare, a scris, marţi seară, pe Facebook, că s-a nimerit să fie un cort electoral al lui Traian Băsescu cel pe care a aruncat cafea, dar putea să fie al oricărui alt lider politic. ”Povestea corturilor electorale e simplă”, susţine Ilie Năstase, care s-a întrebat dacă nu cumva corturile de pe trotuare maschează publicitatea electorală în cele mai bine zone.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ilie-nastase-dupa-ce-a-aruncat-cafea-pe-un-cort-electoral-pmp-s-a-nimerit-sa-fie-basescu-1119099
digi24
entertainment
Jennifer Lopez, poze din vacanţă. Şi-a lăsat fanii fără cuvinte FOTO
Jennifer Lopez ți-a arătat, de-a lungul timpului, că frumusețea nu ține cont de vârstă. Are 51 de ani, doi copii și un corp de invidiat. Pe care nu-l ascunde deloc. Într-o nouă postare pe Instagram, cântăreața și-a expus formele voluptoase într-un costum de baie. Dacă te gândești să dai jos kilogramele adunate peste iarnă și să-ți construiești trupul de plajă, J Lo poate fi o inspirație. Artista se află acum în vacanță în Republica Dominicană cu logodnicul ei Alex Rodriguez. Dragostea pe care ei o afișează pe rețelele de socializare este de invidiat.
Artista în vârstă de 51 de ani a postat pe Instagram o poza în costum de baie. Jennifer Lopez se află în vacanță în Republica Dominicană. Poza în care i se văd formele voluptoase a lăsat fanii fără cuvinte.
https://alephnews.ro/entertainment/jennifer-lopez-poze-din-vacanta-si-a-lasat-fanii-fara-cuvinte-foto/
alephnews
guvern
Țara care vrea ca în 2025 să devină prima națiune din lume care interzice complet tutunul
Noua Zeelandă vrea ca în 2025 să devină prima națiune din lume fără tutun. Autoritățile au un plan prin care vor să crească progresiv vârsta legală pentru fumat și vor să interzică tutunul pentru orice persoană născută după 2004.De asemenea, autoritățile vor reduce nivelul de nicotină din țigări și vor fixa un preț minim pentru un pachet de țigări și restricționarea locurilor unde se vând țigările.
Noua Zeelandă vrea să devină prima țară care interzice complet tutunul.Țara vrea să crească vârsta legală pentru fumat și să restricționeze vânzările.4.500 de neozeelandezi mor anual din cauza fumatului în Noua Zeelandă.
https://alephnews.ro/guvern/tara-care-vrea-ca-in-2025-sa-devina-prima-natiune-din-lume-care-interzice-complet-tutunul/
alephnews
sanatate
Există 4 tipuri de boli grave care de cele mai multe ori nu prezintă simptome
Există 4 tipuri de boli care de cele mai multe ori nu se manifestă în niciun fel, insa ele daunează grav organismului nostru. Este dificil să dezvolți o boală care să nu dăuneze organismului, dar sunt însă multe pe care nici nu le bănuim. Este una dintre cele mai insidioase boli. Mulți au auzit de complicațiile teribile ale bolii, dar adesea stadiul inițial al bolii nu se manifestă în niciun fel și se află despre starea sa destul de accidental în timpul unei examinări de rutină. Într-o stare neglijată, în organism încep procese ireversibile, care nu pot fi ignorate, dar atunci când pacientul apelează la un specialist, tratamentul diabetului este deja foarte dificil și uneori imposibil. Încercați să vă verificați nivelul zahărului din sânge o dată pe an și să monitorizați dinamica. Bolile sistemului reproducător nu sunt adesea însoțite de durere și nu toate femeile vizitează un ginecolog în fiecare an. Prin urmare, este necesar să vizitați regulat un medic ginecolog. Nu toți ducem un stil de viață sănătos. Zilnic, alături de alimente, primim elemente suplimentare care într-un fel sau altul rămân în organism. Unele grăsimi rămân sub formă de placă pe pereții interiori ai vaselor de sânge, ducând la dezvoltarea insuficienței vasculare, în cel mai rău caz o persoană poate avea un atac de cord. Dacă există vreo suspiciune de probleme cu sistemul vascular, este important să contactați din timp un specialist, care vă va ajuta la ajustarea dietei și dacă este necesar, vă va prescrie terapie. Complexitatea acestor boli este că nu sunt doar practic incurabile, ci și destul de greu de diagnosticat, uneori o persoană poate trăi ani de zile fără a suspecta boala. Sistemul imunitar la un moment dat trece la "ofensivă” împotriva propriului corp și îl face agresiv.
xistă anumite boli care pot fi ușor ignorate, deoarece nu se manifestă. in nici un fel. Este dificil să dezvolți o boală care să nu dăuneze organismului, dar sunt însă multe pe care nici nu le bănuim. Aceste boli ne păcălesc foarte ușor, așa că fiecare om trebuie să treacă prin examene de bază în fiecare an. .
https://alephnews.ro/sanatate/exista-4-tipuri-de-boli-grave-care-de-cele-mai-multe-ori-nu-prezinta-simptome/
alephnews
externe
Președintele Chinei face apel la „reținere maximă” în Ucraina și avertizează împotriva „scăpării de sub control” a războiului
Preşedintele Chinei a afirmat că ţara sa este "îndurerată să vadă flăcările războiului reizbucnite în Europa” și a apreciat că cele trei ţări care au luat parte la discuții, China, Franța și Germania, ar trebui să-şi unească eforturile pentru a sprijini negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a relatat televiziunea de stat CCTV. Xi a descris situaţia din Ucraina ca îngrijorătoare şi a subliniat că prioritar este să se prevină intensificarea ei sau "scăparea de sub control”, conform sursei citate. Preşedintele chinez a mai spus că Franţa şi Germania ar trebui să facă eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei, şi a exprimat preocupări legate de impactul sancţiunilor asupra stabilităţii finanţelor mondiale, aprovizionării cu energie, transporturilor şi lanţurilor de aprovizionare, scrie Agerpres. China, care a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le numească "invazie”, şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de ceea ce descrie ca fiind sancţiuni ilegale împotriva Rusiei. Totuşi, prietenia Chinei cu Rusia, întărită luna trecută când preşedintele Vladimir Putin a asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în aceeaşi zi în care cele două state au declarat un parteneriat strategic "fără limite”, a devenit stânjenitoare pentru China pe măsură ce războiului din Ucraina se intensifică, notează Reuters.
Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi la „reținere maximă” în conflictul din Ucraina şi a spus că este prioritar să se prevină „scăparea de sub control” a războiului, într-o discuție în format virtual cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, informează Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/presedintele-chinei-face-apel-la-retinere-maxima-in-ucraina-si-avertizeaza-impotriva-scaparii-de-sub-control-a-razboiului-1864401
digi24
guvern
USR PLUS reclamă: Peste o sută de delegați nu au fost primiți în secțiile de votare
"Toți delegații care au fost respinși de președinții de secții, deși au fost îndeplinite toate procedurile legale prealabile, au depus contestații și așteaptă soluționarea lor", susţin reprezentanţii Alianței 2020 USR PLUS. Potrivit sursei citate, cele mai mari probleme au fost în sectorul 3 din București, "unde pe motiv că delegații nu au împuternicire, în zeci de secții reprezentanții Alianței 2020 USR PLUS nu au putut participa la verificarea materialelor electorale sau la analizarea cererilor pentru urna mobilă". Alianţa susţine că refuzul accesului este abuziv şi invocă faptul că legea nu prevede obligativitatea delegaților de a avea împuterniciri din partea partidelor pentru a putea lua parte la activitățile secției de votare. "Este un prim semnal de alarmă în ceea ce privește corectitudinea votului de mâine. Vreau să fiu foarte clar: nu vom accepta tertipuri de niciun fel care să pună în pericol corecta desfășurare a alegerilor în toate secțiile de votare din țară. Cerem să fie respectate toate normele privitoare la dreptul la vot și la corectitudinea votului. Suntem gata să apelăm la orice mijloace legale pentru a proteja aceste valori. Îndemn reprezentanții noștri în secțiile de votare să nu se lase intimidați atunci când știu că au legea de partea lor", a declarat președintele PLUS Dacian Cioloș."Respingerea delegațiilor USR PLUS se înscrie în seria de abuzuri din această campanie, în care vechile partide nu știu câștige alegerile decât prin strategii ieftine. Toți cei care mai cred că alegerile se câștigă prin hoție vor dispărea din viața politică. Democratic, prin votul românilor. Până la rezultatul alegerilor, noi ne vom asigura de corectitudinea procesului, avem oameni în 99% din secțiile de votare. Nu vor putea fura", a declarat președintele USR Dan Barna. Probleme cu primirea delegațiilor au fost și în sectoarele 1, 2 și 4 din București, precum și în județele Mureș, Teleorman, Buzău. În unele secții, după depunerea contestațiilor, delegații au fost primiți, dar deja operațiunile de pregătire erau finalizate.
USR PLUS reclamă, într-un comunicat, că peste o sută de delegați ai alianţei nu au fost primiți, sâmbătă seara, în secțiile de votare din Bucureşti şi din ţară, pentru a asista la pregătirea alegerilor europarlamentare de duminică.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/usr-plus-reclama-peste-o-suta-de-delegati-nu-au-fost-primiti-in-sectiile-de-votare-1137446
digi24
social
La Catedrală, ca pe stadion. Mii de credincioși s-au călcat în picioare
-Măi, omorâți oamenii. Nu vă mai împingeți.-Șefii de grupuri, organizați-vă oamenii! Vă rugăm frumos, nu mai împingeți.-Vă rugăm frumos nu mai împingeți, nu mai împingeţi!-Oameni buni, nu mai este loc în curte. Nu aveţi unde să mergeţi, nu mai împingeţi!-Frate, suntem creştini sau ce suntem? Nu mergem pe stadion.-Dacă ni s a spus că între 6 şi 9 să ajungem aici, oameni buni.- Şi noi ce vină avem?-Venim de la o mie de kilometri din Marmures până aici. Dânşii pe acolo intră şi eu stau aici ca oaia. Un număr de 83 de persoane dintre cele care participă la slujbele de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au avut nevoie de îngriiri medicale, duminică, până la ora 15.00, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, trei persoane fiind transportate la spital. Cele mai frecvente solicitări au fost pentru lipotimii. În Bucureşti, cerul a fost acoperit, iar temperatura aerului a fost de doar câteva grade Celsius. Credincioşii aflaţi pe esplanada din faţa Catedralei pot intra în continuare să se închine în altar. Accesul este permis până joi seară. Pe de altă parte, și un alt incident s-a petrecut duminică la sfințirea Catedralei Neamului. Un preot din Constanţa şi-a dat foc hainelor, nemulţumit de faptul că a fost sancţionat şi nu mai este lăsat să oficieze slujbe de superiorii săi. Bărbatul a fost ridicat de poliție și dus la audieri. Citiți și:
Înainte să intre în curtea Catedralei Neamului, o parte dintre credincioşii sosiţi din toate judeţele ţării s-au îmbrâncit ca pe stadion. În imaginile filmate de o echipă Digi24, se vede că oamenii s-au călcat în picioare, iar pe chipurile lor se citeşte suferinţa. Mai multe femei au căzut şi s-au lovit. Vă avertizăm că urmează imagini cu un puternic impact emoţional!
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/video-la-catedrala-ca-pe-stadion-mii-de-credinciosi-s-au-calcat-in-picioare-1038021
digi24
guvern
PSD Dolj a votat pentru susţinerea candidaturii lui Claudiu Manda la europarlamentare
”BPJ al PSD Dolj, astăzi, 16 februarie 2019, în unanimitate, a votat candidatura domnului Claudiu Manda la alegerile europarlamentare”, au transmis pe pagina oficială de Facebook reprezentanţii PSD Dolj. Claudiu Manda este senator din partea PSD, ales în Circumscripţia electorală nr.17 Dolj şi conduce, în calitate de preşedinte, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S. R. I. Anterior, Manda a avut trei mandate de deputat.
Biroul Politic Judeţean (BPJ) al PSD Dolj a votat, sâmbătă, în unanimitate, susţinerea candidaturii lui Claudiu Manda pentru alegerile europarlamentare.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/psd-dolj-a-votat-pentru-sustinerea-candidaturii-lui-claudiu-manda-la-europarlamentare-1083242
digi24
guvern
Bogdan Alecu: ,,Europa ar trebui să aibă propriul program Rabla ca să încurajeze reciclarea mașinilor vechi”
Îți place în Europa și spui că vrei o țară ca afară. Dar afară nu e ca în România, care a devenit coșul de gunoi al Europei pentru mașini. Vin aici toate second-hand-urile care poluează și îngreunează traficul. Te afectează, pentru că ești obligat să respiri toată poluarea care vine de la mașinile vândute de samsari. Ce poți face? Cam nimic, doar să speri că se va face primăvară și la tine în țară. Bogdan Alecu, ZF, a vorbit pe acest subiect la Aleph News: "Europa ar trebui să aibă propriul program Rabla, subvenție dacă pot spune așa, să încurajeze reciclarea mașinilor vechi, pentru ca acestea să nu mai ajungă în țări din europa de Est sau în țări de lumea a treia unde să polueze, pentru că la finalul vieții orice mașină poluează prin intermediul uleiului de motor, lichidului de frână etc.” Ce ar trebui să facă România În primul rând Registrul Auto Român ar trebui să investigheze foarte bine situația parcului auto. O mașină veche presupune costuri de mentenanță ridicate. Iar cine plătește 500 de euro pe o mașină, e clar că nu va avea 2000 de euro să îi asigure mentenanța. În plus, subvenția Rabla pentru mașina electrică nepoluantă ar putea merge țintit. "Vedem cum vânzarea de mașini electrice s-a dublat an de an în ultimii 3 ani, dar acest lucru s-a întâmplat cu o subvenție de 10.000 de euro. Iar noi dăm 10.000 de euro și pentru o mașină produsă în China, care nu are nicio legătură cu industria sau piața locală. Oferim 10.000 de euro și pentru o mașină de lux de peste 100.000 de euro, unde semnificația bonusului reprezintă10% cel mult", a adăgat Alecu. Adrian Mitrea conduce o mașină electrică. El și întreaga lui familie. Cu 500 de lei încarcă mașinilecu care face în medie 3.000 de kilometri și își asigură electricitatea în casă lunar. "Nu vreau să îmi imaginez cum ar sta parcul auto fără programul Rabla și rabla Plus. Cu siguranță mult mai rău. Chiar și așa, cu existența acestor programe Rabla și rabla Plus reușim să mai împrospătăm parcul auto. Mașinile electrice în acest moment sunt într-o poziție de piață un pic avantajoasă lor și avantajoasă clienților care vor așa pentru că toți productării auto importanți împing mașinile electrice în față să le vândă și să le iasă media de emisii la nivel european pe an.” După ce a văzut singur câtă economie face folosind mașina smart, Adrian a ajuns la concluzia că nu s-ar mai întoarce niciodată la mașini pe combustie. Mare parte din costul mașinii și-l recuperează din diferența dintre costul electricității și costul benzinei sau motorinei. "Însănătoșirea parcului auto durează niște ani. Foarte mulți ani din păcate dar doar așa , punând mașini electrice pe stradă cât mai multe, văzând că ele nu mai sunt ceva exotic, nu sunt o curiozitate a naturii sau ceva de genul ăsta, oamenii iau contact cu ele, văd că se poate, își fac și niște calcule economice și văd că să exploatezi o mașină electrică e undeva între 3 și 5 ori mai ieftin decât o mașină pe combustie similară. Mulți dintre membrii familiei nu ar mai conduce niciodată altceva. Viața cu mașina electrică nu e foarte grea.”
În România ajung second-hand-urile care poluează și îngreunează traficul. Bogdan Alecu, ZF: ,,Europa ar trebui să aibă propriul program Rabla, subvenție dacă pot spune așa, să încurajeze reciclarea mașinilor vechi, pentru ca acestea să nu mai ajungă în țări din europa de Est.”.Alecu: ,,Vedem cum vânzarea de mașini electrice s-a dublat an de an în ultimii 3 ani, dar acest lucru s-a întâmplat cu o subvenție de 10.000 de euro.” .
https://alephnews.ro/guvern/romania-a-devenit-cosul-de-gunoi-al-ue-pentru-masini/
alephnews
guvern
Dosarele CIA despre OZN-uri, declasificate, dar cenzurate. Evenimentul suspect petrecut în aprilie 1976: „I s-ar fi arătat ceva”
În urma aprobării la începutul anului a unui pachet financiar de ajutor pentru coronavirus și a bugetului federal, în valoare de 2,3 trilioane de dolari, Agențiile de informații din SUA au la dispoziție 180 de zile pentru a comunica ceea ce știu despre OZN-uri și "fenomene aeriene neidentificate”.Raportul trebuie să identifice orice potențiale amenințări la adresa securității naționale reprezentate de OZN-uri și să evalueze dacă vreunul dintre adversarii țării ar putea fi în spatele unei astfel de activități. În luna aprilie, Pentagonul a prezentat trei scurte videoclipuri care arătau "fenomene aeriene neidentificate” – clipuri pe care Marina SUA le confirmase anterior ca fiind reale. Videoclipurile, unul din 2004 și celelalte două din 2015, arată obiecte zburătoare neidentificate care se mișcă rapid în timp ce sunt înregistrate de camerele cu infraroșii. Nu este clar ce sunt obiectele și nu există un consens cu privire la originea lor. Unii cred că pot fi drone operate de adversari care caută să adune informații, mai degrabă decât extratereștrii pe care îi asociem în mod normal cu OZN-urile. În august, Pentagonul a anunțat că formează un grup de lucru pentru investigarea acestor fenomene. Membrii Congresului și oficialii Pentagonului sunt de mult timp îngrijorați de apariția unor aeronave neidentificate care au zburat peste bazele militare americane. Pentagonul a studiat anterior înregistrările unor astfel de incidente, ca parte a unui program clasificat lansat de fostul senator Harry Reid. Acest program a fost lansat în 2007 și s-a încheiat în 2012, potrivit Pentagonului, deoarece a evaluat că există priorități mai mari care au nevoie de finanțare. Ce e cu Black Vault?Peste 2.700 de documente legate de OZN-uri desecretizate de CIA din anii 1980 (guvernul Statelor Unite le mai numește și FZN-uri de la "fenomene zburătoare neidentificate), reunite sub denumirea "Dosarele Black Vault”, au fost publicate online, pe site-ul Black Vault. Arhiva este momentan pusă la dispoziţia publicului larg în formă brută, nestructurată complet şi cu doar câteva dosare fişate unitar. CIA susţine că aceasta e întreaga sa colecţie de date, informaţii şi rapoarte despre fenomenul farfuriilor zburătoare şi al fenomenelor aeriene neidentificate (UAP – Unidentified Aerial Phenomena, în limba engleză) observate în întreaga lume începând cu anii ’50 şi până la finele anilor ’90.CD-ul cu fisierele a fost cumpărat vara trecuta de John Greenwald Jr., creatorul Black Vault, iar acesta a terminat recent încărcarea în format PDF a tuturor documentelor de pe CD pe website-ul său. "Deși CIA pretinde că aceasta este ‘întreaga’ lor colecție de documente (declasificate), s-ar putea ca acest lucru să nu poată fi verificat în totalitate”, scrie Greenwald pe website.
