Category
stringclasses
14 values
Title
stringlengths
18
381
Content
stringlengths
60
37.5k
Summary
stringlengths
35
7.18k
href
stringlengths
36
240
Source
stringclasses
3 values
guvern
Statul român retrage un lot de măşti defecte importate de la un producător chinez
Prin intermediul Unifarm, România a cumpărat mai multe tipuri de măşti de la diverşi fabricanţi, printre care şi unele din China care poartă denumirea generică “Daddy Baby” şi le-a distribuit în spitale. "Am informat toate spitalele partenere cu privire la acest lucru şi le-am solicitat retragerea acestor măşti în regim de urgenţă, pentru a putea fi înlocuite cu alte măşti conforme. "În acelaşi timp, am solicitat importatorului înlocuirea acestora cu măşti conforme, ca urmare a acestei alerte”, afirmă Unifarm. Reprezentații firmei spun că filtrul materialului este insuficient, iar astfel o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie.
O cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie, afirmă Unifarm .Retenţia de particule/filtrul materialului este insuficientă, spune compania .Mai multe ţări au raportat în ultima vreme probleme la echipamentele importate din China .
https://alephnews.ro/guvern/made-in-china-statul-roman-retrage-un-lot-de-masti-defecte/
alephnews
entertainment
Uite care sunt cele mai populare 10 filme originale Netflix
Ești curios care sunt cele mai vizionate filme originale Netflix? Platforma de streaming îți dezvăluie, pentru prima dată, topul celor mai populare 10 producții în primele patru săptămâni de la lansare. Lista, care de-a lungul timpului a fost ținută secret față de public, îți oferă cea mai clară imagine cu privire la ce tipuri de filme sunt preferate în lume. "Extraction“, un thriller de acțiune cu Chris Hemsworth, a avut cea mai mare audiență a unui film original Netflix. Urmează "Bird Box“, "Spenser Confidential“ și "6 Underground“. Toate filmele de pe primele patru poziții sunt de acțiune sau thrillere cu actori ca Chris Hemsworth, Sandra Bullock, Mark Wahlberg și Ryan Reynolds. Și trei comedii apar în listă, "Murder Mystery“ fiind una din ele. Și drama "The Irishman“ a lui Martin Scorsese se află în clasament. Toate cele 10 filme au fost lansate în ultimii trei ani, majoritatea în ultimele 12 luni. Important de menționat este că Netflix a luat în considerare ca spectator pe oricine a vizionat cel puțin două minute din fiecare film.
Netflix a dezvăluit care sunt cele mai populare filme originale ale platformei de streaming. Filmul „Bird box“ a fost văzut de 89 de milioane de oameni, clasându-l pe locul 2 în top 10.Este pentru prima dată când Netflix îți spune topul celor mai vizionate filme ale sale. .
https://alephnews.ro/entertainment/uite-care-sunt-cele-mai-populare-10-filme-originale-netflix/
alephnews
guvern
Accident extrem de grav în județul Bacău: 7 oameni, printre care și doi copii, au murit. Care este starea celor cinci răniți
Actualizare 11:50. Serviciul Județean de Ambulanță Bacău a făcut precizări cu privire la decesele și persoanele rănite în urma acestui accident rutier. În accident au fost implicate 12 victime. Șapte dintre ele au decedat, iar restul de cinci, trei adulți și doi minori, au fost aduși la Unitatea de primiri urgențe a SJU Bacău. Toți cei trei adulți sunt internați pe secția chirurgie cu traumatisme multiple. Unul dintre ei este în sala de operație, ceilalți doi sunt conștienți și sunt monitorizați. Un copil de 3 ani este într-o stare mai bună, fiind internat pe secția de Chirurgie pediatrică cu un traumatism cranio-cerebral minor, contuzie toraco-abdominală și escoriatii. Cel de al doilea, de 15 ani, este în stare foarte gravă și este internat cu fractură de bazin, ruptură de splină, fractură femur drept și tensiune 4 cu 2. Actualizare 9:50. IGSU a furnizat un nou bilanț al accidentului din Bacău. Au fost implicate 12 persoane, dintre care: 7 persoane decedate; 5 persoane rănite și transportate la spital. Știrea inițială: Un autoturism și un microbuz s-au ciocnit frontal în această dimineață pe DN2/E85, la ieșirea din localitatea Răcăciuni, transmite Centrul Infotrafic. 12 persoane, printre care și un copil, au fost implicate în accident, dintre care 4 decedați. Traficul este blocat. La locul accidentului intervin forţe de intervenţie ISU din trei județe: Bacău, Galaţi şi Vrancea. A fost solicitat şi un elicopter SMURD. Centrul Infotrafic estimează că traficul va fi reluat în 45-60 de minute. Știre în curs de actualizare.
Un accident extrem de grav a avut loc duminică dimineață în județul Bacău, în care au fost implicate 12 persoane.Șapte oameni au murit, iar ISU a activat planul roșu. Cinci persoane au fost transportate de urgență la spital.
https://alephnews.ro/guvern/accident-grav-in-judetul-bacau-patru-oameni-au-murit-a-fost-activat-planul-rosu/
alephnews
social
Sindicatele şi patronatele cer guvernului plafonarea preţurilor la energie la nivelul din decembrie 2020
"Vă solicităm ca în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani)”, se arată într-o scrisoarea deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă. Documentul este semnat din, partea patronatelor, de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), Patronatul Naţional Român, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, iar din partea sindicatelor, de către Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA”, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi Blocul Naţional Sindical. Organizaţiile semnatare subliniază că majorările de preţ din România depăşesc cu mult creşterile de preţuri globale din energie, informează Agerpres. "Suntem conştienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte”, se precizează în comunicat. Semnatarii apreciază că situaţia este datorată următorilor factori: liberalizarea pieţelor energetice (gaz şi energie electrică) în România simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetică internaţională; lipsa tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic; lipsa mecanismelor de control aplicate preventiv. Potrivit scrisorii deschise, prin plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la valoarea acestora din decembrie 2020 se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise. "Solicităm de asemenea crearea unui Task Force naţional care în termen de maxim o lună să vină cu soluţii pe termen mediu şi lung pentru asigurarea securităţii energetice a României, iar aceste soluţii să se materializeze într-un pact asumat de toate forţele politice şi de partenerii sociali!”, se menţionează în comunicat.
Patru confederaţii patronale şi cinci confederaţii sindicale au solicitat luni şefului Guvernului să plafoneze preţurile la energie electrică şi la gaze naturale la valoarea acestora din decembrie 2020, pentru o perioadă de cel puţin 1 an de zile.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/sindicatele-si-patronatele-cer-guvernului-plafonarea-preturilor-la-energie-la-nivelul-din-decembrie-2020-1805985
digi24
externe
SUA trimit Ucrainei 1,3 miliarde de dolari, o parte din ajutorul promis în mai pentru susținerea economică
"Cu acest ajutor economic, ne reafirmăm angajamentul ferm faţă de poporul ucrainean în timp ce se apără de agresiunea lui Putin şi lucrează pentru a-şi susţine economia", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat. Aceşti 1,3 miliarde de dolari sunt transferaţi guvernului ucrainean prin intermediul Băncii Mondiale şi fac parte dintr-un pachet de ajutor economic de 7,5 miliarde de dolari al Statelor Unite în cadrul unui vast credit de urgenţă semnat de preşedintele Joe Biden. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, războiul dus de Rusia în Ucraina riscă să ducă la o contracţie de 45% a economiei ucrainene în 2022.Ţara se confruntă cu un deficit bugetar în creştere de cinci miliarde de dolari pe lună, având în vedere veniturile în scădere şi incapacitatea de a accesa finanţări de pe pieţele externe. Donatorii internaţionali au făcut eforturi pentru a ajuta Ucraina. Astfel, explică Trezoreria SUA, G7 şi Uniunea Europeană au promis finanţări de 29,6 miliarde de dolari pentru Kiev, dintre care 8,5 miliarde de dolari ajutor american.
Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administraţia Biden în luna mai.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua-trimit-ucrainei-13-miliarde-de-dolari-o-parte-din-ajutorul-promis-in-mai-pentru-sustinerea-economica-1994359
digi24
sanatate
Broșuri anti-vaccinare care conțin informații false și poartă siglele Ministerului Sănătății și UNICEF, distribuite în căsuțele...
În broșură se mai afirmă și că vaccinurile conțin pesticide cu "efecte neurotoxice declarate cancerigene”, care "produc malformații genetice fetale” și autism. Pliantele îi îndeamnă pe oameni să acceseze un site anti-vaccinare, asta în condițiile în care în România a fost înregistrată o epidemie de rujeolă, spre finalul lui 2016, fiind depistate peste 15.000 de cazuri de infectare. Deputatul Pro România Gabriela Podașcă, cea care a semnalat cazul, solicită de urgență ca Ministerul Sănătății "să iasă public și să infirme asocierea cu această campanie și în același timp să facă demersurile necesare pentru aplicarea sancțiunilor legale împotriva celor care se fac vinovați de răspândirea acestor materiale". Gabriela Podașcă reclamă și "inerția autorităților și lipsa de soluții în combaterea rujeolei, care continuă să facă victime în România", relatează Hotnews. ro. "Legea vaccinării este blocată de luni de zile în Parlament de Liviu Dragnea. În tot acest timp, Ministerul Sănătății nu a fost în stare să aibă niciun plan coerent împotriva rujeolei, de asigurare a stocurilor necesare de vaccinuri și de imunizare a persoanelor vulnerabile. Este inadmisibil să avem în continuare această criză care a adus suferință multor familii ai căror copii au murit de rujeolă. Nu există scuză pentru aceste drame", adaugă Gabriela Podașcă.
Mai multe broșuri și pliante cu mesaje anti-vaccinare au fost distribuite în căsuțele poștale ale locuitorilor din București. Pliantele poartă siglele Ministerului Sănătății, UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății și promovează mesaje false: „Vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați. Oferă copilului tău o șansă la viață sănătoasă”, scrie pe unul dintre pliante.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/brosuri-anti-vaccinare-care-contin-informatii-false-si-poarta-siglele-ministerului-sanatatii-si-unicef-distribuite-in-casutele-postale-ale-bucurestenilor-991701
digi24
externe
Turcia continuă achiziționarea de sisteme antirachetă rusești S-400
Preşedintele agenţiei guvernamentale pentru industrii de apărare turce (SSB), Ismail Demir, a anunţat marţi seară la televiziunea naţională turcă acest lucru, precizând că Ankara trebuie să mai primească două dintre bateriile comandate. "Continuăm să punem în aplicare decizia iniţială”, a declarat Demir la televiziunea TRT, potrivit AFP,preluată de Agerpres. "Acesta a fost întotdeauna un proiect unic. Nu căutăm să generăm altele”, a insistat el, subliniind eforturile pe care le depune Ankara pentru a păstra legătura cu Moscova. De la începutul conflictului, Turcia încearcă să promoveze o mediere între cele două părţi beligerante, autorizând totodată livrarea de drone militare Ucrainei de către un grup privat, însă condus de un ginere al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. SSB şi directorul său, Ismail Demir, au fost sancţionaţi în ultimele zile ale administraţiei lui Donald Trump pentru achiziţionarea, la sfârşitul lui 2017, a sistemului rusesc de apărare antirachetă sol-aer S-400.Prima parte a sistemului a fost primită de Turcia în 2019.Ankara caută să-şi modernizeze forţele aeriene, după ce a fost scoasă din programul de avioane de vânătoare americane F-35, din cauza achiziţionării sistemului rus S-400.Potrivit lui Ismail Demir, diferendele asupra unor clauze ale contractului au întârziat executarea lui. "Noi am fi putut deja primi a doua tranşă, însă unii parametri ai proiectului implică o cooperare tehnologică şi condiţii de coproducţie”, a declarat el, fără a detalia. "Pentru că acest tip de negociere ia timp, şi livrarea sistemului se prelungeşte”, a justificat Ismail Demir.
Turcia vrea să continue achiziţia sistemului rusesc de apărare aeriană S-400, în pofida faptului că face parte din NATO şi în pofida războiului dus de Rusia în Ucraina.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/turcia-continua-achizitionarea-de-sisteme-antiracheta-rusesti-s-400-1919651
digi24
justitie
Un cuplu din Hawaii, cu posibile legături cu KGB, acuzat că a furat actele de identitate ale unor bebeluși morți
Un cuplu din Hawaii, acuzat de autoritățile federale de furtul identității unor bebeluși morți în urmă cu zeci de ani, ar putea avea legături în trecut cu fosta agenție de spionaj a Uniunii Sovietice, potrivit documentelor depuse la tribunal, scrie New York Post. Walter Primrose şi soţia sa, Gwynn Morrison, ambii născuţi în 1955, au fost arestaţi vineri în Hawaii. Potrivit documentelor judecătoreşti, la o percheziţie a locuinţei lor s-a găsit o veche fotografie a cuplului îmbrăcat în uniforme KGB. Un judecător federal a decis joi, în cursul unei audieri telefonice, că bărbatul de peste 60 de ani prezenta un "risc de a fugi” şi a ordonat ţinerea lui în continuare în arest. Soţia sa va compărea săptămâna viitoare în faţa magistratului. Potrivit actului de inculpare, ei au studiat împreună în anii 1970 în Texas, s-au căsătorit acolo în 1980, iar în 1987, dintr-un motiv necunoscut, au furat identitatea lui Bobby Fort şi Julie Montague, bebeluşi decedaţi cu câţiva ani mai devreme şi îngropaţi în cimitirele din apropiere. Ei s-au recăsătorit în 1988 sub aceste noi nume. În 1994, el a lucrat la paza de coastă sub numele de Bobby Fort, a servit în această calitate timp de 20 de ani înainte de a fi angajat la un subcontractor al Departamentului Apărării. De-a lungul anilor, ei au obţinut numeroase documente sub identităţile lor false, printre care permise de conducere şi mai multe paşapoarte. Ei au fost în cele din urma reperaţi în 2018 încercând să se înscrie în sistemul de securitate socială al militarilor şi pazei de coastă. Actul de acuzare nu se referă la acuzaţii de spionaj, dar un document depus la procedură pentru a se opune punerii lor în libertate provizorie sugerează un dosar complex. "Agenţii federali au confiscat scrisori” adresate acuzaţilor "sub alte nume decât Bobby, Julie, Walter sau Gwynn", sugerând ca foloseau mai multe nume false şi au găsit fotografii cu ei purtând uniforme militare ale KGB, a scris procurorul federal Clare Connors. O rudă a lui Gwynn Morrison le-a spus ofiţerilor că ea a locuit în România când ţara era încă în blocul comunist, a adăugat procurorul. Cât despre soţul ei, în calitate de subcontractor al Pentagonului, el era nevoit să raporteze toate călătoriile în străinătate şi a omis să facă acest lucru pentru mai multe sejururi în Canada, a continuat Clare Connors.
Justiţia americană a inculptat pentru furt de identitate doi americani care au ales să trăiască timp de 35 de ani sub numele unor bebeluşi decedaţi. În1987, din motive necunoscute, cei doi au luat decizia de a fura identitatea lui Bobby Fost şi Julie Montague, doi bebeluşi decedaţi. De-a lungul anilor, ei au obţinut numeroase documente sub identităţile lor false, printre care permise de conducere şi mai multe paşapoarte. .
https://alephnews.ro/justitie/un-cuplu-din-hawaii-cu-posibile-legaturi-cu-kgb-acuzat-ca-a-furat-actele-de-identitate-ale-unor-bebelusi-morti/
alephnews
sanatate
Te doare azi, faci RMN peste 3 luni. Listele de aşteptare sunt pline până în aprilie 2017
Ionica are 52 de ani şi este pensionată pe caz de boală. Neurologul i-a recomandat la începutul lunii octombrie să facă un RMN. S-a dus la Spitalul Judeţean, dar a fost programată peste aproape 2 luni şi jumătate. Ionica Moruz, pacientă: "Am rămas şi eu surprinsă, dar nu eram singura în cazul ăsta, deci toată lumea... Aşa se făceau programările, probabil au o listă de aşteptare, nu este normal, că probabil alţii au probleme acute.”În doar două ore, la ambulatoriul Spitalului judeţean din Brăila s-au programat pentru investigaţii RMN şi computer-tomograf peste 30 de pacienţi. Corneliu Istrate, asistent medical: "Au fost pacienţi care au fost programaţi pentru investigaţii RMN, aceştia au ajuns cu programările la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.”Pacient: “N-avem ce să facem, cu cine să ne certăm, aşteptăm şi ne uităm în sus.”Pacient: “Eu nu am pensie să mă duc la particular, asta este.”Dr Alina Neacşu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Brăila: "De foarte multe ori medicii de la RMN chiar rămân peste programul alocat pentru a efectua mai multe investigaţii decât cele care sunt programate şi pacienţii trebuie să înţeleagă că anumite investigaţii necesită timp, necesită condiţii speciale peste care noi nu putem trece.”Medicii din secţia de Radiologie şi Imagistică Medicală spun că au de consultat şi câte 80 de bolnavi pe zi, cu toţii vin cu trimiteri. Dr. Petre Cosmescu, şef Secţie de Radiologie şi Imagistică Medicală: "Probabil că se fac şi abuzuri din chestia asta şi noi le vedem mai mult în momentul în care avem final de rezultat.”Viorica Naum, medic de familie: "Eu nu cred că vreun medic de familie sau de o altă specialitate poate să recomande investicaţii inutile, pentru că fiecare recomandare pentru investigaţie trebuie justificată printr-un diagnostic care să necesite investigaţia respăectivă.”În spitalul de urgenţă Brăila funcţionează două aparate RMN şi un Computer Tomograf, singurele din judeţ. Pacienţii care vor să îşi facă investigaţiile mai repede o pot face contracost, dar preţurile ajung şi la 600 de lei.
Pacienţii din Brăila care au trimiteri pentru investigaţii RMN sau Computer Tomograf, aşteaptă cu lunile o programare. Listele de aşteptare sunt pline până în aprilie anul viitor iar pacienţii care nu-şi permit să achite costurile la privat, nu pot decât să aştepte. Specialiştii spun că, uneori, medicii de familie recomandă prea uşor astfel de investigaţii, de aceea e aglomeraţie atât de mare la programări.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/te-doare-azi-faci-rmn-peste-3-luni-listele-de-asteptare-sunt-pline-pana-in-aprilie-2017-632164
digi24
economic
Renault concediază aproape 15.000 de angajați și suspendă dezvoltarea proiectelor din România. Orban spune ca muncitorii români nu vor fi afectați
UPDATE: În cadrul unei conferințe de presă, premierul Ludovic Orban a negat informațiile, spunând că muncitorii români nu vor fi afectați. "Noi avem o colaborare apropiată cu grupul Renault în România. Grupul are atât partea de proiectare, cât și partea de testare și de producție. Din toate discuțiile pe care le-am avut nu am tras nicio concluzie cu privire la intenția de a restrânge activitatea și de a face concedieri. În România, grupul Renault are o activitate foarte profitabilă. Problemele grupului nu sunt legate de activitaea din Romania”, a declarat Orban. Groupe Renault a anunţat, într-un comunicat de presă, planul său de transformare, care are ca scop realizarea unor economii de peste 2 miliarde de euro, pe parcursul a trei ani şi punerea bazelor unui nou model de competitivitate. Dificultăţile cu care se confruntă Grupul, criza majoră prin care trece industria auto şi urgenţa tranziţiei ecologice determină compania să accelereze această transformare. "Acest proiect de plan va consolida capacitatea de adaptare a Grupului, prin concentrarea pe generarea de flux de numerar, păstrând în acelaşi timp clientul în centrul priorităţilor sale. Se bazează pe o abordare mai eficientă a activităţilor operaţionale şi pe gestionarea riguroasă a resurselor. Dincolo de acest aspect, proiectul de plan urmăreşte să pună bazele dezvoltării pe termen lung a Groupe Renault. În Franţa, Grupul va fi organizat în jurul unor zone comerciale strategice, de viitor: vehicule electrice, LCV, economie circulară şi inovaţie cu valoare adăugată ridicată. Aceste centre regionale majore de excelenţă, situate în Franţa, urmează să se afle în centrul revenirii Grupului. La Flins şi Guyancourt, Grupul îşi va reorganiza activităţile”, anunţă Renault. Una dintre măsurile care afectează angajaţii priveşte ajustările forţei de muncă, Grupul renault anunţând că se angajează să se asigure că acestea se desfăşoară printr-un dialog cu partenerii sociali şi cu autorităţile locale. "Acest proiect de ajustare a forţei de muncă urmează să se bazeze pe măsuri de recalificare, mobilitate internă şi plecări voluntare. Acesta se va întinde pe parcursul a trei ani şi va viza aproape 4.600 de posturi în Franţa, la care se adaugă reducerea cu peste 10.000 de alte posturi în restul lumii, unde Grupul este prezent”, se arată în comunicat.
Groupe Renault a stabilit un plan prin care va reduce costurile fixe cu peste 2 miliarde de euro, în următorii trei ani. Una dintre măsuri o reprezintă concedierea a 4.600 de angajați în Franța și a peste 10.000 în restul lumii. Renault se confruntă cu probleme majore din cauza crizei provocate de coronavirus, dar și din cauza necesitații de a face cât mai rapid tranziția ecologică. Groupe Renault a anunțat că suspendă dezvoltarea proiectelor din România și Maroc.
https://alephnews.ro/economie/renault-concediaza-aproape-15-000-de-angajati-si-suspenda-dezvoltarea-proiectelor-din-romania/
alephnews
guvern
Măgărușul și elefantul electoral. Simbolurile partidelor din SUA și explicația lor
Partidele politice din State au ca mascote două animale. Partidul Democrat are ca simbol măgarul, iar Partidul Republican un elefant. În 1828, opozanții lui Andrew Jackson i-au deformat numele pentru a citi ”jackass” din cauza spiritului lui încăpățânat. În loc să combată eticheta de ”măgar”, Jackson a inclus imaginea animalului pe posterele campaniei lui și a câștigat alegerile. Acum ”măgărușul democrat” este un simbol al modestiei. Există anumiți oameni care pur și simplu se identifică cu aceste atribute de marketing. Fie că vorbim de diligența măgărușului sau inteligența elefantului cum le place fiecărei tabere să se afirme.
Măgărușul și elefantul sunt mascotele partidelor americane încă din secolul XIX. Măgărusul democrat își are originea în campania electorală a lui Andrew Jackson. Elefantul republicanilor apare ca simbol în timpul Războiului Civil.”Election Day” în SUA are loc mereu într-o marți din noiembrie.
https://alephnews.ro/guvern/magarusul-si-elefantul-electoral-simbolurile-partidelor-din-sua-si-explicatia-lor/
alephnews
guvern
Dan Barna a fost desemnat candidatul USR la alegerile prezidențiale
Actualizare 16:15. Dan Barna a fost desemnat candidatul USR la alegerile prezidențiale. Mihai Goțiu a primit 134 de voturi, Dumitru Stanca - 5 voturi, iar Dragoș Dinulescu 3 voturi, potrivit anunțului făcut de Cătălin Drulă. Din totalul de 492 de voturi exprimate, 26 nule. "Chiar cred că România are nevoie de ADN-ul USR la Cotroceni. Cred că obiectul USR PLUS în campanie e de a transforma România în care copii și tinerii vor să trăiască și mulți vor să se întoarcă. Mulțumesc încă o dată. Alianța USR-PLUS merge la victorie”, a declarat Dan Barna, imediat după anunțarea votului de pe scena Congresului USR, potrivit Mediafax. În cursa internă pentru prezidențiabilul USR au fost înscriși liderul USR Dan Barna, senatorul Mihai Goțiu, Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu. În partea a doua a Congresului, USR va aduce și va vota modificările la statut. Pe 8 iunie, Comitetul Politic al USR a aprobat o serie de modificări la Statutul partidului, modificări care vor fi supuse aprobării Congresului de sâmbătă. Principala schimbare privește modul de alegere a președintelui USR, în sensul ca acesta să fie ales de toți membrii partidului, prin vot direct. Amendamentul agreat de Comitetul Politic, reunit la Brăila, a fost propus de Dan Barna. Dacă modificarea Statutului va fi agreată de Congresul USR, atunci președintele formațiunii va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat al membrilor USR pentru un mandat de maximum 4 ani. Tot sâmbătă a avut loc și Consiliul Național al PLUS. La finalul reuniunii, Dacian Cioloș a anunțat că a fost decis ca prezidențiabilul partidului să fie ales prin vot electronic de către toți membrii formațiunii, în perioada 22-27 iulie. Ulterior vor fi negocieri cu USR pentru a decide candidatul Alianței la prezidențiale. Cioloș a mai spus că se va înscrie în competiția internă pentru prezidențiabilul PLUS. Alianța vrea să meargă pe un tandem președinte-premier la alegerile din toamna acestui an. Dacă Dan Barna va fi prezidențiabilul, atunci Dacian Cioloș va fi premierul sau viceversa. Actualizare 13:10. Discursurile celor patru candidați s-au încheiat și în scurt timp va începe votul. Actualizare 12:50. Dan Barna a declarat, sâmbătă, că Alianța USR-PLUS are o șansă reală să dea președintele României. El le-a spus colegilor prezenți la Congres că USR este "Games of Thrones ca viziune”, dar ca energie este "Star Trek-ul României”."După toate lucrurile pe care am reușit să le facem împreună în ultimii 3 ani, sunt sigur că avem o șansă reală ca USR PLUS să dea președintele. Și știu că aveți curajul să intrăm în această competiție. Știu că avem voința să mergem până la capăt pe acest drum. Suntem Games of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României. Vă cer doar să aveți încredere în mine că vă pot reprezenta cu succes și în calitate de candidat la Președinția României, a afirmat Dan Barna, la Congresul de sâmbătă în care USR ale candidatul la prezidențiale. Liderul USR a mai evocat scena din filmul "Matrix” în care personajul principal avea de ales între a lua pastila roșie sau albastră. Liderul partidului a spus că, prin intrarea în politică, a ales să ia pastila albastră care îi arată realitatea așa cum este ea. "Povestea noastră este de fapt exact povestea acelor oameni care au ieșit în stradă și au rămas acolo să protesteze împotriva abuzurilor și să înfrunte gazele lacrimogene și bastoanele jandarmilor atunci pe 10 august. De fapt și închei această parte povestea noastră este povestea tuturor românilor care au ales să nu mai stea deoparte. Despre asta este USR”, a afirmat Barna. El a povestit și cum a decis să intre în politică, în perioada guvernării tehnocrate, când Executivul era condus de Dacian Cioloș."Povestea mea a început tot acum trei ani. O știți. Eram la socrii de Paște. A sunat telefonul. Era Dacian Cioloș care m-a întrebat dacă vreau să mă alătur echipei de la Ministerul Fondurilor Europene. Am zis «da» și vă mărturisesc că îmi este foarte greu, și am din când în când acest moment, să mă gândesc că de fapt între acel «da» entuziast, optimist, vag năuc și acest discurs acum în fața voastră au trecut doar trei ani. Și nu am făcut niciodată politică înainte de USR. Eram interesat de politică ca oricare om care vede și știri politice la televizor, între un meci de fotbal și un film bun sau o partidă de tenis. Și eram antreprenor. Construisem și conduceam una dintre firmele importante în domeniul fondurilor europene din România și aveam ceea ce se puntea numi o viață confortabilă. Aceasta era viața mea până acum trei ani”, a explicat Barna. Liderul USR a făcut referiri la filmul "Matrix”, precizând că după ce a fost în guvernul tehnocrat nu a mai putut reveni la viața sa obișnuită, cea de antreprenor. "După jumătate de an în acest guvern tehnocrat mi-am dat seama că nu mă mai pot întoarce la viața mea dinainte. Cred că știți cu toții secvența aceea din Matrix, în care în partea aceea de început Neo primește două pastile, una roșie și una albastră, și i se spune «dacă iei pastila roșie te vei întoarce la viața ta obișnuită și vei vedea lucrurile așa cum le vedeai dintotdeauna. Dacă vei lua pastila albastră vei vedea realitatea așa cum este ea». La fel a fost și pentru mine. Am acceptat acea provocare și am intrat în USR. În 2016 am devenit deputat de Sibiu în Camera Deputaților, iar în 2017 voi m-ați ales președintele partidului. De atunci și până astăzi am crescut”, a conchis Dan Barna. Citește șiNicușor Dan, la Congresul USR: Am venit să-mi salut vechi prieteni. Am speranța să fiu candidatul la Primăria CapitaleiGoțiu, în cursa internă pentru prezidențiale: USR înseamnă salvarea pădurilor, a apelor și a tot ce înseamnă mediu în RomâniaDecizie PLUS: Partidul lui Cioloș își alege propriul candidat la prezidențialeActualizare 10:30. A început congresul USR pentru stabilirea candidatului la prezidențiale, pe muzica din serialul "Game of Thrones”. Cei patru candidați din curs internă vor încerca să-și convingă colegii ca să-i voteze prin discursuri.
Dan Barna a fost ales candidatul USR la prezidențiale, în Congresul de sâmbătă al partidului. Liderul formațiunii a primit 324 de voturi din totalul de 492 de voturi exprimate.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/semifinale-in-usr-si-plus-pentru-stabilirea-candidatului-la-alegerile-prezidentiale-1158987
digi24
social
Bucureștenii vor avea din nou căldură în locuințe
Decizia vine în condițiile în care vremea va fi foarte rece în următoarele zile, cu minime până la zero grade Celsius. "Solicitarea a avut în vedere prognoza meteo pe următoarele 3 zile, care indică temperaturi medii sub 10 grade, în intervalul orar prevăzut de legislaţia în vigoare, precum şi numeroasele cereri venite de la cetăţeni”, arată un comunicat al Regiei. Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, care precizează că "începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 18.00 - 6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici”.RADET avertizează însă că nu toate blocurile vor avea căldură, deoarece sunt și "asociaţii de proprietari care nu doresc deschiderea vanelor aflate în subsolul imobilelor”."Pentru cei care doresc reluarea furnizării căldurii, le recomandăm deschiderea vanelor montate pe circuitul de încălzire din subsolul blocurilor, precum şi a robineţilor montaţi pe calorifere pentru a se realiza o încărcare şi o aerisire corectă a instalaţiei de încălzire. Punctual, pot apărea deficienţe în furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi căldură, care însă vor fi soluţionate cu celeritate”, mai arată RADET. Regia mai spune că va cere modificarea legislației, astfel încât "confortul locuitorilor Capitalei să fie asigurat în mod continuu pe întreaga perioadă a anului”, având în vedere schimbările bruște de temperatură de la o zi la alta și diferențele mari de temperatură dintre zi și noapte, în unele perioade ale anului.
RADET a anunțat că a cerut ELCEN repornirea sistemului de alimentare cu agent termic, astfel încât să poată furniza din nou căldură bucureștenilor, începând din această seară.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/bucurestenii-vor-avea-din-nou-caldura-in-locuinte-708489
digi24
guvern
Australia şi Noua Zeelandă şi-au deschis graniţele. Cetăţenii pot circula, fără restricţii, între cele două ţări
Cetățenii din Australia și Noua Zeelandă, statele care au gestionat cel mai bine pandemia de Covid-19, pot călători, de astăzi, din nou între cele două țări. Ridicarea restricțiilor de călătorie a fost o ușurare pentru familiile care au fost separate de criza Covid, dar și pentru operatorii de turism.
După șase luni de restricții, neo-zeelandezii și australienii pot călători din nou. Noua Zeelandă a avut 2.596 de cazuri și doar 26 de decese, iar Australia aproape 30.000 de cazuri. Anzac este un pact istoric între cele două țări, sărbătorit anual pe 25 aprilie.
https://alephnews.ro/guvern/australia-si-noua-zeelanda-si-au-deschis-granitele-cetatenii-pot-circula-fara-restrictii-intre-cele-doua-tari/
alephnews
guvern
Alfred Simonis: PNL, USR şi UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament
Alfred Simonis precizează în contextul negocierilor dintre partide pentru formarea unei coaliţii că "nu există un mandat încă clar asumat de PSD”. "Faptul că suntem cel mai mare şi cel mai stabil grup parlamentar şi partid reprezentat în Parlamentul României ne îndreptăţeşte să fim prima opţiune a preşedintelui pentru desemnarea unui prim-ministru de la PSD, însă cred că o astfel de decizie poate fi luată în momentul în care ştim data, ora la care suntem invitaţi la Cotroceni la acele consultări (…). Cred că mai important decât numele sau partidul care să dea primul-ministru este identificarea unei soluţii pentru a depăşi această perioadă extrem de complicată”, a spus Simonis, la RFI. Liderul deputaţilor PSD nu dă şanse unei eventuale coaliţii PNL-USR-UDMR. "În acest moment, pe calcule matematice clare, nu pe invenţii, PNL cu USR şi cu UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament. Cei de la minorităţile naţionale au anunţat că nu mai susţin un astfel de Guvern. Aceste explicaţii pe care le-am văzut în spaţiul public avansate de cei de la PNL şi anume că grupul care a migrat de la PNL către Ludovic Orban vor vota un eventual Guvern Cîţu este o glumă atât de proastă, încât nici nu ştiu cum s-o pot interpreta~, a spus el. "Dacă facem un calcul matematic, cu toate cele 18 minorităţi, ceea ce se întâmplă foarte rar ca cei de la minorităţi, toţi 18 să voteze într-o direcţie sau alta, de obicei sunt împărţiţi (…), chiar şi aşa, ar avea undeva la şapte voturi peste minimul necesar de trecere a acestui Guvern. Vă daţi seama că pe de o parte e greu să învesteşti un Guvern care să aibă cinci-şase voturi, format din cinci-şase partide, un astfel de Guvern practic nu poate lua nici o decizie în Parlament (…). Deci minus 20, care au plecat, practic, în Parlament va exista un blocaj şi concluzia este foarte clară: în acest moment, un Guvern PNL-USR-UDMR, chiar cu susţinerea unei părţi a grupului minorităţilor nu poate fi învestit în Parlamentul României. Nu excludeţi faptul că până săptămâna viitoare, e posibil să mai plece anumiţi colegi de la PNL. Or pe zi ce trece, grupul PNL e din ce în ce mai mic, ajunge să fie poate a treia forţă din Parlament, în ritmul acesta (…). De aceea, un astfel de Guvern într-o astfel de situaţie dificilă este o glumă, să faci un Guvern care eventual ar putea trece în Parlament la două, la trei, la cinci-şase voturi este o glumă, pentru că e nevoie în acest moment de decizii serioase, cu susţinere consistentă în Parlament, pentru a putea fi deblocată situaţia în care ne aflăm”, a completat Simonis. Întrebat dacă Alexandru Rafila rămâne propunerea PSD pentru postul de premier, Alfred Simonis a răspuns: "Nu ştiu dacă rămâne propunerea PSD. Alexandru Rafila este un extraordinar specialist, iar faptul că nu ne dăm în lături de la a accepta un Minister al Sănătăţii la PSD arată preocuparea noastră pentru acest domeniu şi faptul că suntem pregătiţi să gestionăm domeniul sanitar, Ministerul Sănătăţii, avem specialiştii necesari, iar Alexandru Rafila este unul dintre ei, cred că ar fi un excelent ministru al Sănătăţii”.
