Category
stringclasses
14 values
Title
stringlengths
18
381
Content
stringlengths
60
37.5k
Summary
stringlengths
35
7.18k
href
stringlengths
36
240
Source
stringclasses
3 values
externe
Variola maimuței a fost depistată în 11 țări. Ședință de urgență a OMS, răspândirea pe glob provoacă îngrijorare
Anterior, infecțiile au fost confirmate în Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA, Canada și Marea Britanie - unde a fost raportat primul caz european. Variola maimuță este cea mai frecventă în părțile îndepărtate ale Africii Centrale și de Vest. Specialiștii în sănătate sunt îngrijorați că această boală a ieșit de pe continentul african, ceea ce se întâmpla extrem de rar până acum. Variola maimuței este o infecție virală rară, care are simptome ușoare de obicei. Oamenii bolnavi se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie. Nu există un vaccin specific pentru această afecțiune. Serurile folosite pentru eradicarea variolei au arătat un grad de eficiență de 85%.Experții nu se așteaptă totuși ca această formă de variolă să devină o nouă pandemie și că este puțin probabil să urmeze cursul pandemiei de coronavirus. Totuși, răspândirea pe glob provoacă îngrijorare. Margarida Tavares, medic: "Simptomele sunt febră, oboseală, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și apariția unor leziuni pe piele, în special în zona genitală. Credem că transmiterea se produce doar prin contact apropiat cu leziunile de pe pielea unei persoane infectate. "Autoritățile sanitare din Portugalia, țara cu cele mai multe cazuri de variolă a maimuței, sunt îngrijorate de răspândirea bolii, dar le-au cerut oamenilor să rămână calmi. Deocamdată, toți cei depistați cu infecția au simptome ușoare și starea lor de sănătate se îmbunătățește. Margarida Tavares, medic: "Evaluarea noastră este că riscul pentru populația generală este scăzut". Câteva zeci de cazuri suspectate sau confirmate de variolă a maimuței au fost depistate de la începutul lunii mai în mai multe țări din Europa, America de Nord și Australia, ceea a ce a ridicat alarma în rândul autorităților sanitare. Jimmy Whitworth, expert în sănătate publică: "Variola maimuței este o infecție virală, iar rezervorul îl reprezintă animalele mici, de obicei rozătoarele din pădurile din vestul și centrul Africii. Oamenii se infectează dacă intră în contact cu aceste animale. Apoi se poate transmite de la persoană la persoană". Există două tulpini principale: tulpină Congo, care este mai gravă – cu o mortalitate de până la 10% – și o tulpină din Africa de Vest, care are o mortalitate de aproximativ 1%. Cazurile secvențiate până acum arată că în Europa ar fi ajuns tulpina mai blândă. Jimmy Whitworth, expert în sănătate publică: "Ceea ce este neobișnuit este că sunt cazuri răspândite pe o arie geografică destul de mare. Însă nu e cazul să intrăm în panică. Nu va provoca o epidemie precum virusul corona". Vaccinul împotriva variolei, boală eradicată în anii 80, oferă o oarecare protecție și împotriva variolei maimuțelor. Așa că vaccinarea persoanelor cu risc ridicat înainte sau la scurt timp după expunere este o modalitate de a preveni îmbolnăvirea, spun experții.
Aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în 11 țări, a comunicat Organizația Mondială a Sănătății, care a avertizat că numărul ar putea crește. Potrivit OMS, alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate, dar nu au fost făcute precizări despre țările unde sunt acestea. În acest context, reprezentanții OMS s-au întrunit într-o reuniune de urgență și au anunțat că ședințele vor continua zilnic în următoarea perioadă, se arată într-un comunicat al organizației.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/variola-maimutei-a-fost-depistata-in-11-tari-sedinta-de-urgenta-a-oms-raspandirea-pe-glob-provoaca-ingrijorare-1947511
digi24
externe
Nava care a luat foc în mijlocul Atlanticului transporta mașini de lux de 401 milioane de dolari
Nava pentru transport de mărfuri Felicity Ace transporta peste 4.000 de mașini când a luat foc în apropiere de insulele Azore, miercuri seară. Cei 22 de membri ai echipajului au fost evacuați, dar focul a continuat să se extindă și să ardă, alimentat fiind de bateriile litiu-ion din vehiculele electrice de la bord. Experții în asigurări de la Russell Group au declarat luni că au estimat că pe navă se aflau mărfuri în valoare totală de 438 milioane de dolari, între care mașini de 401 de milioane de dolari, relatează The Guardian. Suki Basi, directorul general al companiei, a declarat că incidentul va duce la pierderi de cel puțin 155 de milioane de dolari pentru Volkswagen, care deține Porsche, Audi, Bentley și Lamborghini. "Incidentul vine într-un moment nefavorabil pentru producătorii de automobile la nivel mondial, care se află în mijlocul unei crize a lanțului de aprovizionare, a aprovizionării cu semiconductori, ceea ce duce la noi întârzieri pentru fabricarea mașinilor noi”, a spus el. Operatorul navei, MOL Ship Management din Singapore, a declarat luni că nava "cel mai probabil, va arde în continuare la sud de Azore, îndepărtându-se mai mult de insule”.Două remorchere de stingere urmau să sosească la locul incendiului luni pentru a pulveriza apă pentru a scădea temperatura navei. Operatorul a mai spus că nava a rămas stabilă și nu s-au înregistrat scurgeri de ulei. O altă navă de salvare cu echipament de stingere a incendiilor urmează să sosească din Rotterdam pe data de 26 februarie. João Mendes Cabeças, căpitanul celui mai apropiat port din insula Faial din Azore, a declarat în weekend pentru Reuters că bateriile litiu-ion din vehiculele electrice "țin focul în viață”, adăugând că pentru stingerea lor sunt necesare echipamente specializate. Felicity Ace plecase din Emden, Germania, unde Volkswagen are o fabrică, spre Davisville, Rhode Island. Volkswagen nu a spus câte mașini avea pe navă. Site-ul The Drive, destinat pasionaților de automobile, a scris că nava transporta 189 de Bentley.
Nava abandonată după ce a luat foc în mijlocul Atlanticului săptămâna trecută transporta mașini de lux în valoare de 401 milioane de dolari, inclusiv modele Porsche, Audi, Bentley și Lamborghini, potrivit unei estimări a unei companii de asigurări.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/nava-care-a-luat-foc-in-mijlocul-atlanticului-transporta-masini-de-lux-de-401-milioane-de-dolari-1845915
digi24
sanatate
Unul dintre medicamentele anti-Covid propuse de AstraZeneca are rezultate „dezamăgitoare”
Calquence, medicamentul pentru tratarea leucemiei de la AstraZeneca, are rezultate "dezamăgitoare” în tratarea pacienţilor cu Covid, susţine chiar compania britanică, citată de Reuters. Rezultatele obţinute la mijlocul fazei de testare au arătat că medicamentul nu a reuşit să îmbunătăţească rata de supravieţuire şi nici să prevină insuficienţa pulmonară, deşi iniţial au existat semnale pozitive în acest sens. Totodată, AstraZeneca a spus că celelalte eforturi de a combate pandemia nu au fost afectate. Astfel, AstraZeneca mai are două propuneri pentru un posibil medicament anti-Covid: Un vaccin dezvoltat alături de Oxford University, dar şi un tratament experimental bazat pe anticorpi. Anunţul britanicilor vine după ce la începutul săptămânii Pfizer şi BioNTech au dezvăluit că vaccinul lor are o eficienţă de peste 90% în rândul pacienţilor de Covid.
AstraZeneca are trei propuneri pentru a combate epidemia de coronavirus .Unul dintre medicamente, folosit pentru pacienţii cu leucemie, nu are rezultatele dorite .În faza de testare se mai află un vaccin dezvoltat alături de Oxford University, dar şi un tratament experimental bazat pe anticorpi.
https://alephnews.ro/sanatate/unul-dintre-medicamentele-anti-covid-propuse-de-astrazeneca-are-rezultate-dezamagitoare/
alephnews
externe
Xi Jinping: Dacă problema Taiwanului nu e gestionată corespunzător, va afecta relaţia dintre China şi SUA
China afirmă că Taiwanul - pe care îl consideră o provincie separatistă ce trebuie readusă la partea continentală, chiar şi cu forţa dacă este necesar - este cea mai sensibilă şi importantă problemă în relaţiile sale cu Statele Unite. Washingtonul, care încearcă să obţină ajutorul Beijingului pentru restabilirea păcii în Ucraina după invazia Rusiei în 24 februarie, nu are legături diplomatice oficiale cu Taipei, dar este cel mai important aliat pe plan internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului. "Anumite personalităţi din SUA trimit semnale greşite forţelor proindependenţă din Taiwan şi acest lucru este foarte periculos", i-a spus Xi lui Biden vineri, într-o convorbire în format de videoconferinţă. "Dacă problema Taiwanului nu este gestionată în mod corespunzător, aceasta va avea un impact subversiv asupra relaţiei dintre cele două ţări", a subliniat preşedintele chinez. Portavionul chinez Shandong a traversat vineri Strâmtoarea Taiwan, care separă insula Taiwan de China continentală, în acelaşi timp cu un distrugător american, cu doar câteva ore înainte de discuţia dintre preşedinţii chinez şi american. Casa Albă menţionează într-un comunicat că preşedintele Joe Biden în cadrul convorbirii sale cu Xi Jinping a reiterat că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat şi a subliniat că Washingtonul "continuă să se opună oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului". În cursul ultimilor doi ani, China şi-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate asupra acesteia, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. "Sperăm că SUA vor acorda o atenţie adecvată acestei probleme", a spus Xi în convorbirea cu Joe Biden. Ministerul de Externe de la Taipei i-a mulţumit preşedintelui SUA "pentru accentul pus pe menţinerea status quo-ului păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, precum şi sprijinul ferm pentru securitatea Taiwanului". Acesta a îndemnat China să ia măsuri concrete şi să condamne invazia Rusiei în Ucraina. Taiwanul, care respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei, s-a alăturat sancţiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei şi a trimis ajutor umanitar refugiaţilor ucraineni. Citiți și: Ministrul de externe din Taiwan: "Lupta ucrainenilor împotriva invadatorilor este o inspirație pentru taiwanezi”Xi a mai spus că războiul din Ucraina trebuie încheiat cât mai repede posibil, conform media de stat chineze. Toate părţile trebuie să sprijine împreună dialogul dintre Rusia şi Ucraina, în timp ce SUA şi NATO ar trebui sa poarte discuţii cu Rusia pentru a rezolva "punctul nevralgic" al crizei din Ucraina, i-a transmis Xi lui Biden, potrivit Reuters.
Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis omologului său american Joe Biden, după discuția care a durat aproape două ore, că problema Taiwanului trebuie gestionată în mod corespunzător pentru a evita un impact negativ asupra relaţiilor dintre China şi SUA, potrivit media chineze, citate de Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/xi-jinping-daca-problema-taiwanului-nu-este-gestionata-bine-va-afecta-relatia-dintre-china-si-sua-1877085
digi24
media
O reclamă la un ou de ciocolată în care doi bărbați se sărută scandalizează internauții: „Vinde sex copiilor“.
O reclamă a companiei de dulciuri Cadbury la oul său de ciocolată stârnește controverse în social media, brand-ul fiind acuzat de internauți că "vinde sex copiilor“, scrie New York Post. Noua reclamă, lansată cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la apariția renumitului Cadbury Creme Egg’s, arată doi bărbați care se sărută, în timp ce savurează împreună un Creme Egg. Imaginile i-au scandalizat pe internauți, mai mult de 26.000 de persoane semnând o petiție prin care cer interzicerea reclamei, pe motiv că este ofensatoare: "Prin alegerea unui cuplu de același sex, cei de la Cadbury au sperat în mod clar să provoace controverse și să scape de critici. Membrii comunității LGBT și-au exprimat și ei antipatia față de această campanie“. Inițiatorul petiției mai acuză campania că folosește conținut sexual explicit care are efecte negative asupra copiilor: "Expunerea copiilor la conținut sexual explicit constituie o formă de «educare». Se știe că cei mici copiază de cele mai multe ori ceea ce văd pe ecran“. Compania deținută de Mondelez International se apără: "Cadbury a fost întotdeauna un brand progresist care transmite un mesaj de incluziune, fie că este vorba de produsele sale sau de campanii sociale. Suntem mândri de reclama noastră Golden Goobilee care arată numeroasele moduri în care toată lumea se poate bucura de un ou de ciocolată Cadbury. Pentru a ilustra acest lucru și a arăta bucuria dată de produsele noastre, un cuplu din viața reală care împarte un Cadbury Creme Egg a fost inclus în reclamă“. Mondelez, care nu are în plan să elimine campania, a adăugat: "Actorii din reclamă erau din aceeași gospodărie. De asemenea, ne-am asigurat că distanțarea socială și măsurile de igienă stricte au fost respectate la filmarea noii reclame“.
O companie britanică de dulciuri a stârnit critici în mediul online. Cadbury este acuzată că „vinde sex copiilor“, din cauza unei reclame în care doi bărbați se sărută, în timp ce savurează un ou de ciocolată. Peste 26.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer interzicerea reclamei.
https://alephnews.ro/media/o-reclama-la-un-ou-de-ciocolata-in-care-doi-barbati-se-saruta-tinta-criticilor-vinde-sex-copiilor-video/
alephnews
social
Scandalul gunoaielor din Sectorul 1. Grămezile de deșeuri apar chiar pe marile bulevarde: „Frumos, se schimbă relieful!”
Pungi, cartoane, sticle, toate lăsate lângă stâlpii de iluminat sau lângă pubele. Astfel de grămezi de gunoaie sunt la fiecare colţ pe străzile Sectorului 1."Vă spun, de 40 de ani locuim aici și niciodată nu s-a întâmplat ca acum. E dezastruos. Toată lumea și-a adus gunoiul pe alei în fața blocului, pentru că nu-l mai ia nimeni”, se plânge o femeie. "Frumos, se schimbă relieful, e ceva nemaipomenit”, comentează ironic un bărbat. "Am înțeles că azi doamna primar face o acțiune în forță să strângă gunoaiele. Nu văd nicio acțiune”, adaugă el. "Microbi, umblă peste tot șobolani, nu mai zic altceva, e groaznic. Să strângă și să nu lase un gunoi pe jos!” - cere o altă locuitoare a Sectorului 1.În centrul Bucureştiului, pe bulevardul Magheru, s-a ridicat un munte de gunoaie cu inscripţia "VOTURI”.Primarul Sectorului 1 însă refuză să plătească facturile firmei de salubrizare şi anunţă o acţiune a muncitorilor ADP. "Am folosit forțele noastre proprii pentru a rezolva în mod tranzitoriu situația, până găsim un alt salubrist, care ne va ajuta mai intens. Am găsit niște facturi pe care putem să le plătim, niște facturi de gunoi menajer. Le-am dat la plată. Facturile celelalte nu pot să le plătesc, pentru că nu sunt corecte. De exemplu, avem niște mașini de măturat mecanizat, care au o lățime de 2 metri 50 de acțiune, care se duc o singură dată pe stradă și ei ne facturează ca și cum s-ar fi dus de 2 ori cu 5 metri de carosabil. Nu vom petrece sărbătorile de final de an cu gunoi, asta e o promisiune a mea”, a declarat Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.Pe de altă parte, operatorul de salubritate spune că suma anunţată de Clotilde Armand încă nu a ajuns în conturile societăţii. "În afară de comunicarea de pe Facebook, eu ca director nu am informații că s-ar fi făcut o asemenea plată. Toate situațiile înaintate cuprind corect cantitățile de servicii prestate, inclusiv cantitățile pe care nu am putut să le trecem acolo, chiar milioane de metri pătrați. Noi am asigurat continuitatea serviciului, am ridicat toate deșeurile în zilele de colectare. Vom presta atât timp cât vom avea bani. Serăm să ajungem în ziua de Crăciun, depinde cât și când va ninge”, spune Sorin Velicu, directorul firmei de salubrizare. Între timp, comisarii de mediu au început să facă verificări în Sectorul 1.Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că vor efectua controale până miercuri. În primul rând, vor amenda operatorul de salubritate pentru că nu a ridicat deșeurile. În al doilea rând, vor sancționa și Primăria Sectorului 1, pentru că nu are acest drept. "Primăria Sectorului 1 riscă sancțiuni în cuantum de 200 de mii de lei pentru neasigurarea unui mediu curat respectiv operatorul de salubritate, pentru neasigurarea continuității. Din punct de vedere cantitativ și calitativ al serviciului public de salubritate, riscă o sancțiune de 50 de mii de lei”, a declarat Andrei Corlan, reprezentant al Gărzii Naționale de Mediu. Doar operatorii de salubritate care au contracte încheiate cu primăriile au dreptul să gestioneze colectarea gunoaielor. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a convocat, luni, o primă întâlnire online cu toţi cei şase primari de sectoare, pentru a analiza împreună o serie de probleme urgente, între care gestionarea deșeurilor. "Am avut azi o întâlnire online cu toți cei 6 primari de sector din Capitală, pentru a discuta despre coordonarea dintre noi în rezolvarea problemelor bucureștenilor. Alegerile s-au încheiat, avem înainte trei ani și jumătate fără niciun scrutin, deci singura noastră preocupare trebuie să fie buna administrație. Am spus că-mi doresc o relație funcțională cu toți primarii de sector, indiferent de apartenența politică. Sunt interesat de soluții, nu de conflicte. Concret, am vorbit azi despre măsurile pentru protejarea bucureștenilor de COVID-19, despre o abordare unitară în chestiunea salubrității, despre stimularea investițiilor și politicile fiscale locale și despre mai multe subiecte sociale (inclusiv subiectul burselor școlare în București). Am convenit să discutăm periodic între noi pe teme de administrație locală, iar după formarea noului guvern să solicităm împreună o întâlnire cu noul premier pentru o abordare largă a temelor prioritare ale Capitalei”, a scris Nicușor Dan pe Facebook. Edilul trage și o concluzie după discuția cu primarii de sector: "Din punctul meu de vedere, nu e obligatoriu să fim buni prieteni, dar e foarte important pentru bucureșteni să fim buni parteneri”.Săptămâna trecută, primarul general al Capitalei declara la Digi24 că Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, trebuie să onoreze contractul care este în vigoare cu firma de salubritate și să se asigure că gunoiul este ridicat de pe străzi. "Îl rog să nu mai complice inutil lucrurile”, a reacționat ulterior Clotilde Armand.
Sectorul în care se găsesc sediul Guvernului României, Arcul de Triumf și cele mai mari bulevarde ale Bucureștiului e inundat, ușor-ușor, de gunoaie. Coșmarul se prelungește, deși primarul Clotilde Armand a anunţat o acţiune în forţă de strângere a gunoaielor de către echipele ADP. Operatorul de salubritate amenință că mai prestează unele servicii doar până la Crăciun, din cauza facturilor neachitate. Garda de Mediu spune că va sancţiona ambele instituţii, dar amenzile nu garantează că oamenii vor trăi în cartiere curate.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/scandalul-gunoaielor-din-sectorul-1-gramezile-de-deseuri-apar-chiar-pe-marile-bulevarde-frumos-se-schimba-relieful-1418173
digi24
justitie
Conducerea PNL Argeș, urmărită penal de DNA. Ancheta vizează mai multe angajări la stat
Adrian Miuțescu este acuzat de săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, potrivit DNA. Gelu Tofan este acuzat de sărvârșirea unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Cristian Mitrofan este acuzat de sărvârșirea unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Ovidiu Chiru este acuzat de instigare la una dintre infracțiunile de care este acuzat Adrian Miuțescu. Astfel, potrivit rechizitoriului DNA, în perioada aprilie – iulie 2021 "suspectul Miuțescu Gheorghe Adrian, la instigarea suspectului Chiru Ovidiu, și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcția de președinte al Organizației Județene a partidului din care face parte, pe lângă conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, pentru a determina numirea celui din urmă, dar și a unei alte persoane în funcții de conducere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș. Aceasta, în condițiile în care postul vizat de Chiru Ovidiu fusese ocupat prin concurs de o altă persoană”. "În aceeași manieră, Miuțescu Gheorghe Adrian ar fi procedat pentru numirea unei persoane într-o funcție de conducere la Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia și de mutare a sediului Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploiești la Pitești. În perioada iulie-august 2021, suspectul Miuțescu Gheorghe Adrian și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcția menționată în mod direct pe lângă un înalt demnitar pentru menținerea/numirea în funcțiile de inspectori școlari și directori de școli a unor persoane agreate de partid, aceste influențe fiind exercitate și la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș”, mai spun procurorii DNA. "Suspectul ar fi procedat similar, în cursul lunii februarie 2020, precum și în lunile aprilie și august 2021, pe lângă conducerea Companiei Naționale Poșta Română în scopul angajării unei persoane la această instituție, respectiv a numirii unei alte persoane într-o funcție de conducere la nivel județean”, mai arată DNA. Potrivit DNA, în perioada iulie – august 2021 "suspectul Tofan Gelu și Mitrofan Cristian și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcțiile ocupate in partid, pe lângă persoane din Inspectoratul Școlar Argeș, în scopul menținerii unei anumite persoane în funcția de inspector școlar sau în scopul numirii aceleiași persoane ca director la un liceu, prin eludarea procedurilor legale, precum și pentru numirea în funcția de directori de școli a unor persoane agreate de partid”.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri dimineață că a început urmărirea penală pe a liderilor PNL Argeș.Sunt vizați Gheorghe Adrian Miuțescu, deputat și președintele PNL Argeș, Gelu Tofan, președintele PNL Pitești și viceprimar al municipiului, și Cristian Mitrofan, vicepreședintele PNL Argeș. .Totodată, este urmărit penal și Ovidiu Chiru, comisar superior la ANPC Argeș.Concret, Miuțescu ar fi intervenit pentru numirea în funcție a mai multor persoane agreate de partid în companiile de stat.
https://alephnews.ro/justitie/conducerea-pnl-arges-urmarita-penal-de-dna-ancheta-vizeaza-mai-multe-angajari-la-stat/
alephnews
guvern
Klaus Iohannis, atac la condamnații pentru corupție care se pretind deținuți politic
"Renașterea speranței și a spiritului civic în România postcomunistă și-a avut deseori rădăcina în sacrificiul deținuților politic. Privind către jertfa lor, generațiile de astăzi înțeleg că nimic nu este mai de preț decât libertatea și democrația. Datorită gesturilor dumneavoastră de mare demnitate și onoare din anii dictaturii, reprezentați repere pentru o Românie mai bună și mai dreaptă, pe care vrem să o construim în anii care vin.”, transmite Președintele. Klaus Iohannis critică tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta drept deținuți politic. "Cred că e important să apărăm imaginea dumneavoastră de acte ultragiante de trivializare, așa cum este tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politic.”, susține șeful statului. Mesajul complet a lui Klaus Iohannis transmis cu ocazia deschiderii lucrărilor celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România:"Congresul Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România din acest an are o însemnătate aparte, având în vedere că vom marca, peste doar câteva luni, 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist. Pentru noi toți, evocarea Revoluției Române din Decembrie 1989 este un bun prilej să ne aducem aminte de cei care, pe parcursul celor 45 de ani de dictatură, s-au opus categoric, de pe poziții democratice, unui regim criminal. Dumneavoastră și confraților de suferință care au plecat dintre noi, dictatura comunistă v-a zdrobit tinerețea, speranța, libertatea și demnitatea pentru că ați refuzat categoric să pactizați cu un regim ilegitim și criminal. Pentru această jertfă incomensurabilă, pe care sper că toți românii o apreciază la justa sa valoare, în numele statului român, vă sunt profund recunoscător. Pentru mine, dumneavoastră, deținuții politic, reprezentați cele mai înalte repere ale demnității, curajului, atașamentului față de țară. Renașterea speranței și a spiritului civic în România postcomunistă și-a avut deseori rădăcina în sacrificiul deținuților politic. Privind către jertfa lor, generațiile de astăzi înțeleg că nimic nu este mai de preț decât libertatea și democrația. Cu atât mai mult, avem datoria astăzi să ne aducem aminte de cei care au luptat pentru valorile care guvernează societatea democratică de acum și să milităm pentru condamnarea cu hotărâre a abuzurilor și crimelor comise în timpul regimului comunist. Fiecare dispariție a unui deținut politic nu reprezintă doar pierderea unei voci care a militat pentru dreptate și pentru adevăr. Din păcate, timpul ne răpește martorii, iar odată cu plecarea lor, memoria comună tinde să se estompeze. Astfel, a ne aminti de jertfa deținuților politic reprezintă o obligație morală și reparatorie. Libertatea, așa cum o înțelegem noi astăzi, nu este un bun dat, ci este un drept câștigat cu multă suferință, cu sacrificiul suprem al vieții de către dumneavoastră și colegii dumneavoastră care au trecut prin închisorile și lagărele comunismului. Niciodată nu vom putea spune că am făcut îndeajuns pentru recuperarea memoriei victimelor dictaturii comuniste, dar efortul merită întotdeauna să fie susținut prin asumarea corectă a trecutului recent, condamnarea abuzurilor și crimelor din acea vreme, consolidarea democratică și întărirea instituțiilor statului. În același timp, cred că e important să apărăm imaginea dumneavoastră de acte ultragiante de trivializare, așa cum este tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politic. În calitate de Președinte al României, încă din prima zi a mandatului meu, am adus recunoștință dumneavoastră și camarazilor pentru dramele pe care le-ați îndurat. De asemenea, am promulgat, fără întârziere, legile menite să vă aline suferința. În continuare, voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca întreaga societate să îi respecte pe cei care au suferit din cauză că și-au iubit țara mai mult decât pe ei înșiși și nu au cedat în fața terorii pentru apărarea și promovarea principiilor democrației. Găsesc potrivite cuvintele lui Constantin Ticu Dumitrescu, care spunea că "de-a lungul a mii de zile de temniţă şi anchete, a rămas dârz şi demn în faţa tuturor încercărilor şi metodelor de anchetare, umilinţă sau compromitere”.Asemenea regretatului dumneavoastră lider, cred că, datorită gesturilor dumneavoastră de mare demnitate și onoare din anii dictaturii, reprezentați repere pentru o Românie mai bună și mai dreaptă, pe care vrem să o construim în anii care vin. Este imperios ca adevărul istoric să fie reconstituit, analizat și reintegrat în parcursul dezvoltării statului român. Generațiilor de azi și de mâine trebuie să li se spună, cu argumente și dovezi, că regimul comunist a însemnat răul absolut, un sistem crud care a banalizat suferința și moartea, a îngrădit drepturile, libertățile și a călcat în picioare demnitatea umană. Insist pe ideea că avem nevoie de mai multă educație cu privire la istoria comunismului, avem nevoie să păstrăm moștenirea trecutului nealterată și să o transmitem generațiilor viitoare pentru a garanta o societate democratică sănătoasă, ferită de idei și curente extremiste, xenofobe și populiste. Aș vrea să vă împărtășesc o constatare mai puțin plăcută. Am observat în ultima vreme, în actualul context, marcat de tensiuni socio-politice, o lipsă de implicare din partea autorităților în ceea ce privește omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați. Responsabilii guvernamentali dau dovadă de o cunoaștere precară a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflectă prin lipsa de strategii și inițiative care să combată uitarea și să onoreze victimele totalitarismului. De asemenea, instituțiile care au obligația de a contribui la recuperarea memoriei victimelor comunismului, precum și de a scoate de sub anonimat călăii dau dovadă de totală pasivitate. Găsesc aceste neajunsuri foarte dăunătoare pentru societatea noastră. Lipsa de implicare concretă din partea autorităților și eșecul unor instituții abilitate de stat să identifice criminalii și să îi sancționeze alimentează distorsionarea trecutului și banalizarea crimelor comise pe criterii politice. Având în vedere aceste restanțe, cred că este nevoie, astăzi mai mult ca oricând, de un efort comun pentru prezervarea memoriei eroilor Revoluției și omagierea victimelor comunismului, precum și recunoașterea, la nivelul întregii societăți, a celor care s-au opus dictaturii comuniste. România nu mai poate fi condusă după principiile regimului comunist, chiar dacă unii politicieni dovedesc că agățarea de putere, disprețul față de lege și demagogia sunt încă deprinderi la ordinea zilei. Prin alegerile pe care le fac, românii vor o țară europeană, despărțită definitiv de trecut. România este astăzi o țară puternic atașată valorilor europene, iar viitorul trebuie clădit în continuare pe principii precum respectul față de democrație, demnitate umană, drepturile și libertățile fundamentale și stat de drept, principii pe care dumneavoastră le-ați apărat cu riscul suprem al vieții. În încheiere, mulțumesc Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România pentru contribuția esențială și constantă adusă la prezervarea memoriei naționale.”
Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un mesaj foștilor deținuți politic cu ocazia celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, organizat la Constanța. Președintele le mulțumește pentru că au contribuit la „renașterea speranței și a spiritului civic” și critică autoritățile pentru lipsa de implicare în omagierea eroilor și tragerea la răspundere a celor vinovați. De asemenea, președintele îi atacă pe politicienii condamnați pentru corupție că se pretind deținuți politic.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-iohannis-atac-la-cei-condamnati-pentru-coruptie-care-se-pretind-detinuti-politic-1188028
digi24
sanatate
Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva Covid-19. Ce pacienți vor primi medicamentul-test
Testele iniţiale întreprinse pe persoane sănătoase au arătat că substanţa antivirală pe bază de anticorpi dezvoltată de Celltrion nu a avut efecte nocive, așa că s-a decis trecerea la fazele a doua şi a treia de testare. Următoarele faze ale testelor vor avea ca subiecţi persoane cu simptome moderate şi severe, ceea ce le va permite cercetătorilor să verifice mai bine eficacitatea CT-P59 împotriva COVID-19, precum şi siguranţa sa generală, a precizat ministerul sud-coreean. Testele din faza a doua vor fi întreprinse pe 300 de persoane pentru a stabili dozajele adecvate. În faza a treia, în care vor fi implicaţi în jur de 720 de pacienţi, se va testa eficacitatea reală a CT-P59 contra infecţiilor virale, mai a indicat ministerul. Compania Celltrion a anunţat că, pe lângă Coreea de Sud, a solicitat ca CT-P59 să mai fie testat clinic în SUA, România şi alte trei ţări, în cadrul eforturilor de găsire a unor substanţe de tratament viabile pentru combatarea pandemiei. Tot joi, agenţia naţională sud-coreeană pentru teste clinice a informat că Seulul a aprobat 23 de teste clinice diferite pentru substanţe candidate pentru tratarea COVID-19. Dintre acestea, 21 sunt medicamente şi două sunt potenţiale vaccinuri.
Ministerul Siguranţei Alimentelor şi Medicamentelor din Coreea de Sud a aprobat efectuarea de teste clinice avansate pentru tratamentul candidat CT-P59, ce ar putea fi folosit împotriva noului coronavirus. Compania producătoare sud-coreeană Celltrion a solicitat ca tratamentul să fie testat și în România, transmite agenţia Yonhap, preluată de Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/coreea-de-sud-vrea-sa-testeze-in-romania-un-tratament-impotriva-covid-19-ce-pacienti-vor-primi-medicamentul-test-1369868
digi24
social
Efectele abandonului școlar masiv pe piața muncii: șomeri care abia știu să își scrie numele. „Unde să muncesc, unde să te duci?”
-Unde să muncesc, unde să te duci? Nicăieri.- Am, dar 2-3 clase, nici nu știu nimic.- Și nu vă afectează lucrul ăsta la angajare?- Găsești, dar dacă n-ai carte nu găsești. De la o zi la alta. Așa își duc traiul mulți tineri din satele României. Au abandonat școala de mici și au ajuns adulți care abia știu să își scrie numele. Iar șansele să-și găsească un loc de muncă sunt aproape inexistente. Daniela Balan - purtător de cuvânt AJOFM Bacău: Situația angajatorilor este destul de dificilă, pentru că ei își caută forță de muncă, își caută persoane pentru a ocupa locurile de muncă vacante și pentru a-și desfășura activitățile și de multe ori nu găsesc. Se datorează acest fapt lipsei de pregătire pe care o recunoaște oricare dintre părți. Situația lor este departe de a fi rezolvată. Programul "A doua șansă", prin care ei și-ar putea completa studiile, nu trezește interesul nimănui.- Ai urma cursurile să termini școala? Măcar 10 clase.- Dar dacă n-am învățat, nu știu nimic, ce să fac? Degeaba...Roxana Cerghici - purtător de cuvânt ISJ Bacău: Tocmai pentru acei tineri care au părăsit timpuriu educația, care nu lucrează și pentru care se fac eforturi astfel încât aceștia să revină în educație, să fie pregătiți, reintegrați, să participe la diferite cursuri de pregătire profesională, astfel încât să obțină o calificare și să poată fi reintegrați sau integrați pe piața muncii. Dorin Bejenariu administrează o patiserie și a renunțat la ideea de a angaja personal necalificat. În schimb, de aproape 3 ani, a creat un parteneriat cu două școli profesionale din Bacău. Mai întâi, tinerii fac practică, iar dacă se descurcă sunt angajați. Dorin Bejenaru - administrator patiserie: Primim săptămânal 8 persoane la practică, 8 elevi, pe care patiserii noștri îi învață. După stagiul de practică am reușit să angajăm 4 dintre elevi. În acest moment mai lucrează la noi doar 2.Mihaela Lazăr - angajată: Am făcut practică aici timp de un an. După ce am terminat practica, m-am și angajat. În momentul de față am deja aproape un an de muncă. Potrivit ultimelor date ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în România sunt peste 240 de mii de șomeri.
Abandonul școlar masiv din anii 2000 se vede acum pe piața muncii. În județul Bacău, dintre peste 11.000 de șomeri, mai bine de jumătate abia știu să își scrie numele.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/efectele-abandonului-scolar-masiv-pe-piata-muncii-someri-care-abia-stiu-sa-isi-scrie-numele-unde-sa-muncesc-unde-sa-te-duci-1763135
digi24
guvern
Ludovic Orban: Dăncilă e invidioasă că nu poate să ajungă la Casa Albă
"Președintele Iohannis nu are nevoie să se consulte cu doamna Dăncilă privitor la liniile de politică externă, pentru că aceste linii de politică externă, consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, consolidarea poziției de stat membru al Uniunii Europene cu un cuvânt greu și cu influență la nivel european pentru România, parteneriatul în cadrul NATO sunt linii de politică externă care sunt susținute de președintele României, sunt susținute de cetățenii români și reprezintă direcții fundamentale de politică externă pe care președintele Klaus Iohannis le-a susținut sistematic.”, a declarat Ludovic Orban. De asemenea, președintele PNL susține că premierul ar trebui să rezolve probleme precum Ordonanța de Urgență 114."Cel mult, doamna Dăncilă ar trebui să rezolve niște probleme care au fost provocate chiar de domnia sa ca premier, de exemplu să abroge OUG 114, cel puțin prevederile din OUG 114 care atacă societățile din energie și care riscă să afecteze investitorii importanți în domeniul energiei.”, a spus Orban. Declarțiile președintelui PNL vin în contextul în care Viorica Dăncilă a declarat că președintele nu s-a consultat cu Guvernul și cu Parlamentul înainte de întâlnirea cu Donald Trump. "Eu sper ca dl presedinte sa nu vina cu anumite lucruri pe care Guvernul sa le implementeze si care efectiv nu au facut obiectul unor discutii. Cred ca era important punctual sa discutam despre aspectele economice, fie ca vorbim de MApN, relatiile economice, energie, cred ca toate aceste lucruri trebuiau discutate”, a declarat Viorica Dăncilă, într-un interviu la Antena 3.Președintele Klaus Iohannis va avea pe 20 august o întrevedere cu președintele american Donald Trump în care vor discuta mai multe subiecte, printre care și cel legat de securitatea energetică. Iohannis a spus într-o ședință informală cu jurnaliștii că a guvernul este dispus să "repare anumite chestiuni care nu au fost bine gândite”, în privnța OUG 114/2018 și a Legii offshore, de care s-au plâns companiile energetice.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că premierul Viorica Dăncilă „este invidioasă că nu poate să ajungă la Casa Albă, nici măcar la programul de vizitare turistică”, acesta fiind motivul pentru care a declarat că președintele Klaus Iohannis nu s-a consultat cu Guvernul și cu Parlamentul înainte de întâlnirea cu președintele SUA, Donald Trump.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ludovic-orban-dancila-e-invidioasa-ca-nu-poate-sa-ajunga-la-casa-alba-1175238
digi24
guvern
Dragnea, despre relaţia cu Dăncilă: Aceeaşi ca în momentul în care am propus-o prim-ministru
Întrebat în ce relaţii este cu premierul Dăncilă, Dragnea a spus: "Aceeaşi ca în momentul în care am propus-o să fie prim-ministru". El a explicat că în Comitetul Executiv Naţional al partidului s-a decis să se meargă pe varianta remanierii guvernamentale pentru înlocuirea celor trei miniştri şi nu pe restructurarea Guvernului. "Erau două opinii în CExN, aşa cum este şi firesc la un partid ca al nostru. Una dintre variante a fost să se intre cu restructurarea Guvernului în Parlament şi varianta de remaniere clasică. S-a discutat, în final a adoptat această variantă", a declarat şeful PSD, citat de Agerpres. Întrebat dacă el a propus restructurare, iar premierul remaniere, Dragnea a precizat: "Nu, eu am supus la vot varianta finală". "Noi am avut majoritate de când am câştigat alegerile, ne-aţi tot cântat prohodul, am ales o variantă şi pe aceea vom merge", a adăugat Dragnea, întrebat de presă dacă PSD mai are majoritate în Parlament. Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, miercuri, înlocuirea miniştrilor Justiţiei, Fondurilor Europene şi Românilor de Pretutindeni - Tudorel Toader, Rovana Plumb şi Natalia Intotero. Miniştrii propuşi pentru aceste portofolii sunt Oana Florea - pentru Fonduri Europene, Liviu Brăiloiu - pentru Românii de Pretutindeni şi Eugen Nicolicea - la MJ.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că are aceeaşi relaţie cu premierul Viorica Dăncilă ca în momentul în care a propus-o la şefia Guvernului.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/dragnea-despre-relatia-cu-dancila-aceeasi-ca-in-momentul-in-care-am-propus-o-prim-ministru-1114961
digi24
economic
Bursa de la București a anunțat tranzacții mamut de jumătate de miliard de euro
Bursa de la București a anunțat astăzi că în luna semptembrie au fost înregistrate tranzactii mamut de jumătate de miliard de euro. Fix în luna în care piața de capital din România a intrat într-o ligă superioara – a devenit piață emergentă. Liviu Popescu de la Ziarul Financiar explică cine sunt investitorii din spatele acestor tranzacții.
În luna septembrie piața de capital din România a devenit piață emergentă. În luna septembrie au fost înregistrare tranzacții mamut de 500.000 de euro. O mare parte din această lichiditate a fost asigurată de rebalansarea fraților Pavăl de la Dedeman.
https://alephnews.ro/economie/bursa-de-la-bucuresti-a-anuntat-tranzactii-mamut-de-jumatate-de-miliard-de-euro/
alephnews
guvern
Secretarul de stat Oltean Csongor a demisionat pentru că a fost prins la volan după ce băuse. UDMR: „Este inacceptabil”
"În urma acestui incident el și-a depus demisia, pe care am acceptat-o, și i-am transmis-o premierului. Gestul lui Oltean Csongor este inacceptabil, el și-a asumat răspunderea pentru acesta. Nu intenționăm să facem alte comentarii în acest caz”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook. Fostul secretar de stat a prezentat scuze pentru acest incident, tot pe rețeaua socială. "Nu am nici-o scuză, îmi asum răspunderea pentru fapta mea. Comportamentul iresponsabil este incompatibil cu funcția publică și nu doresc să transmit un mesaj greșit tinerilor. Drept urmare, primul lucru azi dimineață a fost să-mi depun demisia din funcția de secretar de stat din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului”, a scris Oltean Csongor”.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Oltean Csongor, a demisionat din Guvern pentru că a fost prins de polițiști la volan sub influența alcoolului, a anunțat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/secretarul-de-stat-oltean-csongor-a-demisionat-pentru-ca-a-fost-prins-la-volan-dupa-ce-bause-udmr-este-inacceptabil-1551583
digi24
sanatate
Cine sunt cei 10 pacienți care au murit în incendiul din Piatra Neamţ. LISTA COMPLETĂ
Printre victimele care și-au pierdut viața este fostul mare antrenor de lupte al Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț, Mircea Covătaru. El era internat în secția de Terapie Intensivă când s-a produs tragedia, scrie Antena 3. Sorin Cazan, preşedintele organziţiei PMP Roman, este în doliu după incendiul de sâmbătă, de la Piatra Neamţ. Socrul său a fost una dintre victime. Lista celor decedați în incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț, potrivit Mesagerul de Neamţ
10 pacienți care erau intubați pe secția ATI, diagnosticați cu COVID-19, au murit în incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.Fostul antrenor de lupte Mircea Covătaru, una dintre victime. Socrul şefului PMP Roman, o altă victimă.
https://alephnews.ro/sanatate/lista-celor-care-au-murit-in-incendiul-din-piatra-neamt-un-fost-antrenor-de-lupte-si-socrul-sefului-pmp-roman-printre-victime/
alephnews
economic
Țițeiul mai scump crește profiturile Petrom
Față de primul semestru al anului trecut, valoarea vânzărilor consolidate a urcat cu 25%, la 9,261 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate joi de către companie. Mâna de ajutor a venit din partea prețurilor semnificativ mai ridicate la țiței și a volumelor mai mari de produse petroliere, gaze naturale și electricitate. Un efect negativ l-au avut prețurile medii de vânzare mai scăzute la gaze naturale. Rezultatul din exploatare al Grupului, în valoare de 1,577 miliarde de lei s-a îmbunătățit semnificativ față de cel raportat în semestrul I 2016 (566 milioane de lei) pe fondul evoluției favorabile a prețului la țiței, dar și datorită cheltuielilor de explorare mai mici și eliminării impozitului pe construcții speciale începând cu anul 2017.Cum se explică rezultatele"În primele șase luni din 2017, am transformat condițiile de piață favorabile într-o performanță operațională și financiară solidă. Am beneficiat de prețuri ale țițeiului în creștere, marje de rafinare solide și de o cerere mai mare pentru toate produsele noastre. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor. În consecință, rezultatul nostru din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, la 1-6/17 a ajuns la 1,66 miliarde de lei, ambele segmente, Upstream și Downstream, înregistrând creșteri semnificative. În Upstream, reducerea în continuare a costurilor unitare de producție a contrabalansat în totalitate declinul producției. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 70% față de 1-6/16, pe seama unor contribuții în creștere atât din segmentul Oil, cât și Gas. Fluxul de trezorerie din activități de exploatare de 3 miliarde de lei, în creștere cu 68% față de 1-6/16, coroborat cu reducerea investițiilor și plata de dividende în sumă de 0,8 miliarde de lei, a condus la obținerea unui flux de trezorerie extins după plata de dividende de 1 miliard de lei", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Potrivit acesteia, au fost revizuite estimările de investiții pentru 2017, în sensul scăderii acestora la 0,7 miliarde de euro, de la 0,8 miliarde de euro, ca urmare a optimizării portofoliului de sonde, economiilor de costuri și revizuirii proiectelor. "Cu toate acestea, suntem pregătiți pentru o intensificare a activității de investiții în a doua jumătate a anului 2017, mai ales având în vedere poziția noastră financiară solidă. Am menținut estimarea de declin al producției medii zilnice în jur de 3% față de 2016, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului. În luna iulie, am semnat contractul de vânzare a parcului eolian Dorobanțu, ca parte a strategiei noastre de a ne concentra pe activitățile de bază. În plus, în data de 5 iulie, centrala electrică Brazi și-a reluat operațiunile la jumătate din capacitate. La 1 august a avut loc transferul a 19 zăcăminte marginale. În acord cu strategia noastră de valoare mai presus de volum, am inițiat o nouă rundă de vânzări de zăcăminte", a adăugat ea.
OMV Petrom a consemnat în primul semestru al anului în curs un profit net de 1,21 miliarde de lei, de trei ori mai mare decât cel obținut în perioada similară din 2016, când rezultatul a fost de 405 milioane de lei. Profitul net pe primul semestru rămâne însă la jumătate față de cel din primul semestru al anului 2013 când s-a situat la 2,4 miliarde lei. Atunci însă prețul țițeiului era 110 dolari barilul, dublu față de cel din prezent.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/carburantii-mai-scumpi-cresc-profiturile-petrom-775222
digi24
guvern
Președintele chinez l-a felicitat pe Joe Biden pentru victorie. Putin încă nu se simte pregătit
Președintele chinez Xi Jinping a trimis miercuri seara un mesaj prin care îl felicită pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidențiale americane, transmite Scmp. Între timp, Vladimir Putin rămâne singurul lider important care încă așteaptă "sfârșitul confruntării politice interne” din SUA. Presa de stat din China scrie că, în mesajul adresat lui Biden, președintele chinez spune că este în interesul ambelor țări să dezvolte o relație sănătoasă și stabilă.
„Dezvoltarea unor relații chino-americane sănătoase și stabile este în interesul fundamental al celor două popoare”, susține Xi Jinping.„Cele două țări „trebuie să evite orice conflict sau confruntare și să se respecte reciproc”, adaugă președintele chinez. Vladimir Putin rămâne singurul lider important care nu l-a felicitat pe Joe Biden. În ultimul său interviu, liderul de la Kremlin a spus că nu este pregătit să recunoască victoria electorală a lui Joe Biden din motiv că așteaptă „sfârșitul confruntării politice interne” .
https://alephnews.ro/guvern/presedintele-chinez-l-a-felicitat-pe-joe-biden-pentru-victorie-putin-inca-nu-se-simte-pregatit/
alephnews
externe
Șeful Dumei de Stat acuză SUA că vor să pună mâna pe cerealele Ucrainei: „Washingtonul vrea un Holodomor în Ucraina”
Dmitri Medvedev a scris într-un mesaj pe rețeaua Telegram că legea aprobată marți de Camera Reprezentanților este o încercare de a "aduce o înfrângere gravă țării noastre și de a-i limita dezvoltarea economică și infuența politică în lume”."N-o să le meargă. Imprimanta de bani cu ajutorul căreia America își crește constant datoria guvernamentală, deja umflată, se va defecta mai repede”, a mai spus Medvedev. El a condamnat prețurile "nebunești” ale combustibililor și alimentelor din SUA, vorbind despre autorități americane "rusofobe”.La rândul său, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a acuzat Washingtonul că folosește pachetul de ajutoare pentru a "îndatora” Ucraina și a obține rezervele de cereale ale țării în locul plăților. "Washingtonul vrea un Holodomor în Ucraina”, a scris el pe Telegram, referindu-se la foametea din anii 1930, are a omorât milioane de ucraineni.
Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a acuzat miercuri Statele Unite că duc un război proxy cu Rusia, după ce Camera Reprezentanților a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, și a spus că economia SUA va avea de suferit, scrie Reuters. La rândul său, președintele Dumei de Stat afirmă că SUA vor să declanșeze un nou Holodomor în Ucraina.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/seful-dumei-de-stat-acuza-sua-ca-vor-sa-puna-mana-pe-cerealele-ucrainei-washingtonul-vrea-un-holodomor-in-ucraina-1935619
digi24
guvern
Budăi: În România nu mai există cotă unică. Avem pensionari care nu plătesc nimic până la 2000 de lei, firme care plătesc 1% pe venit
"Noi în România nu mai avem impozitare unică. Avem pensionari care până la 2.000 de lei nu plătesc absolut niciun leu impozit şi se plăteşte doar pentru suma de peste 2.000 de lei. Avem în economie societăţi comerciale care plătesc 1% impozit pe venit, alţii care plătesc 16% impozit pe profit şi exemplele pot continua”, a declarat Budăi la Ploieşti, în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres. El a adăugat că liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, s-a referit în special la deducerile care ar putea fi acordate celor cu venituri mici atunci când a adus în discuţie problema impozitării progresive. "Când a vorbit Marcel Ciolacu de impozitare progresivă, nu s-a gândit la a introduce, în primă fază , cote mai mari de impozitare, ci, din cauza problemelor apărute cu preţurile , să acordăm anumite deduceri pentru cei cu salarii mai mici. Asta a fost baza discuţiei, nu neapărat pentru a introduce categorii de impozite mai mari. Va solicita preşedintele partidului o discuţie în coaliţie, ce va ieşi din coaliţie, vom comunica", a precizat ministrul social-democrat. Marius Budăi a participat, marţi, la o conferinţă de presă organizată la sediul PSD Ploieşti.
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a afirmat, marţi, că în România nu mai există o cotă unică de impozitare, dând ca exemple scutirile acordate celor cu venituri mici sau cele două tipuri de impozitare pentru societăţile comerciale.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/budai-in-romania-nu-mai-exista-cota-unica-avem-pensionari-care-nu-platesc-nimic-pana-la-2000-de-lei-firme-care-platesc-1-pe-venit-1943072
digi24
guvern
Un tribunal din Bruxelles obligă guvernul din Belgia să ridice toate restricțiile anti-COVID. Ce se întâmplă dacă nu respectă decizia
Instanța de fond de la Bruxelles a dispus statului belgian să ridice toate măsurile anti-Covid-19 în vigoare în termen de 30 de zile, conform ordinului obținut de ziarul La Libre. Autoritățile au la dispoziție 30 de zile pentru a-și încorpora deciziile în legislația de reglementare. Statul belgian, dacă nu respectă termenul stabilit de instanța de fond de la Bruxelles, va trebui să plătească o amendă de 5.000 de euro pe zi. "Un discurs dublu din partea statului belgian”Totul a început atunci când, pe 12 martie, avocații Ligii pentru Drepturile Omului (LDH) și echivalentul său flamand, Liga voor Mensenrechten, au pledat în fața Tribunalului de Primă Instanță de la Bruxelles după un apel împotriva statului belgian din 22 februarie. LDH a dorit să știe dacă măsurile introduse pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului – și, prin urmare, decretele ministeriale adoptate în timpul acestei crize – respectă prescripțiile legale. Prin urmare, miercuri, instanța a decis în favoarea organizațiilor care luptă pentru apărarea drepturilor omului, condamnând statul belgian. Hotărârea specifică faptul că statul belgian, reprezentat de ministrul de interne, trebuie să "ia toate măsurile adecvate pentru a pune capăt situației de ilegalitate aparentă care decurge din măsurile de restricționare a drepturilor și libertăților fundamentale recunoscute de Constituție”.Hotărârea indică decretul ministerial din 28 octombrie 2020, precum și decretele care au urmat. Încălcările ar fi legate de temeiul juridic invocat de statul belgian, în acest caz legea din 15 iulie 2007. În acest sens, hotărârea pronunțată indică un "dublu discurs” susținut de autorități de la ministrul de interne care ar fi indicat, la 25 februarie 2021, că legea din 2007 nu a fost creată pentru a face față unei situații precum cea pe care o trăim în prezent. Cu toate acestea, acesta este una dintre bazele legale invocate de guvern. Prin urmare, instanta vede în el "un discurs dublu”.
Un tribunal din Belgia ordonă guvernului eliminarea tuturor restricțiilor anti-COVID. Autoritățile au la dispoziție 30 de zile pentru a-și încorpora deciziile în legislația de reglementare. Biroul ministrului de interne nu a dorit să reacționeze pentru moment.
https://alephnews.ro/guvern/un-tribunal-din-bruxelles-obliga-guvernul-din-belgia-sa-ridice-toate-restrictiile-anti-covid-ce-se-intampla-daca-nu-respecta-decizia/
alephnews
media
Mark Zuckerberg a acuzat șapte companii private de spionaj informatic
Proprietarul Facebook Meta Platforms Inc, Mark Zuckerberg a denunțat o jumătate de duzină de companii private de spionaj pentru piraterie informatică sau alte abuzuri, acuzându-le într-un raport publicat joi că au vizat în mod colectiv aproximativ 50.000 de persoane pe platformele sale. Lupta companiei cu firmele de spionaj are loc în contextul unei acțiuni mai ample a companiilor americane de tehnologie, a legislatorilor americani și a administrației președintelui Joe Biden împotriva furnizorilor de servicii de spionaj digital, în special a companiei israeliene de spyware NSO Group, care a fost trecută pe lista neagră la începutul acestei luni, după săptămâni de dezvăluiri despre modul în care tehnologia sa a fost folosită împotriva societății civile. Meta a dat deja în judecată NSO într-un tribunal din SUA. Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate a Meta, a declarat pentru Reuters că represiunea de joi a fost menită să semnaleze faptul că "industria de supraveghere prin închiriere este mult mai largă decât o singură companie”. Raportul Meta a precizat că a suspendat aproximativ 1.500 de conturi, în mare parte false, gestionate de șapte organizații pe Facebook, Instagram și WhatsApp. Meta a spus că entitățile au vizat persoane din peste 100 de țări. Meta nu a oferit o explicație detaliată a modului în care a identificat firmele de supraveghere, dar operează unele dintre cele mai mari rețele sociale și de comunicații din lume și își prezintă în mod regulat capacitatea de a găsi și elimina actorii rău intenționați de pe platformele sale. Printre acestea se numără și compania israeliană Black Cube, care a devenit celebră pentru că și-a desfășurat spionii în numele violatorului de la Hollywood Harvey Weinstein. Meta a declarat că firma de informații desfășura personalități fantomă pentru a discuta cu țintele sale online și pentru a le aduna e-mailurile, "probabil pentru atacuri ulterioare de phishing”. Într-o declarație, Black Cube a declarat că "nu întreprinde niciun fel de phishing sau hacking” și a precizat că firma se asigura în mod curent că "toate activitățile agenților noștri sunt în deplină conformitate cu legile locale”.Printre ceilalți agenți citați de Meta se numără BellTroX, o firmă indiană de mercenari cibernetici expusă anul trecut de Reuters și de organizația de supraveghere a internetului Citizen Lab, o companie israeliană numită Bluehawk CI și o firmă europeană numită Cytrox – toate acestea fiind acuzate de Meta de piraterie informatică. Compania Cognyte (CGNT. O), care s-a divizat din gigantul în domeniul securității Verint Systems Inc (VRNT. O) în februarie, și firmele israeliene Cobwebs Technologies au fost acuzate nu de piraterie informatică, ci de utilizarea de profiluri false pentru a păcăli oamenii să dezvăluie date private. Cognyte, Verint și Bluehawk nu au răspuns imediat la mesajele prin care se solicitau declarații. Într-un e-mail, purtătorul de cuvânt al Cobwebs, Meital Levi Tal, a declarat că firma s-a bazat pe surse deschise și că produsele sale "nu sunt în niciun caz intruzive”. Mesajele lăsate lui Ivo Malinovski – care până de curând s-a identificat ca director executiv al Cytrox pe LinkedIn – nu au primit un răspuns imediat. Fondatorul BellTroX, Sumit Gupta, nu a răspuns la mesajele reporterilor Reuters de când firma sa a fost expusă anul trecut. El negase anterior că ar fi comis vreo infracțiune. Gleicher a refuzat să identifice numele vreuneia dintre ținte, dar Citizen Lab, într-un raport publicat în același timp cu cel al Meta, a afirmat că una dintre victimele Cytrox a fost Ayman Nour, o figură a opoziției egiptene. Nour a dat vina pe guvernul egiptean pentru spionaj, declarând într-un interviu acordat Reuters de la Istanbul că a suspectat de mult timp că este supravegheat de către oficialii egipteni. "Pentru prima dată am dovezi”, a spus el. Gleicher a declarat că alte ținte ale firmelor de spionaj au inclus celebrități, politicieni, jurnaliști, avocați, directori și cetățeni obișnuiți. Prietenii și familia țintelor au fost, de asemenea, implicați în campaniile de spionaj, a spus el. Responsabilul în domeniul securității cibernetice Meta, David Agranovich, a declarat că speră că anunțul de joi va "da startul întreruperii pieței de supraveghere la comandă”. Au existat unele semne că alte firme de social media au luat măsuri similare, Twitter anunțând eliminarea a 300 de conturi la câteva ore după anunțul Meta. Rămâne de văzut dacă aceste eliminări vor aduce companiilor implicate mai mult decât un recul temporar. Două dintre companii, Black Cube și BellTroX, și-au revenit după ce au fost implicate în scandaluri de spionaj anterioare.
Raportul lui Meta spunea că suspendă aproximativ 1.500 de conturi, în mare parte false, gestionate de șapte organizații de pe Facebook, Instagram și WhatsApp. Compania nu a oferit o explicație detaliată a modului în care a identificat firmele de supraveghere, dar operează cu unele dintre cele mai mari rețele sociale de comunicații din lume. Compania Meta dă în judecată firma israeliană NSO într-un tribunal din SUA.
https://alephnews.ro/media/mark-zuckerberg-a-acuzat-sapte-companii-private-de-spionaj-informatic/
alephnews
social
Un pădurar a murit din cauza copacului pe care îl tăia
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, Florin Olaru, a declarat că echipa trimisă să intervină luni într-o pădure din zona Piscu Radului a ajuns cu greu la locul solicitării, din cauza drumului greu accesibil, parcurgând pe jos aproximativ patru kilometri. Victima, un angajat în vârstă de 56 de ani al Ocolului Silvic Vidra, a murit în timp ce curăţa un copac pe care tocmai îl tăiase cu o drujbă. Din primele informaţii, el ar atins o creangă care i-a căzut în cap. Cadavrul urmează să fie ridicat din zonă şi transportat la Serviciul de Medicină Legală Vrancea. Poliţia şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea au deschis anchete.
Poliţia şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea au deschis anchete după ce un angajat al Ocolului Silvic Vidra din Vrancea a murit, luni, în timpul serviciului. Bărbatul tăiase un copac şi în timp ce curăţa arborele o creangă i-a căzut în cap, informează News. ro.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/un-padurar-a-murit-din-cauza-copacului-pe-care-il-taia-654902
digi24
guvern
Mihai Fifor: Îi răspund ipocritului și oportunistului suprem. Domnule Cioloș, degeaba ați fost premier!