Agențiile de informații din SUA au la dispoziție 180 de zile pentru a comunica ceea ce știu despre OZN-uri. Raportul trebuie să identifice orice potențiale amenințări la adresa securității naționale reprezentate de OZN-uri. Dosarele CIA despre OZN-uri au fost publicate de Black Vault un site american privat. Documentelele CIA au fost declasificate, după ce fuseseră, în prealabil, cenzurate – paragrafe întregi au fost mâzgălite cu markerul negru.
https://alephnews.ro/guvern/dosarele-cia-despre-ozn-uri-declasificate-dar-cenzurate-i-s-a-aratat-ceva-ce-anume-asta-a-ramas-secret/
alephnews
sanatate
Tratamentele promițătoare care ar împiedica extinderea melanomului
Oamenii de știință din cadrul Melanoma Institute Australia au derulat două studii internaționale (unul bazat pe imunoterapie și celălalt pe terapii specifice) cu pacienți care sufereau de melanom în stadiul trei și tumoarea le-a fost îndepărtată chirurgical, notează Agerpres. "Rezultatele acestor teste clinice sugerează că putem opri în mod cert maladia și s-o împiedicăm să se extindă, salvând viețile oamenilor", scrie Georgina Long, directoare medicală a Melanoma Institute, în acest studiu publicat luni de New England Journal of Medicine. Până în prezent, pacienții în stadiul al 3-lea prezentau un risc crescut (între 40 și 70%) de recidivă a bolii și de a muri din cauza ei. "Obiectivul nostru final, acela ca melanomul să devină o boală cronică în loc de o maladie mortală, este cu atât mai apropiat", adaugă Georgina Long. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un cancer diagnosticat din trei este un cancer al pielii. De altfel, numai în Australia melanomul provoacă moartea a 1.800 de oameni pe an, potrivit guvernului. "Aceste rezultate vor schimba modul în care tratăm pacienții, precum și calitatea vieții lor", a adăugat cercetătoarea. "Până în prezent, pacienții care prezentau un melanom în stadiul al treilea și cărora li s-au înlăturat tumorile prin operații chirugicale erau pur și simplu condamnați să aștepte pentru a vedea dacă cancerul va produce metastaze și se va extinde", a mai spus ea. Cercetătorii au desfășurat două teste clinice timp de 12 luni. Unul dintre ele a asociat două terapii specifice (cu dabrafenib și trametinib), dintre care una împiedică gena mutantă BRAF să producă o proteină care stimulează dezvoltarea melanomului. Riscurile de revenire a cancerului au fost reduse de o manieră semnificativă. Celălalt test s-a orientat asupra imunoterapiei (cu nivolumab și ipilimumab), care constă în stimularea sistemului imunitar pentru ca el să vizeze și să distrugă celulele canceroase. Studiul a arătat că riscurile de recidivă sunt reduse. "Aceste teste arată că avem în prezent muniție pentru a împiedica extinderea și creșterea melanomului", a declarat Georgina Long. "Asta va schimba tratamentul melanomului în întreaga lume, pentru că nu va mai trebui să așteptăm pasiv pentru a vedea dacă se extinde". Aceste concluzii urmează să fie prezentate în cadrul congresului anual al Societății europene de oncologie medicală, care se reunește în această săptămână în Spania. Melanomul este forma cel mai puțin tratabilă dar și cea mai agresivă de cancer al pielii. Când este diagnosticat suficient de devreme, el poate fi în general tratat, dar pronosticul este unul scăzut pentru pacienții atinși de o formă avansată a bolii.
Cercetătorii au anunțat că au testat cu rezultate promițătoare o combinație de tratamente pentru a împiedica melanomul, cancer agresiv al pielii, să se extindă în restul corpului, relatează luni AFP.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/tratamentele-promitatoare-care-impiedica-extinderea-melanomului-791376
digi24
guvern
George Simion: „Președintele nu are nicio apăsare. Dăm două săptămâni PSD-ului să se trezească”
George Simion, lider AUR: "Mi se pare că domnul președinte nu are nicio apăsare. E bine acolo la Cotroceni. Era cald. Am fost la Parlament, a făcut Ceaușescu Casa Poporului prea mare și greu de încălzit”.Întrebat ce a simțit în momentul în care a fost la Cotroceni, George Simion a spus că: "Cumva o atmosferă de învechit. Combinată cu teama funcționarilor de acolo, de la SPP la consilieri”.George Simion, lider AUR: "Astea nu au fost consultări, dar am mers din condescendență instituțională ”George Simion: "Am mers cu un prim-ministru pentru că așa ne-a cerut Klaus Iohannis. Și că celelalte forțe nu au propunere unică, nume care să impresioneze publicul. Mergem mai departe, că am înțeles că ne vor mai chema la un set de așa zise consultăti. Astea nu au fost consultări, dar am mers din condescendență instituțională. Dar asta nu schimbă gândurile. Klaus Iohannis a fost agent electoral pentru PNL”.George Simion: "Dăm PSD-ul două săptămâni să se trezească”George Simion, lider AUR: "Am zis că dăm PSD-ului două săptămâni să se trezească. Am zis să se decidă cine ar fi un prim-ministru mai bun: Alexandru Rafila, care ne-a închis bătrânii în case sau un specialist ONU pe dezvoltare durabilă, Călin Georgescu”.
George Simion, liderul partidului AUR, a declarat în cadrul emisiunii Marius Tucă Show că: „Mi se pare că domnul președinte nu are nicio apăsare”.George Simion: „Am zis că dăm PSD-ului două săptămâni să se trezească”.George Simion: „Domnul Klaus Iohannis să mai aștepte că și noi așteptăm de șase ani să facă ceva”.
https://alephnews.ro/guvern/george-simion-aur-presedintele-nu-are-nicio-apasare-dam-doua-saptamani-psd-ului-sa-se-trezeasca/
alephnews
guvern
Orban, despre demisiile parlamentarilor care spun că nu vor pensii speciale: Minciună și demagogie
Premierul Ludovic Orban a caracterizat drept "o minciună gogonată” și un demers demagogic demisia anunțată de liderul PSD Marcel Ciolacu din Parlament în ultima zi de mandat, pentru a nu beneficia de pensie specială. Premierul a declarat la Realitatea Plus că pensia specială se calculează proporțional cu durata mandatului, și că liderul PSD are deja un mandat, deci beneficiază de pensie.
Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că va demisiona din Parlament pentru a nu beneficia de pensie specială.Și parlamentarii USR spun că vor demisiona din funcții, din același motiv.
https://alephnews.ro/guvern/orban-despre-demisiile-parlamentarilor-care-spun-ca-nu-vor-pensii-speciale-minciuna-si-demagogie/
alephnews
guvern
Dan Barna, la Digi24, după decizia CCR privind „Fără penali”: Ne spune că normalitatea n-a plecat din România
"O decizie corectă, normală. E o victorie a decenței. Inițiativa a fost susținută de USR cu toate resursele timp de un an de zile, a fost luptă după luptă. Strângerea de semnături a pornit cu polițiști locali fugărind colegii prin parcuri, punându-ne să ținem steagurile sau mesele pe picior, că vezi Doamne nu aveam autorizație să punem un băț pe un spațiu public. A continuat cu corturile furate, la Tulcea. S-au găsit apoi dosite în spații ale primăriei. A continuat cu primarii care au bruscat colegi sau au refuzat să valideze semnăturile, că pe ei nu-i interesează. Lupta în Paralament, cu secretariatul general, cu Dragnea care ne vorbea de copiatoare pentru cărți rare”, a spus Dan Barna, marți, la Jurnalul de seară. "E o victorie mare a cetățenilor români decenți”, a subliniat el. "România nu își mai permite să aibă penali în funcții publice. Această cerință e legală și constutuțională. A fost o chestiune de asumare, acest milion de oameni primesc astăzi un răspuns foarte valoros. Mai urmează două lupte: una majoră în Parlament, ca inițiativa să ajungă pe ordinea de zi, și apoi să meargă la un referendum. De data aceasta nu este consultativ, cum a fost cel cu 300 de parlamentari, ci va modifica Constituția direct. Este fără precedent ca efecte în ceea ce înseamnă apărarea justiției”, a adăugat liderul USR. El a adăugat că nu l-a surprins decizia unanimă a judecătorilor CCR, afirmând că orice om, indiferent cu cine votează, nu e de acord ca un hoț să se ocupe de banii publici. "În vestul Europei e o morală minimă. La noi, Liviu Dragnea ne explică de doi ani că dacă ești condamnat ești cu atât mai îndreptățit să conduci. Vâlcov este condamnat pentru furt din bani publici și el face bugetul statului român”, a mai spus Barna. "Această decizie aduce speranță și ne spune că normalitatea n-a plecat din România. Alianța USR-PLUS promite că, fie în câteva luni, fie în 2020, când vom câștiga alegerile, să avem asta în Constituție. Dacă nu aveam problema asta, azi discutam despre autostrăzi, spitale, nu cum să scape Dragnea de pușcărie”, a adăugat președintele USR. Întrebat ce partide au fost constant împotriva inițiativei "Fără penali în funcții publice”, Dan Barna a răspuns că "PSD-ALDE”."Au mai existat și primari de la alte partide, din opoziție, prefer să cred că pe persoană fizică, care au blocat sau au uitat semnăturile. Azi mai există primării care n-au eliberat semnături, pentru că n-au avut chef. Au considerat că e primăria lor de acasă”, a precizat liderul USR.
Mai urmează două lupte majore, a spus marți seară Dan Barna, la Digi24, după ce CCR a hotărât că inițiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparține USR, intitulată „Fără penali în funcții publice”, este constituțională. „Această decizie aduce speranță și ne spune că normalitatea n-a plecat din România”, a adăugat el.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/dan-barna-la-digi24-romania-nu-isi-mai-permite-sa-aiba-penali-in-functii-publice-mai-urmeaza-doua-lupte-majore-1111003
digi24
sanatate
Medic de la Ambulanța Vaslui, acuzat că refuză să resusciteze pacienți
Un medic de la Ambulanța Vaslui este acuzat de colegii săi că ar fi părăsit echipajul în timp ce transporta un pacient de la Bârlad la Iaşi, că nu se prezintă la timp la serviciu, dar şi că uneori nu resucitează pacienţi aflaţi în stop cardio-respirator. Reprezentanţii sindicatului Serviciului Județean de Vaslui au făcut o sesizare către conducerea instiuţiei şi către corpul de control al DSU. Raportul DSU a fost înaintat Comisiei de Disciplină, ce urmează să stabilească modul în care va fi medicul sancţionat pentru faptele sale. "Noi am făcut o sesizare unităţii cu unele probleme. După, a fost sesizat şi Corpul de Control al DSU, al domnului Raed Arafat, care a fost la Vaslui, au stat câteva ore, au verificat nişte fişe, unele înregistrări de pe la dispecerat”, a spus Leonte Condurache, liderul de sindicat al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui. În sesizarea depusă conducerii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui sunt prezentate mai multe situaţii în care medicul nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile de serviciu. Potrivit documentului, în 9 aprilie, Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui a fost solicitat pentru transferul unui pacient de la CPU Bârlad la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, avându-l ca şef de echipaj pe medicul aizat, însă acesta ar fi părăsit echipajul în timpul transportului pentru a merge cu o altă maşină până la Vaslui, iar acolo şi-a sunat un coleg să îl schimbe. "Transferul pacientului s-a efectuat în echipaj complet până la ieşirea din oraşul Bârlad. În staţia peco echipajul a oprit pentru ca doctorul să-şi preia maşina cu inscripţia unui serviciu privat de ambulanţă, adusă acolo de către un voluntar. Astfel, transferul pacientului de la ieşirea din oraşul Bârlad până la intrarea în oraşul Vaslui s-a efectuat fără prezenţa medicului”, se arată în sesizare. "A preluat pacientul din spital cu hemoglobină 5, cu transfuzie de sânge şi ca să nu se întoarcă înapoi după maşină la Bârlad pentru că era venit la tură cu maşina de la ambulanţa privată, a vorbit cu un voluntar, i-a scos maşina în peco la ieşirea din Bârlad. El a părăsit maşina şi pacientul, s-a urcat în maşina particulară şi a mers până la Vaslui. Pe drum a sunat medicul care intra în tura de noapte, deşi nu era ora portrivită, medicul nu a vrut să vină mai devreme, a tras maşina în oraşul Vaslui vreo 20 de minute acolo, până a coborât medicul din tura de noapte. A întârziat, a pus viaţa pacientului în pericol. Un caz grav, grav, mult mai grav ca ăla de la Bacău, cel de la Bacău nu a părăsit maşina. Acolo s-a desfăcut contractul de muncă, aici s-au dat doar nişte sancţiuni”, a explicat liderul de sindicat al SAJ Vaslui. În sesizare mai apare şi o situaţie în care la o sesizare a fost trimis medicul care tocmai terminase tura de noapte, pentru că medicul cercetat nu se prezentase încă la serviciu. Cazul s-ar fi petrecut tot în aprilie, când trebuia să transfere un pacient cu infarct de la CPU Huşi la Iaşi. "A deviat traseul din staţia Vaslui pentru a face schimb cu medicul din tura de noapte. După mai multe schimburi de replici, doctorul din tura de noapte a fost nevoit să efectueze transportul, pentru a nu-i prelungi aşteptarea pacientului, care deja fusese deviat, echipajul efectuând circa 50 de km în plus”, se arată în document. În luna februarie, deşi era în timpul turei de zi, a fost solicitat să constate decesul unui pacient cunoscut cu boli cronice, însă medicul ar fi refuzat. "A refuzat să elibereze certificatul de deces, deşi avea obligaţia fiind o zi de weekend. De altfel, este cunoscut faptul că acesta nu eliberează niciodată certificate de deces”, mai scriu reprezentantii sindicatului în document. Colegii săi prezintă şi situaţii în care acesta refuză să resusciteze un pacient aflat în stop cardiorespirator. "Atunci când ajunge la caz şi constată că pacientul nu este în stare gravă, reproşează dispeceratului că trebuia trimis un echipaj B2 (echipaj cu asistent – n. r.), iar atunci când constată că pacientul este în stare gravă, reproşează că trebuia trimis echipajul TIM (echipajul de Terapie Intensivă Mobilă SMURD – n. r.). Practic nu este niciodată mulţumit. Când constată că pacientul se află în stop cardiorespirator, acesta sună şi solicită echipajul TIM, iar până la sosirea acestuia efectuează o resuscitare minimă. Când este trimis la pacienţi în stop cardiorespirator situaţia este şi mai gravă, în sensul că ajuns la caz declară decesul în majoritatea cazurilor, fără a efectua resuscitarea. Este de notorietate expresia sa utilizată în multe cazuri: 'Ce facem la acest caz, dl doctor?', 'Curat, colega, curat... adică nu facem nimic!'”, se arată în documentul depus de colegii săi. Raportul Corpului de Control al DSU a fost finalizat şi transmis conducerii Serviciului Judeţean Vaslui. "Am făcut raportul şi acum urmează să vedem ce decide Comisia de Disciplină”, a spus Raed Arafat, şeful DSU. Deși a fost contactat pentru a explica situația, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui a refuzat să dea explicații.
Un medic de la Ambulanța Vaslui este acuzat de colegi că nu vine la timp la seriviu, părăsește echipajul în timpul intervențiilor și, cel mai grav, uneori refuză să resusciteze pacienți. Corpul de Control din cadrul DSU a fost în control și a emis un raport în acest caz, relatează MEDIAFAX.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/medic-de-la-ambulanta-vaslui-acuzat-ca-refuza-sa-resusciteze-pacienti-1157285
digi24
cultura
Academia americană de Film ar putea amâna premiile Oscar 2021
Cea de-a 93-a ediție a galei Premiilor Oscar, programată pe 28 februarie 2021, ar putea fi amânată, potrivit unor surse, scrie Variety. "Este posibil ca ceremonia să fie amânată. Detaliile, eventuale noi date, nu au fost discutate sau propuse oficial”, a declarat o sursă pentru Variety. Pe de altă parte, unii spun că data a rămas neschimbată în programul ABC, reţeaua care transmite gala în direct. Academia nu a comentat acum informaţiile apărute. Academia americană de film a anunţat în aprilie că modifică regulile de eligibilitate pentru premiile Oscar, din cauza pandemiei de Covid-19.