PNL, USR şi UDMR nu mai pot forma, matematic, o majoritate în Parlament, declară liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis. .El consideră, pe de altă parte, că Alexandru Rafila ar fi un excelent ministru al Sănătăţii.
https://alephnews.ro/guvern/alfred-simonis-pnl-usr-si-udmr-nu-mai-pot-forma-o-majoritate-in-parlament/
alephnews
entertainment
Netflix a anulat unul dintre cele mai promițătoare seriale și alte 7 producții mari
Sense8, un serial SF care spune povestea a opt personaje din colțuri diferite ale lumii, conectate telepatic, a fost extrem de bine primit de public și de critici. Serialul produs de Lana Wachowski și Lilly Wachowski - care au produs și seria Matrix - și de Michael Straczynski - unul dintre scenariștii filmului Thor - Sense8 a fost lăudat pentru diversitatea promovată, cu o distribuție internațională, actori de culoare și personaje de orientări sexuale diferite, dar și pentru efectele vizuale și povestea unică. "Este tot ceea ce noi și fanii am visat că va fi: îndrăzneț, plin de emoție, năucitor, cu acțiune și personaje de neuitat. Nu a existat niciodată un show cu o distribuție atât de diversă, internațională, care a reprezentat perfect conexiunile dintre oameni și comunități", afirma Cindy Hollnad, vicepreședintele echipei de conținut a Netflix. Alături de Sense8, alte 7 seriale vor fi întrerupte:
Netflix a anulat șase seriale, printre care și Sense8, una dintre cele mai aclamate producții în rândul criticilor, dar și al publicului, și a încheiat alte două seriale.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/divertisment/netflix-a-anulat-unul-dintre-cele-mai-promitatoare-seriale-si-alte-7-productii-mari-736187
digi24
sanatate
Un bebeluş s-a născut cu anticorpi pentru Covid. Explicaţia medicilor
O femeie din Singapore, care s-a infectat cu Covid în luna martie, când era însărcinată, a născut un copil care avea deja anticorpi împotriva virusului, relatează Deccan Herald. Bebeluşul s-a născut fără să fie infectat cu Covid, însă cu anticorpi. Acest caz poate fi folositor cercetătorilor pentru a afla dacă virusul se poate transmite de la mamă la fetus. "Doctorii suspectează că am transferat anticorpii mei împotriva Covid în timpul sarcinii”, a spus femeia, pe nume Celine Ng-Chan. Ea a avut o formă medie de coronavirus şi a stat în spital timp de două săptămâni şi jumătate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că nu se ştie cu exactitate dacă o femeie însărcinată şi infectată cu Covid poatea transmite virusul bebeluşului. Până acum nu au fost găsite urme ale virusului în uter.
O femeie a născut un copil cu anticorpi împotriva virusului. Femeia a avut Covid în luna martie. OMS spune că nu există informaţii clare că virusul se poate transmite la fetus.
https://alephnews.ro/sanatate/un-bebelus-s-a-nascut-cu-anticorpi-pentru-covid-explicatia-medicilor/
alephnews
social
Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Iohannis: Trebuie să devină un model de punere în valoare prin dezvoltare durabilă
"Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, arată mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis pe Facebook.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, după includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, că “prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor”, zona “trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/includerea-rosiei-montane-in-patrimoniul-unesco-iohannis-trebuie-sa-devina-un-model-de-punere-in-valoare-prin-dezvoltare-durabila-1612857
digi24
sanatate
Viceprimar: Managerul a tergiversat evacuarea. Transferul și externarea pacienților se vor termina în noaptea asta sau mâine dimineață
Horia Tomescu, viceprimar al Capitalei: Hotărârea de a face din Spitalul Foișor un spital COVID s-a luat astăzi, în jurul prânzului. Spitalul are în mod normal, în autorizația de funcționare, 217 paturi, din care 24 ATI. În cursul zilei de mâine va fi transformat într-un spital COVID, cu 90 de paturi COVID și 20 ATI COVID. Nu am mai multe detalii, doar că au fost discuții între managementul spitalului și comandantul acțiunii. Managerul spitalului a tergiversat evacuarea până spre după-amiază. A venit și DSP-ul să inspecteze și să creeze circuitele, dar probabil că evacuarea putea să înceapă cu două, trei ore mai devreme. Citiți și: Pacienții de la Spitalul Foișor, evacuați pe tărgi, în grabă. Rudele sunt revoltate: Ieri a operat-o, nu se simte bine. E bătaie de jocTransferul pacienților și externarea probabil se vor termina în această noapte, sau mâine dimineață. De asemenea, se lucrează și în curtea Spitalului Victor Babeș pentru montarea unui container care va conține opt paturi ATI. S-a luat legătura cu aparținătorii în cursul acestei după-amiezi. Și pacienții au fost triați pe gravitatea cazurilor. Au fost 20 de pacienți transferați, din 90, către spitalul Universitar și către Floreasca, în principal. Deci 20 vor fi evacuați către spitale, sau au fost, parțial, și 70 externați. Raed Arafat a explicat de ce s-a luat decizia pentru evacuarea rapidă a Spitalului Foișor și transformarea acestuia de urgență în spital pentru pacienți Covid. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a transmis, vineri seara, că îi pare rău pentru disconfortul creat de evacuarea Spitalului "Foișor”, dar situația COVID-19 obligă autoritățile să ia decizii care sunt necesare pentru viața tuturor pacienților.
Spitalul Clinic de Ortopedie „Foişor” va deveni spital pentru tratarea cazurilor de COVID, având în vedere necesarul de paturi de terapie intensivă, iar o parte dintre pacienţii operaţi în ultimele zile sunt transferaţi în cursul acestei seri la alte spitale cu ambulanţe sau maşini personale. Horia Tomescu, viceprimar al Capitalei, spune că transferul și externările pacienților, după caz, se vor face și pe parcursul nopții, pentru că mâine spitalul trebuie să fie transformat în unitate COVID. Edilul spune că evacuarea a fost tergiversată de managerul spitalului, care nu ar fi fost de acord cu transformarea în spital COVID a unității medicale pe care o conduce.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/viceprimar-managerul-a-tergiversat-evacuarea-transferul-si-externarea-pacientilor-se-vor-termina-in-noaptea-asta-sau-maine-dimineata-1490635
digi24
guvern
Orban recunoaște oficial că exclude China și Huawei de pe lista partenerilor pentru dezvoltarea rețelei 5G în România
Ludovic Orban a declarat, pentru prima dată oficial, că este exclus ca firma chinezească Huawei să fie partenerul României pentru dezvoltarea rețelei 5G. "​În privința 5G, nu. Se știe foarte clar. Da, exclus cu Huawei. Se știe foarte clar. Legea în sine consfințește prevederile din Memorandum și nu pot să spun 100% că o să fie exclusă, că acum depinde cine vine la licitație. Din punctul nostru de vedere, nu respectă condițiile care vor fi stabilite prin lege”, a spus Orban, la Europa Liberă.
Ludovic Orban a declarat, pentru prima dată oficial, că este exclus ca firma chinezească Huawei să fie partenerul României pentru dezvoltarea rețelei 5G.„​În privința 5G, nu. Se știe foarte clar”, a spus Orban, întrebat despre posibilitatea ca statul chinez să fie partenerul României. Licitația pentru licența 5G a fost amânată pentru 2021.
https://alephnews.ro/guvern/orban-recunoaste-oficial-ca-exclude-china-si-huawei-de-pe-lista-partenerilor-pentru-dezvoltarea-retelei-5g-in-romania/
alephnews
guvern
Demisia lui Ludovic Orban, cerută pe Twitter. Premierul este acuzat de impostură și incompetență
E agitație mare pe contul de Twitter al premierului Orban. Două mesaje postate în limba engleză, cu privire la tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, i-au deranjat pe utilizatori. Primul este un mesaj de mulțumire la adresa autorităților belgiene și a staff-ului de la Spitalul Militar Queen Astrid, pentru că au acceptat să-l trateze pe medicul erou Cătălin Denciu. În cel de-al doilea mesaj, Orban anunță că ține legătura cu specialiștii de la spitalul belgian și îi urează medicului însănătoșire grabnică. Ca răspuns, Eugen îl acuză de in-competență și impostură. "Ludovicule, ai uitat limba română? Nu v-ar fi rușine, impostorilor! Sunteți niște incompetenți! Noroc că faceți alegeri pe 6”.
Două mesaje pe contul lui Ludovic Orban au iritat utilizatorii de Twitter. Unii i-au reproșat că a scris mesajele în limba engleză și că a uitat limba română. Alții îl acuză de impostură și incompetență și au solicitat demisia Guvernului.
https://alephnews.ro/guvern/demisia-lui-ludovic-orban-ceruta-pe-twitter-premierul-este-acuzat-de-impostura-si-incompetenta/
alephnews
sanatate
De patru ori mai multe decese din cauza gripei față de sezonul trecut
Bărbatul era în vârstă de 75 de ani, din judeţul Arad, confirmat cu virus gripal tip A, având condiţii medicale preexistente şi nefiind vaccinat antigripal. Femeia avea 72 de ani şi era din judeţul Bihor. În cazul ei a fost confirmat virusul gripal tip B. Şi ea avea condiţii medicale preexistente şi era nevaccinata antigripal. Peste 1.500 de cazuri de gripă au fost confirmate în sezonul rece 2017 - 2018, 465 fiind în Bucureşti. Din numărul total al deceselor, respectiv 109, câte 12 au fost în Capitală şi în judeţul Iaşi, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Potrivit CNSCBT, de la debutul sezonului rece au fost confirmate prin analize de laborator 1.560 de cazuri de gripă, cele mai multe fiind cu virus gripal tip B, respectiv 1.047. Cele mai multe îmbolnăviri de gripă au apărut în Capitală, adică 465. Peste o sută de cazuri au fost în judeţele Iaşi (158) şi Constanţa (124), iar mai mult de 50 de cazuri s-au înregistrat în judeţele Olt (97), Argeş (96), Caraş-Severin (82), Bihor (62) şi Hunedoara (51). De la inceputul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 109 decese confirmate cu virus gripal, faţă de 27 în intreg sezonul precedent, pana la aceeaşi dată. Câte 12 decese au fost în Bucureşti şi în judeţul Iaşi, fiind 11 decese în Bihor, 10 în Mureş, 7 în Cluj. În zece judeţe - Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea - nu s-a înregistrat niciun deces. Totodată, CNSCBT a anunţat că în ultima săptămână au fost înregistrate 1.134 de suspiciuni de gripă, la persoane care prezentau simptome specifice, faţă de 73 cazuri înregistrate în aceeaşi saptamana a sezonului trecut. Totuşi, numărul este mai mic decât cel înregistrat în săptămâna precedentă, respectiv 1.343."Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie în municipiul Bucuresti, judeţele Brasov şi Sibiu si cazuri sporadice în unele judete”, anunţă CNSCBT. De asemenea, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinic, infectii acute respiratorii si pneumonii) a fost de 113.952, cu 33.5% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent.
Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 111, cele mai recente victime fiind un bărbat şi o femeie de peste 70 de ani, ambii nevaccinaţi şi cu alte afecţiuni asociate.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/de-patru-ori-mai-multe-decese-din-cauza-gripei-fata-de-sezonul-trecut-901681
digi24
guvern
Antony Blinken, confirmat în funcţia de secretar de stat, de Senatul SUA
Senatul Statelor Unite a confirmat, marţi după-amiază, numirea lui Antony Blinken în funcţia de secretar de Stat american, informează site-ul de ştiri Axios. com. Antony Blinken, desemnat de preşedintele Joseph Biden pentru postul de secretar de Stat, a primit 78 de voturi pentru şi 22 împotrivă în Senatul SUA. Anthony Blinken, care a fost de mult timp consilierul lui Joseph Biden, a declarat, în cursul audierilor, că Statele Unite ale Americii vor consolida alianţele internaţionale şi vor asuma un rol de conducere pe plan mondial, prin contracararea Chinei, Rusiei şi altor naţiuni autoritariste.
Senatul Statelor Unite a confirmat numirea lui Antony Blinken în funcţia de secretar de Stat. A primit 78 de voturi pentru şi 22 împotrivă în Senatul SUA. Antony Blinken a fost consilier adjunct pentru Securitate Naţională şi adjunct al secretarului de Stat, în timpul Administraţiei Barack Obama.
https://alephnews.ro/guvern/antony-blinken-confirmat-in-functia-de-secretar-de-stat-de-senatul-sua/
alephnews
guvern
Inflația a sărit de 15% în luna iunie. Băncile încearcă să țină totul sub control
Inflația a sărit de 15% în luna iunie și depășește cu mult prognoza BNR, potrivit ultimelor data INS. Nicolae Țăran, analist economic, spune că încă nu ştim în ce direcţie pot duce toate valenţele crizei, însă sistemul bancar nu poate să dea faliment. Totuși, inflația a dus și la creșterea ROBOR. Și băncile au datoria să țină totul sub control. Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor a declarat că "sistemul bancar este bine capitalizat şi joacă în continuare un rol foarte activ în economia reală”.
Inflația a sărit de 15% în luna iunie și depășește cu mult prognoza BNR, potrivit ultimelor data INS. .Nicolae Țăran, analist economic, spune că încă nu ştim în ce direcţie pot duce toate valenţele crizei, însă sistemul bancar nu poate să dea faliment. Totuși, inflația a dus și la creșterea ROBOR. Și băncile au datoria să țină totul sub control. .
https://alephnews.ro/guvern/inflatia-a-sarit-de-15-in-luna-iunie-bancile-incearca-sa-tina-totul-sub-control/
alephnews
sanatate
Adrian Marinescu explică de ce spitalele din România nu-și pot asigura apa caldă și căldura pe cont propriu
Joi, 2 septembrie 2021, au început lucrările la sistemele de încălzire din sectoarele doi, patru și cinci ale Capitalei. La cele 180 de blocuri care rămân fără apă caldă se adaugă și două spitale mari din București: Matei Balș și Colentina. Adrian Marinescu, Director Medical al Institutului Matei Balș, a vorbit la ȘTIU, la Aleph News, despre situația sistemului de încălzire din spitale. "În 2021, spitalele din Uniunea Europeană ar trebui să fie independente din punct de vedere termic. Din punct de vedere al căldurii, lucrurile sunt rezolvate la Matei Balș. Mai este puțin de lucru la apa caldă. În așa fel încât într-un interval scurt de timp vom fi absolut independenți. Și astfel nu vom mai depinde de lucruri de mentenanță sau de lucruri care pot să apară.”, a spus Adrian Marinescu. "Pentru că sunt în multe cazuri clădiri vechi, cu sistem pavilionar. Cred că ar trebuie să reprezinte o prioritate, așa cum se întâmplă la noi în Institut și sper să se întâmple cât de curând. Dar cred că ar fi valabil în toate spitalele și nu doar în Capitală”, a spus Adrian Marinescu. "Credeți că în alte campanii de vaccinare am stat mai bine? De exemplu, campania de vaccinare anti-gripală? Dacă o persoană nu-și dorește vaccinarea, nu o va face oricum. Chiar e greu să găsești o explicație acum. Dacă la început ne uitam la studii clinice, la date, acum toată lumea se poate uita la situația din viața reală”, a spus Adrian Marinescu. "Nu avem puține paturi și nu mă refer doar la ATI. Orice spital, din punct de vedere legal, din Capitală și nu numai, ar trebui să aibă minimum 15% paturi, și la terapie intensivă și non-intensivă, împreună. Dacă situația e mai grea, procentul ajunge la 30%. Deci nu avem puține paturi. Dacă plecăm de la ideea că 2-3 spitale ar trebui să acopere toate cazurile din București, nu ne vom descurca”, a explicat Adrian Marinescu. "Fiind o variantă Delta care se transmite mai ușor, iar copiii și tinerii interacționează mai mult, se infectează mult mai repede pentru că nu sunt nici vaccinați. Nu fac neapărat forme severe, dar dacă ai un număr mare de tineri, e clar că va fi și un procent mai mare al celor care se internează și fac forme severe și se internează, pot ajunge la terapie intensivă, mai ales că unii dintre ei au efcțiuni cronice sau suferă de obezitate”, a mai spus Adrian Marinescu.
Adrian Marinescu a vorbit la ȘTIU despre sistemul de încălzire din spitale, dar și despre campania de vaccinare anti-COVID din România. .Medicul a explicat și de ce se pune accent în acest moment pe vaccinarea copiilor. Adrian Marinescu: „Nu fac neapărat forme severe, dar dacă ai un număr mare de tineri, e clar că va fi și un procent mai mare al celor care se internează, care fac forme severe și pot ajunge la terapie intensivă”.
https://alephnews.ro/sanatate/adrian-marinescu-spitale-romania-apa-calda-caldura/
alephnews
sanatate
Sorin Oprescu, șef de secție la Spitalul Universitar, a convocat un raport de gardă ignorând regulile din timpul pandemiei
Spitalul Universitar este al doilea cel mai afectat din București de noul coronavirus. Zeci de doctori şi asistente au fost până acum infectaţi, iar unul dintre medici a muritchiar zilele trecute. Imaginile pe care le vedeți au fost înregistrate vineri de camerele de supraveghere ale unității sanitare.Șeful secției de Chirurgie generală IV, chiar fostul primar general acuzat de corupție Sorin Oprescu, a convocat o ședință pentru raportul de gardă cu toți membrii secției pe care o conduce. Protocolul Ministerului Sănătății și ordinul intern emis de managerul spitalului interzic aceste întâlniri și le cer medicilor ca astfel de discuții să se poarte doar online. Imaginile sunt grăitoare. Primul care iese din respectiva încăpere este Sorin Oprescu. În spatele său sunt alți 11 oameni, medici și asistenți. Alții rămân în acea cameră. Toate persoanele par să poarte măști, chiar dacă, spre exemplu, în imagini se vede un cadru medical care o poartă sub bărbie, lucru condamnat de epidemiologi și infecționiști. "Fiecare interpretează legea cum vrea, atât timp cât nu i se cere socoteală pentru ce face și nu sunt trași de nimeni la răspundere, își permit să facă ce vor. Legea e clară pentru toți, nu avem voie de mai mult de 3. Având în vedere situația prin care am trecut, am pierdut unul dintre medicii buni, ar trebui să fim mai conștiincioşi, că nu este o glumă”, a declarat pentru Digi24 Daniel Simion, asistent la Spitalul Universitar. Jurnaliștii Digi24 au încercat să ia legătura cu Sorin Oprescu, însă acesta nu a răspuns la telefon. De asemenea, Digi24 a solicitat un punct de vedere managerului interimar al spitalului, care a transmis că punctul său de vedere este regulamentul de ordine interioară pe care l-a semnat şi care prevede că raportul de gardă să aibă loc exclusiv online.
Spitalul Universitar Bucureşti intră iar în atenţia publică printr-un exemplu negativ. La spital a avut loc un raport de gardă care nu respectă măsurile de distanţare. Medicii şi asistentele secţiei conduse chiar de fostul primar Sorin Oprescu s-au întâlnit într-o încăpere a spitalului în care au ţinut şedinţa de dimineaţă. Se întâmplă după ce ministrul sănătăţii şi conducerea spitalului au interzis acest gen de întâlniri. Imaginile, mai mult decât grăitoare, au ajuns pe internet.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/video-sorin-oprescu-sef-de-sectie-la-spitalul-universitar-a-convocat-un-raport-de-garda-ignorand-regulile-din-timpul-pandemiei-1311930
digi24
guvern
Incident anchetat de poliție într-o secție de votare din Gorj. O ștampilă a dispărut
Imediat după ce au constatat lipsa ştampilei, reprezentanţii secţiei nr. 131 din comuna Baia de Fier au anunțat Biroul Electoral Judeţean Gorj, care a sesizat Poliția. În acest caz a fost deschisă o anchetă. "Am fost sesizați de către BEJ că nu se mai găsește o ștampilă de vot, la secția 131 Baia de Fier. Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Duminică se desfășoară alegeri europarlamentare şi referendumul pe justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. În judeţul Gorj sunt amenajate 332 secţii de votare, care vor fi deschise până la ora 21.00.
O ștampilă de la o secție de votare din comuna Baia de Fier, județul Gorj, a dispărut, duminică, iar incidentul a fost anunțat de reprezentanții Biroului Electoral Județean la Poliție, transmite corespondentul MEDIAFAX.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/incident-anchetat-de-politie-intr-o-sectie-de-votare-din-gorj-o-stampila-a-disparut-1138016
digi24
guvern
PNL: Interdicţie ca „traseişti” din PSD, ALDE şi PRO România să fie primiţi în partid
Întrebat cu privire la decizia adoptată privind interdicţia de a-i primi în partid pe "traseişti” din PSD, ALDE şi PRO România, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că această hotărâre a fost adoptată astfel încât speculaţiile să fie clarificate. "Ştiţi foarte bine că există actori politici, comentatori care tot încearcă să creeze o percepţie falsă. PNL este în război total cu PSD şi cu coaliţia guvernamentală, de fapt cu toate PSD-urile şi cu PSD mare şi cu PSD-urile mai mici, ei sunt adversarii noştri politici. Obiectivul nostru este să punem punct cât mai repede acestei guvernări care distruge România şi, ca atare, am vrut să se ştie foarte clar că niciun pesedist nu are ce să caute în PNL”, a afirmat Orban. El a adăugat că PNL "a fost, este şi va fi întotdeauna împotriva traseismului politic”, întrebat de ce această interdicţie nu vizează "traseişti” din PMP şi USR.
Conducerea PNL a decis, luni, ca „traseişti” din zona PSD, ALDE şi PRO România să nu fie primiţi în partid, informează Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/pnl-interdictie-ca-traseisti-din-psd-alde-si-pro-romania-sa-fie-primiti-in-partid-1172533
digi24
sanatate
Galați: 11 cadre medicale au fost amendate pentru că nu purtau măşti de protecţie în spital
Cadrele medicale care nu purtau măști au fost descoperite în timpul unei acţiuni desfășurate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Printre persoanele amendate este şi un medic de la Spitalul Judeţean, au anunţat inspectorii DSP Galaţi. Reprezentanţii Spitalului Judeţean susţin că unitatea medicală are echipamente de protecţie şi anunţă că toate cadrele medicale amendate ar putea fi sancţionate şi de conducerea unităţii medicale pentru că nu au purtat mască de protecţie. "Spitalul dispune de destule echipamente de protecţie, cadrele medicale sancţionate erau dotate cu echipamente de protecţie, dar nu îl purtau corespunzător. Cu siguranţă (vor fi sancţionaţi - n. r.). Spitalul va face o anchetă, dar amenda probabil îi va sensibiliza”, a declarat Ionuţ Băneşanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Galaţi, potrivit Mediafax. Controalele s-au desfăşurat în weekend și, cu aceeași ocazie, au fost descoperite şi alte nereguli pentru care au fost sancţionate şi spitalele. "Sancţiunile au fost aplicate pentru lipsa din dotarea unităţii a substanţelor dezinfectante pentru dezinfecţia veselei, pentru nerespectarea măsurilor speciale instituite în situaţii epidemiologice deosebite şi pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecţie a vieţii şi limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătăţii persoanelor”, au anunţat reprezentanţii Prefecturii Galaţi. Valoarea totală a amenzilor este de 54.000 de lei. Controalele vor continua şi în perioada următoare. Citește și Numărul cadrelor medicale infectate la Spitalul Județean Galați continuă să crească și a ajuns la 113
Nouă cadre medicale de la Spitalul Judeţean şi două de la Spitalul de Copii din Galaţi au fost amendate cu 5.000 de lei fiecare pentru că nu purtau măşti de protecţie în timpul serviciului.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/galati-11-cadre-medicale-au-fost-amendate-pentru-ca-nu-purtau-masti-de-protectie-in-spital-1340655
digi24
sanatate
Sindicalist, despre ambulanţierul decedat: „Din păcate, ambulanţele erau blocate toate la urgenţe”
Ambulanţierul locuia singur, însă fiica sa a fost cea care a sunat la 112 şi a spus că tatăl său nu se simte bine. Liderul de sindicat de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava, Daniel Feher, crede că echipajul a ajuns greu acasă la colegul infectat. "Din păcate, ambulanţele erau blocate toate la urgenţe, majoritatea transportă pacienţi confirmaţi cu coronavirus şi stau ore întregi acolo. Ăsta e un motiv pentru care nu putem să onorăm toate solicitările. Din păcate, cred că şi colegului meu i-a fost fatal că nu a putut să ajungă la timp ambulanţa. Nu ştiu în cât timp au ajuns colegii la el”, a declarat Daniel Feher, lider de sindicat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava, pentru Mediafax. Acesta a spus că nu ştie cum s-a infectat cu noul coronavirus colegul ambulanţier, dar crede că acesta a rămas acasă pentru că se temea să intre în spitalul Suceava, pentru că "acolo e dezastru”."Nu ştiu să vă spun de unde a luat, dar în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă avem cam în jur de 50 confirmaţi şi încă 15 în izolare. Dintre cei confirmaţi sunt şi persoane internate care sunt mai grav, alţii au preferat să stea la domiciliu şi bănuiesc că şi colegul care a decedat tot aşa, se temea să intre în spital, că acolo e dezastru”, a mai spus Daniel Feher. Potrivit acestuia, echipamentele de protecţie au existat şi există, însă, din păcate, unele au fost de proastă calitate. "În momentul în care le îmbrăcai se desfăceau, se rupeau în timpul transportului pacientului”, a mai explicat Feher. Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, primul deces în urma infectării cu noul corinaviru în rândul personalului medical, fiind vorba de un ambulanţier de 53 de ani, de la Suceava. Acesta lucra de 25 de ani la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava, având aceeași meserie ca tatăl său.
Ambulanţierul de 53 de ani, care a murit marţi, fiind primul cadru medical decedat din cauza coronavirusului, locuia singur, iar liderul de sindicat de la Ambulanţa Suceava, Daniel Feher, crede că acesta se temea să intre în spital, pentru că acolo „e dezastru”, motiv pentru care a rămas acasă.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/sindicalist-despre-ambulantierul-decedat-din-pacate-ambulantele-erau-blocate-toate-la-urgente-1288491
digi24
justitie
Poliția rusă îl caută pe Navalnîi pentru a sta de vorbă cu el. Ce zic anchetatorii germani
Vestea bună este că Alexander Navalnîi își revine după ce a fost otrăvit. Vestea proastă pentru el este că rușii îl caută. Din nou. Poliția rusă vrea să stea de vorbă cu el, cât încă este internat în spitalul din Germania. Colegul meu Florin Jipa e în direct cu noi. 1. Florin, de ce vor, evident oficial, rușii să stea de vorbă cu opozantul Kremlinului? 2. Ce spun nemții? Știm dacă vor fi de acord, dacă vor refuza? Există temeri că ar putea fi otrăvit iar? Flori Jipa, corespondent Aleph News: "Bună! După ce Navalnîi și-a revenit, autoritățile de la Kremlin au intrat în agitație și au lansat mai multe operațiuni de dezinformare, un adevărat război informațional pentru a abate atenția asupra Kremlinului. Deci bănuiesc că aceasta este și intenția lor, în primul rând să-l intimideze pe Navalnîi și pe eventualii martori, dar să și ascundă unele urme care ar duce către Moscova. Nemții au ridicat deja gradul de securitate la clinica unde este internat Navalnîi, imediat cum politicianul și-a revenit, semn că se pregătesc și pentru acest scenariu. Anchetatorii nemți le-au cerut anchetatorilor ruși, în primul rând să facă lumină și să facă o anchetă serioasă, deoarece Navalnîi a fost otrăvit în Rusia și nu în Germania”
Poliția rusă îl caută pe Navalnîi pentru a sta de vorbă cu el. Anchetatorii germani cer rușilor seriozitate în investigarea acestui caz. Nemții au ridicat gradul de securitate la clinica unde este internat politicianul rus. .
https://alephnews.ro/justitie/politia-rusa-il-cauta-pe-navalnii-pentru-a-sta-de-vorba-cu-el-ce-zic-anchetatorii-germani/
alephnews
educatie
Ministrul Educației ia măsuri împotriva bullying-ului. Cîmpeanu: „Fiecare școală va avea un grup de acțiune”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că fiecare școală va avea un grup de acțiune anti-bullying. Este un fenomen îngrijorător, iar numeroase cadre didactice nu sunt pregătite pentru a interveni, a spus ministrul. Declarațiile au fost făcute vineri seara, la Digi 24. "Vedem numeroase cazuri de bullying, este îngrijorător. Este o consecință a pierderilor înregistrate nu doar în plan educațional, ci și în plan social, emoțional”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educației a recunoscut că numeroase cadre didactice nu sunt pregătite pentru preintâmpina hărțuirile sau jignirile făcute de copii. "Nu toți știu ce au de făcut, am avut de curând un decident care nu a înțeles gravitatea situației, nu a înțeles nici acum cu ce a greșit”, a mai spus ministrul Cîmpeanu. Demnitarul a anunțat că în viitorul an școlar în fiecare școală va fi câte un grup de acțiune anti-bullying format din cadre didactice, elevi, părinți și specialiști "La începutul anului școlar viitor, în fiecare școală va exista un grup de acțiune anti-bullying”, a precizat Sorin Cîmpeanu. Potrivit statisticilor, un elev din patru este victima fenomenului bullying.
Sorin Cîmpeanu a anunțat că fiecare școală va avea un grup de acțiune anti-bullying.„Vedem numeroase cazuri de bullying, este îngrijorător”, a spus ministrul Educației. Demnitarul a anunțat că în viitorul an școlar în fiecare școală va fi câte un grup de acțiune anti-bullying.
https://alephnews.ro/educatie/ministrul-educatiei-ia-masuri-impotriva-bullying-ului-s-cimpeanu-fiecare-scoala-va-avea-un-grup-de-actiune/
alephnews
tehnologie
Elon Musk a conectat creierul unei maimuțe la un joc video. Invenția ar putea fi folosită în tratarea demenţei, susține un medic
Elon Musk a găsit un mod prin care a făcut o maimuță să se joace jocuri video. Miliardarul spune că o companie a sa a conectat creierul unei maimuțe la un joc video. Nu i-a făcut un joystick micuț, ci a băgat un microcip direct în creierul animalului. Maimuţa este bucuroasă, nu a suferit în timpul operaţiei, iar locul implantului nici nu se vede, spune Elon Musk. Imagini vor fi făcute publice în cel mult o lună. Doctorul Matthew MacDougall, neurochirug şef la Neuralink, crede că invenția ar putea să îi ajute pe pacienții cu paralizie. Implantul poate fi folosit şi în tratarea demenţei, bolii Alzheimer, depresie sau insomnie. Elon Musk: "Maimuţa a fost în stare să controleze calculatorul cu creierul.“
Elon Musk a spus că o companie a sa a dezvoltat o nouă tehnologie.Şeful Tesla şi SpaceX susţine că a conectat creierul unei maimuţe la un joc video .Nueralink a mai implantat doi senzori wireless în creierul a doi porci.
https://alephnews.ro/tehnologie/elon-musk-a-conectat-creierul-unei-maimute-la-un-joc-video/
alephnews
sanatate
Gigi Căciuleanu: ”Nu pot să sufăr această botniță, dar o pun. Trebuie să luptăm împotriva acestei maladii. Cu toții suntem păcăliți”
În direct prin Zoom, dansatorul și coregraful Gigi Căciuleanu a vorbit în emisiunea Marius Tucă Show despre pandemia de coronavirus și celelalte probleme cu care se confruntă omenirea, inclusiv Parisul, orașul în care se află. Artistul e de părere că trăim o păcăleală generală. Gigi Căciuleanu, artist: ”Vă vorbesc din orașul-lumină, dar nu este cazul. Suntem într-un oraș al întunericului și-ntr-o țară a întenebraților. Din păcate, tocmai astăzi ați auzit și știți, facem față mai multor viruși, nu unuia singur. Cineva sau ceva a hotărât să ne omoare civilizația. Să ne omoare. Să ne omoare ca specie, ca oameni inteligenți, ca oameni care gândesc. Pentru că este doar un pretext al unei tâmpiri organizate. O simt cu toți porii. Ca om, ca artist, ca nebun, ca bufon, simt că-mi tremură clopoțeii-n cap. Vibrațiile sunt de o foate înaltă intensitate. Nu aș vrea să fiu în pielea doctorilor, în pielea autorităților în acest moment. Cu toții suntem păcăliți, e o păcăleală generală.” Urmărește emisiunea integrală aici!