Reacția secretarului general al PSD vine după ce Dacian Cioloș a afirmat că Viorica Dăncilă a uitat că este la guvernare. Liderul PLUS a adăugat că premierul ar trebui să știe că nu e necesar un referendum pentru înăsprirea pedepselor în cazuri de crimă, viol și pedofilie, ci de întărirea legislației și profesionalizarea instituțiilor. El a adăugat că la fel cum a "masacrat” PSD legislația penală în favoarea infractorilor, șeful Executivului și social-democrații ar putea la fel de ușor să o repare. "Îi răspund ipocritului și oportunistului suprem al politicii românești Dacian Cioloș că și dumnealui putea să «întărească legislația», dacă atât a înțeles din mesajul premierului. Aici vorbim de un referendum național de consultare pentru introducerea unor măsuri radicale, cum ar fi pedeapsa cu închisoarea pe viață sau castrarea chimică pentru pedofili, violatori și criminali. Vorbim de măsuri drastice, care să curețe societatea românească de astfel de fapte monstruoase și să nu permitem ca ceea ce s-a întâmplat la Olt să se repete vreodata”, a scris Mihai Fifor, sâmbătă, pe Facebook. Social-democratul a mai spus că Dacian Cioloș este un om lipsit de "o minimă decență”, adăugând că acesta a fost degeaba prim-ministru. "Pentru oameni lipsiți de o minimă decență, ca domnul Cioloș, a făcut premierul Dăncilă apel ca tragedia de la Caracal sa nu fie folosită ca instrument politic și, cu atât mai puțin, electoral. Domnule Cioloș, degeaba ați fost premier”, a conchis Fifor. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că ia în calcul posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie, în contextul crimei de la Caracal. Ea a rugat partidele să nu politizeze cazul din Olt, precizând că este inadmibil ca oamenii politici să utilizeze crima din Caracal "pentru exerciții de imagine și de campanie electorală”.
Mihai Fifor îi răspunde, sâmbătă, pe Facebook, „ipocritului și oportunistului suprem al politicii românești”, Dacian Cioloș, precizând că și el ca premier putea să „întărească legislația”. Secretarul general al PSD i-a reamintit că Viorica Dăncilă a făcut apel la partide să nu politizeze cazul de la Caracal, relatează Mediafax.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/mihai-fifor-ii-raspund-ipocritului-si-oportunistului-suprem-domnule-ciolos-degeaba-ati-fost-premier-1165590
digi24
externe
Mii de turiști ruși au rămas fără bani și blocați în stațiuni din Asia după sancțiunile împotriva Rusiei
Ca urmare a sancțiunilor, rușii încearcă să găsească alte modalități de a obține bani sau sunt obligați să apeleze la tranzacții cu criptomonede. "Acest lucru a creat o problemă uriașă pentru noi. Am rămas complet lipsiți de bani, este ca și cum au fost înghețați complet și nu îi putem folosi deloc”, spune Konstantin Ivanov, turist rus la Bali, care a încercat să-și folosească banii din cont în vacanță dar nu a putut încheia nicio tranzacție. El spune că este posibil să fie nevoie să-și găsească un loc de muncă în Indonezia. Bali este o destinație foarte populară printre turiștii ruși, care călătoreau acolo cu zecile de mii înainte de pandemie, și care s-au grăbit să revină după ce granițele s-au redeschis anul trecut. În jur de 1.150 de ruși au intrat în Indonezia în ianuarie 2022, conform informațiilor oficiale. Rifki Saldi Yanto, managerul unei cafenele din Bali, spune că a observat o scădere a numărului de clienți ruși în ultimele zile și că majoritatea plătesc acum cu numerar în loc de carduri. În același timp, peste 7.000 de ruși au rămas blocați în Thailanda, o altă destinație populară printre turiștii ruși. Ei au rămas blocați în această țară ca urmare a anulării zborurilor, căderea rublei și probleme la finalizarea plăților ca urmare a sancțiunilor. Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice, după ce țările occidentale au impus un val de sancțiuni dure care au izolat-o, efectiv, de economia globală și de sistemul financiar internațional. Citiți și: Fitch: Intrarea Rusiei în incapacitate de plată este "iminentă”. Agenția a scăzut din nou ratingul țăriiSistemul SWIFT de plăți internaționale a deconectat mai multe bănci rusești de la rețea, în timp ce operatorii de carduri Visa și Mastercard au anunțat că vor bloca folosirea cardurilor lor emise de bănci rusești. Turismul în Thailanda a fost puternic afectat și el de războiul lui Putin împotriva Ucrainei, în condițiile în care Rusia era principala sursă de turiști în Phuket pe perioada inițială a redeschiderii granițelor. Datele din 7 martie arătau că Rusia a ajuns pe locul patru, cu doar 2.763 de turiști aflați acolo. Bangkok Post scrie că 6.000 de turiști ruși și ucraineni sunt blocați în Thailanda din cauza întreruperii bruște a zborurilor internaționale spre cele două țări,
Sancțiunile fără precedent impuse Rusiei după invazia Ucrainei au lovit puternic în cetățenii ruși din străinătate care au aflat brusc că nu-și mai pot folosi banii și că resursele lor financiare au fost înghețate ca urmare a scoaterii țării din sistemele internaționale de plăți, relatează Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/mii-de-turisti-rusi-au-ramas-fara-bani-si-blocati-in-statiuni-din-asia-dupa-sanctiunile-impotriva-rusiei-1865877
digi24
sanatate
Klaus Iohannis: Campania de vaccinare începe pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient
"În ce privește campania de vaccinare, pot să vă confirm: campania începe în România și în toată Uniunea Europeană exact pe data de 27 decembrie, duminică (în declarație, președintele a rostit septembrie, n. red.)”, declarat Klaus Iohannis, precizând că cele 10.000 de doze care ajung în două zile în țara noastră reprezintă "o tranșă simbolică”."Dar imediat după Crăciun încep să vină următoarele tranșe de vaccin. Așa se va continua până când toată populația beneficiază de vaccin. Aceste vaccinuri sunt sigure, eficiente și autorizate la cele mai înalte standarde europene. Recomandăm tuturor românilor să fie pregătiți să se vaccineze”, a dat asigurări șeful statului.
Campania de vaccinare împotrivia COVID începe în România pe 27 decembrie, a anunțat președintele Klaus Iohannis, joi, după ședința de lucru cu noul Guvern. Șeful statului a precizat că vaccinul este sigur, eficient și autorizat la cele mai înalte standarde europene.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/klaus-iohannis-campania-de-vaccinare-incepe-pe-27-decembrie-vaccinul-este-sigur-si-eficient-1423222
digi24
stiinta
Un semnal radio misterios a fost detectat, în premieră, din galaxia noastră. Astronomii cred că i-au găsit sursa
Semnalele radio rapide (Fast Radio Burst sau FRB) durează doar o fracțiune de secundă, dar pot fi de 100 de milioane de ori mai puternice decât Soarele. În ciuda intensității lor, originea acestor semnale rămâne în mare parte necunoscută. Acum, astronomii au putut observa un semnal radio rapid chiar în galaxia noastră, Calea Lactee, pentru prima dată. Pentru că sunt mai apropiate decât orice semnale detectate până acum, ele ar putea ajuta în cele din urmă la rezolvarea unui mister: care este de fapt proveniența lor. Cel mai probabil, sursa acestor semnale radio rapide este un magnetar, conform mai multor studii publicate miercuri în jurnalul ştiinţific Nature, potrivit AFP, citată de Agerpres. De la prima detectare a acestui fenomen cosmic, în 2007, oamenii de ştiinţă s-au întrebat care ar putea fi explicaţia acestor emisii rapide de unde electromagnetice. Au fost emise diverse ipoteze, de la cele serioase, precum fenomenul de evaporare a unei găuri negre, până la cele exotice, cum ar fi existenţa unui semnal extraterestru. Originea este cu atât mai dificil de determinat cu cât evenimentul durează o perioadă de ordinul unei miimi de secundă. Cea mai precisă detectare anterioară, datând din 2016, a indicat către o galaxie pitică situată la peste trei miliarde de ani lumină de Pământ. La 28 aprilie, observatorul canadian CHIME şi observatorul american STARE2 au detectat astfel de emisii în aceeaşi regiune a boltei cereşti. Cele două echipe le-au pus pe seama magnetarului SGR 1935 + 2154, situat în galaxia noastră, Calea Lactee, conform studiilor publicate în Nature. "Aceasta este primul semnal radio rapid atribuit unui obiect ceresc cunoscut”, a declarat într-un briefing de presă Christopher Bochenek, astrofizician la Institutul Caltech din Statele Unite şi responsabil în cadrul STARE2."Magnetarul (termen provenit din magnetic star - stea magnetică) este un tip de stea neutronică ce are un câmp magnetic atât de puternic încât deformează nucleul unui atom”, a explicat el. Steaua are dimensiuni mici, de ordinul a zece kilometri, însă are o masă masivă - o linguriţă de materie ar cântări câteva miliarde de tone - şi se roteşte cu rapiditate în jurul propriei axe, în doar câteva secunde. Semnalele radio rapide detectate au emis "într-o milisecundă la fel de multă energie în undă radio ca soarele timp de 30 de secunde”, potrivit lui Bochenek. Un semnal suficient de puternic pentru a-l urmări într-un receptor de smartphone după ce a traversat jumătate din galaxie, a spus el. O călătorie cu o durată estimată la 30.000 de ani lumină. Descoperirea este rezultatul unui demers internaţional, cu telescopul canadian de tip nou CHIME şi mica reţea vest-americană de staţii de detectare a semnalelor radio STARE2 - dedicată interceptării emisiilor radio din galaxia noastră - şi radiotelescopul chinez FAST. "Nu am mai observat niciodată o explozie de unde radio de tipul emisiilor radio rapide care să provină de la un magnetar”, a declarat în luna august Sandro Mereghetti, de la Institutul Naţional de Astrofizică de la Milano, coordonatorul unui studiu publicat la 27 iulie în revista The Astrophysical Journal Letters. "Aceasta este prima conexiune bazată pe observaţii între magnetari şi semnalele radio rapide”, a adăugat el. Magnetarul SGR 1935+2154 a fost descoperit în 2014, astronomii observând emisii puternice de raze gamma şi raze-X de la această sursă, la intervale aleatoare de timp. După ce a rămas aproape inactiv pentru o perioadă mare de timp, acest magnetar s-a trezit cu o puternică explozie de raze-X ce a fost detectată în luna aprilie a acestui an. Sandro Mereghetti şi colegii săi au detectat această explozie de raze-X prin intermediul satelitului Integral, aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), un instrument orbital conceput să detecteze cele mai energetice fenomene produse în Univers. În acelaşi timp, un radiotelescop din munţii Columbiei Britanice, Canada, a detectat o explozie de unde radio provenind de la aceeaşi sursă. Radiotelescoapele din California şi Utah au confirmat fenomenul de tip FRB a doua zi (29 aprilie).
Semnale radio misterioase și intense au fost detectate pentru prima dată din interiorul propriei noastre galaxii, spun astronomii citați de The Independent.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/un-semnal-radio-misterios-a-fost-detectat-in-premiera-din-galaxia-noastra-astronomii-cred-ca-i-au-gasit-sursa-1396814
digi24
stiinta
Fragilitatea este un indicator al riscului de deces și în cazul persoanelor tinere
Cercetarea efectuată la Universitatea din Glasgow a analizat fragilitatea în cazul a aproape 500.000 de bărbaţi şi femei cu vârste între 37 şi 73 de ani, potrivit Agerpres. În urma studiului, care a luat în calcul şi alţi factori, precum statutul socioeconomic, fumatul, consumul de alcool şi greutatea corporală, s-a descoperit că bărbaţii de 37 de ani şi peste această vârstă şi femeile de 45 de ani şi peste această vârstă, care erau afectaţi de fragilitate, prezentau un risc mai mare de deces. Oamenii de ştiinţă au definit fragilitatea drept prezenţa a trei sau mai mulţi dintre următorii cinci indicatori: slăbiciune, lentoare în mişcări, scăderea din greutate, un nivel redus de activitate fizică şi oboseală. Persoanele care prezintă unul sau doi dintre aceşti indicatori au fost incluse în stadiul de "pre-fragilitate". Studiul efectuat pe aceşti subiecţi, participanţi la studiul Biobank din Marea Britanie, a fost publicat în jurnalul The Lancet Public Health. Potrivit specialiştilor, în multe cazuri intervenţia precoce poate inversa aceste probleme. "Persoanele cu fragilitate sunt considerate a avea un risc ridicat de efecte dăunătoare asupra sănătăţii, însă cercetările anterioare s-au concentrat aproape în totalitate asupra vârstnicilor", a precizat una dintre autorii principali ai cercetării, profesoara Frances Mair. "În cadrul studiului, am aplicat testul de fragilitate pe un grup mult mai larg şi mai tânăr şi am descoperit că această problemă de sănătate era prezentă la indivizi de toate vârstele. Intervenţiile pentru inversarea fragilităţii sau pentru îmbunătăţirea rezultatelor pacienţilor s-au concentrat, aproape în exclusivitate, asupra celor foarte în vârstă sau aflaţi în îngrijire pe perioade îndelungate. Însă descoperirile noastre indică necesitatea unei schimbări de atenţie, astfel încât depistarea fragilităţii şi intervenţia să se facă mult mai devreme", a adăugat specialista. "Sperăm ca, prin identificarea şi intervenţia precoce, fragilitatea să poată fi inversată în cazul unora dintre pacienţi", a mai spus Mair. Doctor Peter Hanlon, coautor al studiului, a declarat că identificarea fragilităţii poate avea "urmări pozitive pentru îngrijirea pacienţilor, planul de intervenţie şi prognostic, mai ales în cazul indivizilor afectaţi de cel puţin o problemă de sănătate". "În lumina noilor descoperiri, sugerăm că o evaluare a fragilităţii ar trebui să fie inclusă în monitorizarea de rutină şi evaluarea persoanelor cu multimorbiditate, acest lucru putând contribui la identificarea celor cu risc ridicat şi la asigurarea unei îngrijiri cât mai precise", a completat Hanlon.
Fragilitatea reprezintă un indicator important al riscului de deces nu doar în cazul vârstnicilor, aşa cum s-a crezut până acum, ci şi al persoanelor mai tinere, conform unui studiu efectuat în Scoţia, citat de Press Association.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/fragilitatea-este-un-indicator-al-riscului-de-deces-si-in-cazul-persoanelor-tinere-947716
digi24
externe
Rușii spun că au preluat controlul total al regiunii Herson. Marea Britanie avertizează că vor organiza un referendum de independență
Ministerul Apărării de la Londra spune, într-un mesaj pe Twitter, că Rusia ar fi instalat un primar în orașul Melitopol, ca urmare a presupusei răpiri de vineri a edilului precedent. Într-o informare, Ministerul Apărării spune că forțele rusești ar fi tras focuri de avertisment înspre protestatari, în timpul manifestațiilor care au apărut în zonele ocupate din Ucraina. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media"Relatările sugerează că Rusia ar căuta să însceneze un «referendum» în Herson în încercarea de a legitima zona ca fiind o «republică secesionistă» similară cu Donețk, Lugansk și Crimeea”, mai arată sursa citată. Mai multe demonstrații au avut loc în ultimele zile în orașele Herson, Melitopol și Berdiansk, ocupate de ruși, transmite ministerul. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social mediaPurtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov, a declarat, marți, că forțele ruse au preluat controlul deplin al întreg teritoriului din regiunea Herson, sudul Ucrainei, conform agențiilor de presă din Rusia, citate de The Guardian. Forțele ruse au doborât șase drone Bayraktar TB-2 în ultimele 24 de ore, potrivit agenției Interfax, care citează ministerul. Informația nu a putut fi verificată independent de Reuters.
Ministerul rus al Apărării susține că armata sa a preluat controlul deplin al regiunii Herson din sudul Ucrainei. De asemenea, ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că Rusia ar căuta să însceneze un referendum în Herson, în încercarea de a legitima zona ca fiind o republică secesionistă similară cu Donețk, Lugansk și Crimeea.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusii-spun-ca-au-preluat-controlul-total-al-regiunii-herson-marea-britanie-avertizeaza-ca-vor-organiza-un-referendum-de-independenta-1872217
digi24
natura
Efectele tonelor de deșeuri aruncate în ape: Cercetătorii au descoperit microplastic în țesutul muscular al peștilor
Experimentele au fost efectuate de două masterande de la NIWA şi de la programul de studii postuniversitare în domeniul cercetării zonelor de coastă şi marine al Universităţii din Auckland. Rezultatele au relevat că unele specii de peşti din Golful Hauraki ingeră mai multe microparticule de plastic decât altele, însă aproape 25% dintre peştii studiaţi prezentau microplastic în intestine, potrivit Agerpres. Microplasticul este definit ca fragmente de plastic cu dimensiuni mai mici de 5 mm lungime, fie fabricate astfel, fie derivate din materiale plastice mai mari care s-au dezintegrat. El a fost identificat la 70 din 305 de exemplare de peşti din mai multe specii, inclusiv la calcan. "Rata de ingestie mai ridicată la calcani ar putea fi cauzată de faptul că microplasticul se acumulează în sedimentele marine, care constituie o mare parte din dieta lor comparativ cu alte specii, sau s-ar putea explica prin faptul că probele de calcan au fost obţinute din portul Waitemata, mai aproape de Auckland, ca sursă potenţială de microplastic”, a explicat ea. O altă cercetătoare, Veronica Rotman, s-a concentrat asupra peştelui grenadierul albastru (hoki) de pe Coasta de Vest a Insulei de Sud, Strâmtoarea Cook şi Chatham Rise. Unul sau mai multe fragmente de microplastic au fost găsite în stomacul a 95% din cei 60 de peşti examinaţi, 90% dintre particulele identificate fiind fibre. Rotman a finalizat, de asemenea, un experiment de zece săptămâni în acvariu în care peşti snapper au primit o dietă care includea microplastic pe bază de polistiren, în concentraţii diferite. Ea a descoperit că peştii hrăniţi cu o concentraţie mai mare de microplastic prezentau un risc mai mare de a avea astfel de fragmente în ţesutul muscular alb. Tootdată, cercetătoarea a observat modificări inflamatorii, vasculare şi structurale semnificative la nivelul intestinului, chiar şi în condiţii de aport redus de microplastic - "relevant pentru mediu" - ceea ce sugerează că leziuni similare se produc în sălbăticie. Afectarea la nivelul intestinelor s-a agravat proporţional cu nivelul concentraţiei de microplastic, 60% dintre peştii cu aport ridicat prezentând modificări semnificative. Deşi aceste leziuni intestinale nu au condus la efecte semnificative asupra dezvoltării şi mortalităţii în cadrul experimentului de zece săptămâni, ele demonstrează că microparticulele de plastic au efecte negative considerabile asupra peştilor care le ingerează. Între 60% şi 90% din deşeurile care se acumulează în zonele de ţărm, ori la suprafaţa apei şi pe solul marin sunt alcătuite din plastic. În fiecare an, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în ocean - echivalentul deşeurilor dintr-o maşină de gunoi deversate în mare în fiecare minut - potrivit unui raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).UNEP a lansat în 2017 campania Clean Seas, privind mările curate, pentru a impulsiona eforturile la nivel global de luptă contra materialelor plastice de unică folosinţă şi a "microbeads", particule de plastic folosite în general în produsele de igienă sau în cosmetice.
În fiecare an, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în ocean iar unele dintre primele cercetări asupra modului în care microplasticul afectează speciile de peşti din Noua Zeelandă au dezvăluit că microparticulele de plastic îşi pot croi drum prin mucoasa intestinală ajungând în ţesutul muscular al peştilor, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare a Apei şi Atmosferei din Noua Zeelandă (NIWA), relatează Xinhua.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/efectele-tonelor-de-deseuri-aruncate-in-ape-cercetatorii-au-descoperit-microplastic-in-tesutul-muscular-al-pestilor-1470682
digi24
natura
Ce a poluat aseară aerul din București? Costel Alexe: Acest fenomen are la bază și arderi necontrolate din partea populației
ONG-urile susțin că de câteva luni încoarce, de prin decembrie, cam la două săptămâni, în weekend, când autoritățile statului nu sunt foarte vigilente, există astfel de poluări, de depășiri ale nivelurilor de poluare în București și bănuiala lor este că sunt arse deșeuri ilegale în gropile de gunoi din București. Costel Alexe, ministrul mediului, a dat asigurări, luni seara, la Digi24, că nu asta s-a întâmplat duminică seara. Judecând după dimensiunea poluării de azi-noapte, arderile necontrolate nu pot fi singura cauză a episodului necontrolat, mai spune Costel Alexe. El a recunoscut că inclusiv la Ministerul Mediului sunt "suspiciuni serioase” legate de activități industriale care se desfășoară în Ilfov sau în București mai ales noaptea și în urma cărora se evacuează în atmosferă cantități ridicate de poluanți. Totuși, ministrul spune că poluarea de azi-noapte, în mare parte, are la bază și arderi necontrolate ale populației fie de vegetație, fie de anvelope. Costel Alexe, la Digi24:"Episodul de poluare din noaptea trecută a avut debutul în jurul orei 21:00, atunci stațiile Ministerului Mediului au început să surprindă depășiri ale normelor admise, iar aceste depășiri au fost în creștere timp de câteva ore, iar în jurul orei 3:00 s-a înregistrat vârful de poluare. Au fost depășiri de până la opt ori pentru PM10, dar și depășiri mari ale concentrațiilor de oxizi de azot. Episodul de poluare nocturnă a fost favorizat și de condițiile de calm atmosferic, iar poluanții au rămas mai mult timp în atmosferă, în lipsa vântului. N-aș putea să-l numesc incident, că avem tot mai multe cazuri de poluare în București. Am convocat colegii din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pe cei de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu pentru a vedea exact ce s-a întâmplat. Concluzia a fost că vorbim despre un cumul de factori: în primul rând, avem arderi necontrolate din București și din județul Ilfov. Au fost multe astfel de incidente: arderi de anvelope, arderi de vegetație, cum a fost și cazul de la Crevedia, a fost acel incendiu de la Gara de Nord, înregistrat în timpul nopții și evident factorii meteorologici care au dus la persistența acestui fenomen de poluare de aseară. Judecând după dimensiunea poluării de azi-noapte, arderile necontrolate nu pot fi singura cauză a episodului necontrolat. Avem suspiciuni serioase legate de activități industriale care se desfășoară în Ilfov sau în București mai ales noaptea și în urma cărora se evacuează în atmosferă cantități ridicate de poluanți. Din analiza făcută astăzi, rezultă că în județul Ilfov sunt 46 de firme autorizate, iar în București - 69 și toate acestea desfășoară activități economice care includ procese de ardere. Dacă ne referim la incidentul de aseară, vreau să vă informez că la niciunul din depozitele ecologice de deșeuri din București, cele trei gropi - cele două care funcționează și cea care este închisă - nu au fost înregistrate sau semnalate incendii. Incineratoarele de deșeuri din București din zona Chiajna anul trecut nu au funcționat, nu au ars deșeuri. Dar vreau să mai fac o precizare: acest fenomen, în mare parte, are la bază și arderi necontrolate ale populației, așa cum am spus, fie de vegetație, fie de anvelope. Pentru că, în cursul zilei, am verificat datele de la stațiile din rețeaua națională de monitorizare dincolo de cele din București care au înregistrat aceste depășiri - și pe cele din Călărași, și pe cele din Giurgiu, Alexandria, Zimnicea. Toate aceste stații din rețeaua de monitorizare a calității aerului au semnalat pentru noaptea trecută depășiri și la PM10, dar mai ales la oxizii de azot. Avem în această perioadă, la început de primăvară, foarte multe cazuri de arderi necontrolate fie de vegetație, fie de tot felul de deșeuri din curțile oamenilor, anvelope... De aceea am făcut un apel către prefecți să transmită către primăriile administrațiilor publice locale să nu mai aibă loc astfel de practici”.(Urmăriți explicațiile complete ale ministrului Costel Alexe în materialul video de mai sus)Arderile necontrolate despre care vorbeşte ministrul sunt focuri aprinse, potrivit unor tradiții de primăvară, în mai multe sate din județul Ilfov. Nu au ars doar lemne, ci au pus pe foc și pneuri. Zeci de cauciuri de mașină au fumegat în jurul Bucureștiului ore în șir. Cum vântul nu a suflat aproape deloc, fumul negru a rămas pe cer, iar mirosul s-a simțit de la distanțe mari. cauciucuri arse 5 Deschide galeria foto Astfel de practici ne-au semnalat și telespectatorii. "Arderea cauciucurilor e o practică foarte frecventă de Lăsata secului, se numește Olălie/Ulărie (așa cum am aflat inclusiv de la cunoscuți care din pacate încă practică acest obicei, din comuna Brănești, IF). Ba chiar Primaria din Afumati a invitat aseara public populația la sărbătoarea cu pricina”, ne-a scris Bianca Constantin.
Noaptea trecută am avut valori record de poluare, un aer pur și simplu de nerespirat, dovedit cu date științifice. Nu instituțiile statului au dat alarma, deși acesta ar fi rolul lor, să ne avertizeze când aerul devine otrăvit. Niște organizații neguvernamentale au dat alarma pe Facebook, iar de acolo a aflat până și ministrul mediului.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/ce-a-poluat-aseara-aerul-din-bucuresti-costel-alexe-acest-fenomen-are-la-baza-si-arderi-necontrolate-din-partea-populatiei-1269290
digi24
sanatate
Povestea bărbatului de 40 de ani care a luptat timp de 10 luni în spital cu Covidul. Acum învață din nou să meargă și să vorbească
Un medic de la Spitalul Queen Elizabeth (QEH) din Londra a spus că Andrew Watts a fost "unul dintre cei mai gravi pacienți cu Covid”, despre care s-a crezut că nu va supraviețui. Însă bărbatul de 40 de ani a fost externat și s-a întors acasă, în Dartford, pe 21 octombrie, la 300 de zile după ce a ajuns în spital, potrivit Evening Standard. Andrew, care are doi copii, a petrecut opt ​​luni la Terapie Intensivă, una dintre cele mai lungi perioade înregistrate vreodată de vreun pacient al QEH, și a fost în comă indusă timp de cinci săptămâni. Andrew a povestit cum a început tot calvarul: "Cu o săptămână înainte de Crăciunul din 2020 am început să mă simt rău. Nu mâncam și slăbeam, dar am crezut că era doar anxietatea. Apoi am fost internat la spital cu Covid și inițial am răspuns bine la tratament. Dar starea mea s-a agravat brusc apoi.”Andrew a fost diagnosticat cu cancer limfatic în octombrie 2019, dar tratamentul cu chimioterapie a avut succes și era în remisie. Chiar începuse din nou să lucreze, când s-a îmbolnăvit de COVID. În ianuarie 2021 starea lui era critică. A fost plasat în comă, iar familiei i s-a spus să se aștepte la ce este mai rău. În luna următoare plămânii lui s-a deteriorat și aproape că au cedat. Dar, din fericire, plămânii au răspuns la tratament, iar în luna iunie Andrew a fost scos de pe ventilație. Tot atunci familia a putut să-l viziteze. Însă, după această lungă perioadă de agonie, Andrew nu mai putea să vorbească și să meargă, lucruri pe care a trebuit să învețe să le facă din nou. "A fost foarte greu să rămân pozitiv”, spune el, mai ales că mai traversase o perioadă critică, cu tratamente de chimioterapie. Andrew le este recunoscător medicilor care au avut grijă de el: "Dăruirea lor a fost fantastică, dar călătoria mea nu este nici pe departe încheiată. Am ajuns acasă, ceea ce mi-am dorit, dar acum începe o perioadă dificilă de recuperare. Am început să merg din nou doar acum patru săptămâni, dar deocamdată nu pot ieși din casă”.Dr. Dan Harding a declarat: "Suntem cu toții cu adevărat mândri și încântați că Andrew a reușit în sfârșit să meargă acasă, după 10 luni de spitalizare. A fost unul dintre cei mai gravi pacienți cu Covid pe care i-am văzut, așa că să-l văd ieșind din spital cu familia lui a fost un moment fericit și emoționant pentru mine și pentru tot personalul implicat în îngrijirea lui.”
Un bărbat bolnav de COVID-19 internat în spital anul trecut, de Crăciun, a ajuns, în sfârșit, acasă. Însă nu este complet refăcut. După ce a stat o lungă perioadă de timp conectat la aparatele care l-au ținut în viață, acum învață din nou să meargă și să vorbească.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/povestea-barbatului-de-40-de-ani-care-a-luptat-timp-de-10-luni-in-spital-cu-covidul-acum-invata-din-nou-sa-mearga-si-sa-vorbeasca-1732779
digi24
sanatate
Boala de care va suferi unul din doi oameni până în 2025
Auzi tot mai des de persoane care suferă de alergii. Crește numărul lor de la an la an. Iar primii afectați sunt copiii. Sunt alergici în principal la alimente, iar părinții nu au cum să știe asta până când cel mic nu se îmbolnăvește. Așa i s-a întâmplat și Nicoletei când a aflat de sensibilitatea fiului ei. Măcar acum e mult mai atentă la alimentația lui și are mereu la îndemână o cremă hidratantă. Nicoleta Gherlan, mama unui copil cu alergii: A început totul de la un punctuleț, care apoi in câteva luni s-a extins. La el reacția tot timpul este pe față. Acum o lună și jumătate i-am făcut niște teste. I-a ieșit la țelină, papaya, quinoa, caju. I-a ieșit la acarianul mucegai. Camelia Berghea e medic alergolog și știe că factorii genetici joacă un rol important în această problemă. Totuși, dacă nu ai rude alergice, nu înseamnă că ai scăpat! Și poluarea sau modificările de climă favorizează apariția alergiilor. Camelia Berghea, medic primar alergologie și imunologie: În primii ani de viață, găsim cel mai frecvent alergii alimentare. Adultul tânăr, chiar dacă n-a avut nicio alergie în copilărie, este un candidat ideal să dezvolte o alergie. Sunt să zicem, categorii de risc știute, unde se încearcă și măsuri de profilaxie, dar acesta este răspunsul care lipsește de fapt în întreaga lume. Pentru că dacă am avea măsuri eficiente de prevenire a bolilor alergice, nu am mai vorbi de această evoluție către frecvențe din ce în ce mai mari. CEI MAI COMUNI ALERGENI ALIMENTARI CEI MAI COMUNI ALERGENI DE MEDIU
Copiii pot fi sensibili la medicamente, alimente sau la factori de mediu. Sunt 25% șanse ca un părinte să transfere copilului alergiile de care suferă. Până în 2025 unul din doi oameni vor suferi de o boală alergică.
https://alephnews.ro/sanatate/pana-in-2025-unul-din-doi-oameni-vor-suferi-de-o-boala-alergica/
alephnews
guvern
Klaus Iohannis va conduce grupul de lucru care analizează efectele coronavirusului
Klaus Iohannis va conduce şedinţa grupului de lucru care analizează efectele răspândirii coronavirus asupra economiei din România. Din acest grup fac parte premierul Ludovic Orban, ministrul interimar al Finanţelor Florin Cîţu şi alţi membrii ai Guvernului, instituţiile financiare din România cu rol de control şi reglementare dar şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. La întâlnire vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Aceştia vor trebui să elaboreze recomandări şi măsuri prin care economia ţării să evite efectele negative ale epidemiei. Decizia ca preşedintele să conducă prima reuniune a grupului interinstituţional a fost luată în întâlnirea pe care acesta a avut-o în miercuri dimineaţă cu Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Cei trei au discutat despre efectele epidemiei coronavirus asupra economiei naţionale.