Gala premiilor Oscar, programată să aibă loc pe 28 februarie 2021, ar putea fi amânată.„Este posibil ca ceremonia să fie amânată”, a declarat o sursă pentru Variety. .Academia americană de film a anunţat în aprilie că modifică regulile de eligibilitate pentru premiile Oscar, din cauza pandemiei de Covid-19. .
https://alephnews.ro/cultura/academia-americana-de-film-ar-putea-amana-premiile-oscar-2021/
alephnews
economic
Cum puteți afla cele mai bune prețuri la energie
Dacă vreţi să vă schimbaţi furnizorul de energie electrică sau de gaze naturale puteţi compara ofertele mai multor companii, chiar pe site-ul autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei. După ce aţi tastat numele site-ului, deschideţi această informare care trimite la comparatorul preţurilor pentru energie şi gaze. Aici aveţi două linkuri. Le accesaţi pe fiecare în parte. Începem cu tarifele la energie electrică. Aici aveţi mai multe câmpuri destinate fiecărui tip de client în parte. Alegem clientul casnic şi un consum anual sub 1000 de kilowați/oră. Vrem să vedem preţurile pentru un consumator din Bucureşti, tipul de tarif este tarif nediferenţiat, iar nivelul de tensiune este de joasă tensiune. Aici avem un tabel foarte detaliat cu mai multe câmpuri, printre care preţul oferit de furizor, tariful de transport şi serviciile de sistem. Trebuie ştiut că tariful de distribuţie este acelaşi pentru fiecare furnizor în parteUltima coloană din comparatorul preţurilor pentru energie electrică reprezintă procentul cu care preţul final oferit de furnizorul pe care l-aţi ales este mai mare sau mai mic decât tariful perceput de furnizorul de ultimă instanţă. Accesăm linkul comparatorului pentru tarifele la gaze naturale. Ni s-a deschis acest calculator de preţuri. Alegem tipul clientului casnic şi modalitatea de racordare la sistemul de distribuţie. Automat ne-a trimis către un client cu un consum anual mai mic de 23,25 de Megawați/oră. Alegem şi tipul preţului cu servicii reglementate incluse şi ne interesează un consumator din Bucureşti. În cazul gazelor naturale, ceea ce apare în acest tabel drept preţ de furnizare reprezintă preţul final pe care îl plătesc consumatorii. Acesta variază între 110,24 şi 188,24 lei pe Mwh.
Începând de astăzi, consumatorii casnici şi industriali pot compara ofertele furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale chiar pe site-ul Autorităţii de Reglementare. Consumatorii care vor să îşi schimbe furnizorii actuali de energie electrică sau de gaze naturale trebuie să îi informeze pe aceştia cu cel puţin 21 de zile înainte.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/cum-puteti-afla-cele-mai-bune-preturi-la-energie-735668
digi24
externe
Volodimir Zelenski: Războiul va fi sângeros, vor fi lupte. Doar diplomația îl poate încheia definitiv
"Sfârşitul (conflictului) va fi diplomatic", a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV. Războiul "va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie". "Cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia. Nu ştiu în ce format: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial", a declarat el. "Sunt lucruri pe care nu le putem atinge decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină" ca înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, ceea ce "Rusia nu doreşte", a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii. Rezultatele acestor discuţii - al căror subiect poate varia "în funcţie de momentul întâlnirii" - trebuie să fie "corecte" pentru Ucraina, a subliniat preşedintele. Referindu-se la un document privind garanţiile de securitate ale Ucrainei, el a afirmat că acesta va fi semnat de "prietenii şi partenerii Ucrainei, fără Rusia", în timp ce în paralel va avea loc "o discuţie bilaterală cu Rusia". El a amintit de asemenea că a pus o condiţie sine qua non pentru continuarea discuţiilor ca soldaţii ucraineni retraşi în vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, să nu fie ucişi de armata rusă. Trupele ruse "au dat posibilitatea, au găsit o modalitate ca aceste persoane să iasă în viaţă" din Azovstal, a notat el. "Cel mai important lucru pentru mine este să salvez cât mai mulţi oameni şi militari". La 17 mai, un consilier al preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a indicat că discuţiile dintre Moscova şi Kiev sunt "în pauză", considerând că Moscova nu arată nicio "înţelegere" a situaţiei. A doua zi, Kremlinul a acuzat Ucraina de o "absenţă totală a dorinţei" de a negocia cu Rusia pentru a pune capăt invaziei Ucrainei. Mai multe întâlniri au avut loc între cele două tabere dar nu au dat rezultate concrete. Ultima întâlnire dintre şefii delegaţiilor - Vladimir Medinski de partea rusă şi David Arakhamia pentru Ucraina – a avut loc în 22 aprilie, potrivit agenţiilor de presă ruse. După ce nu a reuşit să preia controlul asupra Kievului şi regiunii sale, armata rusă îşi concentrează acum eforturile într-o ofensivă împotriva estului Ucrainei, unde luptele sunt intense
Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat doar prin mijloace "diplomatice", a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de BBC.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/doar-diplomatia-poate-pune-capat-razboiului-din-ucraina-spune-volodimir-zelenski-1947687
digi24
sanatate
Ce mănâncă zi de zi pacienții Covid-19 dintr-un spital românesc. FOTO
Un jurnalist a făcut publice imagini cu mâncarea pe care a primit-o timp de o săptămână ca pacient bolnav de Covid-19, într-un spital din România. El a povestit, într-un articol publicat pe site-ul Radio Europa Liberă, că micul dejun într-un spital Covid presupune multă pâine, un ceai negru fără zahăr, o bucățică de unt și un triunghi de brânză topită. Ciorba e nelipsită din meniul de prânz. Fiecare pacient are o "foaie de mișcare a bolnavului“, care conține restricțiile dietetice decise de medic, dar și secția unde este internat, pentru ca infirmierele să știe cine, ce și unde mănâncă. Din meniul zilnic nu lipsesc ouăle fierte, legumele și iaurtul. Sursă foto: Radio Europa Liberă/Mircea Barbu Pe lângă meniul zilnic dat de spital, bolnavii își pot aduce mâncare de acasă sau primesc pachete de la rude zilnic, între orele 15.00-16.00. Toate cele trei mesele ar trebui să coste 10 lei/persoană, dar managerul spitalului Caritas din Roșiori susține că de multe ori sunt nevoiți să suplimenteze această sumă din bugetul propriu.
Un jurnalist a făcut publice imagini cu mâncarea dintr-un spital suport Covid. Micul-dejun presupune multă pâine, iar la prânz ciorba e nelipsită. Fiecare pacient internat primește 10 lei pe zi din partea statului pentru hrană, însă de multe ori suma e insuficientă.
https://alephnews.ro/sanatate/ce-mananca-zi-de-zi-pacientii-covid-19-dintr-un-spital-romanesc-foto/
alephnews
educatie
Când școlile devin un pericol pentru elevi. Copii răniți de tencuiala căzută din tavan
"Trei elevi care stăteau în primele bănci din această clasă au fost atinşi de bucata de aproximativ un metru pătrat de tencuială care s-a prăbuşit peste ei. Din fericire, au scăpat doar cu câteva zgârieturi”, relatează Francesca Simionescu, reporter Digi24.Învăţătoarea copiilor a alertat conducerea şcolii şi a chemat ambulanţa. Copiii au ajuns la Camera de gardă a Spitalului Judeţean din Alexandria. "Am dispus imediat evacuarea sălii în ordine, într-o sală mai sigură din punct de vedere al plafonului. S-a dispus suspendarea orelor de curs de astăzi, vor fi recuperate. Luni, în funcție de evaluarea făcută de Inspectoratul de Stat în Construcții, vor fi întreprinse demersurile necesare”, a spus Gelu Nagu, directorul şcolii. "Mă gândesc cu foarte mare responsabilitate la ce se întâmpla dacă asistam la un cutremur de 6 grade, nu unul distructiv”, spune Victor Drăguşin, primarul din Alexandria. Colegii elevilor răniţi au fost mutaţi într-o altă clasă. 379 de elevi învaţă în şcoala construită în 1965 şi nereabilitată de-atunci. De altfel, toate cele 23 de şcoli din Alexandria sunt în aceeaşi situaţie. "Inspectoratul Şcolar Teleorman va demara în ziua de luni o anchetă pentru a clarifica motivele pentru care a avut loc acest accident nefericit pentru noi”, a spus Bogdan Buzatu, inspector şcolar ISJ Teleorman.Şi n-a fost singurul incident. Un elev al liceului tehnologic din Constanţa a ajuns la spital după ce o bucată de tencuială s-a desprins din tavanul clasei şi i-a căzut peste picior. Băiatul, care este elev în clasa a IX-a, era la curs când s-a întâmplat incidentul. Orele au fost suspendate, iar sala a fost sigilată până va fi făcută o expertiză. Inspectoratul Şcolar şi Poliţia au deschis o anchetă. "Nu au existat, ştiu eu, lucrări în ultima perioadă la nivelul sălilor de clasă. Anul trecut am înţeles că s-a făcut hidroizolaţia clădirii”, a spus Petrică Miu, inspector şcolar general ISJ Constanţa. Tavanul a căzut anul acesta şi în alte instituţii de învăţământ din ţară. În mai, s-a întâmplat la Şcoala 141 din Capitală. În septembrie - la o şcoală generală din Deva.
Incident grav la o şcoală din Alexandria. Trei elevi de clasa a patra au fost răniţi de tencuiala tavanului care a căzut peste ei în clasă, chiar în timpul orei de curs. Toţi au fost transportaţi la spital. S-a întâmplat în Teleorman, la şcoala generală numărul 4 din Alexandria. De la construcţia din 1965, şcoala nu a mai fost renovată. Acum copiii vor învăţa într-o altă sală.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/cand-scolile-devin-un-pericol-pentru-elevi-copii-raniti-de-o-tencuiala-cazuta-din-tavan-826838
digi24
economic
Air France va desfiinţa peste 7.500 de posturi, în cadrul planului de redresare post-pandemie
Compania aeriană Air France intenţionează să desfiinţeze peste 7.500 de locuri de muncă până în anul 2022, în cadrul planului de redresare economică post-pandemie, afirmă surse sindicale citate de postul BFMTV. Confruntată cu o criză fără precedent care afectează traficul aerian, Air France a transmis că restructurările vor afecta inclusiv filiala Hop, destinată zborurilor interne. "Cererea este în scădere puternică, astfel că a apărut necesitatea transformării companiei”, a comunicat conducerea Air France.
Compania aeriană Air France intenţionează să desfiinţeze peste 7.500 de locuri de muncă până în anul 2022 .Air France a transmis că restructurările vor afecta inclusiv filiala Hop, destinată zborurilor interne .Guvernul Franţei va susţine compania Air France printr-un plan de redresare în valoare de şapte miliarde de euro .
https://alephnews.ro/economie/air-france-va-desfiinta-peste-7-500-de-posturi-in-cadrul-planului-de-redresare-post-pandemie/
alephnews
guvern
Războiul urcă preţul petrolului în zona maximelor din ultimele 3 săptămâni
Preţul petrolului a urcat luni la maximele ultimelor trei săptămâni, pe măsură ce au crescut temerile legate de aprovizionare la nivel mondial, criza tot mai gravă din Ucraina ridicând perspectiva unor sancţiuni mai dure din partea Occidentului împotriva Rusiei, principalul exportator, scrie Reuters. Contractele futures Brent au crescut cu 1,09 dolari, sau 1,0%, la 112,79 dolari pe baril la ora 04:45 GMT, după ce mai devreme în timpul şedinţei au atins cel mai ridicat nivel din 30 martie, de 113,80 dolari. Contractele futures americane West Texas Intermediate au crescut cu 1,00 dolari, sau 0,9%, la 107,95 dolari pe baril, după ce au ajuns până la 108,55 dolari, cel mai ridicat nivel din 30 martie. Ambele contracte au câştigat joi peste 2,5%, în urma informaţiilor potrivit cărora Uniunea Europeană ar putea introduce treptat o interdicţie asupra importurilor de petrol rusesc. Guvernele UE au declarat săptămâna trecută că executivul blocului elaborează propuneri pentru interzicerea ţiţeiului rusesc, dar diplomaţii au declarat că Germania nu susţine în mod activ un embargo imediat. Producţia de petrol din Rusia a continuat să scadă în aprilie, cu 7,5% în prima jumătate a lunii faţă de martie, a anunţat vineri agenţia de presă Interfax. "Piaţa petrolului va rămâne probabil pe o tendinţă de creştere în această săptămână, cu o ofertă suplimentară limitată venită din partea marilor producători de petrol pentru a compensa fluxul redus din Rusia”, a declarat Kazuhiko Saito, analist şef la Fujitomi Securities Co Ltd. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi au respins presiunile Occidentului de a creşte producţia într-un ritm mai rapid, în cadrul unui acord convenit anterior. Un raport al OPEC de săptămâna trecută a arătat că producţia OPEC a crescut în martie cu doar 57.000 de bpd, ajungând la 28,56 milioane de bpd, cu o întârziere faţă de creşterea de 253.000 de bpd permisă de OPEC în cadrul acordului OPEC+.
Contractele futures Brent au crescut cu 1,09 dolari, sau 1,0%, la 112,79 dolari pe baril la ora 04:45 GMT, după ce mai devreme în timpul şedinţei au atins cel mai ridicat nivel din 30 martie, de 113,80 dolari. Contractele futures americane West Texas Intermediate au crescut cu 1,00 dolari, sau 0,9%, la 107,95 dolari pe baril, după ce au ajuns până la 108,55 dolari, cel mai ridicat nivel din 30 martie. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi au respins presiunile Occidentului de a creşte producţia într-un ritm mai rapid, în cadrul unui acord convenit anterior. .
https://alephnews.ro/guvern/rusia-ucraina/razboiul-urca-pretul-petrolului-in-zona-maximelor-din-ultimele-3-saptamani/
alephnews
sanatate
Ce este potomania, boala care poate duce la deces pentru că bei prea multă apă
Setea excesivă (polidipsie) poate semnala uneori dereglări metabolice, precum diabetul zaharat sau diabetul inspid. Bolnavul are senzația că oricât ar bea, nu se satură și încă este prezentă senzația de sete. Poate apărea și în cazul unor infecții, hemoragii, pierderi de lichide din organism. Cauza aici este o nevoie fizologică. În schimb, potomania este o tulburare psihogenă de comportament alimentar caracterizată prin nevoia permanentă de a ingera mari cantități de băuturi disponibile, adesea pur și simplu apă, nu neapărat alcool. Așadar, potomania se caracterizează printr-o nevoie maladivă de a bea, o nevoie care vine pe fond psihic. Persoana în cauză poate ajunge să bea chiar și 15 litri de lichide pe zi. Evident, asta va duce și la poliurie, adică la o creștere a volumului de urină în raport cu media obișnuită, ceea ce poate fi periculos pentru rinichi. O altă consecință este scăderea concentrației de sare din sânge, ceea ce provoacă stări de greață, vărsături, dureri de cap și chiar tulburări de comportament. Nu sunt excluse nici apariția unor probleme neurologice, de tipul edemului cerebral. Cauzele acestei patologii pot fi multiple: perturbări în funcționarea centrilor din creier care reglează setea, nevroza și psihoza infantilă, schizofrenia și demența, alte tulburări neurologice. Potomania poate apărea și la anumite persoane care suferă de bulimie și care preferă să bea apă în loc să mânânce. În unele cazuri de alcoolism, potomania poate apărea timp de câteva săptămâni după sevraj. Însă depistarea acestei boli nu este chiar ușoară. Comportamentul pacienților este în general discret și poate trece neobservat în comparație cu alte tulburări de comportament alimentar precum bulimia. Foarte rar pacienții se duc la doctor conștienți că au nevoie de un consult pentru această afecțiune în sine. Potomania este cel mai adesea diagnosticată în urma consecințelor medicale pe care le antrenează. Iar singurul tratament posibil pe termen lung este terapia psihiatrică. Desigur, se pune întrebarea care este nevoia zilnică de apă a organismului? Ni se recomandă adesea să bem cel puțin 2 litri de lichide pe zi. De obicei, calculul se realizează în funcție de greutatea corporală, dar atunci când vorbim de lichide trebuie să ținem cont de toate alimentele care conțin apă și care sunt consumate pe durate unei zile.