Printr-o intervenție pe Zoom, Gigi Căciuleanu a radiografiat vremurile pe care le trăim. Artistul a vorbit cu Marius Tucă din Paris, oraș care se confruntă cu multe probleme.„Nu pot să sufăr această botniță care mi se pune, dar o pun. Pentru că trebuie să luptăm împotriva acestei maladii”, a spus acesta.
https://alephnews.ro/sanatate/gigi-caciuleanu-nu-pot-sa-sufar-aceasta-botnita-dar-o-pun-trebuie-sa-luptam-impotriva-acestei-maladii-cu-totii-suntem-pacaliti/
alephnews
sanatate
O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech va ajunge în România
O nouă tranşă de vaccin, ce constă în 639.810 doze destinate populaţiei eligibile, de la compania Pfizer BioNTech, sosesc în ţară. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană şi vor ajunge luni pe aeroportul din Otopeni şi marţi pe aeroportul din Timişoara. Transportul dozelor de vaccin către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă. Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, iar dozele de vaccin sunt distribuite după cum urmează: Centrul Naţional de Stocare Bucureşti: 117.000 doze; Centrul Regional de Depozitare Braşov: 99.450 doze; Centrul Regional de Depozitare Constanţa: 48.960 doze; Centrul Regional de Depozitare Cluj: 95.040 doze; Centrul Regional de Depozitare Craiova: 100.800 doze; Centrul Regional de Depozitare Iaşi: 97.920 doze; Centrul Regional de Depozitare Timişoara: 80.640 doze. Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 18.854.699 doze de vaccin destinate populaţiei eligibile 12+ produse de compania Pfizer, iar 12.703.638 au fost deja utilizate pentru imunizare. În total, în România au fost administrate 16.598.759 de doze de vaccin.
O tranșă nouă de vaccin, ce cuprinde 639.810 doze produse de Pfizer BioNTech vor ajunge luni în Aeroportul Otopeni din București și marți în aeroportul din Timișoara. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă. Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 18.854.699 doze de vaccin destinate populaţiei eligibile 12+ produse de compania Pfizer.
https://alephnews.ro/sanatate/o-noua-transa-de-vaccin-pfizer-biontech-va-ajunge-in-romania/
alephnews
guvern
Armele și banii iubesc tăcerea. Bogdan Aurescu: „Atrocitățile și crimele de război, crimele de genocid nu pot să rămână nepedepsite”
Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că-l va câștiga, a declarat azi ministrul român de externe. Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă s-au întâlnit azi cu ministrul ucrainean Dmytro Kuleba. Primul ministru l-a asigurat pe Kuleba că România va acorda în continuare ajutor umanitar refugiaţilor şi va facilita exporturile ucrainiene. Referindu-se la aspectele de drept internaţional, Bogdan Aurescu a notat că nici România, nici comunitatea internațională nu pot accepta călcarea în picioare a ordinii internaționale bazate pe reguli, care ar însemna impunerea arbitrariului prin forță. "Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este ilegal, neprovocat, nejustificat și premeditat”, a spus Aurescu. "Atrocitățile și crimele de război, crimele de genocid nu pot să rămână nepedepsite, iar Româniasprijină activ eforturile comunității internaționale pentru investigarea acestor încălcări ale dreptuluiinternațional”, a Aurescu. La conferinţa de presă de după întâlnire, Kuleba s-a referit la modalităţile prin care Kievul obţine sprijin militar din partea altor ţări. "În anumite cazuri , trebuie să o spun deschis, vedem că anumite ţări pot face ceva, ne pot ajuta cu anumite arme. Dar nu o fac pentru că nu vor să aibă conflict cu Rusia. Dacă vedem că asta e situaţia, începem să punem presiune. Diplomatică, iar dacă asta nu ajută, atunci în public. Dar asta nu e cazul României, doar vă explic abordarea noastră în general, cu toate ţările, din UE sau NATO. Ceea ce nu acceptăm, este ipocrizia. Din fericire, nu a fost cazul cu România”, a spus Kuleba. Întrebat dacă Ucraina a primit arme din partea României, Kuleba nu a confirmat acest lucru în mod explicit, dar a lăsat să se înţeleagă o cooperare pe acest plan. "Armele, ca şi banii, iubesc tăcerea. Noi nu comentăm ce primim, de la cine, doar dacă se face un anunţ oficial, public despre aceasta. Aş vrea să reiterez din nou că politica urmată de România din 24 februarie este una înţeleaptă. Şi voi lăsa orice altceva la interpretarea dumneavoastră”, a spus Dmytro Kuleba.
Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă s-au întâlnit azi cu ministru ucrainean Dmytro Kuleba. Întrebat dacă Ucraina a primit arme din partea României, Kuleba nu a confirmat acest lucru în mod explicit, dar a lăsat să se înţeleagă o cooperare pe acest plan. Aurescu a notat că nici România, nici comunitatea internațională nu pot accepta călcarea în picioare a ordinii internaționale.
https://alephnews.ro/guvern/armele-si-banii-iubesc-tacerea-bogdan-aurescu-atrocitatile-si-crimele-de-razboi-crimele-de-genocid-nu-pot-sa-ramana-nepedepsite/
alephnews
externe
Preşedintele Parlamentului ucrainean a mers la Berlin pentru a cere mai multe arme Germaniei
Ruslan Stefanciuk, îmbrăcat în haine de camuflaj, a fost primit de Olaf Scholz. După întâlnire, Stefanciuk a indicat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea vizita Germania, relatează dpa, citată de Agerpres. Ulterior, Stefanciuk a purtat convorbiri cu preşedintele german Frank Walter Steinmeier, fiind prima întâlnire a şefului statului german cu un înalt responsabil politic ucrainean de la disputa Steinmeier-Kiev legat de ceea ce Ucraina consideră sprijinul acordat în trecut de acesta Rusiei. Ucraina i-a refuzat o vizită la Kiev preşedintelui german la jumătatea lui aprilie, când acesta a vrut să-i însoţească pe preşedinţii Poloniei şi ale celor trei republici baltice exsovietice, dar peste circa o lună Steinmeier şi Zelenski au discutat la telefon, acesta din urmă invitându-l pe primul şi întregul guvern german să viziteze Kievul. Ulterior, ministrul german de externe Annalena Baerbock a efectuat o vizită în Germania. Mai devreme în cursul zilei de vineri, după o întâlnire cu membri ai parlamentului german, Stefanciuk şi-a reiterat apelul ca Germania să livreze armament greu mai vechi păstrat în depozitele sale, ca tancuri Leopard şi vehicule de luptă Marder. La începutul vizitei sale, joi seara, el declarase însă, potrivit dpa: "Fireşte, avem nevoie în primul rând de arme moderne. Putem lupta şi rezista cu arme vechi din stocurile vechi, dar armele noi sunt mai eficiente". Stefanciuk a salutat anunţul de miercuri al lui Scholz privind livrarea de armament greu, dar a subliniat că acest lucru trebuie să se întâmple rapid, Ucraina pierzând zilnic 100 de oameni, iar alţi 500 fiind răniţi. Scholz a spus că Ucraina va primi din stocurile armatei germane sistemul antiaerian german Iris-T, sistemul radar COBRA şi patru sisteme de lansatoare de rachete Mars II, cu o rază de până la 40 km. Germania a promis anterior 50 de tancuri Gepard şi şapte obuziere Panzerhaubitze 2000.Şefa comisiei de apărare din Bundestag, Marie Agnes Strack-Zimmermann, a făcut apel la livrarea de muniţie Ucrainei într-un efort comun al NATO. "Ucrainenii rămân fără muniţie. Este muniţie sovietică veche", a precizat ea pentru dpa, menţionând că Germania ar putea de asemenea să aibă o contribuţie majoră livrând dispozitive de vedere nocturnă. Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, care a criticat dur până acum sprijinul german pentru ţara sa, a pledat la rândul său pentru intensificarea acestui sprijin într-un interviu acordat vineri postului public ARD. "Ca să fim sinceri, au trecut deja 100 de zile de război şi până acum Ucrainei nu i-a fost livrată nici o piesă de armament greu din Germania", a spus diplomatul. Acesta a salutat anunţul de miercuri al cancelarului german, remarcând că primele arme nu vor ajunge probabil înainte de sfârşitul lunii în curs. "Vedeţi ce problematică este situaţia", a adăugat Melnik.
Preşedintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, s-a întâlnit, vineri, la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a cere Germaniei să livreze mai multe arme Ucrainei. Stefanciuk a spus, după întrevedere, că și Volodimir Zelenski ar putea vizita Germania.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/presedintele-parlamentului-ucrainean-a-mers-la-berlin-pentru-a-cere-mai-multe-arme-germaniei-1962989
digi24
social
Deratizare cu trei morți în Timișoara. Salvatorii au prezentat filmul intervenției
"Din punctul de vedere al Ambulanței, sigur că mi-ar fi plăcut să ne fi putut seama mai repede de situație. Din păcate, cele trei decese au avut loc după cum urmează: sâmbătă în jurul orei 17:00, 18:00 și unul luni dimineață. Deci a fost un interval destul de mare între cele trei decese. Pe cele de sâmbătă seară n-am putut să ne dăm seama datorită simptomatologiei complet diferite. Primul caz a fost o insuficiență respiratorie, a fost suspect de aspirație de lapte, a fost și extras lapte din plămâni în timpul resuscitării, în timp ce al doilea era suspect de boală metabolică, ceea ce este cu totul altceva. Noi sâmbătă seară n-am putut să facem nicio legătură”, a declarat managerul SAJ Timiș, într-o conferință de presă. "Totuși, noi am fost primii care am descoperit legătura, dar numai moartea femeii de 28 de ani ne-a făcut să suspectăm. Sigur, la un interval foarte scurt de UPU, care aproape simultan cu noi și-a dat și el seama și a făcut aceeași legătură. Fără moartea femeii n-am fi putut să facem legătura. În concediu fiind, mi s-a adus la cunoștință de moartea femeii și am legat-o imediat de domiciliu și de copil și am anunțat în secunda doi DSP, cu mențiunea că aș fi vrut să anunț Poliția, dar am înțeles că a fost anunțată de DSP, s-a anunțat și ISU și s-a declanșat sistemul”, a completat dr. Leonida Iancu. "Până la moartea femeii nu puteam să facem vreo legătură, au fost foarte mulți medici de consult, vreo doi medici de urgență, șapte-opt asistenți, ambulanțieri pe Miorița 8, în camere, și nu ne-a sesizat absolut nicio problemă, decât simptome banale”, a mai spus el, amintind că pacienții "prezintă o stare generală foarte bună, când le faci analizele sunt foarte proaste, de aceea rămân sub observație un număr așa de mare”."Nimeni nu ne-a spus de dezinsecție, nici vecinii n-au simțit absolut nimic, nimeni n-a simțit mirosuri dubioase, nimeni n-a făcut legătura cu dezinsecția și deratizarea decât mai târziu. Mi-ar fi plăcut să evităm această tragedie, dar din păcate nu am avut de ce să o legăm, mai ales că s-a desfășurat pe durata a trei zile, iar personalul din dispecerat nu are legătură unul cu altul. Cel care a fost astăzi de serviciu nu mai știe ce a făcut ăla de ieri sau cel de mâine. Cam asta aș vrea să spun, ne pare rău, nu s-a putut mai repede. Vedeți cât a durat acum, să se recolteze... de unde să știm noi, care stăm 20 de minute la un caz, că ele sunt legate între ele, că pe unul îl doare capul și altul varsă. I-am tratat ca atare”, a mai spus Iancu. "Important este să știți că ne-am deplasat la toate solicitările lor, pe toți am intenționat să-i ducem la spital, dar ne-am lovit de foarte multe ori de refuzuri. Inclusiv persoana care a decedat. A sunat de cinci ori la noi, am fost la ea de cinci ori”, a adăugat managerul Ambulanței Timiș.În ceea ce privește cele 15 apeluri la 112, el a explicat că "cel puțin opt sunt ale părinților copilului decedat de 3 ani, cinci pe numele mamei, trei pe numele tatălui”."Două sunt făcute de medicii noi de consult, care au fost la caz și la rândul lor au solicitat ambulanțe de transport la spital. Două sunt pentru copiii decedați. Ele par multe când le privim deodată, când le disecăm practic n-au fost foarte multe. Noi le-am justificat ca apeluri normale, părinții își pierduseră copilul și sigur că sufereau, așa era. Ne-am dus încă o dată și am vrut să-i scoatem din mediu, să-i separăm un pic. Au fost etichetați ca suferință după pierderea copilului. Nicicum noi nu ne imaginam că peste câteva ore femeia va deceda într-un mod așa de violent și de repede”, a declarat Iancu. Întrebat dacă părinții au refuzat să meargă la spital, după ce le-a murit copilul, el a răspuns afirmativ: "Dar, într-una dintre insistențele noastre au mers și la spital”.Doctorul Mihai Grecu, medic-șef la UPU-SMURD Timiș, a precizat că analizele celor doi părinți "au fost bune la momentul respectiv și s-au dus la domiciliu cu tratament”."După care au solicitat din nou ambulanța, spunând că nu vor să rămână la spital, motiv pentru care s-a trimis o ambulanță de consult. Medicul care a fost acolo le-a spus din nou să meargă la spital, ei au refuzat. Noaptea pe la ora 5:00 au mai solicitat o ambulanță pe motiv că pacienta care a decedat are dureri de stomac, s-a dus o ambulanță de urgență, la fel a spus că nu dorește la spital. De abia dimineață, când starea ei s-a înrăutățit semnificativ, a putut fi dusă la spital, dar din păcate, pe timpul transportului a intrat în stop cardiorespirator și la noi în urgență a ajuns cu manevre de resuscitare în curs. De pe Miorița până la Spitalul Județean, cu ambulanța, sunt aproximativ trei minute. În cele trei minute de când a fost coborâtă din bloc, pusă în ambulanță și până a ajuns în fața spitalului a intrat în... și a necesitat manevre de resuscitare”, a subliniat șeful UPU-SMURD Timiș."Luni dimineață, la 2:45, ne-am deplasat la ea în consult la domiciliu, știam că-i mama acelui copil. Medicul a propus internarea, care a fost refuzată. La 5:20, aceeași persoană sună din nou la ambulanță și refuză din nou transportul”, a intervenit managerul SAJ Timiș."Nu era foarte proastă starea, din perspectiva unor salvatori era clar că te afli în fața unor părinți care au pierdut un copil. Nu poți să le reproșezi că solicită ambulanța și că nu vor la spital sau că doresc ca viața lor să se termine, pentru că astfel de exprimări și astfel de situații sunt frecvente în cazul acestor pierderi”, a subliniat și șeful UPU-SMURD Timiș."În situații din astea mergem ori de câte ori ne cheamă, pentru că vrem să evităm situațiile dramatice, tentativele de suicid, știți că sunt depresii puternice după o astfel de situație. Urma să ne mai ducem de câte ori ne chema”, a mai spus dr. Leonida Iancu, șeful ambulanței județene. La rândul său, șeful UPU-SMURD Timiș a precizat că "analizele erau în regulă” în cazul femeii, având în vedere "simptomatologia prezentată”.
Reprezentanții serviciului de Ambulanță și UPU-SMURD din Timiș au făcut declarații, marți, în legătură cu cele trei decese din municipiu (doi copii și mama unuia dintre ei), cauzate de o deratizare cu o substanță extrem de periculoasă, cumpărată de pe piața neagră. Astăzi, patronul firmei care a făcut deratizările în acel bloc a fost reţinut pentru 24 de ore. Aseară, autoritățile au decis evacuarea unui al doilea bloc în care a fost făcută deratizarea, ca măsură de precauție.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/deratizare-cu-trei-morti-in-timisoara-salvatorii-au-prezentat-filmul-interventiei-1218939
digi24
travel
Țara care se plânge că are prea mulți turiști
Alternativa la creșterea taxelor ar fi limitarea accesului turiștilor la cele mai populare atracții ale Islandei. "Sectorul turistic și noi toți trebuie să fim atenți să nu devenim victimele propriului nostru succes”, a avertizat ministrul islandez al turismului, Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir, într-un interviu acordat la Reykjavik. Deprecierea coroanei islandeze și filmarea celebrului serial TV "Games of Thrones” au dus la un boom al turismului, numărul vizitatorilor crescând exponențial, de la 490.000 în 2010 la 2,3 milioane de turiști estimați pentru acest an. Este foarte mult, ținând cont că Islanda are sub 340.000 de locuitori. În prezent, turismul este principalul domeniu de export al țării, aducând 45% din valută, mai precis 560 de milioane de coroane islandeze (5,1 miliarde de dolari) în 2017 — conform datelor Islandsbanki, a doua mare bancă a țării. Totuși, ministrul Gylfadottir este îngrijorat că turiștii nu se vor bucura pe deplin de atracțiile Islandei, iar comorile naționale, cum ar fi celebra Lagună Albastră, ar putea fi afectate din cauza numărului excesiv de vizitatori. "Unele zone, pur și simplu, nu fac față la un milion de vizitatori anual. Dacă permitem mai multor persoane să intre în zonele unicat, acestea vor avea de suferit”, a afirmat ministrul islandez al Turismului. Guvernul ia în calcul câteva opțiuni. Una din ele ar fi forțarea companiilor de transport și a tour-operatorilor să cumpere licențe speciale sau să majoreze actualele taxe pe camerele de hotel. Aceste taxe au generat venituri de 400 de milioane de coroane islandeze în 2016 și anul acesta ar putea aduce 1,2 miliarde de coroane islandeze.Și acum turiștii plătesc taxe considerabile când vizitează Islanda. O călătorie cu taxiul de la aeroport în centrul orașului costă aproximativ 150 de dolari, o cameră de hotel este de trei ori mai scumpă decât una asemănătoare în altă capitală din nordul Europei, iar prețul băuturilor alcoolice este mai mult decât dublu față de media din UE, arată datele Islandsbanki.
Islanda, una din cele mai căutate și mai scumpe destinații de vacanță, ar putea deveni în curând și mai costisitoare. Guvernul de la Reykjavik intenționează să majoreze taxele în sectorul turismului, din cauza numărului record de vizitatori, transmite agenția Bloomberg, preluată de Agerpres.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/vacante/tara-care-se-plange-ca-are-prea-multi-turisti-689420
digi24
guvern
Românii se pot autorecenza până pe 27 mai. INS a prelungit perioada
Perioada de autorecenzare a fost prelungită până în 27 mai, a anunţat vineri Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS). Preşedintele INS anunţă că autorecenzarea a fost un succes, până acum fiind completate online peste 8,4 milioane de chestionare. "Pe parcursul derulării autorecenzării, în general media de finalizare a chestionarelor a fost 110.000 la nivelul unei zile, cu anumite ciclicităţi pe parcursul unei săptămâni. Din fericire, în ultimele două săptămâni rezultatele au fost cu totul spectaculoase, cu o precizare că în ultima săptămână nivelul de autorecenzare a fost la peste 440.000-450.000 de chestionare finalizate”, a declarat Tudorel Andrei. Acesta a anunţat că perioada de autorecenzare, care iniţial trebuia să se termine în 15 ami, a fost prelungită până în 27 mai. "Cel puţin două criterii ne-au dus la analizarea unei asemenea situaţii: în primul rând interesul populaţiei şi iî al doilea rând o posibilă cale de reducere a costurilor recensământului populaţiei şi locuinţelor”, a adăugat preşedintele INS.
Perioada de autorecenzare a fost prelungită până în 27 mai, a anunţat vineri Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS).Preşedintele INS anunţă că autorecenzarea a fost un succes, până acum fiind completate online peste 8,4 milioane de chestionare. Acesta a anunţat că perioada de autorecenzare, care iniţial trebuia să se termine în 15 ami, a fost prelungită până în 27 mai.
https://alephnews.ro/guvern/romanii-se-pot-autorecenza-pana-pe-27-mai-ins-a-prelungit-perioada/
alephnews
sanatate
Din 3.040 de medici ruși, doar 24.5% ar testa Sputnik-V, vaccinul COVID-19
Mai mulți doctori ruși nu ar accepta ca vaccinul Sputnik-V să fie testat pe ei. Aceștia spun că nu cunosc foarte multe informații despre el și chestionează chiar și rapiditatea cu care a fost aprobat, relatează Reuters. Asta a reieșit în urma unui sondaj care a avut la bază un eșantion de peste 3000 de profesioniști din sistemul medical. Mai exact, 3.040 medici și specialiști în sănătate au răspuns unui sondaj derulat de "Doctor’s Handbook”, iar rezultatele au fost clare: 52% dintre respondenți au afirmat că nu se simt pregătiți să fie vaccinați cu Sputnik-V, în timp ce 24.5% ar fi de acord să testeze vaccinul. Ceea ce îi pune pe gânduri pe mulți dintre ei este faptul că vaccinul a fost aprobat înainte de Faza 3 de testare, fază care implică testarea unui tratatament sau vaccin pe mii de pacienți.
3.040 de experți în medicină din Rusia au participat la un sondaj pe tema vaccinului Sputnik-V.52% dintre ei nu s-ar vaccina cu Sputnik-V. Doar o cincime dintre respondenți ar recomanda vaccinul.
https://alephnews.ro/sanatate/medici-rusi-testare-sputnik-v-vaccin-covid-19/
alephnews
externe
SUA, India, Japonia şi Australia se opun oricărei „schimbări a statu-quo-ului prin forţă” în regiunea Asia-Pacific
Statele membre ale alianţei Quad, care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu influenţa tot mai mare şi manevrele militare ale Chinei în regiune, au anunţat, de asemenea, un plan care vizează alocarea a cel puţin 50 de miliarde de dolari în proiecte de infrastructură în regiunea Asia-Pacific în următorii cinci ani. "În condiţiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia subminează principiile fundamentale ale ordinii internaţionale”, liderii Statelor Unite, Indiei, Australiei şi Japoniei "suntem de acord că încercările unilaterale de a schimba statu-quo-ul prin forţă nu vor fi niciodată tolerate nicăieri, în special în regiunea Indo-Pacific”, a mai spus premierul nipon, citat de AFP, potrivit Agerpres. Luni, preşedintele american Joe Biden a declarat că ţara sa va apăra Taiwanul în cazul unei invazii a insulei autonome de către forţele Beijingului. Cei patru membri ai Quad îşi exprimă cu regularitate îngrijorarea în legătură cu manevrele militare ale Chinei în jurul insulelor din Pacific. În declaraţia comună de marţi, preşedintele american Joe Biden şi premierii australian, Anthony Albanese, nipon, Fumio Kishida, şi indian, Narendra Modi, au făcut referire la "militarizarea” zonelor contestate, la "utilizarea periculoasă a navelor de gărzilor de coastă şi a miliţiilor maritime şi la eforturile de a perturba exploatarea resurselor offshore ale altor ţări”, activităţi de care China este acuzată că le desfăşoară în regiune. Declaraţia a evitat însă condamnarea explicită a Chinei sau a Rusiei. India este singurul membru al alianţei Quad care a refuzat să critice în mod public Moscova pentru invadarea Ucrainei.
Statele Unite ale Americii, India, Japonia şi Australia se opun oricărei „schimbări a statu-quo-ului prin forţă”, în special în regiunea Asia-Pacific, a declarat marţi premierul japonez Fumio Kishida, la sfârşitul unei reuniuni la Tokyo a aşa-numitei alianţei Quad, din care fac parte cele patru ţări.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua-india-japonia-si-australia-se-opun-oricarei-schimbari-a-statu-quo-ului-prin-forta-in-regiunea-asia-pacific-1950401
digi24
guvern
Pfizer anunță că pastila sa antivirală e foarte eficientă în prevenirea îmbolnăvirilor grave
Pfizer a declarat că pilula sa pentru tratarea Covid-19 s-a dovedit a fi foarte eficientă în prevenirea îmbolnăvirilor grave în rândul persoanelor cu risc. Se pare că este mai eficientă decât o ofertă similară de la Merck, care așteaptă autorizarea în SUA, a scris New York Times. Pfizer a anunțat vineri că, în cadrul unui studiu clinic cheie, s-a constatat că pilula sa pentru tratamentul Covid-19 a fost foarte eficientă în prevenirea îmbolnăvirilor grave în rândul persoanelor cu risc care au primit medicamentul la scurt timp după ce au prezentat simptome. Se pare că este mai eficientă decât o ofertă similară de la Merck, care așteaptă să primească autorizația FDA. Pastila Pfizer, care va fi vândută sub denumirea comercială Paxlovid, a redus riscul de spitalizare sau deces cu 89% atunci când a fost administrată în termen de trei zile de la debutul simptomelor. Pfizer a declarat că o comisie independentă de experți care a monitorizat studiul clinic a recomandat ca studiul să fie oprit mai devreme, deoarece beneficiile medicamentului pentru pacienți s-au dovedit a fi foarte convingătoare. Compania a precizat că intenționează să prezinte datele cât mai curând posibil la Food and Drug Administration pentru a obține autorizația de utilizare a pilulei în Statele Unite. Tratamentul ar putea deveni disponibil în următoarele câteva luni, deși este posibil ca stocurile să fie limitate la început. Pastilele Pfizer și Merck se adresează atât pacienților considerați cu risc ridicat, cum ar fi cei cu vârsta de peste 60 de ani sau cu afecțiuni precum obezitatea, care îi fac mai predispuși la consecințe grave ale Covid. Sosirea unei noi clase de pilule ușor de utilizat, care reduc dramatic spitalizările, ar putea contribui la coborârea cortinei peste faza cea mai severă a pandemiei, cel puțin în țările bogate, unde majoritatea adulților au fost vaccinați. Pfizer și Merck au declarat că au început deja să producă pilule și că intenționează să își intensifice producția în cursul anului viitor.
Pfizer a declarat că pilula sa pentru tratarea Covid-19 s-a dovedit a fi foarte eficientă în prevenirea îmbolnăvirilor grave în rândul persoanelor cu risc. .Se pare că este mai eficientă decât o ofertă similară de la Merck, care așteaptă autorizarea federală. Pastila Pfizer, care va fi vândută sub denumirea comercială Paxlovid, a redus riscul de spitalizare sau deces cu 89% atunci când a fost administrată în termen de trei zile de la debutul simptomelor.
https://alephnews.ro/guvern/pfizer-anunta-ca-pastila-sa-antivirala-e-foarte-eficienta-in-prevenirea-imbolnavirilor-grave/
alephnews
guvern
ANALIZĂ: Cât muncește și cât ne costă un parlamentar român
Că tot vin alegerile parlamentare, să-ți spun cât a muncit în ultima jumătate de an un parlamentar român. Să știi că senatorii au muncit cu 20 de zile mai mult decât deputații. În total, senatorii au fost la muncă 97 de zile în care au muncit în comisii sau în ședințe de plen. Deputații au fost la muncă doar 77 de zile din cele 135, ceea ce înseamnă o medie de 1,75 zile pe săptămână. Sigur, în restul timpului cât nu sunt în ședințe sau în comisii, se presupune că deputații muncesc în circumscripții. Pentru munca pe care o face plătim un senator cu de 11.000 de lei pe lună. Un președinte de comisie din Senat are un salariu mediu de 12.000 de lei, iar președintele Senatului ridică lunar circa 12.200 de lei.
În ultimele 6 luni, deputații și senatorii au avut 28 de săptămâni la muncă. Un deputat a lucrat circa 77 de zile, iar un senator 97 de zile. Indemnizația unui parlamentar variză între 11.000 – 12.000 de lei.
https://alephnews.ro/guvern/analiza-cat-munceste-si-cat-ne-costa-un-parlamentar-roman/
alephnews
guvern
2022, an cu creșteri salariale în Europa de Est. Va crește însă și inflația
În Ungaria, una dintre cele mai îndatorate economii din Europa de Est, salariile minime pe economie ale muncitorilor calificaţi şi necalificaţi vor creşte de la 1 ianuarie cu 20%, la echivalentul a 724 euro, respectiv 557 euro, scrie Ziarul Financiar. 2022 este an electoral acolo. Acestea ar fi creşteri fără precedent în ultimii ani, a ţinut să precizeze un reprezentant al guvernului maghiar. Angajatorii, în schimb, pentru a putea suporta povara suplimentară, vor primi o reducere a impozitului pentru contribuţii sociale cu 4 puncte procentuale, la 13%. De asemenea, este diminuată cu un punct procentual, la 10%, contribuţia plătită de firmele mici. Între timp, creşterea medie anuală a salariului brut a accelerat la aproape 9% în august, de la 8%, la echivalentul a 1.180 euro. Pe de altă parte, Ungaria se confruntă cu una dintre cele mai puternice inflaţii din UE, de 6,5% în octombrie (inflaţie anuală), iar analiştii prezic cote şi mai mari, de peste 7% în următoarele şase luni. Banca centrală maghiară se luptă cu inflaţia încă din iunie prin majorări lunare ale dobânzii de politică monetară, dar preţurile au continuat să urce şi de aceea analiştii mai cred că şi dobânzile îşi vor continua creşterea până la cote apreciabile, după cum scrie Euractiv. Însă cazul Ungariei este unic în Europa de Est doar prin forţa mai mare a dinamicilor. Salariile cresc peste tot în regiune, unde guvernele s-au angajat în proiecte cu cheltuieli sociale costisitoare, cu tentă electorală. Iar inflaţia accelerează şi ea, la fel şi dobânzile de referinţă. Bogdan Cojocaru În septembrie, guvernul Poloniei a anunţat majorarea cu 7,5% a salariului minim pe economie în 2022, la 661 euro, scrie The First News. Plusul de bani va aduce gospodăriilor poloneze venituri suplimentare de un miliard de euro, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a finanţelor lor, spune un ministru polonez. Guvernul a calculat că din 2015 şi până în prezent salariul minim lunar din Polonia a crescut cu 72%. Analiştii spun că salariile de anul viitor sunt totuşi mai mici decât cele cerute de sindicate. Banca centrală prognozează o inflaţie de aproape 5% pentru anul acesta şi de aproape 6% în 2022. Spre deosebire de banca naţională a Ungariei, cea poloneză nu s-a grăbit să urce dobânzile, ci a aplicat majorări mai târziu, dar în supradoze. Rata de inflaţie a atins aproape 7% în octombrie, potrivit unei estimări oficiale provizorii. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de doar 2,5%. Şi în Cehia salariile vor creşte din ianuarie. Salariul minim lunar va fi fi majorat cu o sumă rotundă, 1.000 de coroane (40 de euro), la 16.200 de coroane (643 euro), potrivit Prague Morning. În Cehia, cea mai dezvoltată economie est-europeană, salariul minim este plătit către 150.000 de persoane dintr-un total de patru milioane de angajaţi, însă este folosit ca reper pentru creşterea salariilor din mai multe profesii, cum ar fi cele din serviciile publice şi administraţie, precum şi cele ale angajaţilor care nu sunt acoperiţi de acorduri colective. În Ungaria, acordul negociat de guvern cu sindicatele şi angajatorii nu se poate extinde dincolo de 2022 din cauza întreruperilor de pe lanţurile de aprovizionare şi pentru că pandemia loveşte din nou, a spus un reprezentant al executivului. Dar discuţiile continuă. Analiştii de la ING au remarcat că după paralizia economică produsă de pandemie, dinamica salarială şi-a revenit la viaţă. În sectorul public, creşterile au fost de 11% în august, mai lente decât cele din luna anterioară. În sectorul privat, avansul a fost mai modest, de 7%, dar mai accelerat. Aceasta înseamnă că angajatorii privaţi au devenit motorul creşterilor salariale. Iar acest lucru poate fi explicat prin amplificarea presiunilor cauzate de penuria de forţă de muncă. 2022 este an electoral în Ungaria, iar comentatorii spun că, aşa cum se prezintă situaţia în prezent, opoziţia are şanse reale să câştige pentru că pare că reuşeşte să facă front comun împotriva premierului Viktor Orban şi partidului său. În octombrie, Orban a lansat o campanie de cheltuieli de 6,5 miliarde euro prin care, spune el, va fi stimulată economia prin creşterea puterii de cumpărare. Însă această putere de cumpărare este erodată de inflaţie. Cel mai costisitor element al programului de cheltuieli este un pachet de returnări de taxe de 1,65 miliarde euro de care gospodăriile vor beneficia chiar înainte de alegeri, în aprilie, scrie Bloomberg. Un alt element este eliminarea impozitului pe venit pentru persoanele cu vârste mai mici de 25 de ani. Guvernul îşi justifică această campanie de cheltuieli prin faptul că economia merge mai bine decât în cele mai frumoase vise.