Klaus Iohannis o să conducă prima reuniunea a grupului de lucru care analizează efectele negative ale coronavirus asupra economiei. Ludovic Orban, Florin Cîţu şi Mugur Isărescu vor participa la reuniunea înalţilor oficiali ai ţării. Principalele instituţii centrale vor trebui să propună măsuri care să combată efectele negative ale epidemiei asupra economiei.
https://alephnews.ro/guvern/klaus-iohannis-va-conduce-grupul-de-lucru-care-analizeaza-efectele-coronavirusului/
alephnews
guvern
Florin Cîțu: Sunt de acord să se introducă testarea pentru accesul în restaurante sau săli de sport
Florin Cîțu a vorbit luni, 4 octombrie 2021, după ședința BEX despre reintroducerea testărilor, dar și despre un scenariu în care Guvernul ar putea să pice la moțiunea de cenzură de marți. Cîțu ar fi de acord ca testarea să fie acceptată pentru accesul în restaurante sau săli de sport, dar vrea ca Parlamentarii să decidă asta. După ce, testarea a fost exclusă prin Hotărâre de Guvern. Întrebat luni dacă va reveni asupra deciziei şi va permite accesul în restaurante sau cinematograde pentru persoanele care se testează, premierul a spus că această modificare se poate face în Parlament. "Acea propunere a venit de la specialişti, este o propunere pe care au susţínut-o în unanimitate specialiştii. Am vorbit cu fostul ministru Nelu Tătaru, se pare că există voinţă în Parlamentul României pentru a modifica în acest sens, să se permită şi cu testare”, a spus pemierul. Florin Cîţu a spus că este de acord şi că va susţine o astfel de modificare: "Dacă nu o fac ei, bineînţeles că o vom face noi, dar cred că e bine să o facă şi parlamentarii”. Guvernul a adoptat, sâmbătă, propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit căreia doar persoanele vaccinate sau cele vindecate de COVID au voie la restaurant, nunţi, botezuri sau cinematograf. Practic, au fost scoase testele rapide şi cele PCR. În localităţile în care incidenţa depăşeşte 6 la mia de locuitori, sunt permise nunţile şi botezurile doar persoanelor vaccinate sau celor vindecate de COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. În restaurante, baruri, cinematografe şi instituţii de spectacole se permite accesul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măştii de protecţie, între orele 5.00 – 24.00.
Florin Cîțu a declarat luni, 4 octombrie 2021, că este de acord cu reintroducerea testărilor. .Florin Cîțu a explicat că a fost o decizie a specialiștilor.
https://alephnews.ro/guvern/florin-citu-sunt-de-acord-sa-se-introduca-testarea/
alephnews
sanatate
Un medic din România a suferit o paralizie temporară facială, după al doilea vaccin anti-Covid
O reacție adversă rară a fost semnaltă, joi, după doza de rapel. Un medic din Vâlcea, în vârstă de 32 de ani, a suferit o paralizie temporară facială, după ce i s-a administrat al doilea vaccin anti-Covid, însă starea sa de sănătate este bună în acest moment, transmite Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății a fost informat, joi, de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre o reacție adversă rară, respectiv paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty). "În acest moment, pacienta se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice”, spun reprezentanții ministerului. Potrivit Ministerului Sănătății, reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri.
Un medic din Vâlcea, vaccinat cu doza de rapel, a suferit paralizie temporară facială. În prezent, starea doctoriței este bună, transmite Ministerul Sănătății. Medicul care a suferit paralizia temporară facială are 32 de ani.
https://alephnews.ro/sanatate/un-medic-romania-suferit-paralizie-temporara-faciala-dupa-al-doilea-vaccin-anti-covid/
alephnews
educatie
Topul vorbitorilor de engleză. Pe ce loc se află românii
Rezultatele indexului de competenţe în engleză al EF Education First, companie internaţională specializată în educaţie cu sediul în Elveţia, bazat pe un test online efectuat gratuit de 2,3 milioane de voluntari - 59% de sex feminin şi 41% de sex masculin - indică faptul că olandezii sunt cei mai fluenţi în această limbă. Potrivit noului raport EF EPI 2019, Suedia este poziţionată pe locul al doilea, în timp ce Norvegia se află pe locul al treilea. Următoarele poziţii ale clasamentului sunt ocupate de Danemarca, Singapore, Africa de Sud, Finlanda, Austria, Luxemburg şi Germania. România ocupă locul al 16-lea în acest clasament, după Ungaria (15) şi înaintea Elveţiei (19), Greciei (22), Bulgariei (24), Franţei (31), Spaniei (35) şi Italiei (36).Pe ultimele poziţii ale clasamentului publicat pe site-ul www. ef. com se situează Arabia Saudită (98), Republica Kârgâză (99) şi Libia (100).Ţările cu acces mai mare la computere şi internet este posibil să fi avut un număr mai mare de participanţi, ceea ce ar fi putut influenţa aceste rezultate, notează CNN. În clasamentul pe oraşe cu cei mai fluenţi vorbitori non-nativi de limba engleză, Amsterdam se află pe primul loc, urmat de Stockholm, Copenhaga, Helsinki şi Oslo. Bucureşti se află pe locul 12, urmat de Budapesta. Raportul EF EPI 2019 a constatat totodată că engleza este cea mai studiată a doua limbă la nivel mondial. Sondajul EF Education First a fost realizat prin testarea vorbitorilor non-nativi de limba engleză din 100 de ţări şi peste 400 de oraşe şi regiuni - 90% cu vârste sub 40 de ani - care au acceptat să participe voluntar la test.
Peste un miliard de oameni vorbesc engleza ca prima sau a doua limbă şi pentru sute de milioane aceasta este a treia sau a patra limbă vorbită, conform unui nou raport realizat de EF Education First, citat de CNN. Dintre aceştia, olandezii sunt cei mai fluenţi vorbitori non-nativi de limba engleză de pe glob, potrivit Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/topul-vorbitorilor-de-engleza-pe-ce-loc-se-afla-romanii-1228146
digi24
guvern
Peste 200 de pârși congelați au fost confiscați în urma unui raid antidrog
Polițiștii care au efectuat un raid antidrog la o fermă de canabis din sudul Italiei au confiscat 235 de pârși congelați – despre care se spune că sunt o delicatesă a mafiei. După ce au descoperit peste 700 de plante de canabis, polițiștii au percheziționat anexele și au găsit cuști de porumbei și congelatoare pline cu carcase. Trei persoane care se aflau la fața locului au fost arestate. Grupurile de protecție a faunei sălbatice spun că pârșii copți sunt serviți pentru a onora gangsterii de rang înalt la banchete organizate de puternicul clan mafiot calabrez ‘Ndrangheta. Potrivit organizației italiene de protecție a faunei sălbatice Lipu, braconierii prind ilegal în capcanele din pădurile din dealurile Aspromonte această specie protejată, în mare parte nocturnă, și o vând mafioților și restaurantelor. Poliția a declarat că pârșii au fost descoperiți sâmbătă, după ce o percheziție la ferma din Reggio Calabria a fost extinsă la ruinele din apropiere și la alte proprietăți. Se spune că șefii din ‘Ndrangheta – nași și șefi de clanuri – iau cele mai importante decizii în fața unei farfurii de dorobanți, a relatat ziarul italian Il Corriere della Sera. Pârșii comestibili erau o delicatesă în Roma antică. Aceștia erau îngrășați în cuști înainte de a fi eviscerați, jupuiți și umpluți cu carne tocată de porc, nuci de pin măcinate și usturoi și apoi copți.
Trei persoane care se aflau la fața locului au fost arestate. .Pârșii comestibili erau considerați o delicatesă în Roma Antică. După ce au descoperit peste 700 de plante de canabis, polițiștii au percheziționat anexele și au găsit cuști de porumbei și congelatoare pline cu carcase. .
https://alephnews.ro/guvern/peste-200-de-parsi-congelati-au-fost-confiscati-in-urma-unui-raid-antidrog/
alephnews
guvern
Nicolae Ciucă, întrebat dacă va fi propus premier: Nici măcar nu vreau să comentez
Întrebat înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL dacă i s-a propus să fie premier, Ciucă a răspuns că nu. "Nici măcar nu comentez o astfel de propunere", a spus Ciucă. Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Şeful statului a convocat, miercuri, partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări. PNL va merge la consultările de la Cotroceni cu propunerea Ludovic Orban pentru funcția de premier, însă surse din PNL susțin că liberalii ar putea susține orice varianta va fi propusă de Klaus Iohannis. Aceleași surse au declarat pentru Digi24.ro că PNL își dorește în contiunare declanșarea alegerilor anticipate.
Ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, a subliniat miercuri că nu i s-a propus să fie prim-ministru, menţionând că nu doreşte nici măcar să comenteze acest lucru. Ciucă este unul dintre numele vehiculate în PNL pentru a fi desemnat de Klaus Iohannis.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/nicolae-ciuca-intrebat-daca-va-fi-propus-premier-nici-macar-nu-vreau-sa-comentez-1266346
digi24
guvern
Copiii vor avea voie să se joace online doar o oră pe săptămână. Țara care impune această măsură
Copiii cu vârsta sub 18 ani vor avea voie să joace online o singură oră pe săptămână, vinerea, dar și în weekend și în timupl sărbătorilor legale, a anunțat autoritatea de reglementare a jocurilor video din China, scrie BBC. Administrația Națională a Presei și Publicațiilor a declarat Agenției de știri Xinhua că jocurile vor fi permise numai între orele 20:00 și 21:00. De asemenea, autoritatea a transmis companiilor de gaming să împiedice copiii să se joace în afara acestui interval orar. La începutul acestei luni, un reprezentant al statului a catalogat jocurile online drept "opiu spiritual”. Controalele la companiile de jocuri online vor crește, de asemenea, pentru a se verifica dacă măsurile sunt puse în aplicare, a spus autoritatea de reglementare. Regulile anterioare limitau accesul copiilor la jocuri online la 90 de minute pe zi, ajungând la trei ore în vacanță.
Jocurile video vor fi permise copiilor numai între orele 20:00 și 21:00.Autoritatea a transmis companiilor de gaming să împiedice copiii să se joace în afara acestui interval orar. La începutul acestei luni, un reprezentant al statului a catalogat jocurile online drept „opiu spiritual”.
https://alephnews.ro/guvern/copiii-vor-avea-voie-sa-se-joace-online-o-ora/
alephnews
travel
United Airlines îşi testează pasagerii de Covid în mod gratuit
United Airlines va da startul unei perioade de probă în care îşi testează de Covid pasagerii în mod gratuit. Testele gratuite sunt disponibile pentru decolările de luni, miercuri şi vineri. Cei care nu vor să fie testaţi, vor fi mutaţi pe alte zboruri. Compania vrea să vadă dacă măsura va încuraja mai mulţi oameni să călătorească din nou. Asociaţiile pentru transport aerian dar şi reprezentanţii aeroporturilor cred că testarea este măsura care ar putea aduce aviaţia pe linia de plutire. (SINCRON) Valentin Iordache, purtător de cuvânt CNAB: "ACI (Consiliul Internaţional al Aeroporturilor din Europa) cât şi IATA (Asociaţia Internaţională a Tranportului Aerian) doresc în momentul de faţă nişte reguli comune, pe toate aeroporturile, cel puţin în cadrul Uniunii Europene, de unde noi avem cele mai multe zboruri şi se doreşte pe cât posibil înlocuirea carantinei cu teste Covid, astfel încât să se poată permite ca traficul să crească din nou la valori acceptabile.” United Airlines spune că, momentan, plecările se fac din New York şi New Jersey spre aeroportul Heathrow din Londra. Perioada de probă va fi între 16 noiembrie şi 11 decembrie.
United Airlines probează dacă testele Covid înainte de zbor vor stimula călătorii. Compania încearcă să convingă autorităţile să implenteze teste în loc de restricţii. Luni, miercuri şi vineri, pasagerii sunt testaţi gratuit.
https://alephnews.ro/travel/united-airlines-isi-testeaza-pasagerii-de-covid-in-mod-gratuit/
alephnews
justitie
Un om de știință rus, acuzat că a transmis Chinei informaţii tehnologice secrete
Un om de știință rus a fost arestat în sudul Siberiei sub suspiciunea că a transmis secrete tehnologice Chinei, a informat joi site-ul MBKh Media. Ofițerii FSB din Moscova ar fi percheziționat apartamentul lui Alexander Lukanin, în vârstă de 64 de ani, în orașul Tomsk, la 3.500 de kilometri Est de capitala Rusiei. Lukanin este în prezent în arest preventiv, a declarat prietenul său Nikolai Krivopalov pentru MBKh Media. "Din câte înțelegem, Lukanin este acuzat de trădare, ceva de genul, că a transferat unele informații tehnologice secrete către chinezi”, spune prietenul cercetătorului. După ce s-a pensionat, Lukanin s-a mutat în China unde lucra în domeniul ingineriei la Universitatea Shenyang, spun apropiații lui. Lukanin este ultimul academician rus în vârstă care a fost acuzat sau condamnat pentru că a cooperat cu state străine în ultimii ani. Criticii au respins acuzațiile ca manifestări paranoice ale statului rus.
Un cercetător rus este acuzat că ar fi dat informații secrete Chinei. Totul s-ar fi întâmplat când s-a pensionat și s-a mutat în China. Omul de știință se află în arest preventiv. .
https://alephnews.ro/justitie/un-om-de-stiinta-rus-acuzat-ca-a-transmis-chinei-informatii-tehnologice-secrete/
alephnews
sanatate
Linia Telverde la care puteți afla informații despre coronavirus a fost deschisă. Pentru urgențe, sunați la 112
"Rugăm cetățenii să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia Telverde. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă”, potrivit unui comunicat al grupului de comunicare strategică. În România a fost confirmat până acum un singur caz de coronavirus. Pacientul a fost adus la București, la Institutul Matei Balș. Bărbatul este în stare bună și nu prezintă simptome. A fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica și testa persoanele cu care acesta a intrat în contact. În acest moment, 99 de persoane se află în carantină, iar 5667 persoane sunt monitorizate la domiciliu.
A devenit operaţională linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus. Numărul este 0800 800 358. Oricine are nevoie de informaţii despre noul virus poate suna la acest număr. Însă dacă aveţi probleme de sănătate sau suspectați că ați putea fi infectat, sunați în continuare la numărul de urgență 112.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/linia-telverde-la-care-puteti-afla-informatii-despre-coronavirus-a-fost-deschisa-pentru-urgente-sunati-la-112-1266955
digi24
guvern
Klaus Iohannis: Contribuție semnificativă a Armatei la gestionarea crizei sanitare. Personalul medical militar a salvat numeroase vieți
Iohannis a mers, luni, la manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Armatei, în Parcul Carol I din Bucureşti. La Monumentul "Mormântul Ostaşului Necunoscut” a avut loc o ceremonie militară şi religioasă, la care au participat şi premierul interimar Florin Cîţu, precum şi premierul desemnat, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Discursul președintelui Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Armatei: "Domnule Prim-ministru, Domnule ministru al apărării, Membri ai Guvernului, Parlamentari, Distinși veterani de război, Dragi militari, Onorată audiență,Când spunem Armată, spunem eroi. Pe ei îi cinstim astăzi, pe eroii noștri căzuți la datorie, cei care, cu prețul sacrificiului suprem, au apărat independența, suveranitatea și unitatea patriei noastre. Sunt onorat să particip la astfel de evenimente care păstrează vie memoria jertfei lor, a curajului și a demnității cu care și-au făcut datoria, pentru ca tinerele generații să se bucure de libertate într-un stat puternic și suveran. Nu avem voie să ne uităm niciodată istoria și înaintașii!Tot astăzi, de Ziua Armatei României, îi omagiem și pe veteranii de război, veritabile modele de devotament, dârzenie și responsabilitate nu doar pentru militari, ci pentru noi toți, întreaga societate. Evoluția țării noastre spre un stat modern și sigur, așa cum este în prezent, este strâns legată de Armata României. Profesionalismul și dăruirea dovedite de militari în teatrele de operații au contribuit la parcursul nostru euroatlantic și european, precum și la întărirea Parteneriatului Strategic solid pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii. Suntem astăzi un aliat activ și apreciat în cadrul NATO și un membru important al Uniunii Europene, care își respectă angajamentele și contribuie la pacea și securitatea internaționale. Participarea exemplară a militarilor români la operații și misiuni în afara teritoriului național sporește relevanța țării noastre în cadrul comunității internaționale. Datorită Armatei, România își întărește continuu rolul de furnizor de securitate pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Prin efort național conjugat, politic, militar și diplomatic, am consolidat postura de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre și continuăm acest amplu proces în strânsă legătură cu aliații și partenerii noștri. Salut implicarea și contribuția Ministerului Apărării Naționale și Armatei României la procesul de adaptare militară a NATO și încurajez menținerea acestui tempo susținut, atât în plan conceptual, cât și în plan operațional. Anul 2021 a marcat încheierea misiunii în Afganistan, cea mai îndelungată, complexă şi importantă operație militară desfășurată de Armata României în afara teritoriului național, după cel de-al Doilea Război Mondial. Angajamentul României în Afganistan alături de Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic cel mai important, și aliații săi a confirmat decisiv orientarea euroatlantică a țării noastre. Am dovedit astfel, încă o dată, că România are nu numai capacitatea de a-și asigura securitatea națională, dar și că este un furnizor de securitate și un aliat de nădejde în cele mai dificile teatre de operații. Acolo unde nu am putut veni cu tehnică militară ultramodernă, soldații și ofițerii noștri au compensat prin dăruire, inteligență strategică și dârzenie. Armata noastră a contribuit astfel constant în ultimii ani la consolidarea credibilității internaționale a României. Dragi militari,Disciplina, spiritul de sacrificiu, loialitatea, integritatea și curajul care vă definesc sunt virtuți adânc înrădăcinate în caracterul poporului român, care ne-au ghidat în atingerea idealurilor naționale. Sunt trăsături definitorii ale Armatei României, una dintre instituțiile care se bucură de mult respect și prețuire. Nu este deloc întâmplător că, în momentele decisive ale istoriei noastre puternic încercate, românii și-au păstrat constant încrederea în Armată, ca o adevărată ancoră de credibilitate și stabilitate. Astăzi, la fel ca în alte perioade dificile, trebuie să dovedim că suntem solidari și capabili să depășim provocările generate de pandemia de COVID-19.Salut contribuția semnificativă a Armatei României la gestionarea crizei sanitare. Personalul medical militar, precum și mijloacele necesare puse la dispoziția autorităților civile au salvat numeroase vieți. Armata, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne un reper solid și se bucură de încrederea românilor, contribuind la menținerea stabilității necesare dezvoltării societății noastre. Mulțumesc, așadar, tuturor celor care și-au îndeplinit, cu simțul datoriei, nobila misiune de a fi în slujba țării. Mă înclin cu recunoștință în fața memoriei martirilor și aduc un omagiu din inimă veteranilor de război, pentru care slujirea națiunii a reprezentat crezul suprem. La ceas aniversar, vă felicit cu prilejul Zilei Armatei României și vă doresc, dumneavoastră și familiilor dumneavoastră, multă sănătate!La Mulți Ani, Armata României!”
Preşedintele Klaus Iohannis a ținut un discurs cu prilejul Zilei Armatei, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Parcul Carol din Capitală. „Salut contribuția semnificativă a Armatei României la gestionarea crizei sanitare. Personalul medical militar, precum și mijloacele necesare puse la dispoziția autorităților civile au salvat numeroase vieți.”, a transmis șeful statului.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-iohannis-armata-noastra-a-contribuit-constant-in-ultimii-ani-la-consolidarea-credibilitatii-internationale-a-romaniei-1712307
digi24
entertainment
Neversea a anunțat primii artiști pentru ediția 2021 a festivalului
Tyga, Dimitri Vegas & Like Mike, Black Eyed Peas, Don Diablo și Nicky Romero se numără printre artiștii confirmați la Neversea 2021, care va avea loc între 8 și 11 iulie, la Constanța. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Tyga, Dimitri Vegas & Like Mike, Black Eyed Peas, Don Diablo, Nicky Romero, Tchami și Ummet Ozcan B2B Brennan Heart se numără printre cei care au reconfirmat prezența la festival și sunt nerăbdători să facă senzație pe mainstage. De asemenea, scenele underground au și ele nume sonore din genurile techno, deep house, dubstep și drum&bass. Arapu, Cezar B2B Praslea, Kozo B2B Dan Andrei, Priku, Raresh, Sit, Sublee B2B Cap îi vor purta pe fani într-o călătorie muzicală unică la scena The Temple, iar The Ark îi va găzdui, printre alții, pe Borgore, Dirtyphonics, Dub FX și Malaa. Organizatorii anunță că lucrează intens pentru desfășurarea celei de-a patra ediții a festivalului Neversea în condiții sigure. "Cele 4 zile și 4 nopți de distracție și libertate vor avea loc în cele mai bune și sigure condiții, pe plaja din Constanța, unde pot fi admirate cele mai spectaculoase răsărituri, alături de artiști și DJ-i de top din lume. Organizatorii vor respecta toate deciziile și recomandările autorităților pentru desfășurarea festivalului și vor crea un mediu sigur pentru noi experiențe de neuitat la malul mării. Sănătatea și siguranța fanilor, artiștilor, locuitorilor orașului Constanța și a oamenilor implicați în organizarea evenimentului sunt principala datorie și responsabilitate a creatorilor Neversea, alături de distracția garantată a festivalului”, au anunțat organizatorii.
Tyga, Dimitri Vegas & Like Mike, Black Eyed Peas, Don Diablo și Nicky Romero se numără printre artiștii confirmați. De asemenea, scenele underground au și ele nume sonore din genurile techno, deep house, dubstep și drum&bass. Organizatorii anunță că lucrează intens pentru desfășurarea celei de-a patra ediții a festivalului Neversea în condiții sigure.
https://alephnews.ro/entertainment/neversea-2021-anunt-artisti/
alephnews
guvern
Klaus Iohannis: România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului UE
"Președintele Klaus Iohannis se bucură de recunoaștere, are experință în activitatea Consiliului și pentru toată lumea este un partener de discuție apreciat și știu că predarea, cel puțin la noi doi, se face complet neproblematic”, a spus Sebastian Kurz, cancelarul Austriei. "Este bine să vedem declarații ale politicienilor în contextul în care au fost făcute. Acum câteva săptămâni am spus că noi nu suntem pregătiți corespunzător deoarece, la momentul acela, ministrul nostru pentru afaceri europene a demisionat în mod neașteptat și cu explicații neclare. A fost o problemă la momentul acela. În mod corespunzător am spus ceea ce am spus. Prin retragerea acelui ministru o serie întreagă de măsuri de pregătire s-au blocat. Dar, într-un timp record, am reușit să finalizăm criza de personal și a fost numit un nou ministru, un diplomat cu experiență”, a spus Klaus Iohannis. "De aceea, după foarte puțin timp, am putut să continuăm pregătirile cu același elan. La două-trei săptămâni după aceea am spus că pregătirile merg bine, iar între timp să afirm fără nicio reținere că da, România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului UE. Suntem bine pregătiți pe această temă, ieri am purtat o discuție cu guvernul român și avem încrederea că vom gestiona în mod rezonabil această președinție în ciuda faptului că sunt și teme dificile, cum ar fi Brexitul, problema migrației, bugetul multianual al UE. Specialiștii noștri sunt pregătiți”, a compltat șeful statului.
România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului UE, a declarat Klaus Iohannis, vineri, după întâlnirea cu cancelarul austriac Sebastian Kurz. Declarația este total opusă față de cea de acum câteva săptămâni. Președintele României a explicat că atunci a făcut acea declarație după demisia inexplicabilă a lui Victor Negrescu de la Ministerul pentru Afaceri Europene, dar între timp România a trecut peste această criză rapid prin numirea unui nou ministru.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-iohannis-romania-este-pregatita-pentru-preluarea-presedintiei-consiliului-ue-1053483
digi24
social
Cel mai recent act de binefacere al bărboșilor
"112. Wheels for live" este noua campanie demarată de Beard Brothers, un ONG al "bărboşilor" înfiinţat în urmă cu 4 ani la Cluj. Aceştia şi-au propus să strângă aproximativ 150.000 de euro pentru o ambulanţă nouă de tip C, după ce au realizat că ambulanţele SMURD folosite acum de echipajele de intervenţie au un grad mare de uzură. Cornel Hoza, preşedintele Beard Brothers: "De ele depinde dacă pacientul ajunge în viaţă sau nu, clar e o nevoie reală. Din păcate s-ar putea ca toţi la un moment dat să ajungem acolo. Am văzut ambulanţele şi ştim nişte lucruri. Am văzut că unele sunt lipite cu scotch şi chestiuni de genul.”Medicii confirmă aceste situaţii. Deşi în Occident, ambulanţele se înlocuiesc obligatoriu la cinci ani, în Cluj toate maşinile au cel puţin 6 ani de utilizare. Cea mai veche are 11 ani de uzură şi sute de mii de kilometri la bord. Dr. Cristian Ursu, coordonator SMURD Cluj: "Au fost zile când n-am avut ambulanţă să ieşim la intervenţie, au fost zile când am plecat la intervenţie şi n-am ajuns. A fost o situaţie în care ni s-a defectat uşa şi a trebuit să chemăm tot aşa o ambulanţă să preia pacientul pentru că era efectiv să pierdem uşa pe drum, au fost situaţii în care ni s-a defectat aparatura şi este foarte greu când ai un pacient critic să îl monitorizezi, să îl supraveghezi, să îi susţii funcţiile vitale.”Nu e prima campanie prin care cei de la Beard Brothers încearcă să schimbe în bine sistemul medical: au renovat şi dotat centrul de transfuzii din Cluj, iar acum vor să renoveze un întreg etaj al secţiei Pediatrie 3 de la Spitalul de Copii. În plus, de curând, au dotat secţia de arşi a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj cu aparate medicale scumpe, absolut necesare medicilor în interveţiile chirurgicale. Cornel Hoza, preşedintele Beard Brothers: "Noi suntem o asociaţie de bărboşi. Ce ne propunem să facem?! Să facem bine!”Beard Brothers au peste 10 campanii umanitare la activ. Pentru acţiunile din domeniul medical, tinerii cu barbă au reuşit să strângă până acum fonduri de aproximativ 90.000 de euro.
Bărboşii din Cluj vor să cumpere o ambulanţă nouă şi să o doneze celor care lucrează la SMURD. Tinerii care fac parte din ineditul ONG Beard Broathers şi-au propus să strângă aproximativ 150.000 de euro până la sfârşitul anului şi să ajute în acest mod medicii care acum merg la intervenţii cu ambulanţe vechi şi de 11 ani. Asta în condiţiile în care după 5 ani, ambulanţele ar trebui, în mod normal schimbate, pentru siguranţa pacienţilor.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cel-mai-recent-act-de-binefacere-al-barbosilor-876056
digi24
entertainment
Tom Cruise, reacție nervoasă în timpul filmărilor: „Creăm mii de locuri de muncă, nenorociţilor! Dacă vă mai văd făcând asta, aţi plecat“
Tom Cruise e supărat pe echipa sa de filmare. Membrii staffului de la Misiune Imposibilă 7 au încălcat protocolul sanitar. Vestea a ieșit la iveală după ce jurnaliștii de la The Sun au publicat o înregistrare audio. Angajații lui Tom Cruise nu au respectat măsurile de siguranță și igienă pe platourile de filmare ale noului Mission Impossible. Tom Cruise i-a făcut nenorociți și a amenințat că îi va da afară pe toți cei care mai încalcă măsurile impuse. "Suntem etalon. În Hollywood, fac filme acum datorită nouă. Pentru că ei în cred în noi şi în ce facem. Stau noaptea la telefon cu fiecare studio, companii de asigurări, producători şi ne urmăresc şi ne folosesc pentru a-şi face filmele lor. Creăm mii de locuri de muncă, nenorociţilor. Nu vreau să mai văd asta din nou. Niciodată“, le-a spus Tom Cruise, nervos, angajaților.