Duminică, 28 februarie, este Ziua Internațională a bolilor rare. Una dintre aceste patologii mai puțin întâlnite este potomania, o tulburare de comportament alimentar care face ca o persoană să bea cantități mari de lichide, inclusiv apă. Este boala ce ar putea fi la originea decesului unui bărbat care a murit la 22 februarie în Gironde, regiune din sud-vestul Franței. A fost deschisă o anchetă, iar autopsia urmează să determine exact cauzele decesului.
https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/ce-este-potomania-boala-care-poate-duce-la-deces-pentru-ca-bei-prea-multa-apa-1459326
digi24
social
„Trăim ca în Evul Mediu”. Un oraș de 40.000 de locuitori a rămas fără apă, curent și căldură
În Lugoj, curentul s-a întrerupt încă de duminică dimineaţă. Toată ziua, oamenii au sperat că problema se va remedia, însă la venirea serii, oraşul tot cufundat în beznă a rămas. "Fără apă, fără nimica, trăim exact ca și în Evul Mediu. Ne aducem aminte clipele în care părinții noștri ne povesteau cum trăiau la lumina lumânării, învățau, cum nu aveau apă și se încălzeau la nu știu, sobele lor ce sursă de căldură aveau”, spune Gabriel, locatar. "Foarte greu, din cauza lipsei de curent avem probleme cu frigiderul și congelatorul în care ținem mâncarea pentru copii și printre altele lipsa de apă, nu putem bineînțeles să spălăm vasele și la grupul sanitar din baie”, spune Roxana, locatară. CITIȚI ȘI: Cum arată România după două zile de vreme rea: Școli închise, trenuri blocate, sute de mii de oameni fără curent electricLa minus 5 grade, zeci de mii de oameni s-au trezit fără apă, fără căldură şi fără curent electric. În lipsa apei, locuitorii din Lugoj au încercat să se alimenteze de la fântânile publice din oraș, dar fără succes. Nici generatoarele nu s-au dovedit a fi o soluţie de durată, pentru că în oraș funcționează o singură benzinărie. "Toate magazinele închise, nu poți să cumperi nimic, unul dintre ele a fost deschis mai de după-masă, s-a luat tot, doi paleți de apă s-au dat glonț, pâine, nimic nu s-a mai găsit în oraș deci un oraș mort”, spune un localnic. În tot judeţul Timiş, peste 50 de localități nu sunt alimentate cu energie electrică. Aproape cinci mii de gospodării din Vrancea şi peste o mie din judeţul Buzău nu au curent electric, luni dimineaţă, avariile în reţeaua de electricitate apărând ca urmare a vântului puternic . În unele cazuri, oamenii nu au curent de 24 de ore, scrie News. ro. O astfel de situaţie se întâmplă în localitatea Coza, judeţul Vrancea, unde nu e curent de duminică, aici fiind 109 abonaţi, care aşteaptă ca muncitorii să remedieze avariile cauzate de vântul puternic. Tot în Vrancea, nu este curent electric în localităţile Dumitreşti, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca şi parţial Dumbrăveni. În total, sunt 4746 de abonaţi. În judeţul Buzău, vântul a produs probleme în weekend. Sâmbătă, la un moment dat, erau aproape 19.000 de familii din întreg judeţul fără current electric. Între timp, avariile au fost rezolvate, astfel că duminică seară, era curent peste tot, în judeţ.Luni dimineaţă, însă, vântul a început din nou să sufle cu putere, astfel, că au reapărut problemele în 6 comune buzoiene: Ghergheasa, Buda, Beceni, Mărgăriteşti, Bălăceanu şi Racoviţeni, parţial, în total fiind afectaţi 1.050 de abonaţi.
Ninsorile şi viscolul au afectat până acum 14 judeţe din România. Sunt 320 de localităţi rămase fără curent electric, iar pe 11 drumuri naţionale se circulă în condiţii de iarnă. Poate cea mai gravă situaţie e în Lugoj - oamenii nu au căldură, curent şi apă, iar pentru ei, a fost o noapte albă. Autorităţile au trimis acolo generatoare de mare putere, însă acestea nu rezolvă decât într-o mică măsură problemele.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/un-oras-mort-locuitorii-din-lugoj-nu-au-apa-curent-si-caldura-traim-ca-in-evul-mediu-1050241
digi24
guvern
Șeful UNIFARM, acuzat că ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru achiziția de măști și combinezoane
Directorul general UNIFARM, Ionel Eugen Adrian a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile după ce ar fi cerut mită de 760.000 de euro pentru achiziția de măști și combinizoane. Potrivit procurorilor DNA, șeful Unifarm este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
Directorul UNIFARM este acuzat de procurori că ar fi cerut mită pentru un contracat de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu noul virus. Echipamentele livrate erau neconforme. .Șeful UNIFARM a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
https://alephnews.ro/guvern/seful-unifarm-acuzat-ca-ar-fi-cerut-mita-760-000-de-euro-pentru-achizitia-de-masti-si-combinezoane/
alephnews
guvern
Primele crăpături în cercul puterii lui Putin. Cum a intrat „porumbelul” Peskov în vizorul „şoimilor” Kadîrov şi Prighozin
Cel mai expus dintre "porumbei” este purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, care a vorbit despre "pierderi uriaşe”, iar împotriva lui s-au ridicat "şoimii” Kadîrov şi Prighozin, "bucătarul” "Ţarului”, presupusul şef al grupării Wagner. Dificultăţile de pe teren şi confruntarea din ce în ce mai dură cu Occidentul ridică tensiunea în cadrul grupului de putere care se învârte în jurul lui Vladimir Putin. Nimeni nu îndrăzneşte să spună nimic împotriva şefului. S-ar forma două fronturi opuse tot mai războinice şi compacte: pe de o parte cei pe care experţii i-au numit "şoimii care merg până la capăt”, pe de altă parte cei care ar dori să ajungă la o încheiere onorabilă şi negociată a operaţiunii speciale din Ucraina. Cel mai expus dintre "porumbeii păcii” este, fără îndoială, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin care până acum câteva săptămâni era cunoscut printre jurnalişti pentru tonurile sale moi şi moderate. Din 24 februarie, totul s-a schimbat. În ultimele zile, Peskov a vorbit de bine despre cunoscutul actor Ivan Urgant, cel care a vorbit împotriva războiului. Peskov l-a numit "un mare patriot”. A fost imediat vizat de "super-şoimul” Ramzan Kadîrov, preşedintele Ceceniei, care i-a cerut lui Putin să încredinţeze lichidarea Kievului cecenilor săi. Kadîrov a tunat acru la purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Vorbeşte despre patrioţi îndoielnici care apoi fug în străinătate şi nu spune nimic despre faptul că am fost promovat general cu două stele”. Joi, Peskov a lăsat să scape un comentariu "prea uman” asupra războiului: "Avem pierderi semnificative şi pentru noi este o tragedie uriaşă”. Secretarul general al Partidului putinian Rusia Unită, Andrei Turchak, s-a ridicat imediat: "Care sunt aceste pierderi semnificative? Şi care nu sunt? Şi cei 8 ani de victime ale genocidului în Donbass? A fost o simplă tragedie pentru noi şi ce este acum o uriaşă tragedie? Propun să-i forţez pe aceşti tribuni moscoviţi să intre în Donbass. Astfel vor avea o iluminare”. Liderul putinian a adăugat apoi că disonanţele în interiorul puterii sunt periculoase şi a citat un politician care s-a întrebat dacă "au fost rezultatul prostiei sau al trădării”. Pe Telegram, Evgenij Prigozhin, aşa-zisul bucătar al lui Putin, presupus şef al miliţiei private Wagner, acuzat de crime de război în Ucraina (precum şi în Siria), a scris: "Nu mai publicăm comentariile dubioase pe care Peskov le face presei liberale şi străine şi îndemnăm şi alte ziare patriotice să se alăture boicotului”. Potrivit politologului Mikhail Komin, director de cercetare al Centrului pentru Management Avansat, ciocnirea are loc între două partide bine definite. Pe de o parte, Peskov, guvernatorul băncii centrale Elvira Nabiullina şi şeful delegaţiei care se ocupă de ucraineni, Vladimir Medinski, împreună cu directori şi miniştrii economici (finanţe, comerţ şi industrie) îşi dau seama de dificultăţile enorme cu care se confruntă ţara şi fac presiuni pentru un acord acceptabil, pentru a ieşi din această situaţie. Pe de altă parte, "şoimii”, Kadîrov, purtătorul de cuvânt al Dumei, Viaceslav Volodin, şi fostul preşedinte Dmitri Medvedev, care insistă pentru acţiuni militare la extrem şi sunt pregătiţi pentru o rupere completă de Europa şi de Statele Unite. Ei sunt cei care vor "să mergem până la capăt”.
Împotriva lui Peskov s-au ridicat „şoimii” Kadîrov şi Prighozin, „bucătarul” „Ţarului”, presupusul şef al grupării Wagner. Purtătorul de cuvânt al lui Putin era cunoscut printre jurnalişti pentru tonurile sale moi şi moderate. Conform politologului Mikhail Komin, director de cercetare al Centrului pentru Management Avansat, ciocnirea are loc între două partide bine definite.
https://alephnews.ro/guvern/rusia-ucraina/primele-crapaturi-in-cercul-puterii-lui-putin-cum-a-intrat-porumbelul-peskov-in-vizorul-soimilor-kadirov-si-prighozin/
alephnews
educatie
Date concrete din Germania și Norvegia arată că școlile joacă un rol limitat în răspândirea COVID-19
E contestată măsura suspendării cursurilor în școli. Și poate te întrebi cât de justificată e. Datele concrete din Germania și Norvegia arată că școlile joacă un rol limitat în răspândirea COVID-19. Spre exemplu, numărul de infectări din şcolile germane nu a crescut după ce acestea s-au redeschis. Să ştii că asta se datorează faptului că au respectat cu stricteţe măsurile de igienă, potrivit Financial Times. Însă, în Norvegia, raportul arată că numărul de infectări în rândul copiiilor este mare doar pentru că aceştia au luat virusul de la părinţii lor, nu în şcoli.
Închiderea şcolilor ar avea un efect mic asupra numărului de cazuri de infectare. În Germania, măsurile stricte din şcoli i-au protejat pe copii. Cazurile la copii în Norvegia au apărut în familie, nu la școală.
https://alephnews.ro/educatie/date-concrete-din-germania-si-norvegia-arata-ca-scolile-joaca-un-rol-limitat-in-raspandirea-covid-19/
alephnews
entertainment
STAREA NAȚIEI. Hamsteru' rocker
"Dragnea în Brazilia, cu afaceri, cu prieteni, chestii… O să vedem mai clar în episoadele viitoare ale anchetei. Înțelegem acum din ce-au scris cei de la Rise Project că i se dă puțin fir lui nea Liviu. După care: "hop, ia de-aici, nea Liviule, ce-i cu proprietatea asta, dar cu asta? Ce-i cu acest cont? Şi tot așa…” Urmează să vedem. Acum, cei de la Rise Project sunt din nou buni, nu? Întreb asta pentru că au fost niște nenorociți atunci când au scris care-i treaba de fapt cu acele case ale lui Iohannis, nu?Dar, dă-o încolo de Brazilie, luaţi de aici știrea mileniului… Dragnea a avut o trupă rock… Hai, mă, că e superb. Mugurel Gheorghiaș, "Melcul", fost coleg de facultate, coleg de trupă rock de-al șefului PSD și acționar al firmei Tel Drum, a înființat peste ocean o firmă pentru investiții în hoteluri, restaurante și alte imobiliare încă din 2010(sursa: www. riseproject. ro).Vai, deci, Dragnea avea trupă cu prietenii lui, Șobo și Melcu. Superb. Vă dați seama că dacă ălora li se spunea Melcu și Șobo, nici Dragnea n-o fi fost Liviu… I-or fi zis şi lui cumva: Vierme, Hienă, da, un fel de Animal X de pe vremuri…Practic, înțelegem de aici că Dragnea a fost un tânăr frumos şi liber hă-hăăă, cu mult înainte de-a fi cool să fii tânăr frumos şi liber. Ăsta hipster, tată, nu ce vezi acuma pe străzi!Nea Liviule, și cum făceai? Îți lăsaseşi hamsterul mare, pletos, și dădeai din cap, ăă? Erai cu băieții cu care ai făcut dup-aia TelDrum, firma aia de asfaltări din Teleorman… ăă? Şi dădeați din cap și cântați, nu?"Te vom asfalta,Facem bani cu strada ta!Asfaltăm mereu,Luăm contracte la greu!”Foarte tare, frate! Și ce rock cântați, nea Liviu? Hard sau așa, mai pesedelic?...Oricum, reacția lui Dragnea la întrebările privind Brazilia au fost destul de… ciudate. Adică, nu știu, poate am citit eu cărțile greșite despre limbajul trupului, dar părea că-i leșinase hamsterul lui nea Liviu. "Eu nu am nicio afacere în Brazilia, n-am nicio proprietate în Brazilia. Este o legendă care circulă de foarte mulți ani. Dacă dumneavoastră sau alții îmi găsiți acolo proprietăți vă promit că le donez”, a spus liderul PSD. Ce-mi place asta cu: "Dom'ne, dacă îmi găsiți bani ascunși, ai voștri să fie". Nu, nene, nu e vorba despre asta, să fie ai noștri. Trebuie să ne demonstrezi de unde îi ai. Şi dacă nu poți să dovedeşti, vedem, o dăm pe de-alea penale. La fel cum e și cu acel castel în jurul căruia s-a dezvoltat așezarea Teleormanului. Nu reiese din veniturile matale cum l-ai ridicat...Deci, asta cu "bă, dacă voi găsiți casele, atuncea io le donez!” nu-i ok. De ce să le donezi, nea Liviule, ca să nu mai existe probe? Lasă, nu le dona, mai stai cu ele până când ne explici de unde ai avut bani să le cumperi. Așa făcea și Victor cu doctoratul: "Bine, dom'ne, îl dau la săraci, dacă nu vă convine!”Stai, mă, nu-l da, mai bine zi-ne de ce l-ai ciordit!Ce să facem, băieți rămași cu educația la vârsta de grădiniță...
Dragoș Pătraru comentează într-un scheci la „Starea Nației” dezvăluirile făcute de „Rise Project” în legătură cu Liviu Dragnea:
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/divertisment/starea-natiei-hamsteru-rocker-680745
digi24
guvern
Rezultate parțiale în SUA: Cum au votat americanii în fiecare stat în parte
AP scrie că este prea devreme să se pronunțe cine va fi președintele Statelor Unite, deoarece niciunul dintre candidați nu a obținut cele 270 de voturi ale colegiului electoral necesare pentru a câștiga alegerile. Deși Donald Trump este optimist și a spus "Sincer, am câștigat aceste alegeri“, afirmația sa nu se potrivește cu rezultatele de până acum. În acest moment, potrivit cifrelor deținute de AP, Trump are 213 voturi electorale, în timp ce Biden are 225. Trump ar avea nevoie de 270 de voturi electorale pentru a câștiga. Totuși, este prea devreme pentru a vorbi despre situația din mai multe state-cheie, inclusiv Pennsylvania, Georgia și Michigan. Iată cum au votat americanii în fiecare stat, până acum:Trump a ieșit câștigător în Alabama, Arkansas, Florida, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Misouri, Montana, Nebraska, North Dakota, Ohio, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, West Virginia, Wyoming. În Florida, Trump are 96% din voturi și are cu 375.000 de voturi mai multe decât Biden. Aici Trump și aliații săi îi prezintă pe democrați ca socialiști de mai bine de un an – un mesaj orientat către populația cubaneză din sudul Floridei.
În Florida, Trump are 96% din voturi și are cu 375.000 de voturi mai multe decât Biden. Nu este o surpriză că Biden câștigat în California. Iată cum au votat americanii în fiecare stat, până acum.
https://alephnews.ro/guvern/rezultate-partiale-in-sua-cum-au-votat-americanii-in-fiecare-stat-in-parte/
alephnews
travel
Mini-vacanța de Rusalii: cozi kilometrice în drum spre munte. Care este situația pe Autostrada Soarelui
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române transmite că, sâmbătă, la ora 15.00, pe DN 1 Ploieşti – Braşov se circulă în coloană pe aproximativ 5 km între Frăsinet şi Comarnic, pe sensul către Braşov. Pe raza staţiunilor montane de pe Valea Prahovei sunt valori normale, arată sursa citată. Potrivit Infotrafic, pe Autostrada A 2 Bucureşti – Constanţa, pe sensul către litoral, valorile de trafic sunt în scădere în cele două zone cu restricţii din cauza lucrărilor la carosabil de la km 27 (Cernica, judeţul Ilfov) şi km 79 (Dragoş-Vodă, judeţul Călăraşi).
7 și 8 iunie, cele două zile de Rusalii, sunt sărbători legale . Românii au profitat de zilele libere și au luat cu asalt stațiunile de la mare și de la munte. Autoritățile anunță că traficul este îngreunat în drum spre munte, cozile ajungând și la 5 kilometri lungime.
https://alephnews.ro/lifestyle/mini-vacanta-de-rusalii-cozi-kilometrice-in-drum-spre-munte-care-este-situatia-pe-autostrada-soarelui/
alephnews
social
Caraș-Severin: O femeie care participa la o nuntă, lovită mortal de o mașină. Șoferul a fost bătut de nuntași
Accidentul a avut loc joi seara, pe DN 58, la ieșire din Reșița. Din primele cercetări, polițiștii din Caraș-Severin au stabilit că o femeie de 64 de ani, din Bocșa, a traversat strada prin loc nepermis și fără să se asigure, moment în care a fost accidentată mortal de o mașină care circula regulamentar dinspre Caransebeș spre Reșița. La volanul autoturismului se afla un bărbat de 68 de ani, din județul Arad. Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, femeia era de etnie romă și participa la o nuntă. În momentul în care rudele acesteia și nuntașii au văzut ce s-a întâmplat, s-au năpustit asupra șoferului și pasagerului aflat pe scaunul din dreapta, pe care i-au bătut. De asemenea, mașina a fost vandalizată. Cele două persoane aflate în mașină au fost transportate la Spitalul Județean Reșița pentru îngrijiri medicale, având mai multe traumatisme, iar șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Între timp, aproximativ 150 de persoane care participau la nuntă au mers la Spitalul Județean Reșița, unde au făcut scandal, fiind nevoie de intervenția jandarmilor și a Detașamentului de Poliție pentru Intervenție Rapidă pentru calmarea spiritelor. "Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei. Scandalul a fost aplanat, s-a efectuat cercetarea la fața locului. Se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, loviri și alte violențe și distrugere, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs evenimentul”, a arătat IPJ Caraș-Severin.