Anul 2022 va fi anul creşterilor salariale în Europa de Est. Dar creşte şi inflaţia, iar dobânzile urcă.
https://alephnews.ro/guvern/2022-an-cu-cresteri-salariale-in-europa-de-est-va-creste-insa-si-inflatia/
alephnews
guvern
Nicolae Ciucă merge, miercuri, alături de președintele Klaus Iohannis, la Chișinău
Prim-ministrul va participa, împreună cu şeful statului, la convorbirile oficiale cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Conform Administraţiei Prezidenţiale, miercuri după-amiază preşedintele României va fi primit de omologul moldovean, Maia Sandu. Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale. La finalul acestora, Klaus Iohannis şi Maia Sandu vor susţine declaraţii de presă comune. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, pe 3 martie, demersul omologului său de la Chişinău, Maia Sandu, privind semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi subliniază că România va acorda tot sprijinul în această acțiune. De asemenea, în discuțiile cu partenerii occidentali, șeful statului a cerut susținerea Republicii Moldova atât în ceea ce privește valul de refugiați din Ucraina, cât și în reducere dependenței energetice a Moldovei de Rusia.
Premierul Nicolae Ciucă va efectua, miercuri, alături de preşedintele Klaus Iohannis, o vizită în Republica Moldova, informează Biroul de presă al Guvernului.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/nicolae-ciuca-merge-marti-alaturi-de-presedintele-klaus-iohannis-la-chisinau-1873537
digi24
guvern
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Directorul serviciilor de informaţia din SUA, Avril Haines, a declarat, miercuri, că agenţiile de informaţii americane nu ştiu exact când şi cum a fost transmis iniţial Covid-19, relatează Reuters. "Comunitatea de informaţii nu ştie exact unde, când sau cum a fost transmis iniţial virusul Covid-19”, a declarat Haines în Senatul american. Ea a menţionat două ipoteze: A apărut în urma contactului uman cu animale infectate sau este rezultatul unui accident de laborator.
Serviciile de informaţii americane nu ştiu exact unde, când şi cum a apărut Covid-19.Sunt luate în calcul două ipoteze, spune Avril Haines, şefa serviciilor de informaţii. Una dintre ipoteze se referă la Covid-19 ca fiind rezultatul unui accident de laborator.
https://alephnews.ro/guvern/precizari-despre-originea-coronavirusului/
alephnews
social
Raluca Turcan: Pregătim un proiect să existe opţiunea pensionării la 70 de ani
"Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi - să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat”, a spus Turcan într-o conferință de presă.
Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege care să dea opțiunea pensionării la vârsta de 70 de ani, pentru cei care doresc acest lucru, a spus ministrul Raluca Turcan. Ea a spus că angajații din sistemul de stat vor putea să aleagă dacă se pensionează la termen sau continuă să lucreze până la 70 de ani, dar nu vor putea cumula salariul cu pensia.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/raluca-turcan-pregatim-un-proiect-sa-existe-optiunea-pensionarii-la-70-de-ani-1441891
digi24
sanatate
HARTA. Județele care nu mai au locuri la terapie intensivă pentru pacienții COVID
Conform celui mai recent bilanț, 370 de pacienți sunt intubați și 1254 sunt conectați la oxigen. Din cele 1417 de terapie intensivă pentru pacienții COVID, mai sunt libere doar 200 în toată țara. 11 județe nu au deloc locuri libere la ATI. Este vorba despre Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița , Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Teleorman și Vaslui. În București mai sunt libere doar 26 paturi de terapie intensivă. Spitalele care nu mai au niciun loc disponibil sunt Malaxa, Marius Nasta, Marie Curie, Carol Davila, Victor Babeș și Sf. Ioan.
Încă 6.333 români au fost confirmați cu noul coronavirus de ieri și până azi. În acest moment sunt 1.288 de pacienţi în secţiile de terapie intensivă, iar 370 dintre ei sunt intubaţi. Presiunea este mare mai ales pe ATI, în condițiile în care mai multe județe nu mai au paturi libere pentru pacienții COVID în stare gravă.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/harta-judetele-care-nu-mai-au-locuri-la-terapie-intensiva-pentru-pacientii-covid-1416839
digi24
guvern
Daniel Barbu a demisionat de la șefia Autorității Electorale Permanente
Daniel Barbu a confirmat, pentru Agerpres, demisia din funcția de președinte al AEP. "Mi-am depus vineri demisia din motive personale", a declarat, luni, Daniel Barbu.-----Conform surselor politice, conducerea AEP ar urma să fie preluată de trezorierul Partidului Social Democrat, Mircea Drăghici. Duminică, partidul Pro România i-a solicitat demisia de urgenţă preşedintelui AEP, Daniel Barbu, "posibil candidat ALDE la Parlamentul European”, pentru că, aşa cum susţineau reprezentanţii formaţiunii, acesta ar fi încălcat principiul imparţialităţii prin participarea sa la şcoala politică de iarnă a tineretului ALDE. "Tăriceanu doreşte ca Iohannis să fie un preşedinte imparţial, dar îl împinge pe Daniel Barbu să fie un preşedinte (de AEP) care încalcă chiar principiul prevăzut de lege - al imparţialităţii! Daniel Barbu, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente şi posibil candidat ALDE la Parlamentul European, a participat ieri la şcoala politică de iarnă a tineretului ALDE. Ştim cu toţii că domnul Barbu a fost membru ALDE, nu ştim dacă mai este, dar sigur s-a comportat ca atare în exerciţiul de conducere a AEP. Lucrurile se agravează însă atunci când chiar domnia sa urmează să candideze şi organizează alegerile în acelaşi timp! Solicităm public demisia de urgenţă a preşedintelui AEP pentru a garanta un proces electoral fără suspiciuni!”, a declarat vicepreşedintele formaţiunii, Răzvan Mitu, într-un comunicat transmis duminică. Totodată, el a precizat că Parlamentul ar trebui "să se autosesizeze în cazul încălcării evidente a legii”, întrucât conducerea AEP este numită de forul legislativ. "Nu avem această aşteptare, având în vedere preocuparea pentru respectarea legii a celor care conduc cele două Camere, dar trebuie remarcată dubla măsură a domnului Tăriceanu care consideră că este o problemă că domnul Iohannis şi-a anunţat candidatura: 'cât mai este el preşedinte şi cât este candidat'. Pe de altă parte, îl încurajează pe domnul Barbu să participe la evenimente politice, să creeze suspiciuni pe organizarea alegerilor, să candideze din funcţia de preşedinte AEP”, a arătat reprezentantul Pro România. Daniel Barbu a fost validat de Parlament pentru funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în mai 2017, cu 241 voturi "pentru” şi 63 "împotrivă”. Fostul ministru al Culturii a fost propus de ALDE pentru această funcție și a concurat cu Maria Krause, propusă de USR. Fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta, Daniel Barbu a fost, de-a lungul anilor, protagonistul mai multor gafe. Ultima dintre ele, pentru care ulterior și-a cerut scuze, a fost declarația potrivit căreia profesia de politician este una "mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, declarație care a stârnit un val de critici și indignare. În 2013, el a fost nevoit să-și dea demisia din postul de ministru după ce a comparat bugetul programului de prevenire HIV cu bugetul programelor ministerului pe care îl conducea.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, a demisionat de la conducerea instituţiei. Acesta a invocat motive personale. Duminică, reprezentanții Pro România i-au solicitat demisia pe motiv că s-ar ocupa de organizarea alegerilor europarlamentare deși intenționează să candideze pe lista ALDE.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/surse-daniel-barbu-a-demisionat-de-la-sefia-autoritatii-electorale-permanente-1083947
digi24
social
Gabriela Firea: Cine poate să stea acasă, cel puțin până la prânz
"Liniile RATB sunt funcţionale. Avem 770 de autobuze, 250 de tramvaie. Am suplimentat parcul RATB cu 30% pentru a face faţă. La 11.oo specialiştii spun că ninsoarea se va mai potoli, dar va ninge până la prânz. Bucureștiul nu e blocat. Se poate circula cu RATB-ul. Dacă nu trebuie să ajungă urgent oriunde să renunţe la calătorie măcar până la prânz, pentru că atunci se va putea interveni mai eficient, nu doar pe bulevarde, ci si pe secundare. În sectorul 5 a fost o situație mai dificilă. Acoperișul fostei fabrici de bere s-a prăbuşit. Am luat măsuri. S-a împrejmuit zona, s-a oprit circulaţia - am avut două linii deviate. Nu e pericol”, a spus Gabriela Firea. Primarul a adăugat că decizia de a închide școlile a fost una "înțeleaptă”. "Soluţia închiderii şcolilor a fost una înteleaptă, chiar dacă au fost nemulţumiri. Sunt peste 250 de mii de elevi. Vă imaginaţi ce ar fi însemnat deplasarea”, a spus Firea. Gabriela Firea a precizat că nu se vor putea debloca toate străzile laterale. Primarul a mai spus că toate Unităţile de Primiri Urgenţe ale celor 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei sunt deschise. "De la 22.oo ninge abundent. Ninsoarea nu se va opri. Intervenţia va continua toată ziua şi mâine. Nu se vor putea debloca toate lateralele. Suntem în comandament de iarnă. Acționăm cu celeritate. Toate unitățile de primiri urgențe sunt funcţionale”, a spus primarul.
Primarul general al Capitalei a declarat că în București se circulă în condiții de iarnă, dar că liniile RATB au fost suplimentate și sunt funcționale. De asemenea, Gabriela Firea i-a îndemnat pe cei care nu trebuie să iasă din casă în mod obligatoriu să stea acasă cel puțin până la ora prânzului.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/gabriela-firea-cine-poate-sa-stea-acasa-cel-putin-pana-la-pranz-647442
digi24
guvern
Legea vânătorii a fost contestată la CCR de Klaus Iohannis. Președintele nu este de acord cu vânătoarea „cu păsări de pradă”
"La data de 8 octombrie 2020, Parlamentul României a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006. Actul normativ, în forma transmisă la promulgare, modifică art. 28 lit. b) din Legea nr. 407/2006, în sensul reducerii termenului de stagiatură de la un an la 6 luni, pentru solicitantul care intenționează să dobândească permis de vânătoare permanent, sub îndrumarea organizației vânătorești care gestionează cel puțin un fond cinegetic și completează alin. (1) al art. 33 al aceluiași act normativ introducând un nou mijloc de practicare a vânătorii, și anume cu păsări de pradă”, arată Președinția. Iohannis acuză că, prin modul în care a fost adoptată însă, precum și prin conținutul normativ, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine Constituției. "În data de 10 iunie 2020, Senatul, în calitate de primă Cameră competentă, a respins propunerea legislativă care, potrivit expunerii de motive a inițiatorilor, viza procedura de obținere a despăgubirilor, în cazul prejudiciilor produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, precum și modalitatea folosirii pe timp de noapte a mijloacelor de vizualizare moderne pentru vânarea speciilor mistreț, șacal și vulpe. Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a eliminat toate dispozițiile introduse de inițiatori. Mai mult, a operat modificări ce se îndepărtează de la obiectul avut în vedere de aceștia, modificând durata stagiului pentru dobândirea permisului permanent de vânătoare și introducând un nou mijloc de practicare a vânătorii, și anume cu păsări de pradă. Astfel, analizând parcursul legislativ al legii criticate și comparând formele acesteia din momentul inițierii și de la momentul adoptării, apreciem că legea dedusă controlului este semnificativ modificată de către Camera decizională față de forma inițiatorului și a primei Camere sesizate”, se arată în sesizarea adresată CCR. Iohannis menționează că textele noi adoptate de Camera Deputaților nu au făcut obiectul inițiativei legislative, iar prima Cameră sesizată nu a avut ocazia să le analizeze, să le dezbată și să hotărască asupra lor. "Apreciem că, în cazul de față, Camera Deputaților a realizat modificări și completări de concepție a reglementării, ce sunt de natură să determine încălcarea principiului bicameralismului. Astfel, constatăm că în Camera decizională s-au produs modificări și completări de esență față de forma inițiatorului și, implicit, de forma primei Camere sesizate. Articolul unic, punctul 2 din legea dedusă controlului de constituționalitate, completează art. 33 alin. (1) din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, în sensul introducerii unei noi modalități de practicare a vânătorii, și anume cu păsări de pradă. "Menționăm că în cuprinsul Legii pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, la art. 42 alin. (1) lit. q) se prevede că practicarea vânătorii cu păsări de pradă constituie infracțiune de braconaj și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Potrivit art. 17 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative se va urmări abrogarea expresă a dispozițiilor legale căzute în desuetudine sau care înregistrează aspecte de contradictorialitate cu reglementarea preconizată. În cazul de față, legiuitorul nu a respectat dispozițiile cuprinse în Legea nr. 24/2000, cu privire la contradictorialitatea dispozițiilor, deoarece, potrivit reglementării nou introduse, practicarea vânătorii cu păsări de pradă este autorizată, însă, conform dispozițiilor în vigoare, practicarea vânătorii cu păsări de pradă constituie infracțiune de braconaj. Astfel, în cazul intrării în vigoare a legii deduse controlului de constituționalitate, în același act normativ se vor afla două dispoziții contradictorii, aspect ce conduce la imposibilitatea aplicării legii, cu privire la modalitatea de practicare a vânătorii cu păsări de pradă”, adaugă șeful statului. Președintele Iohannis critică lipsa definiției sintagmei "păsări de pradă”, precum și a modalității de desfășurare a vânătorii cu păsări de pradă, apreciază că norma nou introdusă are un conținut neclar. "Vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 este neconstituțională, în ansamblu”, conchide Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis sesizează CCR cu privire la modificările aduse Legii vânătorii, respectiv reducerea duratei stagiului pentru dobândirea permisului permanent de vânătoare și introducerea unui nou mijloc de practicare a vânătorii, anume cu păsări de pradă.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/lege-vanatorii-a-fost-contestata-la-ccr-de-klaus-iohannis-presedintele-nu-este-de-acord-cu-vanatoarea-cu-pasari-de-prada-1391610
digi24
economic
Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale din Turcia după scăderea valorii lirei
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe guvernatorul băncii centrale a țării și l-a înlocuit cu un fost ministru de finanțe. Această măsură vine în contextul scăderii record pe care a înregistrat-o lira turcească, ca efect al politicilor implementate de banca centrală. Murat Uysal a fost guvernatorul băncii centrale doar 16 luni din cei patru ani de mandat, acesta fiind demis prin mandat prezidențial în primele patru orie ale zilei de sâmbătă. Însă nu i-au fost comunicate și motivele clare pentru care a fost înlocuit. De-a lungul mandatului său, Uysal a rezistat eroic criticilor aduse de investitori pentru reducerea ratelor dobânzii, chiar dacă moneda a pierdut peste 30% din valoarea sa în raport cu dolarul, în acest an.
Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale a țării. Guvernatorul Murat Uysal va fi înlocuit de fostul ministru de finanțe. Uysal este acuzat că a contribuit la scăderea valorii lirei prin reducerea ratelor dobânzilor .
https://alephnews.ro/economie/erdogan-l-a-demis-pe-guvernatorul-bancii-centrale-din-turcia-dupa-scaderea-valorii-lirei/
alephnews
guvern
CTP, despre declarațiile lui Voiculescu privind cifrele COVID: Încercare politică de a arăta că ieri a fost întunericul și azi e lumina
Dl. ministru Voiculescu a emis această avertizare, să nu se relaxeze nimic, pentru că avem un caz de virus britanic nu știu pe unde în județul Ilfov. Și or să mai fie, pentru că e imposibil să scăpăm. Nu avem și noi tulpină de virus britanică sau sud-aficană? Însă ce spune dl ministru Voiculescu? Spune: nu cred că a scăzut sub 3 la mie rata de infectare în București. Iată ce vorbeam în emisiunea trecută despre rațiune și credință. Iată o credință, este credincios, pentru că și dacă spui: nu cred, tot credincios ești, în contrariu. Ce e aia, nu cred? Are la dispoziție un întreg aparat care poate produce cifre de felul acesta, cu asta se ocupă Ministerul Sănătății. Trebuia să vină să ne spună: iată cifrele pe care le-a găsit Corpul de Control sau nu știu ce alt organism și care nu corespund cu acest 3%, sau 2,52%, cât s-a obținut acum, după 3 zile, pe baza căruia, conform legii – legal e corect ce se face acum – se ia hotărârea relaxării. Ce e aia, nu cred? Nu a venit cu dovezi, cu demonstrații, dl. ministru. Dl ministru practic acuză vechea conducere a Ministerului Sănătații, liberală, că a comunicat prost cifrele cu oamenii și că de aceea s-a generat neîncredere în vaccin și în măsurile sanitare. Asta ne spune dl Voiculescu, într-o încercare politică destul de clară de a arăta că ieri a fost întunericul cu alde Tătaru și liberalii și azi e lumina cu dl Voiculescu, fără să ofere niște dovezi. Apoi, dl Voiculescu este totuși dezamăgitor pentru mine, are un început de mandat care nu prea îmi place. Îmi puneam speranța că va face niște lucruri bune. Nu știu ce s-a schimbat. De pildă, în disputa pe care a avut-o cu Emil Boc (primarul municipiului Cluj Napoca, n. r.), nu are câtuși de puțin dreptate dl Voiculescu, s-a și dovedit după aceea, s-a liniștit treaba. Se apucă să le spună primarilor că ei trebuie să plătească vaccinarea, centrele și toată operațiunea logistică trebuie plătită din fondurile primăriilor și nu din fondurile Guvernului, ca și cum asta n-ar fi fost o operațiune la nivel național, hotărâtă prin Guvern, cu președintele, cu CSAT-ul. Era redusă la nivelul competențelor locale, competențe, adică, să dea banii. Ceea ce nu numai că nu era în regulă din punct de vedere procedural, contrazicea și o afirmație oficială făcută de președintele Iohannis și de Guvern, de toată conducerea țării, și anume că vaccinul este gratuit. Dacă te apuci să iei banii cetățenilor de la primărie, banii ăia sunt pentru servicii în favoarea cetățenilor. Practic, luând bani de acolo pentru vaccinare, vaccinul nu mai e gratuit, pentru că banii ăia îi scoți din buzunarul locuitorilor. Apoi, îl bate gândul să îl schimbe pe dl Gheorghiță de la conducerea Comitetului național pentru vaccinare, la care, firește, îi spune prim-ministrul Cîțu că așa ceva nu se poate, nu depinde de dl Voiculescu schimbarea șefului acelui comitet, e în directa mea atribuție, eu îl schimb sau nu. Ei, să vii cu o astfel de idee, să te apuci să schimbi în plin proces de vaccinare, să vii cu această idee de schimbare a domnului Gheorghiță, cu contre care ajung în spațiul public cu șeful acestui comitet. Dacă erau niște probleme, le discutai acolo, nu te apuci să forțezi lucrurile în felul ăsta, cum a continuat acum cu forțarea, acuzând practic fosta conducere a Ministerului Sănătății că nu a comunicat cifrele cum trebuie și de aici teoriile conspirației și scepticismul față de vaccin al cetățenilor. Nu, scepticismul față de vaccin rezultă din Facebook și din Twitter, acolo, unde s-au dezvoltat monstruozitățile alea, de acolo rezultă. Și din lipsa de educație.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre scrisoarea trimisă de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, prin care cerea menținerea restricțiilor din Capitală, și despre declarația oficialului că a pornit „transparentizarea datelor” privind evoluția COVID-19 în România. De asemenea, gazetarul a criticat poziția ministrului Sănătății în disputa cu primarii privind plata cheltuielilor pentru vaccinare.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ctp-despre-declaratiile-lui-voiculescu-privind-cifrele-covid-incercare-politica-de-a-arata-ca-ieri-a-fost-intunericul-si-azi-e-lumina-1438874
digi24
guvern
FMI: Din cauza războiului, în anul 2023 vom intra în recesiune
Președintele și directorul general al Fondului Monetar, Kristalina Georgieva: "Din cauza războiului, în 2023 vom intra în recesiune.” În timp ce miniştrii G20 şi guvernatorii băncilor centrale se reunesc la Bali în această săptămână, aceştia se confruntă cu o perspectivă economică globală care s-a "întunecat semnificativ” , a declarat şeful Fondului Monetar Internaţional. Kristalina Georgieva a sugerat că FMI îşi va reduce aşteptările privind creşterea economică globală în această lună, declarând că perspectivele rămân "extrem de incerte” şi dând vina pe războiul din Ucraina, o inflaţie mai mare decât se aştepta şi pe pandemia Covid în curs. Într-o declaraţie, ea a spus: "Va fi un 2022 dificil şi, posibil, un 2023 şi mai greu, cu risc crescut de recesiune. Tragedia umană a războiului din Ucraina s-a agravat. La fel, are şi impactul economic, în special prin şocurile preţurilor mărfurilor care încetinesc creşterea şi exacerbează o criză a costului vieţii care afectează sute de milioane de oameni – şi în special oamenii săraci care nu îşi pot permite să-şi hrănească familiile. Şi este doar din ce în ce mai rău.” Miniştrii de finanţe ale G20 şi guvernatorii băncilor centrale se pregătesc să se întâlnească la Bali, unde vor discuta despre economia globală, inclusiv despre securitatea alimentară şi impactul războiului din Ucraina. Georgieva a cerut "acţiuni decisive şi o cooperare internaţională puternică, condusă de G20”. Guvernatorul băncii centrale a Indoneziei, Perry Warjiyo, este precaut cu privire la perspectiva de a ajunge la un acord cu privire la calea de urmat, spunând: "Sperăm să fie mai bun, dar bineînţeles să ne pregătim pentru ce e mai rău”. Georgieva a spus că inflaţia s-a "extins dincolo de preţurile alimentelor şi energiei”, ceea ce a determinat multe bănci centrale să crească costul împrumuturilor, ceea ce a spus că va "trebuie să continue”.
Președintele și directorul general al Fondului Monetar, Kristalina Georgieva: „Din cauza războiului, în 2023 vom intra în recesiune.”.Miniştrii de finanţe ale G20 şi guvernatorii băncilor centrale se pregătesc să se întâlnească la Bali, unde vor discuta despre economia globală, inclusiv despre securitatea alimentară şi impactul războiului din Ucraina. Kristalina Georgieva a cerut „acţiuni decisive şi o cooperare internaţională puternică, condusă de G20”.
https://alephnews.ro/guvern/fmi-din-cauza-razboiului-in-anul-2023-vom-intra-in-recesiune/
alephnews
social
De ce cred oamenii în teoriile conspirației? Antropologul Radu Umbreș: Nu sunt oameni needucați. Se simt excluși din societate
"Este clar că există niște teorii ale conspirației, explicații alternative față de versiunea oficială care circulă în spațiul public. Am auzit aceșt termeni, de bazaconii sau de ciudați. Cred că este o problemă dacă îi vedem așa. Ele sunt niște explicații care au o anumită coerență, dar sunt improbabile, nu sunt susținute de dovezile empirice. Întrebarea e de ce anumiți oameni ajung să le creadă și există un număr de oameni care le cred. Putem să înțelegem de ce anumite teorii ale conspirației prind la anumiți oameni. Ei nu sunt nici proști, nici răi. Sunt anumite mecanisme și sociale și mentale care ne fac predispuși la a le crede, de aceea oameni de lângă noi cred în lucruri cum că virusul ar fi făcut în laborator sau că nu există, sau că cineva profită de pe urma acestei pandemii. În acest moment lucrez împreună cu colegul meu Cătălin Stoica, de la SNSPA, pe niște date empirice. Am întrebat oamenii în ce teorii ale conspirației cred. Ei nu sunt foarte mulți. Există. Însă putem vedea cum arată acești oameni care cred în ele”, a afirmat Radu Umbreș.Citește și: Dialoguri halucinante despre COVID la cârciumă: "Bagă în tratament cipul și ești controlat!”. "Se dă bani!”. "S-a băgat și la VIP-uri”El a spus că oamenii care au cel mult studii liceale cred cel mai puțin în teoriile conspirației. De asemenea, profilul unei astfel de persoane arată că se simte singură sau că se bazează adesea pe intuiția personală. "În primul rând, sunt niște oameni care sunt deseori marginali în societate. Nu se simt incluși. Poate au poziții politice extreme. Sunt de asemenea oameni care se simt cumva mai jos în societate, că au statut mai scăzut. Nu sunt neapărat oameni care să nu fie educați. E un stereotip. Oamenii care au studii până la liceu sunt cei care cred cel mai puțin în teoriile conspirației. Aunci când controlăm pentru alte variabile, care țin și de psihicul uman, sunt oameni care deseori cred că au dreptate și sunt foarte convinși de părerile lor, care nu vor neapărat să învețe de la ceilalți. Se simt într-un fel superiori. Sunt oameni care nu sunt deschiși neapărat către dialog. Sunt oameni care au o părere foarte bună despre ei. În același timp se simt și singuri. Sunt oameni care își cred foarte mult propriile intuiții. Un exemplu foarte simplu, o problemă de matematică: un pâlc de nuferi este pe un lac, în fiecare zi își dublează suprafața, în 48 de zile va acoperi tot lacul. În câte zile va acoperi jumătate din lac? Pentru foarte mulți dintre noi răspunsul este 24, dar este greșit. Este 47. Dacă răspunzi greșit la această întrebare, atunci ai încredere în intuiția ta, că știi tu ceva despre virus, că există o poveste acolo. Asta explică de ce foarte mulți dintre noi ajung să creadă într-o variantă sau alta, sau mai multe, într-o măsură mai mare sau mai mică. Nu sunt oameni ciudați, ci pur și simplu oameni cu anumite trăsături și trebuie incluși în societate, cu care trebuie să se discute”, a spus antropologul. Citește și: Un preot le cere oamenilor să nu mai creadă în conspirații și să-și vaccineze copiii: Să terminăm cu prostiile, să ne informăm mai bineRadu Umbreș a mai explicat că oamenii în vârstă tind să creadă în astfel de teorii, probabil și din cauză că au trăit în perioada comunistă. De asemenea, antropologul a explicat cum gândesc astfel de persoane. "Problema, din punctul de vedere al viziunii politice, este vorba de încrederea pe care acești oameni o au în sistem. Oamenii în vârstă tind mai repede să creadă în teoriile conspirației, s-ar putea datorită faptului că au fost expuși la perioada comunistă, în care au existat teorii ale conspirației, pentru că versiunile oficiale nu erau crezute, pentru că era totul propagandă. Poate simt în momentul de față că ceea ce faceți și dumneavoastră este propagandă, ce fac eu este propagandă. În cine să ai încredere? Poți să ai încredere în sistemul educațional. OK, sunt doctor în antropologie socială, dar sunt o grămadă de oameni cu doctorate. Pe cine să cred? Dacă o să vină altcineva cu altă diplomă și vine cu această teorie, poate vei avea încredere în el, mai ales dacă ți se pare intuitiv corectă. De aceea este foarte important ca oamenii să aibă încredere în autorități. Eu nu știu că virusul există. Dumneavoastră nu știți că virusul există. Dacă o să luăm un microscop, n-o să deosebim virusul ăsta de bacilul tuberculozei. Nu suntem experți. Există niște experți care știu ce înseamnă virusul, cum poate fi ținut sub control, ce se poate face din punct de vedere social, politic, ca să trecem prin criza asta. Pe de o parte, trebuie să avem încredere în ei că știu mai bine, pe de cealaltă parte trebuie ei să ne dovedească că știu ce vorbesc. Studiul nostru confirmă ce s-a văzut în foarte multe societăți. Nu suntem unici, buricul pământului”, arată cercetătorul. El spune că studiile cercetătorilor din alte țări arată că oamenii pot fi convinși să își schimbe viziunea despre o teorie, dar "există și o mică minoritate care nu poate fi convinsă”.Soluția este comunicarea cu bune intenții și informativă. "De obicei, ne schimbăm percepțiile, opiniile greșite când suntem prezentați cu argumente bune, dar care vin din partea cuiva în care avem încredere că este competent și mai ales benevolent. Nimeni vreodată nu a auzit că altul i-a spus că «ești prost». Și ai spus: «O, da. Wow, sunt prost, nu m-am mai gândit până acum la asta». Făcându-i proști, ciudați, nu vom reuși să-i convingem. Dimpotrivă. Toți avem frici, semne de întrebare. Trebuie să intrăm în conversație și să aflăm răspunsuri. Ei au nevoie de niște răspunsuri mai bune decât cele pe care le oferă teoriile conspirației”, a conchis antropologul.
Antropologul Radu Umbreș a declarat, la Digi24, că oamenii care cred în teorii ale conspirației despre pandemia de coronavirus sau alte subiecte sunt de fapt educați. Acesta spune însă că anumite mecanisme sociale și mentale fac unele persoane predispuse să susțină astfel de idei. Datele adunate de antropolog într-un studiu despre cum gândesc oamenii care cred în teorii ale conspirației arată că, de obicei, ei nu se simt incluși în societate sau nu au încredere în autorități. El spune, de asemenea, să nu tratăm cu dispreț sau să criticăm oamenii care au astfel de convingeri, soluția fiind comunicarea constructivă.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/de-ce-cred-oamenii-in-teoriile-conspiratiei-antropologul-radu-umbres-nu-sunt-oameni-needucati-se-simt-exclusi-din-societate-1342495
digi24
guvern
Bogdan Aurescu rămâne ministru de Externe. Care sunt prioritățile de guvernare la capitolul politică externă
"Daţi-mi o bună politică internă, ca să pot face o bună politică externă”, spunea omul politic Nicolae Titulescu. Cât de bine se aplică și în zilele noastre, rămâne de văzut. Deocamdată avem un nou Guvern. Bogdan Nicolae a vorbit pentru Aleph News despre prioritățile din planul de guvernare la capitolul politică externă.
Pilonii principali ai polticii externe a României sunt neschimbați. Bogdan Aurescu rămâne minstrul de Externe al României. Printre prioritățile din planul de guvernare se află diaspora și sprijinirea românilor plecați în străinătate.
https://alephnews.ro/guvern/bogdan-aurescu-ramane-ministru-de-externe-care-sunt-prioritatile-de-guvernare-la-capitolul-politica-externa/
alephnews
externe
Rușii din străinătate descoperă că banii lor sunt „toxici”, chiar dacă nu se află pe lista sancțiunilor
Împreună cu soția, Tatiana Fokina, multimilionarul spune că a trimis patru camioane cu echipamente medicale și de protecție în Polonia pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, după invazia rusă din 24 februarie. Cicivarkin spune că a condus el însuși primul camion. Dar antreprenorul în vârstă de 48 de ani, un vechi critic al președintelui rus Vladimir Putin, a spus că unul dintre conturile sale bancare elvețiene a fost înghețat. Cicivarkin a refuzat să spună despre ce bancă este vorba. Cicivarkin face parte dintr-un număr tot mai mare de ruși care trăiesc în străinătate și care întâmpină probleme în accesarea propriilor bani, chiar dacă nu sunt ținta directă a sancțiunilor occidentale. Reuters a intervievat nouă ruși care trăiesc în străinătate, precum și pe managerii bunurilor lor, avocați, consilieri fiscali, brokeri imobiliari și de artă. Concluzia este că sancțiunile occidentale menite să pedepsească cercul apropiat al lui Putin îi ating, de asemenea, pe deținătorii de pașapoarte rusești. Patru ruși care trăiesc în străinătate și care au dublă cetățenie au spus că băncile le îngheață conturile sau plățile din Londra, Zurich și Paris. Un imigrant bogat din Londra a spus că a început să facă cumpărături cu numerar. Doi manageri de averi și un avocat au spus că cererile pentru conturi bancare ale clienților ruși au fost respinse. Băncile au spus că iau măsuri de precauție suplimentare cu banii rușilor. Și trei brokeri au spus că unele tranzacții imobiliare și cu obiecte de artă au fost suspendate. Un avocat canadiano-american a spus că clienților săi ruși le este frică să plece în călătorii internaționale de teamă să nu fie opriți la vamă, deoarece băncile occidentale aruncă o mare suspiciune asupra banilor rusești, chiar și asupra donațiilor către organizații caritabile. Pașapoartele duble nu mai oferă căi de ieșire ca pe vremuri. "Am de-a face cu ruși care nu pot ieși din hoteluri, cu studenți care nu au bani deoarece cardurile lor de credit nu au valoare”, a spus Bob Amsterdam, partener fondator al firmei de avocatură Amsterdam & Partners, cu sediul la Washington și Londra. "Băncile refuză conturile bancare rusești, își închid ușile în fața rușilor. Firmele de avocatură de top din Londra și-au închis porțile în fața rușilor”, a adăugat Amsterdam. "În prezent, tot ce este rusesc este toxic, ceea ce înseamnă că toată lumea încearcă să fie extrem, extrem de atentă în ceea ce privește clienții ruși”, a spus un avocat care are dublă cetățenie, rusă și britanică, și care conduce o firmă de avocatură în Zurich. Reuters a relatat luna aceasta că autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene le-au spus unor bănci să verifice tranzacțiile tuturor clienților ruși și belarusi, inclusiv rezidenților UE. Unii administratori de avere din Europa au încercat să se distanțeze de consecințele economice și politice. Julius Baer, din Elveția a început luna aceasta să blocheze noi afaceri cu clienții ruși, au declarat două surse familiare cu operațiunile. CEO-ul UBS, Ralph Hamers, a spus că toți deținătorii de pașapoarte rusești au devenit practic "semi-sancționați”.Julius Baer a spus că nu acceptă noi clienți ruși cu domiciliul în Rusia, dar continuă să deservească clienții ruși existenți "în conformitate cu toate legile, reglementările sau sancțiunile aplicabile”.