Tom Cruise: Creăm mii de locuri de muncă, nenorociților!.Jurnaliștii de la The Sun au publicat o înregistrare audio din timpul filmărilor pentru noul film Misiune Imposibilă 7.Tom Cruise va concedia pe oricine nu respectă măsurile de siguranță.
https://alephnews.ro/entertainment/tom-cruise-reactie-nervoasa-in-timpul-filmarilor-cream-mii-de-locuri-de-munca-nenorocitilor-daca-va-mai-vad-facand-asta-ati-plecat/
alephnews
guvern
București, capitala europeană care prezintă cel mai mare risc seismic. 350 de clădiri se pot prăbuși în orice clipă
Cutremurul care a zguduit ieri Grecia şi, mai ales, Turcia, aduce din nou în prim-plan un subiect sensibil pentru bucureșteni: situaţia clădirilor cu bulină roşie din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării. Bucureştiul este capitala europeană care prezintă cel mai mare risc seismic. Aici sunt 350 de clădiri încadrate în clasa I de risc. Asta înseamnă că zeci de mii de vieţi sunt zilnic în pericol. Cele mai multe dintre blocurile din Bucureşti sunt expertizate acum 20 de ani. În această săptămâna, o clădire din cartierul evreiesc, încadrată în categoria monument istoric, s-a prăbuşit. Nu a fost nevoie de vreun cutremur ca ea să pice. Cristina, o locatară a cartierului a auzit o bubuitură puternică. "Am auzit gălăgie. Al meu dormea şi jumătate de tavan a căzut lânga el”, a spus ea.
350 de clădiri din Bucureşti sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Bucureştiul este capitala europeană cea mai expusă din acest punct de vedere. Multe clădiri din Bucureşti sunt expertizate acum 20 de ani.
https://alephnews.ro/guvern/bucuresti-capitala-europeana-care-prezinta-cel-mai-mare-risc-seismic-350-de-cladiri-se-pot-prabusi-in-orice-clipa/
alephnews
tehnologie
Microsoft renunță definitiv la Internet Explorer în 2022. Browserul pe care se va concentra compania
Cândva, foloseai doar Internet Explorer, iar alte browsere nici nu erau luate în seamă. Acum, Internet Explorer a devenit doar o sursă de amuzament pe rețelele de socializare și va deveni istorie, de anul viitor. Într-o postare recentă pe blogul oficial, Microsoft a anunțat că Internet Explorer va înceta să mai existe de pe 15 iunie 2022. Practic, își vor concentra toate forțele de acum încolo pe Edge, browserul pe care l-au lansat în urmă cu 6 ani pentru Windows 10. Motivul acestei decizii? "Edge este mai rapid, mai sigur și oferă o experiență modernă”, a explicat Microsoft. Totuși, n-ar trebui să surprindă. În ultimii ani, Internet Explorer a atras atenția doar cu pagina de Facebook umoristică pe care postează evenimente la mult timp după ce au avut loc. Aluzie la faptul că Internet Explorer este lent. Google Chrome domină de câțiva ani. Au trecut vremurile când Internet Explorer era numărul 1 cu peste 65% dintre utilizatori, în 2009. (SPETZ 2) Ei bine, Chrome a crescut enorm iar în 2015 avea deja 55.39% din piață, fiind urmat de Internet Explorer și Mozilla. Am ales 2015 deoarece atunci a apărut Microsoft Edge. Venim până în prezent și vedem că Edge nu a reușit să ajungă la nivelul la care era Explorer. Chrome e în continuare primul cu un procent și mai mare. Ca o concluzie, putem spune că Microsoft ia decizia corectă concentrându-se doar pe Edge, însă va avea mult de muncă să convingă oamenii să renunțe la Chrome.
Microsoft a anunțat că renunță definitiv la Internet Explorer pe 15 iunie 2022.Într-o postare pe blog, Microsoft a dezvăluit că se va concentra doar pe Edge. Google Chrome este browser-ul cel mai popular, preferat de peste 65% din utilizatori.
https://alephnews.ro/tehnologie/microsoft-renunta-definitiv-internet-explorer-browserul-pe-care-se-va-concentra-compania/
alephnews
guvern
Noile măsuri de restricție falimentează antreprenorii. Terasele se închid în funcție de rata de incidență
Poți să protestezi față de restricții cât vrei, atât timp cât le respecți. Așa le răspunde premierul Cîțu, celor care protesează împotriva noilor măsuri de restricție. Ce spun oficialii"Acum câteva luni de zile ne spuneau că suntem prea relaxați și că România este singura țară din Uniunea Europeană relaxată. Acum vin și ne spun că impunem restricții. Toți am obosit, ne luptăm cu pandemia de un an de zile și am făcut toate eforturile.”, a declarat Florin Cîțu. "Chiar sunt mai ușoare decât măsurile din alte țări și care ne permit poate să controlăm situația cât de cât până vaccinarea merge mai departe.”, a declarat Raed Arafat. "1.000 de oameni care participă la proteste într-o locație peste câteva ore, fără mască, fără respectarea măsurilor protecție sanitare peste cateva ore vor fi în societate, potențial 1.000 de persoane care pot infecta alți oameni nevinovați care respectă măsurile de protecție sanitară.”, a meționat Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne. Noile măsuri bulversează antreprenoriiDe un an se luptă și antreprenorii, care nu mai știu cum să reziste pe piață. Terasele se închid ba la 18:00, ba la 20:00 seara. Iar asta aduce pierderi mari. Oana Iliescu, proprietara unui restaurant din București, este bulversată de când a aflat că businessul ei se închide sau nu în funcție de rata de infectare.
Terasele se închid în funcție de rata de incidență. Spațiile comerciale se închid la 18:00 în week-end, în București. Restricția se aplică și în timpul săptămânii, dacă rata trece de 7,5.Oana Iliescu: Cred că undeva la 80% e vânzarea pe seară.
https://alephnews.ro/guvern/noile-masuri-de-restrictie-falimenteaza-antreprenorii-terasele-se-inchid-in-functie-de-rata-de-incidenta/
alephnews
social
Autoritățile au cedat: Credincioșilor le este permis accesul la moaștele Sf. Parascheva fără buletin
Jandarmeria Română nu a oferit deocamdată un punct de vedere oficial în acest sens, însă câteva sute sau chiar mii de oameni care nu erau lăsați până acum să meargă la raclă să se închine au fost lăsați în perimetrul special amenajat. Miercuri după-amiază, aproape 3.000 se aflau la coadă ca să se închine. Decizia a venit după ce, în special astăzi, în fața Catedralei Mitropolitane a fost scandal. Oamenii - mulți dintre ei fără măști - s-au certat cu jandarmii care nu i-au lăsat să intre în biserică și să se roage la moaşte. Pelerinii s-au plâns că au venit degeaba de la sute de kilometri distanță şi le-au cerut jandarmilor să le arate legea care le interzice accesul în biserică. Din cauza pandemiei de coronavirus, autorităţile locale au decis ca anul acesta să poată intra la moaştele Sfintei Parascheva numai locuitorii oraşului Iaşi.
Pelerinii care nu au buletin de Iași au primit voie de la jandarmi să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, relatează corespondentul Digi24.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/autoritatile-au-cedat-credinciosilor-le-este-permis-accesul-la-moastele-sf-parascheva-fara-buletin-1384325
digi24
guvern
Premierul italian Mario Draghi demisionează. Sergio Mattarella i-a cerut să-și continue activitatea ca guvern interimar
Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a acceptat joi demisia premierului italian Mario Draghi, a transmis biroul acestuia într-un comunicat. Mattarella l-a primit pe Draghi în această dimineață la Palazzo del Quirinale și i-a cerut să își continue activitatea ca guvern interimar până la selectarea unui guvern. Anterior, Draghi și-a prezentat demisia pentru a doua oară, în ciuda faptului că a câștigat votul de încredere din Senat, după ce s-a confruntat cu un boicot din partea partenerilor de coaliție. Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat joi demisia, pentru a doua oară în șapte zile, în fața Camerei Deputaților, informează Baha. "Am cerut suspendarea ședinței”, a declarat Draghi înainte de a merge să se întâlnească cu președintele italian Sergio Mattarella. Decizia vine în ciuda faptului că Draghi a câștigat ieri votul de încredere din Senat. De asemenea, el a făcut apel la stabilitate în Italia. Premierul s-a oferit să demisioneze la începutul acestei luni, dar Mattarella a respins propunerea. Premierul italian Mario Draghi și-a anunțat joi decizia de a demisiona din funcție, în ciuda câștigării votului de încredere în Senat, după ce coaliția și-a retras sprijinul față de proiectul de lege privind costul vieții propus de guvern. "Coaliția de uniune națională care a susținut acest guvern nu mai există”, a precizat Draghi într-un comunicat. "Încă de la discursul meu de inaugurare în Parlament, am spus întotdeauna că acest executiv va merge mai departe doar dacă va exista o perspectivă clară de a putea pune în aplicare programul de guvernare asupra căruia forțele politice au votat pentru încredere”. "În această seară, îmi voi prezenta demisia președintelui republicii”, a declarat premierul în fața Consiliului de Miniștri. Mario Draghi a fost numit prim-ministru de către președintele Sergio Mattarella în 2021, în urma demisiei lui Giuseppe Conte.
Decizia vine în ciuda faptului că Draghi a câștigat ieri votul de încredere din Senat. De asemenea, el a făcut apel la stabilitate în Italia. .Premierul s-a oferit să demisioneze la începutul acestei luni, dar Mattarella a respins propunerea. Mario Draghi a fost numit prim-ministru de către președintele Sergio Mattarella în 2021, în urma demisiei lui Giuseppe Conte.
https://alephnews.ro/guvern/premierul-italian-mario-draghi-demisioneaza-sergio-mattarella-i-a-cerut-sa-si-continue-activitatea-ca-guvern-interimar/
alephnews
guvern
Ariel Chiș, locul 2 pe lista de consilieri ai USR pentru Capitală, se retrage după viralizarea unui clip din campania „Fără penali”
"După mai multe zile foarte grele pentru mine, am decis să mă retrag de pe lista USR la Consiliul General al Municipiului București. Ultimul lucru pe care mi l-am dorit vreodată a fost să aduc un prejudiciu de imagine USR-ului, partidului căruia i-am dedicat ultimii ani de viață, zi de zi, noapte de noapte”, se arată într-un mesaj postat de Chiș pe pagina de Facebook. Ariel Chiș spune că este "linșat mediatic” și le mulțumește celor care i-au trimis mesaje. "O să rămân alături de USR pentru că acest partid reprezintă pentru mine o speranță, o speranță că vom putea ajunge să avem o clasă politică integră și bine intenționată, care să lupte pentru toată lumea, nu doar pentru unii. Știu că acest partid poate realiza asta, am văzut ce principii ne ghidează și cum suntem diferiți de orice altceva a existat până acum. Am niște colegi extraordinari pe care întotdeauna îi voi recomanda și îi voi susține. În încheiere, vreau să le mulțumesc public din suflet tuturor celor 372 de colegi care m-au votat pentru un loc pe lista USR la Consiliul General unde am obținut locul 2. Vreau să mulțumesc și zecilor de prieteni care mi-au scris că le pare rău că sunt linșat mediatic și m-au încurajat să rămân puternic și să nu pun la suflet”, mai scrie Ariel Chiș, în mesajul în care anunță că își retrage candidatura. Citește și VIDEO. Candidat USR la Consiliul General, viral pe internet: "Sunt Ariel, coadă de purcel”Înainte de a se înscrie în USR, Ariel Chiș a fost membru PSD. La începutul acestei săptămâni, USR Bucureşti şi-a desemnat candidaţii pentru Consiliul General al Capitalei, în fruntea listei aflându-se Ana Ciceală (consilier municipal, candidat la Primăria Sectorului 3), Ariel Chiş, Manuela Mureşan (consilier local Sector 1), Elena Tudose şi Gabriel Rău. Următoarele poziţii sunt ocupate de către: consilierul municipal Cosmin Smighelschi, Andrei Rigu, Luminiţa Şerban, Valentin Necula, Dan Milea, Roxana Cantea, Ştefania Petre, Ştefan Stofor, Mihnea Dobre şi Alexandru Surcel.
Ariel Chiș, numărul doi pe lista de candidați ai USR pentru Consiliul General al Municipiului București a anunțat vineri că își retrage candidatura ca să nu aducă prejudicii de imagine partidului, după ce s-a aflat că în trecut a fost membru PSD, iar pe rețelele sociale a apărut un clip realizat în 2018, în timpul campaniei „Fără penali”.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ariel-chis-locul-2-pe-lista-de-consilieri-ai-usr-pentru-capitala-se-retrage-dupa-viralizarea-unui-clip-din-campania-fara-penali-1271389
digi24
natura
Dezastru ecologic în Dobrogea. O arie protejată, sufocată de plastic și gunoaie
La 100 de kilometri de orașul Constanța, aproape de granița cu Bulgaria, se află o zonă protejată denumită Canaraua Fetei. Aici se găsesc aproape 100 de specii de păsări protejate la nivel european. Zona este una deosebită, cu păduri de foioase, păduri termofile, stepe de calcar şi grote. Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Această arie protejată se întinde pe o supafaţă de peste 6.000 de hectare dar, din păcate, este sufocată de gunoaie. Aici, în această poiană, putem observa sute de pet-uri aruncate la voia întâmplării. Specialiştii de la Ocolul Silvic spun că mizeria este adusă de un pârâu care traversează mai multe localităţi. Adrian Vintilă, director Ocolul Silvic Băneasa: De obicei sunt aduse acolo la fiecare ploaie mai puternică, şi cum în perioada de toamnă au fost câteva ploi de peste 70-80 de litri pe metru pătrat, le-au adunat de pe traseu şi le-au dus acolo. Pădurarii spun că au tot curăţat zona împreună cu reprezentanţi ai primăriei. Ultima ecologizare a fost făcută anul trecut, în luna septembrie. Viceprimarul din Băneasa recunoaşte că localnicii din zonă aruncă gunoaiele în pârâu, iar acţiunile de ecologizare sunt în zadar. Eleonor Blăgan, viceprimarul localităţii Băneasa: E un dezastru, nu ştiu ce putem face. Procedural, vine Mediul ne dă o amendă şi noi stăm şi plătim amenda. Dacă ne poate sprijini ca în localitatea noastră sau în vecinătatea localităţii noastre să poată fi autorizată o rampă de gunoi, dat fiind faptul că noi din zona noastră gunoiul ajunge să fie selectat şi neutralizat tocmai la Costineşti. Până când autorităţile vor găsi o soluţie, aria protejată va rămâne sufocată de plastic. Reporter: Iulia Stanciu / Operator: Victor Niţă
Dezastru ecologic în Dobrogea. Sute de pet-uri zac aruncate într-o arie protejată din județul Constanța. Anul trecut, Garda de Mediu din Constanța a făcut două controale în zonă și a dat și o amendă de 15.000 de lei, dar deșeurile tot nu au dispărut.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/dezastru-ecologic-in-dobrogea-o-arie-protejata-sufocata-de-plastic-si-gunoaie-1465290
digi24
entertainment
Revelionul în Maldive. Cât te costă un sejur în stațiunea exotică în care nu a ajuns pandemia
Dacă vrei să scapi de restricții și să te distrezi în voie, destinațiile exotice te așteaptă. În Maldive, de exemplu, resorturile din insulele private nici nu au auzit de pandemie. Te costă cam două mii de euro de persoană pentru un sejur de câteva zile.Și stai fără mască, la terasă. Așa s-a petrecut în Maldive seara de Revelion. Sabin Mihalcea lucrează în turism și se află acum în Maldive. Și-a petrecut acolo Revelionul împreună cu soția sa. Spune că restricții sunt doar pe insulele populate. Chiar și așa, atmosfera este una extrem de relaxantă. "Nu se petrece ca la noi cu focuri de artificii. Sunt foarte scumpe și nu cumpără artificii. Mulți localnici, am văzut, ieșeau pe plajă. Cu suc, mâncare.” Și pentru că anul ăsta ți-ai dori să vizitezi toată lumea, hai să-ți arăt ce ţări au graniţele deschise pentru tine și către ce destinaţii au agenţiile locale de turism pachete şi chartere. "Foarte mulți români o să aleagă în continuare și în ianuarie-februarie Egiptul. Apoi Emiratele Arabe Unite, cu Dubai, Ras Al-Khaimah și Abu Dhabi. Tot ala, turismul trebuie să aibă testul PCR Covid negativ.”, spune Traian Bădulescu, consultant în turism. "Și după Revelion se va călători în continuare în Maldive, care a fost de departe vedeta sărbătorilor. E chiar o premieră în acest an: agențiile de turism au organizat mai mult ca niciodată curse charter pe distanțe lungi, către destinații exotice. În curând, se va deschide pe curse charter, după Revelion, Repulica Dominicană cu Punta Cana. Tot așa, sunt foarte multe cereri.”, a mai adăugat acesta.
Maldive va rămâne vedeta destinațiilor exotice alese de români și după Revelion. Un cuplu plătește, în medie, 4.000 euro pentru un sejur în Maldive. Sunt cereri mari și pentru Egipt, Zanzibar, Republica Dominicană și Dubai.
https://alephnews.ro/entertainment/revelionul-in-maldive-cat-te-costa-un-sejur-in-statiunea-exotica-in-care-nu-a-ajuns-pandemia/
alephnews
guvern
Franța vrea să reintroducă pașaportul sanitar la intrarea în țară
Franța vrea să reintroducă pașaportul sanitar. Adunarea Națională cere ca cei care intră în țară fie să aibă un test negativ, fie să aibă dovada vaccinării. Oamenii din Franța ar trebui să poarte din nou măști în zonele aglomerate, în special dacă se află în mijloacele de transport în comun, pentru a contribui la combaterea unui nou val de COVID-19, potrivit ministrului sănătății din această țară. De la sfârșitul lunii trecute, noile cazuri de infectare în Franța au crescut în mod constant, media pe șapte zile a noilor cazuri zilnice fiind mai mult decât cvadruplată între 17.705 și 71.018.
Franța vrea să reintroducă pașaportul sanitar. Adunarea Națională cere ca cei care intră în țară fie să aibă un test negativ, fie să aibă dovada vaccinării.
https://alephnews.ro/guvern/franta-vrea-sa-reintroduca-pasaportul-sanitar-la-intrarea-in-tara/
alephnews
social
Alegeri locale 2020. De ce au ieșit tinerii la vot
Aproape 1,8 milioane de tineri cu vârstă cuprinsă între 18 și 34 de ani au votat la alegerile locale, potrivit datelor BEC. De exemplu, în București, în ziua scrutinului, până la ora 19:00, 42,8% din voturile venite pentru Capitală erau exprimate de persoane de sub 40 de ani.- Cu ce gând ai votat?- Cu gândul că îmi doresc să fie o schimbare în România și că toți ar trebui să profităm de dreptul de a vota. Am votat USR. Au foarte mulți membri tineri, cu idei noi și care cred eu că pot aduce o schimbare în România. Tinerii cred că vor o modernizare a Bucureștiului, eu cu acest gând am mers, spune o tânără.- Ce nevoi au tinerii?- Tinerii cred că vor o schimbare în București, spune o altă alegătoare.- Locuri de muncă și un București mai bun, mai nou, mai accesibil, arată o tânără. Au fost, însă, şi tineri care şi-au anulat votul sau au ajuns la urne împinşi de... familie.- Majoritatea sunt toți la fel. Au fost prea multe promisiuni și nu mai am așteptări, explică o tânără.- M-au trimis părinții, recunoaște un tânăr.- Nu ai mers din convingere la urne?- Nu.- Te-au trezit din somn și au zis du-te la vot?- Da. Am votat, am pus ștampila și cam atât. Am votat cu același primar că până acum. "Ăsta a fost votul speranței. Votul care poate reaprinde ideea că România poate să devină ceea ce fiecare dintre noi își dorește să devină”, spune sociologul Gelu Duminică. "Tinerii sunt ancorați mult mai puțin în nevoile imediate decât ceilalți. Categoria 60+ gândește mult mai mult pentru astăzi. Logic, viitorul este mult mai incert pentru ei, biologic, și atunci faptul că tu mărești pensiile nu mă atinge pe mine. Te penalizez. Vin și zic că tu nu te gândești și la mine”, explică sociologul. "Doi: nevoia de apartenența la grup, stima de sine, nevoile superioare din piramida lui Maslow sunt mai de dorit de mine decât cealaltă categorie care simte nevoie de siguranță, chestiuni imediate. Cea mai săracă categorie în România nu sunt pensionarii, ci sunt tinerii, între 16 - 24 de ani, însă tânărul are speranță, pentru că are toată viața înainte”, arată Gelu Duminică. "Tinerii au demonstrat a fi mai mobilizați, interesați, activi decât au putut să prevadă bună parte din sociologi. Posibil, și mai iritați de nenumăratele măsuri de protecție socială, de banii care se duc mai puțin în investiții. Cei mai mulți dintre tineri doresc înnoirea clasei politice, indiferent de formațiune. Cred că își doresc să vadă oameni noi cu idei”, spune psihologul Mihaela Săhlean-Apetroaie. "Studențimea, în ultimii 10-20 de ani, a dat dovadă de spirit civic. Cred că accentul pe bună administrare, probleme de mediu, probleme care îi interesează mai mult pe tineri și profilul candidaților cred că a contat. Și perseverență unora. E suficient să ne uităm și la ONG-uri, la implicarea asociațională a tinerilor. Tineretul de azi are un alt profil decât tinerii care am fost acum 30 de ani. A fost un vot emoțional, pentru că era vorba de schimbare. Și miza nu e numai a alegerilor locale, ci și a celor generale, care urmează”, subliniază Liliana Popescu, profesor la SNSPA București.
Alegerile locale 2020 au fost puternic marcate de prezenţa celor de până în 40 de ani la urne. Potrivit centralizărilor Biroului Electoral, aproape două milioane de tineri au mers la vot pentru a-i alege pe cei care vor gestiona banul public în următorii patru ani. Sunt statistici impresionante, spun sociologii, care sunt convinşi că votul acordat a fost unul emoţional, bazat pe dorinţa de schimbare.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/alegeri-locale-2020-de-ce-au-iesit-tinerii-la-vot-1375725
digi24
sanatate
Spitalul Colentina s-a redeschis pentru pacienții non-COVID
Începând de joi, Spitalul Clinic Colentina Bucureşti poate asigura asistenţă medicală de specialitate şi pentru pacienţii care nu sunt infectaţi cu noul coronavirus, anunţă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti. Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a emis avizul temporar favorabil pentru funcţionarea unităţii medicale în regim deschis, atât pentru pacienţii COVID, cât şi pentru pacienţii care necesită tratament de specialitate pentru alte patologii. "Menţionăm că, avizul de funcţionare a fost emis imediat ce managementul spitalului bucureştean a asigurat circuitele separate, condiţiile şi măsurile necesare, conform legislaţiei în vigoare, astfel încât pacienţii să poată primi serviciile medicale necesare în condiţii de siguranţă”, conform sursei citate.
Începând de joi, Spitalul Clinic Colentina Bucureşti poate asigura asistenţă medicală de specialitate şi pentru pacienţii care nu sunt infectaţi cu noul coronavirus. Anunţul a fost făcut de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti. „Menţionăm că, avizul de funcţionare a fost emis imediat ce managementul spitalului bucureştean a asigurat circuitele separate”, a anunţat spitalul Colentina.
https://alephnews.ro/sanatate/spitalul-colentina-s-a-redeschis-pentru-pacientii-non-covid/
alephnews
cultura
Victor Rebengiuc: Mă gândesc la sfârșit
"Evident că mă gândesc (la sfârșit - n. r. ) și o privesc cu seninătate. Am 84 de ani. O să vină, nu se știe când. Din generația mea, cei mai mulți s-au dus din păcate”, a declarat Victor Rebengiuc la Digi24."Nu suport chestia asta. Să vină să mă vadă mort. Când sunt mort, sunt mort, am terminat. Mi se pare mai cinstit că vii și pui o lumânare și-o floare la rădăcina teatrului la care am jucat. Vreau și eu să mă odihnesc, nu vreau spectatori”, a adăugat actorul.
Actorul Victor Rebengiuc a afirmat că la 84 de ani se gândește la sfârșit și că îl privește cu seninătate. Actorul declarase în urmă cu un an că „nu vrea spectatori la moartea lui”.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/victor-rebengiuc-ma-gandesc-la-sfarsit-732955
digi24
social
Nicușor Dan a clarificat cum votează USR pe teme precum avortul
"USR, pentru un partid care a intrat acum trei luni în Parlament, se comportă foarte bine. Are atitudini rezonabile pe orice legi în Parlament, a reușit să întoarcă niște jocuri care păreau făcute. Cred că față de ce ne-am angajat pentru cetățeni suntem ok. Suntem un partid de oameni care n-au mai făcut politică, fiecare dintre ei are o meserie, viața i-a validat și au intrat în politică”, a spus Nicușor Dan, invitat la emisiunea "Starea Nației”, de la Digi24.Întrebat de Dragoș Pătraru cine a venit cu ideea ca Dacian Cioloș să se înscrie în USR, Nicușor Dan a răspuns că "subiectul plutea în aer”."Un grup de oameni din USR a zis că-i foarte bine să vină, grup în care nu e Nicușor Dan, și un grup minoritar în USR, care a zis că venirea lui Dacian Cioloș în momentul ăsta USR ar transforma partidul într-un partid de lider, un partid remorcă, că notorietatea lui Dacian Cioloș e mult mai mare decât a USR-ului și partidul ar deveni al lui Dacian Cioloș, pierzându-și atributele pe care el le avea – partid crescut de jos în sus, partid care e foarte departe de liberali și se definește ca atare, care merge pe drumul lui și nu pe conceptul de unificare a dreptei”, a mai spus Nicușor Dan. Dragoș Pătraru l-a întrebat în continuare pe președintele USR care este poziția partidului cu privire la discuția din ultimele zile în legătură cu avortul. "Asta e una din chestiunile în care în USR opiniile sunt diferite. Trebuie să fiți de acord cu mine că e un fapt extraordinar că un partid cu oameni care n-au mai făcut politică e în Parlament. Ca să ajungem la lucrul ăsta am plătit un preț. Prețul a fost agreăm că aducem în partid oameni care au convingeri diverse. (USR, n. red.) Are o poziție foarte tranșantă pe chestiunile care vizează familia, deci inclusiv avortul, oamenii au un vot de conștiință. Fiecare membru USR votează cum îi dictează conștiința”, a declarat președintele USR.
Fiecare parlamentar USR votează cum îi dictează conștiința în chestiunile care vizează familia, a clarificat Nicușor Dan, președintele formațiunii, la emisiunea Starea Nației. De asemenea, el a vorbit și despre cum s-a luat decizia ca fostul premier Dacian Cioloș să nu fie invitat în partid.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/nicusor-dan-a-clarificat-cum-voteaza-usr-pe-teme-precum-avortul-696757
digi24
guvern
Cât câștigă primarii europeni? Primarul Londrei și-a tăiat singur salariul
În multe țări din Europa, dar nu numai, salariile primarilor sunt legate de numărul de locuitori. Franța este țara de pe continent cu cel mai mare număr de aleși locali, peste 500 de mii. Salariile lor depind de numărul de locuitori. Anne Hidalgo este primarul Parisul din 2014. Are cel mai mare salariu dintre toții primarii francezi – 8600 de euro pe lună. Nu l-a majorat deoarece câștigă mai mult decât cei mai mulți francezi. Primarul Romei, salariu mai mare ca al premierului Giuseppe ConteȘi în Italia, salariile primarilor sunt legate de numărul de locuitori. De aceea, primarul Romei, Virginia Raggi, câștigă cel mai mult – 9700 de euro brut pe lună. Mai mult ca premierul Giuseppe Conte. Oamenii se așteptau să-și taie din salariu, mai ales că predecesorul său avea 4500 de euro, dar nici vorbă. În plus, a mărit și salariile consilierilor. Primarul Berlinului, cel mai mare salariu dintre toți primarii din GermaniaMichael Müller este primar al Berlinului din 2014. Are cel mai mare salariu dintre toți primarii din Germania, 14 mii de euro pe lună sau 168 de mii de euro pe an.
Cele mai mari salarii le au primarii din Berlin, Paris și Roma. .În Italia, salariul primarului este direct proproțional cu dimensiunea localității. .În Londra, primarul și-a tăiat singur salariul cu 10 la sută deoarece bugetul local a fost golit de pandemie.
https://alephnews.ro/guvern/cat-castiga-primarii-europeni-primarul-londrei-si-a-taiat-singur-salariul/
alephnews
guvern
Schimburi de focuri între două state aliate ale Moscovei. Tensiuni în creştere la graniţă
Tadjikistanul a acuzat sâmbătă Kârgâzstanul că a provocat o ciocnire la graniţă, ultima dintr-o serie de confruntări armate între cele două mici naţiuni din Asia Centrală. Ministerul de Externe din Tadjikistan a declarat că, personalul militar din Kârgâzstan a trecut în mod deliberat şi ilegal frontiera în apropierea satului Vorukh. Când gărzile de frontieră din Tadjikistan le-au spus să plece, trupele din Kârgâzstan au refuzat şi au deschis focul. Gărzile din Tadjikistan au ripostat. Cele două tabere au ajuns mai apoi la un acord pentru încetarea focului, a precizat ministerul într-o declaraţie pe site-ul său. Este neclar numărul victimelor. Tadjikistanul a declarat că Kârgâzstanul a încălcat un acord de a nu trimite trupe regulate în zonele de frontieră. Acesta a declarat că a fost "un pas inacceptabil care a dus la o escaladare bruscă a situaţiei de-a lungul frontierei". În aprilie, ambele naţiuni au convenit să retragă unele forţe de la graniţă după ce gărzile de frontieră au făcut schimb de focuri de două ori într-o zi. Cel puţin 49 de persoane au fost ucise în luptele din aprilie 2021, care au escaladat în urma unei confruntări similare la frontieră. Frontierele din statele din zonă sunt complexe şi greu de delimitat. Liderii URSS le-au desenat în aşa fel încât populaţiile să fie amestecate pentru a evita formarea unor mişcări naţionale. După ce statele şi-au câştigat independţa ca urmare a prăbuşirii URSS, ele au moştinit şi aceste graniţe dificile.