O femeie de etnie romă, care participa la o nuntă, a fost accidentată mortal de o mașină, în noaptea de joi spre vineri, în Reșița. Nuntașii i-au bătut pe șofer și pe un pasager din mașină, iar apoi au mers la spital, unde au făcut scandal. A fost necesară intervenția jandarmilor și mascaților.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/caras-severin-o-femeie-care-participa-la-o-nunta-lovita-mortal-de-o-masina-soferul-a-fost-batut-de-nuntasi-1164805
digi24
social
FOTO Dragnea și-a căutat căciulă de blană la un târg de agricultură
-E cam mică asta - Avem mai mare. Avem de toate.- Hai încoace, meseriaşul şi alege. Hai că vine iarnă grea.- Uite, asta e.- Un număr mai mare.- Mai mare? Mai mare îmi vine pe urechi. Îmi fac capul mai mic. După ce a tot probat căciuli, preşedintele partidului de la putere nu a fost mulţumit de look-ul rustic şi nu a cumpărat nimic. S-a bucurat apoi de o pauză la standul unde fiul şi fiica lui ofereau şorici şi mezeluri de porc. GALERIE FOTO: 171026_DRAGNEA_OI_51_INQUAM_Photos_Octav_Ganea Deschide galeria foto Foto: Inquam/Octav Ganea- Îi cunoaşteţi?- Să-mi pup şi eu fiica. 01.29.08- Şorici tradiţional.- Sunteţi mândru, domnule Dragnea?- Mândru că nu bate pietrele şi că munceşte, de asta sunt mândru. Liviu Dragnea a fost fascinat apoi de nişte mioare miţoase.- Să ştiţi că în cojoc nu există fibre negre. Deci fibre negre nu există decât pe cap şi pe picioare.- Uitaţi aici trebuie să filmeze.- Aici e subiecul. Sătul de şorici şi oi româneşti, social democratul a vrut să guste şi ceva specialităţi mediteraneene.- Unde-i chorizo? S-a tăiat?- Ne face o deosebită plăcere. Acesta e chorizo. Liviu Dragnea a încheiat vizita la târg cu un pahar de must şi câteva fotografii cu un ansamblu popular.
Clipe rustice pentru Liviu Dragnea. Preşedintele celui mai mare partid din România s-a relaxat astăzi la un târg de agricultură. A probat căciuli de blană, a dezmierdat câteva oi şi a ronţăit şorici. A fost un fel de reuniune de familie, pentru că la un stand s-a întâlnit cu fiul lui, care prezenta publicului produse din porc.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/foto-video-dragnea-si-a-cautat-caciula-de-blana-la-un-targ-de-agricultura-817847
digi24
entertainment
Prima reacție a Jadei Pinkett Smith după ce soțul ei l-a lovit pe Chris Rock la gala premiilor Oscar
Într-o scurtă postare pe Instagram, actrița a scris despre un "anotimp al vindecării”, aparent în legătură cu incidentul de pe scena Oscarurilor. "Este un anotimp al vindecării și eu sunt pregătită pentru el”, a scris Pinkett Smith pe Instagram. Soțul ei, Will Smith, a fost criticat de organizatorii galei pentru că l-a lovit pe Rock. Actorul a prezentat scuze luni, spunând că violența e "nocivă și distructivă”.Incidentul de duminică seara s-a petrecut chiar înainte ca Smith să câștige Oscarul pentru cel mai bun actor, când Rock a urcat pe scenă pentru a prezenta premiul pentru cel mai bun documentar. Comediantul a făcut o glumă despre capul ras al lui Pinkett Smith, care suferă de alopecie. Atunci, Will Smith a urcat pe scennă și l-a pălmuit pe Chris Rock. Rock încă nu a comentat public nici incidentul de la Oscar, nici scuzele lui Smith. Cu toate acestea, biletele pentru viitoarele sale spectacole de comedie au crescut vertiginos. Smith i-a cerut public iertare lui Rock. "Vreau să îmi cer scuze public, Chris. Violența în toate formele ei este nocivă și distructivă”, a scis Will Smith, într-un mesaj postat pe Instagram. "Comportamentul meu la decernarea Premiilor Academiei de aseară a fost inacceptabil și de neiertat. Glumele pe seama mea sunt parte a meseriei, dar o glumă despre afecțiunea de care suferă soția mea a fost prea mult pentru mine și am reacționat emoțional”, a continuat Will Smith. De asemenea, actorul și-a cerut scuze Academiei americane de Film și familiei Williams. "Regret profund că acest comportament meu a pătat ceea ce a fost o seară de altfel superbă pentru noi toți”, a scris el.
Jada Pinkett Smith a rupt tăcerea după ce soțul ei, actorul Will Smith, l-a pălmuit pe comediantul Chris Rock la gala premiilor Oscar pentru că a făcut o glumă pe seama ei, relatează BBC.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/film/prima-reactie-a-jadei-pinkett-smith-dupa-ce-sotul-ei-l-a-lovit-pe-chris-rock-la-gala-premiilor-oscar-1888353
digi24
guvern
Avem strategie de vaccinare, dar nu există cadru legal pentru mai multe acțiuni strategice. Ce probleme întâmpină autoritățile
Avem strategie de vaccinare. Însă avem nevoie și de un cadru legal pentru mai multe acţiuni strategice. Este nevoie de o lege care va stabili cum se fac recrutările celor care vor face vaccinarea şi cum vor fi ei plătiţi. Dar și de o lege care va stabili clar cum vor fi despăgubiţi cei care sunt vaccinaţi şi au posibile reacţii adverse. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: "În strategia de vaccinare am prevăzut elaborarea unui mecanism de protecţie a persoanelor care, în anumite cazuri, ar putea, invitabil, să dezvolte nişte reacţii adverse majore. Sunt date pe care în momentul de faţă le analizăm cu grupurile de experţi”.De campania de vaccinare vor fi responsabile prefecturile, centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei şi DSP-urile, care, sunt demult depăşite de anchetele epidemiologice. Flavius Cioca, director DSP Timiș: "În principiu, personalul care face anchete epidemiologice nu va fi implicat în vaccinare, iar anumite momente, dacă vorbim de colegii care ţin de medicina şcolară, vom vedea în ce direcţie e important să îi alocăm”.Bolnavii cronici se află printre cei nemulțumiți de modul în care experţii au organizat prioritizarea vaccinării.
Există o strategie de vaccinare, dar încă nu avem un cadru legal pentru mai multe acțiuni strategice. .De campania de vaccinare vor fi responsabile prefecturile, centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei şi DSP-urile. .Bolnavii cronici se află printre cei nemulțumiți de modul în care experţii au organizat prioritizarea vaccinării. Cei din sistemul de învăţământ apar pe listă abia în etapa a doua.
https://alephnews.ro/sanatate/avem-strategie-de-vaccinare-dar-nu-exista-cadru-legal-pentru-mai-multe-actiuni-strategice-ce-probleme-intampina-autoritatile/
alephnews
stiinta
Descoperire epocală lângă Stonehenge. Arheologii au găsit o nouă structură, mult mai mare
Noua descoperire, descrisă drept "uimitoare" de o echipă de arheologi de la mai multe universităţi care au luat parte la acest proiect, este alcătuită dintr-un cerc de stâlpi cu un diametru de doi kilometri, ce înconjoară aşezarea Durrington Walls. Situl este localizat la aproximativ trei kilometri nord-est de Stonehenge, pe platoul Salisbury Plain, iar dovezile sugerează că stâlpii datează din aceeaşi perioadă cu monumentul megalitic, cu aproximativ 4.500 de ani în urmă. "Aceasta este o descoperire fără precedent, de o importanţă majoră în Regatul Unit", a declarat Vincent Gaffney, unul dintre arheologii aflaţi la conducerea proiectului. "Importanţi cercetători ai Stonehenge şi ai peisajului său au fost uluiţi de amploarea structurii şi de faptul că aceasta, (situată) atât de aproape de Stonehenge, nu a fost descoperită până în prezent", a adăugat el. Potrivit lui Gaffney, cercul format din stâlpi, de aproximativ zece metri în diametru şi cinci metri adâncime fiecare, demonstrează dorinţa comunităţilor din neolitic de a-şi lăsa amprenta cu privire la sistemele lor de credinţe, în moduri şi la o scară pe care cercetătorii nu au anticipat-o vreodată. Descoperirea a fost realizată fără a fi necesare excavări, cu ajutorul tehnologiei de teledetecţie şi eşantionare. "Nu pot sublinia suficient efortul necesar pentru săparea unor stâlpi atât de mari cu unelte din piatră, lemn şi os", a menţionat Gaffney. Circa 40% din acest cerc nu mai este disponibil pentru a putea fi studiat din cauza dezvoltării moderne, notează The Guardian. Cercul recent descoperit reprezintă o "imensă declaraţie cosmologică şi nevoia de a o înscrie în pământul însuşi", a precizat Gaffney, citat de The Guardian. "Stonehenge are o legătură evidentă cu anotimpurile şi trecerea timpului, prin solstiţiul de vară. În cazul Durrington Shafts nu este vorba însă despre trecerea timpului, ci despre delimitarea printr-un cerc de stâlpi, cu semnificaţie cosmologică", a explicat el. Delimitarea i-ar fi ghidat pe oameni către un sit sacru din centrul său sau i-ar fi avertizat să nu pătrundă în acesta. În urmă cu mii de ani, druizii, care aparţineau în special culturii celtice şi îşi bazau sistemul de credinţe pe forţele naturii şi pe practici şamanice, conduceau mii de oameni adunaţi la Stonehenge pentru ritualurile întâmpinării solstiţiului de vară. Studiul a implicat un consorţiu de arheologi, sub conducerea Universităţii din Bradford, Marea Britanie, de la universităţile din Birmingham şi St Andrews şi de la Institutul Ludwig Boltzmann pentru Prospecţiuni Arheologice şi Arheologie Virtuală din cadrul Universităţii din Viena. Milioane de oameni au urmărit sâmbătă seară şi duminică dimineaţă, în mediul online, apusul şi răsăritul Soarelui peste monumentul megalitic de la Stonehenge, marcând astfel solstiţiul de vară, conform organizaţiei English Heritage, care se ocupă de conservarea acestui monument vechi de circa 4.500 de ani, aflat în sudul Angliei, la Wilshire. Anul acesta, ceremonia s-a desfăşurat exclusiv în mediul online din cauza măsurilor de distanţare socială adoptate de Marea Britanie împotriva epidemiei cu noul coronavirus. Monumentul de la Stonehenge se va redeschide pentru public la 4 iulie. Cercul de pietre de la Stonehenge, al cărui scop rămâne necunoscut în pofida deceniilor de cercetare, este unul dintre cele mai faimoase locuri din Marea Britanie şi un punct de atracţie pentru numeroşi turişti şi persoane în căutarea conexiunilor spirituale cu natura.
Arheologii au descoperit un vast cerc de stâlpi îngropaţi adânc, ce înconjoară Durrington Walls, o aşezare străveche din apropiere de Stonehenge. Oamenii de știință au noi piste de cercetare asupra originilor şi semnificaţiei misteriosului monument preistoric, scrie Agerpres, preluând Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/descoperire-epocala-langa-stonehenge-arheologii-au-gasit-o-noua-structura-mult-mai-mare-1326883
digi24
travel
Vacanță ratată în Sri Lanka pentru un grup de turiști români. Unul dintre ei a fost depistat pozitiv, toți au fost băgați în carantină
"Asta vedem afară, este ușă cu lanț, și aici sosesc toate grupurile care vin în Sri Lanka din tot felul de colțuri ale lumii”. Sunt imagini trimise de o familie din România, care este blocată în hotelul din Colombo de trei zile. Turiștii spun că excursia lor a început bine până au coborât din avion. "Un domn care a avut boala, care are test de anticorpi, care este vaccinat, aici a ieșit pozitiv. Și toți, celălalt grup, suntem practic blocați în hotel”, a declarat pentru Digi24 Mircea Ducu, unul dintre românii ajunși în Sri Lanka. "Condițiile sunt: o cameră normală de hotel. Mâncarea se servește la ușă, curățenia nu există, nu poți să ieși, nu poți să îți cumperi nimic”, a relatat românul. Turiștii spun că s-au informat despre condițiile de intrare în Sri Lanka, dar au ratat-o pe cea care i-a adus în situația aceasta. "Știam de faptul că trebuie să facem trei teste aici, dar singra chestie pe care n-o știam, care s-a modificat în ultima secundă și nu am fost anunțați era faptul că și cei dublu vaccinați, din data de 25 aprilie, se supun regulilor carantinei din Sri Lanka. Asta înseamnă că dacă într-un grup - pentru că turismul aici este considerat ca un bubble turism, împreună, ca o entitate pentru un grup - există un singur pozitiv, tot grupul rămâne împreună sechestrat”, a explicat Mircea Ducu. Autoritățile le recomandă turiștilor să fie foarte atenți la regulile impuse în pandemie de țările în care călătoresc, pentru că o vacanță de vis se poate tranforma în una ratată. Potrivit ultimului regulament publicat de autoritățile din Sri Lanka în data de 26 aprilie, toți turiștii care vin în țară trebuie să aibă test negativ când ajung la aeroport. Măsura se aplică tuturor turiștilor, inclusiv celor vaccinați. După ce ajung în țara din Asia, turiștii sunt transportați la un hotel special amenajat pentru carantină unde sunt din nou testați. Dacă unul singur iese pozitiv la testare, toți cei cu care a intrat în contact sunt carantinați până când nimeni nu mai iese pozitiv"Trebuie să se informeze de pe site-urile MAE, pentru fiecare țară sunt reguli specifice. Totodată, și noi, ca agenție de turism, îi informăm cu regulile pe care le cunoaștem în momentul respectiv. Pe lângă relaxarea care este binevenită în concediu, le recomandăm să urmărească informațiile în mass-media, în alte locuri, să urmărească situația deplasărilor”, a declarat pentru Digi24 Florin Ene, agent de turism. Din grupul de români blocați în Sri Lanka fac parte 17 persoane.
Un grup de turiști români sunt blocați în Colombo, Sri Lanka, de câteva zile, după ce unul dintre ei a fost testat pozitiv. Românii spun că au plecat printr-o agenție de turism și susțin că s-au informat înainte să se urce în avion despre regulile din această țară. Cu toate acestea, s-au trezit că sunt băgați în carantină, după ce a apărut o măsură nouă. Agenția care s-a ocupat de grupul de turiști a transmis, pentru Digi24, că face eforturi pentru a-i ajuta să scape de măsura impusă de autoritățile din Sri Lanka.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/vacante/vacanta-ratata-in-sri-lanka-pentru-un-grup-de-turisti-romani-unul-dintre-ei-a-fost-depistat-pozitiv-toti-au-fost-bagati-in-carantina-1513353
digi24
sanatate
Chirurgul Gheorghe Burnei s-a pensionat
În act se arată şi motivul pensionării, şi anume, limita de vârstă. Chirurgul Gheorghe Burnei, tocmai a obţinut din nou aprobarea instanţei pentru a reveni într-un spital de stat. El a primit iniţial interdicţie să profeseze timp de un an în orice unitate sanitară finanţată din bani publici. De altfel, mai mulţi medici de la Spitalul Marie Curie au protestat faţă de posibila întoarcere a doctorului în sala de operaţii.