Eevgheni Cicivarkin, un magnat al telecomunicațiilor care a fugit din Rusia în 2008 și a devenit proprietar de restaurant la Londra, este de mult un susținător vocal al Ucrainei. Dar fondurile lui au fost blocate de o bancă elvețiană, iar cazul lui nu este singular, relatează Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusii-din-strainatate-descopera-ca-banii-lor-sunt-toxici-chiar-daca-nu-se-afla-pe-lista-sanctiunilor-1888945
digi24
externe
Rusia amenință că va lovi centrul de comandă de la Kiev. Biden anunță transfer de artilerie, blindate şi elicoptere către Ucraina
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI. Efectele razboiului din ucraina. Clădiri bombardate, crime de razboi, jumătate din țară minată. FOTO: Profimedia Images Deschide galeria foto ACTUALIZARE 23:22 Forțele ruse au "moralul scăzut”, iar o parte din soldații tineri se confruntă cu sentimente de "dezamăgire”, a spus miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferință de presă, rugat să evalueze starea de spirit a forțelor ruse. De asemenea, Kirby a mai afirmat că și comandanții trupelor ruse sunt "frustrați”, atât din cauza trupelor pe care le conduc, dar și din cauza colegilor. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social mediaACTUALIZARE 22:34 Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari, în special echipamente grele, a arătat Casa Albă într-un comunicat. Această nouă tranşă de ajutor va conţine "echipamente foarte eficace pe care le-am mai livrat” Ucrainei, precum şi "noi capacităţi”, în special "sisteme de artilerie”, muniție şi "mijloace de transport blindate”, care să facă față atacului pe care se aștaptă să-l declanșeze Rusia în estul Ucrainei, a mai precizat președintele american. Administraţia SUA a dat de asemenea undă verde transferului de elicoptere și va ajuta la transferul de echipamente de la aliați către Ucraina. ACTUALIZARE 21:39 Moscova a amenințat miercuri că va lovi centrele de comandă ale Ucrainei, inclusiv la Kiev, ca răspuns la ceea ce consideră acte de sabotaj și atacuri ale soldaților ucraineni pe teritoriul Rusiei. "Observăm încercări de sabotaj și lovituri din partea trupelor ucrainene asupra unor obiective d epe teritoriul Federației Ruse. Dacă aceste incidente continuă, Forțele Armate al Federației Ruse vor lovi centrele de decizie, inclusiv în Kiev, lucru de la care armata rusă s-a abținut până acum”, a transmis miercuri Ministerul Apărării de la Moscova, prin vocea purtătorului de cuvânt. Amenințarea Moscovei vine după ce un pod feroviar important de pe teritoriul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, a fost parțial distrus în ceea ce ar putea fi un act de sabotaj săvârșit împotriva armatei ruse, care încearcă să își intensifice asaltul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei. Pozele cu podul din Belgorod parțial distrus, care au fost publicate inițial de presa locală din Rusia și de guvernatorul regiunii, arată o secțiune a podului care a fost împinsă în sus de o posibilă explozie. De asemenea, în urmă cu mai multe zile, un depozit de combustibil de lângă orașul rusesc Belgorod, tot în apropierea graniței, a sărit în aer, Ucraina revendicând inițial atacul, după care a revenit și a spus că nu a fost implicată în incident. ACTUALIZARE 20:55 Preşedintele american Joe Biden l-a sunat miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-l "ţine la curent cu sprijinul continuu al SUA” pentru Ucraina, a anunțat Casa Albă, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Zelenski a transmis la rândul său pe Twitter că cei doi lideri au "discutat despre un nou plan de ajutor militar şi potenţial economic”, evocând totodată "crimele de război” comise în ţara sa şi sancţiunile adoptate de occidentali împotriva Rusiei. Convorbirea, care a durat aproape o oră, a avut loc în timp ce, potrivit Pentagonului, Washingtonul se pregăteşte să anunţe o livrare masivă de noi echipamente militare. Presa americană evocă echipamente grele în valoare totală de câteva sute de milioane de dolari. Până acum SUA au refuzat să livreze Ucrainei astfel de echipamente. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social mediaACTUALIZARE 20:35 Ministerul rus al Apărării a declarat că portul maritim Mariupol este acum sub controlul său. Cu toate acestea, se pare că orașul-port din sudul Ucrainei nu se află încă sub controlul total al armatei ruse. Miercuri, un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andriuschenko, a respins informațiile rușilor potrivit cărora peste 1.000 de pușcași marini ucraineni s-ar fi predat în orașul-port asediat. ACTUALIZARE 20:20 Rusia este pregătită să lanseze atacuri în Donbas, potrivit forţelor armate ale Ucrainei. De asemenea, se pare că forțele sunt gata să atace și în orașul Herson, din sud, potrivit Sky News. "În direcțiile Donețk și Herson, conform informațiilor disponibile, inamicul este pregătit pentru acțiuni ofensive”, au spus forțele armate ucrainene, într-o postare pe Facebook. Totodată, ministerul francez al apărării este de părere că forțele ruse intenționează să lanseze o "ofensivă la scară largă” pentru a "cuceri” Donbasul. "În următoarele câteva zile, poate în aproximativ 10 zile, Rusia și-ar putea relansa eforturile cu o ofensivă pe scară largă în est și sud pentru a cuceri regiunile Donețk și Lugansk […] sau chiar pentru a împinge rezistența ucraineană până la râul Nipru”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului francez al apărării. Forțele ruse s-au retras din jurul Kievului și Cernihovului în ultimele săptămâni, concentrându-și eforturile spre estul și sudul Ucrainei. Rușii nu au reușit să ia capitala așa cum era planificat, așa că se pare că strategia lor este acum de a tăia accesul Ucrainei la mare în sud și de a crea un coridor pe uscat între Crimeea anexată și estul Ucrainei. ACTUALIZARE 19:50 În fața clădirii Ambasadei Rusiei la Tallinn, un grup de mai multe femei a denunțat miercuri violențele soldaților ruși comise în timpul războiului din Ucraina, mai cu seamă față de violurile la care au fost supuse femeile rămase în țara invadată. Imaginile au fost distribuite inclusiv pe paginile oficiale de internet ale Parlamentului Ucrainei. Mesajul organizatorilor a fost: "Soldații ruși violează și ucid femei și copii nevinovați în Ucraina. Cei care susțin acest război susțin, de asemenea, și crimele de război”.
Pentru prima dată, președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin de genocid în Ucraina. Așa a descris liderul de la Casa Albă uciderea civililor în Ucraina. „Cuvintele adevărate ale unui lider adevărat”, a fost reacția imediată a președintelui Volodimir Zelenski. Anterior, Vladimir Putin declarase că negocierile de pace sunt într-un „punct mort” și a spus că acuzațiile Ucrainei privind crimele împotriva civililor în Bucha sunt „fake”.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/a-49-a-zi-de-razboi-biden-il-acuza-pe-putin-de-genocid-in-ucraina-zelenski-acestea-sunt-cuvintele-unui-lider-adevarat-1903765
digi24
sanatate
Angajaţii spitalelor din Timiş nu sunt în grevă
Liderul Sanitas Timiş, Livius Cârstea, a declarat luni dimineaţă, pentru News. ro, că pentru organizarea unei greve generale ar trebui suspendat contractul colectiv de muncă. "Ca să produci o grevă generală, trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii legale. În primul rând, un număr de semnături de cel putin 50 la sută plus unu din membrii de sindicat şi în al doilea rând să nu ai un contract colectiv la nivel de unitate, pentru că asta ar împiedica. Pe perioada grevei trebuie suspendat contractul colectiv de muncă”, a spus Cârstea. Sindicatul Sanitas Timiş nu a adunat numărul de semnături necesare pentru declanşarea grevei generale. "Numărul total de semnături la Timiş este de 2.223, contabilizate spre sfârşitul săptămânii trecute. Din aceste semnături, 1.041 sunt ale nemembrilor de sindicat. Noi am lăsat la latitudinea oamenilor, membri şi non-membri, să semneze aceste liste, care să ne dea posibilitatea declanşării unui conflict de muncă, în condiţiile în care am crezut că această masă reprezentată de personalul TESA se va şi înscrie în sindicat şi atunci poţi să declari, cu aceştia, greva generală. Nu s-au înscris în sindicat decât vreo şase, la nivel de judeţ, motiv pentru care nu întrunim condiţiile legii de 50 la sută plus unu. Avem contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, în vigoare până la 31 decembrie, iar pe perioada grevei, legal, ar trebui să suspenăam acest contract, ceea ce nu ne putem permite”, a mai spus liderul de sindicat. În Timiş, Sanitas are 4.200 de membri. În judeţul Braşov este grevă în şapte unităţi medicale, dintre care trei din municipiul Braşov. Potrivit liderului Sanitas Braşov, Paul Negoescu, s-au strâns semnături pentru grevă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Maternitate. În judeţ au semnat pentru grevă angajaţi de la spitalele din Predeal, Făgăraş, Rupea şi Zărneşti. În niciuna din unităţile medicale nu protestează, însă, toţi angajaţii. Paul Negoescu declarând că oamenii nu pot fi scoşi în stradă cu forţa. Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare, a anunţat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, într-o conferinţă organizată la Spitalul de Urgenţă Floreasca. El a precizat că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale. Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane. "De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a spus Sepi. Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic. Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.
Filiala Federaţiei Sanitas din Timiş nu a adunat semnăturile necesare pentru declanşarea grevei astfel că niciun angajat din spitalele din judeţ nu este luni în grevă. În judeţul Braşov, este grevă în şapte unităţi medicale, singurele în care s-au strâns semnăturile pentru protest.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/angajatii-spitalelor-din-timis-nu-sunt-in-greva-motivul-invocat-de-sindicalisti-602741
digi24
guvern
Iordache îl acuză pe Toader că nu a avut „consultări mai ample” pe OUG 7
"Foarte bine a procedat doamna prim-ministru Viorica Dăncilă că a iniţiat un dialog şi, în urma acestui dialog, am înţeles că va fi eliminată această prevedere care generic nu mai vorbea de o separare a carierelor”, a spus Iordache. Întrebat dacă dialogul nu ar fi trebuit iniţiat înaintea adoptării OUG 7, nu după, deputatul PSD a răspuns la RFI: "Dialogul foarte bun pe care l-a iniţiat doamna premier Viorica Dăncilă a fost să detensioneze şi să ia pulsul. Ca o greşeală o văd eu, cred că trebuiau consultări mai ample şi mai transparente înainte de adoptare, dar aici este problema la Ministerul Justiţiei. Foarte bine a procedat Viorica Dăncilă, dumneaei a fost plecată din ţară în ultimele zile, a fost în Spania, a iniţiat acest dialog, tocmai pentru a detensiona situaţia şi a găsi cele mai bine soluţii”.Florin Iordache consideră că magistraţii nu mai au motive de nemulţumire, după modificarea OUG 7, anunţată luni seară de ministrul Tudorel Toader: "A prejudicia cetăţenii, că până la urmă şi magistraţii sunt în slujba cetăţeanului şi a prejudicia fie prin tergiversarea şedinţelor de judecată, fie prin neprezentarea la parchete şi cetăţenii să fie prejudiciaţi nu mi se pare corect”.Atenţionat că modificările anunţate luni seară de Tudorel Toader nu i-au mulţumit pe magistraţi, deputatul PSD a replicat: "Păi, staţi puţin, ce nu mulţumeşte? Nu mulţumeşte faptul că separarea carierelor, că de fapt asta, probabil că au alte lucruri ascunse pe care nu le afirmă. Dacă separarea carierelor pe care au clamat-o a fost eliminată şi judecătorii nu mai pot intra în corpul procurorilor şi invers, această chestiune a fost eliminată, despre ce discutăm? Aştept şi eu forma finală, ca să discutăm aplicat, dar dacă articolele care au deranjat vor fi eliminate, pentru ce protestează?”.Fostul consilier prezidențial Cristi Hrițuc a afirmat că șefa Consiliului Super al Magistraturii, Lia Savonea, și Florin Iordache, fostul ministru al Justiției care a emis OUG 13/2017 și vicepreşedinte al Camerei Deputaților din partea PSD, au lucrat împreună, într-o casă pusă la dispoziție de PSD și care ar fi plătită din subvenția primită de la stat, la Ordonanța de urgență care a stârnit revolta magistraților.
Protestul magistraţilor pe tema OUG privind legile Justiţiei nu este corect, pentru că prejudiciază cetăţenii, declară la RFI deputatul PSD Florin Iordache. El crede că premierul Viorica Dăncilă a procedat corect când a lansat un dialog cu magistraţii şi consideră că a fost o greşeală că Ministerul Justiţiei nu a avut consultări mai ample cu aceştia înaintea adoptării OUG 7.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/iordache-il-acuza-pe-toader-ca-nu-a-avut-consultari-mai-ample-pe-oug-7-1088981
digi24
travel
Bonton. Iordania - muzeu în aer liber
Iordania este un muzeu în aer liber. Pe o suprafaţă cât aproape o treime din teritoriul României, Iordania are peste 100.000 de locuri de vizitat, iar diversitatea lor este impresionantă. Sincron Nasser Abu-Rezeq - ghid de turism: oamenii interesaţi de locurile bilbice pot veni în Iordania să vadă Bethany, locul în care a fost botezat Isus Hristos. Avem şi obiective importante din punct de vedere istoric. Cel mai bine păstrat oraş roman, Jerash, în Nordul Iordaniei. Avem și zone naturale ca deşertul Wadi Rum care este preferatul meu, peisajul arată ca de pe Marte. Petra e ceva unic în această lume, este diamantul Iordaniei, a fost sculptată în piatră de nabateeni, iar în acea perioadă, adică anul 312 înainte de Hristos, era centrul de afaceri al întregii regiuni. Petra, oraşul misterelor, este imaginea simbol a Iordaniei. Este una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne şi parte din patrimoniul mondial Unesco. Misterele Iordaniei, ţara considerată un adevărat muzeu în aer liber, le descoperiţi duminică, de la ora 17:30, la emisiunea Bonton.
Iordania a fost inclusă de Lonely Planet, ghidul turistic numărul 1 în lume, în top 10 al ţărilor de vizitat în 2019. Pe lângă peisajele sale spectaculoase, ţara impresionează cu un bogat patrimoniu cultural şi istoric. Vă invităm să îl descoperiţi duminică, de la ora 17:30, într-un reportaj exclusiv, marca Bonton.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/vacante/bonton-iordania-muzeu-in-aer-liber-1066518
digi24
guvern
Dragoș Tudorache: „Ne ridică un mare semn de întrebare alinierea partenerilor noștri de coaliție cu PSD în Parlament.” Liderul PLUS îi cere explicații lui Nicușor Dan
Președintele executiv PLUS își arată nemulțumirea și față de prestația lui Nicușor Dan, în fruntea Primăriei Capitalei: "Avem așteptări foarte mari de la Nicușor Dan. Susținerea comună pentru Nicușor Dan a însemnat un cost. Nicușor Dan are o responsabilitate față de bucureșteni. Sincer, inerția lui Nicușor Dan nu mi-o pot explica deloc. Nicușor Dan trebuie să explice de ce ezită să reformeze Primăria Capitalei.”Dragoș Tudorache spune că propunerea lui Dacian Cioloș pentru Dan Barna de a nu se contracandida în perspectiva Congresului USR PLUS din octombrie a fost făcută ca să nu se genereze falii și sciziuni în interiorul partidului și afirmă că în mod cert, USR PLUS va avea un candidat la Președinție pentru 2024.Liderul PLUS, Dragoș Tudorache, fost judecător, declară că în ceea ce privește Justiția trebuie încheiat capitolul amestecului politicului în sistemul judiciar, Justiția în serviciu public trebuie să fie un obiectiv de sistem, USR PLUS nu va da înapoi de la reformele promise în Justiție și nu a înțeles ce investighează SIIJ la Sectorul 1.În ceea ce privește continuarea luptei anticorupție, acesta a declarat: "La DNA, după ce a plecat doamna Koveși s-au văzut mai puține cauze mari. Nu am văzut achitările de 52,3%. Cu un astfel de procent de achitări, evident, este o problemă.”Despre problemele de la Ministerul de Interne și evenimente gen Caracal, Onești, Arad, Dragoș Tudorache spune că desființarea DIPI a fost o decizie corectă pentru că instituția era ineficientă, dar acum așteaptă să vadă o reformă și o strategie în Ministerul de Interne : "S-a construit o legendă cu desființarea DIPI. MAI avea propriul serviciu secret, unora le convenea. DIPI era folosit și pentru a intimida adversarii politici. Crima organizată există în România de 30 de ani, era și când exista DIPI. Unele grupări de crimă organizată erau protejate de DIPI. Nu e o problemă de lipsă de atribuții în Ministerul de Interne. Ministerul de Interne are nevoie de o revoluție. Aștept să văd de la Ministerul de Interne o strategie.”Câtă iubire există în coaliția de guvernare?Sorina Matei: "Domnule Tudorache, aș începe direct cu problemele guvernării pentru că zilele acestea au fost o serie de replici între partenerii de coaliție "ipocriți, nerușinați, șefi discreționari, acționează doar în interes propriu, fără capacitatea de a comunica”, sunt replici între USR și PNL și UDMR în ceea ce privește ceea ce s-a întâmplat în parlamentul României. Merge bine guvernarea în acest moment?”Dragoș Tudorache: "Guvernarea merge bine. Ceea ce am văzut în această săptămână și ceea ce am văzut în acest context al tensiunii din comisie pe discuțiile legate de pensiile aleșilor primari e urmare a ceea ce colegii noștri au perceput ca fiind o încălcare a unui angajament politic foarte ferm pe care l-am luat la momentul constituirii acestei coaliții și la momentul elaborării programului de guvernare în ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale. Colegii noștri se așteptau ca în comisie să aibă susținerea colegilor liberali și colegilor de la UDMR pentru acest demers, colegii s-au dus către PSD și asta a creat emoție foarte legitimă și puternică în rândul celor de la USR Plus. În această săptămână din cauza weekend-ului lung nu am avut o ședință de coaliție deci nu s-a putut discuta, nu s-a putut pregăti acest moment în coaliție, vom avea o întâlnire luni și cred că vom reuși atunci să înțelegem ce s-a întâmplat exact.”Sorina Matei: "Vă surprinde că cei de la PNL s-au dus spre PSD?”Dragoș Tudorache: "În acest moment pe baza unei înțelegeri foarte limpezi pe care o avem, da.”Sorina Matei: "Pentru că tot timpul a existat această suspiciune că PNL, conducerea actuală a PNL cumva are un pact secret cu PSD în parlamentul României asta de pe vremea când dl Ludovic Orban era premierul României. Vi se pare că mai funcționează anumite legături între PNL și PSD în parlamentul României? Ați dat exemplul pensiilor speciale pentru aleșii locali.”Dragoș Tudorache: "Eu de obicei nu operez pe suspiciuni, eu plec de la premisa că suntem cu toții leaderi politici responsabili în această coaliție care ne asumăm ceea ce am promis și ceea ce am semnat. Un moment ca acesta în care vedem un exemplu cât se poate concludent de aliniere între partenerii noștri de coaliție și PSD ne ridică mari semne de întrebare însă avem un for în care să discutăm astfel de situații, acest for este coaliția și intenționăm să ducem această discuție acolo și să înțelegem care au fost motivele pentru care partenerii noștri de coaliție au ales să voteze cu PSD în această comisie.”Sorina Matei: "Cu dl Cîțu sau dl Orban ați discutat despre acest vot și despre problema pensiilor speciale? Pentru că aceasta este doar o felie cu aleșii locali.”Dragoș Tudorache: "Problema pensiilor speciale am discutat-o încă de la început, este un angajament politic cât se poate de ferm pe care l-am luat de la momentul constituirii coaliției din decembrie anul trecut.” Justiția, serviciu public pe protocoale secrete?Sorina Matei: "Spuneați mai devreme că justiția este un serviciu public. Dacă este un serviciu public de ce a funcționat mulți ani pe protocoale secrete, nepublice?”Dragoș Tudorache: "E o foarte bună întrebare la care ar trebui să răspundă cei ce le-au semnat și nu doar că le-au semnat acele protocoale ci și responsabilii politici care și-au asumat o astfel de funcționare și care ar fi trebuit să și comunice public pe partea asta. La momentul mult înainte de aderare cred la UE a existat acea decizie a consiliului suprem de apărare al țării care și-a asumat o luptă împotriva corupției pe baza unei funcționări între parchete și furnizorii serviciilor de interceptări și servicii de investigație specială. Acel moment trebuia explicat, dacă s-a luat o decizie aceea decizie trebuia asumată, explicată și explicată nu doar profesioniștilor din sistem, trebuia explicată și societății. Pentru a înțelege și a asuma cu toții că dacă vrem să luptăm eficient împotriva corupției la acel moment autoritățile și responsabilii politici au decis că așa se putea lucra cel mai eficient. Dacă ar fi existat această transparentizare o dată că nu am fi ajuns la toate teoriile conspirației clădite în acești ani pe seama acelor protocoale și ce s-a întâmplat cu ele și doi cred eu că și nivelul de acceptare în societate a felului în care aceste dosare au fost gestionate ar fi fost mult mai replicat. Ca întotdeauna de multe ori în politică comunicarea este esențială.”â Ratează USR-PLUS obiectivele pe Justiție?Dragoș Tudorache: "Acum așteptăm de la semnat să se miște cât mai repede pentru a finaliza acest proiect. E foarte important ați văzut și decizia recentă a Curții Europene de la Luxemburg pe această speță deci cred eu că nu mai trebuie să mai existe niciun fel de îndoială pentru nimeni că este esențial să închidem acest demers. Asta pe parte de SIIJ și sunt convins că vom găsi repede înțelepciunea și la colegii senatori pentru a trece cât mai repede și de Senat. În ceea ce privește legile justiției acolo știam de la bun început că nu va fi un exercițiu simplu. A existat un pachet pe care l-am preluat sau dl Stelian Ion l-a preluat de la predecesorul său, însă dl Stelian Ion pe bună dreptate a dorit să analizeze acest proiect să se asigure că este aliniat cu obiectivele pe care noi le-am discutat în coaliție atunci când ne-am pus de acord cu programul de guvernare și a refăcut o bună parte din consultarea cu asociațiile de magistrați, cu CSM, ceea ce era firesc să facă. Suntem acum în momentul în care parchetul este pregătit și au mai rămas punctele cele mai importante și anume echilibrarea între rolul pe care trebuie să îl joace sistemul judiciar în numirea procurorilor și rolul pe care factorul politic îl joacă în acest proces, mai sunt încă câteva aspecte care trebuie reglate. Au fost discuții în cadrul coaliției la nivel de experți juriști din cele 3 partide, discuții care cred eu la acest moment au ajuns foarte aproape de un rezultat, urmează să preluăm ceea ce au făcut colegii la nivel tehnic, la nivel politic. Vom discuta aceste lucruri cât se poate de rapid și sper eu să reușim să trecem acest pachet. Nu am încă un orizont de timp să vă dau, nu întâmplător am pus acest subiect și pe masa negocierilor pentru acel act adițional tocmai că pentru noi ca USR Plus și îmdrăznim să credem că pentru toată această guvernare ceea ce se întâmplă cu legile justiției și angajamentul politic pe care l-am luat și în fața cetățenilor și în fața partenerilor europeni e un lucru de la care nu putem să dăm înapoi. Și noi USR Plus nu vom da înapoi.”Sorina Matei: "Sunteți multumiți de dl Stelian Ion?”Dragoș Tudorache: "Da.”Sorina Matei: "Că pare că s-a certat și cu CSM și cu o parte din magistratură. Inclusiv o parte din prevederile proiectelor pe care le-a depus sunt contestate chiar de susținătorii pe care îi avea dânsul.” Ce a înțeles USR-PLUS din decizia CJUE?Dragoș Tudorache: "În acest echilibru între politic și justitie este esențial pentru autoritățile naționale să se asigure că nu există vreo implicare a politicului în justiție, iar SIIJ așa cum a fost el creat și așa cum este el așezat nu dă aceste garanții și atunci pentru noi desființarea sa este un lucru esențial.” Scandalul dosarului fraudei de la Sectorul 1Sorina Matei: "Unul dintre Procurorii SIIJa spus că a existat fraudă la Sectorul 1, deși nu exista nici o soluție în acel dosar cu cercetările continua iar doamna procuror general Gabriela Scutea a și făcut sesizare la inspecția judiciară pe Domnul Iașinovschi . Aveți o poziție în privința asta? Pentru că este vorba despre sectorul lui Clotilde Armand.”Dragoș Tudorache: "Da. Nu prea am înțeles ce mai investighează.”
Dragoș Tudorache: „Vedem un moment concludent de aliniere între partenerii noștri de coaliție și PSD, sigur că ne ridică un mare semn de întrebare”.„Avem așteptări foarte mari de la Nicușor Dan. Susținerea comună pentru Nicușor Dan a însemnat un cost. Nicușor Dan are o responsabilitate față de bucureșteni. Sincer, inerția lui Nicușor Dan nu mi-o pot explica deloc. Nicușor Dan trebuie să explice de ce ezită să reformeze Primăria Capitalei”, a spus liderul PLUS. Dragoș Tudorache: „În mod cert, USR PLUS va avea candidat pentru Palatul Cotroceni”.
https://alephnews.ro/guvern/dragos-tudorache-ne-ridica-un-mare-semn-de-intrebare-alinierea-partenerilor-nostri-de-coalitie-cu-psd-in-parlament-liderul-plus-ii-cere-explicatii-lui-nicusor-dan/
alephnews
sanatate
7 metode eficiente prin care poți corecta cocoașa
Curbura ia forma literei ”C”, cu deschidere spre partea din față a corpului, prin diminuarea înălțimii feței anterioare a corpului vertebral. Deasupra, cervical și inferior, lombar, există câte o curbură compensatorie, în sens invers, numită lordoză, care se accentuează o dată cu creșterea cifozei. Aceste curburi conferă elasticitate coloanei vertebrale.”Cifoza poate fi întâlnită la toate vârstele și are cauze specifice. La copiii mici, cifoza este congenitală, printr-o dezvoltare insuficientă a structurilor vertebrale. Adolescenții, în special băieții cu o creștere rapidă în înălțime, dezvoltă o cifoză prin hernii intraspongioase, intravertebral, cunoscuta sub numele de maladia Scheurmann. Tot la copii și tineri sunt cauzele neuro-musculare din cadrul paraliziilor cerebrale, distrofii musculare, spina bifida. De asemenea, unele boli ereditare, precum sindromul Marfan sau Pradel-Willi dezvoltă cifoza”, explică Dr. Iulia Belc. La adult predomină cauzele degenerative discale și/sau vertebrale, ori cele post traumatice. Vârstnicii, în special femeile după menopauză, dezvoltă o cifoză superioară, de tip senil, osteoporotic. Dintre cauzele secundare trebuie menționat cancerul primar vertebral sau complicațiile secundare care pot apărea ca urmare a chimio și radioterapiei.”Multe cifoze sunt posturale, de atitudine, ele corectându-se prin conștientizarea poziției corecte. Acestea sunt cel mai frecvent întâlnite la fete, în perioada pubertară, când vor să-și ascundă sânii. Pozițiile monotone, incorecte, în fața calculatorului, în special prin neadaptarea poziției monitorului la acuitatea vizuală, sunt un alt factor care favorizează cifoza. Vârstnicii, ca urmare a scăderii masei și forței musculare spinale, adoptă o poziție cifotică, cu atât mai accentuată la cei cu osteoporoză și modificări degenerative”, a completat medicul. Specialistul subliniază că, la fel ca în cazul scoliozei, boala poate influența viața socială a celui afectat, determinând în timp scăderea stimei de sine și chiar izolarea persoanei în cauză, ca urmare a modificărilor estetice. Simptomele cifozei: - durere ușoară sau severă la nivelul coloanei toracice;- rigiditate și tensiune musculară a zonei dorsale;- deplasarea spre înainte a capului și căderea antero-inferioară a umerilor;- dificultăți ale respirației, în cazurile severe;- tulburări digestive, dureri ale peretelui abdominal, scăderea apetitului -toate ca urmare a micșorării distanței dintre coaste și bazin, cu presiune neadecvată pe organele abdominale;- senzație de oboseală sau scădere a forței musculare.”În funcție de vârstă, gravitate, sau unghi de deformare, tratamentul presupune kinetoterapie, corset și în ultimă instanță, dacă înclinatia este mai mare de 50 de grade, tratamentul ortopedico-chirurgical de corecție”, adaugă specialistul. Ce se recomandă pentru corectarea cifozei:1 - autocontrolul pozitiei;2 - folosirea ortezei dorsale, ”ham de memorie”, pentru corectarea poziției spatelui;3 - prevenția/ tratamentul osteoporozei;4 - decompresie și mobilizare vertebrală;5 - fizioterapia;6 - kinetoterapia pentru corectarea poziției, tonifierea și asuplizarea musculaturii;7 - utilizarea Sistemului David, unic în Bucuresti, format dintr-un grup de 6 echipamente computerizate care fac o evaluare completă a mobilității și a forței musculaturii vertebrale. Exercițiul, făcut de 2-3 ori pe săptămână pe acest sistem, tonifică musculatura profundă a coloanei vertebrale, care conferă stabilitate cu premize serioase pentru tratamentul afecțiunilor posturale vertebrale și nu numai. Studiile electromiografice au evidențiat superioritatea acestei terapii, în care o oră de exerciții echivalează cu 5 ore de înot. Interdicții în cifoză:- menținerea pozițiilor incorecte, monotone;- activitățile fizice și sportive solicitante pentru coloană, precum sporturile de contact și cele care presupun sărituri;- ridicarea de greutăți, în special în cazul osteoporozei.
Cunoscută în termeni populari sub numele de ”cocoașă”, cifoza reprezintă o modificare a staticii vertebrale. Ea există în mod fiziologic, la nivel dorsal și devine o problemă medicală când depășește unghiul de 45 de grade. Dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică și de reabilitare, explică motivele care pot provoca această afecțiune, manifestările ei și modalitățile în care poate fi tratată.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/7-metode-eficiente-prin-care-poti-corecta-cocoasa-816549
digi24
guvern
Marcel Ciolacu cere guvernului să permită exportul de măşti chirurgicale produse în România
"Cum e posibil ca România să interzică exportul de măști chirurgicale, dar să permită importul tuturor măștilor neconforme?! Astăzi am vizitat una dintre cele mai mari fabrici din România, cu capital sută la sută românesc. Oameni care în pandemie s-au reinventat, salvându-și afacerea și cele 1.700 de locuri de muncă. Oameni care continuă să plătească salarii, taxe și impozite”, a declarat Ciolacu într-o postare publicată pe Facebook.Şeful PSD a spus că decizia guvernului prin care s-a interzis exportul de măşti chirurgicale realizate local "i-a legat de mâini şi de picioare” pe producătorii români. "Dacă nu-i ajutați, măcar nu-i mai încurcați! Liberalizați exportul de măști chirurgicale! Sprijiniți capitalul românesc”, a spus preşedintele PSD Marcel Ciolacu.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut guvernului să liberalizeze exportul de măşti chirurgicale şi a spus că producătorii români de măşti nu au primit niciun fel de ajutor şi au fost „împiedicaţi” să-şi vândă marfa în străinătate.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/marcel-ciolacu-cere-guvernului-sa-permita-exportul-de-masti-chirurgicale-produse-in-romania-1489279
digi24
guvern
Orban, în ședința de Guvern: "Nu ne judecă parlamentarii născuţi din pixul lui Dragnea, pesedişti sau de alte culori"
"Vreau să vă readuc aminte că săptămâna viitoare, luni, marţi şi miercuri, sunt programate audierile în comisii. Domnule ministru Cîţu, deci, săptămâna viitoare, luni, marţi, miercuri - tocmai de aia v-am atras atenţia, ştiu că sunteţi primul - sunt programate audierile în comisii. Aici, vreau să fiţi la înălţime, avem trei luni de mandat în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste şi rău intenţionate PSD timp de 3 ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în faţa comisiilor, nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă parlamentarii născuţi din pixul lui Dragnea, pesedişti sau de alte culori. Acolo important e - audierile vor fi publice - să arătaţi foarte clar ce aţi găsit, ce prostii au făcut cei de dinaintea noastră, cum am reparat ce am putut repara şi, mai ales, care e viziunea noastră şi soluţiile pentru rezolvarea fiecărei probleme", a spus Ludovic Orban, în deschiderea şedinţei de Guvern. Orban le-a transmis miniştrilor, care sunt propuşi să facă parte şi din noul Guvern, că are "aşteptări mari" de la ei, potrivit Agerpres. "Practic în 3 luni suntem într-o situaţie... avem toate motivele să fim mândri de ce am făcut şi mai ales trebuie puşi la punct, mai ales obraznicii care, după ce au făcut praf bugetul, după ce au făcut praf sistemele publice, după ce au distrus imaginea României, încearcă acum să ne dea lecţii. Nu acceptăm lecţii de la ei, acceptăm lecţii de la alţii mai buni", a arătat Orban.