Ministerul de Externe din Tadjikistan a declarat că, personalul militar din Kârgâzstan a trecut în mod deliberat şi ilegal frontiera în apropierea satului Vorukh. .Tadjikistanul a declarat că Kârgâzstanul a încălcat un acord de a nu trimite trupe regulate în zonele de frontieră. .În aprilie, ambele naţiuni au convenit să retragă unele forţe de la graniţă după ce gărzile de frontieră au făcut schimb de focuri de două ori într-o zi.
https://alephnews.ro/guvern/schimburi-de-focuri-intre-doua-state-aliate-ale-moscovei-tensiuni-in-crestere-la-granita/
alephnews
guvern
Alexandr Lukașenko recunoaște că războiul Rusiei „se tărăgănează”
Alexandr Lukașenko a apărat "operațiunea specială” desfășurată de Rusia în Ucraina într-un interviu acordat The Associated Press. Dictatorul s-a exprimat, de asemenea, împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina. Președintele din Belarus a mărturisit că nu se aștepta ca Rusia să "tărăgăneze” operațiunea militară timp de peste 2 luni. "Nu sunt suficient de cufundat în această problemă pentru a spune dacă merge conform planului, așa cum spun rușii, sau așa cum simt eu”, a explicat președintele din Belarus în interviul de aproape 90 de minute acordat presei libere la Palatul Independenței din Minsk. "Vreau să subliniez încă o dată: simt că această operațiune a fost tărăgânată”, a completat Lukașenko. Președintele s-a exprimat, de asemenea, împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina, fără a dezvălui dacă președintele rus Vladimir Putin are intenții să facă acest lucru. Sprijinul lui Lukașenko pentru război a atras critici internaționale și sancțiuni împotriva Minskului. Unele trupe ruse au fost trimise în Ucraina de pe teritoriul Belarusului, iar Lukașenko a fost public alături de aliatul său Vladimir Putin. De asemenea, Lukașenko a pompat miliarde de dolari pentru a-și susține economia în stil sovietic, controlată de stat, cu energie ieftină și împrumuturi. Dictatorul din Belarus a subliniat, încă o dată, că se poziționează împotriva oricărui război, însă se teme că NATO și SUA ar fi cei care pot porni o astfel de conflagrație mondială. "Nu acceptăm categoric niciun război. Am făcut și facem totul acum ca să nu existe război. Datorită mie au început negocierile dintre Ucraina și Rusia”, a spus el. De asemenea, Lukașenko s-a pronunțat împotriva utilizării armelor nucleare în conflict. "Nu numai că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă pentru că este chiar lângă noi, nu suntem peste ocean ca Statele Unite. Este inacceptabil”, a spus el: "Dacă Rusia este sau nu capabilă de asta, este o întrebare pe care trebuie să o pui conducerii ruse”. De asemenea, Lukașenko a explicat că Rusia "nu poate pierde prin definiție acest război”, a spus Lukașenko, menționând că Belarus este singura țară care stă lângă Moscova, în timp ce "până la 50 de state și-au unit forțele” de partea Ucrainei. El a adăugat că Putin nu caută un conflict direct cu NATO, iar Occidentul ar trebui să se asigure că nu se va întâmpla. "Cel mai probabil că nu vrea o confruntare globală cu NATO. Folosiți această informație! Faceți totul pentru ca asta să nu se întâmple. Altfel, chiar dacă Putin nu vrea, armata va reacționa”, a avertizat liderul belarus. Relația dintre Lukașenko și Putin a fost deosebit de strânsă în ultima perioadă, dar a fost stânjenitoare în anii anteriori. Înainte ca alegerile disputate din 2020 să declanșeze proteste în masă și o represiune internă a lui Lukașenko, el a acuzat adesea Kremlinul că încearcă să-l oblige să renunțe la controlul asupra activelor economice prețioase și să abandoneze independența țării sale. Confruntat cu sancțiuni economice dure după ce a suprimat cu brutalitate protestele de la Minsk, liderul din Blarus a început să sublinieze necesitatea de a contracara în comun presiunile occidentale și s-a întâlnit în mod regulat cu Putin, subliniind legăturile lor strânse. Totuși, sprijinul lui Lukașenko față de invazia din Ucraina a încetat până la desfășurarea propriilor trupe în conflict, iar joi el a spus că Minsk nu reprezintă nicio amenințare pentru vecinul său, chiar dacă armata sa a efectuat exerciții în această săptămână. "Nu amenințăm pe nimeni și nu vom amenința și nu o vom face. Mai mult, nu putem amenința – știm cine ni se opune, așa că să declanșăm un fel de conflict, un fel de război aici… nu este absolut în interesul statului belarus. Așa că Occidentul poate dormi liniștit”, a adăugat politicianul.
Alexandr Lukașenko a apărat „operațiunea specială” desfășurată de Rusia în Ucraina într-un interviu acordat The Associated Press. Dictatorul s-a exprimat, de asemenea, împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina. Cu toate acestea, liderul din Belarus a recunoscut că „operațiunea specială” a Rusiei a durat mult mai mult decât se credea. Totuși, sprijinul lui Lukașenko față de invazia din Ucraina a încetat în momentul în care Kievul se aștepta ca armata din Belarus să îi calce teritoriul. .
https://alephnews.ro/guvern/rusia-ucraina/alexander-lukasenko-recunoaste-ca-razboiul-rusiei-se-taraganeaza/
alephnews
externe
Primii soldați ucraineni au ajuns în Regatul Unit pentru a fi instruiți de trupele britanice
Primul contingent din programul militar al Regatului Unit s-a întâlnit cu ministrul apărării Ben Wallace joi, perioada de instruire urmând să dureze mai multe săptămâni, a anunţat Ministerul Apărării. În cadrul programului vor fi instruiţi până la 10.000 de ucraineni în următoarele luni. "Acest nou program de instruire ambiţios este următoarea fază în sprijinul Regatului Unit pentru forţele armate din Ucraina în lupta lor împotriva agresiunii ruse", a spus Ben Wallace, citat de DPA, potrivit Agerpres. "Folosind expertiza de talie mondială a armatei britanice vom ajuta Ucraina să-şi reconstruiască forţele şi să amplifice rezistenţa în contextul în care ei îşi apără suveranitatea ţării şi dreptul lor la a-şi alege propriul viitor", a adăugat ministrul apărării. În jur de 1.050 de militari britanici sunt implicaţi în acest program care se va derula în mai multe locaţii din nord-vestul, sud-vestul şi sud-estul Regatului Unit. Instruirea le va asigura recruţilor militari cu puţină sau fără experienţă militară deprinderile necesare pentru a fi eficienţi pe linia frontului. Bazat pe instruirea de bază a soldatului britanic, cursul acoperă manipularea armelor, ajutorul de urgenţă pe câmpul de luptă, tactici de patrulare şi reguli de conduită în conflictele armată. Guvernul britanic a procurat şi arme de asalt AK pentru programul de instruire, ceea ce înseamnă să soldaţii ucraineni se pot antrena cu arme pe care le vor utiliza pe linia frontului. De asemenea, Regatul Unit va dona haine şi echipament pentru a-i sprijini pe soldaţii ucraineni în instruirea lor şi în desfăşurarea lor în Ucraina.
Un prim contingent de soldaţi ucraineni care urmează a fi instruiţi de trupele britanice pentru a-i ajuta în lupta împotriva Rusiei a ajuns în Regatul Unit.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/primii-soldati-ucraineni-au-ajuns-in-regatul-unit-pentru-a-fi-instruiti-de-trupele-britanice-2005745
digi24
economic
Elon Musk şi-a vândut trei case din Los Angeles. Miliardarul a anunţat că renunţă la proprietăţi pentru a crea un oraş pe Marte
Elon Musk se ţine de promisiunea de a nu deţine nicio proprietate. Miliardarul de la Tesla şi-a vândut alte trei case, relatează Business Insider. La sfârşitul lunii decembrie, al doilea cel mai bogat om de pe Planetă, a vândut trei vile din cartierul Bel-Air, din Los Angeles, pentru o sumă totală de 40,9 milioane de dolari. Cea mai mare casă, care este pe o proprietate de 6.000 de metri pătraţi, a vândut-o pentru 29,72 de milioane de dolari. O altă casă i-a adus în conturi 6,77 milioane de dolari, iar cea mai mică, o casă construită în stilul anilor 1960, a costat 4,4 milioane de dolari. În luna mai, Musk a anunţat că vrea să îşi vândă toate proprietăţile şi că nu va mai deţine nicio casă. Chiar dacă el este cunoscut pentru astfel de declaraţii spectaculoase, pare să îşi respecte această promisiune, chiar dacă iubita acestuia, Grimes, a fost nemulţumită că decizia luată de Musk a venit la doar câteva zile înainte de naşterea copilului lor.
CEO-ul Tesla şi SpaceX, Elon Musk, şi-a vândut trei case din cartierul Bel-Air, din Los Angeles. Cea mai mare casă – cu şase dormitoare şi şapte băi, a vândut-o pentru 29,72 milioane de dolari. În total, Musk a primit 40,9 milioane de dolari pentru cele trei case.
https://alephnews.ro/economie/elon-musk-si-a-vandut-trei-case-din-los-angeles-miliardarul-a-anuntat-ca-renunta-la-proprietati-pentru-a-crea-un-oras-pe-marte/
alephnews
guvern
SUA şi multe state europene au prioritizat vaccinarea profesorilor. Recomandările UNESCO şi UNICEF
Pentru redeschiderea şcolilor, prioritizarea profesorilor la vaccinare ar trebui privită cu seriozitate. UNESCO şi UNICEF au recomandat acest lucru. Iar unii chiar respectă asta. Administraţia Biden a început să lucreze intens la accesul rapid al profesorilor la vaccin. În unele state unde sistemul şcolar este descentralizat, vaccinarea profesorilor a început deja. "După o revizuire a furnizării actuale de vaccin și a fabricilor de producție, pot anunța că vom crește distribuțiile săptămânale globale de vaccinare către state, triburi și teritorii de la 8,6 milioane de doze la un minim de 10 milioane de doze. Începând de săptămâna viitoare, aceasta reprezintă o creștere de 1,4 milioane de doze pe săptămână”, a spus Joe Biden.
Redeschiderea şcolilor înseamnă vaccinarea profesorilor. SUA şi multe state europene prioritizează vaccinarea cadrelor didactice. UNESCO şi UNICEF recomandă luarea în serios a vaccinării profesorilor.
https://alephnews.ro/guvern/sua-si-multe-state-europene-au-prioritizat-vaccinarea-profesorilor-recomandarile-unesco-si-unicef/
alephnews
social
Cine era bărbatul decapitat într-un accident de ATV. Proprietarul terenului unde s-a întâmplat tragedia a fost bătut
Bărbatul de 45 de ani a fost decapitat în timp ce se deplasa cu ATV-ul și s-a lovit de un cablu legat pe drumul privat din zonă, potrivit paginii de Facebook-Atenţie Poliţia Iaşi. Corpul acestuia a fost decoperit de către proprietatul terenului din zonă. Bogdan Chiroșcă era absolvent al Universității Tehnice și cânta în formatia Concert Band, una din formațiile cunoscute la evenimentele private din Iași. Proprietarul terenului privat unde a avut loc accidentul a fost bătut joi seară, în jurul orei 23:00, de trei persoane care purtau cagule pe cap. El se afla într-un autoturism împreună cu soţia, iar cei trei mascaţi i-au lovit. Când au intrat în casă, cei doi soți au găsit dezordine. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru lovire şi alte violenţe și îi caută pe cei trei suspecți.
Bărbatul găsit decedat în zona Bucium din Iași, fiind decapitat de un cablu în timp ce mergea cu ATV-ul, era Bogdan Chiroșcă, un cunoscut cântăreț local. Povestea ia însă o altă turnură, deoarece proprietarul terenul unde a avut loc accidentul a fost bătut de trei bărbatți care purtau cagule pe cap, scrie Ziarul de Iași.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cine-este-barbatul-decapitat-intr-un-accident-de-atv-proprietarul-terenului-unde-s-a-intamplat-tragedia-a-fost-batut-1020715
digi24
educatie
Școlile private nu au fost luate pe nepregătite de intrarea în scenariul roşu. Cum învață o elevă în clasa a VII-a
În timp ce la stat stăm mai prost cu organizarea, şcolile private nu au fost luate pe nepregătite de intrarea în scenariul roşu. Clara este elevă în clasa a VII-a şi spune că, pentru ea, nu sunt prea mari diferenţe între şcoala online şi orele faţă în faţă. Clara Țicu, elevă la o şcoală privată: "Din punctul meu de vedere sunt bine pregătiţi şi pentru orele online, pentru că se respectă orarul şi profesorii intră la timp la ore şi chiar se implică şi în orele online, ca şi cum ar fi la clasă. Mă simt ca la şcoală, numai că sunt înconjurată de ce este în camera mea. Mi-aş fi dorit să mergem în continuare la şcoală, dat fiind faptul că eu sunt nouă şi mi-ar fi plăcut să văd mai mult şcoala şi să o descopăr mai mult. Mi-ar fi plăcut să mai socializez cu toţi colegii, să îi cunosc mai bine”. Abdi Senol, director adjunct şcoală privată: "Noi suntem pregătiţi pentru ambele versiuni. Acum, dacă autorităţile au luat decizia să fim online, de acasă, noi vom respecta această decizie. Bineînţeles, dacă aveam această posibilitate de a alege în a merge să spunem fizic la şcoală sau până acum, cum a fost hibrid, noi puteam şi această opţiune să o folosim. Trebuie neapărat să facem un training pentru profesori şi să insistăm asupra acestui lucru pentru ca toate orele să fie în regulă, să funcţioneze cum trebuie, trebuie să avem personalul cât mai pregătit”. Elena Șerban, directorul Liceului Teoretic de Informatică București:"În primul rând să asigure o bază tehnologică, corespunzătoare vremurilor, astfel încât și elevii, și profesorii să poată comunica eficient, la distanță. Resursa umană este un factor important. Trebuie fiecare dintre noi să se schimbe și să ajungă în acest punct, de a se face înțeles de copil, chiar și prin intermediul tehnologiei. Nu avem altă șansă decât să ne schimbăm, noi ca profesori”.
Toate şcolile din Capitală au intrat în scenariul roşu. Elevii fac orele online timp de două săptămâni.Şcolile private nu au fost luate pe nepregătite de această decizie.
https://alephnews.ro/educatie/scolile-private-nu-au-fost-luate-pe-nepregatite-de-intrarea-in-scenariul-rosu-cum-invata-o-eleva-in-clasa-a-vii-a/
alephnews
guvern
Consultări la Cotroceni. PSD va propune guvern minoritar sau guvern de uniune națională cu premier social-democrat
Profesorul Alexandrul Rafila este propunerea PSD pentru funcția de șef al guvernului. "Sperăm să intrăm în spiritul Constituţiei, iar președintele să îi dea mandat domnului Rafila să își creioneze majoritatea parlamentară, programul de guvernare pe care deja îl avem creionat din campania electorală și toate ministerele”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3."Depinde de preşedinte cât de mult doreşte să prelungească această criză politică. Noi avem acum un guvern interimar, incapabil să mai emită ordonanțe de urgență. Nu avem altă variantă şi nu vom vota în parlament altă variantă decât prim-ministru Alexandru Rafila. Sunt două posibilități: ori ne lasă și ne creionăm un guvern minoritar, cu prim-ministru Alexandru Rafila, ori facem un guvern de uniunea naţională, cum cred că ar trebui și cam asta a fost dorința românilor, să împartă puterea, dar partidul care a câştigat alegerile trebuie să propună primul ministru”, a declarat Marcel Ciolacu.Și Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a confirmat, duminică seara, la Digi24, că aceasta este propunerea cu care PSD va merge luni la Cotroceni: guvern minoritar sau guvern de uniune națională cu premier PSD, Alexandru Rafila. Din delegația PSD ca va merge luni la Palatul Cotroceni fac parte Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu și Gabriela Firea. "Noi ne vom susține candidatul nostru, cu argumentele noastre și vom vedea ce urmează. Președintele are mingea în terenul domniei sale în acest moment și vom vedea ce va alege. Noi propunem, așa cum am mai spus, un guvern minoritar PSD, dacă ceilalți au anunțat cu toții că nu vor să susțină Partidul Social-Democrat sau să meargă în alianțe. Asta e o variantă. Sau, în condițiile în care nu se înțelege nimeni, un guvern de uniune națională cu un premier din partea PSD, adică profesorul Alexandru Rafila”, a declarat Vasile Dîncu, duminică seara, la Digi24.În ceea ce privește scenariul un guvern minoritar PNL cu susținerea PSD în Parlament, Vasile Dîncu a spus că este un proiect care "în acest moment nu are nicio posibilitate de a se realiza”.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seara că la consultările de luni de la Cotroceni partidul său va propune fie un guvern minoritar PSD, fie un guvern de uniune națională, cu premier social-democrat.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/consultari-la-cotroceni-psd-va-propune-guvern-minoritar-sau-guvern-de-uniune-nationala-cu-premier-social-democrat-1417443
digi24
social
Calea Victoriei redevine pietonală, în weekend, începând de sâmbătă
"Din 30 aprilie Calea Victoriei redevine pietonală, în weekend. La fel ca anul trecut, weekend-urile vor fi pietonale pe Calea Victoriei, începând din 30 aprilie și până la data de 6 octombrie”, anunță viceprimarul general al Capitalei Stelian Bujduveanu. El precizează că proiectul va acoperi zona Bulevardului Kiseleff, pentru activități sportive, și Calea Victoriei, cu străzile adiacente, pentru activități și evenimente culturale.“<Străzi deschise> înseamnă promenadă pe Calea Victoriei și în zona centrală a Capitalei. Ca și anul trecut, proiectul va acoperi zona Bulevardului Kiseleff (pentru activități sportive) și Calea Victoriei, cu străzile adiacente, pentru activități și evenimente culturale. Elementul de noutate îl reprezintă extinderea activităților spre toate sectoarele Capitalei. În fiecare sector vor fi patru weekenduri cu porțiuni închise de străzi, cu multă muzică, sport și voie bună, cu artă în toate formele sale. Străzile urmează să fie anunțate de fiecare primărie de sector în parte. Activitățile din cadrul proiectului <Străzi deschise> se vor adresa tuturor categoriilor de public și vor include spectacole de teatru, mini spectacole pentru copii, expoziții, recitaluri de muzică și poezie, ateliere pentru copii/adolescenți/tineri, lectură de text, activități sportive și educaționale”, încheie Bujduveanu.
Calea Victoriei redevine pietonală începând din acest weekend, anunță viceprimarul general al Capitalei Stelian Bujduveanu. El precizează că proiectul va acoperi zona Bulevardului Kiseleff, pentru activități sportive, și Calea Victoriei, cu străzile adiacente, pentru activități culturale.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/calea-victoriei-redevine-pietonala-in-weekend-incepand-de-sambata-1921673
digi24
guvern
Kelemen Hunor vrea „o campanie mult mai agresivă de încurajare a vaccinării”
Este obligatoriu să încercăm, logistic trebuie o organizare bună, să ajungem în fiecare comună, în fiecare localitate, altfel nu vom reuși să creștem gradul de vaccinare, spune vicepremierul Kelemen Hunor, care afirmă că ar trebui făcută o campanie mult mai agresivă. "Eu aștept să încercăm să creștem dorința de vaccinare. Nu va fi ușor, dar trebuie să mergem dincolo de această campanie de informare cu vaccinul, cu medici, spre mediul rural. Vedem că în mediul rural lucrurile stau un pic diferit. Prin Facebook nu vom reuși să ajungem la acești oameni, e obligatoriu să încercăm, logistic trebuie o organizare bună, să ajungem în fiecare comună, în fiecare localitate, altfel nu vom reuși să creștem gradul de vaccinare. Eu aș merge mai departe, nu am discutat în coaliție, nu am discutat în Guvern, ar trebui poate o campanie nu numai pe Facebook, dar și în radio și în televiziuni, o campanie mult mai agresivă, între ghilimele. Cei din mediul rural nu se uită la Facebook, nu urmăresc politicienii, nu urmăresc nici pe cei care au o anumită influență în mediul urban, în bula lor. Deci eu aș merge și aș prefera să găsim o soluție să facem și o campanie inclusiv prin televiziunile și radiourile comerciale private”, spune la RFI Kelemen Hunor despre noua campanie de informare pro-vaccinare.
Kelemen Hunor: Ar trebui o campanie mult mai agresivă de încurajare a vaccinării. Hunor: Este obligatoriu să încercăm, logistic trebuie o organizare bună, să ajungem în fiecare comună, în fiecare localitate, altfel nu vom reuși să creștem gradul de vaccinare. Hunor: Eu aș merge și aș prefera să găsim o soluție să facem și o campanie inclusiv prin televiziunile și radiourile comerciale private.
https://alephnews.ro/guvern/kelemen-hunor-vrea-o-campanie-mult-mai-agresiva-de-incurajare-a-vaccinarii/
alephnews
guvern
Ludovic Orban: Ar fi fost mai bine ca USR-PLUS să nu îşi depună candidat la prezidenţiale
"E dreptul lor să îşi depună candidat, ar fi fost mai bine să nu îşi depună candidat, pentru că în bătălia cu PSD-ul e practic o fărâmiţare a electoratului ne-PSD sau anti-PSD. Creează oportunităţi multiple. Ce să le spunem dacă ei au zis din capul locului: noi ne punem candidat? E democraţie, orice formaţiune îşi poate depune candidat”, a declarat Orban, la TVR1, potrivit Agerpres. Liderul PNL a precizat că adversarul politic rămâne PSD, care are structuri în teritoriu. "PSD-ul are încă, chiar dacă la alegerile acestea a luat 22,5%, are un electorat de vreo 23-24%. El a scăzut pentru că PSD, dacă vă aduceţi aminte, a câştigat alegerile cu 46,5%, iar în ianuarie, februarie, martie, era pe scoruri foarte mari, pentru că a primit bonusul de victorie şi era pe cincizeci şi ceva la sută. Azi a ajuns la mai puţin de jumate. Adversarul nostru politic este PSD şi coaliţia majoritară PSD-ALDE. Eu nu sunt omul care să spun că PSD e gata, PSD e la pământ. PSD nu e reprezentat numai de liderii naţionali pe care îi are, PSD are o structură în administraţia locală cu aproape 1.700 de primari, are puterea în continuare, are guvernarea, controlează administraţia şi trebuie tratat cu foarte maximă seriozitate şi noi ne pregătim cu o strategie în care să ne luptăm cu PSD-ul, pentru că nu poţi să te lupţi cu alţii”, a spus Orban. El a amintit că din sondaje cel mai bine plasat candidat social-democrat este Gabriela Vrânceanu Firea. "Orice om care a avut acces la cercetări sociologice ştie că astăzi dintre liderii PSD în poziţia cea mai bună este Gabriela Vrânceanu Firea. E un lucru cunoscut. Am lucrat cu trei case de sondaje şi n-am dat publicităţii rezultate pentru că noi nu facem sondaje ca să manipulăm opinia publică. Majoritatea caselor de sondare care au dat publicităţii sondaje, cu excepţia INSCOP, au dat nişte rezultate care nu au nicio legătură cu realitatea politică de la alegerile europarlamentare”, a mai afirmat Orban. Potrivit acestuia, preşedintele Klaus Iohannis are intenţie de vot peste 40% iar Firea, încredere în jur de 35%.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că „ar fi fost mai bine” dacă Alianţa USR PLUS nu şi-ar desemna un candidat la alegerile prezidenţiale, explicând că în bătălia cu PSD se „fărâmiţează” votul.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ludovic-orban-ar-fi-fost-mai-bine-ca-usr-plus-sa-nu-isi-depuna-candidat-la-prezidentiale-1160832
digi24
externe
Biden cere Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri pentru controlul armamentului nuclear
"Astăzi, în contextul în care lumea se adună pentru a zecea Conferinţă de revizuire a Tratatului pentru Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT), Statele Unite reînnoiesc angajamentul faţă de întreaga lume de a fi un administrator responsabil al arsenalului nuclear şi de a continua eforturile spre scopul final al unei lumi fără arme nucleare. În virtutea acestui angajament, Statele Unite s-au alăturat în ianuarie altor naţiuni dotate cu arme nucleare pentru a exprima afirmativ credinţa noastră comună că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să aibă loc niciodată, iar de aceea Administraţia mea a prioritizat reducerea rolului armelor nucleare în strategia noastră de securitate naţională", afirmă preşedintele Biden într-un comunicat postat pe site-ul Casei Albe şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX. Preşedintele SUA a acuzat Rusia că, prin invazia militară în Ucraina, a afectat încrederea în ordinea internaţională. "Administraţia SUA este pregătită să negocieze rapid un nou cadru pentru controlul armamentului nuclear pentru înlocuirea Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic) când va expira, în 2026. Dar negocierile necesită un partener dornic să acţioneze de bună-credinţă. Iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa şi reprezintă un atac asupra normelor fundamentale ale ordinii internaţionale. În acest context, Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia acţiunile pentru controlul armamentului împreună cu Statele Unite. Şi China are o responsabilitate, în calitatea de stat parte la Tratatul pentru Neproliferarea Armelor Nucleare şi de membru al Procesului P5, pentru a se implica în negocieri care să reducă riscurile interpretărilor greşite şi să abordeze dinamicile militare destabilizatoare. Nu există niciun beneficiu pentru vreuna dintre naţiunile noastre sau pentru lume să se opună implicării în acţiuni în sensul controlului armamentului nuclear şi neproliferării nucleare", a subliniat preşedintele SUA. "Statele Unite sunt determinate să conducă prin puterea exemplului. Prin diplomaţie, în coordonare cu aliaţii noştri şi cu partenerii regionali, am dezvoltat o propunere care să garanteze revenirea reciprocă la implementarea totală a Planului Comun Complet de Acţiune, pentru a asigura că Iranul nu obţine o armă nucleară", a precizat preşedintele SUA. "Colaborăm strâns cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a asigura că acordul de parteneriat AUKUS între Australia, Marea Britanie şi Statele Unite îndeplineşte cele mai înalte standarde în materie de neproliferare", a insistat Joseph Biden. "În acest moment de incertitudine şi agitaţie pe scena mondială, reafirmarea angajamentului nostru comun pentru principiile fundamentale ale regimului global de neproliferare nu a fost niciodată mai crucială. Lumea poate avea încredere că Administraţia mea va continua să susţină Tratatul de Neproliferare Nucleară şi că va încerca să consolideze arhitectura de neproliferare care protejează oamenii oriunde", a concluzionat preşedintele SUA.
Preşedintele Statelor Unite a cerut luni Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri în sensul stabilirii unui cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare, liderul de la Casa Albă subliniind că vrea reducerea rolului armelor atomice în strategia de securitate naţională.
https://www.mediafax.ro/politic/biden-cere-rusiei-si-chinei-sa-se-implice-in-negocieri-pentru-controlul-armamentului-nuclear-21050767
mediafax
sanatate
Ministrul Sănătăţii, despre noi centre de arși: Vă garantez că se vor face
"Aproape săptămânal primesc telefon noaptea, mesaje de la COSU (Centrul Operativ pentru Situații de Urgență), că sunt cazuri de arsuri pe care nu au unde să le pună, pentru care nu există capacitate. Și o spun cu amărăciune și cu reproș: am avut un guvern care a venit pe arși, nu e nici un secret, guvernul Cioloș a venit pe arși și nu a făcut absolut nimic pentru arși. În timpul acestui guvern s-a închis secția de la Spitalul de arși și tot în timpul acestui guvern s-a creat acel scandal de la Spitalul Universitar. Am redeschis Spitalul de arși, chiar dacă au existat tot felul de semnale că acolo sunt bacterii în pereți, am trimis Direcția de Sănătate Publică de două ori să verifice înainte de a deschide, dar trebuie spus acest lucru: Spitalul de Arși - secția de Terapie Intensivă - a fost renovat de Primăria Sectorului 1. Secția funcționează și nu sunt probleme", a spus ministrul sănătății la un post de televiziune, citat de Agerpres. Florian Bodog a amintit că urmare a finanțării primite de la Banca Mondială a fost inițiată construcția unor centre noi de arși. "Două centre vor fi în București, deocamdată facem studiile de fezabilitate, unul la Bagdasar, unul la Grigore Alexandrescu. Un centru va fi la Timișoara, unul la Târgu Mureș și unul la Iași. Deci, acoperim țara oarecum simetric. Știu cu subiect și predicat despre ce este vorba, specialitatea mea fiind chirurgie plastică, vă garantez că aceste centre se vor face", a afirmat ministrul.