Chirurgul Gheorghe Burnei, acuzat că lua mită şi că făcea experimente pe copii, s-a pensionat. Informaţia apare într-un document oficial al Facultăţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/chirurgul-gheorghe-burnei-s-a-pensionat-802180
digi24
sanatate
Un singur vaccin, două ținte: Gripa și coronavirusul. Când începe testarea pe oameni
Compania americană Novavax a efectuat teste iniţiale pe animale cu un singur vaccin, rezultat din combinarea serului împotriva gripei cu unul anti-Covid, cu rezultate iniţiale pozitive, a anunţat luni producătorul, informează Le Figaro. Vaccinul antigripal Novavax (numit NanoFlu), precum şi cel pentru Covid-19 (NVX-CoV2373) nu sunt încă autorizate la nivel global, dar ambele au fost studiate separat în studiile clinice de fază 3, adică pe mii de oameni. Compania a administrat un vaccin care conţine două produse dihorilor şi hamsterilor. Acest lucru "a provocat răspunsuri puternice împotriva gripei A şi B şi a protecţiei împotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala Covid-19”, a anunțat Novavax într-un comunicat. La dihori, nivelurile de anticorpi împotriva celor două boli au fost comparabile cu cele provocate de vaccinurile administrate individual. Hamsterii care au fost expuşi în mod deliberat la virusul SARS-CoV-2 au păstrat aceeaşi greutate în comparaţie cu cei nevaccinaţi şi "o examinare a arătat puţină sau deloc încărcătură virală în căile respiratorii superioare şi inferioare, virusul fiind detectat la patru zile după infectare”. Compania intenţionează să înceapă testarea pe oameni, iniţial în număr foarte mic, "până la sfârşitul anului”. "Credem că acest nou vaccin candidat rezultat dintr-o combinaţie a două seruri ar putea fi un instrument important în luptele pe termen lung împotriva acestor doi viruşi respiratori”, a declarat Gregory Glenn, responsabil de cercetare şi dezvoltare la Novavax. Compania a anunţat că doreşte să depună o cerere de autorizare de urgenţă pentru vaccinul Covid-19 în Regatul Unit "în al doilea trimestru al anului 2021” şi apoi în Statele Unite. Acest remediu foloseşte o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin "subunitar”, bazat pe proteine ​​care declanşează un răspuns imun, fără viruşi. În martie, compania a declarat că vaccinul său a avut o eficienţă de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit studiilor clinice din Marea Britanie la peste 15.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Compania americană Novavax a efectuat teste iniţiale pe animale cu un singur vaccin. Vaccinul este un rezultat al combinării serului împotriva gripei cu unul anti-Covid. Rezultatele inițiale au fost pozitive.
https://alephnews.ro/sanatate/un-singur-vaccin-doua-tinte-gripa-si-coronavirusul-cand-incepe-testarea-pe-oameni/
alephnews
sanatate
Noi dezvăluiri: Moderna avea vaccinul gata din februarie, cu o lună înainte de declararea pandemiei de către OMS
În ciuda faptului că Moderna a anunţat pe 16 noiembrie că vaccinul mRNA-1273 oferă o eficienţă de 94,5%, vaccinul a fost conceput încă de pe 13 ianuarie, la două zile după ce a fost publicată structura genetică a virusului SARS-CoV-2, scrie The New York Magazine. Compania farmaceutică americană a reuşit să proiecteze vaccinul într-un singur weekend la începutul anului, înainte ca autorităţile chineze să recunoască faptul că virusul poate fi transmis de la om la om şi cu o săptămână înainte de confirmarea primului caz pe teritoriul Statelor Unite. Până să fie raport primul deces cauzat de COVID-19 în SUA, cu aproximativ o lună după diagnosticarea primului cetăţean american și cu o lună înainte de declararea pandemiei de către OMS, vaccinul fusese deja produs şi trimis către Institutul Naţional de Sănătate din New York pentru începerea primei etape a testelor clinice. Totuşi, vaccinul nu ar fi putut să fie aprobat atât de devreme de către autorităţi, chiar dacă prima fază a testelor clinice a oferit un nivel satisfăcător de eficienţă. "E ca şi cum ne-am fi propus să trimitem un astronaut pe Marte în aceeaşi zi în care a păşit primul om pe Lună”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universităţii Yale. Peter Hotez, om de ştiinţă în carul Universităţii Baylor, spune că "Operation Warp Speed” ("Operaţiunea vitezei exponenţiale” – proiectul Statelor Unite de dezvoltare a rapidă a unui vaccin anti-COVID) implică efectuarea testelor clinice în mod simultan şi nu succesiv, producerea concomitentă a vaccinului şi autorizarea pentru utilizare de urgenţă în luna decembrie a acestui an. De asemenea, operaţiunea se bazează pe o serie de date care nu monitorizează protecţia pe termen lung şi nu măsoară efectele pe care le exercită vaccinul asupra transmiterii, ci doar gradul de protecţie în linii mari. De altfel, ar fi fost aproape imposibil în luna mai, de exemplu, ca un epidemiolog de renume mondial să îşi ofere aprobarea în ceea ce priveşte vaccinul produs de Moderna, iar şansele ca autorităţile să fi fost de acord cu utilizarea în caz de urgenţă ar fi fost aproape nule. Însă faptul că structura principală a vaccinului a fost creată cu aproape două luni înainte ca OMS să declare pandemie, în condiţiile în care un astfel de vaccin este dezvoltat în mod normal într-o perioadă de cel puţin cinci ani, poate deveni un ghid util pentru viitoarele generaţii şi pentru modul în care vor trata inevitabilele crize sanitare. Până acum au fost infectaţi cu coronavirus aproape 71 de milioane de oameni la nivel global, în timp ce numărul deceselor a depăşit pragul de 1,5 milioane. Aproape 50 de milioane de persoane au fost declarate vindecate.
Moderna a început să proiecteze vaccinul pentru Covid-19 cu 2 luni înainte de declararea pandemiei. În doar o lună, vaccinul era gata și deja trimis către Institutul Naţional de Sănătate din New York pentru începerea primei etape a testelor clinice. Proiectarea vaccinului a durat un singur weekend, spun reprezentanții Moderna.
https://alephnews.ro/sanatate/noi-dezvaluiri-moderna-avea-vaccinul-gata-din-februarie-cu-o-luna-inainte-de-declararea-pandemiei-de-catre-oms/
alephnews
guvern
Întâlnire între liderii PSD și AUR. Ce a discutat Vasile Dîncu cu George Simion și ce șanse are o majoritate PSD-AUR
"Nu are legătură cu consultările. Am vorbit despre un studiu IRES în care am pus întrebări despre AUR. Nu am vorbit despre susținere pentru că nu ne-ar ajunge oricum. De asemenea, nu pot lucra la modernizarea structurii si brandului PSD în coaliție cu AUR. Ar fi un sacrificiu inutil dacă nici măcar nu poți face o coaliție de guvernare. Îl cunoscusem mai demult pe Simion, când era student”, a declarat Vasile Dîncu, pentru Digi24.ro. De asemenea, președintele Consiliului Național al PSD susține că la întâlnirea cu George Simion nu a participat și președintele PSD, Marcel Ciolacu. "Domnul Ciolacu a trecut mai târziu pe la mine, nu a participat la această întâlnire”, a mai spus Dîncu, pentru Digi24.ro. Întâlnirea dintre Vasile Dîncu și George Simion a avut loc vineri, în jurul prânzului, la o adresă din Primăverii, acolo unde se află și sediul IRES, institut coordonat de Dîncu, potrivit informațiilor Gândul. ro. Potrivit mandatelor repartizate după alegerile parlamentare, PSD are 157 de parlamentari, iar AUR are 47. În total, cele două partide ar strânge în Parlament 204 voturi, cu 30 de voturi mai puțin decât necesarul pentru învestirea unui guvern. Totuși, cele 30 de voturi ar putea veni de la UDMR, care însă se află în negocieri cu PNL și cu USR PLUS pentru constituirea unei majorități de centru dreapta. După alegerile parlamentare, Marcel Ciolacu nu a exclus o colaborare cu AUR. "Esența politicii este să discuți cu toți actorii politici. Am anunțat în campanie că nu vom avea o discuție cu PNL. Nu cunosc cât de controversat este domnul Simion, nu am avut timp în această campanie să studiez ceilalți competitori. Dar românii au întotdeauna dreptate când votează. Vom avea o discuție cu toate forțele politice”, a declarat pe 6 decembrie, Marcel Ciolacu, la Digi24. La consultările de luni, PSD merge la Palatul Cotroceni cu propunerea de premier Alexandru Rafila.
În timp ce negocierile dintre PNL-USR PLUS și UDMR s-au blocat la împărțirea funcțiilor, liderii PSD s-au pus la masa discuțiilor cu AUR, partid care a intrat în Parlament și cu care ar putea colabora în viitorul legislativ. Potrivit informațiilor Gândul. ro, președintele AUR, George Simion, a avut o discuție cu președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu. În fotografiile prezentate de publicație apare și președintele PSD, Marcel Ciolacu.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/intalnire-intre-liderii-psd-si-aur-ce-a-discutat-vasile-dincu-cu-george-simion-si-ce-sanse-are-o-majoritate-psd-aur-1417283
digi24
guvern
Aeroportul Antonov din Kiev a fost bombardat. Vizată a fost uzina de avioane
Aeroportul Antonov, din nordul Kievului, a fost bombardat de trupele ruse, afirmă autoritățile din capitala Ucrainei, citate de BBC. Antonov, cunoscut și sub numele de Hostomel, este cel mai important aeroport internațional de marfă din Ucraina, precum și o bază aeriană militară cheie. Videoclipuri neverificate de BBC, apărute pe rețelele de socializare, arată o coloană groasă de fum care se ridică de deasupra aeroportului. Ultimele date arată că rușii trag asupra uzinei de avioane Antonov, nu asupra aeroportului. Administrația orașului spune că "uzina” de avioane Antonov, nu aeroportul Antonov, a fost ținta unor focuri de armă. Fabrica de aeronave Antonov este situată pe aerodromul Sviatoshyn, la aproximativ zece km de centrul orașului Kiev. Administrația orașului mai afirmă că serviciile de urgență se află la locul exploziei. Duminică noaptea, forțele armate ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete, avioane și elicoptere de pe teritoriul bielorus, din amplasamentele Luniniec, Mazyr, Mačuliščy, Kalinkavičy. La fiecare cinci minute, escadrilele ruse au lansat atacuri cu bombe. "Este corect să spunem că Belarus se află sub ocupația temporară a Rusiei”, susține Franak Viačorka, consilier principal al Sviatlanei Tsikhanouskaya, liderul opoziției bieloruse, aflată în exil.
Antonov, cunoscut și sub numele de Hostomel, este cel mai important aeroport internațional de marfă din Ucraina, precum și o bază aeriană militară cheie. .Ultimele date arată că rușii trag asupra uzinei de avioane Antonov, nu asupra aeroportului. Duminică noaptea, forțele armate ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete, avioane și elicoptere de pe teritoriul bielorus.
https://alephnews.ro/guvern/rusia-ucraina/aeroportul-antonov-din-kiev-a-fost-bombardat-vizata-a-fost-uzina-de-avioane/
alephnews
guvern
Klaus Iohannis, declarații înaintea Consiliului European: Gazele naturale și energia nucleară să fie finanțabile prin bani europeni
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis: Avem Consiliul European de toamnă. Am început ieri, continuăm astăzi. Sunt destul de multe teme pe care le dezbatem, dar m-aş opri asupra a două chestiuni care au fost dezbătute ieri, o parte după-amiază, o parte seara, şi care pentru noi, în România, sunt foarte importante. Este în primul rând chestiunea legată de energie, climă şi ceea ce se numește green-deal, deci dorinţa noastră de a transforma economiile noastre în economii prietenoase cu mediul, cu emisiuni către zero la orizontul anului 2050.Noi știm de acasă că avem o problemă cu preturile la energie, mai ales cu preţurile la electricitate şi adevărul este că noi am găsit acasă soluţiile pentru familiile cu venituri mici, familiile vulnerabile cum se spune, avem o legislație gata pregătită şi vor fi compensate facturile, vor exista posibilități de amânare. Deci noi deja am rezolvat problema pentru lunile următoare la noi acasă. Însă chestiunea din păcate nu este așa simplă. Dacă preţurile la energie vor creşte în continuare automat aceste creșteri se vor reflecta şi în alte preţuri şi cred că acesta nu este lucrul dorit nici de politicieni, nici de oamenii simpli. În consecinţă am fost foarte ferm şi foarte clar ieri în discuţiile de la Consiliu. Trebuie să găsim pe lângă soluțiile naţionale, deci soluţiile pe care le găsește fiecare acasă, trebuie să găsim şi abordări şi soluţii europene ferme. În acest sens, am solicitat să avem un plan clar pentru această iarnă, să verificăm de ce au crescut prețurile, unde s-a greșit ca să nu se repete și să luăm măsuri să mergem înspre soluții sustenabile, adică să găsim soluții pentru ca aceste prețuri să revină la normalitate. Pe de altă parte, este clar că dacă vrem să mergem spre o economie mai verde avem nevoie de soluții intermediare. Este foarte posibil și asta ne dorim ca undeva, în 2040 - 2050, sursele regenerabile - energia solară, energia vântului și așa mai departe - să reprezinte o parte foarte mare din producția de energie. Dar până atunci trebuie să ajungem cumva, și opinia noastră, în România, este că trebuie să folosim centralele nucleare, să le modernizăm și să extindem energia electrică produsă în nuclear. În același timp, noi în România suntem hotărâți și trebuie să folosim gazul natural pentru încălzire, pentru generare de electricitate și în industrie. Deci, trebuie să avem clar energie nucleară și gaz. Pentru asta ar fi excelent și am prezentat și am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni, ceea ce s-ar reflecta în ceea ce se numește un act delegat al Comisiei sau taxonomia pe nuclear și gaz, într-o formulare mai științifică. Am solicitat foarte ferm Comisie să vină cu acest act delegat cât se poate de repede, încă în această toamnă. Este, pe de altă parte, clar că alte chestiuni care țin de combaterea schimbărilor climatice trebuie abordate mai repede, mai bine și mai rafinat. Se discută, bunăoară, despre taxarea carbonului la granița Uniunii Europene. Adică să nu importăm mărfuri care sunt produse undeva în afară și producția produce multă poluare. Aceste lucruri trebuie taxate, însă aici trebuie să avem grijă să nu omorâm economia noastră europeană cu astfel de măsuri. Deci un întreg complex foarte complicat. Eu sunt foarte hotărât să rămân foarte implicată în temă și pentru România este o chestiune foarte, foarte importantă. Eu vreau să combatem ceea ce se numește sărăcia energetică, adică orice român să își poată permite energia, curentul, gazul și încălzirea și să fie disponibile, pe de altă parte să fim una din țările care se implică efectiv pentru combaterea schimbărilor climatice. A doua chestiune care pentru noi este foarte importantă este evident combaterea pandemiei. Știți foarte bine, acasă situația este foarte, foarte, complicată. Am vorbit eu despre o tragedie, despre o catastrofă în domeniu. Spitalele sunt arhipline, medicii, personalul medical sunt terminați că lucrează non-stop, locuri la terapie intensivă nu mai sunt disponibile. Am apelat la Mecanismul European de Sprijin și am primit deja efectiv sprijin de la opt state europene, alții s-au declarat deja dispuși să ne ajute. Este un lucru important și arată în această situație disperată în care suntem că solidaritatea europeană nu este doar o expresie, ci este un fapt. Le-am mulțumit partenerilor și prietenilor noștri care ne ajută și vin cu locuri la terapie intensivă, cu medicamente, cu aparate de oxigen și așa mai departe, și sar în ajutorul nostru. Însă, noi trebuie să jucăm rolul nostru. Şi aici, repet, foarte clar: nu există altă soluție decât vaccinarea și trebuie să fim serioși și să acceptăm odată și odată acest lucru. Uitați-vă la alții, în vestul Europei. Suntem aici, în Bruxelles. În toate statele din vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Sunt rate de vaccinare de 80%-90% și au ajuns în ultimele săptămâni puțin oameni la terapie intensivă și în spitale. Noi de ce nu putem așa ceva? De ce trebuie să dăm ascultare la unii care vorbesc prostii în spațiul public și pe Facebook și vă fac să nu vă vaccinați ca să ajungeți la spital și la terapie intensivă? Este fundamental eronat. Soluția este clară, este gratuită, este disponibilă, se numește vaccin. Dragi români, mergeți și vă vaccinați, să nu ajungeți la spital, să nu dați boala mai departe, să terminăm odată cu această pandemie. Până atunci avem sprijin din toate părțile, toți ne ajută, dar să fim serioși, nimeni nu poate să se vaccineze în locul nostru, asta trebuie să o facem noi. Sesiunea de întrebări și răspunsuriJurnalist: Legat de criza energetică. Pe lângă soluțiile naționale, știm că Comisia Europeană are un set de măsuri de compensare a acestor creșteri pentru că este vorba de o criză europeană, e vorba de o piață unică a energiei și toți cetățenii europeni sunt afectați la fel și economia europeană care se reface după aceste momente grele. Care ar fi aceste soluții la nivel european care să compenseze creșterile şi pe termen mediu şi lung ce s-ar putea face pentru scăderea dependenței de resursele dinspre Federația Rusă? Premierul grec am văzut că a venit cu o propunere foarte interesantă către Mediterana, Egipt, să ne îndreptăm în anii următori. Președintele României: Soluții posibile se găsesc, dar ele trebuie acceptate şi puse în practică. Dacă vorbim de compensare, aici deocamdată nu există mecanisme europene de compensare şi de asta noi, acasă în România, am găsit deja împreună cu guvernul soluțiile pentru persoanele și pentru familiile cu venituri mici şi ele vor fi puse în practică foarte curând. Dar, dacă vorbim de reducerea dependenței de gazul rusesc, soluția este cunoscută, este dezvoltarea altor forme de producere a energiei, la noi nuclear, vânt, solar. Acestea trebuie dezvoltate, este foarte evident şi pentru tranziție trebuie să folosim gazul, noi, gazul din Marea Neagră. Pentru Europa există soluții alternative. Există gaz în nordul Africii, există gaz în estul Mediteranei, dar pentru asta trebuie să dezvoltăm în continuare rețelele care permit transportul acestui gaz din alte surse şi se lucrează la aceste lucruri, dar trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt, nu se întâmplă nici de azi, nici pe mâine, nici într-un an, sunt schimbări profunde în întreaga piață care vor dura poate un deceniu sau mai mult şi până atunci trebuie să avem grijă de cetățenii noștri şi de economia noastră. Jurnalist: Au fost state care au insistat, în frunte cu Franța, pentru includerea energiei nucleare oficial între sursele verzi de energie. Din păcate, în concluziile primei zile de summit, nu apare menționat cuvântul nuclear. Întrebarea este ce șanse sunt ca pe fondul acestei crize a prețurilor, totuși energia nucleară să fie stabilită clar. Întrebarea este ce șanse sunt ca fondul acestei crize a prețurilor, totuși energia nucleară să fie stabilită clar poate până la sfârșitul anului acestuia între sursele verzi de energie şi dacă îmi permiteți, dacă România ia în calcul să participe la crearea acelor rezerve strategice regionale despre care s-a vorbit, inclusiv în setul de recomandări al Comisiei Europene. Președintele României: România este parte din grupul statelor europene care dorește să continue producerea energiei electrice, a electricității în centrale nucleare. Așa cum s-a exprimat Franța, fix așa ne-am exprimat şi noi. S-a format un grup de state care dorește să promoveze ca şi energie sustenabilă de tranziție nuclear şi gaz. Noi suntem printre ei. Insistăm, de asta am subliniat în prima parte a alocuțiunii mele că vrem să fie acceptate pe actul delegat, deci taxonomia europeană să cuprindă nuclearul şi gazul natural. Însă trebuie să vedem şi aici lucrurile cum sunt. Nu toată lumea în Europa dorește aceste lucruri şi sunt două grupuri: un grup de state în care ne numărăm noi, Franța şi alții care folosesc şi acum centralele nucleare şi gazul şi doresc s-o facă şi în continuare, sunt alții care sunt mai reticenți. Vom vedea cum evoluează lucrurile. Pentru România, un lucru este foarte clar, noi vom dezvolta centralele nucleare şi vom dezvolta şi rețeaua de gaz metan. Asta este clar. Optimal ar fi sigur să beneficiem şi de finanțare, şi de fonduri europene, iar în ce privește stocurile strategice, România are capacități de stocare şi, dacă se găsește o soluție europeană vom fi parte din ea. Jurnalist: La București, domnule Președinte, se prefigurează un guvern minoritar PNL-UDMR, în contextul în care dumneavoastră aţi făcut o nominalizare pentru un candidat de premier, un guvern minoritar care cel mai probabil va avea sprijinul celor de la PSD, pentru că cei de la USR au anunțat că nu sprijină un astfel de guvern. Ce șanse are un astfel de guvern să reziste până la alegerile din 2024 şi să realizeze reforme, în contextul în care chiar dumneavoastră criticați PSD că blochează aceste reforme?Președintele României: Trebuie să vedem lucrurile așa cum le văd şi românii. Trebuie să se termine criza politică, care nu este despre România, nu este despre problemele românilor. Este o criză creată de unii care au vrut să arate cât de importanți sunt şi nu au reușit să arate decât ce neimportanți sunt, ca s-o spun foarte franc. Pe de altă parte, acum am desemnat pe domnul Ciucă ca să formeze un guvern, ca să ne apucăm, ca să se apuce guvernul să rezolve problemele românilor şi problemele României: pandemia, criza energetică, venirea iernii şi reformele. Eu mi-am asumat aceste reforme din 2014 şi sunt în continuare hotărât să mă implic total ca să avem o reformă finalizată cu bine în justiție. Avem absolută nevoie de o justiție independentă, corectă, dreaptă, avem nevoie de schimbări. Legile justiției sunt încă așa cum au rezultat ele pe vremea PSD-lui lui Dragnea. Nu putem să rămânem așa. Avem nevoie de reformă în administrație, avem nevoie de reformă în domeniul pensiilor, avem nevoie în domeniul salarizării publice, deci, toate aceste lucruri au rămas în nelucrare, cum se numește. Coaliția care a guvernat până acum nu a reușit să rezolve aceste probleme. Nu are rost să vă explic eu acum de la Bruxelles de ce nu au reușit, dar zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii. Cei care în loc să facă reforme au produs crize. Asta este situația la noi. Acum trebuie să ne apucăm de treabă și trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorități decât în Parlamentul României! Cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să sprijine guvernul prin majorități. Acesta este calculul politic și este un calcul pe care l-am făcut pentru România și pentru români, și așa se va întâmpla. Dacă guvernul va fi în această componență un an sau doi sau trei vom vedea, dar problemele, dragii mei, trebuie rezolvate, odată și odată trebuie rezolvate și cineva trebuie să guverneze. Jurnalist: S-a vehiculat că propunerea Nicolae Ciucă, propunerea de candidat din partea PNL a venit din partea dumneavoastră. E adevărată această informație?Președintele României: Știți, asta cu vehiculatul este cam așa: am luat o decizie, se formează un guvern și nenumărați își exprimă opiniile. Este drăguț, dar problema practică este de formare a guvernului și domnul Ciucă a fost propus de PNL, cum știm cu toții.