Premierul desemnat Ludovic Orban le-a cerut, în cadrul ședinței de Guvern, miniștrilor să se ridice "la înălţime" în cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament, programate pentru săptămâna viitoare, în vederea învestirii noului Guvern.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/orban-in-sedinta-de-guvern-nu-ne-judeca-parlamentarii-nascuti-din-pixul-lui-dragnea-pesedisti-sau-de-alte-culori-1259594
digi24
entertainment
Twerk-ul, dansul care face furori în lume, a ajuns și în România. „Cererea este mare”
Uite o formă excelentă de a-ți îmbunătăți condiția fizică. Twerk-ul e noul dans care face furori în lume şi în România. Originar din Coasta de Fildeş şi Congo, popularizat de Miley Cyrus în 2013. Ai văzut-o pe Andra Bucur, instructor de twerk, care e în legătură directă cu noi. Andra, cât e sport, cât e artă? "50% sport, 50% dans. Dacă nu ai o condiție fizică bună, ți-o creezi pe parcursul dansului. Twerk-ul nu este sport olimpic, dar în unele țări este declarat ca sport, unde există campioante naționale și internaționale de twerk. În România încă este la început. Cererea este atât de mare, încât am venit și la București să țin clase, pentru că mi-au cerut multe fete, dar nu am putut continua din cauza pandemiei”, a declarat Andra Bucur, la ȘTIU. Cuvântul "twerk” ar fi fost adăugat în Dicționarul Oxford și atribuit lui Miley Cyrus după apariția ei la Premiile MTV VMA în august 2013. În acel an, "twerk” a fost cel mai căutat cuvânt pe Google, potrivit Wikipedia.
Twerk este dansul popularizat de Miley Cyrus în 2013.Andra Bucur e instructor de twerk. Twerk-ul este originar din Coasta de Fildeş şi Congo, popularizat de Miley Cyrus în 2013.
https://alephnews.ro/entertainment/twerk-ul-dansul-care-face-furori-in-lume-a-ajuns-si-in-romania-cererea-este-mare/
alephnews
sanatate
De ce pe unele materiale virusul rezistă mai mult? Virgil Musta: „Absorb apa și din celula virusului”
Chiar și după aproape un an de pandemie, și tu te întrebi cât rezistă virusul pe suprafețe? O echipă de medici din Marea Britanie s-au gândi la același lucru. Ei au vrut să afle cât rezistă coronavirusul pe haine. Iar concluzia ar putea să răstoarne tot ce știam. Pe unele țesături, COVID-19 poate rămâne până la 3 zile. Vestea bună este că se distruge prin spălare, chiar și fără detergent. E nevoie însă, de o temperatură de 67 de grade. Virgil Musta, medic infecționist: "Nu știu explicația exactă. Studiile efectuate nu au explicația dată. Analizând rezultatele studiului am realizat că pe materialele care absorb apa durata de supraviețuire este mai mică, iar materialele care sunt impermeabile durata este mai mare. Probabil că aceste materiale absorb apa și din celula virusului și astfel îl deshidratează și îl omoară.” Virgil Musta, medic infecționist: "S-a constatat că durata de viață este mai mare pe suprafețele metalice, inox, pe lucruri de plastic, mai puțin pe țesături.”
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la De Montfort University din Leicester. Ei au studiat cât rămâne COVID-19 pe poliester și țesături din bumbac 100%.Cercetătorii au vrut să afle și la câte grade “moare” virusul, fără detergent.
https://alephnews.ro/sanatate/de-ce-pe-unele-materiale-virusul-rezista-mai-mult-virgil-musta-absorb-apa-si-din-celula-virusului/
alephnews
educatie
Școala online s-ar putea prelungi cu încă 14 zile. Inspectoratul Școlar General nu vrea să renunțe la scenariul roșu
Inspectoratul Școlar General vrea să prelungească scenariul roșu. Asta înseamnă că cel mic ar putea să mai facă școală online încă 14 zile. Inspectorul Şcolar General al Capitalei, Ionel Puşcaş, a spus că, cel mai probabil, luni se va lua decizia. Astăzi, Municipiul Bucureşti are o rată de incidenţă de 3,73. Luni era ultima zi din cele 14 de scenariu roşu. "Cred că este clar pentru toată lumea că, la indicele acesta epidemiologic şi la numărul actual al infecţiilor cu COVID, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă o să voteze luni prelungirea funcţionării şcolilor în online”, a declarat Ionel Pușcaș, Inspector Şcolar General al Municipiului Bucureşti. Sunt nouă județe ce au depășit pragul de trei la mie: Alba, Arad, Bihor, Cluj, Harghita, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș. Dintre acestea, Sălajul a ajuns pe primul loc în top (4,76), urmat de Cluj (4,61). Aproape de pragul limită de trei la mie mai sunt județele Brașov și Dolj, cu 2,7 la mie.
Luni se votează prelungirea scenariului roşu, spune Inspectorul Școlar General. Pentru elevi, luni era ultima zi de şcoală online. Sâmbătă, rata de incidenţă a fost de 3,73 în Capitală.
https://alephnews.ro/educatie/scoala-online-s-ar-putea-prelungi-cu-inca-14-zile-inspectoratul-scolar-general-nu-vrea-sa-renunte-la-scenariul-rosu/
alephnews
guvern
Marcel Vela, propus ministru de Interne: Raportul privind 10 august trebuie desecretizat
Vela a spus, în timpul audierilor în Parlament, că cei din comisiile de resort, care au certificat Ornis, au putut citit raportul privind protestele din 10 august 2018 și știu că acesta nu conține "lucruri extraordinare”, motiv pentru care el consideră că trebuie desecretizat. "Toți colegii, dvs din comisiile de resort din Camera Deputaților și Senat, aveți certificat Ornis și ați citit raportul, cei care ați dorit să îl citiți. Nu sunt secrete extraordinare. Nu pot să spun ce sunt, ca să nu încalc legea. Dar ce nu este în acest raport, pot să spun. Nu sunt lucruri extraordinare. Faptul că se ține secretizat creează o neîncredere în populație vizavi de instituțiile statului, de poliție, de ministru, de partide, de Guvern, de tot ceea ce ține de decidenții care spun da sau nu. Tocmai pentru a crea o deschidere și o încredere în populație vizavi de o instituție importantă, cum este MAI sau, dacă vreți, chiar față de clasa politică, pentru că până la urmă ministrul este civil, este politician, acest raport trebuie desecretizat cât mai repede și există metode tehnice: se blurează numele ofițerilor care apar în acel raport ca să nu fie afectată siguranța”, a spus Vela. Acesta a fost apostrofat de senatorul PSD, Șerban Nicolae, însă a Vela a insistat spunând că dosarul trebuie desecretizat "nu pentru a găsi un vinovat”, ci pentru a reabilita numele Jandarmeriei. "Doresc următorul lucru: românii să aibă încredere că în 10 august s-au întâmplat lucruri corecte sau mai puțin corecte, dar să știm și nu neapărat pentru a găsi un vinovat, ci pentru a reabilita în ochii lumii Jandarmeria, care e o instituție serioasă de care România are nevoie și care e văzută după 10 august cu o pată pe ea. În același timp, evenimentele din 10 august, în presa internațională, au aruncat o pată peste imaginea României. Ca să închidem acest subiect definitiv, cred că transparența, comunicarea, dacă au fost lucruri incorecte, neclare, pe viitor, împreună cu dvs., să găsim un cadru normativ prin care să îndreptăm posibile erori. Și erorile pot fi de management al unei acțiuni, că nu cred că toată lumea este de acord că managementul acțiunii din 10 august a fost extraordinar de bun”, a mai spus Vela. Marcel Ion Vela a primit 17 voturi "pentru” și 10 "împotrivă”, acesta primind aviz favorabil la finalul audierii.
Marcel Ion Vela, propus pentru funcția de ministru de Interne, spune că raportul privind incidentele violente de la protestele din 10 august 2018 trebuie desecretizat, chiar dacă nu conține lucruri „extraordinare”. Vela spune că secretizarea raportului creează neîncredere în instituțiile statului.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/marcel-vela-propus-ministru-de-interne-raportul-privind-10-august-trebuie-desecretizat-1208399
digi24
sanatate
O priză a luat foc la o secție ATI, în Târgu-Mureș. Flăcările au fost stinse de personalul medical
Incendiul a izbucnit la o priză din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Medicală III. "Incendiul a fost lichidat de către personalul propriu până la sosirea forțelor de intervenție”, a anunțat, vineri dimineață, ISU Mureș.Pompierii sunt la fața locului pentru "a executa o recunoaștere”.ISU Mureș a revenit cu precizarea că este vorba despre Spitalul Medical III de pe strada Gheorghe Marinescu. Incendiul a izbucnit într-un salon în care se aflau șase pacienți. "Doar pacientul care era în apropierea prizei a trebuit să fie mutat. Nu sunt alte probleme”, adaugă ISU Mureș.
O priză a luat foc, vineri dimineață, în secția ATI a Spitalului Medicală III din Târgu-Mureș. Incendiul a fost stins de angajații spitalului înainte de sosirea pompierilor, transmite Mediafax.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/o-priza-a-luat-foc-la-un-spital-din-mures-flacarile-au-fost-stinse-de-personalul-medical-1411863
digi24
cultura
Este Biblia o carte plagiată din scrieri anterioare creștinismului?
Cartea sfântă, numită Biblia, este în general considerată a fi originală, inspirată de Dumnezeu, plină de învațăminte și chiar exemplară. De fapt, a existat o vreme când biblioteci legendare au fost incendiate pe motiv ca Biblia ar fi fost singura carte care conține adevărul sacru. Poate că vă numărați printre cei care reprezintă aproximativ 30% din populația creștină a lumii, lucru care nu e nici demn de lauda și nici demn de dispreț (pur și simplu trebuie respectat), motiv pentru care umanintatea știe că sursa cunoașterii creștine este așa-numita Biblie. Adevărul este că scrierile sacre sunt un plagiat al unor texte mai vechi, pe care creștinii înșiși le-ar numi acum culte barbare. Această accepțiune a fost prezentată ca realitate de către diferiți cercetători și a fost răspândită în anumite cărți ale scriitorilor sceptici din SUA, precum și de documentare ca Zeitgeist. Haideți să o luăm pas cu pas: Geneza biblică are, în anumite aspecte, asemănări importante cu unele scrieri sumeriene, babiloniene și egiptene, mai ales în ceea ce privește momentul creației divine. Potopul lui Noe, de exemplu, este preluat în esență din poemul lui Ghilgameș sau din binecunoscutul Ciclul lui Ziusudra. De asemenea, găsim o asemănare deosebită între personajul lui Moise și Sargon din Akkad, datorită modului în care acesta a fost salvat din ape (o legendă aproape universală, întâlnită la Romulus și Remus, Perseu etc.). O altă coincidență remarcabilă este legământul de alianță dintre Dumnezeu și Moise, care este un fel de "imitație” a tratatelor de vasalitate hitite și a altor tratate antice. Aceste obiceiuri din trecut și textele legendare sunt anterioare scrierilor biblice și este aproape un fapt demonstrat că Biblia a împrumutat foarte mult din aceste legende. Vechiul Testament sau Tanakh a fost scris între anii 950 d. Hr. și 300 d. Hr. și a fost un plagiat de povești și legi din alte culturi. În ciuda acestui fapt, atât creștinismul, cât și iudaismul consideră că relatările sale sunt reale (sau alegorii, în funcție de secta creștină) și confirmă existența zeului evreiesc care stă la baza Noului Testament. Deși, teoretic, este același zeu din Noul Testament, acesta are aspecte foarte diferite și un caracter total contrar idealurilor creștinismului. Acest lucru este o dovadă că Vechiul Testament este o colecție de texte scrise de evrei pentru evrei. În Vechiul Testament se pot vedea anacronisme, contradicții, relatări și precepte contrare celor scrise în Noul Testament. Dar contradicții pot fi observate și în Noul Testament. Dacă zeul literar ar fi fost real, ar fi ținut cont de acest lucru atunci când a dictat legi pe care apoi le-a criticat în Noul Testament. Poporul evreu era un popor nomad, iar conducătorii săi (patriarhi, păstori și, în același timp, lideri politico-religioși) doreau să dea un sentiment de unitate clanurilor sau triburilor lor. În aceste cărți se poate confirma că diferențele și contradicțiile erau o cauză a faptului că au fost scrise de autori diferiți, în momente diferite, fiecare având o idee despre ce era zeul evreu. Diferențele pot fi găsite și pentru că, la un moment dat, cineva (Ezra) a compus Pentateuhul combinând textele diferitelor religii (Yahweh/Jehova și El/Elohim) și creând astfel un singur zeu și o singură religie monoteistă (cea iudaică). Și atunci a început pactul cultural (pactul de închinare la un singur zeu). Pentru a face acest lucru, ei condamnau pe oricine nu se închina sau nu se supunea zeului lor cu pedepse precum lapidarea sau alungarea. În Tanakh putem vedea, de asemenea, legi iudaice care mai târziu vor fi interzise sau considerate impure în Noul Testament. Vechiul Testament a fost scris de preoți și lideri politico-religioși evrei, iar Noul Testament de autori anonimi, nemulțumiți de statul evreu de la acea vreme și de corupția noilor lor lideri politico-religioși, fariseii, care controlau poporul evreu după distrugerea templului (76 – 67 d. Hr.). De asemenea, a fost alcătuită din cărți, în special de autori romani. Noul Testament a fost scris între anii 75 și 250 d. Hr. și a fost structurat ulterior de Imperiul Roman (Constantin I), care l-a legalizat prin Edictul de la Milano – 313 d. Hr. și a adoptat creștinismul ca religie oficială (Theodosius I – 380 d. Hr.). Imperiul Roman a eliminat mai mult de 240 de evanghelii, lăsând doar primele 4, și a adăugat la Noul Testament o compoziție antisemită pentru a declara această nouă religie ca fiind religia "oficială”, iar religia evreilor (Tanakh – Vechiul Testament) ca fiind cauza tuturor relelor, în ciuda faptului că era total inconsecventă cu ideea de a avea același Dumnezeu în ambele testamente. Imperiul Roman a compus Noul Testament pentru a-și unifica și convinge populația, în mare parte creștină, și pentru a continua astfel să-și mențină puterea politico-religioasă. Realitatea este că Noul Testament (deși era mai degrabă Imperiul Roman) a vrut să pună capăt iudaismului, dictând norme diferite și contrare celor deținute de iudaism, menținând astfel monopolul religios al noii ideologii romane monocentriste. Condamnând la "pedeapsa veșnică” pe oricine nu respecta noile reguli și folosea majoritatea celor vechi (era clar că noua religie care, teoretic, propovăduia iubirea și pacea nu putea să desconsidere bazele și zeul din Vechiul Testament). Scrierile zoroastriene Scrierile zoroastriene, cu zece secole înainte de crearea Bibliei, vorbeau despre cum Hormuz a creat lumea și primele două ființe umane în șase zile și s-a odihnit în a șaptea. Numele acestor două ființe umane erau Adama și Evah. Epopeea lui Ghilgameș Epopeea lui Ghilgameș vorbește despre cum omul este creat din Pământ, cum locuiește într-un paradis și cum este dat unei femei care îl va hrăni cu o hrană pentru care va fi obligat să părăsească paradisul, iar acest lucru se întâmpla cu 1600 de ani înainte de crearea primei Biblii. Potopul lui Noe Un om este avertizat de către un zeu despre un potop iminent și este instruit să construiască o barcă mare pentru a supraviețui. Dimensiunile bărcii sunt de 120 de coți, iar materialele de construcție sunt lemn, smoală și stuf. După potop, barca ajunge în vârful unui munte, unde omul trimite mai multe păsări pentru a găsi pământ uscat. În cele din urmă, toți oamenii și animalele sunt eliberati în urma unui sacrificiu adus zeului care i-a salvat. Acum, deși aceste detalii par a fi luate direct din cartea Genezei, aceleași informații le veți găsi în povestea lui Utnapishtim, care se găsește în Epopeea lui Ghilgameș, cu 16 secole înainte de Biblie. Cartea Proverbelor din Biblie și Instrucțiunea egipteană a lui Amenemope Există o serie de asemănări izbitoare între cartea Proverbelor din Biblie și Instrucțiunea egipteană a lui Amenemope. În ciuda tuturor textelor supraviețuitoare ale Instrucțiunii lui Amenemope, acestea sunt datate ulterior Bibliei și se crede că lucrarea a fost compusă în timpul celei de-a 12-a dinastii. Au existat multe dezbateri pe această temă, dar cercetătorii moderni sunt de acord că există suficiente dovezi convingătoare pentru a susține originalitatea Instrucțiunii lui Amenemope. Cele Zece Porunci În Biblie, cele Zece Porunci au fost date lui Moise pe Muntele Sinai și au fost scrise pe table de piatră, aparent de mâna lui Dumnezeu însuși. Se credea că acest lucru a avut loc în jurul anului 1490 î. Hr. Cu toate acestea, atunci când examinăm capitolul 125 din Cartea egipteană a morților (circa 2600 î. Hr.), se pare că ar fi putut fi inspirat. Cartea egipteană a morților citează cele zece porunci cu 3000 de ani înainte de prima Biblie. Gathas de Zarathustra Yasna și cartea lui Isaia din Vechiul Testament Există o corelație interesantă între Gathas de Zarathustra Yasna (textele sacre ale zoroastrienilor) și capitolul creației și cartea lui Isaia din Vechiul Testament. Acest lucru poate fi atribuit în mare parte influenței pe care mesopotamienii au imprimat-o asupra israeliților în perioada în care israeliții au trăit în Babilon. Interesant este că în cartea Yasna se pun întrebări la care se răspunde direct în cartea Isaia. Există o mulțime de exemple de influențe zoroastriene, dar acesta este foarte convingător. Îngeri și demoni Ideea de "îngeri” și "demoni” nu este inițial biblică; trebuie spus că au existat o serie de moduri în care iudaismul și creștinismul au fost influențate de zoroastrism. Unul dintre exemplele principale este existența, structura și ierarhia îngerilor și demonilor. Potrivit cercetătorilor, zoroastrienii au fost primii care au crezut în îngeri, în ideea de Satana și în lupta continuă dintre forțele binelui și cele ale răului. Este interesant faptul că arta zoroastriană îl înfățișează pe profetul Zarathustra (Zoroastru) înconjurat de același halou de lumină în care sunt adesea reprezentate figurile creștine. Existența unui paradis pentru cei buni și a unui iad pentru cei răi Existența unui paradis pentru cei buni și a unui iad pentru cei răi datează cu mult înainte de apariția Bibliei, textele mithraice persane vorbind despre aceasta cu sute de ani mai devreme. Noul Testament menționează în Matei existența unei trinități formate din Tatăl + Fiul + Sfântul duh, dar ceea ce puțini știu este că textele egiptene (Amon + Ra + Ptah) și sumeriene (Ishtar + Baal + Tammuz) vorbeau deja de această trinitate cu mii de ani înainte. Mesia Ideea de "Mesia” sau Mântuitorul, o ființă jumătate zeu, jumătate om, jumătate divin, care a venit în lume pentru a salva omenirea, este prezentă în primele religii ale istoriei, Noul Testament este o compilație de mituri ale unor avataruri precum: Hermes (200 de ani înainte de î. Hr.) , Dionysus (500 de ani înainte de Hristos), Buddha (563 de ani î. Hr.), Krishna (900 î. Hr.), Horus (3.000 î. Hr.), Mithras (600 î. Hr.), Heracle (800 î. Hr.), Tammuz (400 de ani î. Hr.) și Adonis (200 î. Hr.).
Cartea sfântă, numită Biblia, este în general considerată a fi originală, inspirată de Dumnezeu, plină de învațăminte și chiar exemplară. .De fapt, a existat o vreme când biblioteci legendare au fost incendiate pe motiv ca Biblia ar fi fost singura carte care conține adevărul sacru. Adevărul este că scrierile sacre sunt un plagiat al unor texte mai vechi, pe care creștinii înșiși le-ar numi culte barbare.
https://alephnews.ro/cultura/este-biblia-o-carte-plagiata-din-scrieri-anterioare-crestinismului/
alephnews
guvern
Nou record al campaniei de vaccinare. Aproape 40.000 de români au fost imunizați, iar 4.000 au primit a doua doză
Aproape 500 de mii de români s-au înscris până acum pe platforma de vaccinare. În plus, am reușit și să atingem un nou record. Ieri s-au vaccinat 39.712 români. Cum decurge etapa a doua de vaccinareDe când a început etapa a doua a campaniei de vaccinare, adică de pe 15 ianuarie până ieri s-au înscris 491.342 de persoane la vaccin. Din acest total avem 226.428 de adulți peste 65 ani, 109.269 persoane cu afecțiuni cronice și 155.645 de angajați din domenii esențiale. Ei au avut la dispoziție mai multe metode de programare. Fie s-au înscris individual pe platforma de vaccinare, fie prin call center, prin intermediul angajatorului sau cu ajutorul medicului de familie. Coadă la programări, în BucureștiAu apărut câteva locuri disponibile ieri în Capitală, dar s-au ocupat rapid, iar în țară peste 31 de județe au ajuns la capacitate maximă. Mai ales că acum au apărut și alte categorii de persoane care se pot vaccina, conform hotărârii de guvern adoptate ieri.
Din cei 338.252 de români vaccinați, 9.844 au primit rapelul. Aproape 500.000 de români s-au înscris la vaccinare până acum. Locurile se ocupă repede la centrele de vaccinare din București.
https://alephnews.ro/guvern/nou-record-al-campaniei-de-vaccinare-aproape-40-000-de-romani-au-fost-imunizati-iar-4-000-au-primit-a-doua-doza/
alephnews
social
ANPC în control în Gara de Nord: Trenuri murdare, guri de aerisire ruginite, gumă de mestecat lipită pe scaune
Recepţii făcute pe genunchi, vagoane de tren spălate pe hârtie şi ţigări stinse pe scaune. ANPC a verificat trenurile din zona Bucureşti şi comercianţii din Gara de Nord. În urma unor reclamaţii referitoare la condiţiile de deplasare cu trenul, ANPC au făcut 3 acţiuni de verificare la CFR Călători, la Gara de Nord, Depoul Griviţa, Depoul revizie de vagoane Bucureşti – Basarab. "Întreaga situaţie trebuie reevaluată. Plecând de la nesimţirea unor cetăţeni, până la recepţiile făcute pe genunchi, toate trebuie gestionate corect. Se spală vagoane pe hârtie şi se sting ţigări pe scaune! Punctual trebuie sancţionate lucrurile: disciplinar sau poate chiar penal!”, spune Horia Constantinescu, preşedintele ANPC. Vor avea loc, în cel mai scurt timp, întâlniri între reprezentanţii celor 3 instituţii – ANPC, Ministerul Transporturilor şi SNTFC C. F. R. Călători S. A – pentru găsirea unor soluţii de remediere a deficienţelor constatate, pe termen scurt şi pe termen mediu, nefiind vorba despre amenzi pentru că ar trebui plătite de la bugetul statului, ci despre măsuri concrete. Dintre cele mai importante nereguli constatate, ANPC menţionează: - Pavimentul din tren neigienizat, tapiţeria scaunelor ruptă sau murdară - Existenţa unor coşuri de gunoi murdare - Ferestrele vagoanelor aveau geamuri murdare cu depuneri grosiere de praf - Existenţa unor guri de aerisire ruginite, precum şi a unor prize lipite cu bandă de hârtie - Prezenţa, în compartimente a unor resturi alimentare sau a gumei de mestecat lipită pe paviment şi scaune - Igienă necorespunzătoare în zona toaletelor - Existenţa unor resturi menajere îndesate în grilajul sistemului de ventilaţie - Folosirea unor produse de curăţat fără elemente de identificare. Dat fiind verificările efectuate de comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov în Gara de Nord, aceştia au realizat controale la 15 operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în acest loc, pentru a verifica modul în care respectă prevederile legale în domeniu. În urma acestor acţiuni, comisarii de la CRPC Bucureşti - Ilfov au aplicat amenzi contraveţionale în valoare de 136.000 lei. Totodată, a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor, pentru 12 operatori economici. Neregulile constatate la comercianţii din Gara de Nord au fost: - Comercializarea unor produse alimentare, depozitate la temperatura mediului ambiant, fără a exista un sistem de ventilaţie sau aer condiţionat funcţional - Depozitarea apei minerale şi a băuturilor răcoritoare direct pe paviment - Utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu insecte moarte, acumulări de praf, impurităţi, atât în interiorul agregatului, cât şi pe sistemul de ventilaţie - Lipsa afişării preţurilor în mod vizibil, într-o formă neechivocă, uşor de citit - Neprezentarea autorizaţiilor de funcţionare - Depozitare băuturi direct pe paviment, in interiorul sau in afara unităţii, la temperatura mediului ambiant. - Comercializarea unor produse alimentare preambalate şi a unor băuturi, fără a exista sisteme de ventilaţie sau aparate de aer condiţionat, nerespectându-se, astfel, condiţiile de depozitare recomandate de producător - Existenţa unui paviment deteriorat, depreciat, neigienizat corespunzător - Folosirea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu insecte, cu grătare cu vopsea exfoliată şi urme de rugina, chedere depreciate şi sisteme de ventilaţie cu acumulări masive de praf, impurităţi şi mucegai - Neafişarea preţurilor la toate produsele - Folosirea unor aparate vending în vederea preparării şi comercializării de băuturi calde, aflaate în exterior, la peste 38 grade C, cu apa folosită ca materie prima provenită din sursă proprie. - Comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare şi caracterizare complete - Utilizarea unor maşini de gheaţă cu urme de rugină şi neigenizate corespunzător - Comercializarea unor produse cu data limita de consum depaşită - Nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru păstrarea produselor (depozitarea la temperatura mediului ambiant) - Utilizarea unor hote, în spaţiul de gătit, cu un strat gros de grăsime şi praf pe toată suprafaţa - Condiţii de igiena precară (vitrine, camere frigorifice, paviment deteriorat, neigienizat corespunzător, cu gândaci şi muşte). - Lipsa graficelor de temperatură şi schimbare a uleiului - Folosirea unor autorizatii de punct lucru expirate.
Recepţii făcute pe genunchi, vagoane de tren spălate pe hârtie şi ţigări stinse pe scaune. ANPC a verificat trenurile din zona Bucureşti şi comercianţii din Gara de Nord.
https://www.mediafax.ro/social/anpc-in-control-in-gara-de-nord-trenuri-murdare-guri-de-aerisire-ruginite-guma-de-mestecat-lipita-pe-scaune-21037443
mediafax
educatie
Tu decizi dacă e pregătit copilul tău să meargă la şcoală. Fără evaluari psihomatice la înscriere
Tu decizi dacă e pregătit copilul tău să meargă la şcoală. De anul acesta, copii care împlinesc şase ani, după 31 august, nu mai trec prin evaluările psihosomatice. Vladimir împlinește şase ani în luna octombrie. Iulia Ianîcu, părinte: “A început să citească mai devreme. Este foarte sociabil în clasă, se adaptează extrem d euşor mediului social. Nu are anxietăţi, gen legat de separarea de părinţi. Îi place să se joace şi-n colectivitate, şi singur, şi nici o dată nu a plâns după noi”. Psihologul Elena Cocoş consideră că părinţii nu ar trebui să decidă singuri dacă un copil este pregătit pentru a merge la şcoală. Părerea educatorului sau a consilierului şcolar i-ar ajuta să ia decizia corectă. Elena Cocoş, psiholog: "Va fi pus să recunoască imagini dintr-o poveste, şi atunci, noi vom şti dacă i s-au spus poveşti. Cât d ebine reuşeşte el să se exprime. Cât de mult colaborează, cât de mult îi captăm atenţia, pentru că sunt repere importante pentru a putea face faţă rigorii şcolare, până la urmă.” Diferenţa de vârstă între elevii aceleaşi clase îi poate face pe cei mici să se simtă frustraţi şi le scade stima sine, spune Diana Brătucu. Este învăţătoare de 20 de ani, la Şcoala "Traian” din Craiova. În ultimii ani a avut în clasă mai mulţi copii care au venit la şcoală înainte de a împlini 6 ani. Diana Brătucu, învăţătoare: “Ei, oarecum, nu ţin pasul cu ceilalţi colegi. Li se pare că sunt inferiori, că nu rezolvă atât de repede cum rezolvă colegii lor. Până la urmă, ajung să rezolve sarcina, dar într-un timp mai mare. Şi atunci, normal că se simt un pic altfel decât colegii lor şi s-ar putea să nu mai vrea, să refuze să facă următoarele lucruri de teama eşecului.” Potrivit noii metodologii, doar elevii care n-au mers la grădiniţă şi cei care s-au întors din străinătate vor fi evaluaţi, obligatoriu, psihosomatic.
15 martie este prima zi în care îţi poţi înscrie copilul la şcoală. Copiii mai mici de 6 ani nu mai au nevoie de evaluare psihosomatică. Înscrierea la şcoală nu mai este condiţionată de frecventarea grădiniţei.
https://alephnews.ro/educatie/tu-decizi-daca-e-pregatit-copilul-tau-sa-mearga-la-scoala-fara-evaluari-psihomatice-la-inscriere/
alephnews
guvern
Drulă critică măsurile din pachetul „Sprijin pentru România”: „Prea puţin, prea târziu şi, ca de obicei, prea prost făcut”
"<Prea puţin, prea târziu şi, ca de obicei, prea prost făcut!>. Este rezumatul făcut de Cătălin Drulă pachetului de măsuri prezentat de guvernarea militaro-socialistă”, a transmis luni seara USR. Cătălin Drulă a identificat în pachetul prezentat de PSD-PNL "o sumedenie de minciuni şi preluări ciuntite de soluţii deja propuse”. "Sursa de finanţare din fonduri europene – Guvernul afirmă că ar da 900 de milioane de euro din Programul Operaţional pentru Persoane Defavorizate. Cum, când întregul program, pe 7 ani, a fost de 518 milioane de euro?! Ministrul Boloş îşi începe mandatul cu o minciună. Vom demonstra acest lucru. Alocarea a 100 de milioane de euro pentru Casa Unirea, fantoma inventată de Liviu Dragnea – o instituţie care nu face nimic, dar consumă bani publici. Între timp, agricultorii români au nevoie de sprijin din cauza creşterii preţurilor la îngrăşăminte, dar primesc o promisiune”, susţine Drulă. Conform acestuia, măsura care prevede vouchere de hrană pentru pensionari cu venituri mici este propunerea USR de creştere a veniturilor pentru pensionari, doar că USR propunea vouchere de până la 300 de lei/lună pentru fiecare pensionar. De asemenea, liderul USR susţine că şomajul tehnic cu 75% din salariu nu este nicidecum o noutate, ci există încă din perioada pandemiei. "Creşterea valorii tichetelor de masă nu este din mărinimia Guvernului, ci o metodă de băga mâna în buzunarul firmelor. Nu statul plăteşte tichetele de masă, ci angajatorul. PSD e darnic pe banii economiei private. Iar 200 de lei fără taxe în plus la salariul minim este o măsură negândită până la capăt. Dacă o persoană are salariul minim plus 1 leu, nu devine brusc bogată ca să nu se mai încadreze. Dacă ar aplica propunerea de zero taxe pe întregul salariu minim, atunci toţi angajaţii ar câştiga cu peste 800 de lei în plus”, afirmă Cătălin Drulă. Potrivit acestuia, PSD, PNL şi UDMR încearcă prin aceste măsuri să acopere creşterile de preţuri la energie, carburant şi alimente, dar nu explică minciuna fundamentală: creşterea preţurilor înseamnă că statul încasează mai mulţi bani din TVA, accize etc. El susţine că USR a propus cea mai simplă şi eficientă soluţie: scăderea taxării pe energie: "Creşterea preţurilor la energie aduce statului cel puţin 10 miliarde de lei în plus prin taxe. 10 miliarde pe care le-ar putea lăsa în buzunarul românilor, ca să-i poată cheltui cum cred că e bine pentru ei”.
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, critică pachetul de măsuri socio-economice propus de guvernul Ciucă. El spune că „PSD, PNL şi UDMR încearcă să acopere creşterile de preţuri la energie, carburant şi alimente, dar nu explică minciuna fundamentală: creşterea preţurilor înseamnă că statul încasează mai mulţi bani din TVA, accize”.Pachetul propus de „coaliţia sărăciei este prea puţin, prea târziu şi, ca de obicei, prea prost făcut”, este de părere preşedintele interimar al USR.
https://alephnews.ro/guvern/drula-critica-masurile-din-pachetul-sprijin-pentru-romania-prea-putin-prea-tarziu-si-ca-de-obicei-prea-prost-facut/
alephnews
guvern
Dan Barna, chemat la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă: „Vreau să clarific orice chestiune”
Vicepremierul Dan Barna a fost invitat la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) în legătură cu reportajul apărut pe RiseProject. "Am spus în numeroase interviuri că sunt complet disponibil şi vreau să clarific orice chestiune legată de activitatea antreprenorială pe care am desfăşurat-o înainte de a intra în politică. În aceste zile solicitarea mea a dat roade şi am primit o invitaţie de la DLAF pentru, şi citez, <furnizarea informaţiilor pe care le deţineţi în legătură cu activitatea desfăşurată în cadrul proiectului> aflat în verificare. Era foarte bine dacă această invitaţie nu s-ar fi lăsat atât aşteptată – am solicitat chiar eu acest lucru încă din campania de la prezidenţiale din 2019, când s-au speculat din păcate enorm de multe neadevăruri în spaţiul public”, anunţă Dan Barna. El spune că va merge la DLAF.