Ministrul sănătății, Florian Bodog, a declarat luni seară că noi centre de arși vor fi la București, Iași, Timișoara și Târgu Mureș, el susținând că aproape săptămânal este apelat telefonic noaptea primind mesaje de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență potrivit cărora nu există capacitatea necesară pentru a fi acoperite toate cazurile.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ministrul-sanatatii-despre-noi-centre-de-arsi-va-garantez-ca-se-vor-face-784685
digi24
guvern
PSD se opune desfiinţării Secţiei speciale. Social-demcrații vor depune și o moţiune simplă împotriva lui Claudiu Năsui
Marcel Ciolacu a transmis că PSD va vota împotriva desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ). Totodată, liderul social-democraților a mai precizat că dacă proiectul privind desfiinţarea SIIJ va trece de Parlament, atunci PSD va face demersuri să atace la CCR actul normativ. "Această Secţie specială nu trebuie desfiinţată. Cu alte cuvinte, vom vota împotriva desfiinţării Secţiei speciale. Mai mult, vom face toate demersurile necesare de a ataca la Curtea Constituţională în cazul în care proiectul de lege de desfiinţare a Secţiei va trece prin Parlament. Sunt foarte multe recomandări şi decizii ale CCR care ar trebui transpuse în lege. Cred că e un pic superficial acest mod de a respinge în totalitate propunerile de modificare la cele două coduri, ele nu sunt în aplicare în acest moment. Cred că ne vom abţine de la vot”, a declarat Marcel Ciolacu, luni, la finalul BPN al PSD. PSD depune moţiune simplă împotriva lui Claudiu NăsuiSocial-democraţii vor depune, în această săptămână, la Senat, o moţiune simplă împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui, pe care îl acuză că a blocat măsura 3 şi că a avizat iniţierea vânzării companiilor profitabile.
PSD va vota împotriva desfiinţării Secţiei speciale. .Ciolacu: „Vom ataca la CCR, dacă proiectul trece de Parlament”.Social-democraţii vor depune, în această săptămână, la Senat, o moţiune simplă împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui.
https://alephnews.ro/guvern/psd-opune-desfiintarii-sectiei-speciale-social-demcratii-depune-motiune-simpla-impotriva-nasui/
alephnews
sanatate
Peste 90.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. Peste 21.000 sunt la prima doză
90.842 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În ultimele 24 de ore, 9.255 de români au primit vaccinul Johnson&Johnson, 11.746 prima doză de Pfizer BioNTech, 44.523 a doua doză de Pfizer BioNTech și 22.180 a treia doză, 257 prima doză de Moderna, 472 doza a doua și 2.330 a treia doză. În total, România are 7.488.284 de persoane vaccinate, din care 6.897.931 cu schema completă și 1.198.153 inclusiv cu a treia doză. Din 27 decembrie 2020, au fost folosite 13.875.819 doze de vaccin: 10.454.580 Pfizer BioNTech, 859.531 Moderna, 859.531 AstraZeneca şi 1.709.677 Johnson&Johnson. În ultimele 24 de ore au fost 17 reacţii adverse la vaccinare. În ceea ce priveşte numărul total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 19.044 de reacţii comune şi minore.207 reacții adverse sunt în curs de investigare.
Peste 90.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Peste 21.000 sunt la prima doză.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/peste-90-000-de-romani-s-au-vaccinat-in-ultimele-24-de-ore-peste-21-000-sunt-la-prima-doza-1736915
digi24
externe
Polonia, pregătită să asigure protecţia spaţiului aerian al Slovaciei după ce țara va renunţa la avioanele MiG-29
"Am discutat de câteva ori şi sunt foarte încântat că ministrul polonez a confirmat astăzi că, de îndată ce vor fi luate măsurile legislative, Polonia este pregătită să asigure securitatea spaţiului nostru aerian până când vor sosi avioanele F-16 pe care le-am achiziţionat din SUA", a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, citat de TASR, într-o conferinţă de presă cu omologul său polonez, Mariusz Blaszczak. Nad a menţionat problemele serioase pe care Slovacia le are în ce priveşte operarea avioanelor MiG-29 din punct de vedere tehnic, al politicii internaţionale şi securităţii, precum şi în ce priveşte piloţii disponibili, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Ministrul a mai spus că este pregătit să discute despre potenţiala furnizare a avioanelor MiG-29 Ucrainei odată ce spaţiul aerian slovac va fi protejat. La rândul său, Mariusz Blaszczak a explicat că Polonia şi-ar putea folosi experienţa de patrulare a spaţiului aerian al statelor baltice. "Aceste misiuni vor fi îndeplinite de pe teritoriul Poloniei. Ca regulă, vom extinde întinderea operaţiunii grupului de misiuni polonez care foloseşte avioane F-16", a spus el. Cei doi miniştri nu au precizat când ar urma să înceapă misiunea poloneză în spaţiul aerian slovac. Slovacia aşteaptă prima livrare de avioane F-16 americane în 2024, dintr-un total de 18 convenit în 2018
Polonia este pregătită să asigure protecţia spaţiului aerian al Slovaciei după ce avioanele slovace MiG-29 vor fi indisponibilizate, au afirmat vineri miniştrii apărării ai celor două state NATO, deschizând calea pentru o posibilă livrare către Ucraina a acestor aparate de producţie sovietică, transmite Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/polonia-pregatita-sa-asigure-protectia-spatiului-aerian-al-slovaciei-dupa-ce-tara-va-renunta-la-avioanele-mig-29-1922451
digi24
guvern
Nereguli la vot. Cum sunt păcăliți oamenii să nu voteze la două secții din București
ACTUALIZARE 12:04 - Alianţa 2020 USR PLUS a sesizat că ştampila de control a fost aplicată greşit pe buletinele de vot pentru referendum în mai multe judeţe, dar şi în unele secţii de votare din Bucureşti, şi cere Biroului Electoral Central dispună măsuri pentru corectarea acestor situaţii şi pentru considerarea ca valide a voturilor deja exprimate. "Alertă! În secţiile de votare din mai multe judeţe din ţară şi din municipiul Bucureşti buletinelor de vot pentru referendum li s-a aplicat ştampila de control pe prima pagină, faţă de prevederile legale, care dispun să fie pe ultima pagină. Semnalăm că acest lucru poate duce la invalidarea unui număr semnificativ de buletine pentru referendum. Considerăm că eroarea aparţine birourilor electorale judeţene, sau de sector, ori preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot. Delegaţii Alianţei 2020 USR PLUS au sesizat deja birourile secţiilor de vot şi birourile electorale judeţene, respectiv, BEC. Cerem cu fermitate Biroului Electoral Central să dispună măsuri pentru corectarea acestor situaţii şi pentru considerarea ca valide a voturilor deja exprimate”, a transmis, duminică, Alianţa 2020 USR PLUS. Potrivit acestora, în lipsa unei decizii a BEC pentru corectarea situaţiilor semnalate şi a dispunerii unei interpretări unitare este probabilă anularea unui număr semnificativ de buletine de vot, care poate duce la invalidarea referendumului. O telespectatoare Digi24 ne semnalează că la școala 110 din sectorul 4 al Capitalei este închisă intrarea din față, iar oamenii renunță să voteze, crezând că acolo nu se mai țin alegerile. "La școala 110 din sector 4, nu știu din păcate secție de votare ce număr are, se pare că se încearcă boicotarea. Școala are două intrări, au închis intrarea obișnuită, oamenii vin și zic că secția e închisă sau că nu se votează, nu există nici un afiș, nimic. Intrarea se face prin spate, puțini știu de această intrare”, ne-a transmis Mihaela. De asemenea, o altă telespectatoare, Raluca, ne spune că persistă problemele la secția de votare 117 de la Liceul Ion Neculce din București:"Și la această oră (11:00, n. red.) votanții află că au de așteptat deoarece membrii SV 117 sunt ocupați cu pregătirea urnei mobile. Foarte multe persoane renunță.”Citește șiNereguli la vot. Un președinte de secție a ștampilat prima pagină a buletinelor de la referendum, anulând votulAlegeri europarlamentare 2019. Incidente la vot. Un președinte de la o secție de votare, acuzat că a făcut campanie electoralăDigi24.ro vă ține la curent cu toate informațiile despre alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție aici.
Sunt probleme și nereguli la vot, la alegerile europarlamentare și la referendum.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/nereguli-la-vot-cum-sunt-pacaliti-oamenii-sa-nu-voteze-la-doua-sectii-din-bucuresti-1137738
digi24
economic
Barbie, mai dorită în pandemie. Veniturile companiei au ajuns la 1,6 miliarde de dolari
Cei care au vrut să-și țină copilul cât mai departe de device-uri pe timp de pandemie, au găsit alternative: i-au cumpărat jucării. Asta a făcut ca încasările Mattel să crească. Vânzările păpușilor Barbie au explodat, în a doua parte a pandemiei.Și uite așa veniturile companiei au crescut până la 1,6 miliarde de dolari. Asta după ce începutul pandemiei a dat peste cap al treilea cel mai mare producător de jucării din lume – când magazinele de jucării s-au închis și vânzările păpușilor au stagnat, scrie Wall Street Journal. În ultimii ani, Mattel a încercat să reinventeze păpușile. Așa că a introdus noi dimensiuni, tonuri diferite ale pielii și culori ale părului. View this post on Instagram We’re all stronger together. #BarbieA post shared by Barbie (@barbie) on Oct 19, 2020 at 8:30am PDT View this post on Instagram Near or far, friendship never fails. 💕 Tag a BFF you’re thankful for today! #Barbie
Mattel a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani, de 29% .Veniturile companiei Mattel au ajuns la 1,6 miliarde de dolari. Barbie a împlinit 61 de ani. pe 9 martie.
https://alephnews.ro/economie/barbie-mai-dorita-in-pandemie-veniturile-companiei-au-ajuns-la-16-miliarde-de-dolari/
alephnews
social
Mai puține autobuze, troleibuze și tramvaie în București, începând de mâine. Firea: Nu sunt motive de îngrijorare
"Am luat și noi un set de măsuri care derivă, unele dintre ele, din textul decretului pentru situații de urgență și altele în urma decizilor luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Trebuie să redimensionăm parcul auto. Astăzi, în jurul prânzului, anunțăm dispoziția și oficial. Trebuie să îi protejăm în primul rând pe călători, dar sunt din ce în ce mai puțini în aceste zile, pentru că au înțeles mesajul autorităților de a nu face acele drumuri care nu sunt obligatorii, și trebuie să îi protejăm și pe conducătorii auto, pentru a nu intra la un moment dat în siuația în care să nu aibă cine să mai conducă autobuzele, tramvaiele sau troleibuzele”, a anunțat edilul. "Începând de mâine dimineață se va reduce parcul auto al STB, dar nu este un motiv de îngrijorare, pentru că în ultimele zile s-a redus simțitor numărul călătorilor. Realizăm dezinfecții în fiecare zi, chiar de câteva ori pe zi, protejăm călătorii și conducătorii auto”, a mai spus Firea. Primarul a mai anunțat că firmele și persoanele care au solicitat certificate de urbanism sau autorizații de construire sau diverse aprobări de la comisiile din primărie vor beneficia de prelungirea acestora.
Numărul autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor STB care circulă în București va fi redus cu 25%. Măsura intră în vigoare de mâine dimineață, a anunțat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Edilul spune că nu sunt motive de îngrijorare, în condițiile în care s-a redus și numărul călătorilor.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/mai-putine-autobuze-troleibuze-si-tramvaie-in-bucuresti-incepand-de-maine-firea-nu-sunt-motive-de-ingrijorare-1277296
digi24
cultura
Ioan-Aurel Pop, despre patriotism și globalizare, la Marius Tucă Show
Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române: "Patriile şi naţiunile n-au fost fondate prin decrete ale unor parlamente, prin hotărâri luate de sus, s-au născut organic de-a lungul timpului, prin acumulări. Eu nu sunt adeptul generaţiilor spontane şi ca să faci o naţiune e nevoie şi de munca intelectualilor, dar ea nu se naşte de sus. Cei de sus, elitele pot da o direcţie, pot să orienteze, dar cursul trebuie să fie unul organic. Adepţii globalizării forţate şi-au imaginat că pot şterge orice identitate, orice sentiment local ca să construiască, probabil, o lume ideală, or fi gândit unii dintre ei. Ideea că America e a americanilor şi că trebuie să fie grate din nou e o idee pe care a rostit-o preşedintele Monroe la începutul sec XIX, când se formau şi se afirmau naţiunile. Secolul XIX e secolul naţiunilor. Cumva roata istoriei se întoarce, ideea că America trebuie să fie din nou mare bazându-se pe valori americane e o ideea care nu prea dă apă la moară globalizatorilor”
Globalizarea e un subiect despre care se vorbeşte de foarte mulţi ani deja. La Marius Tucă Show, profesorul, istoricul, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a vorbit despre plusurile şi minusurile globalizării şi despre cum au luat naștere naţiunile organic. Ioan-Aurel Pop: „Ca să faci o naţiune e nevoie şi de munca intelectualilor, dar ea nu se naşte de sus. Elitele pot da o direcţie, pot să orienteze, dar cursul trebuie să fie unul organic”.
https://alephnews.ro/cultura/ioan-aurel-pop-despre-patriotism-si-globalizare-la-marius-tuca-show/
alephnews
guvern
Cazanciuc, către Vela şi Predoiu: Nu vă e teamă că patrioţii din umbră vor dezvălui adevăratele mize ale scandalurilor cu interlopii?
"Doreşte ministrul Justiţiei să-i ia locul ministrului de Interne? Observ de ceva vreme că ar exista o intenţie... O posibilă explicaţie ar fi legată de 'succesurile' ministrului Predoiu în eliminarea 'fricilor' care încă ţin România în afara spaţiului Schengen. O alta ar fi dorinţa să meargă personal la fruntariile ţării să ridice cu mâna lui bariera MCV, mândru că românii sunt astăzi trataţi de la egal la egal în Europa. Acest lucru nu ar fi fost posibil, în lumea sa imaginară, fără eradicarea corupţiei din ultimul an de guvernare penelistă şi triumful statului sau de drept. Băieţi, nu daţi foc ţării folosind clanurile interlope şi semănând panica în rândul populaţiei pentru a justifica tot felul de iniţiative normative, ci, dacă aveţi un dram de patriotism, fiţi oneşti şi veniţi în Parlament cu o analiză naţională de riscuri şi ameninţări, cu politici publice pornind de la zonele vulnerabile ale societăţii, cu legi care îi protejează cu adevărat pe români!", a scris vineri Cazanciuc pe Facebook. Cazanciuc le atrage atenţia celor doi miniştri că "ţinutul la sertar al unor date relevante despre fenomenul crimei organizate doar pentru a arăta unii altora muşchii la un moment dat şi nu pentru a pune la punct un mecanism integrat de protejare a populaţiei", nu are cum "să îi ţină de partea poporului!". "Ce modificări ale legilor justiţiei din ultimii 2-3 ani v-au împiedicat să propuneţi măsuri care să combată proliferarea clanurilor interlope? V-a împiedicat cumva avizul CSM la numirea procurorilor şefi? Ce s-a întâmplat cu cei 290 de ofiţeri adăugaţi schemei DIICOT printr-o lege promovata de PSD? Au fost trimişi să penetreze clanurile interlope? Au fost trimişi la specializare în SUA, Israel, Marea Britanie, Olanda pentru a învăţa să investigheze mai bine cine şi cum finanţează clanurile interlope, traficul de persoane, traficul de droguri? Este cumva funcţional sediul DIICOT alocat în guvernarea PSD? Nu vă e teamă de patrioţii din umbră care, la un moment dat, se vor sătura să muncească în gol şi vor spune public adevăratele mize ale prea deselor scandaluri cu interlopii, din ultima perioadă?", a adăugat Cazanciuc.
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, le recomandă miniştrilor Justiţiei şi de Interne, Cătălin Predoiu şi Marcel Vela, să vină în Parlament cu o analiză despre riscuri şi ameninţări, cu politici publice pornind "de la zonele vulnerabile ale societăţii", cu legi care îi protejează pe români, potrivit Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cazanciuc-catre-vela-si-predoiu-nu-va-e-teama-ca-patriotii-din-umbra-vor-dezvalui-adevaratele-mize-ale-scandalurilor-cu-interlopii-1349946
digi24
social
Ce caută românii pe net în izolare: De la rețete de pâine, până la „ femei singure care caută bărbați” și profeții ale lui Arsenie Boca
O agenție de marketing digital a contorizat curiozitățile românilor în timp de pandemie și izolare. S-au uitat la căutările făcute pe Google și au remarcat că cea mai mare dilemă din această perioadă a fost, de ce nu se găsește drojdie. Căutarea a crescut de 1.000 de ori. Drojdia fiind de negăsit, s-au căutat rețete pentru pâine fără acest ingredient. Dar a apărut întrebarea - ce este maiaua și cum poate ea fi obținută acasă. Trecem la preocupările legate de produse sanitare. Dezinfectantul de mâini a fost de peste 400 de ori mai căutat, iar alcoolul sanitar de aproape 200 de ori. Alte căutări au fost legate de religie. Bisericile fiind închise, românii au vrut să găsească slujbe online, dar și profeții ale lui Arsenie Boca, în contextul pandemiei. O altă întrebare care i-a frământat pe oameni a fost - de ce bat clopotele la ora 12:00. Răspunsul era simplu - bisericile aminteau oamenilor să înalțe rugăciuni pentru bolnavi. Trecem de la spiritualitate, la căutări neașteptate. Chiar și în izolare, mulți au vrut să găsească femei singure care caută bărbați. Alții au căutat idei pentru poze care pot fi făcute în casă, iar cei cu spirit artistic au căutat trandafiri din săpun sau poze curcubeu. Nu în ultimul rând au fost căutate soluții la problemele generate de statul în izolare - cum să ne tundem singuri, sau ce exerciții fizice putem face în casă, sau cum să ne amenajăm biroul în propria locuință. Toate aceste căutări pot fi utile pentru antreprenorii care încearcă să descifreze acum comportamentul consumatorilor în timp de pandemie.
Distanțarea socială, izolarea și statul în casă au trezit preocupări nebănuite internauților. Topul căutărilor pe internet cuprinde dileme legate de lipsa drojdiei din magazine și căutarea de soluții alternative. Alții au vrut să știe cum să se tundă singuri sau cum să își amenajeze un birou acasă.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ce-cauta-romanii-pe-net-in-izolare-de-la-retete-de-paine-pana-la-femei-singure-care-cauta-barbati-si-profetii-ale-lui-arsenie-boca-1300464
digi24
guvern
Mai mulţi bani pentru minorităţile naţionale. Cine a luat mai mult chiar şi decât PSD
Pe primul loc se află UDMR, care a încasat peste 53 de milioane de lei. În 2017, chiar mai mult decât PSD. Pe locul doi se află Asociaţia "Partida Romilor", în conturile căreia au intrat aproape 35 de milioane de lei în 2017 şi 2018.În Parlament sunt reprezentate 17 minorităţi plus UDMR, iar banii vin de la Secretariatul General al Guvernului. Minorităţile naţionale au avut la dispoziţie în 2017 mai mulţi bani decât partidele parlamentare. Au încasat peste 110 milioane de lei, în timp ce în conturile marilor partide au ajuns 32 de milioane de lei. Suma alocată pentru minorităţi a crescut la peste 125 de milioane de lei în primele 11 luni ale lui 2018.UDMR a primit în 2017 suma de 24,9 milioane de lei şi peste 28.3 milioane în 2018. Comparativ, cel mai mare partid parlamentar, PSD, a luat în 2017 o subvenţie de 16.5 milioane de lei Marian Muhuleţ, vicepreşedinte AEP: "UDMR are dreptul să primească subvenţie de la bugetul de stat, dar nu a făcut-o niciodată deoarece optează să-şi primească fondurile necesare funcţionării prin Consiliul Minorităţilor Naţionale. Acolo subvenţia este mai mare”. Venituri importante a obţinut şi Asociaţia Partida Romilor, peste 35 de milioane de lei în ultimii doi ani. Potrivit INS, în România sunt peste 500.000 de cetăţeni de etnie romă. Deputatul Vasile Daniel spune însă că reprezintă o comunitate de peste 1,5 milioane de persoane. La ultimele alegeri a obţinut 13.000 de voturi. Daniel Vasile, deputat minorităţi Partida Romilor: "Banii sunt o picătură într-un ocean. Această sumă alocată organizaţiei cu scopul de promovare a tradiţiei, culturii şi în vederea incluziunii minorităţii romilor este total nesemnificativă, în raport cu problemele pe care le au romii”.Deputatul Daniel Vasile spune că toţi banii sunt cheltuiţi legal: "NASA, FBI-ul, CIA-ul mai au să controleze organizaţia "Partida Romilor". Am avut control de la ANAF, am avut control de la Curtea de Conturi, am avut control de la Secretariatul General al Guvernului şi este normal să fie aşa pentru că este banul public, am avut control de la Oficiul pentru Spălarea Banilor”.Forumul Democrat al Germanilor, Uniunea Ucrainienilor, Comunitatea Ruşilor Lipoveni, Uniunea Armenilor, Uniunea Sârbilor, Uniunea Democrat Turcă şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti se află şi ele în topul celor care au primi bani de la Guvern în primele 11 luni ale lui 2018.Bani pentru minorităţi 2018Forumul Democrat al Germanilor - 9,5 milioane de leiUniunea Ucrainenilor - 8,5 milioane de leiComunitatea Ruşilor Lipoveni - 6,6 milioane de leiUniunea Armenilor - 5,2 milioane de leiUniunea Sârbilor - 4,77 milioane de leiUniunea Democrat Turcă - 4,71 milioane de leiFederaţia Comunităţilor Evreieşti - 4 milioane de leisursa: Guvern Unii spun că banii nu îi influenţează, alţii admit că există o anumită legătură cu Puterea. Osman Fedbi, președinte UDTR: "De fiecare dată votaţi alături de majoritatea parlamentară? Da, sincer, e uşor de explicat. Ţinând cont de unde vine finanţarea, da. Bine, probabil, sunt şi cazuri când se votează şi împotrivă, dar în general în hotărârile majore, din câte aţi văzut, minorităţile merg de partea puterii”.
Peste 225 de milioane de lei au primit minorităţile naţionale în ultimii doi ani din partea statului român.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/mai-multi-bani-pentru-minoritatile-nationale-cine-a-luat-mai-mult-chiar-si-decat-psd-1062440
digi24
social
13 agenții de turism, sancționate. Cea mai mare amendă, peste 5 milioane de lei
"Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada iunie 2013-septembrie 2016, 13 agenţii de turism şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor/pachetelor turistice comercializate”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței. Potrivit autorităţii, agenţiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, preţul de vânzare către clienţi pentru produsele turistice şi/sau pachetele de servicii turistice comercializate. "De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoţionale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărţit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creşterii preţului de vânzare”, se arată în comunicat. Amenzile au fost aplicate astfel: Aerotravel (amendă de 400.754,46 lei), Air Fla (amendă 9.618,91 lei), Corali Holidays (amendă 6.644,12 lei), Eximtur (amendă 685.116,14 lei), Fibula Air Travel (amendă 88.310,64 lei), Happy Tour (amendă 519.597,56 lei), Nova Travel (amendă 124.616 lei), Paralela 45 Turism (amendă 1.723.737 lei), Prestige Tours International (amendă 2.139.282,82 lei), Prompt Service Travel Company (amendă 186.084,73 lei), Rezeda World Travel (amendă 28.780,08 lei), Tez Tour (amendă 55.930 lei), Touring Europabus Romania (amendă 5.397.762,87 lei).Christian’ 76 Tour a aplicat la programul de clemenţă, oferind dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă, potrivit autorităţii. Totodată, companiile Aerotravel, Eximtur, Fibula Air Travel, Nova Travel, Paralela 45 Turism, Prompt Service Travel Company, Rezeda World Travel, Tez Tour, Touring Europabus Romania au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de bază al amenzii. "Investigaţia va continua analiza privind posibilul comportament anticoncurenţial al Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române Tarom S. A., respectiv facilitarea săvârşirii faptei anticoncurenţiale”, se arată în comunicat. În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a sancţionat ANAT cu 53.304,02 lei deoarece, în perioada septembrie 2012 – aprilie 2016, ar fi interzis membrilor săi care operau ca revânzători pentru produse turistice şi/sau pachete de servicii turistice, să acorde clienţilor reduceri sub forma cedărilor unei părţi din comisioanele ce le reveneau de la companiile (tur-operatorii) care ofereau acele produse/pachete turistice. "ANAT şi-a recunoscut fapta anticoncurenţială şi a beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Totodată, Consiliul Concurenţei a impus ANAT obligaţia de a organiza şi derula acţiuni de instruire pentru agenţiile membre şi angajaţii acestora, pentru a cunoaşte reglementările din domeniul concurenţei şi, astfel, să poată identifica posibile practici anticoncurenţiale”, se arată în comunicat. Aceasta este prima investigaţie declanşată de Consiliul Concurenţei în urma unor informaţii primite printr-o sesizare anonimă înregistrată pe platforma avertizorilor de concurenţă.
Consiliul Concurenţei a anunţat, luni, că a amendat 13 agenţii de turim şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi totale de 11,42 milioane de lei (2,44 milioane euro) pentru coordonarea comportamentului pe piaţă. Investigaţia va continua analiza privind posibilul comportament anticoncurenţial al Tarom, potrivit autorităţii.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/13-agentii-de-turism-sanctionate-cea-mai-mare-amenda-peste-5-milioane-de-lei-1064375
digi24
economic
Reacția Hidroelectrica privind gunoaiele de pe lacul Bicaz
Producătorul care, în mod paradoxal, a fost sancționat în primăvară de către Garda de Mediu Neamț pentru deșeurile aruncate de alții, a lansat miercuri un apel public. Redăm comunicatul de presă:"După viitura produsă în 30 iunie – 01 Iulie, apele mari ale râului Bistriţa continuă să aducă importante cantităţi de deşeuri – în special plastic şi resturi vegetale, care se acumulează în zona Barajului Izvorul Muntelui său rămân în suspensie pe lac. Hidroelectrica estimează că sunt de colectat cca. 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice şi 10 tone de alte deşeuri. Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafaţa lacului) şi se intreapta în mod natural către frontul de retenţie al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru).Hidroelectrica face, încă de la începutul acestui an, eforturi susţinute şi constante pentru ecologizarea luciului de apă şi a cuvetei lacului Izvorul Muntelui. În plus faţă de deşeurile acumulate pe lac după ultima viitură, societatea a mai colectat, pe propria cheltuiala, începând cu primăvara acestui an 37 tone lemn, 15 tone PET-uri şi 3 tone alte deşeuri. Poluarea din ultima perioadă este una dintre cele mai grave, efortul financiar estimat de Hidroelectrica pentru ecologizare se ridică la suma de 861.000 lei fără TVA.”Încă de la începutul anului am atras atenţia tuturor autorităţilor competente asupra poluării grave din zona râului Bistriţa. Toate semnalele noastre de alarmă au rămas însă fără ecou. Nimic nu s-a schimbat. Ceea ce face Hidroelectrica acum prin acţiunile de ecologizare a lacului este să îndepărteze efectele poluării. Cauza de fond rămâne în continuare nerezolvată: turiştii şi riveranii continuă să lase gunoaie în locuri nepermise, în vreme ce autorităţile asistă. Nimeni nu ia măsurile ferme şi normale care s-ar impune: nu se aplică amenzi celor cu adevărat vinovaţi de poluare, nu se amenajează locuri de picnic sau de petrecere a timpului liber, nu sunt colectate deşeurile. Sunt lucruri simple. Hidroelectrica continuă să achite sume uriaşe pentru poluarea de care nu este responsabilă şi, mai mult, este ţinta presiunilor autorităţilor de mediu şi locale. Ce se întâmplă cu respectarea principiului conform căruia poluatorul plăteşte? După ultimele evenimente luăm serios în calcul recuperarea prejudiciilor cauzate de poluare, în instanţă, de la autorităţi. Alături de sumele cheltuite pentru ecologizare, avem şi pierderile de randament ale utilajelor, care se traduc, la rândul lor în pierderi financiare.” – a declarat Bogdan Badea, Preşedintele Directoratului Hidroelectrica. Reamintim că în data de 21.06.2018, Hidroelectrica a obţinut în instanţă, anularea măsurilor impuse de Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Neamţ, prin Nota de constatare nr. 245/29.04.2016, respectiv:- îndepărtarea tuturor deşeurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016;-igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri şi Pângăraţi. Hidroelectrica a recurs la soluţionarea pe cale juridică a divergenţelor cu Instituţia Prefectului Jud. Neamţ şi Garda Naţională de Mediu, după ce a primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ notificarea prealabilă emiterii deciziei de suspendare a activităţii la punctul de lucru Baraj Izvorul Muntelui. În prezent riscul de oprire a activităţii a fost suspendat”.
Producătorul de energie spune că autoritățile asistă fără să intervină cum riveranii și turiștii aruncă în apă sau pe maluri cantități uriașe de deșeuri. Hidroelectrica ar putea da in judecată autoritățile căci, spune aceasta, înregistrează pagube importante din cauza gunoaielor.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/reactia-hidroelectrica-privind-gunoaiele-de-pe-lacul-bicaz-961932
digi24
social
O femeie a intrat într-o sală de jocuri din București și a plecat cu 3.000 de lei, după ce a bătut-o pe casieră și i-a furat banii
"Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au prins în flagrant o femeie în vârstă de 26 de ani, la scurt timp după comiterea unei infracţiuni de tâlhărie, asupra angajatei unei săli de joc cu punct de lucru într-un complex comercial, de pe raza sectorului 4”, se arată într-un comunicat al Poliției Române. Casiera de la respectiva sală de jocuri a alertat poliția, după ce s-a trezit cu o femeie care "prin violență, a deposedat-o de încasările zilnice, estimate la suma de 3.000 de lei”, au mai precizat polițiștii. Când polițiștii au ajuns la fața locului au găsit-o pe suspectă în zonă, au imobilizat-o și au dus-o la audieri. "În urma efectuării controlului corporal, asupra bănuitei a fost găsită suma de bani reclamată ca fiind sustrasă”, iar "prejudiciul creat prin săvârșirea faptei a fost recuperat și predat persoanei vătămate”, se mai arată în comunicatul Poliției. Tânăra de 26 de ani acuzată de tâlhărie a fost pusă sub control judiciar.