Președintele Klaus Iohannis participă vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii UE vor discuta despre pandemia de COVID-19, prețurile la energie, migrație și politica comercială europeană și relațiile externe ale Uniunii.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-iohannis-declaratii-inaintea-consiliului-european-gazele-naturale-si-energia-nucleara-sa-fie-finantabile-prin-bani-europeni-1709513
digi24
guvern
Un sfert din populaţia României are o boală cronică. INS a făcut topul bolilor care te pasc la bătrânețe
Ardelenii cu kilogramele în plus, oltenii cu inima și diabetul, moldovenii cu spatele. O spune Institutul Național de Statistică. La finalul anului 2019 a calculat rata de incidență pe regiuni a unor boli cronice..INS a făcut topul bolilor care te pasc la bătrânețe în România: hipertensiunea arterială, afecţiunile zonei lombare, diabetul zaharat și afecţiunile zonei cervicale. Cei mai mulți bolnavi cronici sunt în regiunile Nord-Vest și Bucureşti-Ilfov, peste un sfert din populație. Cei mai puțini, în regiunile Sud-Vest Oltenia și Vest, aproape 20 la sută din populație suferă de o boală cronică. Cei mai mulți hipertensivi sunt în regiunea Sud-Muntenia, 25 dintr-o mie, iar moldovenii au cei mai mulți bolnavi de spate, 17 persoane din o mie.
Un sfert din populaţia României are o boală cronică. Rezultatele unei anchete a Institului Naţional de Statistică sunt îngrijorătoare. Studiul a fost realizat în perioada septembrie – noiembrie 2019.INS: Starea de sănătate a populaţiei este precară.
https://alephnews.ro/guvern/un-sfert-din-populatia-romaniei-are-o-boala-cronica-ins-a-facut-topul-bolilor-care-te-pasc-la-batranete/
alephnews
economic
Producătorii locali din sudul României s-au adunat într-un singur loc
Pentru creşterea performanţei afacerilor locale din România prin digitalizare, un nou proiect a fost implementat în beneficiul antreprenorilor din regiunea Sud - Muntenia. Platforma Stilulmeu. ro aduce economia locală în faţa consumatorilor din mediul online, fiind dedicată IMM-urilor din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Este un proiect de economie socială, oferind companiilor înscrise pe platformă acces la o zonă modernă şi fiabilă de e-commerce, alături de suport şi know-how în domeniul sustenabilităţii. Din perspectiva utilizatorului, este un marketplace ce aduce legătura directă cu producători şi comercianţi locali, pentru acces la alegeri avantajoase şi sustenabile de produse fashion, decoraţiuni interioare şi cadouri practice. "Ca proiect de tip întreprindere socială, Stilulmeu. ro pune accent pe digitalizare în industria modei, pe dezvoltare sustenabilă în beneficiul economiei locale şi deci a comunităţilor din regiunea Sud - Muntenia”, spune Patricia Codescu, fondator şi CEO al ChoozFit SRL, compania care dezvoltă platforma Stilulmeu. ro. Pe platformă se află deja Brâu Muntenesc (producător ii tradiţionale) din Ploieşti, judeţul Prahova, Sandart Wood SRL (producător decoraţiuni de lemn) din Ploieşti, judeţul Prahova, Alisia Enco (producător îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii) din Ploieşti, judeţul Prahova, Bebe Boutique (producător îmbrăcăminte pentru copii) din Proviţa de Jos, judeţul Prahova, Deco Art (producător de păpuşi tradiţionale) din Giurgiu, judeţul Giurgiu, Lucille Craftshop (producător de jucării, decoraţiuni, accesorii, craft) din Câmpina, judeţul Prahova şi Cristina Boboc (producător decoraţiuni personalizate) din Topoloveni, judeţul Argeş.
Antreprenoriat social pune la dispoziţie marketplace pentru producătorii locali din regiunea Sud - Muntenia.
https://www.mediafax.ro/economic/producatorii-locali-din-sudul-romaniei-s-au-adunat-intr-un-singur-loc-21036736
mediafax
entertainment
Dezbatere controversată la Fox News: Scăderea alarmantă a nivelul de testosteron ar putea fi „sfârșitul bărbaților”
Comentatorul politic american Tucker Carlson, gazdă a emisiunii Tucker Carlson Tonight de pe Fox News, a intrat într-o dezbatere neobișnuită, despre "bijuteriile” bărbaților. Despre bronzarea acestora, mai exact. Pentru Fox News subiectul a părut destul de interesant pentru a apărea în emisiunea lui Tucker Carlson, care a dezbătut problema pe toate părțile, împreună cu expertul în fitness Andrew McGovern, cel care a oferit soluția salvatoare, conform The Week. În termeni științifici, procedura s-ar numi "terapie cu lumină roșie” sau "bromeopatie”, însă moderatorul emisiunii a botezat-o deja "testicle tanning”. Pe românește, bronzarea testiculelor. "Jumătate dintre cei care ne privesc se gândesc, probabil: Cum? Ce? Bronzarea testiculelor? O nebunie!”, a recunoscut Carlson. "Totuși, eu zic altfel. Ok, e în scădere nivelul de testosteron la bărbați și nimeni nu spune nimic. De ce e nebun să găsim soluții?”, a completat jurnalistul. "Ar fi remarcabil dacă o întreagă generație de privitori ai emisiunii lui Tucker Carlson ar rămâne sterili urmând acest sfat”, a comentat Elizabeth Spiers, amuzându-se pe teama teoriei prezentate. Cântărețul Kid Rock a comentat, la rândul său, propunerea lui Carlson, fiind extrem de sceptic și rezervat în a se prezenta cu bărbăția la "terapie cu lumină roșie”. "Termină, omule! Bronzatul testiculelor? Gata, îmi fac formație de punk-rock și îi dau nume Testicle Tanning”, s-a amuzat Kid Rock. Alți jurnaliști au remarcat, analizând trailerul la emisiunea lui Carlson, că acesta prezintă scene surprinzător de homoerotice. "Tucker ar fi arestat dacă ar prezenta acest clip într-o sală de clasă din Florida”, a punctat și Justin Baragona de la Daily Beast.
Comentatorul politic american Tucker Carlson, gazdă a emisiunii Tucker Carlson Tonight de pe Fox News, a intrat într-o dezbatere neobișnuită, despre „bijuteriile” bărbaților. Într-un teaser al unui episod viitor din emisiunea sa, Tucker Carlson va discuta despre „sfârșitul bărbaților” și despre o propunere inedită pentru a salva dispariția speciei. Specialiștii avertizează că nivelul de testosteron este într-o scădere continuă la bărbați, astfel că soluția ar fi bronzatul…testiculelor.
https://alephnews.ro/entertainment/dezbatere-controversata-la-fox-news-scaderea-alarmanta-a-nivelul-de-testosteron-ar-putea-fi-sfarsitul-barbatilor/
alephnews
guvern
Separarea ALDE de PSD la europarlamentare. Tăriceanu: „Unu şi cu unu nu fac doi”
"Nu am luată încă o decizie oficială, dar colegii şi eu am analizat cu atenţie şi avantajele, şi dezavantajele de ordin politic mai larg. Noi, ca partid, raţiunea noastră de a fi a fost aceea de a reprezenta valorile şi principiile liberale în România. Mersul pe o listă comună face ca acest aspect să se estompeze şi există o anumită diluare pe care nu ştiu dacă electoratul nostru o va accepta în totalitate. Există şi impedimente de ordin practic. Noi considerăm că avem posibilitatea să obţinem cinci mandate în PE, iar într-o negociere cu PSD, care va obţine acelaşi scor ca la alegerile trecute, ar însemna practic o treime din mandate să le luăm noi, ceea ce nu ar fi foarte simplu de negociat. În momentul de faţă, şi la ALDE şi la PSD, există o idee de a merge pe liste separate”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la Cluj-Napoca. El a mai spus că "unu şi cu unu nu fac doi” referindu-se la faptul că voturile separate ale partidelor nu se cumulează neapărat în cazul unei liste comune.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, că atât în partidul său, cât şi în PSD, ideea actuală este de a merge pe liste separate la alegerile europarlamentare.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/separarea-alde-de-psd-la-europarlamentare-tariceanu-unu-si-cu-unu-nu-fac-doi-1086977
digi24
guvern
Zelenski critică vehement într-un mesaj ,,bombardamentele violente” din mai Ucraina
Volodimir Zelenski a criticat vehement într-un mesaj video "bombardamentele violente” din mai multe regiuni ucrainene. Dintre care unul s-a soldat cu moartea a 60 de persoane într-o şcoală din Lugansk. Mai ales când ziua de astăzi ar trebui să fie motiv de sărbătoare, nu de război. Președintele Ucrainei: "Sunt sigur că această zi din Ucraina a arătat că suntem deja o parte cu drepturi depline a lumii libere și o Europă unită. Acesta este un contrast evident cu independența Moscovei în rău și ură, pe care toată lumea o va vedea mâine. Armata rusă nu e ea dacă nu ucide într-o zi, în ajunul unor zile importante pentru orice european. Ca rezultat al atacurilor seriale ale armatei ruse asupra Bilogorivka, din regiunea Lugansk, în jur de 60 de oameni au fost uciși. Civili care s-au ascuns într-o școală de atacuri. Școala a fost o țintă. Altă crimă a ocupanților. Altă lovitura cu rachete în regiunea Odesei, care a lovit din nou o clădire rezidențială. Altă lovitura în regiunea Sumî. Lovituri violente în regiunile Donbas și Harkov. Ca și cum nu ar fi 8 mai. Ca și când mâine nu ar fi 9 mai, când pacea ar trebui să fie cuvântul principal. Pentru toți oamenii normali". Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ţinut un discurs emoţionant cu ocazia Zilei Victoriei, când Europa marchează capitularea oficială a Germaniei în faţa Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, spunând că "răul s-a întors” în Ucraina, dar că nu va putea scăpa de responsabilitate. În Rusia, Ziua Victoriei, pe 9 mai, este unul dintre cele mai importante evenimente naţionale, o comemorare a sacrificiilor făcute de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste.
Zelenski: ,,Sunt sigur că această zi din Ucraina a arătat că suntem deja o parte cu drepturi depline a lumii libere și o Europă unită.” .Volodimir Zelenski a criticat vehement într-un mesaj video ,,bombardamentele violente” din mai multe regiuni ucrainene. .În Rusia, Ziua Victoriei este unul dintre cele mai importante evenimente naţionale, o comemorare a sacrificiilor făcute de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste.
https://alephnews.ro/guvern/video-zelenski-critica-vehement-intr-un-mesaj-bombardamentele-violente-din-mai-ucraina/
alephnews
guvern
Florin Cîțu e supărat pe Ludovic Orban din cauza Dianei Șoșoacă. Ce l-a „deranjat“ și „întristat“ pe premier
Eu m-am supărat, tu te-ai supărat, ba tu m-ai supărat, toți ne-am supărat. Ăsta e vibe-ul verii în PNL. Cu trei luni înainte de Congresul la care Orban și Cîțu se bat pentru șefia partidului, Orban s-a supărat pe Cîțu, apoi s-a supărat și pe Iohannis, că i-a luat apărarea lui Cîțu. Și Cîțu e supărat. Pe Orban. Că nu l-a apărat de Șoșoacă în Parlament, la moțiunea de cenzură. "Am văzut ceva care m-a deranjat și care m-a întristat. Am văzut cum un senator independent a cerut două minute ca să-l scape pe președintele Orban de Cîțu. Ce m-a deranjat și m-a întristat a fost faptul că nu a existat nicio reacție din partea președintelui Orban la această declarație“, a spus Florin Cîțu la un post TV. Cîțu s-a răzbunat însă pe Orban. I-a dat replica Dianei Șoșoacă, dar l-a înțepat și pe Orban . S-a lăudat că e învingătorul alegerilor din 25 septembrie.
Florin Cîțu e supărat pe Ludovic Orban din cauza Dianei Șoșoacă. Florin Cîțu: „M-a deranjat și m-a întristat că nu a reacționat”.Ludovic Orban s-a supărat pe Klaus Iohannis. Președintele Klaus Iohannis îl susține pe Cîțu premier. Ludovic Orban vrea ca noul președinte PNL să fie și premier. Congresul PNL va avea loc pe data de 25 septembrie. Ludovic Orban și Florin Cîțu candidează pentru șefia PNL.
https://alephnews.ro/guvern/florin-citu-e-suparat-pe-ludovic-orban-din-cauza-dianei-sosoaca-ce-l-a-deranjat-si-intristat-pe-premier/
alephnews
entertainment
Meghan Markle, nora rebelă a Familiei Regale. Nu va merge împreună cu Harry în Marea Britanie pentru a-și vizita rudele
Meghan Markle va rămâne în SUA, în timp ce soțul ei, prințul Harry, se va întoarce în Marea Britanie pentru a-și vizita familia în această vară, potrivit Daily Star. Potrivit surselor regale, prințul Harry ar vrea să își viziteze familia în această vară, fiind prima sa călătorie pe care o va face de când s-a retras de la îndatoririle sale regale. Ducele de Sussex locuiește împreună cu soția Meghan și fiul Archie în Santa Barbara, locul în care soții au decis să se retragă, atunci când au decis să renunțe la titluatura de membri seniori ai Familiei Regale. Mai multe voci aporopiate de Familia Regală au declarat: "Majestatea Sa a explicat foarte clar când au părăsit Marea Britanie că Harry și Meghan erau încă membri foarte iubiți ai propriei familii și că ar fi foarte bineveniți să participe la evenimente familiale.”