Dan Barna a fost invitat la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) .Va da declarații cu privire la reportajul apărut pe RiseProject .Rise Project a publicat, în 2019, un articol în care acuza firma lui Dan Barna că multe proiecte au eşuat .
https://alephnews.ro/guvern/dan-barna-chemat-la-departamentul-de-lupta-anti-frauda-vreau-sa-clarific-orice-chestiune/
alephnews
guvern
Valeriu Șuhan, despre filajul lui Radu Gavriș: „Conducerea MAI folosește mijloace din Poliție în interes personal”
Lucian Bode, ministrul de Interne, vrea să îl retragă pe Radu Gavriş din funcţia de coordonator, în Poliţia Capitalei, al activităţilor de combatere a pandemiei. Sancţiunea vine după ce Gavriş ar fi petrecut vineri seară, la Hanul lui Manuc, în Centrul Vechi, alături de alţi 26 de oameni. De altfel, adjunctul Poliţiei Capitalei a fost amendat cu 2.000 de lei şi e cercetat disciplinar.
Continuă reacţiile în urma scandalului filării lui Radu Gavriş, adjunct al Poliţiei Capitalei. Ministrul Bode cere înlocuirea lui Gavriş din funcţia de coordonator al campaniei de luptă anti-Covid. Adjunctul Poliţiei Capitalei spune că s-a acţionat la pont şi nu consideră că a încălcat legea. Luptele de putere din MAI datează de mulţi ani.
https://alephnews.ro/guvern/valeriu-suhan-despre-filajul-lui-radu-gavris-conducerea-mai-foloseste-mijloace-din-politie-in-interes-personal/
alephnews
guvern
Franța mobilizează 100.000 de jandarmi pe străzi ca să spargă petrecerile ilegale și adunările de Revelion
Sute de mii de polițiști și jandarmi vor fi mobilizați pe străzile din toată Franța în noaptea dintre ani, în încercarea de a împiedica petrecerile, scrie BBC. Cele 100.000 de forțe de ordine mai au rolul de a preveni incendierea mașinilor, un obicei cunoscut pentru ultima zi din an. Franța se află pe al cincilea loc în topul țărilor cu cele mai multe infecții de COVID-19 și are peste 64.000 de decese provocate de noul virus. La fel ca în alte țări, în Franța celebrarea noului an nu va mai avea aceeași anvergură. Ministrul de interne Gérald Darmanin este cel care a dat ordinul pentru mobilizarea forțelor de ordine în centrele orașelor și în suburbii, de la ora 20, când încep restricțiile de circulație. Jumătate dintre metrourile pariziene vor fi închise în după-amiaza ultimei zile din an și se ia în considerare limitarea transportului public în toată țara. În ciuda numărului mare de infectări, un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că nu este luată în considerare varianta unui lockdown la nivel local. Până în prezent, țara a trecut prin două carantine generale, iar barurile, restaurantele și atracțiile culturale rămân închise până în ianuarie. Agenții francezi vor despărți grupurile mai mari de 10 persoane și vor face filtre de control pentru cei care încalcă restcțiile nocture. Nu vor mai fi mulțimi de oameni la focurile de artificii de pe Champs Elysées și toți francezii trebuie să stea acasă. Se permite totuși petrecerea nopții la un prieten sau la rude.
100.000 de jandarmi și polițiști vor ieși în noaptea dintre ani pe străzile din Franța. Măsura este impusă pentru a preveni petrecerile, adunările și vandalismul. Franța se află pe al cincilea loc în topul țărilor afectate de COVID-19.
https://alephnews.ro/guvern/franta-se-mobilizeaza-pentru-revelion-100-000-de-jandarmi-vor-iesi-pe-strazile-din-toate-orasele/
alephnews
educatie
„Să fim şi paznici și infirmiere şi eu ştiu ce? Sunt profesor și atât“. Reacția unui cadru didactic despre triajul elevilor
Acum că avem şi ordinul de ministru semnat, lucrurile cumva par să fie mai clare. Sau cel puţin la asta speră cadrele didactice. Cu toate că ordinul a apărut cu mai puţin de 72 de ore înainte ca elevii să se întoarcă în bănci, aduce și o serie de neplăceri profesorilor. Ei nu sunt mulţumiţi că trebuie să se ocupe şi de triajul elevilor care prezintă simptome. Adrian Enache este profesor de matematică şi îţi spune că nu are pregătire medicală pentru acest lucru. Adrian Enache, profesor: "Păi noi să fim şi paznici şi portari şi infirmiere şi femei de serviciu şi bucătari şi eu ştiu ce? Nu se poate aşa ceva. Eu sunt profesor şi atât. Am înţeles că asta a spus domnul ministru. Fiecare şcoală se descurcă cum poate. Ce facem dacă spunem că nu putem să ne descurcăm?“
Un profesor și-a arătat nemulțumirea că trebuie să se ocupe şi de triajul elevilor care prezintă simptome. Adrian Enache este profesor de matematică şi spune că nu are pregătire medicală pentru acest lucru.
https://alephnews.ro/educatie/sa-fim-si-paznici-si-infirmiere-si-eu-stiu-ce-sunt-profesor-si-atat-reactia-unui-cadru-didactic-despre-triajul-elevilor/
alephnews
natura
BBC: De ce oamenii de știință îngheață specii de animale pe cale de dispariție în „bănci bio”
"S-a dus”, a șoptit veterinarul Gabby Drake de la Grădina Zoologică Chester ținând un stetoscop la pieptul unui papagal tropical cu pene viu-colorate. Pasărea (lorius garrulus) este un papagal de pădure originar din Indonezia, o specie vulnerabilă. Este trist să vezi că această pasăre frumoasă și, în mod normal, plină de viață trebuie eutanasiată. Picioarele sale mici și încovoiate de artrită sunt prea bolnave pentru a mai fi tratate. Dar acesta nu este finalul pentru codul genetic unicat păstrat în celulele sale. Câteva bucăți mici din corpul papagalului se vor alătura probelor colectate din mai mult de 100 de specii de animale. Ele o să fie înghețate – depozitate pe termen nelimitat – în cea mai mare bancă bio de țesuturi vii din Marea Britanie, Nature's Safe ("Seiful naturii”).Probele sunt ținute la -196 de grade Celsius în eprubete umplute cu un antigel bogat în nutrienți și propice celulelor. Temperatura este atât de joasă încât toate procesele chimice naturale ale celulelor se opresc – sunt în anabioză, sau "animație suspendată”.Ideea e că, la un moment dat în viitor – peste mai multe decenii, poate chiar secole – aceste celule ar putea fi readuse la viață, o metodă care ar putea salva anumite specii de la dispariție. "Asta nu va opri extincția, dar cu siguranță va ajuta”, a spus Tullis Matson, fondatorul Nature's Seif. "De aici începe viața din nou”, a spus Matson arătând spre o imagine a unei eprubete cu celulele pielii unui ghepard examinată la microscop. "Animalul a murit în 2019”, a explicat Tullis. "Am trezit acele celule acum câteva zile și puteți vedea acum că sunt peste tot pe ecran. S-au înmulțit și s-au înmulțit.”Celulele pielii sunt foarte bune pentru acest proces, în special un tip de celule ale țesutului conjunctiv numite fibroblaste care sunt esențiale procesului de vindecare și reparație. După ce au fost scoase din congelator și încălzite la temperatura corpului într-o baie de nutrienți, celulele se vor divide și multiplice într-un vas. Unul dintre posibilele roluri pe care aceste celule le vor avea în viitor este să fie folosite pentru a clona noi specimene cu ajutorul pachetelor dezghețate cu ADN. "Ecologiștii se luptă să salveze speciile, dar nu am reuțit să le salvăm pe toate – distrugerea continuă”. Foto: Profimedia Images Deschide galeria foto Clonarea animalelor nu este un proces nou. În anul 1996, oamenii de știință din Scoția au clonat oaia Dolly folosind o celulă de la o oaie și oul unei alte oi. Este o tehnologie de reproducere aplicată inițial în cazul animalelor domestice și care acum este folosită în cadrul eforturilor de conservare. Compania de biotehnologie Revive and Restore a produs de curând o clonă folosind celulele pielii unui dihor în pericol de dispariție care a murit acum zeci de ani. Ouăle sale au fost inghețate în 1988. Clona care a fost obținută din celulele înghețate, dihorul Elizabeth Ann, s-a născut în decembrie 2020. Oamenii de știință au folosit aceeași metodă ca să cloneze un cal Przewalski, o specie considerată a fi ultimul cal cu adevărat "sălbatic”, care a costat 60.000 de dolari. Clona numită Kurt trăiește la Grădina Zoologică de la San Diego. "A fost mai ieftin pentru grădina zoologică să cloneze un cal, cu scopul de a crește diversitatea genetică în rândul populației speciei, decât ar fi fost să aduci un cal dintr-o grădină zoologică din Europa”, a explicat șeful oamenilor de știință de la Revive and Restore, Dr. Ben Novak. Diversitatea genetică este importantă. Pe măsură ce populația unei specii scade, acest lucru poate duce la consangvinitate. Puii de mamifere au câte un set de instrucțiuni genetice de la fiecare părinte biologic, iar dacă ei sunt înrudiți, orice boală genetică pe care o au este mult mai probabil să fie moștenită. Păstrarea celulelor nu este, însă, cea mai ieftină metodă de a restructura genele, a spus Novak. "Ecologiștii se luptă să salveze speciile, dar nu am reuțit să le salvăm pe toate – distrugerea continuă”.Înghețarea celulelor și păstrarea lor în băncile bio ne permite să putem reintroduce aceste specii pe viitor, potrivit lui Novak. "Dacă nu facem asta, vom regreta mai târziu.”De fiecare dată când un animal trebuie eutanasiat sau moare în mod neașteptat, veterinarii grădinilor zoologice colectează o parte din țesutul specimenului pentru a fi pus la păstrare. "Este o rază de lumină”, a spus Tullis. "Moartea animalului, de fapt, ne dă o speranță în legătură cu viitorul speciilor deoarece putem să înghețăm acele gene.”Printre speciile ale căror celule au fost înghețate în banca Nature's Safe se numără broasca "pui de munte”, o specie care aproape că a dispărut din cauza unei boli fungice, și coțofana verde de Java, o pasăre care este în pragul dispariției din cauza comerțului cu astfel de specimene. Anul acesta, la Chester, Goshi, un jaguar femelă a fost găsită moartă în cușca ei. Veterinarul Gabby Drake i-a tăiat cu atenție urechea stângă pe care a trimis-o apoi spre Nature's Safe, înainte de a o trimite pe Goshi pentru o examinare post-mortem. "Jaguarii nu sunt felinele aflate în cel mai mare pericol, dar sunt în declin și suferă aceeași presiune din partea oamenilor ca și alți prădători de mari dimensiuni”, a spus Drake. "Era un animal destul de tânăr și nu a avut niciun pui, din păcate. Este trist, dar este bine de știut că țesutul ei viu va merge mai departe”.Tullis se arată optimist cu privire la ceea ce vom putea face cu ajutorul științei în viitor. "Cu tehnologia ingineriei genomului am putea chiar să creăm diversitate genetică nouă.”Dr. Sue Walker de la Grădina Zoologică din Chester spune că ar putea să mai dureze "zeci de ani până când vom avea tehnologia de a face ceea ce ne dorim cu aceste probe”. "Dar dacă nu le colectăm, aceste gene sunt pierdute pentru totdeauna. Am pierdut toată această biodiversitate unică.”
Ecologiștii spun acum că speciile de animale dispar mai repede ca niciodată. Într-o criză a biodiversității care, potrivit estimărilor ONU, amenință cu dispariția un milion de specii de plante și animale, unii oameni de știință se decid ce specii să înghețe pentru a le conserva materialul genetic, scrie BBC, ideea fiind ca, la un moment dat, în viitor – peste mai multe decenii, poate chiar secole – aceste celule să fie readuse la viață printr-o metodă care ar putea salva anumite specii de la dispariție.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/bbc-de-ce-oamenii-de-stiinta-ingheata-specii-de-animale-pe-cale-de-disparitie-in-banci-bio-1947007
digi24
social
Reacția Patriarhiei la scandalul sexual în care este implicat episcopul Hușilor
"Poziția Patriarhiei Române rămâne una constantă, fermă, așa cum a fost de la început. Se dorește aflarea adevărului în acest caz care a devenit un scandal în spațiul mediatic, un scandal care afectează imaginea Bisericii Ortodoxe Române. Deci, Patriarhia Română susține în continuare necesitatea aflării adevărului în acest caz și, evident, solicită demonstrarea veridicității imaginilor prezentate în spațiul public. Abia după aceea putem vorbi despre adevărul obiectiv”, a precizat Vasile Bănescu, potrivit Agerpres. El a spus că în acest caz nu este vorba despre credință sau necredință în ceva, ci "vorbim despre un scandal provocat în jurul unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române și Patriarhia Română dorește realmente să se facă lumină și să apară adevărul în acest context”.Vasile Bănescu a arătat că Patriarhia Română nu poate întreprinde o acțiune pe cont propriu de la București, deoarece singurul for care are autoritate să analizeze această problemă, în prezent, este Sinodul Mitropolitan de la Iași. "Patriarhia Română, aici la București, nu poate întreprinde o acțiune pe cont propriu, pentru că acțiunea aceasta îi incumbă Sinodului Mitropolitan de la Iași. Acesta este forul responsabil cu prima fază a cercetării acestui caz. Dacă vor avea niște concluzii și vor putea să propună niște decizii desprinse din aceste concluzii, o vor face și le vor înainta către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care se va întruni la un moment dat la București. În acest moment, forul decizional, singurul care are autoritatea să analizeze situația despre care vorbim, este Sinodul Metropolitan de la Iași”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Referindu-se la cei trei preoți din județul Vaslui, consilierul patriarhal a spus că aceștia se fac vinovați de șantaj, în accepțiunea episcopului de Huși, iar autoritățile au datoria să prezinte obiectiv autenticitatea probelor depuse la dosar. "Acești preoți se fac vinovați, am înțeles, în accepțiunea episcopului de Huși, de șantaj. Acest proces este în derulare, acest proces, însă, are la dosar și niște probe video, niște înregistrări, iar autoritățile judiciare cred că au datoria să prezinte, din punct de vedere tehnic, în urma unei expertize tehnice, să prezinte obiectiv veridicitatea, autenticitatea acestor înregistrări. Am înțeles că episcopul de Huși însuși a solicitat autorităților să vină cu probe concrete referitoare la autenticitatea materialelor video care au fost confiscate la Huși”, a mai spus Vasile Bănescu. La sfârșitul lunii iunie, procurorii DNA Iași au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, trei preoți din județul Vaslui acuzați că l-au șantajat pe episcopul Hușilor. Jitaru Sebastian Cristi — preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Damian Gheorghe — preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui și Bumbu Răzvan Mihail — preot paroh la Parohia Văleni au fost reținuți pe 15 iunie, fiind acuzați că ar fi cerut bani sau funcții pentru a nu face publice o serie de imagini video în care episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, ar apărea în ipostaze compromițătoare. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.
Patriarhia Română susține necesitatea aflării adevărului vizavi de acuzațiile care i se aduc episcopului Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a declarat vineri consilierul patriarhal Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/reactia-patriarhiei-dupa-scandalul-sexual-in-care-este-implicat-episcopul-husilor-761006
digi24
externe
Zelenski a vorbit în parlamentul din Tokyo. A criticat ONU și a cerut Japoniei să crească presiunea sancțiunilor asupra Rusiei
Adresându-se parlamentului de la Tokyo prin legătură video, Zelenski a mulţumit Japoniei pentru că, printre ţările asiatice, este lider în condamnarea invadării Ucrainei de către Rusia şi introducerea de sancţiuni, scrie Reuters. "Statele responsabile se unesc pentru a proteja pacea. Sunt recunoscător statului dumneavoastră pentru poziţia sa de principiu într-un asemenea moment istoric, pentru asistenţa reală către Ucraina”, a spus Zelenski. "Aţi fost primii din Asia care au început să pună presiune cu adevărat asupra Rusiei pentru a restabili pacea, care au sprijinit sancţiunile împotriva Rusiei şi vă îndemn să continuaţi să o faceţi”, a adăugat președintele ucrainean, conform Agerpres. Zelenski a mai spus că forţele ruse pregătesc noi atacuri din aşa-numita zonă de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce au ocupat centrala dezafectată luna trecută în primele etape ale războiului din Ucraina. Pe parcursul a 12 minute, Zelenski a avertizat că invazia Rusiei ar putea declanșa o catastrofă nucleară la Cernobîl, invocând amintiri ale colapsului din 2011, de la centrala nucleară Fukushima, care a strămutat mii de oameni și a determinat țări precum Germania să-și reconsidere propria utilizare a puterii nucleare. Președintele ucrainean a făcut, de asemenea, aluzie la o altă tragedie națională, avertizând că Rusia ar putea folosi arme chimice, cum ar fi gazul sarin, în Ucraina. În 1995, membrii unui cult japonez au folosit această substanță chimică într-un atac asupra sistemului de metrou din Tokyo, ucigând 14 persoane și rănind alte aproape 6.000, confrom The New York Times. "Lumea este în pragul multor crize noi”, a declarat liderul de la Kiev, precizând că "provocările de mediu şi alimentare sunt fără precedent, iar când războiul se va termina, va dura ani de zile pentru a analiza amploarea daunelor aduse mediului”. Totodată, președintele ucrainean a criticat ONU. "Nici ONU, nici Consiliul de Securitate al ONU nu au funcționat. Sunt necesare reforme. Avem nevoie de un instrument care să asigure preventiv securitatea globală. Organizațiile internaționale existente nu funcționează în acest scop, așa că trebuie să dezvoltăm un nou instrument preventiv care să poată opri efectiv invaziile", a declarat liderul ucrainean parlamentarilor japonezi. Premierul Fumio Kishida a declarat reporterilor, după discursul președintelui ucrainean, că va lua în considerare creșterea ajutorului umanitar pentru Ucraina și adăugarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Japonia s-a alăturat Statelor Unite și altor națiuni pentru a impune sancțiuni economice companiilor, liderilor și oamenilor de afaceri importanți din Rusia și a furnizat armatei ucrainene echipamente neletale, cum ar fi căști. Citește și: Oraşe japoneze înfrăţite cu localităţi din Rusia îşi suspendă colaborarea și anulează toate întâlnirileGraba Japoniei la acțiune este un contrast puternic cu comportamentul său în timpul invaziilor anterioare ale Rusiei în Crimeea, Georgia și Ucraina, când politicienii japonezi au fost criticați pentru că au adoptat o poziție blândă împotriva agresiunii vecinului lor. Japonia și Rusia sunt implicate într-o dispută teritorială de lungă durată asupra insulelor din nord-estul Japoniei, în largul coastei Hokkaido. Fostul prim-ministru al Japoniei Shinzo Abe a depus eforturi uriașe în cultivarea unei relații amicale cu Vladimir Putin, în efortul de a rezolva problema controversată a proprietății insulelor. În urmă cu două săptămâni, guvernul nipon şi-a reiterat revendicările în disputa teritorială cu Rusia cu privire la insulele Kurile de Sud. Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a spus că cele patru insule sunt "parte integrantă” a Japoniei. Anterior, și prim-ministrul Fumio Kishida folosise această sintagmă, un limbaj pe care Tokyo îl evitase timp de 10 ani în speranţa că va ajunge la un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin. Luni, Rusia a declarat că a încheiat negocierile cu Japonia pe această temă, precum și eforturile de a semna un tratat de pace care să pună capăt oficial conflictului dintre cele două națiuni din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Citește și: Japonia: Este inacceptabilă decizia Rusiei de a renunța la negocierile pentru semnarea unui tratat de pace oficial
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Japoniei să crească presiunea sancţiunilor asupra Rusiei prin introducerea unui embargou comercial asupra mărfurilor ruseşti. În discursul său, președintele ucrainean a criticat ONU și a invocat amintirile despre dezastrul nuclear de la Fukushima și atacul chimic comis în anii ‘90 la metroul din Tokyo.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/zelenski-a-vorbit-in-parlamentul-din-tokyo-a-criticat-onu-si-a-cerut-japoniei-sa-creasca-presiunea-asupra-sanctiunilor-asupra-rusiei-1881287
digi24
educatie
Sorin Cîmpeanu: Școala va începe cu prezenţă fizică a doua zi după ce rata de infectare în localitate coboară sub 3 la mie
"Voi face o serie de clarificări cu privire la ordinul comun al Ministerului Educaţiei - Ministerului Sănătăţii publicat în Monitorul Oficial la începutul acestei luni. Odată cu publicarea acestui ordin de ministru, nu ne mai raportăm la ziua de vineri din perspectiva ratei de infectare, ci doar din perspectiva ratei de vaccinare. Acestea sunt prevederile ordinului în vigoare. Pe cale de consecinţă, conform prevederilor Ordinului 5.338, şcoala va putea să înceapă cu prezenţă fizică a doua zi după coborârea ratei de infectare în localitate sub pragul de 3 la mie”, a declarat Sorin Cîmpeanu joi, la Palatul Parlamentului. El a adăugat că pentru localităţile în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie rămâne în vigoare criteriul ratei de vaccinare, iar ziua de referinţă este vinerea. "La nivelul zilei de ieri erau 730 de localităţi în România care aveau o rată de infectare mai mare de 3 la mie. Ministerul Educaţiei a publicat şi va publica zilnic rata de infectare pe site-ul Ministerului Educaţiei, în aşa fel încât să poată fi luate deciziile cu referinţă la această rată de infectare”, a mai menţionat ministrul.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat joi că şcoala va putea să înceapă cu prezenţă fizică a doua zi după ce rata de infectare dintr-o localitate a coborât sub pragul de 3 la mie.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/sorin-cimpeanu-scoala-va-incepe-cu-prezenta-fizica-a-doua-zi-dupa-ce-rata-de-infectare-in-localitate-coboara-sub-3-la-mie-1749459
digi24
externe
Primul ministru rus care recunoaște public cât de lovită este Rusia de sancțiuni
Într-un interviu pentru agenția de presă de stat TASS, preluat de CNN, Vitali Saveliev a spus că Rusia este acum în situația în care trebuie să caute noi coridoare logistice pentru comerț."Sancțiunile impuse Rusiei... au rupt practic toată logistica din țara noastră. Trebuie să căutăm noi coridoare logistice", a declarat Vitali Saveliev, într-un discurs susținut în timpul unei vizite în orașul port Astrakhan, de la Marea Caspică. El a spus că Moscova încearcă să folosească rute comerciale alternative, cum ar fi coridorul de transport internațional nord-sud (INSTC), o rută de tranzit care leagă India de țările din Asia Centrală, Rusia și Europa prin Iran, potrivit TASS.
Ministrul rus al transporturilor, Vitali Saveliev, recunoaște că sancțiunile internaționale impuse Rusiei, au „rupt" structura logistică a țării.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ministrul-rus-al-transporturilor-recunoaste-lovitura-pe-care-rusia-a-primit-o-in-urma-sanctiunilor-impuse-1948475
digi24
tehnologie
Cel mai scump iPhone din lume. Costă cât o maşină de lux
Cum ar fi să te urci într-o mașină de lux având în buzunar un telefon mai scump decât acea mașină? Compania care crează device-uri pentru cei obișnuiți cu opulența a venit cu o nouă nebunie. O versiune de iPhone 12 Pro care pleacă de la un preț de 122.000 de dolari şi poate să ajungă până la 150.000. De ce are un preț atât de mare? Pentru că este acoperit cu aur de 18 karate și diamante foarte subțiri tăiate cu laserul. "Este atât de greu! Doamne! Este ca și cum ar fi un lingou de aur. Probabil are greutatea a 1,5 telefoane, poate chiar două. În regulă. Asta probabil explică prețul”, a fost reacţia unui YouTuber care a testat telefonul.
Caviar a placat cu aur de 18 karate și diamante un iPhone 12 Pro. Prețul telefonului pleacă de la 122.000 de dolari. Doar şapte unități pentru acest model vor fi create.
https://alephnews.ro/tehnologie/cel-mai-scump-iphone-din-lume-costa-cat-o-masina-de-lux/
alephnews
guvern
Reacții după anunțarea ratingului de țară. Cîțu aruncă vina la PSD: „Perspectiva negativă nu e responsabilitatea acestui Guvern” / Ce întâmplă cu pensiile
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a oferit o primă reacție după ce a fost anunţat ratingul de ţară al României. Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut acelaşi rating pentru România (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei, potrivit unui anunţ făcut vineri noaptea. Decizia este importantă pentru că acest rating este unul dintre criteriile luate în calcul de investitorii care vor să investească pe plan local, dar şi pentru finanţatorii externi ai României. Cîțu a declarat că perspectiva negativă nu e responsabilitatea acestui guvern. "Vom reveni la perspectiva stabilă cât mai curând”, a spus ministrul Cîţu. Cîţu a afirmat că în luna mai cheltuielile cu investiţiile au ajuns la 13,1 miliarde de lei, "cea mai mare sumă din ultimii 10 ani”."Există o discuţie despre împrumuturi. Atunci cand ai deficit trebuie să îl finanţezi de undeva. Socialiştii nu plăteau facturi. Noi plătim facturile la timp. În primele momente când am venit la putere am eliminat accizele. Trebuie să ne împrumutăm pentru a plăti cheltuieli. În luna mai cheltuilelile au fost 8,9 miliarde de lei. În luna mai am ajuns cu cheltuielile de investitii în plină criză la 13,1 miliarde lei. Cea mai mare suma acordată investitiilor în ultimii 10 ani de zile. Doar prin investiții poti să crești”, a explicat Cîțu. El a precizat că aceasta ar fi secretul pentru creşterea economică în primul trimestru.
Agenția Standard & Poor’s a menținut ratingul României la nivelul BBB-/A-3 , precum și perspectiva negativă asupra economiei. Florin Cîțu spune că noua analiză nu este responsabilitatea guvernului PNL. Cîțu spune că investițiile actualului guvern sunt cele mai mari din ultimii 10 ani, lucru ce a dus la creșterea economică din trimestrul 1.
https://alephnews.ro/guvern/reactii-dupa-anuntarea-ratingului-de-tara-citu-arunca-vina-la-psd-perspectiva-negativa-nu-e-responsabilitatea-acestui-guvern-ce-intampla-cu-pensiile/
alephnews
social
FOTO. Fetiţa din Baia de Aramă, alături de noua familie
"Copilul e foarte bine, şi-a revenit, a mâncat, şi-a desfăcut cadourile şi se joacă cu fratele său. Pe drum copilul şi mama adoptivă au discutat şi au făcut un pact, au convenit că vor fi bune prietene, cu o condiţie ca mama adoptivă să o lase să se facă ce vrea ea când va fi mare”, au declarat pentru PS News apropiaţi ai familiei. Fetița din Baia de Aramă a fost adoptată de o familie de români din America, după ce nicio familie din țară nu a dorit să o adopte, potrivit autorităților. Și fosta asistentă maternala a dat de două ori declarație că nu dorește adopția, potrivit VeDemJust. Pe de altă parte, familia la care a crescut fetița până acum spune că i-a fost refuzată adopția. Sorina a fost luată astăzi cu mascații din casa în care a crescut. Ea a refuzat să plece de lângă asistenta maternală și a plâns. A fost scoasă din casă și dusă la mașină de un procuror, îm timp ce fetița țipa că nu vrea să plece. Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiței din Mehedinți și a efectuat percheziția domiciliară. Citiți mai mult pe PS News. ro
Fetița de 8 ani care a fost luată de poliţişti din casa în care a fost crescută de un asistent maternal din Baia de Aramă a ajuns la familia care a adoptat-o și-a revenit din şocul prin care a trecut, relatează PS News, care a intrat în posesia mai multor fotografii care o înfăţişează pe Sorina alături de mama adoptivă.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/foto-fetita-din-baia-de-arama-alaturi-de-noua-familie-1149998
digi24
externe
În Coreea de Nord, gravidele bolnave de Covid sunt închise în depozite sau ferme și primesc doar 2 pastile pe zi
Singurele îngrijiri medicale pe care le primesc femeile însărcinate plasate în carantină, în provincia Pyongan de Sud, sunt două analgezice pe zi, același medicament administrat tuturor pacienților cu COVID din Coreea de Nord, potrivit RadioFreeAsia, citată de Insider. Autoritățile nord-coreene plasează gravidele cu Covid în depozite, ferme, fabrici sau hoteluri transformate în grabă în centre de carantină, au declarat două surse locale pentru RFA. Una din surse, din orașul Anju, a povestit că știe personal două femei care au născut copii morți într-un hotel în care au fost izolate 200 de persoane cu COVID. Doar una din ele a fost asistată în momentul nașterii de un medic. Potrivit altei surse, autoritățile nu au oferit îngrijire sau tratament suplimentar gravidelor sau femeilor care au născut, chiar dacă acestea aveau febră mare sau prezentau alte simptome severe. Organizațiile mondiale pentru protecția sănătății au recomandat încă de la începutul pandemiei ca femeile însărcinate testate cu COVID-19 să beneficieze de monitorizare permanentă și să aibă acces la o "abordare multidisciplinară, care să includă consultații de obstetrică, materno-fetale, boli infecțioase, îngrijire pulmonară și specialiști pediatri, după caz”.Coreea de Nord a anunțat primul său caz de COVID-19 pe data de 13 mai 2022, susținând că de la începutul pandemiei nu înregistrase niciun caz. Se presupune că numărul cazurilor de Covid a depășit 2 milioane, în timp ce Coreea de Nord se confruntă cu o lipsă severă de kit-uri de testare. Autoritățile le recomandă oamenilor să facă gargară cu apă sărată și să bea ceai din frunze de salcie, ca remediu anti Covid.
Femeile gravide din Coreea de Nord care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 sunt forțate să se plaseze în carantină, fără tratament, în unități improvizate, ceea ce a dus la creșterea abruptă a numărului de copii morți la naștere.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/in-coreea-de-nord-gravidele-bolnave-de-covid-sunt-inchise-in-depozite-sau-ferme-si-primesc-doar-2-pastile-pe-zi-1950625
digi24
justitie
Trei bărbați, care se dădeau drept polițiști, intrau în casele oamenilor și furau bani. Cum arăta insigna. FOTO și
Sub pretextul că fac percheziții, trei bărbați din Timișoara, care se dădeau drept polițiști, intrau în casele oamenilor și furau bani. Este vorba despre persoane cu vârste cuprinse între 26 și 48 de ani. Ei ar fi pătruns în locuințele părților vătămate, de unde ar fi sustras 1.290 de euro și 9.500 de lei. Bărbații au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uzurparea de calități oficiale și furt calificat. În urma percheziției efectuate la o locație unde persoanele bănuite erau cazate, polițiștii au găsit și ridicat 4.933 de lei, 1.375 de euro, 610 lire sterline, două insigne cu inscripția "SPECIAL POLICE”, o pereche de cătușe și mai multe perechi de mănuși din latex .
Trei bărbați din Timișoara au fost reținuți pentru uzurparea de calități oficiale și furt calificat, după ce s-au dat drept polițiști. Aceștia intrau în casele oamenilor și furau ban., sub pretextul că fac percheziții.
https://alephnews.ro/justitie/trei-barbati-care-se-dadeau-drept-politisti-intrau-in-casele-oamenilor-si-furau-bani-cum-arata-insigna-foto-si-video/
alephnews
tehnologie
Nu îți place să aştepţi după mâncare? O aplicaţie te ajută sa comanzi înainte să ajungi la restaurant
Vrei să reduci discuţiile pe stomacul gol cu prietenii atunci când ieşiţi la restaurant? O aplicaţie dezvoltată de o echipă de IT-şti din Cluj îţi sare în ajutor. Tudor se grăbea la lucru într-o dimineaţă şi voia să ia micul dejun. Ca să nu piardă timpul şi-a comandat mâncarea cu ajutorul aplicaţiei, de pe drum. Când a ajuns la restaurant, micul dejun i-a fost servit proaspăt şi cald în doar câteva secunde. "Vreau să mănânc un mic dejun bun înainte să ajung la lucru. Nu vreau să aştept la masă, aşa că o să îl comand de pe acum, când ajung să fie gata. O omletă sună foarte bine”, a spus Tudor. Aplicaţia i se pare "super faină” pentru că, de acum nu va mai trebui să aştepte 20 de minute după mâncare: "Am ajuns la masă, mâncarea a fost gata şi caldă”. Ana Neamţu, care a realizat aplicaţia Flamingo, explică pe scurt cum funcţionează aceasta: "După ce se deschide, apar restaurantele. Apoi apare meniul, se comandă preparatele. E disponibilă varianta pentru comandă de grup sau comandă individuală. Aplicaţia este pentru precomenzi în restaurant. Scopul e ca oamenii să nu mai aştepte la masă, pentru a reduce şi interancţiunile între ospătar şi client care nu ar fi necesare în perioada asta. Aplicaţia va fi disponibilă în toată ţara. Începem cu fiecare oraş pe rând”. Adaptată la aceste vremuri, aplicaţia te ajută să păstrezi şi distanţa socială, iar interacţiunea cu ospătarii se rezumă la una singură. Momentan, aplicaţia Flamingo este valabilă doar pentru resaturantele din Cluj, însă în scurt timp va fi disponibilă în toată ţara.