Polițiștii bucureșteni au reținut o femeie de 26 de ani, la puțin timp după ce aceasta a tâlhărit o casieră de la o sală de jocuri din sectorul 4 al Capitalei, căreia i-a furat suma de 3.000 de lei.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/o-femeie-a-intrat-intr-o-sala-de-jocuri-din-bucuresti-si-a-plecat-cu-3-000-de-lei-dupa-ce-a-batut-o-pe-casiera-si-i-a-furat-banii-1369844
digi24
guvern
Cu ce listă de miniștri a plecat Ludovic Orban de la Cotroceni. Cine a ieșit din cărți și cine a prins un loc în Guvern
În ultimele zile, după discuțiile cu partidele parlamentare din Opoziție, lista cu miniștri a suferit mai multe modificări. În unele situații, din interiorul PNL s-au făcut presiuni pentru a schimba anumite persoane care urmau să fie propuse în fruntea unor ministere, în alte situații chiar cei din USR i-au cerut lui Ludovic Orban să schimbe o anumită persoană care ar fi avut probleme de integritateÎnsă, ultimul cuvânt în definitivarea listei cu miniștrii din viitorul Cabinet Orban, îl are președintele Klaus Iohannis. De asemenea, președintele se asigură că două portofolii extrem de importante, Apărarea și Externele vor fi conduse de specialiști. La Apărare, Iohannis mizează pe șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, iar la Externe pe consilierul său, Bogdan Aurescu. La Ministerul Sănătății a fost scos din cărți Horațiu Suciu, după ce au existat nemulțumiri din partea celor de la USR, iar noua propunere este Victor Costache. De asemenea, la Ministerul de Interne va fi propus Marcel Vela, după ce zilele trecute părea să aibă mai multe șanse Laurențiu Leoreanu. Și la Ministerul Tineretului și la Ministerul Mediului au apărut nume noi. Vicepremier - Raluca TurcanMinisterul Dezvoltării - Ionuț ȘtefanMinisterul Apărării - Nicolae CiucăMinisterul Finanțelor - Florin CîțuMinisterul Economiei - Virgil PopescuMinisterul Fondurilor Europene - Sorin MaximMinisterul Justiției - Cătălin PredoiuMinisterul Afacerilor Interne - Marcel VelaMinisterul Afacerilor Externe - Bogdan AurescuMinisterul Educației - Monica AnisieMinisterul Sănătății - Victor CostacheMinisterul Muncii - Violeta AlexandruMinisterul Culturii - Bogdan GheorghiuMinisterul Mediului - Costel AlexeMinisterul Agriculturii - Adrian OrosMinisterul Infrastructurii - Lucian BodeMinisterul Tineretului și Sportului - Cristinel RomanescuSecretar General al Guvernului - Cristian BăcanuȘeful Cancelariei - Ionel DancăCitește și Calcule pentru învestirea noului guvern
Președintele Klaus Iohannis și premierul desemnat, Ludovic Orban, discută la ora transmiterii acestei știri ultima variantă a listei cu miniștri și a programului de guvernare care vor fi depuse, joi, la Parlament. În jurul orei 13, Orban este așteptat să prezinte, oficial, numele viitorilor miniștri și măsurile pe care Guvernul PNL vrea să le ia, dacă va fi învestit de Parlament.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ultima-discutie-intre-ludovic-orban-si-klaus-iohannis-pe-lista-cu-minstri-cine-a-iesit-din-carti-si-cine-a-prins-un-loc-in-guvern-1205830
digi24
guvern
Boris Johnson a promis un nou ajutor militar și economic pentru Ucraina
Premierul britanic Boris Johnson a promis sâmbătă un nou ajutor militar și economic pentru Ucraina, în timpul unei vizite inopinate la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Prim-ministrul a stabilit o nouă asistență militară de 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete anti-navă, pentru a sprijini Ucraina în această fază crucială, în timp ce asaltul ilegal al Rusiei continuă”, potrivit unui comunicat emis sâmbătă de către guvernul britanic. Noul pachet de sprijin a venit la o zi după ce Marea Britanie a promis un pachet de ajutor defensiv în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari). "Aceasta se adaugă la echipamentele militare de înaltă calitate în valoare de 100 de milioane de lire sterline anunțate ieri, inclusiv mai multe rachete antiaeriene Starstreak, alte 800 de rachete antitanc și muniții de înaltă tehnologie pentru lovituri de precizie”, a transmis guvernul Marii Britanii. Boris Johnson a confirmat, de asemenea, un sprijin economic suplimentar pentru Ucraina. Acesta a garantat o sumă suplimentară de 500 de milioane de dolari [385 de milioane de lire sterline] în cadrul împrumuturilor acordate Ucrainei de Banca Mondială. "Această sumă se adaugă la cele 394 de milioane de lire sterline pe care Regatul Unit le-a oferit sub formă de granturi și va contribui la asigurarea în continuare a serviciilor umanitare vitale pentru ucraineni”, se precizează în același comunicat. Vizita lui Johnson, care nu a fost anunțată în prealabil, a fost făcută publică pentru prima dată pe Twitter de către Ambasada Ucrainei în Marea Britanie. Contul a publicat o fotografie a celor doi lideri stând la un birou, unde, drept descriere apărea cuvântul "Surpriză”. Johnson a scris ulterior pe Twitter că întâlnirea a fost o dovadă a "sprijinului de neclintit al Regatului Unit pentru poporul ucrainean” în "lupta țării împotriva campaniei barbare a Rusiei”. De asemenea, a urmat un apel al ucrainenilor către națiunile occidentale de a trimite mai multe arme, în timp ce se pregătesc pentru așteptata ofensivă rusă în estul țării, după ce Moscova și-a retras forțele din jurul Kievului. Într-o declarație ulterioară întâlnirii cu Zelenski, Johnson a declarat că Ucraina "a sfidat sorții și a respins forțele rusești de la porțile Kievului, realizând cea mai mare faptă de arme din secolul XXI”. "Datorită conducerii hotărâte a președintelui Zelenski și a eroismului și curajului invincibil al poporului ucrainean, scopurile monstruoase ale [președintelui rus Vladimir] Putin sunt zădărnicite”, a spus el după ce s-a întâlnit cu Zelenski, potrivit unui comunicat al Downing Street. Johnson a declarat că Marea Britanie este "de neclintit” alături de poporul ucrainean în lupta în curs. "Ne intensificăm propriul sprijin militar și economic și convocăm o alianță globală pentru a pune capăt acestei tragedii și pentru a ne asigura că Ucraina supraviețuiește și prosperă ca națiune liberă și suverană”, a spus el. Anterior, Zelenski a cerut comunității internaționale să ceară socoteală forțelor ruse, care au efectuat un atac cu rachete asupra unei gări aglomerate, ucigând cel puțin 52 de persoane. "Toate eforturile mondiale vor fi îndreptate pentru a stabili în fiecare minut cine a făcut ce, cine a dat ce ordine, de unde a venit racheta, cine a transportat-o, cine a dat comanda și cum a fost convenită această lovitură”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. Vizita lui Johnson are loc la o zi după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borell, au fost în capitala ucraineană și au vizitat orașul Bucea, unde se pare că civilii au fost violați și uciși de trupele rusești de ocupație.
Premierul britanic Boris Johnson a promis sâmbătă un nou ajutor militar și economic pentru Ucraina, în timpul unei vizite inopinate la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Pachetul include 120 de vehicule blindate, noi sisteme de rachete anti-navă și un împrumut suplimentar de 500 de milioane de dolari (385 de milioane de lire sterline) de la Banca Mondială. Anterior, Zelenski a cerut comunității internaționale să ceară socoteală forțelor ruse, care au efectuat un atac cu rachete asupra unei gări aglomerate, ucigând cel puțin 52 de persoane.
https://alephnews.ro/guvern/boris-johnson-a-promis-un-nou-ajutor-militar-si-economic-pentru-ucraina/
alephnews
educatie
Nici școala nu mai e ce-a fost. Învățătoare: „Folosirea exclusivă a metodelor tradiționale ale educației formale nu mai este indicată”
Elevii au nevoie de jocuri pentru a fi atenți la ore. Metodele clasice nu prea mai funcționează. Și Nicola este de acord cu acest lucru. Este elevă în clasa a III. Îi place că învățătoarea predă diferit. Spune că nu se plictiseste la ore și învață cu drag. "Îmi place cel mai mult când ne face surprize în clasă. Când ne-a făcut cu lumea subacvatică ne-am simțit ca și când eram sub apă și am înotat cu peștii.”, a spus eleva. Steluța Gheorghe este mama Nicolei. Spune că a învațat mult mai repede așa și că este mereu încântată de școală. "Trece cu ușurință de la o disciplină la alta cu informații potrivite ceea ce determină copilul să rețină din clasă. Jocul este practic metoda cea mai ușoară de a reține ceva.”, a precizat Steluța Gheorghe. Consuela Colțan este învățătoare la Școala Gimnazială numărul 280 din București. A găsit noi metode pentru a atrage atenția copiilor. Așa că la ora de geografie, de exemplu, le-a arătat cum a aterizat pe Marte roverul Perseverance. "Folosirea exclusivă a metodelor tradiționale ale educației formale nu mai este indicată. În general, metodele non-formale pot face învățarea mai activa și mai atractivă. Le crește gradul lor de participare la activitate și la lecții, iar nouă ne oferă prilejul de a valorifica mult mai mult aptitudinile și abilitățile copiilor”, a explicat Consuela Colțan, învățătoare.
Predarea non-formală îi face pe elevi să învețe mai ușor. Consuela, învățătoare: „Modul de predare trebuie adaptat după vremurile pe care le trăim. Învățătoarea folosește metode inedite pentru a le capta atenția elevilor.
https://alephnews.ro/educatie/nici-scoala-nu-mai-e-ce-a-fost-invatatoare-modul-de-predare-trebuie-adaptat-dupa-vremurile-pe-care-le-traim/
alephnews
travel
România, inclusă pe lista „Nu călătoriţi” întocmită de Departamentul de Stat al SUA
Departamentul de Stat al SUA a adăugat săptămâna aceasta 116 ţări la lista sa consultativă "Nivelul patru: nu călătoriţi”, printre care România, Marea Britanie, Canada, Franţa, Israel, Mexic și Germania. Înainte de actualizare recomandarea Departamentului de Stat privea 34 din aproximativ 200 de state ale lumii. Acum pe acestă listă se găsesc 150 de state. Departamentul de Stat a declarat că această mişcare nu implică o reevaluare a situaţiilor actuale de sănătate din unele ţări, ci mai degrabă "reflectă o ajustare a sistemului de consiliere de călătorie al Departamentului de Stat”. Recomandările nu sunt obligatorii şi nu interzic americanilor să călătorească. Pe lista "Nu călătoriţi” se mai regăsec şi Finlanda, Egipt, Belgia, Turcia, Italia, Suedia, Elveţia şi Spania. Unele ţări precum China şi Japonia rămân la nivelul 3: "reconsideră călătoriile.” Statele Unite au prelungit cu încă 30 de zile restricţii în vigoare deja de 13 luni, care interzic călătoriile neesenţiale la frontierele cu Canada şi Mexic.
Departamentul de Stat al SUA a adăugat săptămâna aceasta 116 ţări la lista sa consultativă „Nivelul patru: nu călătoriţi”.România, Marea Britanie, Canada, Franţa, Israel, Mexic și Germania fac parte din această listă. Recomandările nu sunt obligatorii şi nu interzic americanilor să călătorească.
https://alephnews.ro/travel/romania-inclusa-pe-lista-nu-calatoriti-intocmita-de-departamentul-de-stat-al-sua/
alephnews
media
Televiziunea și Radioul public au conduceri interimare. Funcțiile, ocupate de directorii numiți ilegal
Televiziunea și radioul public au conduceri interimare, pentru 60 de zile, după ce Curtea Constituțională a stabilit că numirile nu au fost făcute legal. Ramona Săseanu şi Liviu Popescu au fost numiţi directori generali interimari ai SRTV şi SRR de birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților. Decizia nu poate fi atacată la Curtea Constituțională, dar opoziția ar putea ataca hotărârea în contencios administrativ. Numirile au fost făcute joi de birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Ramona Săseanu şi Liviu Popescu au fost numiți directori generali interimari ai Societăţii Române de Televiziune (SRTV) şi Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) pentru o perioadă de 60 de zile. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a spus că varianta a fost aleasă în urma deciziei de neconstituţionalitate a Curţii Constituţionale pentru a asigura conducerea celor două instituții. Parlamentarii PSD nu au participat la şedinţa de joi și au anunțat că iau în calcul să atace decizia în contencios administrativ. Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea PSD, stabilind că numirile făcute în luna mai sunt neconstituţionale.
Societăţile Române de Televiziune și de Radiodifuziune sunt conduse de directori interimari. Curtea Constituțională a stabilit că numirile nu au fost făcute legal. Coaliția i-a pus interimari tot pe cei pe care-i pusese în funcție fără respectarea legii: Liviu Popescu la Radio, Ramona Săseanu la TVR.
https://alephnews.ro/media/televiziunea-radioul-public-conduceri-interimare/
alephnews
externe
Război în Ucraina. După a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene, președintele Zelenski apare pentru prima dată în biroul său din Kiev
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina în a 11-a zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a zecea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a noua zi de război poate fi urmarit AICI, cel din a opta zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șaptea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șasea zi de război poate fi urmărit AICI, din a cincea zi de război poate fi urmărit AICI, din a patra zi de război poate fi urmărit AICI, în a treia zi de război poate fi urmărit AICI, în a doua zi de război AICI, iar derularea evenimentelor începând cu data de 17 februarie poate fi urmărită AICI. Corespondență Digi24 din Ucraina. Cum se pregătește orașul Odesa pentru o invazie rusească. Imagini exclusive Atac al trupelor ruseșt rusești în Harkov. Foto: Profimedia Deschide galeria foto ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 0:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat luni seară o înregistrare video în care apare în biroul său din Kiev, fiind pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, când este văzut în acest loc. Zelenski își începe declarația privind pe fereastră înainte de a trage draperia și spune: "Nu am văzut nimic. Rămân în Kiev. În biroul meu. Nu mă ascund. Și nu mi-e frică de nimeni”.Ca în fiecare seară, el își încurajează cetățenii, cu un discurs de 9 minute în care îi motivează să reziste și le spune să nu le fie frică să înfrunte invadatorul rus. precizând că armata ucraineană "își menține pozițiile”."Azi a avut loc a treia rundă de negocieri în Belarus. Mi-ar plăcea să spun a treia și ultima. Dar noi suntem realiști. Așa că vom discuta. Vom insista asupra negocierilor până când vom găsi o modalitate de a le spune oamenilor noștri: așa vom ajunge la pace” - spune președintele Zelenski.
Localitățile din sud-estul Ucrainei au fost din nou ținta atacurilor trupelor rusești, iar guvernul de la Kiev spune că se pregătește un atac major asupra capitalei. Ieri, toată ziua, au fost lupte intense la periferia Kievului, pe care rușii încearcă să-l încercuiască. Potrivit oficialilor americani, 95% din capacitatea de luptă a Rusiei este masată în Ucraina. Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutorul Occidentului. El crede că sancțiunile impuse până acum Rusiei nu sunt suficiente și cere mai mult sprijin pentru țara sa. Între timp și a treia rundă se negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat fără un rezultat notabil - negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak spune că „există mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare”.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/razboi-in-ucraina-oficial-american-moscova-a-masat-95-din-capacitatea-de-lupta-in-ucraina-zelenski-nu-vom-uita-nu-vom-ierta-1862493
digi24
sanatate
Atac cibernetic la spitalele din România. Avertismentul lansat de ministrul Sănătății
ACTUALIZARE: Cătălin Aramă, director general CERT-RO, a declarat pentru Digi24 că mai multe spitale au fost vizate de aceste atacuri"Alerta a fost dată în urma raportării acestor incidente, mai multe într-o perioadă scurtă de timp. Este vizat domeniul sănătății, au fost vizate spitale, dar ne gândim că atacul se poate extinde, tocmai de aceea considerăm utilă alertarea celor care pot fi vizați de aceste atacuri,” a precizat Cătălin Aramă, care le recomandă medicilor să fie atenți la mail-urile pe care le primesc. "Vectorul de răspândire al atacului până acum a fost pe mail, reprezentând fișiere care aveau atașate facturi, care nu erau facturi, bilete de avion și tot felul de pseudo fișiere necesare activității curente,” a adăugat directorul general CERT-RO. Specialiștii Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică spun că au identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase la nivel național, atenția fiind îndreptată asupra sistemelor informatice din spitale. "Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”, se arată pe site-ul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Ministerul Sănătății a confirmat atacurile. Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "În cursul zilei de ieri, am primit o informare de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică care a identificat în ultima perioadă o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens ne-au fost transmise niște recomandări pe care noi cu celeritate le-am transmis direcțiilor de sănătate publică și instituțiilor din subordine spre a fi transmise toturor spitalelor de pe teritoriul României. În acest context, Centrul Național de Răspuns atrăgea atenția pentru dispunerea unor măsuri și anume: deschiderea fișierelor doar în situația cunoașterii expeditorului, evitarea accesării ofertelor irezistibile din online, existența unui backup al fișierelor, dispozitivele utilizate să fie updatate și să aibă instalate soluții de securitate și raportarea urgentă a acestor incidente.”Sorina Pintea a precizat că pacienții sunt afectați de acest atac: "În primul rând, documentele din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic care, dacă este blocat, îngreunează activitatea de internare, de eliberare a rețetelor. Pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput”.
Atac cibernetic la mai multe spitale din România. Ministerul Sănătăţii a transmis o avertizare către toate unităţile sanitare din România, după ce hackerii amenință sistemului informatic din sistemul sanitar.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/atac-cibernetic-la-spitalele-din-romania-ministrul-sanatatii-avertisment-de-ultima-ora-1149070
digi24
sanatate
BILANȚUL VACCINĂRII: Peste 10.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore
Aproape 11.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, din care 2.040 cu prima doză, anunță, luni, CNCAV. 10.871 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Doar 2.040 de români se află la prima doză, 2.874 la doza a doua, iar 5.957 la cea de-a treia. În total 8.087.698 de persoane au fost vaccinate de la începutul campaniei cu o doză, iar 8.007.623 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 2.447.132 de persoane au făcut și doza a treia. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că numărul total de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare a ajuns la 16.546.308. Au fost folosite 12.660.481 de doze Pfizer BioNTech, 1.000.612 doze Moderna, 852.355 de doze AstraZeneca și 2.025.849 de doze Johnson&Johnson. În plus, au fost utilizate 7.011 doze pentru copii. În ultimele 24 de ore au fost 6 reacții adverse în urma vaccinării, iar de la începutul vaccinării 19.933.
10.871 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În total 8.087.698 de persoane au fost vaccinate de la începutul campaniei cu o doză, iar 8.007.623 dintre acestea au schema completă de vaccinare. În ultimele 24 de ore au fost 6 reacții adverse în urma vaccinării, iar de la începutul vaccinării 19.933.
https://alephnews.ro/sanatate/bilantul-vaccinarii-peste-10-000-de-persoane-au-fost-vaccinate-in-ultimele-24-de-ore-2/
alephnews
externe
SUA: Transportul de arme către Ucraina ar putea deveni mai dificil în zilele următoare
"S-ar putea să devină mai greu în zilele următoare şi va trebui să găsim alte modalităţi pentru a gestiona situaţia", a adăugat Wendy Sherman, la Madrid, în cadrul unui turneu de o săptămână pe care îl efectuează în Spania, Turcia şi Africa de Nord. Secretarul de stat american nu a dat mai multe detalii. Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, s-a deplasat săptămâna trecută la un aerodrom neidentificat lângă graniţa cu Ucraina, care a devenit un hub pentru transportul de arme, a declarat un înalt oficial din Departamentului Apărării american, care a asistat direct la efortul multinaţional de a trimite arme în Ucraina, pe fondul invaziei Rusiei, notează CNN, citat de Agerpres. Amplasarea aeroportului rămâne un secret pentru a proteja transporturile de arme, inclusiv rachete antitanc, în Ucraina. Armata rusă nu a vizat aceste transporturi după ce au intrat în Ucraina, a spus oficialul, dar există o anumită îngrijorare că Rusia ar putea începe să ia la ţintă livrările de armament.
Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, susține că poate deveni mai greu de transportat arme către Ucraina în zilele următoare. "Este esenţial ca ceea ce trimitem să fie ceea ce Zelenski (președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski - n. r.) cere. El ştie de ce are nevoie armata lui", a declarat, luni, responsabilul american, potrivit Reuters.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua-transportul-de-arme-catre-ucraina-ar-putea-deveni-mai-dificil-in-zilele-urmatoare-1863387
digi24
educatie
Când se recuperează cele două săptămâni de vacanță. Răspunsul ministrului Sorin Cîmpeanu
Structura anului şcolar, respectiv stabilirea perioadei vacanţelor şcolare, nu are impact asupra activităţii afterschool-rilor, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu, miercuri seara, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă începând de luni. Totuşi, afterschool-urile trebuie sp desfăşoare activităţile specifice cu respectarea strictă a normelor de protecţie sanitară. De "Afterschool-urile organizate în regim privat nu funcţionează cu aplicarea cadrului legal stabilit de legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare. Acestea funcţionează în afara unităţilor de învăţământ şi nu sunt reglementate de Ministerul Educaţiei . Acestea au obligaţia să respecte regulile generale de siguranţă sanitară”, spune ministrul Sorin Cîmpeanu. Întrebat când vor fi recuperate cele două săptămâni de vacanţă, Sorin Cîmpeanu a spus că încă nu se ştie. "Întâi să ştim că nimic nu ne va împiedica să revenim la şcoală în 8 noiembrie şi apoi vom anunţa şi rezultatul consultărilor cu privire la structura anului şcolar. Din păcate, evoluţia epidemiologică nu este atât de predictibilă pe cât am avea nevoie în sistemul de învăţământ. Aşa că, vom decide pe nişte date certe (cât se poate), şi nu pe supoziţii, după 8 noiembrie”, a spus Cîmpeanu. Există mai multe variante pentru recuperare orelor pierdute, dar reprezentanţii Ministerului se vor consulta pentru o decizie finală cu elevii şi profesorii. Această decizie nu va fi luată înainte de revenirea din vacanţă, potrivit ministrului.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că nu are deocamdată un răspuns despre perioada în care vor fi recuperate orele din cele două săptămâni de vacanţă din cauza pandemiei. El a precizat că after school-urile nu sunt reglementate de Ministerul Educaţiei, astfel că pot funcţiona. Există mai multe variante pentru recuperare orelor pierdute, dar reprezentanţii Ministerului se vor consulta pentru o decizie finală cu elevii şi profesorii.
https://alephnews.ro/educatie/cand-se-recupereaza-cele-doua-saptamani-de-vacanta-raspunsul-ministrului-sorin-cimpeanu/
alephnews
externe
Rapperul indian Sidhu Moose Wala a fost împușcat cu 24 de gloanțe în atacul armat desfășurat asupra mașinii sale
Mii de fani s-au adunat în jurul locuinței sale pentru a-și lua la revedere de la cântărețul care avea milioane de fani în întreaga lume. Sidhu Moose Wala a fost incinerat astăzi.Șase persoane au fost reținut în legătură cu crima. Atacul armat asupra lui Sidhu Moose Wala a avut loc la o zi după ce echipa sa de securitate a fost înjumătățită de autoritățile statului Punjabi. Imaginile video surprinse după atac arată mașina rapperului ciuruită de gloanțe. O investigație post-mortem, realizată de cinci medici legiști, a găsit urme de gloanțe în pieptul, picioarele și abdomenul lui Sidhu Moose Wala, au declarat surse oficiale pentru BBC Punjabi. Autoritățile statului Punjabi au anunțat că va fi efectuată o examinare detaliată a trupului. Mii de oameni au venit marți la locuința lui Moose Wala, iar polițiștii au fost trimiși în număr mare la eveniment pentru a se asigura că se desfășoară în liniște. Duminică, șeful poliției statului Punjabi, VK Bhawra, a declarat că un gangster canadian a revendicat atacul, însă familia lui Moose Wala a cerut scuze șefului poliției pentru că ar fi legat moartea rapperului de rivalitatea între bande fără dovezi. Luni, oficialul a revenit și a declarat că nu a spus că Moose Wala era un "gangster sau afiliat cu gangsteri". "One Goldy Brar a revendicat atacul în numele grupării Lawrence Bishnoi. Ancheta va verifica toate aspectele legate de crimă", a declarat VK Bhawra. Paza rapperului, asigurată de stat, fusese înjumătățită recent, iar niciunul dintre cei doi agenți de securitate ai lui Moose nu se afla cu el la momentul atacului. El făcea parte dintre cei peste 400 de oameni a căror pază fusese redusă sau retrasă complet de autorități. Ministrul șef din Punjab, Bhagwant Mann, a declarat că măsură a fost luată în parte din cauza unei tentative a guvernului de a reduce așa-zisa "cultură VIP", care privilegiază politicienii în fața cetățenilor obișnuiți. În 2021, Moose Wala s-a decis să intre în politică și la începutul anului a candidat, fără succes, pentru un loc în parlamentul local din Punjab. Luni, poliția din Punjab și cea din Uttarakhand au reținut șase oameni din Dehradun, a anunțat agenția de presă ANI.
Rapperul indian Shubhdeep Singh Sidhu, cunoscut publicului drept Sidhu Moose Wala, a fost atins de 24 de gloanțe în atacul armat desfășurat duminică asupra mașinii sale. Avea 28 de ani, scrie BBC.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/rapperul-indian-sidhu-moose-wala-a-fost-impuscat-cu-24-de-gloante-in-atacul-armat-desfasurat-asupra-masinii-sale-1958837
digi24
sanatate
Reacția medicului Beuran după demiterea din funcția de la Floreasca
"Decizia pe care am primit-o nu este motivată, nu am primit niciun raport. Lucrurile acestea m-au surprins, dar pot să afirm, totodată, că nu sunt niște lucruri normale, adică să poți să-i dai decizia unui om fără să argumentezi, decât o inșiruire de cifre sunt niște acuze generale. Dar probabil că atât este capacitatea acestei comisii”, a declarat Mircea Beuran la Antena3.Nici amenda de 30.000 lei aplicată spitalului, medicilor și asistentelor care au operat-o pe femeia care a murit după ce a ars nu a fost individualizată, atrage atenția medicul. "Da, bineînțeles (va contesta decizia prin care a fost demis, n. r.). Dar chiar mai mult, voi căuta să arăt și lucrurile care gândesc că stau la baza acestei atitudini. El (măsurile, n. r.) nu sunt încărcate de discernământ”, mai spune medicul. Medicii care au semnat un mesaj prin care arată că îl susțin pe Beuran simt un pericol, consideră acesta: "Probabil că sesizează pericolul în care intră spitalul când încep să se decapiteze șefii de secție. Dacă a început cu unul, probabil sunt mai mulți care deranjează”.
Mircea Beuran a declarat, după ce a fost demis de la șefia Secției de Chirurgie, că va contesta decizia prin care a fost eliminat din funcție deoarece măsura nu a fost motivată. Medicii care îl susțin „sesizează pericolul”, deoarece sunt mulți șefi de secție care deranjează, mai consideră Beuran, potrivit Mediafax.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/reactia-medicului-beuran-dupa-demiterea-din-functia-de-la-floreasca-1241512
digi24
externe
Volodimir Zelenski cere din nou Poloniei tancuri şi avioane de luptă
Într-o conferinţă de presă cu omologul său polonez Andrzej Duda, Zelenski a atenţionat că dacă forţele armate ucrainene nu vor fi susţinute cu avioane de luptă şi tancuri, armata rusă ar putea deveni mai târziu o ameninţare la adresa ţărilor vecine, membre ale NATO. Dacă partenerii Ucrainei nu vor ajuta Kievul în acest fel, "există un risc ridicat ca armata rusă să devină o ameninţare nu doar pentru teritoriile vecinilor noştri - Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi statele baltice - cu şi o ameninţare militară directă generală”, a spus Zelenski sâmbătă seara târziu, potrivit site-ului Preşedinţiei ucrainene, relatează Agerpres.Şi atunci frontierele şi oraşele vecinilor noştri vor fi ameninţate de ruşi, a atenţionat Zelenski. Un plan al Poloniei de a trimite avioane de luptă în Ucraina via o bază americană din Germania pare să fi fost abandonat după obiecţii ale SUA, în pofida rugăminţilor ucrainene. Washingtonul se teme că astfel de măsuri ar putea duce la o confruntare directă între forţele NATO şi armata rusă.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat din nou Polonia să-i trimită tancuri şi avioane de luptă, pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei ruse asupra ţării sale, informează duminică dpa.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/volodimir-zelenski-cere-din-nou-poloniei-tancuri-si-avioane-de-lupta-1885319
digi24