Meghan și Archie vor să rămâne în SUA dacă prințul Harry va veni în Marea Britanie. Ducele de Sussex se va întoarce în Marea Britanie pentru a-și vizita familia în această vară .
https://alephnews.ro/entertainment/meghan-markle-nora-rebela-a-familiei-regale-nu-va-merge-impreuna-cu-harry-in-marea-britanie-pentru-a-si-vizita-rudele/
alephnews
social
Noi imagini și mărturii din blocul care a ars în Capitală
La 90 de ani, Mihail a pierdut totul în doar câteva clipe. Acum, anchetatorii i-au dat voie să intre în clădire şi să-şi recupereze lucrurile din apartament. N-a mai găsit însă mare lucru. "Strânge omul ca furnica, când dispare, nu ia nimica. Văsărie, suportul de telefon, telefonul s-a votalizat. Patul s-a topit, că era din bureți și...stăteam cu capul la feareastră și am simțit pe la 2 noaptea o căldură aici și când m-am trezit, geamul era în flăcări. Mi-am luat pantalonii peste pijama, geanta cu acte, mai mult n-am putut. Familia a fost cea care l-a ajutat să nu rămână sub cerul liber. Prin acelasi chin trec zeci de familii, care au scormonit printre ruine în speraţa că vor mai recupera ceva. Valentin Stan, jurnalist Digi24:În fața blocului care a ars, astăzi sunt înșirate electrocasnice, dulapuri, dar și canapele. Cei mai ghinioniști dintre oameni au reușit să salveze doar flori, mai multe pahare și castroane. Sunt singurele lucruri rămase în urma incendiului, iar cu acestea oamenii trebuie să-și continue viața. Primăria sectorului 5 le-a promis oamenilor că îi va ajuta, însă ei spun că până acum nu au primit nici măcar un semn. Locatar: Am recuperat ce era mai bun, în rest e prăpăd. Că se dă 3.000 de lei de persoană, se dă chirie pe trei ani și a cam început s-o ia la vale. Face anchete, face nu stiu ce, pe unde stam a început să ne urmărească Poliția locală să ne urmărească dacă stăm acolo, dacă...Primăria Sectorului 5 transmite, totuși, că o parte dintre familii a primit deja sumele de bani promise. Este vorba despre cei care îndeplinesc un criteriu-cheie şi anume să nu mai deţină o altă locuinţă. Ceilalţi vor trebui să aştepte următoarea şedinţă a Consiliului Local, unde se vor propune ajutoare sociale şi pentru ei. În urmă cu două săptămâni blocul a fost consumat de flăcări, după ce incendiul s-a extins de la o casă din apropiere. Poliţiştii fac acum o anchetă pentru a stabili exact cum s-a produs incendiul.
S-au întors acasă şi au găsit doar dărâmături şi cenuşă. Cele 54 de familii din Bucureşti al căror bloc a ars complet acum două săptămâni au primit aprobarea autorităţilor să revină în apartamente ca să recupereze ce a mai lăsat focul intact. Din păcate pentru ei, nu mare lucru.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/video-noi-imagini-si-marturii-din-blocul-care-a-ars-in-capitala-1001163
digi24
guvern
ISU Prahova: O persoană decedată a fost găsită în hala incineratorului de la Brazi. Pompierii încă intervin pentru lichidarea incendiului
Conform pompierilor, se intervine cu apă, deși joi dimineața nu mai sunt focare vizibile. "Cu siguranță arde mocnit pe dedesubt, acolo unde nu avem acces să ajungem cu apă”, a transmis ISU Prahova. Pompierii au păstruns în zona afectată, unde a fost găsită o persoană decedată. În noaptea de marți spre miercuri, autoritățile au fost anunțate prin apel 112 despre izbucnirea unui incendiu pe platforma incineratorului din localitatea Brazi, județul Prahova.
O persoană a fost găsită în hala incineratorului din Brazi, afectată de un incendiu care a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri. Potrivit ISU Prahova, pompierii intervin încă pentru lichidarea incendiului de la fabrica de incinerare a deșeurilor din Brazi.
https://alephnews.ro/guvern/isu-prahova-o-persoana-decedata-a-fost-gasita-in-hala-incineratorului-de-la-brazi-pompierii-inca-intervin-pentru-lichidarea-incendiului/
alephnews
guvern
Moscova, despre noua Strategie de apărare a României: „Politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”
Moscova a avut prima reacţie la noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării, document care a ajuns, recent, la Parlament. Rușii au acuzat politicienii de la București de faptul că plagiază și nu sunt capabili să gândească independent. "Bucureştiul a început să plagieze şi asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent. România contribuie la creşterea tensiunilor şi a instabilităţii în regiune” a spus Zaharova. Totodată, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti spune că Rusia nu urmăreşte niciun fel de scopuri agresive, nici în bazinul Mării Negre, nici faţă de România, nici la nivel global.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a avut o primă reacţie la noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse: Noua strategie de apărare a României prezintă Rusia „în secțiunea amenințări.„Vedem că Bucureștiul a început să plagieze și asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”, a acuzat Zaharova.
https://alephnews.ro/guvern/moscova-despre-noua-strategie-de-aparare-a-romaniei-politicienii-romani-nu-sunt-capabili-sa-gandeasca-independent/
alephnews
tehnologie
Ratingul castelului Riegersburg a fost restabilit de Google. Recenziile românilor după uciderea ursului Arthur au fost șterse
Mii de români au "atacat” castelul Riegersburg Google Maps și au scris recenzii negative, iar ratingul atracției turistice a ajuns la un moment dat până la 1,2. Însă, după intervenția celor de la Google, ratingul a fost restabilit la 4,6 iar numărul recenziilor a revenit la mai puțin de 3.000. Iar vineri dimineață, pagina de Facebook a castelului era indisponbilă. Tripadvisor a blocat încă de ieri recenziile la pagina castelului Riegersburg, aflat în regiunea Stiria, Austria. Citește și FOTO. Imagini cu blana ursului Arthur, împușcat de prințul austriac, depusă la o tăbăcărie din Târgu Secuiesc Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, acuzat că a ucis ilegal ursul Arthur într-o arie protejată din Covasna, este membru al monarhiei din Liechtenstein și apare ca proprietar al castelului medieval din Austria. Joi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc au deschis dosar penal după uciderea marelui urs brun. De asemenea, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că schimbă regulile pentru împușcarea urșilor. Anunțul l-a făcut în emisiunea ON/OFF The Record, cu Sorina Matei.
Ratingul castelului Riegersburg, care aparține prințului Emanuel von und zu Liechtenstein, a fost restabilit joi seară de Google. Peste 12.000 de recenzii negative scrise de românii revoltați de uciderea ursului Arthur au fost șterse. .Tripadvisor a blocat încă de ieri comentariile negative.
https://alephnews.ro/tehnologie/ratingul-castelului-riegersburg-a-fost-restabilit-de-google-recenziile-romanilor-dupa-uciderea-ursului-arthur-au-fost-sterse/
alephnews
externe
Greva de la Ryanair, în atenţia autorităţilor române. MAE, atenţionare de călătorie în Spania
Grevele vor avea loc de luni până joi, începând cu 8 august 2022 şi până pe 7 ianuarie 2023, la cele 10 aeroporturi de pe care compania operează, situate în Madrid, Malaga, Barcelona, Alicante, Sevilla, Palma de Mallorca, Valencia, Girona, Santiago de Compostela şi Ibiza. În acest context, pot exista blocaje majore ale curselor aeriene operate de compania vizată. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp cu privire la situaţia zborurilor contractate, consultând paginile de internet de specialitate şi oficiale şi/sau contactând direct operatorul de zbor, în vederea prevenirii unor situaţii neplăcute pe durata călătoriei în străinătate.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească înspre şi dinspre Regatul Spaniei, pe cale aeriană, că mai multe organizaţii sindicale au anunţat prelungirea grevei însoţitorilor de zbor ai companiei aeriene Ryanair.
https://www.mediafax.ro/social/greva-de-la-ryanair-in-atentia-autoritatilor-romane-mae-atentionare-de-calatorie-in-spania-21041352
mediafax
guvern
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pornește o nouă investigație în cazul crimelor de război din Ucraina
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reunit joi, în sesiune specială, a decis lansarea unei anchete cu privire la atrocitățile pe care trupele ruse le-ar fi comis în Ucraina. Tot joi, ONU a cerut încetarea atacului asupra unităților de învățământ. Omar Abdi, director executiv adjunct pentru programe UNICEF, a spus: "Doar în ultima lună, ONU a verificat că aproape 800 de copii au fost uciși și credem că cifrele reale sunt mult mai mari. Mai mulți copii au fost răniți și se confruntă cu încălcări grave ale drepturilor lor. Alte milioane de copii au fost strămutați. Școlile continuă să fie atacate și folosite în scopuri militare. Iar infrastructura de apă și canalizare este afectată. Războiul din Ucraina, la fel ca toate războaiele, este o criză de protecție a copilului și a drepturilor copilului. " În același timp, responsabila Departamentului pentru Afaceri Umanitare a ONU a spus că "luptele intense produc suferinţe umane uriaşe” şi că "civilii, în special femeile şi copiii, plătesc preţul cel mai mare". Joyce Msuya, Secretar General Adjunct pentru Afaceri Umanitare, a transmis: "Paisprezece milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele, dintre care 8 milioane sunt strămutați în interiorul țării. 227 de parteneri, majoritatea ONG-uri naționale, au oferit asistență umanitară pentru peste 5,4 milioane de persoane, multe dintre acestea în partea de est. Această extindere este fără precedent". Oficialii ucraineni spun că există aproximativ 1.000 de civili şi peste 500 de soldaţi răniţi prinşi în complexul Azovstal. Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 100.000 de locuitori trăiesc fără apă, gaz sau comunicaţii în tot oraşul, care a fost puternic bombardat în săptămânile de atacuri ruseşti. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că au loc "discuţii intense” pentru a conveni asupra unei operaţiuni de evacuare din Mariupol, după întâlniri cu preşedintele Zelenski la Kiev şi cu preşedintele Putin la Moscova.
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reunit joi în sesiune specială, a decis lansarea unei anchete cu privire la atrocitățile pe care trupele ruse le-ar fi comis în Ucraina. .Omar Abdi, director executiv adjunct pentru programe UNICEF, a spus: ,,Doar în ultima lună, ONU a verificat că aproape 800 de copii au fost uciși și credem că cifrele reale sunt mult mai mari.„.În același timp, responsabila Departamentului pentru Afaceri Umanitare a ONU a spus că ,,luptele intense produc suferinţe umane uriaşe” şi că ,,civilii, în special femeile şi copiii, plătesc preţul cel mai mare„.
https://alephnews.ro/guvern/consiliul-onu-pentru-drepturile-omului-porneste-o-noua-investigatie-in-cazul-crimelor-din-ucraina/
alephnews
justitie
Cadavrul incendiat al unei fetiţe de 5-6 ani a fost găsit în apropierea unui cimitir din Arad
Cadavrul incendiat al fetiței a fost găsit sâmbătă seara în apropierea unui cimitir din Arad. "O persoană care plimba câinele a constatat că îi adusese căţelul practic laba picioului. Persoana a crezut iniţial că e vorba de o păpuşă, apoi a plecat acasă, s-a gândit <dacă era un picior de om>, ceea ce s-a dovedit că aşa era, aparţinea unei persoane, şi a anunţat poliţia, care a constatat existenţa cadavrului”, a declarat Ruxandra Tarcea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, pentru MEDIAFAX. Conform acesteia, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică a fost efectuată necropsia, iar concluziile preliminare arată că este vorba de cadavrul unei fetiţe de 5-6 ani. Procurorii susţin că aceasta ar fi fost lovită cu un corp contondent în zona capului şi că decesul ar fi survenit cu 24-48 de ore înainte de găsirea cadavrului. Anchetatorii fac acum eforturi pentru identificarea cadavrului. În zonă nu au fost înregistrate cazuri de copii dispăruţi. Procurorii fac cercetări pentru infracţiunile de omor şi profanare de cadavre.
Cadavrul unei fetiţe de 5-6 ani a fost găsit de o persoană care îşi plimba câinele în zona unui cimitir din Arad. Procurorii încearcă să identifice cadavrului şi fac cercetări pentru infracţiunile de omor şi profanare de cadavre.
https://alephnews.ro/justitie/cadavrul-incendiat-al-unei-fetite-de-5-6-ani-a-fost-gasit-in-apropierea-unui-cimitir-din-arad/
alephnews
guvern
Ironii la adresa lui Barna, în urma anunțului că a devenit tată. Preot: „Este discriminator. Auzi tu! Și-a făcut copilul băiat. Chiar așa. De unde știe că-i băiat?!”
Preotul catolic Francisc Doboș glumește pe seama proaspătului tătic Dan Barna. Preotul scrie că Barna este "intolerant” și "discriminator”, deoarece "și-a făcut copilul băiat”: "De unde știe că-i băiat?!”. Preotul postează un comentariu de pe pagina liderului USR, după ce Barna a anunțat că a devenit tată. Persoana respectivă îi urează lui Barna "să se bucure de ea”, iar politicianul îi răspunde: "Mulțumim. Este băiat”, la care femeia îi scrie: "Așa credeți dvs. Poate fi orice, conform noilor interpretări ale convențiilor sociale. Să fie sănătoasă / sănătos orice ar fi!”. "<Intolerant> și <discriminator> Dan Barna. Auzi tu! Și-a făcut copilul băiat :))) Chiar așa. De unde știe că-i băiat?!Oricum, felicitări! Să-i trăiască! PS. Un sfat pentru politicieni: mai puțină ideologie, dar mai multă umanitate”, a postat părintele Francisc Doboș pe Facebook. Recent, Francisc Doboș l-a ironizat pe Barna, după ce liderul USR a spus, legat de educația sexuală, că "trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților“. "Model de cum să-ți dai cu tesla-n voturi: fă-i medievali pe părinți și “himerele” lor. Dan (Ha)Barna..:)))“, scria părintele Doboș pe Facebook. De altfel, și pe pagina de Facebook a lui Dan Barna a fost un val mare de ironii. Sursa: Captură Facebook Dan Barna, copreședinte USR PLUS și vicepremier, a devenit tată. El a postat o fotografie și un mesaj pe pagina sa de Facebook: "10 august si cea mai dorită notă de 10 pe care am primit-o vreodată”.
Preotul catolic Francisc Doboș glumește pe seama proaspătului tătic Dan Barna. .Preotul scrie că Barna este „intolerant” și „discriminator”, deoarece „și-a făcut copilul băiat”: „De unde știe că-i băiat?!”.Preotul postează un comentariu de pe pagina liderului USR, după ce Barna a anunțat că a devenit tată.
https://alephnews.ro/guvern/ironii-la-adresa-lui-barna-de-unde-stie-ca-e-baiat/
alephnews
economic
Apple a ajuns numărul 1 în topul brandurilor din business. Cum arată ierarhia „giganților” în afaceri
Să ne binedispunem la o poveste cu bani mulți. Care sunt giganții din lumea giganților în afaceri? Schimbare la vârf: Apple e vedeta numărul 1 din afaceri. Atenție, vorbim de topul brandurilor, nu de valoarea lor. Compania care produce iPhone, Mac și iPad a devenit cel mai valoros brand internațional din Business, pentru prima dată după 5 ani. Apple a depășit Amazon și a devenit prima companie din Statele Unite care are o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari. Luăm acum greii la bani mărunți. Valoarea Apple: 263,4 miliarde dolariCreșterea în ultimul an: 87%Valoarea Amazon: 254 miliarde dolari. Creștere în ultimul an: 15%
Apple e vedeta numărul 1 din afaceri. Apple a depășit Amazon și a devenit prima companie din Statele Unite care are o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari. Google e pe locul 3, cu 191 miliarde de dolari.
https://alephnews.ro/economie/apple-ajuns-numarul-1-topul-brandurilor-business-cum-arata-ierarhia-gigantilor-in-afaceri/
alephnews
social
O nouă ocupaţie în România, aprobată azi de Guvern
Potrivit unui comunicat al Guvernului, cererea a primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii în data de 22 februarie. "Ocupaţia 'expert în dezvoltare durabilă' va avea codul 242232 şi va fi introdusă în cadrul Grupei de bază 2422 - Specialişti în domeniul politicilor administrative. Acest cod va putea fi folosit cu titlu provizoriu până la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România, care va statua această ocupaţie profesională", precizează sursa citată. Motivul pentru care s-a solicitat introducerea acestei ocupaţii îl reprezintă revizuirea Strategiei de Dezvoltare Durabilă din 2008 şi implementarea celor 17 obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD) din Agenda 2030."În domeniul dezvoltării durabile există nevoia aplicării unui cadru strategic, legislativ şi instituţional coerent şi formarea unor nuclee ale dezvoltării durabile în instituţiile publice cheie din România, iar pentru acest lucru este nevoie de oameni bine pregătiţi în acest domeniu", se explică în comunicat. "Acum suntem în procesul de revizuire a Strategiei din 2008 şi am considerat că trebuie să gândim şi să aplicăm sustenabil această revizuire, care va putea fi implementată cu succes dacă există aceste nuclee în care vor activa oameni dedicaţi şi pregătiţi. Aşadar, consider că este un pas important introducerea acestei ocupaţii în nomenclatorulClasificării ocupaţiilor din România, unul care ne va ajuta să creştem nivelul de reuşită în ceea ce priveşte şi obiectivele dezvoltării durabile", a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, citat în comunicat.
Ocupaţia de "expert în dezvoltare durabilă" va introdusă în nomenclatorul Clasificarea ocupaţiilor din România (COR), după ce Ministerul Muncii a avizat favorabil o solicitare în acest sens a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/o-noua-ocupatie-in-romania-aprobata-azi-de-guvern-886591
digi24