O echipa de IT-şti din Cluj a dezvoltat o aplicaţie pentru precomenzi în restaurant ca să nu mai aştepţi mâncarea. Tudor şi-a comandat micul dejun înainte să ajungă la restaurant, iar mâncarea i-a fost pusă pe masă în câteva secunde. Aplicația este disponibilă momentan doar în Cluj.
https://alephnews.ro/lifestyle/nu-iti-place-sa-astepti-dupa-mancare-o-aplicatie-te-ajuta-sa-comanzi-inainte-sa-ajungi-la-restaurant/
alephnews
educatie
HG care suspendă activitatea școlilor și a grădinițelor private a fost publicată în Monitorul Oficial, la peste 9 ore de la adoptare
Hotărârea de Guvern care suspendă activitatea cu prezență fizică a școlilor și a grădinițelor private a fost publicată în Monitorul Oficial, luni seara. HG se aplică începând de marți, 26 octombrie. "În condițiile articolului 5 alineatul 3 litera f) din Legea numărul 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, își suspendă activitățile ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în perioada 26 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021”, pvrede documentul. Hotărârea de guvern a fost adoptată luni, în jurul orei 12.00, dar documentul a fost publicat în Monitorul Oficial abia la nouă ore distanță. De asemenea, au fost publicate în Monitorul Oficial și noile reguli stabilite de Guvern privind accesul în mall, în biserică și în instituțiile de cultură. Guvernul a luat mai multe decizii care luni seara au fost publicate în Monitorul Oficial. Practic, se completează și se modifică decizia privind prelungirea stării de alertă, așa cum a propus luni Comitetul Național pentru Situații de Urgență. CNSU a adoptat luni o hotărâre prin care sunt luate măsuri suplimentare pentru combaterea efectelor pandemiei. Astfel, în mall-uri vor avea acces doar persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, cu unele excepții. "Accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor”, a fost propunerea CNSU. O altă măsură vizează "exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii: a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”. De asemenea, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern care suspendă activitățile cu prezență fizică și în școlile și grădinițele private și cea privitoarea la măsurile de protecție la slujbele religioase, la procesiuni și în muzee.
Guvernul a luat mai multe decizii care luni seara au fost publicate în Monitorul Oficial. .Practic, se completează și se modifică decizia privind prelungirea stării de alertă, așa cum a propus luni Comitetul Național pentru Situații de Urgență. .Hotărârea de Guvern care suspendă activitatea cu prezență fizică a școlilor și a grădinițelor private a fost publicată în Monitorul Oficial, luni seara.
https://alephnews.ro/guvern/hg-care-suspenda-activitatea-scolilor-si-a-gradinitelor-private-a-fost-publicata-in-monitorul-oficial/
alephnews
cultura
Istoricul Petru Otu, despre alianțele României de-a lungul istoriei. ”Eram oaia neagră în pactul de la Varșovia”
Îți dai seama că lucrurile par ceva mai relaxate astăzi în ceea ce privește conflictele directe pentru România. Directorul adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Petre Otu, explică cum am ajuns la această situație.”În clipa de de față România nu are inamici, deși este în război, în Afganistan. Avem un adversar. Este Rusia pentru că suntem parte a NATO. Dar știm că dacă nu eram parte a NATO situația ar fi fost mai complicată. Apoi nu avem dușmani naturali. Deși în decursul istoriei noastre, am avut mereu geniul supraviețuirii. Am fost prinși între mari centre de putere, Est, Sud și Vest, și la echilibrul dintre ele am supraviețuit”, a spus Petre Otu, director adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Apărare Profesorul Otu spune și cât de grave au fost urmările alianțelor greșite:”Am plătit faptul că am plecat spre est cu o putere agresoare cu care nu aveam în comun decât obiectivul până la Prut. L-am plătit prin comunismul care ne-a fost impus și prin Basarabia, care a suferit cea mai cruntă deportare. A fost, îndrăznesc să spun, aproape de un genocid etnic și cultural. Basarabenii au plătit cel mai mult, apoi am plătit noi, am luat un sistem politic pe care a trebuit să îl adaptăm”. Chiar și în cadrul unor alianțe dezavantajoase, România a avut șansa ei, arată Otu.”Chiar și în perioada comunistă, imediat, liderii noștri, cum au avut ocazia să joace geopolitic, au jucat. Cu China, cu Statele Unite și Franța, pentru a echilibra presiunea sovieticilor. Am avut onoarea să nu invadăm Cehoslovacia. Asta spune multe despre faptul că eram oaia neagră în pactul de la Varșovia. Pentru că interesele noastre nu coincideau cu ale sovieticilor”, a explicat profesorul.
Istoricul Petru Otu: ”Am plătit faptul că am plecat spre est cu o putere agresoare”.Petre Otu: ”Basarabenii au plătit cel mai mult”.Petru Otu: ”Eram oaia neagră în pactul de la Varșovia”.
https://alephnews.ro/cultura/istoricul-petru-otu-despre-aliantele-romaniei-de-a-lungul-istoriei-eram-oaia-neagra-in-pactul-de-la-varsovia/
alephnews
guvern
Fost comandant suprem NATO în Europa: „În cazul unui război cu Rusia, România e vulnerabilă”
Cât de bine stăm, din punct de vedere militar? "Dă, Doamne să fie pace!” Dacă ne atacă ruşii, România nu are cu ce să se apere. "În Marea Neagră, trebuie să trecem de la poliție aeriană la apărare aeriană, piloții să poată răspunde amenințărilor”, a spus generalul Phillip Breedlove. E avertismentul indirect al generalului american Phillip Breedlove, fost comandant suprem NATO în Europa. Rusia are si mai mult control în regiunea Marii Negre, după ce a anexat Crimeea. A dus acolo arme mult mai sofisticate decât are NATO. Generalul american cere ca România să treacă la următorul nivel din NATO – de la poliţie aeriană la apărare aeriană. El mai spune ca e nevoie urgentă şi de o strategie de securizare a Mării Negre.
România nu poate face faţă ameninţărilor la securitatea regională. Breedlove propune o strategie pentru Marea Neagră. Breedlove: „Crimeea dă control Rusiei în nordul Mării Negre”.
https://alephnews.ro/guvern/fost-comandant-nato-in-cazul-unui-razboi-cu-rusia-romania-e-vulnerabila/
alephnews
sanatate
Dezinteres din partea Ministerului Sănătății pentru o terapie care ar alina durerea multor pacienți
Cancerul, durerea cronică, epilepsia sau boala Parkinson sunt doar câteva din afecţiunile care ar putea fi ameliorate cu ajutorul unui medicament cu un potenţial uriaş. Este vorba de canabisul medicinal. Chiar dacă, în teorie, este legal pe teritoriul României, pacienţii români nu au acces la acest tratament. Dr. Costin Militaru, medic generalist: În România, legea e aşa un pic în ceaţă. Există o legislaţie foarte bine pusă la punct atât în România, cât şi în Europa, pe utilizarea canabisului în scop industrial sau alimentar. Când vine vorba de utilizarea canabisului în scop medicinal, nu mai există nimic. Canabisul, util în chimioterapie. În 2009, durerile insuportabile l-au adus pe Lucian la camera de gardă a unui spital bucureştean. Investigaţiile au arătat că avea cancer testicular, cu metastaze la plămâni şi la gât. A refuzat, iniţial, tratamentul şi a apelat la metode alternative. Starea lui s-a agravat rapid. "În 2010, în noiembrie, am ajuns în stare foarte gravă la Spitalul de Urgenţă. Şi, medicii au zis, mai mult mort decât viu. Au urmat nu mai puţin de şase cicluri de chimioterapie. Un adevărat chin din cauza efectelor adverse. Sunt exact simptomele otrăvirii: se umple abdomenul, capul, cade tot părul, încep să cadă unghiile şi când mă refer la păr, la tot părul, de peste tot, sprâncene, gene, nimic nu mai există. Plus starea care te împinge la... Te gândeşti să-ţi pui capăt zilelelor”, mărturisește Lucian. A reuşit să suporte tratamentul contra cancerului, doar pentru că a aflat la timp de uleiul de canabis. Dr. Costin Militaru, medic generalist: Faci chimioterapie şi ştim cu toţii că de la chimioterapie vomiţi tot ce mănânci a doua zi. E, canabisul inhibă această stare de rău, inhibă acea amorţeală pe care o are, nu ştiu dacă ştiţi, dar după ce ai făcut o doză de chimioterapie, tu nu mai simţi gust, nu mai simţi miros, nu mai simţi nimic, pentru că eşti otrăvit. Canabisul blochează efectele aceastea secundare. Pacienţii aduc canabisul din afara ţării"Erau două variante: să mi-l aducă cineva în România şi ar fi riscat foarte mult, probabil că şi eu, sau să merg unde începuse să fie legal. Şi am luat luni de zile, am mers în Cehia, în Slovacia, în Ungaria. Şi m-a pus pe picioare, mi-a revenit pofta de mâncare, am început să fiu ca înainte”, povestește Lucian. Astăzi, Lucian este vindecat. Aşa că s-a decis să vorbească public despre asta. Ar vrea ca şi alţi pacienţi bolnavi de cancer să poată beneficia de această terapie de susţinere. Însă în farmaciile din România lipsesc produsele pe bază de canabis şi numai o mână de medici ar fi dispuşi să-l prescrie, pentru că nu au informaţiile şi experienţa cu acest medicament. Dr. Costin Militaru, medic generalist: Dacă mă întrebaţi pe mine dacă există, se poate cumpăra de undeva canabis medicinal din România, răspunsul e nu. Oamenii au acces pentru că acum e circulaţie liberă în Europa şi de-acolo pot veni. Adică consiliez pacienţi pe administrare de canabis care şi-au luat produsul respectiv din ţările unde e legal.19 state europene, 29 de state din SUA, Israel, Australia şi Canada permit tratamentul cu canabis medicinal pentru pacienţii cu cancer, epilepsie, scleroză multiplă sau stres posttraumatic şi alte zeci de afecţiuni. Dr. Costin Militaru, medic generalist: Israelul e prima ţară din lumea asta care a legiferat tratamentul cu canabis, în 1990. Când noi ieşeam din comunism, ei dădeau canabis medicinal la pacienţi, pentru că au văzut că funcţionează. România nici nu interzice în prezent canabisul medicinal, dar nici nu a reglementat cadrul pentru folosirea acestui tratament. Legea spune că o eventuală autorizaţie de punere pe piaţă se obţine cu dosare groase depuse la două ministere: al Agriculturii şi al Sănătăţii. Fiecare cu propriile criterii. Pentru că uleiurile de canabis din alte ţări nu au statut de medicament aici, Ministerul Sănătăţii cere studii clinice făcute în România. Prof. dr. Florinel Bădulescu, preşedintele comisiei de oncologie Ministerul Sănătăţii: Dacă el va fi înregistrat pe o anume doză, ritm, tot, propuse de cei care derulează studiul şi care fac aceste memorii...Ei îşi încheie studiul într-un an, trag concluzii şi cer aceste concluzii să fie aplicate la nivelul ţării, perfect. Dr. Costin Militaru, medic generalist: Eu am încercat aducerea acestui ulei, conform legislaţiei medicamentului în România şi, din păcate, n-am putut, pentru că nicăieri în România el nu figurează ca medicament. Şi e destul de complicat, durează undeva la 7-8 ani de zile să ţii toată procedura în aşa fel încât să ajungă să aibă autorizaţie de punere pe piaţă. Dezinteres din partea Ministerului SănătăţiiPentru comisia de oncologie a Ministerului Sănătăţii, canabisul medicinal nu este, pur şi simplu, o prioritate. Prof. dr. Florinel Bădulescu, preşedintele comisiei de oncologie Ministerul Sănătăţii: Legat de canabis, în acest moment, sincer să vă spun, avem cu ce trata durerea în ţară. Nu pot să mă ocup de 0,01%, când eu nu mi-am rezolvat procentul mare. Deci nu simt lipsa lui în acest moment, am alte lipsuri mari. În creier există receptori de canabinoizi care controlează aspecte precum intensitatea durerii, a foamei, parametri legaţi de starea psihică. Canabisul diferă de alte medicamente tradiţionale, prin faptul că validarea, în cazul diferitelor boli, vine de la pacienţi, nu din cercetări. Aşa au apărut mai întâi ceea ce medicii numesc dovezi anecdotice, cum că ar putea inclusiv să vindece cancerul. Însă studiile pentru probarea acestei ipoteze sunt încă la început şi nu poate fi trasă o concluzie certă. Dr. Costin Militaru, medic generalist: Majoritatea studiilor care sunt sunt ori retrospective pe consumatori ilegali, pentru că în majoritatea ţărilor a fost ilegal consumul până de curând, ori s-au făcut pe loturi foarte mici şi d-asta nu se spune că cannabisul vindecă cancerul. Ceea ce s-a dovedit deja, în oncologie, este că uleiul de canabis acţionează foarte eficient drept terapie adjuvantă. Reduce efectele secundare ale chimioterapiei, deci creşte rata de aderenţă la tratament a pacienţilor. România ratează ocazia de a folosi această substanţă în folosul pacienţilor. Prof. dr. Florinel Bădulescu, preşedintele comisiei de oncologie Ministerul Sănătăţii: Eu nu cred că asta este problema mea acuma, eu recomand pacientului acel tratament pentru durere, la care simptomele lui răspund şi mai ales ţin cont şi de doză, şi de timp, şi de ritm. Suplimente cu CBD disponibile pe piaţa din România
Mii de români ar putea beneficia de un tratament, pe care unii îl consideră revoluționar și care în orice caz este util în cancer, epilepsie, scleroză multiplă, stres posttraumatic sau boala Parkinson. Însă legislaţia vagă din România face ca acesta să lipsească de pe piaţă. Este vorba de controversatul canabis medicinal. Care sunt argumentele în favoarea acestui tratament şi de ce lipseşte totuşi de pe piaţa din România?
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/dezinteres-din-partea-ministerului-sanatatii-pentru-o-terapie-care-ar-alina-durerea-multor-pacienti-960024
digi24
educatie
Italia se pregătește de redeschiderea școlilor cu… ferăstrăul
Zilele trecute ai aflat, în linii mari, ce presupune redeschiderea școlilor din România și în ce condiții se va face, în funcție de scenariu, pentru ca elevii să învețe în siguranță. Totuși, normele de protecție nu le știi concret încă. Dar uite cum se pregătesc de redeschidere alte țări. Spre exemplu, Italia, despre care știi că e primul epicentru Covid-19 din afara Chinei, a folosit un regim de testare agresiv pentru a învinge al doilea val de epidemie până acum. Însă, pe măsură ce copiii se pregătesc să se întoarcă în bănci, mai multe instituții de învățământ preiau frâiele "în propriile mâini“. Cum fac asta? Prin tăierea mobilierului, scrie CNN. Dată fiind situația în care majoritatea școlilor italienești încă folosesc bănci de modă veche, iar elevii sunt așezați la un loc, distanțarea socială, un factor vital pentru a atenua răspândirea coronavirusului, nu este posibilă. Există și bănci de o singură persoană, însă acestea sunt rare, așa că Ministerul Educației din Italia a făcut o cerere la nivel european pentru trei milioane de bănci cu un singur loc. Totuși, multe școli sunt îngrijorate că noul mobilier nu va ajunge la timp, așa că s-au gândit să taie actualele bănci. "Am putea folosi separatoare de lemn pentru a evita contactul, dar cea mai bună soluție rămâne să tăiem băncile“, spune Adelfio Cardinale, care a primit sarcina să se ocupe de luarea măsurilor pentru redeschiderea școlilor din Sicilia. Întoarcerea elevilor la școală este un pas înainte crucial pentru Italia, care până acum a evitat un al doilea val de pandemie. A fost primul stat european care a închis școlile.
Italia s-a gândit la soluțiile de care au nevoie elevii din țară pentru a reveni la școală în siguranță.Țara, primul epicentru Covid-19 din afara Chinei, vrea să schimbe băncile elevilor din sistemul său de învățământ. Ministerul Educației din Italia face un apel la nivel european.
https://alephnews.ro/educatie/italia-se-pregateste-de-redeschiderea-scolilor-cu-ferastraul/
alephnews
sanatate
Ce conține vaccinul Covid-19 și cum poate beneficia serul antigripal de noua tehnologie
"Este un vaccin foarte performant, un tip nou de vaccin care nu include nicio porțiune de germene ca atare. Nu conține fracțiuni de virus sau virus întreg omorât sau virus atenuat, după cum erau toate vaccinurile acum. Este un vaccin care conține «rețeta genetică» a antigenului pe care organismal nostru o va produce apoi, ca și antigen, și împotriva căruia tot organismul nostru va produce anticorpi în forma acestei rețete. În momentul în care organismul vine în contact cu virusul adevărat, anticorpii sunt gata pregătiți”, a declarat medicul infecționist. Ea spune că scade riscul unor efecte adverse, deoarece nu conține fragmente de virus, cum e cazul altor tipuri de vaccinuri clasice.“Scade extrem de mult acest risc. Este un vaccin extrem de nou și extrem de performant din punct de vedere medical și ca tehnologie de preparare a vaccinurilor. Este absolut recomandat. Două dintre vaccinurile care au atins acum nivelul de administrare generală, deci au aviz, sunt preparate după același stil, au aceeași platformă”, a afirmat Florescu. Aceste seruri trebuie păstrate și transportate în condiții speciale, potrivit directorului medical de la Spitalul “Victor Babeș”.“Temperaturi de minus multe grade pentru unul și de minus mai puține grade pentru celălalt. În orice caz, trebuie pentru ambele trebuie păstrat un lanț al frigului foarte riguros, pentru că singurul potential punct slab este faptul că nu este suficient de stabil la temperaturi normale”, a precizat ea. Aceasta spune că temerile privind prezența unor substanțe periculoase sau netestate în aceste vaccinuri nu sunt întemeiate și explică cum sunt avizate acestea.“Cred că tot timpul suntem în contact cu tot felul de substanțe. Cred că mai multe substanțe de genul ăsta sunt într-un spray cu care te dai zilnic, decât într-un vaccin. Aceste vaccinuri sunt substanțe extrem de bine studiate. Sunt loturi întregi, de exemplu pentru acest vaccin de Sars-CoV-2 au fost cam aproape 50.000 de oameni testați în cadrul testelor clinice oficiale, așa cum se fac în toată lumea. Niciodată un vaccin nu este dat pe piață, până când conceptul de siguranță, tolerabilitate și profilul de eficiență nu este sigur. Dau un exemplu: Dacă în cursul trialurilor clinice, indiferent care sunt ele, cu un medicament, cu un vaccin, un pacient pățește ceva, un lucru care clar n-are legătură cu respectiva substanță, spre exemplu, dacă dă o mașină peste el pe trecerea de pietoni, în timp ce era în acest trial clinic, este considerat efect advers sever al trialului. Se gândesc: «A dat mașina peste el, pentru că era amețit din cauza substanței respective?». Până când nu se clarifică acest lucru, se stopează trialul. Lucrurile sunt luate foarte serios. Niciodată nimic nu este lăsat în voia sorții și, în plus, după ce un vaccin este dat pe piață pentru utilizare, este urmărit în continuare, post-marketing, cu avertizări și comunicări de efecte secundare și altele, încă câțiva ani, pentru a preîntâmpina eventuale alte lucruri care nu au fost observate în timp util. Dar lucrul ăsta se întâmplă extrem de rar, să mai apară încă ceva”, a mai adăugat Simin Aysel Florescu. Pentru oamenii de știință care studiază virusurile gripale, ultimele descoperiri științifice din domeniu sunt foarte importante, pentru că anunță o accelerare a cercetării lor, potrivit Bloomberg.“Vom vedea cum vaccinurile și toate aceste noi tehnologii se comportă”, a declarat Gregory Glenn, director de cercetare la Novavax, care lucrează la vaccinuri Covid și la cele împotriva gripei. Virusurile gripale care infectează oamenii se schimbă în mod constant, așa că de două ori pe an – în jurul perioadei de apogeu a sezoanelor de gripă din iernile emisferelor de Nord și de Sud – OMS lucrează la cea mai bună estimare despre tulpinile care ar putea să apară în anul următor. Companiile farmaceutice folosesc această informație pentru a devzolta vaccinuri și încep cât de curând producția, în mod obișnuit prin injectarea virusurilor în sute de milioane de ouă de găină, unde cresc timp de câteva zile înainte de a fi extrase. După câteva săptămâni de procesare suplimentară, spre sfârșitul verii producătorii trimit serurile antigripale clinicilor și farmaciilor pentru distribuția la pacienți în timpul toamnei. În unii ani procedura funcționează destul de bine, în alte rânduri performanța este abisală. Vaccinurile s-au aflat la o eficiență între 10% și 60% în ultimii 15 ani, potrivit expertului american privind bolile infecțioase, Anthony Fauci. “Odată ce producția de vaccin începe, este aproape imposibil să începi unul nou dacă apare o tulpină virală diferită”, a declarat Fauci în fața Congresului, anul trecut. Unele tehnici explorate de cercetătorii Covid sunt fundamental diferite. În loc de proteine virale, vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna conțin așa-numitul ARN mesager, sau mARN – instrucțiunile genetice care provoacă corpul să producă antigeni specifici bolii, efectiv trasnformându-se în propria fabrică de vaccin. Tehnologia încă este nouă, iar un debut cu succes împotriva Covid ar impulsiona încrederea publicului în vaccinurile mARN pentru gripă și alte boli, potrivit profesorului-asistent de la școala de medicină a Universității din Maryland, Meagan Fitzpatrick. “Va fi un impuls uriaș. Cele mai mari obstacole vor fi deja trecute”, a spus ea. A doua tehnologie antigripală pregătită să primească un avantaj de la cercetarea Covid este așa-numitul vaccin recombinant, o idee urmărită de Novavax și Sanofi. În acest proces, oamenii de știință înlătură din ADN-ul virusului ceea ce declanșează un răspuns imunitar. Tehnicienii combină ADN-ul cu material genetic care poate penetra celulele insectelor precum molii, care cresc cu succes proteine și sunt ușor de cultivat. Celulele apoi produc antigenul care poate fi recoltat pentru a fi folosit la vaccin. O subsidiară a Sanofi a semnat un contract de 226 de milioane de dolari în luna decembrie a anului trecut cu Departamentul de Stat al SUA pentru Sănătate și Servicii Umane pentru a mări capacitatea de producție a vaccinurilor antigripale recombinante la o facilitate din Pennsylvania. Deși nu sunt folosite în cercetarea Covid, așa-numitele vaccinuri care folosesc culturi de celule – care evită folosirea ouălor- beneficiază de pe urma acestui interes. În această abordare, virusul crește în celule originare din mamifere, care sunt de preferat deoarece virusul nu mai caută să se adapteze gazdei sale aviare. Însă, concentrarea reînnoită în ceea ce privește gripa și banii care sunt cheltuiți pe prevenția Covid vor grăbi trecerea de la ouă la noi tehnologii care devin mai acceptae, spune Leo Poon, șeful departamentului de științe de laborator în domeniul sănătății publice, de la Universitatea Hong Kong. “Aceasta cu siguranță că va ajuta la dezvoltarea unor vaccinuri mai eficiente pentru alte boli”, spune el. Pfizer, BioNTech și Moderna, care nu oferă seruri antigripale în prezent, aplică deja vaccinurile mARN și la altele pe lângă Covid. Tehnologia “va schimba piața gripei”, a declarat Mikael Dolsten, directorul științific al Pfizer. “Vedem o mare oportunitate”.
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”, a vorbit, în cadrul interviului “În fața ta” de la Digi24, despre ce conține noul vaccin Sars-CoV-2 și care sunt beneficiile față de vechile tehnologii folosite în seruri antivirale. Aceasta a mai explicat și cum este avizat un vaccin, astfel încât să nu pună în pericol viețile oamenilor.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ce-contine-vaccinul-covid-19-si-cum-poate-beneficia-serul-antigripal-de-noua-tehnologie-1405314
digi24
entertainment
Premiile Grammy 2017 | Adele, marea câştigătoare a galei
Cele 84 de premii Grammy au fost acordate în cadrul unei gale care a avut loc duminică seară la Los Angeles. Discul ”25” şi piesa ”Hello”, compusă de Adele împreună cu Greg Kurstin, şi-au adjudecat premiile celor trei categorii la care între favoriţi se afla Beyonce. Interpreta americană a primit două Grammy-uri, pentru cel mai bun videoclip şi cel mai bun album contemporan urban. Adele a mai primit trofeele categoriilor cel mai bun album pop şi cea mai bună interpretare pop, Cel mai bun album rap a revenit materialului ”Coloring Book” semnat de Chance the Rapper, care a fost recompensat şi cu trofeele pentru interpretare rap şi cel mai bun nou artist. Cel mai bun cântec rap a fost "Hotline Bling", compus de Aubrey Graham şi Paul Jefferies, şi interpretat de Drake. David Bowie a fost premiat postum, pentru ”Blackstar”, cu un trofeu Grammy pentru cel mai bun album alternative, cea mai bună interpretare rock şi cel mai bun cântec rock, pentru piesa ”Blackstar”.Formaţia Cage the Elephant a primit premiul Grammy pentru cel mai bun album rock, iar cea mai bună muzică de film a fost desemnată ”The Beatles: Eight Days a Week The Touring Years by (The Beatles)”.Cea mai bună interpretare metal a fost a piesei ”Dystopia” a formaţiei Megadeth. Cel mai bun album country a fost ”A Sailor's Guide to Earth” al lui Sturgill Simpson, cel mai bun cântec country a fost desemnat ”Humble and Kind”, interpretat de Tim McGraw, cel mai bun album folk a fost desemnat ”Undercurrent” de Sarah Jarosz, cel mai bun album reggae - ”Ziggy Marley” al solistului cu acelaşi nume, în timp ce Solange a fost premiată pentru cea mai bună interpretare R&B, pentru "Cranes in the Sky". Cel mai bun album R&B a fost desemnat ”Lalah Hathaway Live” al interpretei Lalah Hathaway. Willie Nelson şi ”Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin” şi-au adjudecat trofeul pentru cel mai bun album pop tradiţional. Cel mai bun album dance/electro a fost desemnat ”Skin”, semnat de Flume. Greg Kurstin - care a lucrat cu Adele, Cheap Thrills şi Ellie Goulding - a fost numit producătorul anului. Gregory Porter, care va concerta şi la Bucureşti în luna aprilie, a fospremiat la categoria cel mai bun album jazz vocal, pentru ”Take Me to the Alley”. Cel mai bun album jazz instrumental a fost desemnat ”Country for Old Men” de John Scofield. Chuco Valdes a fost premiat la categoria cel mai bun album latin jazz, pentru ”Tribute to Irakere: Live in Marciac”.
Cântăreaţa britanică Adele a câştigat cinci trofee cea de-a 59-a ediţie a galei premiilor Grammy, inclusiv la categoriile cel mai bun album al anului, cel mai bun cântec al anului şi înregistrarea anului, scrie News. ro.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/divertisment/premiile-grammy-2017-adele-marea-castigatoare-a-galei-668847
digi24
social
Ce înseamnă "workation", noul concept japonez de pe piața muncii care i-ar face fericiți pe angajații din România
Ziua de muncă ar fi de doar patru ore, iar cheltuielile ar fi suportate de angajator. Specialiștii în recrutare online spun că acest concept s-ar putea aplica și în Europa cu succes, pentru că și aici sunt probleme în zona de birouri. În plus ar câștiga teren opțiunea personală – alegerea modului de lucru, a locației. "Ar fi vorba de dublă economie - făcută de angajat, dar și de angajator. S-ar aplica foarte bine dacă un angajat din Londra s-ar muta pentru șase luni într-un sat din Transilvania. Economisirea ar veni pentru ambele părți, angajatorul ar plăti mai puțin, și angajatul ar economisi și el. În schimb, să facă un român workation în Elveția, de exemplu, ar fi mai complicat, ar trebui să muncească în țară un an ca să poată plăti chiria acolo o lună. Pe de altă parte, sunt companii care au clădiri de birouri goale în toată lumea. Trebuie să ne orientăm pe productivitate, să ne uităm la numărul e ore lucrate, sună bine să lucrezi, de exemplu, patru zile în loc de cinci, dacă este productivitate. Ar trebui să ne orientăm mai mult către rezultatul final al muncii și mai puțin la câte ore stăm pe scaun la birou", a explicat la Digi24 Bogdan Badea, specialist recrutare online.
Pandemia aduce în prim-plan un concept japonez, care combină munca și vacanța. Se numește workation și i-ar face pe mulți români fericiți. Este vorba despre lucru la distanță, dar nu de acasă, ci dintr-o destinație de vacanță: fie de pe o plajă, fie de pe un munte, după preferințe.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ce-inseamna-workation-noul-concept-japonez-de-pe-piata-muncii-care-i-ar-face-fericiti-pe-angajatii-din-romania-1386842
digi24
natura
Cum va funcționa sistemul de garanție în cazul sticlelor și dozelor de aluminiu cumpărate
“50 de bani pentru fiecare sticlă de până la 3 litri care va fi adusă înapoi într-un automat sau la un magazin unde se va face colectare. Fiecare consumator de produse ambalate în sticle PET, de sticlă sau aluminiu va avea posibilitatea să-și recupereze garanția, dacă aduce înapoi ambalajul, care va fi dotat cu un cod de bare special, astfel încât acel produs să poată fi identificat că provine din acel sistem de garantare – returnare. Aceste ambalaje devin materii prime care intră în economia circulară și nu mai risipim energie, materie primă și nu producem deșeu, ci reciclăm. Din deșeurile care vin din gospodării, 90% ar trebui să ajungă la reciclare și 10% la gropile de gunoi. În România, astăzi, este invers. Sistemul de garanție pornește în momentul în care producătorul pune pe piață un produs ambalat. Acel producător va introduce la nivelul produsului această garanție. Mai departe, distribuitorul, pe lanțul de distribuție până ajunge la magazin, această garanție urmărește produsul până ajunge la raft. Când vin, ca și cumpărător, și iau de pe raft acest produs, achit produsul în sine plus garanția, mă duc acasă, consum ce este înăuntru și la următoarea cumpărare vin înapoi cu ambalajele, le pun în acele automate care marea majoritate a lor vor fi la supermarketuri în puncte, centre comerciale etc. În zona rurală, pentru că aproape 70% din comerțul național se desfășoară în zona rurală, în magazine mici, acolo în marea majoritate a magazinelor mici se va prelua manual, se va înmâna garanția, se va pune în saci special pregătiți pentru sticle, PET și aluminiu, ele vor fi colectate de un sistem național de logistică și vor ajunge la acel operator unic care le va sorta, pregăti pentru reciclare și le va da mai departe la unitățile de reciclare. Ambalajele pot fi predate la orice magazin, la orice punct de colectare. Sticlele trebuie să fie golite de conținut", a declarat ministrul Mediului, la Digi24.Barna Tanczos spune că nu vor face parte din acest sistem acele ambalaje care sunt produse lactate.“Ele reprezintă un risc ridicat din punct de vedere sanitar - veterinar, de siguranță alimentară”.Ministrul a precizat că apa, sucurile, berea, băuturile alcoolice, chiar și uleiul sunt printre produsele din ambalajele acceptate în sistem. "Sticla nu se spală, se golește. Nu este obligatoriu să aibă capac, însă trebuie să aibă acea etichetă specială și acel cod de bare”, a adăugat el.“Lansarea sistemului de garanție – returnare este 1 aprilie 2022. Până atunci, după apariția Hotărârii de Guvern, va trebui să se facă investițiile pentru cumpărarea acelor automate, pentru sistemul de logistică și cel informatic care va urmări fiecare lot de produs pe circuit și pentru a realiza cele cinci puncte de selectare și sortare la nivel național. În principiu, într-un an și două luni de zile acest sistem trebuie pus pe picioare. În primul an ar trebui să atingem un obiectiv de 70%. Adică 70% din ambalajul pus pe piață să se întoarcă în sistemul de reciclare. Ținta este în 3 ani de zile 90%. Sunt ținte ambițioase”, a afirmat Tanczos. "Timp de 24 de luni, fiecare sticlă poate fi adusă înapoi în sistem. Dacă în doi ani de zile de la vânzare, acea sticlă n-a ajuns înapoi în sistem, va fi eliminat sistemul informatic și trebuie depus la un colector. Producătorii autohtoni vor fi obligați prin lege, pentru că el este cel care pune pe piață ambalajul, un potențial deșeu. Obligația de recuperare a ambalajului este al producătorului. Importatorii când aduc pe piață aceste ambalaje trebuie să aibă și eticheta. O aplică în producție în afară sau după ce importatorul aduce în România trebuie aplicate acele coduri de bare”, a explicat ministrul. El a subliniat că este vorba doar de ambalajele de băuturi.“Nu vorbim de amabalajele pentru mezeluri, pentru brânzeturi, lactate, pantofi, cămăși etc. Partea de colectare selectivă rămâne în vigoare”.
Barna Tanczos, ministrul Mediului, a explicat cum va funcționa sistemul de garanție – returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu care de obicei conțin băuturi. Acest sistem în care costul produsului va fi suplimentat cu 50 de bani pe sticlă/ambalaj de până la 3 litri, sumă ce va putea fi recuperată la returnare, este menit să contribuie la ținta de reciclare a României, spune oficialul din Guvern.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/cum-va-functiona-sistemul-de-garantie-in-cazul-sticlelor-si-dozelor-de-aluminiu-cumparate-1434365
digi24